2011-09-15
早排成日聽另一半講話想食河鮮不過某間集團式..我地又唔想去~因為似賣名多過賣菜式見依幾個星期六..就左我去食西餐~所以我都就下佢呢搵左間順德菜又有河鮮食既"樂壽新漁村酒家"一齊去試試先食店同一般酒樓無異~安坐後先送上開胃小吃我地點個孖寶推介.."煎焗啜魚金錢片"魚件炸得超級金黃靚~外層薄薄炸粉仲好鬆脆外脆內嫩..魚肉好滑~配上各種配料烹調味道超正超好味~魚肉唔腥..仲好有鮮味依個魚整得真係非常有水準..超正另一個.."子薑欖角蒸啜魚頭腩"魚肉好嫩滑~配以子薑,欖魚同蒸~清淡中令整道菜都好提味欖角既味道好甘香~子薑亦唔會太酸"砵仔焗魚腸"依個小菜已經唔太多地方有得食lu~所以特別叫黎試下魚腸好多好足料~面層又焗得好金黃魚腸好甘香~又帶有果皮,芫茜香~仲好夠胡椒味..完全唔腥不過如果焗既時間再短返少少..應該會更正雖然整體口感都唔算乾~但多返少少水份更好"白粥"粥底超靚~好足米料..好有米香整體食店坐得舒服~食物有heart有水準~服務都ok埋單時仲問過..原來想帶酒去~係唔收開瓶費添喎
不過某間集團式..我地又唔想去~因為似賣名多過賣菜式
見依幾個星期六..就左我去食西餐~所以我都就下佢呢
搵左間順德菜又有河鮮食既"樂壽新漁村酒家"一齊去試試先
食店同一般酒樓無異~安坐後先送上開胃小吃 我地點個孖寶推介.."煎焗啜魚金錢片" 魚件炸得超級金黃靚~外層薄薄炸粉仲好鬆脆
外脆內嫩..魚肉好滑~配上各種配料烹調
味道超正超好味~魚肉唔腥..仲好有鮮味 依個魚整得真係非常有水準..超正 另一個.."子薑欖角蒸啜魚頭腩" 魚肉好嫩滑~配以子薑,欖魚同蒸~清淡中令整道菜都好提味
欖角既味道好甘香~子薑亦唔會太酸 "砵仔焗魚腸" 依個小菜已經唔太多地方有得食lu~所以特別叫黎試下
魚腸好多好足料~面層又焗得好金黃
魚腸好甘香~又帶有果皮,芫茜香~仲好夠胡椒味..完全唔腥 不過如果焗既時間再短返少少..應該會更正
雖然整體口感都唔算乾~但多返少少水份更好 "白粥"
粥底超靚~好足米料..好有米香 整體食店坐得舒服~食物有heart有水準~服務都ok
埋單時仲問過..原來想帶酒去~係唔收開瓶費添喎