2019-03-16 27 瀏覽
沐白小農登陸香港喇!台灣茶飲店一向出色,其中一間人氣店沐白小農進駐元朗,今日終於可以試一試🤤🤤🤤沐白小農元朗新店以木質裝潢與白色磚牆為主,與台灣店的風格一致黑糖波霸鮮奶($30)每粒珍珠都有淡淡的黑糖味,煙韌彈牙,十分有咬口。黑糖波霸選用鮮奶而非人工奶精,同時亦不會加水溝淡味道。店主建議均勻搖動杯身 15 下,讓鮮奶與黑糖波霸珍珠充分融合,同時透過搖動的動作,可以使溫熱珍珠遇冷後變得更彈牙,更加美味。波霸真係波霸試過會上癮👉🏻👈🏻招牌大甲芋頭鮮奶($30)👍👍👍特選台灣大甲產地的芋頭,特選台灣大甲產地的芋頭泥,沒有加水,芋泥更加濃郁綿密,食到啖啖的芋頭粒,各位香芋迷絕對要一試呀!好好味🤤🤤🤤

黑糖波霸鮮奶($30)

招牌大甲芋頭鮮奶($30)👍👍👍

好好味🤤🤤🤤
  • 沐白黑糖波霸鮮奶
2019-03-15 32 瀏覽
[沐白小農沐場]星期日, 同家姐兩隻小魔怪去放電, 放電後做姨姨嘅緊係要做下魔鬼, 帶寶貝們去飲D平時媽咪唔批准飲嘅野啦呢間飲品店設係我最愛口袋餐廳旁邊,見到有大甲芋頭鮮奶就流哂口水喇飲品價錢一般都係20-30左右,合理價錢。飲管就自助嘅,愛環保嘅家姐就自備左飲管喇沐白黑糖波霸鮮奶 $30家姐本來係想點少甜,但職員話固定左甜度,不過完全冇我擔心好甜果個問題,落黎煮珍珠嘅黑糖份量岩岩好,而用嘅係全脂鮮奶, 所以都幾滑又順口,鮮奶味亦好濃。 大甲芋頭鮮奶  $30同樣係固定甜度,芋泥同鮮奶比例接近五五,呢個飲品亦同樣唔會過甜問題。除此之外仲有少少粒粒芋頭,更有口感,同鮮奶好配合啊!翡翠檸檬 $26小朋友最愛飲酸酸甜甜清新嘅野,所以就點左呢個比小魔怪飲。岩哂當日又熱又玩到爆哂汗就岩哂喇飲落並冇多餘化學味,係好天然嘅味道,所以比小朋友飲都冇問題啊
[沐白小農沐場]

飲品價錢一般都係20-30左右,合理價錢。

飲管就自助嘅,愛環保嘅家姐就自備左飲管喇

沐白黑糖波霸鮮奶 $30

大甲芋頭鮮奶  $30

翡翠檸檬 $26

2019-03-12 19 瀏覽
收工經過荃灣那一條美食街,見到林林總總不同的食肆,其中「沐白」之前未見到,上網查了查原來是台灣過江龍奶茶店,十分有名的,雖然小妹之前未聽到,不過卻相當有興趣試試。對香芋情有獨鍾的我,看到「大甲芋頭鮮奶」,已經不用心大心細,就決定好了~你看看下面的圖,香芋與鮮奶的份量簡直是1:1,因為香芋口感及體積是比較密集硬實的,所以第一口會以為吸到成口香芋,但是,在我沒有沖、搖、攪拌之下,仍可以吸到一口甜滑鮮奶混合綿綿的芋頭肉,而且芋頭是那種小小咀嚼的口感,超級好喝!朋友對鮮奶敏感,於是要了「西施柚子茶」我試了幾口,感覺很清新,酸酸甜甜的很解渴,特別不像是用韓國即沖柚子肉沖出來了(很多餐廳的做法)。近期大熱—黑糖珍珠奶茶是必須試一試的,不過店員表示黑糖珍珠已賣完,需要再煮,當時我想我還沒有食過新鮮煮開的珍珠,於是雖然再要等20分鐘,我都決定OK! 反正去旁邊餐廳吃個飯中途回來取也可以呀。結果是新鮮煮的黑糖珍珠跟平時的...喝不出分別,比較喜歡的是沐白的黑糖珍奶不會死甜死甜的,雖然沒有很驚嘆的好喝,不過整杯下肚後,不會感到罪惡感加重,適合天天喊著要減肥但又忍不了口的我...及你!哈!

芋頭是那種小小咀嚼的口感,超級好喝!

若有留意我的分享,就知我是沐白小農超級粉絲,基本上在元朗每次想喝台式飲品,第一時間就會想到沐白小農。剛剛和媽媽在元朗買完菜,打算去沐白小農買幾杯飲品慢慢回家品嚐,忙了整個下午嘛。大甲芋頭鮮奶絕對是我家人氣之最,每次必喝之一。大甲芋頭鮮奶裡頭的芋泥鬆軟濃稠,然後把芋泥倒過來劇烈搖晃,將細滑的鮮混合,增添芋頭綿滑,整體甜而不膩,很有飽足感,鮮奶鮮味十足。我說了很多遍喝草莓鮮奶,今天終於一嚐,因為每次口說想喝草莓鮮奶,也不自覺地買了大甲芋頭鮮奶。草莓鮮奶所用的草莓全是新鮮的,可不是加工,攪拌後的草莓肉視覺上搶眼,與鮮奶完美結合,鮮奶鮮美馬上衝上喉嚨,草莓芳香慢慢散出,味覺層次豐富。沐白黑糖波霸鮮奶杯身淋上手炒黑糖,緩緩流下,杯底滿是熱騰騰的黑糖珍珠,拿上手充分感受到黑糖珍珠的溫熱。沐白的黑糖珍珠大顆又滑彈,嚼起來盡是濃重的黑糖香,卻不死甜,不錯的吃,喝完還會想再回訪。

大甲芋頭鮮奶,沐白黑糖波霸鮮奶,草莓鮮奶

外賣送餐
大甲芋頭鮮奶,沐白黑糖波霸鮮奶,草莓鮮奶
2019-03-10 24 瀏覽
依家香港周街都充滿台式飲品,真係開到成行成市,今日我嚟到元朗,見到有間沐白小農,見到佢都係嚟自台灣,覺得品種多好多,一於叫番杯嚟試吓先。呢度嘅選擇十分之多,除咗有招牌黑糖波霸鮮奶之外,仲會有好多特色嘅飲品,例如先豆乳,拿鐵,鮮奶,仙草,紅豆,布甸等,因應唔同嘅喜好,都可以加入,而且冰,糖,熱飲凍飲,嘅選擇都可以以個人嘅喜愛去選擇,真係好貼心適逢今日係週日,人流都頗多,落左單之後,就企埋一邊等下先,店員態度有禮,而且10分友善,仲會推介佢哋邊啲產品係招牌,真係好值得稱讚啊。大甲芋頭鮮奶,用料充足,有半杯都係芋頭,飲之前攪勻佢,口感十分之豐富,而且芋頭幼滑,又食到一粒粒嘅芋頭,十分之有口感,而且味道唔會太甜,又夠濃郁,真係啱晒芋頭控,至於鮮奶,香滑香濃,而且呢度標榜嘅係百分百天然無添加,所以食得十分之放心。招牌黑糖波霸鮮奶,波霸夠晒彈牙,入口充滿口感,而且甜度足夠,但係配上鮮奶,就會中和返,反而啱啱好,所以大家飲嘅時候都應該要攪勻左先,

天氣涼番少少 飲熱飲最啱買左團購($22.5)券已一段時間 剛好大派用場一心試大甲芋頭鮮奶的確幾好飲芋頭味夠濃香芋頭刻意留點口感 有粒粒、有綿蓉但個人覺得粒粒芋頭可以再綿一點 因為芋頭始終係淋、綿先至好吃店內標榜大甲芋頭鮮奶無添加糖但以我為嗜甜者 我覺得稍為甜左少少難道呢種芋頭本身真係咁甜?🤔不止因爲天氣涼了 雨🌧️粉粉熱飲本身只是微暖 如果再熱一點 我定必俾滿分💯
天氣涼番少少 飲熱飲最啱
買左團購($22.5)券已一段時間 剛好大派用場
一心試大甲芋頭鮮奶
的確幾好飲

芋頭味夠濃香
芋頭刻意留點口感 有粒粒、有綿蓉
但個人覺得粒粒芋頭可以再綿一點
因為芋頭始終係淋、綿先至好吃

店內標榜大甲芋頭鮮奶無添加糖
但以我為嗜甜者 我覺得稍為甜左少少
難道呢種芋頭本身真係咁甜?🤔

不止因爲天氣涼了 雨🌧️粉粉
熱飲本身只是微暖
如果再熱一點 我定必俾滿分💯
2019-03-08
10 分鐘 (堂食)
$22.5 (晚餐)
用餐優惠
團購
大甲芋頭鮮奶
《沐白小農》 #食在元朗 #90sfoodieshare_元朗📍元朗裕景坊27-31號金倫大廈地下4號舖-之前已經有飲過芋頭鮮奶 由於太值得encore 今次拉埋兩個朋友一齊再去飲過!除左芋頭鮮奶 仲有想飲好耐嘅草莓鮮奶 同埋去都邊都試下嘅黑糖波霸鮮奶😋-🔹草莓鮮奶 $35 (小甜小冰)用新鮮士多啤梨雪成冰後打成蓉 係無加士多啤梨醬架 有d沙冰嘅感覺 果蓉加上鮮奶 好fresh好好飲!!雖然係三杯入面最貴 但用新鮮士多啤梨都值得架🔹芋頭鮮奶 $30 (凍/熱)沐白嘅芋頭係用台灣嘅大甲芋頭 芋頭味好出之餘仲好綿密 有芋頭蓉之餘仲有d芋頭粒 芋頭份量絕對無同你慳 加埋明治牛奶 絕對無得輸!🔹黑糖波霸鮮奶 $30用黑糖煮2個鐘嘅珍珠 珍珠煙韌Q彈 Size適中有咬口 黑糖真心濃 撈十幾下都仲有d綑邊
📍元朗裕景坊27-31號金倫大廈地下4號舖
🔹草莓鮮奶 $35 (小甜小冰)

🔹芋頭鮮奶 $30 (凍/熱)

🔹黑糖波霸鮮奶 $30
  • 草莓鮮奶
2019-03-08 38 瀏覽
台灣過江龍-沐白小農  🥛#大甲芋頭鮮奶$33採用台灣大甲芋頭同明治牛奶芋泥香甜尚算口感綿密 係有d芋頭粒 芋頭鮮奶攪拌均匀 芋頭 融入牛奶係另一種口感味道天然唔會太甜 個人覺得迷客夏芋頭奶最好飲  🥤#黑糖波霸鮮奶主打選用天然的材料 飲得安心d黑糖珍珠充滿濃濃黑糖味 口感好qq都係明治牛奶味最近呢間仲有珍珠放題   #黑糖珍奶#珍珠奶茶———————————————— .  🌟沐白小農元朗裕景坊27-31號金倫大廈地下4號舖  ————————————————
台灣過江龍-沐白小農

都係明治牛奶味
最近呢間仲有珍珠放題

#黑糖珍奶
#珍珠奶茶
———————————————— .
🌟沐白小農
元朗裕景坊27-31號金倫大廈地下4號舖
————————————————
2019-03-07 763 瀏覽
未夠鐘食飯,就過左嚟飲杯珍珠奶茶之前係台灣飲過一次,嗰陣對佢印象幾好今日咁啱見到,就一於試下裝潢就同台灣既都差唔多選擇多同大路有晒我同朋友仔想試既嘢學生仲有優惠可惜我地都老了仲有製既袋嚟裝嘢飲三個人都揀到自己啱飲既台式飲品伯爵紅茶拿鐵 $24 加珍珠 $4依杯係我既嗌左半糖,甜度對我嚟講啱啱好成杯最正係啲珍珠好好咬,又有味會情不自禁係咁啜幾粒上嚟咬沐白黑糖波霸鮮奶 $30我唔係好飲奶,所以淨係試左一啖好重奶味比其他鋪頭同類型既產品,奶味更加出更加重大甲芋頭鮮奶 $30雖然係廢話,但飲完第一個感覺就係:嘩,好芋頭😂😂😂好似真係食緊芋頭咁朋友好鐘意芋頭,所以飲到不停香港既珍珠做到同台灣既一樣咁好食平均都只係廿幾三十蚊一杯,都算比其他平
未夠鐘食飯,就過左嚟飲杯珍珠奶茶
之前係台灣飲過一次,嗰陣對佢印象幾好
今日咁啱見到,就一於試下

裝潢就同台灣既都差唔多

仲有製既袋嚟裝嘢飲

三個人都揀到自己啱飲既台式飲品

伯爵紅茶拿鐵 $24 加珍珠 $4

依杯係我既
嗌左半糖,甜度對我嚟講啱啱好
成杯最正係啲珍珠
好好咬,又有味
會情不自禁係咁啜幾粒上嚟咬

沐白黑糖波霸鮮奶 $30

我唔係好飲奶,所以淨係試左一啖
好重奶味
比其他鋪頭同類型既產品,奶味更加出更加重

大甲芋頭鮮奶 $30

朋友好鐘意芋頭,所以飲到不停

香港既珍珠做到同台灣既一樣咁好食
平均都只係廿幾三十蚊一杯,都算比其他平
2019-02-26
  • 伯爵紅茶拿鐵
2019-03-03 40 瀏覽
放工行過沐白小農,見d人拎住一杯兩杯咁,我就索性去買杯慰勞下自己,順便買d返屋企請屋企人飲我就叫左杯招牌黑糖波霸鮮奶,雖然睇唔到佢鮮奶係咩牌子,但一飲都飲得出係真正既100%鮮奶,而唔係用奶精奶粉沖出黎,果然冇呃人我最欣賞佢d黑糖珍珠,基本上成杯野既甜味都係珍珠到黎,配上鮮奶,甜度岩岩好,而且珍珠口感好彈牙鋪頭周圍都有d好貼心既小提示,教大家點飲先係最好,店員係你拎飲品果陣又會再提下你,非常貼心之後就買左杯珍珠紅茶拿鐵,佢一做好拎出黎果下係有兩層顏色,睇落都幾靚,最岩用黎拎住打卡茶味幾出,珍珠都幾彈牙,同黑糖波霸鮮奶唔同既係,珍珠冇咁甜,糖味相對主要係靠奶茶,但又唔會蓋過茶味最後買左杯大甲芋頭鮮奶芋泥比例都幾多,口感香甜綿蜜,飲落都幾滑而唔會好粉,估唔到配鮮奶係咁夾,甜味都岩岩好!

最後買左杯大甲芋頭鮮奶

2019-03-03 46 瀏覽
大甲芋頭鮮奶 ($30)芋頭味的確幾香濃 同奶味之間嘅平衡拿捏得幾好 但係飲落會有啲好硬嘅細芋頭粒 搞到口感有太大嘅反差 如果係比較軟身同粉啲嘅芋頭應該會融洽啲另外甜度係冇得揀嘅 但係唔駛擔心味道會過甜整體黎講我都係覺得迷客夏嘅芋頭奶最好飲I quite like the balance between the milk and the taro puree, you can taste both flavours equally well when everything’s stirred together. However the taro wasn’t thoroughly mashed and so small bits of hard taro was mixed within the drink, which was too big of a contrast in texture. If it was in the form of softer chunks instead it would probably match the drink better. Overall
大甲芋頭鮮奶

大甲芋頭鮮奶 ($30)

另外甜度係冇得揀嘅 但係唔駛擔心味道會過甜
整體黎講我都係覺得迷客夏嘅芋頭奶最好飲

I quite like the balance between the milk and the taro puree, you can taste both flavours equally well when everything’s stirred together. However the taro wasn’t thoroughly mashed and so small bits of hard taro was mixed within the drink, which was too big of a contrast in texture. If it was in the form of softer chunks instead it would probably match the drink better. Overall I still think milksha makes the best taro milk, but this store offers a pretty good version too!

----
💭Rating
Yums 7.8/10 👅
Worth 8/10 👍🏻
2019-03-03 45 瀏覽
元朗台式飲品愈開愈多,淨係千式附近已經有幾間。每一間都主打唔同嘅飲品,亦都各有特色。而呢間平時經過都留意到但係因為我唔係好好牛奶,所以一直都冇試到。而依排上網見到呢間台式飲品有珍珠放題,你都有唔少好評,放工經過就黎試吓。鋪頭都算幾大,裝修亦都非常之台式。晏晝六點鐘嚟唔使排隊,職員整飲品都好快。間唔中都會有期間限定,而今次就係珍珠放題,不過佢呢隻係黑糖珍珠比較甜所以我都冇加到好多。門口亦都有介紹,係用鮮奶而唔係奶粉。飲品種類都唔算少。亦都有自取同埋外送嘅服務連WhatsApp落單同埋WeChat落單都可以,不過就要滿$150,如果平時公司幾個人一齊叫都好方便最後揀嚟揀去都係叫咗招牌黑糖珍珠鮮奶同埋芋頭鮮奶,兩杯都超級多料,杯黑糖珍珠鮮奶入邊啲黑糖珍珠差唔多落左一半,飲落去每一啖都有珍珠,自己一個飲晒一杯都已經好飽。而芋頭鮮奶芋頭蓉都差唔多有一半,而且芋頭好有質感,唔會搞完之後就溶曬,亦都唔會起粒,係近期見過最好味嘅芋頭。呢杯鐵觀音烏龍鮮奶比想像中出色,茶味好龍痛牛奶比例啱啱好,因為我唔係好鍾意飲鮮奶,但係反而呢間嘅鮮奶飲品都接受到,比例好好。
門口亦都有介紹,係用鮮奶而唔係奶粉。
飲品種類都唔算少。

2019-02-28
  • 沐白黑糖波霸鮮奶
2019-03-01 45 瀏覽
一直都很想是沐白的芋頭鮮奶,因見很多網上都說他的芋頭很好看。所以今天經過元朗店就決定買一杯來時一下。當人沒有人排隊很快就有飲品了,拿起上手紫色芋頭顏色不是太鮮艷,可能是因為他是用新鮮芋頭製成,所以沒有太多悉數,這一點我不介意只要好看就好了。然後就把杯子上下到雲來看第一口看下去是是學得出來新鮮芋頭,奶味還可以,但是可能芋頭質素不太好喝下去的時候甜味不是太足夠,但是沒有加糖比較健康,喜歡新鮮芋頭的朋友可去一試。
2019-02-28 60 瀏覽
係沐白小農啊🥰終於係台灣飛左嚟元朗啦🤤飲過咁多間台式飲品已經分得岀邊啲係加水加糖醬佢地既食材百分百純天然無添加額外糖份飲品唔會溝任何一滴水用天然既蔗糖、桂圓醬、優質鮮奶及純天然蜂蜜我推介既3款必飲啊♥️🥛大甲芋頭鮮奶:無添加額外糖分,用左台灣大甲芋頭同明治既牛奶,芋泥香甜而且好有口感,配合埋西米係入面,鮮奶既味道濃郁,唔會覺得甜,怕甜又鐘意芋頭既就啱哂🥤沐白黑糖波霸鮮奶:佢地用慢煮2小時既黑糖珍珠,每一粒都充滿濃濃既黑糖味,黑糖味珍珠好有口感啊🥰再加入新鮮既牛奶,完美配搭!🍓草莓鮮奶:勁鮮啊佢地既草莓係由智利進口,足料果肉配搭新鮮牛奶,口感豐富,層次分明!總結呢三款飲品飲完都唔會覺得甜到飽,味道啱啱好推介道🧡🧡🧡🧡
係沐白小農啊🥰終於係台灣飛左嚟元朗啦🤤
飲過咁多間台式飲品已經分得岀邊啲係加水加糖醬
佢地既食材百分百純天然無添加額外糖份
飲品唔會溝任何一滴水
用天然既蔗糖、桂圓醬、優質鮮奶及純天然蜂蜜
我推介既3款必飲啊♥️
總結呢三款飲品飲完都唔會覺得甜到飽,味道啱啱好
推介道🧡🧡🧡🧡
外賣自取
大甲芋頭鮮奶
話說我和女友跟普遍香港人一樣,也很喜歡台式茶飲,也嚐過不少過江龍,比較出名的都嚐過了遍,當然質素參差,碰巧今天去元朗一日遊,路過這家名叫沐白小農的茶飲店,眼看其裝潢麾登又富特色,上網一查才知它也是一家過江龍,由台灣遠洋過來,但可能没有其他茶飲店般有名氣,所以從前也没有多留意,但現在既然經過,當然要試試。我們分別點了沐白黑糖波霸鮮奶及大甲芋頭鮮奶,没有等很久兩杯飲品便到達手上。沐白黑糖波霸鮮奶,入口濃濃的奶香,並非坊間那種只有些許奶味的飲品,配上黑糖漿及珍珠,味道剛剛好,没有太甜或太淡,如果鮮奶再濃郁厚實些就更完美。大甲芋頭鮮奶,入口先是香郁的鮮奶,再然後是粒粒的鮮芋頭蓉,口感十足,奶與芋頭的比例也恰到好處。這家店絕對讓我們感到有驚喜,所以最後我們離開元朗前也再買一杯沐白紅茶鮮豆乳,這杯有別於其他鮮奶茶飲,我會覺得豆乳味太過濃郁,稍嫌蓋過紅茶香,但倘若你喜歡豆製品,這杯絕對是你的茶。

2019-02-23
5 分鐘 (堂食)
  • 沐白黑糖波霸鮮奶大甲芋頭鮮奶