2011-01-29 25 瀏覽
睇報紙話有明星開店, 今次唔係出錢既問題, 而係特意上上海學師. 見人咁有誠意, 緊係要試試.一心黎試小籠包, 但係要等7分鐘就緊係轉軚啦, 於是叫左個生煎包堂食. 食呢啲野, 一叫外賣水準真係好難保証. 但係我堂食結果都係一樣.一客4粒, 細細粒既生煎包, 唔可以話好熱, 一般暖啦 (唔知算唔算正常), 但係一咬落去個皮死死實實就真係好失望. 完全唔脆, 有一種放左好耐或者反煎既感覺. 但係當時12:15pm經過舖頭仲係度準備緊開口, 之後1pm再去食, 無理由架喎...雖然係失望, 但係見人咁有誠意親力親為仲要特意去學師, 我諗我會比多次機會佢.

2011-01-29
不好意思,又要彈餐廳了!本來以為會食到好食既生煎包,可惜極為失望!餐廳怎有資格自稱正宗既生煎王?所謂生煎,就係直接將生既包鋪在鐵板上,然後加水和油煎熟,中間可能需要上蓋,否則半個鐘都煎唔熟。坊間有好多餐廳打著生煎的旗號,實際只不過將蒸熟既包稍微煎一煎,這是偷工減料既做法,食起來充滿濕氣,跟本就唔係生煎包。唯一要讚既係店子既做法並不是偷工減料既做法,係真係由生煎成熟,期間要定期加水,照顧火候,其實功夫不少,係正宗既做法。可惜做法正宗不代表味道正宗!先講塊皮,不是外脆內軟,而是整塊死硬,像放入雪櫃三日既包咁硬,既唔脆又唔鬆軟。這應該係粉糰成份,又或者火候控制不當。因為這樣,咬極都咬唔開,食起來非常狼狽。再講個餡,無錯,有一包湯汁,但其實沒有味道,並不是繕稿寫的‘用金華火腿熬製的肉皮凍’的效果。最失敗既就係個肉餡,點解會加入一些不明既香料(類似肉桂的味道),這是上海菜嗎?好食既肉餡跟本就不需要任何香料!這個奇怪既配搭,破壞了正宗既煎法,非常失色。個人對上海菜要求特別高,但要求再低,都唔會覺得呢度既生煎包會好食。絕一點講,不用一試。好可惜,我並沒有在香港試到好食既生煎包,但還有一些地方比這裡好

個人對上海菜要求特別高,但要求再低,都唔會覺得呢度既生煎包會好食。絕一點講,不用一試。好可惜,我並沒有在香港試到好食既生煎包,但還有一些地方比這裡好,各位還是留返係上海老城隍廟既店子再試吧。
2011-01-28
2011-01-27 12 瀏覽
我就因為係openrice見到有明星主理,就專登去試下佢d手藝!!!去到個時門口都有好多人等緊,明星效應真係犀利其實都唔知食咩好,所以就點左佢地既招牌生煎包同灌湯小籠包!!先講個生煎包先,個底好燶....食落重有小小燶味timD肉又"鞋"...一個字~~差再黎灌湯小籠包,一咬落去....一d湯都無,可來灌湯呢????同埋d肉都係好"鞋"~~真係好失望~~~估唔到咁差!!!我諗我都唔會再食第二次!!!
去到個時門口都有好多人等緊,明星效應真係犀利

先講個生煎包先,個底好燶....食落重有小小燶味tim
D肉又"鞋"...一個字~~差

再黎灌湯小籠包,一咬落去....
一d湯都無,可來灌湯呢????同埋d肉都係好"鞋"~~

真係好失望~~~估唔到咁差!!!
我諗我都唔會再食第二次!!!
15 分鐘 (堂食)
Came all the way for the massive dumpling filled with soup (三骨大湯飽) that is drunk through a straw, but it was not available!!Why has it been discontinued!!三骨大湯飽!! 三骨大湯飽!!! I want to try the 三骨大湯飽!!!

三骨大湯飽!! 三骨大湯飽!!!

I want to try the 三骨大湯飽!!!
2011-01-25 16 瀏覽
是日的第二站, 大家來到這裡, 一試Oscar的出品, 看看他除了Bliss年代的失落奧斯卡和單飛年代的背上的肖像之後, 下一站會如何.店子是不設堂食的坐位, 只有一排立食的位置, 又或者就在街邊進食. 如果要像我們般分吃的話, 其實都幾論盡. Oscar就在店內煎包, 見他一臉認真, 真想不到當日站在台上獻唱變為今天的煎包, 不知道究竟還有沒有Bliss年代的粉絲會來捧場呢.上海生煎包 $18: 8分, 掛頭牌的就是上海生煎包, 一客4件, 剛剛煎好, 當然是熱辣辣, 個皮脆卜卜, 肉汁非常之多, 作為招牌作, 是令人滿意的.灌湯小籠包 $18: 7分, 也要了客小籠包, 一樣是一客4件, 皮偏厚, 不過就好夠湯汁, 姊妹一不小心更食到成地汁, 加上剛做好, 當然是非常之熱, 要立食, 其實有一定難度. 鎮江黑醋排骨 $18: 6分, 亞妹想試試鎮江黑醋排骨, 就再加添這味. 黑醋不夠重, 而排骨肉質偏實, 連骨頭部份就比較好.是日來到的時候人客不少, 生煎包和小籠包也要等幾分鐘先有得食, 當然能保持最新鮮的狀態. 這裡的生煎包, 價位合理, 有水準, 是值得一試的.

外賣自取
  • 上海生煎包
2011-01-24 6 瀏覽
一月一日 (星期六)由藝人Oscar親手主理的正宗上海生煎皇未開店已有一大班娛樂圈朋友做生招牌,可謂廣告費都慳了一大半不過,要留得住為食的香港人,非展示出真正實力不可今日到訪,可能剛過了午市最繁忙的時間,不是太多人一來到便看到Oscar他在上海拜師學藝一段時間,學成歸來我們今次就先試生煎包不好運的,平時可能要等好一陣子我們今次行運,剛好出爐,一籠四粒一口咬下,肉汁四淺皮薄餡靚,肉質煙韌而味美而且剛出爐,熱哄哄的吃得特別滋味!!!繼續努力Oscar,相信你不用靠那些生招牌也可以有所作為的!
一月一日 (星期六)

由藝人Oscar親手主理的正宗上海生煎皇
未開店已有一大班娛樂圈朋友做生招牌,可謂廣告費都慳了一大半
不過,要留得住為食的香港人,非展示出真正實力不可
今日到訪,可能剛過了午市最繁忙的時間,不是太多人
一來到便看到Oscar
他在上海拜師學藝一段時間,學成歸來
我們今次就先試生煎包
不好運的,平時可能要等好一陣子
我們今次行運,剛好出爐,一籠四粒
一口咬下,肉汁四淺
皮薄餡靚,肉質煙韌而味美
而且剛出爐,熱哄哄的吃得特別滋味!!!

2011-01-01
5 分鐘 (堂食)
2011-01-21 5 瀏覽
其實..去過上海的朋友會將呢間店同上海比較..而我都無去過...點會知正宗上海味道..我去到呢間店門口得我一個人買.難道熱情減退??我覺得明星廚師無我想像中咁有禮...不過都好細心..我都欣賞佢做生意前做足準備.會在上海學藝3年...呢種精神值得學習.不過....上海食物.特別係飽類...最好係立刻食...呢間店只做立食同外賣.我呢個時侯...如果立食...店內有3對眼望住我...一定唔自然...隔左10分鍾打開盒...小籠飽的賣相好似漏氣的波..不過入口的肉汁爆發...好鮮甜.....勁好食...豆漿.豆味好濃加4元就有抵飲.......我無去過上海...所以我覺得好好食...明星廚師加油!!

小籠飽4隻
豆漿.豆味好濃加4元就有抵飲.......

我無去過上海...所以我覺得好好食...明星廚師加油!!
2 分鐘 (外賣自取)
對上海式生煎包一直有一份莫名的大愛。一生人頭一趟去上海的主要節目便是到處去找生煎包吃。名震一時的"小楊生煎"固之然沒有錯過,但事實上,開在街頭巷尾的不知名小店的出品,隨手拿一間的水準,也比香港所謂名店的做得好不知凡幾....記得上一趟在香港吃過最"上海"的生煎便是在灣仔南洋酒店內的"鷺鷺"。現在於旺角的這一間新開的人氣生煎小店,不知能否令小弟重温舊好夢呢 ?....吃過後,答案是 : "好夢仍然難圓"....新鮮即煎即吃,是吃好的上海生煎的先決條件,這裡的還算做得到。一盒四小隻要賣至十多大洋,論抵吃程度當然不可與在上海的相比。但在兩地生活及物價工資水平仍是有距離之下,這差別當然可以被理解。況且只要東西好吃,這還是值得的....打開盒蓋一看,樣子形狀賣相與上海原裝出品也甚相似,只是青葱粒及芝麻粒的份量尤有不及。咬一口,底部夠脆口,也對版了;再嘗一口肉餡,肉不是全瘦,帶少許滑,不錯,但接下來第二個印象便是 --- 怎麼"乾爭爭"的 ? 沒有那一口熱至燙口的肉汁、沒有那一口咬下汁液四濺的快感,對自己而言,就是一個極大的遺憾,就不像在吃上海生煎,充其量只是一個普通的小肉包而已....十二分的同

吃過後,答案是 : "好夢仍然難圓"
....

十二分的同意樓下食友所說的,是一個只有其"形"但沒"神"的上海生煎....
外賣自取
2011-01-19 17 瀏覽
每個人都有不同的情意結,曾於上海渡過半年時光的我,對於小籠及生煎自是有份特別的愛。當晚來掃旺角的其中一場重要目標,就是這間上海生煎皇;以其稱王的大口氣,以及不少食友的讚好,難免令人期望較高了,結果..來到店外,或是時間尚早,沒有預期中的長長人龍,不過店內堂食(立食)位已是全滿,想擠也擠不進去。門口的收銀小姐笑容可掬,又主動遞上小餐單;原來小店內除了生煎包、小籠包等點心外,也供應京川味如北京水餃、紅油抄手、蒜泥白肉等,不過最熱賣仍然是貨如輪轉、不停製作的生煎包。然而看真一點,靚仔廚師(聽說叫Oscar,我也記不得清楚了..)正在吃雪糕,並不是很專心在煎包喎.. 既來之則安之,一場來到這生煎肯定還是要試的,另外又點了小籠包及香酥餅。落單時,收銀小姐友善的提醒凡惠顧任何食品可加$4換購豆漿或其他飲品,結果又多買兩支支裝豆漿。小支裝的豆漿甜度不高,豆味幾濃,在等待之時飲用正好。不久上海生煎包($18四隻)有得吃了,個子中挺的生煎狀態不太飽滿,包底煎得很脆身,第一口咬下去真有肉汁「咇」出來,但中間反而較乾身,而且熱度只是一般。整體味道是可以的,但真的講不上出色,還是懷念上海的小楊/豐裕生煎!再等
不久上海生煎包($18四隻)有得吃了,個子中挺的生煎狀態不太飽滿,包底煎得很脆身,第一口咬下去真有肉汁「咇」出來,但中間反而較乾身,而且熱度只是一般。整體味道是可以的,但真的講不上出色,還是懷念上海的小楊豐裕生煎!
再等三數分鐘,灌湯小籠包($18四隻)與香酥餅也有得吃了,由於堂食位已爆,店員借出小托盤,當晚四人就在人家電單車上立食小籠包了,過程都幾有趣! 正經講回小籠包,還真是連籠上的,但由賣相已知外皮較厚,中間肉汁不鮮,熱度又低,是水準以下之作。
反而非上海小吃的香酥餅較為出色。其實這即是台灣的手抓餅,定價$15件,價格已含兩款配料,另外再加則$3-5款不等。當晚在肉鬆、肥牛、火腿、雞蛋、金菇、青瓜、洋蔥、煙肉、芝士等配料中,選了最後的兩款一起香炒拌勻;成品炒起後,油分不錯是有點多,幾乎濕透了整個紙袋,然而餅身香脆,拌以香口芝士與煙肉後,更添滋味,而且熱度也是最高,印象也是最好。
這一站的滿足感比預期中低,不過總算是完成一個心願。好了,繼續向肥姐及窩夫出發吧!
2011-01-13
3 分鐘 (外賣自取)
  • 香酥餅
2011-01-18 18 瀏覽
真係好難食,,,,,,,,,,,,行過又見肚餓...買左一盒4粒18黎試下....個底又勁硬又勁燶................仲話係新鮮出爐???食左一舊,,掉都掉唔切................佢自己有冇食過先賣比人食架???OMG............
真係好難食,,,,,,,,,,,,
行過又見肚餓...買左一盒4粒18黎試下....
食左一舊,,掉都掉唔切................
2011-01-17
5 分鐘 (外賣自取)
其他
2011-01-17 13 瀏覽
我本身係上海人,生煎包溪由細食到大!尼間鋪頭,上次同老公一起去食,老公都話唔好食!生煎包應該係豬肉加少少蔥花,但係我食到白菜,又唔係水餃!個底又唔掂!~隨便食食還可以,但係真正概上海味道,我估都要等我反上海先可以食!~~唉!~~ps:上海概小陽生煎只不過有名,但係最好食概並唔係小陽概生煎包
我本身係上海人,生煎包溪由細食到大!
尼間鋪頭,上次同老公一起去食,老公都話唔好食!
生煎包應該係豬肉加少少蔥花,但係我食到白菜,又唔係水餃!
個底又唔掂!~

2011-01-09
2011-01-15 12 瀏覽
估計店主係去小楊學師. 人哋會唔會傾囊相授呢?!試過小楊嘅朋友, 相信會同我一般, 覺得似係似, 但各個環節都係爭啲, 約70分啦. 暫時都係要返上海食先得.未試過小楊嘅就一試無妨, 比香港食到嘅, 呢間算相當唔錯架啦.叫得做皇, 就等我試吓你堅定流小舖, 只有立食嘅位佢講得啱, 生煎要去上海食上海賣rmb3, 香港要賣到$18. 都係嗰句, 吸血業主問題堂食都比紙兜即棄木筷, 小楊比佢仲環保一客四件賣相同小楊沒兩樣, 溫度亦保存得唔錯, 熱辣辣底脆, 但唔夠小楊薄, 啲粉食落較實同蚩牙餡都算鮮, 亦有爆汁包頂亦係較韌, 唔夠小楊嘅鬆軟啖汁相對少, 味道亦較淡不過就真係有爆汁嘅, 香港算難得架啦, 值得支持, 希望店主繼續努力, 將質素推高
估計店主係去小楊學師. 人哋會唔會傾囊相授呢?!

叫得做皇, 就等我試吓你堅定流
小舖, 只有立食嘅位
佢講得啱, 生煎要去上海食
堂食都比紙兜即棄木筷, 小楊比佢仲環保
一客四件
賣相同小楊沒兩樣, 溫度亦保存得唔錯, 熱辣辣
底脆, 但唔夠小楊薄, 啲粉食落較實同蚩牙
餡都算鮮, 亦有爆汁
包頂亦係較韌, 唔夠小楊嘅鬆軟
啖汁相對少, 味道亦較淡

2 分鐘 (堂食)
本來見到雜誌同其他食評話呢到有上海既生煎包,一心諗住嚟試下啦。因為自從喺上海食過小楊生煎之後,一直喺香港都搵唔到接近既生煎包。個生煎包既外表同上海既都幾似,食落又睇下點先。四個生煎包入面,有三都個都係得好少湯既,剩返嗰一個先叫做似樣。個底係煎得唔平均,有一兩個係特別燶!同埋有三個係D皮互相貼住,分開時會整爛個包。呢D情況小楊都唔會出現。最後要講吓服務啦,明明D生煎包都煎好晒放喺度,我都唔明點解買完飛後要等成十分鐘先俾到D生煎包我?唔通要等個門面多D人等,製造個好受歡迎既假象?

個生煎包既外表同上海既都幾似,食落又睇下點先。

2011-01-06
10 分鐘 (堂食)
2011-01-13 10 瀏覽
幫襯這裡說實在還是因為明星效應,聽說這裡是前Bliss的Oscar在上海學師一年之後回來開的。聽上去頗有來頭,於是一試。先試個小籠包 - 小籠包外表ok,咬下去,皮稍微厚,裏面肉汁幾豐富,整體味道不錯。如果醋裏面加點薑絲,感覺會更加正宗。酥餅配芝士和肉鬆 - 可以自選不同的餡,保守地選了芝士和肉鬆。酥餅都幾香,餡的份量適中,配芝士是很不錯的選擇,味道濃郁且相配。生煎包 - 店名生煎皇,當然對生煎包有很高的期望。包的外面沾上芝麻增添香口,裏面的肉汁是很豐富,不為意一咬下去,肉汁直標出來!不過肉餡很淡,包皮也不夠脆。以街頭外賣店來說,整體上食物都ok,不過仍然有很大進步空間。當日也看見Oscar在廚房工作,親力親為呢。

小籠包
酥餅
生煎包
當日也看見Oscar在廚房工作,親力親為呢。
2011-01-04
10 分鐘 (外賣自取)
下午茶
小籠包
2011-01-12 8 瀏覽
Went yesterday after seeing the Top 10 of December list right here on OP. The pics made the "San Jeen Bao's" (SJB) look really good, nicely sized, crispy bottom, minimal soup inside. Got there at around 8:30, no lineup, they have a tiny black board telling you when the next batch of SJB's are ready, which is a nice touch. Got 8 SJB's for $32 which was a good deal, my mate got 4 SJB's and 4 "siu long bao's" (SLB). The place is small, no seats, theres some room on the left for maybe 6 people to crouch and eat-in.

The food comes on time (8:40 eta written on the board), looking great. I take a tiny bite anticipating a little soup then BAM, a chunk of soup splashed onto my new suit. Can't cry over spilled milk. So I take a serious bite once again, and............the meat has literally no flavour, and I mean none. You can also make a case that the "skin" is much too thick, and they're not bite sized, which is what tradition SJB's ought to be.

Mate's SLB's came, immediately you can tell it won't be good as the skin is mad thick. Took a bite, once again, no flavour (it's the same batch of meat). Contrary to other restaurants where the SJB's are packed with soup cuz they're too lazy to make different batches of meet for the different Bao's, this place is a complete reverse where the SLB's have very little soup. So all in all, by the time we were finished, we were

1) disppointed
2) confused
3) mad (mainly me.......cuz of the suit)

don't bother going btw.
10 分鐘 (堂食)