2019-04-30
假日同媽咪一齊去銅鑼灣食午餐 打算食一點簡單的粉麵 突然發現呢個在天橋底下的榮記大排長龍 想來多人排隊的店鋪會有一定的水準吧 就跟風排一排排隊的時間都差不多要30分鐘以上 大概是假日的關係 職員叫我們一邊排隊可以一邊睇定貼在玻璃上的餐牌 咁樣大家都可以減短等候時間 入到餐廳 由於是接近滿座的情況 大家需要搭桌食的 餐廳內是有幾張大圓桌同幾十個面牆的單人位 我同媽咪就坐了圓桌 由於人多會有少少逼的感覺 如果想坐得鬆動點就唔建議在食午餐時段來了 一坐下好快就有職員來同你落單 食物也都在10分鐘左右都會上桌今次叫左蘿蔔牛筋米粉同西洋菜 職員會問好客人想唔想加腩汁先 而我同媽咪都喜歡所以麵同菜都有加到 個牛筋同蘿蔔都整得好入味 望個顏色都是深色點 整得淋淋地 好方便咬開 加左腩汁 個口味會偏濃味點但唔會太咸 食晒成碗都未需要話一定要飲野 個西洋菜就正常口味啦 唔係超嫩口無渣個種不過都煮得偏軟身唔會話食得清脆的口感啦35蚊食到個簡單好食的車仔麵 算是有個高的cp值 菜就睇下會唔會當是想食點纖維素咁啦 呢餐都食得幾滿足