2019-09-07
老爸以前經常帶我去沙田食乳鴿,乳鴿細細隻,揸得香口,小朋友一定鍾意,而家輪到我帶返自己小朋友經常搵食,估唔到佢同我一樣咁鍾意食乳鴿,今次特登帶埋老爸一齊去食好野,就係楓林小館,我特登話佢知呢間係大圍經典懷舊彩,佢聽完之後更加想一試。餐廳位置響謝斐道,有啲車路行去海旁一條街,都算易搵,一去到老爸就話餐廳嘅環境不錯,似高級餐廳,可以枱之間好寬闊,留客人一點私人空間。問老爸想食乜嘢,既然黎到就要一試佢嘅紅燒乳鴿,其他就食點心同叫碗粉麵。招牌紅燒乳鴿果然名不虛傳,即點即炸,因為炸乳鴿唔可以查頂唔,一炸定就會縮水鞋口,顏色暗沉,一睇就知呢度嘅炸乳鴿係招牌菜,令立立,遠遠都聞到香味,而且一食落去好crispy!試吓佢嘅點心出品先,原來都好有驚喜,叉燒包包皮一啲都唔笠口,叉燒包十分鬆軟,叉燒餡加上醬汁簡直係Perfect!老爸好鍾意食山竹牛肉,佢話呢度嘅山竹牛肉係咁多間酒樓最好食,呢度係用新鮮牛肉,大大粒粉嫩色,加上芫荽蔥,未食我都流口水!最後再點多碗辣肉操稻庭烏冬,估唔到辣辣地又好惹味,仲要加上心心蘿蔔,真係好有心思呀!楓林小館嘅廚房果然好得,好多大師傅都有大圍店請返過嚟銅鑼灣新店幫手,所以可以食
楓林小館嘅廚房果然好得,好多大師傅都有大圍店請返過嚟銅鑼灣新店幫手,所以可以食到經典嘅水準!