2016-01-21 735 瀏覽
今日專程黎到粉嶺搵食,見到呢間餐廳係粉嶺區既openrice排名都幾高入到去 見到好靚既裝修,好高貴,好乾淨 座位數目都幾多,環境寧靜一坐位,店員送上新鮮熱辣辣既麵包 同朋友兩個人黎到,分別地比兩款不同既all day breakfast吸引左於是就咁決定先黎第一份 係柏斯早餐Pezzi breakfast有兩條粗粗既腸,茄汁豆,炒滑蛋,薄牛肉沙律菜配多士,重有檸檬薄荷汁配新鮮水果 水果已被切粒,食既時候非常方便,加埋檸檬薄荷汁,味道未係太突出,但幾開胃 滑蛋火喉岩岩好,幾滑,幾大份每個餐配一杯鮮榨果汁! 即榨果汁果然非常新鮮,帶有非常甜既果香,而且幾大杯蘋果同橙汁都一流我點既係傳統英式早餐-classic egg benny 兩隻大大既斑尼迪蛋,上面重加左大大塊巴馬火腿,配上蛋黃醬足夠兩人分享每人一隻 不得不提旁邊既炒薯仔,非常惹味,愈食愈想食 薯仔份量足夠,炒得剛好,唔會燶 呢到既all day breakfast 超大份,性價比高用料新鮮,份量足夠坐得舒服

入到去 見到好靚既裝修,好高貴,好乾淨

座位數目都幾多,環境寧靜

一坐位,店員送上新鮮熱辣辣既麵包

於是就咁決定

先黎第一份
柏斯早餐

係柏斯早餐Pezzi breakfast

滑蛋火喉岩岩好,幾滑,幾大份

每個餐配一杯鮮榨果汁!

即榨果汁果然非常新鮮,帶有非常甜既果香,而且幾大杯

蘋果同橙汁都一流

我點既係傳統英式早餐-classic egg benny
Classic  egg  benny
兩隻大大既斑尼迪蛋,上面重加左大大塊巴馬火腿,配上蛋黃醬

足夠兩人分享每人一隻
不得不提旁邊既炒薯仔,非常惹味,愈食愈想食

薯仔份量足夠,炒得剛好,唔會燶

呢到既all day breakfast 超大份,性價比高

用料新鮮,份量足夠

坐得舒服
2016-01-18 582 瀏覽
又被PR DON叫左去邊境既餐廳試食, 係粉嵿! 下次唔知會唔會去左大陸被失蹤!所以係依度留個訊息先餐廳都幾孤寒, 叫多幾樣都唔得, 又要人地坐呢邊果邊,真係好麻煩! 意粉唔見得好食囉, 同茶餐廳果D冇分別, 甜到漏! 好似食緊甜品咁,都唔知識唔識調味既不過個環境幾靚既, 如果淨係想坐唔食野呢度好好

所以係依度留個訊息先
餐廳都幾孤寒, 叫多幾樣都唔得, 又要人地坐呢邊果邊,

都唔知識唔識調味既

不過個環境幾靚既, 如果淨係想坐唔食野呢度好好
2016-01-15 819 瀏覽
空氣中播放著傳統的聖誕樂曲 , 瀰漫的節日氣氛讓人心輕鬆 , 餐廳裝飾簡約之餘不失歐陸風格。 以黑白兩色打造簡單的歐陸風格 , 令室內感覺開揚。晚餐之首是吃充滿暖意的軟熟麵包 , 佐以橄欖油、黑醋、牛油 , 悉隨尊便。白酒煮紐西蘭托托蜆 $136一客有六大隻 , 每隻蜆的肉看上去是脹卜卜的 , 吃下去能嚐有白酒與香葉的香氣 , 肉厚的蜆肉甜美無沙 , 吃落仍然豐盈多汁。 牛油蜜糖 鼠尾草 薯糰 $138喜愛吃 gnocchi , 尤其是它的軟糯口感及香甜薯味 , 這薯糰吸收了牛油蜜糖的甜香 , 也沾有帶來「快樂」的新鮮鼠尾草香氣 , 讓我越吃越愉快。 US Prime T-Bone Steak $388 17-19 安士重量 , 要求 medium rare 也可以燒得出來 , 粉紅色的肉質 , 特別鮮嫩 , 肥滋滋的味道層次豐富;配菜有燒烤椒及瓜片 , 多汁的味道清甜 , 滑溜薯蓉帶松露牛油香。 忌廉菠菜 合桃 巴馬臣芝士 $58作為燒烤 T 骨扒的伴菜 , 這款絕對適宜 , 滿滿的蔬菜力量 , 可清理肉後飽滯。朱古力心太軟 $68 外層蛋糕可叫鬆軟 , 切個開口看見暖暖的朱古力漿
以黑白兩色打造簡單的歐陸風格 , 令室內感覺開揚。
白酒煮紐西蘭托托蜆 $136
牛油蜜糖 鼠尾草 薯糰 $138
US Prime T-Bone Steak $388
忌廉菠菜 合桃 巴馬臣芝士 $58
朱古力心太軟 $68
外層蛋糕可叫鬆軟 , 切個開口看見暖暖的朱古力漿是緩緩流出 , 吃著有濃郁的朱古力香氣 , 微甜細滑的口感 , 吃完熱的還有旁邊的雪糕球 , 直接的冷熱交流。
題外話/補充資料: 味道 5 環境 4 服務 4 衛生 5 抵食 5
慶祝紀念
聖誕節
2016-01-09 695 瀏覽
近日氣溫驟降,早晚都在十一二度,但是無礙四出食飯,就像今晚去了新界粉嶺,感受一下北區的寒冷天氣。當到達粉嶺後,昔日的景物重現眼前,畢竟以前也曾經常到來的地區。柏斯意大利餐廳位於聯和墟聯和道,在北區是一間少有的意大利餐廳,餐廳外圍以玻璃木窗為主,內裡有一酒吧位置,提供了餐酒,座位以四至六人居多,而且環境較昏暗,塑造一個很有情調的婧餐環境。打開餐薄,以意利菜為主,當中包括了餐湯沙律及主菜等選擇,也有甜品供應。麵包籃是恆常的餐前食物,方形的麵包軟塾無比,長長的麵包棒是脆口的,故兩者有著不同的口感。麵包可蘸上橄欖油,,黑醋或牛油,增添麵包食味。白酒煮蜆前菜為大蜆,用上白酒來煮,突顯了蜆的鮮味,而且白酒只是淡淡的味道,故每吃一隻,都是清甜鮮味,也不乏微微的白酒。蜂蜜無花果沙律(一百零八個大洋)沙律除了一般蔬菜外,還要羅漢果和蜂蜜在內,再加上水牛芝士,使沙律變得不平凡。當中蜂蜜有一塊蜂蜜的板塊,故需要把它弄開,並一併與其他食材攪拌。攪拌後整個沙律有蜂蜜和羅漢果的滋潤,為乾燥的天氣帶來了滋潤。海鮮龍蝦濃湯(七十八個大洋)餐湯為海鮮龍蝦湯,湯底以龍蝦熬煮,故味道濃郁,加上其他海鮮,包括蜆,鮮魚肉,魷魚

白酒煮蜆
蜂蜜無花果沙律(一百零八個大洋)
海鮮龍蝦濃湯(七十八個大洋)
餐湯為海鮮龍蝦湯,湯底以龍蝦熬煮,故味道濃郁,加上其他海鮮,包括蜆,鮮魚肉,魷魚圈,帶出龍蝦的鮮味。這個龍蝦湯的食材十分豐富,增添了外觀和食味的感覺。
這菜式以薯蓉為基礎,再以麵粉搓成一塊塊,故吃起來卻有種黏糯的感覺,口感豐富,而且不失薯仔的味道。另一道菜為,芝士菠菜中亦有蜆肉在內,其味道就較為清新,是一道不錯的菜式。
US Prime T Bone Steak (三百八十八個大洋)
T骨牛扒份量為十九安士,足以兩至三人分享。T骨牛扒可以同時食到西冷及免翁兩種牛扒,兩者的分別在於大與小,較大的是西冷,較小的是牛柳。兩面的牛扒口感不同,前者肉質纖維不粗,後者為肉質較嫰,故此一塊牛扒可以吃到兩種質感不同。
紅莓湯配雜錦野莓雲呢嗱雪糕(六十八個大洋)
甜品有湯實是少見,用上紅莓做湯,加上其他野莓和雪糕,頗為別緻。整個甜品吃起來酸酸甜甜,雪糕也頗為幼滑。
心太軟配薄荷朱古力雪糕(六十八個大洋)
把心太軟切開的時候,內裡的朱古力漿緩緩流出,熱食時富有朱古力的濃香味覺,加上薄荷雪糕,實是有種強烈的對比,一個濃香一個清新,所以有一冷一熱的感覺。在下甚少喝熱檸水的,但是今晚例外吧,喝一杯吧。
雖然今晚有點冷,但仍可與友人一起用餐,實是不錯。
2015-12-17
星期日放假去左粉嶺找朋友,大家都未食野, 於是朋友帶左我去一間西餐廳食brunch原來係早前雜誌介紹過的意大利餐廳<Rezzi Bistro> 餐廳裝潢格調優雅舒適坐位間好闊下, 坐得好服舒 brunch共有3款選擇ezzi Breakfast、Classic Eggs Benny、Simply For Life首先會送上餐包,呢度的餐包同一般餐廳唔同,有3款新鮮製作的麵包,配上牛油、檻欖油、醋朋友選擇左以餐廳名命名的<Pezzi Breakfast>,份量十足, 好豐富!中間的包包上除左有火腿、沙律菜之外,仲有芝士, 好好味!我當然點左最愛的<ClassicEggs Benny>,係香港好難食到似樣好味的EggBenedict,因為好多地方都會將隻蛋煮得太過熟,但呢度Egg Benedict令我有驚喜! 當店員送上時見到它水汪汪的,一切開時蛋黃流出~另外hollandaise sauce打得好好,帶有淡淡的檸檬香味~ 除左主角之外, 呢度brunch的配角都好出色,例如薯塊好香脆香口,生果杯材料新鮮, 用左特製汁拌勻之後醒精開胃!跟餐仲
星期日放假去左粉嶺找朋友,
大家都未食野, 於是朋友帶左我去一間西餐廳食brunch

餐廳裝潢格調優雅舒適
坐位間好闊下, 坐得好服舒

brunch共有3款選擇:
Pezzi Breakfast、Classic Eggs Benny、Simply For Life
首先會送上餐包,
呢度的餐包同一般餐廳唔同,
有3款新鮮製作的麵包,
配上牛油、檻欖油、醋
份量十足, 好豐富!
Pezzi Breakfast
中間的包包上除左有火腿、沙律菜之外,
仲有芝士, 好好味!
我當然點左最愛的<ClassicEggs Benny>,
係香港好難食到似樣好味的EggBenedict,
因為好多地方都會將隻蛋煮得太過熟,
但呢度Egg Benedict令我有驚喜!
Classic Eggs Benny
當店員送上時見到它水汪汪的,
一切開時蛋黃流出~
另外hollandaise sauce打得好好,
帶有淡淡的檸檬香味~

除左主角之外, 呢度brunch的配角都好出色,
例如薯塊好香脆香口,
生果杯材料新鮮, 用左特製汁拌勻之後醒精開胃!
跟餐仲有一杯新鮮榨的水果汁,
我地點左橙汁&蘋果汁,
因為用新鮮的水果榨, 唔會太甜,
仲有果肉添!
睇黎以後要多d黎搵朋友啦!
橙汁&蘋果汁
2015-12-20
Pezzi Breakfast
Classic Eggs Benny
橙汁&蘋果汁
2015-12-26 533 瀏覽
每逢去 粉嶺 聯和墟 附近買乾糧 .... 必經之路定會遇見 柏斯意大利餐廳 ~ 每次都會諗住下次, 下次我一定會去食, 久而久之等一等又是一個月, 終於立定心頭走進去 ~餐廳的燈光昏喑, 店舖裝修是認真而傳統的一派, 氣氛祥和舒適, I like ~Menu ~橄欖油、黑醋、牛油 ~麵包端上桌時是和暖的, 包身質地鬆軟, 餅條夠脆口 ~蜂蜜。無花果 沙律 $108無花果獨特的清甜伴上蜂膠的蜜味, 互相配合得天衣無縫, 一啖食落, 頓即在口腔內爆出愛火花, 加上新鮮爽口的沙律菜和合桃碎 .... 這種微妙又精心的配合, 其在是其味無窮也 ~海鮮龍蝦濃湯 $78海鮮料是魷魚、青口、蜆、魚肉, 湯底滿是龍蝦的鮮味, 湯質滑溜且味道濃郁而不過鹹, 濃稠而不漿口 ~T骨扒 $388賣相不俗, 我們點的是 medium, 牛肉的外層有焦香, 肉味濃香, 肉質鮮嫩細緻, 豐腴甘香, 調味得宜, 是一件高質又非常好吃的T骨牛扒 ~紅莓湯 配 雜錦野莓、雲尼拿雪糕 $68廚師精巧地以雲尼拿雪糕的甜, 來平衡果酸味道強烈的紅莓湯, 味道既熱情奔放又略帶含蓄, fantastic !總括來說, 是服務態度
Menu ~
橄欖油、黑醋、牛油 ~
麵包端上桌時是和暖的, 包身質地鬆軟, 餅條夠脆口 ~
蜂蜜。無花果 沙律 $108
海鮮龍蝦濃湯 $78
T骨扒 $388
紅莓湯 配 雜錦野莓、雲尼拿雪糕 $68
總括來說, 是服務態度良好, 食物質素極高又有驚喜, 性價比高 ~

本篇完 ~
2015-11-24 1038 瀏覽
12月1日是小妹的正日生日,今天正值休息,當然唔可以浪費,住係新界既好友,有心相約預祝,小妹我順理成章,獻出左我既第一次,衝出九龍,品嚐意菜。呢間意大利餐廳位於粉嶺,真係好少好少好少好少會黎,可能已經有十幾年,要不是朋友相約下盛情難卻,很難會過來! 今日一聚都係朋友介紹先無lazy乖乖應約炸!呢度個餐牌好照顧香港人,中英對照,簡單易明。店子闊落,佈置雅緻,看得出設計上花上了不少心思,疏化坐得舒適,牆上滿是外國氣息,風情味濃既掛畫。呼吸一口,由內到外,每一個角落都滲透著煥然一新的意式風味,令我好懐念在外國讀書的美好時光。餐廳雖然係開係粉嶺,但確實在不經已間流露出一份蘇豪味!全通透玻璃設計的佈局,採光度高,形成漸進式的光譜,令人倍覺隨心。隨欲。隨想!而且門外有很上盛的泊車位,值得一讚這零距離,車主無後顧之憂型格裝湟的意菜廳實分為上下兩層,下層是開揚不拘束焗促,能容幾十人的大廳,客路都較斯文,沒有很嘈吵,可讓人舒服談心。樓上則設有兩間vip房間,可供10-20人共同用餐,自成一角,最低消費乃4000-8000不等。奉上的餐包有三款,一款係麥包,法包和提子包。dips 有三種:牛油,橄欖油跟醋

奉上的餐包有三款,一款係麥包,法包和提子包。dips 有三種:牛油,橄欖油跟醋汁!

雞心豆忌廉湯
味道不俗,用上大量雞心豆磨成蓉,口感有點像薯仔湯,但當然更勝一籌,平凡中足見真璋,不失口感!忌廉跟濃湯的比例得宜,沒有厚重感,又不失柔滑細膩,入口馥郁,能在齒縫間依稀咀嚼到幼細。

炭燒肉眼配燒什菜
今天的美國牛扒同樣是叫了三成熟,廚師將肉眼扒烤上美麗的格紋,在烙印上帶有粗粒黑胡椒和香草,肉塊是真的沒多沒少做到我想要的成熟度,鮮嫩粉紅,扒汁量適中,味濃不咸沒過火,牛扒亦有充足肉汁,味道不錯。拌菜有煎洋蔥,烤焗薯塊,傳統薯蓉等,各有特色。

巴馬火腿蘑菇芝士手製薄餅
賣相挺精緻!廚師用上不少火腿令整個pizza好夠味,咸香感出眾。另外,厚切的蘑菇,腍軟細緻。芝士亦不少,味道突出,配上地道的茄醬,特別有種意風情。

食pizza時,芝士食材真不能缺呀!薄餅係我大愛既薄脆餅干底,食起來相當方便,而且裝得住面頭既所有材料。Pizza 咬落非常香口,涵料丰富,真材實料。而且用人手手打既麵團,令焗出來既薄餅又薄又脆,有趣!!雖然係lunch時份,但作為一間意大利餐廳黎講絶無馬虎,用料靚仔,個樣吸引,酷愛薄餅既我,覺這要比厚厚似食面包既大pizza黎講,清新輕盈得多呀

餐飲加10所轉的凍朱古力
飲品面層打了一層細滑的泡沫,並不是用可可粉簡單沖制,一飲而盡下,底部帶有點點朱古力粒,有點驚喜喔

好少人會中午都去食意大利菜,因為食lunch相對無咁浪漫又係真既,不過對於繁忙既都市人黎講,係假日可以舒舒服服咁係間環境唔錯既食店,享受下急速生活既節奏停下來既寧靜,係一種幸福

餐廳菜牌有新意,一共四個set,每兩星期換一次,咁就啱曬貪新鮮既我地啦!!服務員機靈貼心,客人都被照顧得好周到,友善的體會,非一般高級餐廳或酒店食肆可比,遠到而來,不負期望,果然做人為左搵食,遠少少都應該一試啦

格外喜歡這兒即使是日間也好,餐廳角落,小至洗手間也是播著那輕鬆愉快的爵士音樂,備有清潔衞生加星級環境的食府,竟藏在聯和道,這一小角。原來,在還有日光的時候到來,氣氛都很寫意自在,亦是別有假日自由色彩喔!

當然,上意菜館用餐的同時,會對服務都有所期待,順帶一提女員工態度十分友善,有詳細為我介紹種種,還不得不提這兒有個温文爾雅,賓賓有禮的老闆呢!!!

期待,下一次,晚膳……
2015-11-24
  • 凍朱古力
  • 巴馬火腿蘑菇芝士手製薄餅
2015-09-25 1229 瀏覽
在這家小小的粉嶺餐廳用餐, 因為我地都餓了, 係粉嶺行左好耐都未食過野~不能否認他們的忌廉湯是很有水準, 濃得黎夠味道, 口感豐富餐包就流於一般, 雖然稔, 但唔夠香麵包味, 唔算好好食佢地既肉眼扒就可以話算係好一般, 雖然醃得好香, 但就冇乜牛肉味最後一份TIRAMISU就好CREAMY, 不過都唔算非常好食

不能否認他們的忌廉湯是很有水準, 濃得黎夠味道, 口感豐富

餐包就流於一般, 雖然稔, 但唔夠香麵包味, 唔算好好食

朋友慶祝生日,就揀左呢間外型唔錯既餐廳,地方裝修上的確唔錯,聯和墟中較高檔既外表,餐廳地方寬敞,有個酒吧位,望落几似平尖沙咀飲野聚腳處,地方以黑白為主調,好簡單俐落,我地坐低後職遞上餐牌,最後我點左煙三文魚沙律,南瓜湯同肉眼扒,好快沙律上枱,三文魚都几新鮮,咸咸地都好味,沙律都ok, 蔬菜份都几多,菜味好fresh同甜,另外南瓜湯d南瓜溶晒,令到湯好粉,忌廉味重,最後重點肉眼扒,我只可以講不過不失,個扒有d 煮過左少少,所以食落唔夠嫩,肉汁唔多,而且個扒我覺得可以厚多少少,咁樣食落口感會更好。
慶祝紀念
生日
2015-08-31 1331 瀏覽
搵食原本一d都唔難…難就難在朋友愈來愈有要求…所以…………難!去到d鄉下地方……就難上加難!!不過好在有要求既朋友會自己做search…唔駛增加我呢個大忙人既work load...>,<…今次黎到粉嶺…好在比朋友搵到間合心意既西餐廳…餐桌高貴典雅…侍應排列一旁等候order...門面玻璃設計…縱使陰陰天…亦令人覺得精神爽利…唯一朋友嫌棄既係…午膳時間散叫唔可以加$轉餐…不過好奇怪…侍應唔講唔知…原來係有兩個menu既…收埋果個menu唔知係咪專for d 奄尖既客人呢…XD未落order…侍應已經送上麵包…係意大利既風氣黎吧…包包有3款…都ok...例牌有油醋牛油調味…今次朋友好有雅興…lunch都叫cocktail飲…我地order既都係低achol既果味酒…sun rise 係橙味…bay breeze係菠蘿味…所以都會好易入口…蟹餅係鬆餅黎…煎得唔算好燶…有d沙律菜…一齊食無咁dry...不過龍蝦汁唔知收埋左係邊…share食我無分到…但朋友話ok...飯半生熟程度控制得幾好…汁唔多唔少…剛好包含每粒飯…南瓜味十足…芝士得薄片幾塊…味道略淡…齋得黎都好好味…侍應
sun rise, bay breeze
香煎蟹餅配龍蝦汁
燒南瓜杏仁酒芝士意大利飯
炭燒西班牙豬鞍扒配茴香汁紅莓豆
侍應建議豬鞍扒8成熟…一d都唔生…好厚肉…豬味一般…茴香汁味道亦較淡…反而薯條係鮮薯黎…伴底仲有d磨菇味薯蓉…加少少鹽已經好惹味…
紅苺湯配雜錦野莓雲呢拿雪糕
甜品選左兩款…呢款較輕怡唔會飽肚…紅莓汁味超濃…配返淡味雪糕最好不過…
朱古力心太軟配薄荷雪糕
至於心太軟超流心…朱古力味濃而不苦…一般會配雲呢拿味雪糕…但呢度配薄荷味…就好似怪怪地…
以粉嶺區黎講…呢間餐廳無論食物環境服務都算幾好…價錢都唔算好貴…值得一試…
2015-08-30 916 瀏覽
由於某些原因,自己情緒會唔太穩定呢,一般每次同小比外出活動,都會選一些特色的餐廳,等佢開心品嚐,自己又會舒服一些,或許她其實不太需要我照顧和理會她, 其實可直接說給我聽,以後就不會打擾了..雖然我好多時都不明白佢想什麼, 但我做到的,都盡量做了,但我此終覺得要是有別的,就不應再見我..我真係唔想影響到人.. 說回呢間餐廳,算第二選擇來,原本果間沒開了,入內氣氛不錯,服務也很貼心,係有一點蚊茲,最奇怪係有兩個餐牌,分別唔同的餐,其實好多都想選,但小比只比選2主菜加2甜品,最多多一個前菜 ,餐前包有多款附送,呢到有餐飲也有酒,少飲酒的我都被引到點了飲雞尾酒,好奇的小比當然會跟風:一杯是sun rise,一杯是bay breeze,sun rise 不太覺酒味,似雜果橙汁,bay breeze就菠蘿味較重前菜要了香港比較少見的蟹餅配龍蝦汁,蟹餅真係全個蟹肉,配有沙律菜,幾開謂,龍蝦汁我反而覺得似凱撒沙律主菜叫了炭燒西班牙豬鞍扒配茴香茄汁紅莓豆,員工建議8成熟 少數可生吃的豬,肉很厚,有少少炭燒味,但不夠嫩滑,薯仔係炸香,低有黑椒薯蓉,雙薯幾特別再來燒南瓜杏仁酒芝士意大利餅,南瓜是小
說回呢間餐廳,算第二選擇來,原本果間沒開了,入內氣氛不錯,
餐前包有多款附送,
主菜叫了炭燒西班牙豬鞍扒配茴香茄汁紅莓豆,員工建議8成熟
少數可生吃的豬,肉很厚,有少少炭燒味,但不夠嫩滑,
薯仔係炸香,低有黑椒薯蓉,雙薯幾特別
再來燒南瓜杏仁酒芝士意大利餅,南瓜是小比最愛的瓜之一,好味,芝士味濃,飯硬度適中
紅莓湯配什錦野莓雲呢拿雪糕,說真的,個雪糕我形容唔到似咩味,但汁料香甜,曲奇也香脆
心太軟配薄荷朱古力雪糕,少有配薄荷,小比對薄荷麻麻,點錯了,但心太軟做得唔錯,冇焦味,流心多而夠甜
總結來就,餐廳寧靜舒服,員工有禮,食物水準中上,但主菜冇得加錢轉餐
2015-08-29
聯和墟依個舊區開左一間裝修與別不同,看似高貴既意大利餐廳,令到我同老婆好想試一試。今日終於有幸黎到,一路食一路有衝動要立刻上黎寫人生第一篇既食評。先講環境,幾舒服。侍應態度友善,不斷添水,收野都好快!不過主想講既係一間餐廳最重要既元素,就係食物!全餐飯最好味竟然就係依個麵包籃喇。依個所謂既crab cake,聞到有蟹味,食落係薯餅,一絲蟹肉都無。超薄,一夾就散開d 薯蓉出黎,仲要感覺超油!我個人會叫佢做crap cake。跟住上兩個湯,分別係seafood lobster bisque 同 truffle mushroom soup。老婆個龍蝦湯變左龍蝦清湯,感覺就似中湯滾湯咁,感恩既係有少少龍蝦味,但係一粒龍蝦肉都無!真係一粒都無!!!!!!魷魚,蜆肉,魚樣樣齊,就係龍蝦湯無龍蝦肉!你話奇唔奇?跟住我自己個黑松露蘑菇湯,有黑松露香但無蘑菇味,真係好失望,影我都費事影! 根據menu,依個pizza 包含材料:蔥,洋蔥,燴辣肉,茄汁同芝士薄餅。餅底好薄好脆,連埋茄汁芝士唔錯唔錯,所以有兩粒星!但係敗筆在所謂既spicy pork ragout,以我老婆廿多年來食罐頭製品既經驗,99.9

麵包籃
麵包籃
全餐飯最好味竟然就係依個麵包籃喇。
Crab cake
海鮮龍蝦湯

Spicy Pork Ragout Pizza
根據menu,依個pizza 包含材料:蔥,洋蔥,燴辣肉,茄汁同芝士薄餅。餅底好薄好脆,連埋茄汁芝士唔錯唔錯,所以有兩粒星!但係敗筆在所謂既spicy pork ragout,以我老婆廿多年來食罐頭製品既經驗,99.9999999% 肯定佢係五香肉丁,仲要係水仙花牌既!
我地食到最尾個塊,連我都認定係五香肉丁,原因係佢根本就係好乾身加左五香粉醃既實的的立方體豬肉!因此好奇問經理究竟係咩肉黎架,佢話入去廚房問問大廚再答我地。同場女侍應立刻加口回應,依個係豬肉,經過大廚悉心醃製後再炒成既(我梗係知道係豬肉啦!)。當然最後經理成餐飯,就算幫我地添水,提都無再提起依件事,感覺迴避我地既問題。
炭燒西冷(7成熟)
最後晚餐既高潮當然係最貴既牛扒啦!依份牛扒可以算係我牛魔王一生閱牛無數既頂峰失敗之作。其實如果佢賣百零蚊我無野講,但係依個價位,比d 咁既食材我,簡直侮辱左食牛既人。完全無牛味,都唔知究竟起邊度可以入到d 咁既西冷。如果要我形容,好似水浸牛咁,有水味,無牛味,肉質偏老。我平時食野好少lur d渣出黎,因為我覺得無禮貌。但係今次食左都覺得浪費自己既卡路里。

總結:對西餐有少少要求既,無謂作依d 嘗試去挑戰自己。我覺得食得貴唔係問題,但係食材咁唔掂,就真係覺得比人呃,一係你就唔好扮到自己好高級!
2015-08-22
  • 麵包籃
2015-08-04 859 瀏覽
在粉嶺的唐樓中, 如一般住宅區的街道, 兩旁都有很多食肆, 但其中有一家裝修特別優雅的餐廰.簡單的顏色配搭, 白色凳黑色凳邊, 方形雲石紋深灰色枱, 整整齊齊的排起, 牆身掛著不少的名畫, 添加上多少藝術氣氛, 兩邊不是普通牆身, 改用落地玻璃, 望着街外, 在假日的時候, 想像自己在餐廰內拿住書, 喝著咖啡, 時而望望街外行人, 時而低頭沉思作者的意思, 慢慢地度過一個下午, 是十分寫意的一件事,亦是夢想中的生活這種歐陸的休閒感的餐廰,在香港是十分難找到,相反 亞洲區台灣日本比較多這一類型的,所以難得發現粉嶺內竟出現這種餐廳,當然馬上要來試試當然,餐廳主打的不是咖啡, 還有很多意式名菜, 否則怎樣交租給元秋-包租婆餐包米色的藤籃, 放上數塊麵包, 另上牛油, 黑醋, 橄欖油, 隨你自己的喜好,味道就一般般, 普通的包, 可能我對西式包的興趣不太, 但擺設非常有心思, 視覺效果一流雞心豆忌廉湯侍應上湯時特地解釋湯是用雞心豆磨的, 信心十足似的, 而味道真的是不錯, 濃濃的豆香, 滑滑的口感, 熱度十足, 味道十分好炭燒肉眼配香草牛油五成熟的牛扒, 外層有少少焦香, 中間有細嫩的肉, 但

餐包
雞心豆忌廉湯
炭燒肉眼配香草牛油
五成熟的牛扒, 外層有少少焦香, 中間有細嫩的肉, 但並不會流出血水, 這樣才是出色的牛扒, 外觀達致滿分.

享受時,先切一小條, 加上小小介辣, 幾種不同味道同時出現在口裡的時候,這才是享受高級牛扒的極致.
炸龍脷柳配意式什錦蔬菜
薄薄香脆的外皮, 內有鮮甜的無骨魚肉, 完全昰西方人的食法, 加上環境, 都以為自己身於歐洲
兩個人, 分享了兩份美食, 交流下近況, 沉醉在餐廳的環境和美食, 愉快地度過一頓飯.

2015-08-03 770 瀏覽
筆者總愛出去周圍找食, 卻偏想不到自己的住那一區有什麼好吃。筆者都幾鍾意食西餐, 大多是出去尖沙咀等其他區去找西餐廳, 貪夠多選擇。今次發現了粉嶺除了有雅士餐廳之外, 還有另一間值得一去的西餐廳,而且位於美食集中點 -- 聯和墟!!餐廳的選擇都很多, 二人套餐都有好幾款, 若果其中其道菜不合口味, 餐廳都可以作出配合, 改成想吃的菜。最後點了一份$1088另收加一的二人餐。先來的是一盤麵包, 配上橄欖油、意大利黑醋、或是餐廳特製的牛油, 把平凡的麵包變得很美味。不過不敢吃太多, 怕一會肚子沒空位。先來的是兩個沙律, 首先介紹西斑牙黑毛豬火腿配蜜瓜。這個沙律用了兩片薄薄的西斑牙黑毛豬火腿, 配上香甜的蜜瓜, 令沙律咸甜交融, 很不錯。另一份是迷你水牛芝士沙津, 第一次試水牛芝士, 原來和一般吃到的芝士不一樣, 沒有委濃的芝士咸香味, 可以整個吃完又吃, 也不覺得膩。兩個人都點了海鮮龍蝦湯, 沒想過很鮮味, 卻沒有一點腥味, 兩隻大大的鮮蝦也同樣鮮味。然後來了兩道海鮮, 這是香煎大蝦拼檸檬牛油汁, 大大隻的蝦非常新鮮, 感覺就是不用加調味就好吃, 不過配上了特調的檸檬牛油汁也更美味。之後就

之後就是香烤鱸魚配什菌, 愛吃魚的筆者, 很喜歡這道菜, 新鮮又滑的魚肉, 還有煎香的魚皮, 最值得讚的是中間沒有吃到魚骨, 很貼心。
西餐少不了吃牛吧。五成熟的肉眼燒得剛好, 肉質很香軟。特別向愛吃蒜頭的朋友推介, 這份肉眼旁邊的蒜頭經過多個小時的烤焗, 焗得很惗, 有點像吃薯蓉, 也沒有生蒜那麼辣。
炭燒澳洲羊架, 不會很膻, 卻很濃的羊肉味, 吃一整個都不會膩。
餐廳每晚都會有不同的甜品主題, 今晚的甜品拼有Tiramisu, 士多啤梨蛋糕和白朱古力奶凍, 製作同樣具心思, 期待下一次能嘗試其他精緻甜品
題外話/補充資料: 粉嶺火車站直接有小巴到聯和墟~ 位於球場附近!! (火車站去只需要10分鐘)
2015-07-31 652 瀏覽
自從試過上水的居酒屋和火鍋店,筆者已對此地大大改觀。是夜友人再度相約,來此地一嘗西餐廳,筆者自然腳舉腳贊成。餐廳擺設精心,格調浪漫,是正宗西餐廳的格局。地方不算大,但絕對坐得舒適愜意。一坐下就為飢腸轆轆的我倆送上一籃子的麵包,溫熱鬆軟的,配上不同醬汁,味道更佳。筆者最愛還是醮著黑醋與橄欖油混著食,更加滋味呢。前菜是黑毛豬火腿配蜜瓜,一鹹一甜此配搭,筆者試過一次已經上癮。須知帶鹹的黑毛豬火腿特別開胃,所以一直穩居西餐前菜首位。蜜瓜味道清新帶甜,一方面與火腿的鹹味相容,另為口腔添上清新口感,似「過冷河」般一新喉嚨,來迎接美食吧!龍蝦海鮮湯極為足料,大件頭的龍蝦自然是餐湯主角,然一堆「配角」海鮮的份量同樣不少。餐湯滿滿,卻無多餘的配料。每口飲落都是鮮味。主菜鱸魚份量適中,配上什菌就已讓人倍覺健康。以烤的方式烹製,外皮微煎過後,是一份香脆口感。魚身香滑不鞋口,食落肉感嫩滑,再吃一口什菌,更將魚鮮味全然帶出。來份最愛的炭燒肉眼吧!上枱時令友人高呼嘩言的,除了是其大件而厚身的份量外,當然包括其燒得近乎完美的格子網紋。肉眼上是條條坑紋分明的完美線條,整碟就似藝術品般呈於眼前。生熟程度剛好,燒得不會過

自從試過上水的居酒屋和火鍋店,筆者已對此地大大改觀。

是夜友人再度相約,來此地一嘗西餐廳,筆者自然腳舉腳贊成。

來份最愛的炭燒肉眼吧!

生熟程度剛好,燒得不會過老,而以利刀一切,正好是其最嫩滑部份,肉汁沒有即時溢出,只見微生帶紅的肉身。輕輕咬下,口感幼嫩非常,肉汁於口中全溢,極為juicy。

再來排場精美的甜品拼盤,有蛋糕又有奶凍,甜而不膩,為完美晚餐推到極緻享受。