2023-06-05 91 瀏覽
星期五收工同朋友係觀塘食餐好既,平日收工日日都經過,終於入來試一試首先讓人印象深刻的是日式汁煮鮑魚。這道菜的賣相相當吸引人,每一個細節都顯示出師傅的精緻工藝。口感濃厚且充滿彈性,充分展現了鮑魚的鮮美,搭配上獨特的日式湯汁,味道非常獨特且鮮美。時令刺身五點,包括油甘魚、中拖、馬糞海膽、真鯛深海池魚,每種刺身都具有各自的特色。從新鮮度、切割技巧到擺盤,都讓人看出師傅的用心。每種魚的口感、賣相和風味都各有千秋,完全能夠滿足對刺身有要求的食客。接下來是是日小食推介——蔥吞拿魚蓉片。這道菜的味道十分美妙,蔥的香氣與吞拿魚蓉完美地融合在一起,口感鮮美而又具有層次感,再配上三文魚子的微鹹與燒鱈魚片的鮮嫩,帶來了一種全新的味覺享受。整體而言,水木日本料理的每一道菜都具有豐富的口感與賣相,份量也很足夠,完全能夠滿足食客的胃口。食物的質量與整體的就餐環境都給人留下了深刻的印象,給予正面而又實際的評價。我們期待下一次在水木日本料理的美食之旅。

最近發現觀塘近海濱方向地鋪開咗間文青日本料理餐廳,apm行過去大嘅要4分鐘。有lunch set或者單點選擇牛油果豆腐胡麻沙律 $68第一次試牛油果搭配豆腐嘅沙律,營養價值好高,好感好香、滑、清新。五種刺身盛合 $388上枱真係好大盤!有海膽、三文魚他他、牡丹蝦拼三文魚籽、油甘魚腩同拖羅,一次過滿足晒5個願望!海膽甘甜、拖羅好厚身,最鍾意呢兩款💖鹽燒牛舌 $88牛舌好厚身,口感軟嫩、鮮脆又多汁。汁燒魷魚筒 $98作為一位魷魚達人,有魷魚我都必試!呢度嘅魷魚筒肉質爽口富彈性,但最特別係個醬汁,少少甜好開胃。鹿兒島薩摩雞翼 $76雞翼一上已經聞到好香好惹味!雞翼皮層外脆,內裏雞翼肉嫩滑,好吸引🤩雜錦天婦羅 $148有炸蝦🍤、冬菇、南瓜、茄子、蕃薯。最鍾意炸蝦,大大隻好酥脆,清爽唔油膩同軟身。甜品:豆腐雪糕🍧豆腐雪糕反而差少少,略嫌豆腐味唔夠濃,如果可以有多啲味道揀就更加好,但免費送甜品呢件事已經好開心😆!

有lunch set或者單點選擇

牛油果豆腐胡麻沙律 $68

五種刺身盛合 $388

鹽燒牛舌 $88
牛舌好厚身,口感軟嫩、鮮脆又多汁。

汁燒魷魚筒 $98
作為一位魷魚達人,有魷魚我都必試!

鹿兒島薩摩雞翼 $76

雜錦天婦羅 $148

甜品:豆腐雪糕🍧
  • 五種刺身盛合
  • 汁燒魷魚筒
2023-06-02 81 瀏覽
日式汁煮鮑魚:這道菜有濃郁的日式味道,鮑魚的口感十分鮮嫩,汁水的味道深沉濃郁。我非常喜歡這道菜,因為它味道獨特,口感豐富,是一道很好的開胃菜。北海道薯仔沙律:這道沙拉很清爽,薯仔的口感很嫩,搭配上其他蔬菜,非常健康美味。但是,我認為這道菜的味道有點平淡,需要加一些調味料來提升它的味道。網燒鹿兒島A4和牛:這道牛肉非常嫩,口感鮮美,肉質細膩,入口即化。烤得恰到好處,讓人吃了意猶未盡。但是,這道菜的價錢有點高,對於一些人來說可能不太划算。總的來說,這三道菜都有自己獨特的味道和特點,但是網燒鹿兒島A4和牛是我最喜歡的一道菜。如果你想嘗試高級的日本料理,這家餐廳是一個不錯的選擇。

2K
🇯🇵觀塘工業區隱世日本菜🇯🇵-因為新join yoga班喺觀塘上堂 所以weekend又去咗呢邊揾食🤓 見到呢間新餐廳有兩人套餐優惠好似幾抵食 所以入咗去食😝-🍣五種刺身盛合刺身盛合一上碟好豪好大碟🤣 海膽食落都幾新鮮甘甜 唔會有苦味🥰 拖羅夠厚身 食落既油脂感好滿足 入口一咬即溶😋 牡丹蝦 都幾大隻 味道鮮甜😛 灸燒油甘魚腩 輕輕燒過帶出到魚嘅油脂香味😎 最後係平鯖魚配三文魚籽 口感多層次😍-🥔北海道薯仔沙律 沙律用咗好多菜菜加上柚子醋做base 十分開胃 加埋三大球嘅薯仔沙律 入面放咗洋蔥同香草 所以好香口😝 呢個沙律好啱夏天食-🐥鹿兒島薩摩雞翼 本身以為係雞中翼 點知係全翼 好有儀式感😍 外皮脆而且中間有肉汁 唔錯😚-🐖日本五花腩串燒 肥肉嘅油脂燒到出哂嚟 加上少少鹽燒已經好夠味 如果肥肉部位再多啲 比例會更加正😚-🐷黑豚肉鮮果卷 呢個好驚喜 佢係用煙肉再包上甜桔去燒 煙肉燒到鹹香十足 而甜桔嘅清甜中番煙肉 層次感滿滿😎-🍤雜錦天婦羅 呢個拼盤好豐富 有炸海老三隻 冬菇 茄子 南瓜 同蕃薯😍 麵衣厚薄適中 食落外皮蘇脆乾身 唔會好油 手勢幾高質👍🏻-🎏鰻魚手卷呢個又係另一個驚喜之
🇯🇵觀塘工業區隱世日本菜🇯🇵
🍣五種刺身盛合

🥔北海道薯仔沙律

🐥鹿兒島薩摩雞翼
🐖日本五花腩串燒
🐷黑豚肉鮮果卷

🍤雜錦天婦羅

🎏鰻魚手卷
呢個又係另一個驚喜之作 佢嘅鰻魚有成個手卷咁長 食落油脂好豐富 基本上係入口即溶 加上少少青瓜絲增加口感😉 唯一係因為我地打卡打得太耐 所以紫菜開始諗咗少少 大家記住要食先🤣
📍#水木日本料理
觀塘開源道33號建生廣場地下2-3號舖

2023-05-30 43 瀏覽
立鱗燒立鱗燒係指以半煎炸嘅油淋法,將鯛連魚鱗一同煮~令到啲魚鱗層層「立起身」嘅效果 , 鱗片酥香脆口 ,魚肉肉質柔軟細滑,淨係個造型都夠曬特別啊 .雜錦魚生&迷你天婦羅雜錦魚生飯有蟹籽&甜蝦&鯛魚,對於’迷你’黎講呢個份量都啱啱好,呢個入面既刺身都係一樣咁新鮮,而天婦羅為味道都幾好,調味剛剛好,而且唔會太油膩亦保持到食物原有的水分,炸到出黎仲好熱辣辣 . 火炙和牛沙律呢款火炙和牛沙律賣相十分精緻 , 粉嫩半熟的和牛非常嫩口!配以炸蒜片、日本芥辣和蔥花,香氣撲鼻,值得一試 . [ 水木日本料理 ]觀塘開源道33號建生廣場地下2-3號舖
立鱗燒

雜錦魚生&迷你天婦羅

火炙和牛沙律

[ 水木日本料理 ]
觀塘開源道33號建生廣場地下2-3號舖
朋友仔知道我鍾意食日本野,發現左佢公司對面新開左間幾靚既日本餐廳!😆難得今日放假 一於決定同佢去試下啦~😋.餐廳採用一系列既藍色水彩花花主題,環境整體感覺都好清新舒服😌.💮汁煮鮑魚鮑魚既肉質鮮嫩彈牙!香口濃郁既湯汁裹住鮑魚,好香濃既醬汁味,應該炆製既時間都唔短!仲好新鮮添~小小一個前菜就覺得朋友無介紹錯😆😆.💮春子鯛平時食日本餐廳鯛魚就食得多,今次經介紹先知春子鯛係日本真鯛既幼魚,仲要係較為少見既食材,只係係每年春天先可以品嚐得到味道好Fresh,肉質非常嫩滑,味道同質感都好綿密🤤.💮時令日本岩蠔🦪聽講岩蠔係夏天既代表!見到餐牌有即刻叫左黎試下😻果然隻蠔仲大過我隻手啊‼️‼️晶瑩剔透超肥美😍😍口感順滑,好香既蠔味帶有少少海水味🌊
💮汁煮鮑魚
💮春子鯛
味道好Fresh,肉質非常嫩滑,味道同質感都好綿密🤤
💮時令日本岩蠔🦪

2023-05-23 104 瀏覽
觀塘海濱公園附近開咗間日本餐廳,晚市套餐好抵食。新張晩市優惠套餐 二人前 $498🥢小食拼盤鱈魚乾、池魚、縞蝦鱈魚乾燒到脆卜卜。池魚仔同縞蝦成隻都食得。縞蝦炸完都係咁鮮甜。🥗北海道薯仔沙律薯仔沙律粉腍香滑。薯仔甜味配mayonaise味道好夾。🍣時令刺身四點平政、金線鯛、中拖羅、縞蝦四款都係高價位嘅刺身。平政味道清甜。中拖羅幾乎入口即溶。金線鯛味道比平時稍濃。縞蝦甘甜彈牙。🍢任選三款串燒雞軟骨、雞腎、五花腩最好味係五花腩!簡單鹽燒,肉質彈牙而且表面又有焦香。雞軟骨、雞腎都係爽脆有咬口嘅選擇。🥚茶碗蒸嫩滑又熱辣辣。🥣牛肉稻庭烏冬或🍣壽司4點配麵豉湯烏冬滑滑溜溜。牛肉上枱時半生熟,浸一浸熱湯就啱啱好。火炙中拖羅、油甘魚、平政、帆立貝油甘魚肉質結實,油脂香味好重。雖然都係鰤,但同平政嘅味道完全唔同。火炙逼出中拖羅嘅油脂,肉質軟綿,邪惡但難以抗拒😈。🍦時令甜品豆腐雪糕/芒果雪糕。
觀塘海濱公園附近開咗間日本餐廳,晚市套餐好抵食。

新張晩市優惠套餐 二人前 $498

🥢小食拼盤
鱈魚乾、池魚、縞蝦

🥗北海道薯仔沙律
薯仔沙律粉腍香滑。薯仔甜味配mayonaise味道好夾。

🍣時令刺身四點
平政、金線鯛、中拖羅、縞蝦

🍢任選三款串燒
雞軟骨、雞腎、五花腩

🥚茶碗蒸
嫩滑又熱辣辣。

🥣牛肉稻庭烏冬或🍣壽司4點配麵豉湯
烏冬滑滑溜溜。牛肉上枱時半生熟,浸一浸熱湯就啱啱好。

火炙中拖羅、油甘魚、平政、帆立貝

🍦時令甜品
豆腐雪糕/芒果雪糕。
2023-05-21 73 瀏覽
同朋友食完晚飯未夠喉,想搵間餐廳繼續坐低傾下計,揀左呢間新開既觀塘日本餐廳 幾高質 傾都傾得開心d😛.係晚市餐牌揀左一款小食 酒盜芝士🧀有附脆魚片送芝士,係開胃之選,芝士味好濃,同魚片好夾,不錯不錯👍🏻串燒日本銀杏🇯🇵唔係間間日式串燒都有得食,呢間有就叫左!幾特別幾好食,火喉控制得岩岩好唔會太燶,追加左4串😆一款主食 吉列黑豚🐷非常大塊厚肉!炸衣做得唔錯,好酥脆,黑豚肥瘦岩岩好,送飯一流😆💗
係晚市餐牌揀左一款小食 酒盜芝士🧀

串燒日本銀杏🇯🇵

一款主食 吉列黑豚🐷

2023-05-21 936 瀏覽
今次到水木日本料理食飯,位於觀塘開源道33號建生廣場地下2-3號舖。 店內樓底高,環境開揚,地方舒適。 晚市優惠套餐$498📌 ~ 有薯仔沙律、刺身、小食、 茶碗蒸、串燒、麵豉湯、壽司、烏冬和甜品。 ▫️薯仔沙律🥗 ~ 薯仔入口即溶,沙律菜口感爽脆幼滑,清新美味。▫️刺身(醬油燒油甘魚、島蝦、黑鯛、拖羅)🍱 ~ 四款刺身都好新鮮, 我最like是肉質鮮嫩的黑鯛和鮮味甘香的拖羅。 ▫️小食(炸池魚、炸縞蝦、鱈魚片)🍲 ~ 二人份量都唔少喎, 每一款都好香脆, 食到停唔到口。 ▫️茶碗蒸🥣 ~ 熱辣辣的一碗,綿滑順口。 ▫️串燒(燒五花腩、燒雞軟骨和燒雞腎)🍢 ~ 燒五花腩香氣十足, 燒雞軟骨香脆又有嚼勁, 燒雞腎爽脆入味。 ▫️麵豉湯🥣 ~ 好貼心, 麵豉湯配壽司上, 可以暖一暖胃。 ▫️壽司(火炙拖羅、 金時雕、 油甘魚和帆立貝) ~ 套餐真係抵食,其實食到壽司已經覺得好飽, 四款壽司依然新鮮好味。 ▫️牛肉烏冬🍜 ~ 牛肉烏冬十分合口味,牛肉軟腍,烏冬煙煙韌韌。 ▫️芒果雪糕、豆腐雪糕🍦 ~ 套餐還包甜品, 有兩款雪糕可以揀。 整體而言餐廳食物質素好,套餐又抵食,值得推介。 🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗

薯仔沙律

刺身(醬油燒油甘魚、島蝦、黑鯛、拖羅)

, 食到停唔到口。
小食(炸池魚、炸縞蝦、鱈魚片)

▫️茶碗蒸🥣 ~ 熱辣辣的一碗,綿滑順口。
茶碗蒸

燒五花腩

燒雞軟骨和燒雞腎

麵豉湯和壽司

▫️牛肉烏冬🍜 ~ 牛肉烏冬十分合口味
,牛肉軟腍,烏冬煙煙韌韌。
牛肉烏冬

芒果雪糕和豆腐雪糕

整體而言餐廳食物質素好,套餐又抵食,值得推介。

2023-05-20
薯仔沙律
刺身(醬油燒油甘魚、島蝦、黑鯛、拖羅)
小食(炸池魚、炸縞蝦、鱈魚片)
茶碗蒸
燒五花腩
燒雞軟骨和燒雞腎
麵豉湯和壽司
牛肉烏冬
芒果雪糕和豆腐雪糕
2023-05-20 105 瀏覽
今日同媽媽去完apm買野,我地見肚餓但又唔想係商場食就揾下附近有咩餐廳岩食,媽媽話想食日本野,見到呢間新開就上去試下。炸池魚 $68份量都幾多,池魚炸到外面脆卜卜,一咬落去仲有汁,魚肉嫩滑,無咩骨,一口一條配埋啤酒好正。燒飯團 $48飯團外脆內軟,醬油味道香濃,入面仲有三文魚肉,唔會好乾。全炙壽司 另外叫左壽司一齊share,有帶子,深海池魚,目張,左口魚邊,海膽,大拖羅。帶子厚肉,味道鮮甜。左口魚邊因為炙燒過油脂豐富。海膽入口即溶,鮮甜無比。大拖羅油脂分泌平均,無筋。

炸池魚 $68

燒飯團 $48
飯團外脆內軟,醬油味道香濃,入面仲有三文魚肉,唔會好乾。

全炙壽司
2023-05-19 92 瀏覽
經過觀塘見到建生廣場地下開左呢間日本菜,裝修得幾靚,決定今日晚餐試下佢🤩環境幾靚,座位夠闊落👍🏻坐得好舒服😌主食叫左個飯團🍙再加多左2款小食🤤三文魚燒飯團:飯團面層燒得金黃香脆🤩夠落有少少焦香味,估唔到飯團燒黎食係咁惹味👍🏻 餡料嘅三文魚亦好甘香,咬落一絲絲魚肉+香脆飯團面👍🏻味道同口感都夠曬正串燒雞軟骨:雞軟骨每粒都幾大粒🤩燒得好香,外皮夠脆,入面又夠有咬口👍🏻食幾多串都唔夠喉🤣豬大腸田樂燒:呢個係晚市嘅廚師推介菜🤩加上我本身都鐘意食街邊小食嘅豬大腸,所以即刻叫左份😂👍🏻 豬大腸面加左少少汁燒過,令表面唔會太乾,大腸邊全部燒到脆卜卜🤤好好味 。咬落仲有少少汁滲出黎🤤 大推❤️👍🏻必食!總結呢間餐廳食物都好惹味👍🏻夠好食😋坐得舒服,餐牌仲有好多選擇,下次再叫埋朋友過嚟食多幾款😋

環境幾靚,座位夠闊落👍🏻坐得好舒服😌

主食叫左個飯團🍙再加多左2款小食🤤
三文魚燒飯團

串燒雞軟骨

豬大腸田樂燒

三文魚燒飯團
串燒雞軟骨
豬大腸田樂燒
日本🇯🇵料理食得多,連鎖嘅餐廳實在太多,各大商場總有一間日本嘢,如果想食到高質,師傅嘅精心出品,一定要落力用心去搵,或者靠朋友介紹位於觀塘建生廣場嘅水木日本料理,觀塘b出口直行大約7分鐘,近觀塘碼頭,有一間高質日本料理,聽店員講原本餐廳係灣仔,呢家就轉咗嚟觀塘Menu設計精緻,食物都幾多元幾多選擇🥢特上刺身盛合店員向我哋推介刺身,刺身盛合大大盤,打卡一流,亦有不少係外面好少見嘅刺身種類,就好似平貝,海旦等,每一款刺身都好鮮甜爽口,一啲腥味都冇,拖羅更係入口即溶,油脂豐富無筋食完生冷嘢,當然要食下熱食啦,呢度有嚟自鹿兒島🇯🇵嘅A4和牛🥢網燒A4和牛扒🥩和牛扒好厚身,師傅加上普通鹽同黑椒調味,口感嫩滑,和牛油脂豐富,幾乎唔洗點咬,牛味勁重,肥而不膩🥢靜岡蜜瓜餐後果十分重要,嚟到日本餐廳當然要食蜜瓜,甜度高水分多,完美作結蜜瓜🍈帶麝香味道,以一樹一果方式種植,亦唔似夕張甜度高達20度,糖分大概在於14-16度,作為飯後甜點剛好😋🥢水木日本料理 (觀塘)📍觀塘開源道33號建生廣場地下2-3號舖

Menu設計精緻,食物都幾多元幾多選擇

🥢特上刺身盛合
店員向我哋推介刺身刺身盛合大大盤,打卡一流,亦有不少係外面好少見嘅刺身種類,就好似平貝,海旦等,每一款刺身都好鮮甜爽口,一啲腥味都冇,拖羅更係入口即溶,油脂豐富無筋

🥢網燒A4和牛扒🥩

🥢靜岡蜜瓜

🥢水木日本料理 (觀塘)
📍觀塘開源道33號建生廣場地下2-3號舖
2023-05-18 61 瀏覽
朋友介紹到觀塘 ‘’水木日本料理Mizuki Japanese Restaurant ‘’食日本菜😍 店內以簡潔裝修, 環境舒適, 空間感十足 👍服務稱心滿意💯食物種類多 ~ 主打壽司🍣刺身🐟串燒🍢🍡還有時令推介☺️時令刺身🥢松川鰈 × 絪邊🐟松川鰈乃是日本北海道高級稀有魚種, 脂肪適中, 肉質軟綿, 味道清甜, 價錢只需$299, 超正😍👍串燒黑䐁肉蘆筍卷 × 串燒雞軟骨🍢以高質黑豚肉配蘆筍, 把黑豚肉的油份全燒掉, 絕不油膩, 美味健康😊雞軟骨十分爽口彈口, 加少許檸檬汁Yummy😋串燒日本蕯摩雞翼🐔🍡雞翼色澤金黃、皮脆肉嫩、口感嫩滑, 十分惹味🤤

食物種類多 ~ 主打壽司🍣刺身🐟串燒🍢🍡還有時令推介☺️

時令刺身🥢
松川鰈 × 絪邊🐟

串燒黑䐁肉蘆筍卷 × 串燒雞軟骨🍢
雞軟骨十分爽口彈口, 加少許檸檬汁Yummy😋

串燒日本蕯摩雞翼🐔🍡
雞翼色澤金黃、皮脆肉嫩、口感嫩滑, 十分惹味🤤

2023-05-18 65 瀏覽
早咗放工,做完gym就喺附近覓食,見到之前有frd食過覺得唔錯嘅日本料理,就入去食餐好,奬勵下自己,對自己好啲 🇯🇵精選時令五點刺身有蠔有縞蝦有真鯛,每款都爽甜新鮮北海道岩蠔🦪體型大,肥厚多肉,重海水味,少creamy,鐘意金屬味嘅朋友呢隻會好鐘意縞蝦較罕見,當造期3月至7月,入口彈牙,值得一試🇯🇵北海道紫海膽海膽甘甜,口感幼滑帶點香氣,紫海膽比起其他嘅種類海水味較重,鍾意海水味嘅必試,而且呢度嘅海膽入口完全冇明礬味道而且海膽有豐富嘅蛋白質,啱哂健身人士和牛沙律🐮🥗做完運動嘅我當然要繼續補充蛋白質啦,又想食肉又想食啲菜嘅我就叫咗個沙律,呢款和牛係薄切,配上沙律菜解膩,感覺食完又可以食多幾樣嘢總結嚟講,觀塘好多連鎖店好多大家食開嘅野,但有時間不妨花少少時間去搵下唔同嘅餐廳,話唔定有驚喜

🇯🇵精選時令五點刺身
有蠔有縞蝦有真鯛,每款都爽甜新鮮
縞蝦較罕見,當造期3月至7月,入口彈牙,值得一試

🇯🇵北海道紫海膽
而且海膽有豐富嘅蛋白質,啱哂健身人士

和牛沙律🐮🥗

2023-05-17 66 瀏覽
日式料理店位於觀塘市中心, 充滿了溫馨的氛圍。店家的裝修帶有濃厚的日本風格,富有藝術氣息的裝飾品讓人感受到深深的和諧與寧靜。預訂原條黑陸拼笠子。這道菜以柔軟的原條黑陸為主角,原條黑陸肉質鮮嫩,軟嫩中帶有彈性,簡直是在口中化開的美味。配以特調酸汁,佐蔥花及薑蓉,鮮味不同凡響!宮崎黑豚腸, 大顆的肉粒,增加口感之餘又將黑豚豬肉的美味盡情發揮。 爽脆的外皮包裹著味道香濃的黑豚肉,好味多汁。這份「嚼勁」完整的保留了腸的肉汁,加上店家秘製的醬汁,味蕾被征服。炸池魚。炸得恰到好處的香氣,而且不會油膩。入口覆蓋著一層層的口感層次,讓人越吃越過癮。