2019-09-07 4265 瀏覽
老爸以前經常帶我去沙田食乳鴿,乳鴿細細隻,揸得香口,小朋友一定鍾意,而家輪到我帶返自己小朋友經常搵食,估唔到佢同我一樣咁鍾意食乳鴿,今次特登帶埋老爸一齊去食好野,就係楓林小館,我特登話佢知呢間係大圍經典懷舊彩,佢聽完之後更加想一試。餐廳位置響謝斐道,有啲車路行去海旁一條街,都算易搵,一去到老爸就話餐廳嘅環境不錯,似高級餐廳,可以枱之間好寬闊,留客人一點私人空間。問老爸想食乜嘢,既然黎到就要一試佢嘅紅燒乳鴿,其他就食點心同叫碗粉麵。招牌紅燒乳鴿果然名不虛傳,即點即炸,因為炸乳鴿唔可以查頂唔,一炸定就會縮水鞋口,顏色暗沉,一睇就知呢度嘅炸乳鴿係招牌菜,令立立,遠遠都聞到香味,而且一食落去好crispy!試吓佢嘅點心出品先,原來都好有驚喜,叉燒包包皮一啲都唔笠口,叉燒包十分鬆軟,叉燒餡加上醬汁簡直係Perfect!老爸好鍾意食山竹牛肉,佢話呢度嘅山竹牛肉係咁多間酒樓最好食,呢度係用新鮮牛肉,大大粒粉嫩色,加上芫荽蔥,未食我都流口水!最後再點多碗辣肉操稻庭烏冬,估唔到辣辣地又好惹味,仲要加上心心蘿蔔,真係好有心思呀!楓林小館嘅廚房果然好得,好多大師傅都有大圍店請返過嚟銅鑼灣新店幫手,所以可以食

楓林小館嘅廚房果然好得,好多大師傅都有大圍店請返過嚟銅鑼灣新店幫手,所以可以食到經典嘅水準!
  • 叉燒包
  • 紅燒乳鴿
  • 山竹牛肉
2019-09-07 543 瀏覽
港島人有時怕在新界區尋找美食,山長水遠,一天要吃幾餐才滿足,早早已聽過楓林小館的名氣,曾在大圍經營超過60年,以紅燒乳鴿、椒鹽蝦等多道招牌菜而聞名,原來早幾個月前,創辦人的第二代已在銅鑼灣將經典美食帶到港島,身處港島人真的有口福!餐廳位置在於銅鑼灣謝斐道,地點非常便利,而且門外招牌也很易找,拱門非常有特式,餐廳內部裝修也非常別致。中午時分設有點心、小菜,我們一場來到當然要點招牌紅燒乳鴿,餐廳選用中山石岐的乳鴿用滷水膽先浸泡乳鴿、吊起風乾2個鐘,落單時先即炸。從廚房到上枱,乳鴿仍然非常熱辣辣,皮脆內嫩,果然是即叫即炸,特別香口。椒鹽炸豆腐也是我最喜愛的,先上粉,再炸成金黃色後上椒鹽,又是惹味佐酒小食之一。看到有招牌特推的香辣臊子稻庭烏冬,現正做推廣價,要點一份來試試,稻庭烏冬是較扁身的麵條,有點像上海麵,但是比較滑口,微辣的肉碎零舍醒胃,湯底非常濃郁,很不錯!特別一提的是這裏的服務很貼心,店員非常有禮貌,而且服務員也是非常有經驗,有問必答,亦很清楚菜式的做法,應該很多是老臣子呢,最後還送我綠豆沙糖水,雖然是贈送,但煲得非常濃郁,完全不是水流流那種,果然真材實料!

• 紅燒乳鴿
2019-08-31 436 瀏覽
星期天同屋企人去飲茶 之前睇過其他人嘅食評感覺不錯 就一於去試試啦!入到去裝修環境相當不錯,餐具非常精美,睇一睇點心紙 ,都好多款式揀,因為我哋兩個人不算太肚餓 所以我們叫了幾款點心:虎皮釀尖椒($49)本身怕尖椒辣,幸好不辣,魚肉也不腥鳳爪排骨飯($58)份量大,熱辣辣,侍應還細心提醒我們先焗一焗會更香鮮竹牛肉球($32)比起其他酒樓的牛肉球大粒得多,呈粉紅色,新鮮!侍應到最後還送了每人一碗芋頭西米露糖水呢 吃得我屋企人好開心!
虎皮釀尖椒($49)
本身怕尖椒辣,幸好不辣,魚肉也不腥
鳳爪排骨飯($58)
份量大,熱辣辣,侍應還細心提醒我們先焗一焗會更香
鮮竹牛肉球($32)
比起其他酒樓的牛肉球大粒得多,呈粉紅色,新鮮!
2019-08-26
2019-08-30 312 瀏覽
難得今日放假,就同屋企人過黎銅鑼灣飲個靚茶,係橫街發現到呢間楓林小館,難得呢個鐘數唔使等位,加上裝潢古色古香,就決定入去一試!難得重要有優惠,2-4位入去已經可以以半價優惠食一籠點心,感覺上好抵!每次去酒樓,都會用心望下碗碗碟碟的風格,品嚐藝術!xo醬炒腸粉$49食膩左普通傳統腸粉,偶爾食下xo醬炒腸粉都會特別覺得惹味!呢個炒腸粉我會比8分,炒得唔會過油,面層又加入大量芽菜,豐富口感,不過剩餘個兩分略嫌xo醬味道未夠太出,不過無食得咁鹹既朋友應該會中意呢道!懷舊馬拉糕$36呢個馬拉糕我會比滿分💯熱辣辣,完全係鬆化,帶點點黑糖味,唔會過甜,一定要試!蝦仁燒賣王 $49 足料大粒蝦仁燒賣,蝦仁爽口,上面有蟹籽粒,加上入面放滿冬菇粒,夠曬入味!最後,仲送甜品:馬蹄露,窩心又滿足!

每次去酒樓,都會用心望下碗碗碟碟的風格,品嚐藝術!

xo醬炒腸粉$49

懷舊馬拉糕$36
蝦仁燒賣王 $49

最後,仲送甜品:馬蹄露,窩心又滿足!
2019-08-30 286 瀏覽
楓林小館聽說很出名的,係銅記重開慕名而來裝修以古典風格為主 一入去就置身其中入面既掛畫相當吸精餐具都好有心思好靚!餐牌XO醬炒腸粉我從來唔食xo醬既,呢道菜令我愛上咗!辣度點到即止,每條腸粉都充滿xo醬 加上芽菜椒絲 美味可口!燒賣皇食得出同外面啲酒樓不同,足料得黎新鮮!唔需要點豉油已經好掂馬蹄章魚蒸手剁肉餅又係無得輸之作,口感味道無得彈 肉餅首先無冷藏肉味,章魚唔會好硬!懷舊馬拉糕入口感覺蓬鬆柔軟,而且香甜恰到好處不油不膩!餐廳仲非常好人送甜品!總結,老字號係唔同啲!值得一試呀
楓林小館聽說很出名的,係銅記重開慕名而來
裝修以古典風格為主 一入去就置身其中

入面既掛畫相當吸精

餐具都好有心思好靚!

餐牌
1953 瀏覽
2098 瀏覽

燒賣皇
食得出同外面啲酒樓不同,足料得黎新鮮!
唔需要點豉油已經好掂

馬蹄章魚蒸手剁肉餅

懷舊馬拉糕
入口感覺蓬鬆柔軟,而且香甜恰到好處
不油不膩!

餐廳仲非常好人送甜品

總結,老字號係唔同啲!值得一試呀
2019-08-24
午餐
  • 蝦仁燒賣皇
2019-08-27 642 瀏覽
多年之前同友人在大圍食過一次,後來知道結業都感到可惜,香港又少一間老店,不過最後都無係結業前再趁墟喇。估唔到之後又係銅鑼灣重開,今日出開黎港島又再回味一下。在openrice book位後,還有職員電話cfm booking,到餐廳後負責帶位既職員都好親切,先加一分。坐低後開茶,侍應見我地諗左一陣都未有定案,主動上前推介菜式,但沒有過份熱情,讚。侍應推介我地先叫隻招牌乳鴿再慢慢睇。餐牌比起舊店,精簡了不少,但選擇仍然不少。最後再叫左個黃金蝦炒飯同埋燒汁牛柳。點好菜後有空留意下餐廳既裝修。新店當然比舊店乾淨企理好多,仍然保留古色古香味道,枱櫈安排得幾闊落,每枱食客之間保留足夠空間,坐得幾舒服。乳鴿擺盤幾靚,一開左四方便進食,傍邊仲有幾塊蝦片伴碟。店家仲貼心準備左膠手套同濕紙巾。乳鴿新鮮整起熱辣辣,都幾好肉,皮脆香口,但肉質就略為乾身左啲。本身已經好夠味,基本上唔使點側邊既鹽。黃金蝦炒飯炒得夠乾身,粒粒分明,每粒飯都呈金黃色好靚,啖啖充滿住咸蛋黃香味。蝦仁下得算慷慨,火喉剛好,粒粒爽口。炒飯伴以大量菜粒 ,增加口感之餘亦減低油膩感,唔會食兩啖就膩左,不過份量不少,最後都係食唔晒打包走左。最

乳鴿

燒汁牛柳

最後來既燒汁牛柳亦出色,牛柳好稔,醃得好入味,個燒汁則帶一點點酸味,很開胃下飯。

最後吃太飽無再叫甜品侍應送上兩碗芋頭西米露。

兩個人吃飽捧住個肚走,openrice訂座優惠折後四百蚊唔使落樓,呢區黎講坐得舒服,服務週到,性價比不錯,幾適合一班人聚會。

2019-08-25
乳鴿
燒汁牛柳
2019-08-26 252 瀏覽
與家人經過鵝頸橋,見到餐牌價錢合理就上去試試。餐廳裝修富有中國色彩,很有心思,地方乾淨企理。之後上網看看才知道原來楓林小館是曾在大圍經營的老誌號🤗XO醬炒腸粉 ($49)一上菜已聞到XO醬香味,肚餓的我急不及待試一試。腸粉很滑,加入XO醬炒得十分惹味,配以芽菜,吃落一點也不覺油膩。鮮蝦炸雲吞($38)平時酒樓比較少見,當然要試一試。貌相吸引,炸得很脆,蝦亦很新鮮🍤其實侍應已主動送我們芋頭西米露糖水,但嗜甜的我們忍不住再追加一個紅棗圓肉燉桃膠($45),啖啖滿是桃膠,很滿足🤤每樣食物也是熱烘烘,即叫即製,配以精緻餐具🍽,吃得特別開心。侍應服務態度值得一讚,很有禮貌及經常面帶笑容

XO醬炒腸粉 ($49)

鮮蝦炸雲吞($38)

2019-08-23 224 瀏覽
姐姐話現在老師傅越來越少,食到經典粵菜啲機會唔係咁容易,所以知道大圍的楓林小館重開不知幾開心,因為佢好鍾意食燒乳鴿,今日帶埋我一齊去!佢又話不時有人以平價燒乳鴿作賣點,唔知點解總係覺得差少少,不及老子號講明用18-29日的石岐乳鴿最好。我們一人一隻,每人有四件,鐘意乳鴿仔皮薄,咬開有點爽,滷水味道好濃,鴿肉嫩滑,備用膠手套。用手食仲更加滋味。兩個人可以揀一客點心半價,唔想太多用,揀了上素蒸粉果,食嗰陣都唔記得佢無肉,因為味道一樣好。最後一客海鮮蝦湯泡脆米,脆卜卜的炸米配合鮮甜又清嘅湯,非常好,非常夾。最後仲送綠豆沙糖水,夠火喉,正好平衡大餐的飽感,完美。

最後仲送綠豆沙糖水,夠火喉,正好平衡大餐的飽感,完美。
2019-08-23 2814 瀏覽
雖然現代飲食潮流盛行抽離傳統、講求時代元素,但經典懷舊菜式一樣可以歷久常新不沉悶! 例如曾在大圍經營超過半世紀的楓林小館,本已在三年前結業,卻又在銅鑼灣復活起來,繼續供應名鎮多年的菜式,例如紅燒石歧乳鴨、椒鹽大蝦、荔芋香酥鴨等,全部是香惹鑊氣菜;同時加入廣東點心及四川口味的新菜,慕求新舊客人皆滿意。周末正是親親家人的時候,我帶著父親及家人到楓林懷舊,舖位入口在地下,飯店其實在一樓,需要走上長樓梯,幸好長者勿慌,因為可從旁邊的住宅大樓入口往電梯,按一樓便到。支客早以通知服務員,我們到達層樓之時,殷勤接待,全無走後門的感覺。飯店裝潢傳統,有理由相信,刻意保持大圍原貌。家人非常欣賞這幅乾隆的字畫,實在寫得好看,可見全盛時期清朝皇帝的修為。中午吃飯,點心、小菜及主食各一些。招牌紅燒乳鴿 $78*2送到面前,香氣撲鼻,滷水、肉香、加上色澤、完全香惹的誘惑。據說選材18-20日的中山石岐乳鴿,先以花椒、八角、香草製成滷水膽,浸泡乳鴿30分鐘,再以麥芽糖、浙醋同酒為乳鴿上色,再吊起風乾2個鐘,客人落單時方才逐隻吊炸,傳統做法不偷工,回味消失中的味道!一分為四,每隻乳鴿的火喉皆控制得剛好,碰上手,熱

飯店裝潢傳統,有理由相信,刻意保持大圍原貌。
中午吃飯,點心、小菜及主食各一些。

招牌紅燒乳鴿 $78*2

招牌紅燒乳鴿

送到面前,香氣撲鼻,滷水、肉香、加上色澤、完全香惹的誘惑。

招牌紅燒乳鴿

一分為四,每隻乳鴿的火喉皆控制得剛好,碰上手,熱辣非常,鴿皮好香好薄,內裡肉質嫩滑汁豐,連骨都香,慢慢吮出滋味,我們鴿頭也不放過啊!

黃金炸魚皮 $42

黃金炸魚皮

由新加坡帶來的熱潮,近排大家興起食黃金炸魚皮,楓林也推出此新菜,新鮮自家製自然更香惹,

黃金炸魚皮

咸蛋味十足,大大片魚皮相比更豪邁,即造的、相比包裝質素毫無疑問更出色,之不過香脆度方面,不及乾貨如薯片般口感好。

蝦仁燒賣皇 $49/2

蝦仁燒賣皇

2至4人可以選擇半價點心一款,隨意挑了燒賣皇,想不到蝦仁頗鮮而且大隻,唔會只得個爽,喜出望外!

上素蒸粉果 $32

上素蒸粉果

上素蒸粉果

楓林的點心相比其他酒家有份量,味道材料皆不俗,老師傳功架,與連鎖店酒家中央製作的出品,一吃便能分曉。

XO醬炒腸粉 $49

XO醬炒腸粉

惹味香滑,XO醬有點辣度,炒至恰到好處,唔乾亦不濕。

野菌炆豆腐 $68

野菌炆豆腐

濃郁的醬油,餵飽野菌及豆腐,味道豐富,調味平衡。

海鮮蝦湯泡脆米 $148

海鮮蝦湯泡脆米

海鮮湯清鮮味美,少少鹹味,配飯剛好。

海鮮蝦湯泡脆米

海鮮蝦湯內已有一些泡飯,最後才加上炸米,吃法突出脆嫩對比。

海鮮蝦湯泡脆米

沒有期望的爆炸效果,因為有些食肆,把脆米倒進魚湯時會發出炸炸聲,可能大家做法一樣!

綠豆沙

綠豆沙

免費奉送的綠豆沙,甜度適中,煲至起沙,口感很好。

服務方面,尤其值得稱讚,態度非常友善殷勤,少有獲得賓至如歸之感,這亦是消失中的服務態度。

老師傅功架,價格合理,性價比高,走遠一步亦無妨。

平均分數:3.5/5
2019-08-17
蝦仁燒賣皇
野菌炆豆腐
2019-08-23 204 瀏覽
從前在大圍的老店,原來在灣仔重生了,媽媽說她一早知道,我是昨天才發現。一點都不便宜,當年的價格我就忘記了。味道,不錯。服務,很好。因為是平日的關係,用網上預訂有折扣。八折。買單嗰陣唔記得咗,提一提佢哋就即刻改返張單。要注意。燒乳鴿,先叫咗一隻,味道唔錯嘅,未至於驚為天人,$78一隻,依家好多餐廳都要呢個價錢。三個人一隻唔夠喉,後尾再加左一隻。炆伊面,非常好食。伊面唔會林啤啤,充滿細細粒嘅花膠,味道濃郁。蝦餃,牛肉,馬拉糕,通通都好吃。

一點都不便宜,當年的價格我就忘記了。

味道,不錯。
服務,很好。

因為是平日的關係,用網上預訂有折扣。八折。
買單嗰陣唔記得咗,提一提佢哋就即刻改返張單。要注意。

蝦餃,牛肉,馬拉糕,通通都好吃。
2019-08-22 167 瀏覽
星期六,接完女朋友放學,當然去拍拖食午飯。朋友介紹一間,位於銅鑼灣的粵式酒樓。由銅鑼灣站行去,需時十分鐘。門口的位置,不明顯。由門口行上一層,仔細打量環境,餐廳裝潢精緻,很有格調。當日的午市,客人不多,由待應招呼坐下後,便看一下餐牌,很快便決定了,選了兩款點心,一款小食,一款菜,及兩款主食。點心先上,燒賣外表精緻,入口味道上佳,比其他大集團酒樓美味。炸春卷,真正皮簿餡靚。XO醬炒腸粉,味道濃郁,鑊氣充足,帶點微辣,很開胃。緊接是鮮百合淮山炒爽菜,淮山爽脆,配合其他爽口的蔬菜,味道不差,但外貌就。。。。主食,分別是店家推薦的香辣臊子稻庭烏冬,全碗通紅,入口香辣,同行朋友只能淺嚐,我則食很非常滋味。另一款是海鮮蝦湯泡脆米,很多蝦肉,湯亦很鮮,但略微偏喊,灑上脆米一起食剛好。埋單488元,一行三人,都捧著大肚回家去。楓林小館 (銅鑼灣)人均消費160元銅鑼灣謝菲道379-389號特麗樓1樓及地下5號舖簡單的飲食隨筆,有興趣請follow~緣食魔宮。抵玩指數最高為三星,所有不用自掏錢包者, 將不給予任何指數。

XO醬炒腸粉,味道濃郁,鑊氣充足,帶點微辣,很開胃。

埋單488元,一行三人,都捧著大肚回家去。

楓林小館 (銅鑼灣)
人均消費160元
銅鑼灣謝菲道379-389號特麗樓1樓及地下5號舖

簡單的飲食隨筆,有興趣請follow~緣食魔宮。

2019-08-18
2019-08-21 150 瀏覽
今日放假同老老去飲茶☕️,因為剛好係銅記鵝頸橋附近,發現有間裝修有特色的中菜廳,決定入去一試。一座低當然要點一壺普洱嘆下,普洱果然夠正氣,香醇陳年,不錯☕️茶介都係一人12 元🎉😍叫左個特惠點心,只需19.9 元就食到楓林蝦🦐餃王(3件):三隻,外型工整,有明顯蝦餃摺紋。通透的蝦餃皮,賣相美觀,蝦膠爽口、味道鮮甜,爽彈無比,熱辣辣蒸起,即叫即蒸👍🏽店員推介食XO醬炒腸粉:看似簡單的食材,但好考功夫,首先,腸粉嫩滑無比,啖啖充滿米香,加入XO醬,用爐快炒起,配香蔥和芽菜,又吾會太乾,香噴噴,平民食材也能登大雅之堂🎊夠鑊氣🎈鮮果咕嚕蝦球: 吾講一望以為係咕嚕肉,色澤光鮮,配上三色椒加菠蘿🍍,酸酸甜甜,好開胃,蝦球肉質扎實,彈牙,食吾停口。總結: 水滾茶靚,點心美味,平凡食材都炒得夠鑊氣,欣賞❤️

總結: 水滾茶靚,點心美味,平凡食材都炒得夠鑊氣,欣賞❤️
  • 鮮果咕嚕蝦球
  • 楓林蝦餃
2019-08-20 147 瀏覽
親戚住銅鑼灣,今天來到他家附近的「楓林小館」飲茶談天。據我所知,「楓林小館」曾在大圍開業,也奪過米芝蓮一星,現在老板把店舖搬來銅鑼灣再戰江湖。店舖門面掛了一副對聯「一色楓林紅千里  世間美味任君嘗」,內裡掛了好些燈籠,整體裝修優雅,中國味濃。《蝦仁燒賣皇》$49三粒(半價)在五款點心中,可選一款有半價優惠,我們選了燒賣,剛蒸好的燒賣熱騰騰,只見原隻鮮蝦在面,蝦肉爽口彈牙,非常好食。《鮮百合淮山炒爽菜》$68材料非常豐富,有甜豆、雲耳、鮮百合、西芹、蓮藕、三色椒、淮山、水瓜,全部食材都是又健康又有益。《XO醬炒腸粉》$49XO 醬鹹香惹味,腸粉幼滑,鑊氣十足。《黑松露滑雞石鍋飯》$128這個飯不得不讚,菌香滿溢,濃淡有致,因用石鍋盛著,所以食到尾飯還是熱騰騰的,還帶有些少飯焦,令人回味無窮。新店的食物能保持一貫的優質,下次要和多些朋友來試晒全部點心。

《蝦仁燒賣皇》$49三粒(半價)

《鮮百合淮山炒爽菜》$68

《XO醬炒腸粉》$49
XO 醬鹹香惹味,腸粉幼滑,鑊氣十足。

《黑松露滑雞石鍋飯》$128

2019-08-18
  • 黑松露石頭鍋飯
  • 蝦仁燒賣皇
2019-08-17 974 瀏覽
今次第一次試呢間響大圍好出名既中菜館分店。位置唔算難搵,門口一上樓梯便到餐廳。整體裝修佈局幾優雅,放左一d中式擺設做裝飾,而當日坐既卡位亦非常闊落,坐得非常舒服;此外,餐廳杯杯碟碟好乾淨,連洗手間都好企理,衛生水平相當高,服務環境屬中高檔次食物方面,我地嗌左「招牌紅燒乳鴿」,皮脆肉嫩,一食落去肉汁爆哂出黎,而蝦片都炸得香口,果然係鎮店之寶另外,我地點左「鮮果脆皮黑豚肉」,又一驚喜之作,黑豚肉肉質鮮嫩,而且師傅將外皮炸得好爽脆,淋上酸甜汁,實在是難以形容既美味!「黃金蝦炒飯」亦不負我所望,炒飯炒得乾身,而且富有鹹蛋黃香,蝦仁亦新鮮爽口,非常美味最後,餐廳仲送左兩碗免費糖水,綠豆沙好足料,原本想嗌芝麻卷,但因為太飽既緣故,唯有下次再試!

紅燒乳鴿

鮮果脆皮黑豚肉

免費糖水
紅燒乳鴿
鮮果脆皮黑豚肉
2019-08-14 2081 瀏覽
大圍著名小菜館「楓林小館」曾經在2011年榮登《米芝蓮》港澳版一星餐廳,之後亦在2015年及2016年版成為車胎人推介;估不到竟然在2016年結業,據講因為老闆們的第二代不願接手經營飲食業。估唔到兩年多後,老闆重出江湖。餐廳沿用「楓林小館」名字,雖然沒有參與直接營運,但就擔任餐廳顧問,對所有菜式提供意見及有堅持 ⋯⋯ 押上了「楓林小館」幾十年金漆招牌,當然不想影響過往名聲。餐廳上手是川菜館,曾經光顧。室內佈置基本上重新裝修,但部份特色裝潢則保留下來。其中最深印象就莫過於幾塊全高大型雕刻板,只要細看,全部都是三國時期的人物名字:字型較大的是姓、字型較小的是名。雖然與「楓林小館」所走的廣東小炒路線沒有任何關係,但如此特色的裝飾,又的確值得保留。當年「楓林小館」的字畫終於重見天日,並放置在餐廳最顯眼處。既然重新開業,將「楓林小館」的原裝七言詩打造成一塊鑲字白鏡。始終廚房班底換了,不能夠將老字號的所有菜式全部搬過來,菜式選擇明顯比以前少了很多,但就保留了四大名菜:荔蓉香酥鴨、鮑汁蝦籽柚皮、椒鹽海中蝦及紅燒乳鴿;其中當然絕對不能錯過紅燒乳鴿。想當年,如果光顧「楓林小館」而不點選紅燒乳鴿,就等同沒
始終廚房班底換了,不能夠將老字號的所有菜式全部搬過來,菜式選擇明顯比以前少了很多,但就保留了四大名菜:荔蓉香酥鴨、鮑汁蝦籽柚皮、椒鹽海中蝦及紅燒乳鴿;其中當然絕對不能錯過紅燒乳鴿。想當年,如果光顧「楓林小館」而不點選紅燒乳鴿,就等同沒有去過「楓林小館」
除了小菜之外,午市亦成為了新「楓林小館」的重要客源;多了午市精選小菜、炒粉麵飯及少量點心。今日只有一家三口,沒有可能儘嚐四大名菜,所以只選擇了絕對不容錯過的紅燒乳鴿及幾款點心。
楓林蝦餃王(3件)($49)只有三隻。外型工整,有明顯蝦餃摺紋。蝦膠爽口、味道鮮甜;只是欠缺了粒粒蝦肉及筍粒。
楓林蝦餃王(3件)
蝦仁燒賣皇(3件)($49)同樣只有三件。蝦肉爽口,切粒豬肉混入了少少肥豬肉粒、免治豬肉搓成燒賣,肉鮮、有咬口,比蝦餃更好食。
蝦仁燒賣皇(3件)
懷舊馬拉糕($36)賣相似樣,但糕心氣孔唔夠多,未夠鬆身。味道方面,甜度剛剛好,但稍為欠缺蔗糖香氣。
懷舊馬拉糕
終於輪到此行目的招牌紅燒乳鴿($78/隻),印象中,幾年前去大圍「楓林小館」老店已經要 $95 一隻紅燒乳鴿,點解在通貨膨脹的環境下,幾年後竟然可以是 $78 一隻?見到了乳鴿的大細就知道原因。比起老店的紅燒乳鴿,最少細了一個碼!餐廳經理主動解釋,要配合近年不斷轉變的飲食潮流,客人喜歡多嘗試其他菜式,如果繼續沿用幾十年前的乳鴿大小標準,每人食一隻已經飽了八九成。跟足老店傳統上菜方法,伴碟有五顏六色的炸蝦片、一小碟淮鹽及一小碟喼汁。
招牌紅燒乳鴿(隻)
紅燒乳鴿,其實即是炸乳鴿。選用20日大嘅中型大小乳鴿,用秘製滷水醃浸,然後用麥芽糖、紹興酒上色,再風乾,最後用滾油生炸。品嚐紅燒乳鴿一定要原隻,不要嫌棄搞到十隻手指油淋淋,這樣才能有效保温、確保品嚐整隻乳鴿的過程,到可以保持熱辣辣。撕開乳鴿那一刻,實在燙手!亦見到肉汁濺出。
外皮香脆、入味;鴿肉幼嫰、兼充滿肉汁,由於乳鴿並非沿用頂鴿或鴿皇,鴿胸肉厚薄適中,滷水香氣及味道可以徹底滲入鴿肉,不用沾上淮鹽已夠味了。實在美味,食到停不了手!如果有得揀,更加喜歡以前的頂鴿或鴿皇,鴿胸肉更加厚,大大啖咬落去會更滿足!其實餐廳可以考慮供應兩款不同大小的乳鴿(當然價格也會不同),迎合不同客人的選擇。
餐廳經理推介,並不在餐牌上的豉油王鵝腸($168);定價並不便宜,不過總算份量夠多,大大碟搭夠。鵝腸的超厚過多肥膏已經去除,餘下了適量脂肪,既可保留油潤口感、也相對健康。用經過特別調味的秘製豉油浸熟,除可保留鵝腸鮮味及鵝脂香氣,亦有甜豉油的甜香美味。鵝腸軟身、兼帶少少爽口,最佳的鵝腸口感;加上充滿鮮味,雖然有一大碟,但仍然覺得唔夠喉。味道如此出眾的菜式為什麼不長駐在餐牌,原來每日限量供應,只足夠10份8份。
豉油王鵝腸
見到一個特色推介香辣臊子稻庭烏冬原價 $88,推廣價 $68;雖然只有我一個人嗜辣,但好想知道中國内陸省份的香辣肉臊配稻庭烏冬到底是何種味道。
典型中國肉臊麵賣相,表面舖滿豬肉碎,再加上紅蘿蔔片、蒜芯等蔬菜及蔥花,保留了肉臊麵的根本;就是一碗非常地道的中國民間街邊檔小食 ⋯⋯ 只是將原本的中式麵條變成了較為矜貴的日式稻庭烏冬。
香辣臊子稻庭烏冬
先將碗底的少量辣油湯汁與材料及稻庭烏冬拌勻,造成少少濕潤的乾撈麵。豬肉碎的辣度唔高,但非常香口;至於碗底辣油湯汁就相當香辣、兼有少少微酸。稻庭烏冬質感煙韌、爽口、彈牙,較傳統中國肉臊麵所採用、質感偏向軟腍的中國北方麵條更加好吃。稻庭烏冬沾了香辣湯汁後,既有雲南酸辣風味、也有湖南湖北的乾辣刺激;香辣程度的確並非人人可以接受,但愛辣的人一定非常喜歡。
餐廳多了年輕員工,已經不是以前那一班做了幾十年的老臣子樓面,服務態度比以前改善了很多,值得讚賞。出乎意料之外,點心味道竟然相當不錯;至於紅燒乳鴿也能夠保持當年水準,只是略嫌比以前細隻了、食得不夠𣈱快。下次一定要約齊朋友,試試其他經典名菜是否保持水準。
2019-07-27
招牌紅燒乳鴿(隻)
豉油王鵝腸
蝦仁燒賣皇(3件)
香辣臊子稻庭烏冬