喺朋友推介之下,第一次來榮記車仔麵朝聖, 帶咗個三個餸嘅車仔麵有雞翼尖、豬紅、蘿蔔,比想像中有少少失望。朱紅好滑,而且口感好好,但唔夠入味,有點美中不足。雞翼尖正正常常,蘿蔔就唔淋。
2017-02-04 1633 瀏覽
細細個同屋企人去完維園游水,例必入巷仔食碗牛腩麵至走,非常美味。但自從後巷車仔麵搬走咗,一直都揾唔返佢,之後先知道原來榮記粉麵就係我細個時食過嘅牛腩麵,於是趁今日來幫襯下。榮記永遠雲似雲來,長期人龍,我排咗20分鐘先入座,門口有個哥哥幫你落定單,減少等食時間。今日我叫咗個四餸麵,呢度最出名係腩汁,當然要叫牛腩、牛肚襯番,另外再叫埋最愛嘅豬大腸同豬紅,麵底的話,識食車仔麵嘅梗系叫油麵啦。由於坐底前已落單,所以一陣就有得食。大大碗,份量足,湯底味濃而且很香,正。牛腩、牛肚亦相當入味,豬大腸乾淨無豬臭味,豬紅也很淋滑,應該沒有用雞血頂包,好味,唯獨是油麵較淋,如可改善就更perfect。

,唯獨是油麵較淋,如可改善就更perfect

四餸車仔麵
2017-02-04
20 分鐘 (堂食)
四餸車仔麵
2017-02-02 1337 瀏覽
車仔麵三拼($40)👅我鄭重強烈要求大家去食!呢個車仔麵已經榮登我個車仔麵排行榜NO.1😎😎😎唔好睇間舖up up dup dup咁,見到門口長期排哂隊咁就知唔簡單🤓我叫左雞翼尖、魚肉春卷同豬大腸😋例牌食油麵😀😀雞翼尖睇落唔深色,但點知好入味,係好香甜嘅滷水汁味👍🏻👍🏻唔怪得知係呢度嘅招牌啦😆另外魚肉春卷都唔錯,魚肉味夠出😋豬大腸好有咬口而且唔會好肥👍🏻👍🏻重點黎啦! !個湯底係超有驚喜😍😍😍個腩汁湯好夠味但唔會好咸👍🏻👍🏻濃過平時個啲好多而且帶啲甜味😋😋😋好惹味好似上左癮咁食到停唔到口☺️一林起就掛住啦😭😭好想再食好想再食好想再食😝😝😝我覺得正過永年好多!永年啲餸係高質,但呢到既湯贏哂✌🏼死啦連車仔麵都食到個嘴叼晒啦🙈🙈🙈唔會想食番其他個啲😂
車仔麵三拼($40)
👅我鄭重強烈要求大家去食!
我叫左雞翼尖、魚肉春卷同豬大腸😋例牌食油麵😀😀
一林起就掛住啦😭😭好想再食好想再食好想再食😝😝😝
2017-01-21 1293 瀏覽
突然間好想食車仔麵🤔咁就跟左朋友黎呢間榮記車仔麵試下啦,皆因朋友極力推薦🤓所以就試下啦,叫左一個西洋菜,一個兩送麵咁我就叫左呢個墨魚頭夾牛肚米,湯底好正呀,腩汁湯底黎既,好入味呀,完全係無味精成分咯,好好飲呀。朋友話呢個墨魚頭一定要試,🤓🤓正係好食wor,個墨魚頭真係好煙韌啊, 真係幾好食喎,咁個懶汁再加埋呢個墨魚頭真係絕配呀好正呀。咁呢一個呢就朋友叫嘅咁就叫左呢個雲吞撈雲吞都好特別啊。食完之後呢完全唔覺得有好乾咯👍🏻👍🏻車仔麵來講佢都算係一個好高質嘅車仔麵黎架呢個即係一定要試👍🏻👍🏻值得推薦呀
車仔麵來講佢都算係一個好高質嘅車仔麵黎架

呢個即係一定要試👍🏻👍🏻值得推薦呀
2017-01-18 926 瀏覽
其實我都幾鍾意食車仔面,不過好易中伏,榮記就穩陣,過開銅鑼灣一個人的話通常都係食榮記,唔洗諗. 舖頭細細,坐到好密,個個都喇喇林食完走.今次平日夜晚一個人,等左15分鐘左右.食墨魚頭,蘿蔔,美味齋,油麵.湯好香,加少少辣,正!😋蘿蔔冇渣,夠淋,好甜.墨魚頭好爽口,好鮮味,唔會好似有d冇味又硬. 美味齋應該係麵筋黎,吸滿湯既味,味好濃,同個名一樣,美味.我自問都算細食,不過食完好似冇飽既感覺,不過都ok, 多d面會好d.值得推介!

今次平日夜晚一個人,等左15分鐘左右.

食墨魚頭,蘿蔔,美味齋,油麵.
湯好香,加少少辣,正!😋
蘿蔔冇渣,夠淋,好甜.
墨魚頭好爽口,好鮮味,唔會好似有d冇味又硬.
美味齋應該係麵筋黎,吸滿湯既味,味好濃,同個名一樣,美味.

值得推介!
2017-01-17
15 分鐘 (堂食)
2017-01-15 710 瀏覽
今日同老公行下sogo,行到咁上下肚仔餓,就諗起呢間好耐冇食過嘅榮車仔麵!本身未行到已經諗要排幾耐隊先有得食,但估唔到今日星期日都唔洗排隊就已經可以直入。因為只係想食個下午茶,所以同老公叫左一人一碗兩餸面加一人一支可樂就算。蘿蔔牛腩米:蘿蔔一如以往嘅甜,仲要冇渣,大約有4舊。牛腩都算入味,但就唔林,較為硬身。大腸牛筋油麵:大腸都幾大舊,唔會林到冇口感,但就唔覺入味。牛筋就幾大件,不過就都係偏硬身,好似未煮得夠咁。湯底係真係好味嘅,加埋每碗都有少少西洋菜係入面,西洋菜連埋個湯底黎食係十分正。佢地嘅辣椒油唔知係咪都係自家出品,好夠辣,一匙已經好夠。但唯一真係較貴,無論單餸定2餸都一樣33蚊,可樂就8蚊一支。
佢地嘅辣椒油唔知係咪都係自家出品,好夠辣,一匙已經好夠。
大腸牛筋油麵
蘿蔔牛腩米粉
蘿蔔牛腩米粉
2017-01-14 485 瀏覽
週末男朋友又帶我到香港覓食,吃完素食晚餐再來到附近的榮記,雖然已經很飽了,但因為他說這家豬紅特別好吃,所以作為吃貨肯定是不能錯過的。平時都要排很長的隊,但這次時間比較晚了再加上好運氣,很快就能坐下點餐了,因為堂食有低消,好像是65港幣?不太記得了,所以我們點了豬紅、牛筋、牛肺、豬皮四拼以及一碗淨蘿蔔,豬紅真的很美味啊,搭配美味的牛腩汁,吃一口就有滿滿的幸福感,蘿蔔也很愛吃,還會再來的,五星好評喔。
豬血牛筋牛肺豬皮四拼
2017-01-07
豬血牛筋牛肺豬皮四拼
  • 蘿蔔
  • 豬紅
2017-01-01 663 瀏覽
今日諗住去銅鑼灣食榮記車仔麵,點知好多人係出面排緊隊,天氣又凍又大風,真係唔想排,唯有打消堂食諗頭,買外賣返公司食。叫咗個大雜米粉,有豬紅,豬皮,牛肚,蘿蔔,牛丸同魚旦六款餸,好豐富。最鍾意食佢地嘅豬紅,好滑好好味。牛肚都好淋好入味。豬皮更加吾駛講,吸晒d腩汁湯,點會吾好食,其實我平時唔係好食豬皮,但我都覺得佢好正。蘿蔔好甜又無渣,同車仔麵真係好夾。牛丸同魚旦就無太特別,不過口感都幾好。可能好耐無食過,食完真係覺得佢好正,唔怪得佢任何時間都排晒長龍。

2016-12-28
外賣自取
榮記粉麵☆單併/雙併$33三併$39四併$45Ordered八爪魚卷·墨魚頭·蘿蔔·幼麵八爪魚卷:類似魚肉春卷,但細條好多,春卷入面有煙靭既八爪魚肉墨魚頭:幾爽,但份量唔多,夾雜住墨魚鬚蘿蔔:清甜無渣我食麵時會飲好多湯,而榮記粉麵配上的腩汁,飲左好多都唔覺好口渴,證明應該無乜/無落過味精👍👍..香港地道茶餐廳的服務態度一向好出名(出名差😅),雖然榮記等候既人唔少,不過坐低後,姐姐主動叫我地可以放背囊同環保袋係汽水架上,話“唔怕唔怕”,實屬意料之外😛😛😊..地址: 銅鑼灣糖街27號A地下等候時間:15~20分鐘用餐時間:約晚上8時好食:中規中矩,好在無咩味精👍(可以一試,但沒有驚喜)抵食:一般
榮記粉麵☆
單併/雙併$33
三併$39
四併$45
八爪魚卷·墨魚頭·蘿蔔·幼麵
Ordered
八爪魚卷·墨魚頭·蘿蔔·幼麵

墨魚頭:幾爽,但份量唔多,夾雜住墨魚鬚

蘿蔔:清甜無渣

地址: 銅鑼灣糖街27號A地下

等候時間:15~20分鐘
用餐時間:約晚上8時

好食:中規中矩,好在無咩味精👍
(可以一試,但沒有驚喜)
抵食:一般
2016-12-23
15 分鐘 (堂食)
  • 三餸車仔麵
2016-12-13 806 瀏覽
係皇室堡睇完戲10:30趕得切關門前食榮記係今日最開心既事 夜晚已經賣哂河粉喇 唯有食米線好少嗌米線因為怕硬身 但哩碗都算淋但味道始終不及河粉入味餸都係嗌返牛肺豬紅蘿白真係好悶蛋 咁係好好味嘛

係皇室堡睇完戲10:30

2016-12-11
宵夜
  • 蘿蔔
2016-12-04 866 瀏覽
牛腩 豬紅 春卷 米線 $38 2餸同3餸都係$38去到銅鑼灣食lunch 想唔洗排咁耐又想快手食完 又算抵食嘅 食車仔麵最岩! 我不嬲就好鍾意食車仔麵 任揀配餸同粉麵!車仔麵好唔好食值唔值得推介就當然要睇佢個湯底濃唔濃 腩汁正唔正 配餸多唔多!! 今次堆介榮記真係有番咁上下水準 有20幾款餸呀 見到碗麵就feel到一定好食好深色 牛腩炆得勁入味又軟 個湯好濃加埋d腩汁 不得了 個湯濃到d米線係深啡入曬味 完全係正☺️☺️ 豬紅又係唔錯 宜家好難食到又滑無怪味嘅豬紅 仲有食完加支樽裝可樂 太幸福!! 朋友食其他配餸整體都唔錯 食完我下次會再黎😍😍
牛腩 豬紅 春卷 米線 $38
2餸同3餸都係$38

牛腩 豬紅 春卷 米線
2016-11-28
10 分鐘 (堂食)
牛腩 豬紅 春卷 米線
  • 三餸車仔麵
2016-10-30 1408 瀏覽
点了个双拼,34块钱,要了猪大肠拼粉肠和粗面…猪大肠炖的很烂,又大块,好吃!很入味!粉肠呢…就一般,是软了,但是口感欠佳,好像不够味吧…粗面也不好吃,但是汤底还不错,喝了好几口!下次还可以去试下别的,好像猪红很不错!很快就卖完了
2016-10-23 1200 瀏覽
途經銅鑼灣,打算簡單吃個晚餐,想起了榮記的車仔麵。榮記屬人氣車仔麵店,每次經過都見到排隊的人龍,今次亦不例外,幸好不用五分鐘便有位 。點了蘿蔔、魚蛋及通菜米粉,蘿蔔是這裡的必食之物,水準依舊,清甜無根。魚蛋尚可,說不出很有鮮魚味但比一般街市買到的貨色為佳。湯底加了腩汁,令整碗米粉更入味。在這裡用膳不要期望有良好的服務態度,抱著只為食碗高質車仔麵醫肚又沒有受到很差的侍應態度已經不錯。
途經銅鑼灣,打算簡單吃個晚餐,想起了榮記的車仔麵。

2016-09-24 1510 瀏覽
自從舊年食過第一次,就成日掛住既味道。唔係住港島又唔係經常去銅鑼灣,所以只係食過幾次,每次都覺得好好味。過左lunch hour 唔洗等。分別叫左豬紅墨丸米,牛肺蘿白河因為食量太少通常食車仔麵都係嗌好少每次次想試新野,但都係嗌返差唔多豬紅蘿白是必食的,聽講雞尖都好好味但我唔係太好。可以淨叫牛肺實在太好,我食牛雜淨係鐘意牛肺蘿白好入味又無渣,腩汁湯底係最上癮的重味雖然係有D鹹,但真係好好味希望好快又可以食!
自從舊年食過第一次,就成日掛住既味道。

過左lunch hour 唔洗等。
分別叫左豬紅墨丸米,牛肺蘿白河

因為食量太少通常食車仔麵都係嗌好少

每次次想試新野,但都係嗌返差唔多

豬紅蘿白是必食的,聽講雞尖都好好味但我唔係太好。

可以淨叫牛肺實在太好,我食牛雜淨係鐘意牛肺

蘿白好入味又無渣,腩汁湯底係最上癮的重味

雖然係有D鹹,但真係好好味
希望好快又可以食!
豬紅墨丸米,牛肺蘿白河
2016-09-22
豬紅墨丸米,牛肺蘿白河
  • 豬紅,牛肺,蘿白
2016-08-23 1751 瀏覽
3拼麵:雞翼尖,豬皮,牛腩,幼麵。牛腩唔夠腍,而且薄。豬皮腍,吸晒啲腩汁味。雞翼尖炆得好腍而且好有滷水汁味,除咗雞翼尖,其他味道一般,無乜特別。腐乳通菜,份量都幾多,我都好多年無食過,味道OK。不過其實啲嘢食味道好普通,唔明點解之前啲人吹噓得咁勁~
3拼麵
腐乳通菜,份量都幾多,我都好多年無食過,味道OK。
腐乳通菜
不過其實啲嘢食味道好普通,唔明點解之前啲人吹噓得咁勁~
2016-08-23