2018-01-26 42 瀏覽
梅光軒,係北海道旭川而來嘅過江龍拉麵店。原來喺銅鑼灣同太古都有佢嘅分店,今日喺登龍街開咗第三間分店,所以就想試吓。原來呢一間唔起眼嘅拉麵店,曾經拎過北海道米之蓮嘅推介。湯頭係係北海道空運以來,用咗沙甸魚、豬骨和雞肉而製。同出面嘅地方唔同就係加左雞肉,令湯頭更加鮮甜可口。而且有着淡淡嘅魚香和雞湯味。朋友係愛辣人士,所以叫咗個麻辣麵。一叫咗之後,唔夠10分鐘就送到你面前。因為佢係麻辣嘅關係,湯頭加左好多麻油,偏多油為主,加上大量香蔥、肉粒,越食越辣好刺激。而拉麵是曲面,麵質都彈牙。但係都有少少似公仔麵,哈哈。而我就試咗期間限定嘅生薑醬油拉麵。一上枱,姜嘅香辣味撲鼻。一飲落去,好有暖胃嘅感覺,冬天食係一流, 而且飲落去喉嚨好舒服,相信都好適合女仔去試。不過佢加左大量嘅京葱,食我有少少辣味。不過叉燒仲有啲遜色,似係冇乜燒過,而且偏瘦。但係半熟蛋絕對係加分位,滷得相當入味。而且蛋黃係半熟嘅狀態,令人流晒口水。計我話,除咗湯之外,半熟蛋絕對係日本拉麵嘅靈魂。最後店員推介我哋試吓甜品。分別加$10叫咗一下抹茶蕨餅,和氣球布甸。氣球布甸有好香牛奶味,而且都好滑身。而蕨餅用咗寒天而做,原來有清熱之效。

最後店員推介我哋試吓甜品。分別加$10叫咗一下抹茶蕨餅,和氣球布甸。氣球布甸有好香牛奶味,而且都好滑身。而蕨餅用咗寒天而做,原來有清熱之效。 抹茶嘅味道唔會太苦澀,啱啱好。

最後要讚嘅就係,呢度嘅拉麵有半份,對於一啲又唔算太肚餓嘅人來講就非常好。啱晒小食嘅你,又或者只係想過下拉麵癮嘅你。
2018-01-23 59 瀏覽
首次試米之蓮餐廳,我地帶著期待又興𡚒既心到登龍街~店內位置不多,聞說同其他分店既格局都不太一樣。我地被安排"面璧",檯面上放滿調味料~旁邊仲有本2017年米芝蓮北海道推介~梅光軒創立於昭和44年,本店係醬油拉麵聞名的道北旭川~曾經取得當地經濟雜誌「北海道經濟」主辦的「第一屆旭川拉麵大賞」,更於2012年開始得到米芝蓮推介!牆上既menu幅圖清楚的~ 揀咩好呢~職員首先遞上麥茶,冷熱任選,好喝~拉麵來了!醬油拉麵 $75呢碗醬油拉麵,湯頭以豚肉同魚淆成再加上醬油,湯頭顏色睇起來比較濃郁,同我地食開既清爽型醬油拉麵不太一樣。湯頭有層次亦口感亦都好豐富,有日本拉麵既味道,幾好幾好!有兩片叉燒肉,雖瘦但不算太硬。仲有大量蔥同筍乾做配菜。拉麵有彈性,軟硬程度中等,份量偏多。味噌海鮮拉麵 $98湯頭滿滿味噌,微辣,後來發現最頂既紅幼絲係帶辣味,惹味。有兩條蟹柳同兩粒大帶子~ 好食~仲有塊叉燒肉,軟嫩好吃~半熟蛋係我最喜歡的熟度~ 在流的蛋黃,真好吃~!梅光軒銅鑼灣登龍街44號登輝大廈地下
首次試米之蓮餐廳,我地帶著期待又興𡚒既心到登龍街~
店內位置不多,聞說同其他分店既格局都不太一樣。

我地被安排"面璧"
,檯面上放滿調味料~
旁邊仲有本2017年米芝蓮北海道推介~

梅光軒創立於昭和44年,本店係醬油拉麵聞名的道北旭川~

牆上既menu幅圖清楚的~ 揀咩好呢~
職員首先遞上麥茶,冷熱任選,好喝~

拉麵來了!
醬油拉麵,味噌海鮮拉麵

醬油拉麵 $75
湯頭有層次亦口感亦都好豐富,有日本拉麵既味道,幾好幾好!
醬油拉麵 $75
有兩片叉燒肉,雖瘦但不算太硬。
醬油拉麵 $75
仲有大量蔥同筍乾做配菜。
拉麵有彈性,軟硬程度中等,份量偏多。

味噌海鮮拉麵 $98

湯頭滿滿味噌,微辣,後來發現最頂既紅幼絲係帶辣味,惹味。
味噌海鮮拉麵 $98
有兩條蟹柳同兩粒大帶子~ 好食~

仲有塊叉燒肉,軟嫩好吃~
味噌海鮮拉麵 $98
半熟蛋係我最喜歡的熟度~ 在流的蛋黃,真好吃~!

梅光軒
銅鑼灣登龍街44號登輝大廈地下
醬油拉麵,味噌海鮮拉麵
2018-01-23 262 瀏覽
去過日本北海道都一定會識梅光軒,在登龍街終於開左地舖,就約之前一齊去Hokkaido旅遊的朋友去回味下。見到門面很有感覺,小店格局,有種親切感。原來湯頭係北海道烹調,用豬骨、雞、沙甸魚、昆布煮12hrs,再送黎HK,即係連煮湯的水都係日本產,有信心保證。鹽味拉麵 ($58 半份)喜歡佢有半份選擇,因為好多時都食唔晒,而且又平好多。滿滿的湯內有一塊大叉燒,多葱,旬係厚切的,拉麵是曲的,小小的細節已經感覺到同其他的ramen店很不一樣。湯底味道濃郁,但唔會好咸,食完成個麵都唔會覺得膩。簡單的配料已經超級美味。炒野菜 ($20)有椰菜、青椒、紅蘿蔔,新鮮爽脆。醬油拉麵 ($58 半份)醬油湯頭味道帶甜,容易入口,係可以大口喝個種,同鹽味大不同,好彩可以試埋朋友個份,相信下次自己一個人黎,都可以食整份。追加配菜有半熟蛋 ($10/1隻),金黃的流心蛋冇失手。明太子雞翼 ($38 /3隻)塞滿了明太子,真材實料,點芝麻醬,好味到想自私咁食晒去。凡購任何食品加購抹茶蕨餅 ($10/3粒),抹茶味清香,幾有嚼勁,best ending。非常有質素的一餐,有如置身日本,會再幫襯。

炒野菜 ($20)有椰菜、青椒、紅蘿蔔,新鮮爽脆。

醬油拉麵 ($58 半份)

追加配菜有半熟蛋 ($10/1隻),金黃的流心蛋冇失手。

明太子雞翼 ($38 /3隻)

塞滿了明太子,真材實料,點芝麻醬,好味到想自私咁食晒去。

非常有質素的一餐,有如置身日本,會再幫襯。

• 明太子雞翼
  • 醬油拉麵
  • 鹽味拉麵
2018-01-22 95 瀏覽
自從上星期在登龍街揾食後,發覺開了多間拉麵館,才醒覺原來自己也有段長日子沒吃拉麵了選了梅光軒,趕在一點午飯人潮前進餐,確是一件明智選擇。生姜醬油拉麵$85 期間限定點了款期間限定,亦知道生姜可暖胃,在冬季季節裡可也為身體打打氣。份量也算適中,而湯底夠熱對我d來說是重點,帶有姜味卻跟中式的不太一樣,醬油味湯底也不會鹹,喝下整個人也暖晒,極適合寒冬來品嚐,軟硬適中而叉燒因帶點油脂,口感算是嫩滑,半熟蛋還是我的喜愛。吃到最後,在拉麵中還夾著姜蓉,滿滿温暖感覺此而來。抺茶蕨餅 $10 /3喜愛抺茶的定要試這款甜品, 抺茶味濃郁口感Q軟,很美味!最後不得不提店員服務有禮,而提供的茶亦有冷熱可選擇,令客人感到貼心
選了梅光軒,趕在一點午飯人潮前進餐,確是一件明智選擇。
生姜醬油拉麵$85 期間限定
生姜醬油拉麵
吃到最後,在拉麵中還夾著姜蓉,滿滿温暖感覺此而來。
抺茶蕨餅 $10 /3
喜愛抺茶的定要試這款甜品, 抺茶味濃郁口感Q軟,很美味!

2018-01-22 47 瀏覽
上周末,於銅鑼灣登龍街覓食,光顧了一間摘下米芝蓮星,帶著一點離地型格的拉麵店,吃了一碗特式的拉麵之後,感覺全面中伏,實在心有不甘,今周決定相約朋友,再戰登龍街的拉麵店。這次是來自北海道旭川市的梅光軒,於日本已摘下米芝蓮星,形象來得親民䀡地,簡約時尚裝潢,水泥石牆加水泥地面,搭配著大紅色調桌椅,店面雖小,但座位空間尚算舒適。點了期間限定的生薑醬油拉麵,熱辣辣上桌,兩大片軟嫩的义燒,伴著流心蛋、筍、青綠的荳苖及京蔥,當然還有一撮生薑蓉,先呷口熱湯,香濃鹹鮮的醬油湯底,滲著淡淡生薑的辛辣,味道新鮮,掛滿湯的曲曲麵條,口感爽彈,沒停口的吃著,感覺有一份踏實的美味暖意。熱湯之間,來一口冰凍的札幌啤酒,那份心涼的舒爽,實在令人心曠神怡。朋友的义燒飯,原以為是小碗份量,但實際飯是滿滿的,义燒也是多多的,角切的义燒,間著一點脂肪,口感軟軟的,混著日式芝麻沙律醬,加上香口的京蔥絲,清新微酸的味道,令人吃得開胃。繼續吃個明太子雞翼,炸得金黃酥脆,雖不算肥美,但一口咬下,還是啖啖肉的,混著明太子的卜脆,辣辣的醒神滋味。吃得飽飽,甜品還是不可缺,點了抹茶蕨餅,帶著黏黏的彈牙口感,淡淡的茶香,自然的清甜回甘,這

吃得飽飽,甜品還是不可缺,點了抹茶蕨餅,帶著黏黏的彈牙口感,淡淡的茶香,自然的清甜回甘,這餐吃得滿意了。
2018-01-21
2018-01-21 61 瀏覽
🍜生薑醬油拉麵 $85入面有好多薑蓉 食之前記得撈匀湯本身唔係重口味個啲 但薑味濃郁所以溝埋岩岩好 冬天食暖笠笠😙--🍖炙燒五花叉燒拉麵(味噌) $98個五花叉燒超好食 肥瘦相隔有咬口得黎又有肥油香 好嫩滑 好食😍--🥔咖喱薯餅+汽水 $20咖哩味香 薯仔粒明顯 外脆內軟呀😋
🍜生薑醬油拉麵 $85
有咬口得黎又有肥油香 好嫩滑 好食😍
🥔咖喱薯餅+汽水 $20
咖哩味香 薯仔粒明顯 外脆內軟呀😋
2018-01-20 224 瀏覽
見到登龍街呢邊又有新開既拉麵店,朋友話想試下咁就letsssss goooo啦呢度既拉麵可以揀半份既分量,岩曬『細胃人仕』又或者唔想食咁多既朋友仔不過自己今日唔係咁想食拉麵,所以就點左個“叉燒丼”HKd$38,而朋友就要左碗“醬油拉麵加半熟蛋”HKd$75+10,跟餐加HKd$28要埋汽水同明太子雞翼兩隻,之後我地仲加左碟“餃子(五隻)”HKd$38開心一齊share朋友話佢個拉麵同隻半熟蛋既味道都唔錯,佢仲分左半隻俾我試添蛋黃部分半流心,個調味做得幾好,唔會太濃而蓋過左本身既蛋香之後佢亦有分左隻跟餐既明太子雞翼俾我試雞翼入面充滿住咸香既明太子,外皮炸到脆卜卜,當中既雞肉都幾嫩滑呢度既餃子都唔差啵餃子外皮厚薄得宜,煎得外層脆身而不油膩,餃子內餡既菜肉比例平均,不錯喔本身對自己個叉燒丼無乜太大既期望,估唔到又有啲驚喜啵叉燒粒軟腍唔嚡口,米飯粒粒分明,係拉麵店食到呢個水準既丼已經合格有餘啦最後我地仲每人加左HKd$10每人要左客“抹茶蕨餅”做甜品添

朋友話佢個拉麵同隻半熟蛋既味道都唔錯,佢仲分左半隻俾我試添

蛋黃部分半流心,個調味做得幾好,唔會太濃而蓋過左本身既蛋香

之後佢亦有分左隻跟餐既明太子雞翼俾我試

呢度既餃子都唔差啵

本身對自己個叉燒丼無乜太大既期望,估唔到又有啲驚喜啵

最後我地仲每人加左HKd$10每人要左客“抹茶蕨餅”做甜品

2018-01-19 86 瀏覽
今晚O完T,去咗銅鑼灣登龍街搵嘢食。行到街口,見到間梅光軒幾乾淨企理,於是入去食拉麵。入到去坐低, 殷勤嘅服務員問我飲熱茶定凍茶, 我揀了熱茶,跟住我好快咁攞起張點心紙,我揀了熱茶,跟住我好快咁攞起張點心紙揀了醬油拉麵同餃子醬油拉麵幾大碗,蔥好多,正幾大碗,蔥好多日式叉燒如果肥一點更好~日式叉燒如果肥一點更好~拉麵彎彎幾彈牙~湯都濃郁夠味~餃子見到牆上貼上有個推介“抹茶蕨餅“,於是亦點了一客。抹茶蕨餅飲品
今晚O完T,去咗銅鑼灣登龍街搵嘢食。

行到街口,見到間梅光軒

幾乾淨企理,於是入去食拉麵。

入到去坐低, 殷勤嘅服務員問我飲熱茶定凍茶,

我揀了熱茶,跟住我好快咁攞起張點心紙,

我揀了熱茶,跟住我好快咁攞起張點心紙

揀了醬油拉麵同餃子

醬油拉麵

幾大碗,蔥好多,正

幾大碗,蔥好多

日式叉燒如果肥一點更好~

日式叉燒如果肥一點更好~

拉麵彎彎幾彈牙~

湯都濃郁夠味~

餃子

見到牆上貼上有個推介“抹茶蕨餅“,

於是亦點了一客。

抹茶蕨餅

飲品

2018-01-16 78 瀏覽
與仔仔經過銅鑼灣拉麵街,當然要嘗一嘗正宗日本拉麵,經過了一會觀察,仔仔選了梅光軒。味道不濃,岩岩好,叉燒肉香而不肥腻,再加流黃雞旦,仔仔有喜歡吃。一般拉麵舖沒有提供美味甜品,此店竟然有,點了一客布甸,滑嫩的外觀,很Q版,你不會舍得吃下,很滿足,岩岩好!

2018-01-13
15 分鐘 (堂食)
  • 布甸
2018-01-14 114 瀏覽
已好耐好耐好耐無寫過食評,但食完這碗生薑醬油拉麵,真係要寫番嘉許一下。天氣凍想食碗熱辣辣既拉麵,專程去銅鑼灣拉麵街,原來我最喜愛既拉麵店梅光軒係登龍街新開張,就算咁凍係門口排隊都一定要排,還好,一個人位都係等左10分鐘左右,一入到店,店員即刻奉上一杯熱茶,之後就遞上點餐紙,非常貼♥。店員話生薑醬油拉麵係冬天限定,因為生薑,食完好暖身,見店員強烈推介,當然要試。賣相相當吸引,湯底係梅光軒最出名既醬油味,加埋薑,味道超級醒神,帶少少辣,但又唔搶喉,超正,叉燒好軟滑,拉麵麵身有d似公仔麵咁彎彎曲曲,但絕不能比較,無梘水味,彈牙,掛湯一流,另一亮點係菜,坦白講唔知這款係什麼菜,但同醬油湯底係非常夾,整體黎講,價錢只係$85,食到咁高質既拉麵,值!
2018-01-13
10 分鐘 (堂食)
2018-01-13 152 瀏覽
梅光軒喺香港又開多左間分店啦~ 呢間拉麵既總店係位於北海道, 佢地大部分既食材都係黎自北海道嫁, 所以拉麵好正宗, 有水準👍。有幾款拉麵既份量仲可以揀半份, 價錢亦都會相對低d, 岩哂一班較為細食既人。我呢碗<登龍の極>拉麵每日限量供應10碗炸, 仲要係開 業 限 定, 所以想食就要早d去啦~ 拉麵上有北海道帶子、一堆炙燒芝士絲、半隻波士頓龍蝦、溏心蛋、豚肉。龍蝦入面有少少蟹膏, 用黎浸湯一流~ 呢碗限定拉麵既湯底係用上龍蝦慢慢烹調, 龍蝦湯味道鮮甜, 幾香濃惹味。拉麵充份吸收到龍蝦湯底既鮮味, 湯底唔會太咸, 食完唔會覺得口渴。另外, 個人推介呢度個甜品- 北海道Bocca (汽球布丁)。牛乳味汽球布丁既牛乳味濃郁突出, 每一啖都充滿奶香, 布丁質感好軟滑。

2018-01-04
2018-01-12 338 瀏覽
I have a friend who thinks ramen is just overpriced instant noodles.  I was horrified by this remark as I love ramen. I love the rich broth. The chewy noodles. The luscious egg. The melt in your mouth char siu. Yes, I love ramen and I'm always on the look out for new ramen restaurants that open up on Hong Kong.A new ramen place has opened up in Tang Lung Street .... or what most like to call it "Ramen Street" as there are already five ramen restaurants in that small little side street. Called 梅光

A new ramen place has opened up in Tang Lung Street .... or what most like to call it "Ramen Street" as there are already five ramen restaurants in that small little side street. Called 梅光軒 (English name: Baikohken Ramen), it hails from Hoikkaido and has even plastered the Michelin logo on it as it's a Michelin recommended restaurant in Japan. Intrigued, I went to go try it out.

The place is small and is located in the old Lobster Central location. In fact, they didn't even bother to renovate much. The layout is the same.

Menu is in English and Chinese.  There is no 10% service charge. Tea is provided for you. There is no free for all water jug like other places.

Ordering is by checking off a piece of paper. There are no real options for you to customize your ramen like other places as well. After you order, you are expected to pay at the same time.

I wasn't too interested in the lobster ramen that was advertised in  the media. I just wanted something simple so ordered this: flame grilled rib char siu ramen in  soy sauce broth ($98).

The broth was pale in color and there was no depth of flavor other than salty. I'm wondering if they gave me the wrong broth? The egg was flavorless, though the yolk was still runny.

The char siu didn't look too flame grilled. The char siu was ok. Tender without being too fat.

But it was the ramen. Did they just give me instant ramen? It looked like it. It had the same texture. The same taste. There was a horrible starchy after taste. It was soggy. Is this for real?

Probably the worst ramen I've ever had in Hong Kong. The service was fine. Friendly, in fact. But the ramen? Starchy aftertaste. Over cooked. The soup just salty and not rich at all. Definitely overpriced instant noodle. I won't be back.
2018-01-10
2018-01-06 147 瀏覽
係網上推介 見到呢間店舖就去試一試下雨的晚上,等左10分鐘左右門口無遮架比客人放遮,叫左1個鹽味拉麵 配餃子+汽水叫左1個味噌(微辣)拉麵 配餃子+汽水友人個鹽味拉麵到先,佢1夾起麵條,係似普通公仔麵的日式麵條,再者友人飲左啖湯話似雲吞麵既湯底咁好重鹼水味... 味噌個湯底都ok接受,唔過咸唔會太淡但配料(蔥花)十分之咁多配上日式义燒,薄片而不韌,正麵質仍需改善,若用捧丁麵麵質更好麵條吸收不到湯的精華煎餃子出色,鮮嫩有汁,皮薄皮脆.試唔到店的推介(龍蝦拉麵),有些失望.
係網上推介 見到呢間店舖就去試一試
下雨的晚上,等左10分鐘左右
門口無遮架比客人放遮,

叫左1個鹽味拉麵 配餃子+汽水
叫左1個味噌(微辣)拉麵 配餃子+汽水

友人個鹽味拉麵到先,佢1夾起麵條,
係似普通公仔麵的日式麵條,
再者友人飲左啖湯話似雲吞麵既湯底咁
好重鹼水味...

味噌個湯底都ok接受,唔過咸唔會太淡
但配料(蔥花)十分之咁多
配上日式义燒,薄片而不韌,正
麵質仍需改善,若用捧丁麵麵質更好
麵條吸收不到湯的精華
煎餃子出色,鮮嫩有汁,皮薄皮脆.
試唔到店的推介(龍蝦拉麵),有些失望.
2018-01-06
10 分鐘 (堂食)
  • 煎餃子
  • (微辣)味噌拉麵