2020-10-31 1644 瀏覽
呀,無得去旅行,好掛住泰國。今次要食個泰菜止下癮先😎😎估唔到奧海城都有間咁抵嘅泰國餐廳,為咗要避開午餐嘅lunch hour,我地就早啲去食,點知又太早添,原來餐廳改左開11點半😂😂要食嘅留意番啦,不過見佢個午餐真係好抵食!!餐廳好多户外枱,而家坐出面又唔熱,空氣都流通啲啦,幾好坐。我諗夜晚食飯真係好有氣氛,傾吓偈,飲下酒,正啦。重點餐廳員工都係泰國人,連廚師都係,夠哂正宗。酸辣鳯爪沙律嘻,原來可以同店員講小辣㗎,因為每次都好想食,但真係太辣啦,小辣岩岩好😎一份好多,起碼有十幾隻鳳爪,又有沙律食,50蚊份量都好足!曼谷大蝦炒金邊粉我個人超中意食金邊粉,q彈好食。呢個落蕃茄醬去炒,夠乾身,唔會痴住濕哂一pat pat。大蝦有2隻,都好大隻,爽口彈牙。加上豆腐粒粒,好食😋生牛肉湯檬牛肉都好多片,有牛味,湯底望落好清但好夠味又夠熱,有蔥花冬菜同生菜做伴菜,簡單又好食。雞。豬串燒一份有雞豬各兩串。本身啲肉已幾醃好左先拎去燒,另外有一份沙嗲醬。我覺得就咁食唔沾醬已經好好食!有燒烤嘅香味,又食到醃製嘅味道,好夾!反而加左沙嗲醬甜甜地,就無左燒嘅風味。青檸梳打。珍多冰食泰國餐廳必定要飲下,可以解下辣
呀,無得去旅行,好掛住泰國。今次要食個泰菜止下癮先😎😎

酸辣鳯爪沙律

曼谷大蝦炒金邊粉

生牛肉湯檬

雞。豬串燒

青檸梳打。珍多冰
食泰國餐廳必定要飲下,可以解下辣,又可以解下渴。

餐廳員工真係好友善有禮貌,lunch hour 真係好full場,好多附近番工嘅人嚟食。避免要排隊真係要早啲過嚟食。我地食完大概一點已經好多人等位啦。食好野真係要早啲過嚟

2020-10-28
噚日2.30 倒 諗住係附近食個tea😌 見到佢有位就入左去試下 我order 左一個海南雞飯 同埋生菜包 個海南雞飯味道不過不失 跟住再食過生菜包 味道本身已經覺得好似怪怪地 跟住再食食下口嚨好似有啲野卡住咁 之後飲水 喉嚨好痛咁樣 離開咗間餐廳返屋企諗住休息下 跟住我覺得應該真係好似哽骨咁樣 之後唯有去醫院 醫生 一照照喉嚨 見到有條骨插住咗 之後用夾都夾唔到出嚟 再用麻醉藥瞓低先至夾到出嚟 望到好出奇地 😫 係一條 大約2cm長嘅魚骨 😰😰我相信正常人 食生菜包都會大啖大啖食 唔會預計到有條魚骨係啲肉碎入面 真係好恐怖 第一次哽骨嘅經歷經驗會係食一個生菜包😡😡😡

2020-10-28
2020-10-24 79 瀏覽
自從 COVID-19 喺呢個世界上橫行無忌之後,我哋兩公婆好耐都冇試過出去食好嘢,於是膽粗粗去到附近嘅餐廳, 今次我哋搵咗啲舒服得來又可以通風嘅環境,食物質素又要有返咁上下嘅,老婆話一定要近地鐵站,於是我哋就去咗奧運站,搵到一間正宗泰國嘅餐廳 “泰爸爸” , 先唔好講食物嘅質素,淨係餐廳嘅裝修都已經覺得唔錯,呢間餐廳有幾個特色一定要試吓,如果你飲走嘅話一定要嗌番杯泰國啤酒🍻,老婆因為唔飲酒所以就嗌左杯龍眼熱飲,呢杯龍眼熱飲真係好足料,至於泰國基本要有嘅食物,例如:無骨鳳爪、泰國菜、粉面米線丶咖喱串燒應有盡有,椰汁沙冰炸蝦餅我就唔講啦,重點係一句講晒,平靚正!細心位喺會俾埋濕紙巾,又有禮貌!嗰個芒果軟殼蟹咪卷,簡直將食物嘅層次完全升級,跟住再嚟多個說豬肉生菜包,簡直好食到唔使講嘢,由於趕時間返屋企嘅關係,甜品就嗌左個芒果糯米飯,成件事簡直可以用 “滿足” 黎形容. 最後梗係要俾返個CP值嘅評分啦,呢間餐廳起碼值86分以上,好有潛質值得大家去試吓,好啦今次報告係咁多係時候快啲返屋企啦,下次搵到筍野再同大家報告。
2020-10-23 115 瀏覽
咁岩放假,黎奧海城同朋友食lunch。依間泰爸爸嘅午市套餐都幾抵食,而且款式好多, 總有一款啱你食😎由於我都比較肚餓,所以就叫咗個鮮蝦炒金邊粉😋 份量ok,味道亦係正宗嘅泰國風味!👍🏻 如果啲金邊粉可以再林啲就好😆朋友就叫左個雜錦湯河,比想像中更好,有好多配料,豬頸肉、扎肉、魚蛋同魚片,好滿足😜😜 我食咗少少,湯底好清甜,感覺唔會好肥膩😌本身我哋諗住叫多個小食,但朋友提議不如叫碟海南雞🤭🤭 哈哈兩個人食咁多野真係好飽😋 好彩食物都好味😜其實加錢可以轉兩杯特飲,我哋都叫咗椰汁珍多冰同三色冰,cool~呢邊嘅餐廳都有室外座位,見到有人一個人嚟食飯,吹下風咁,都幾chill☀️

2020-10-21 72 瀏覽
今日行經奧海城,見到呢間泰國餐廳有露天座,感覺好似去左泰國咁,於是同老婆試下。飲品點了龍眼冰,味道好清甜,甜度岩岩好,仲有好多龍眼。首先來了串燒,豬肉雞肉各三串,燒得好靚,本身已經茶左沙爹醬,唔會燒到好乾,隨碟再有沙爹醬可以點,沙爹醬好重花生同香茅味,非常夾,我同老婆都覺豬肉比雞肉入味。之後有個燒牛柳沙律,牛柳非常多,燒到7成熟左右,配上青瓜、洋蔥、椒絲,食落去好多口味,沙律愈食愈辣,怕辣就唔建議點。到了重點菜明爐烏頭,用左唔辣既冬蔭冬湯底,酸酸地又好重香料味,一路煮一路食,愈食愈入味,湯底唔會太咸,食到最後連湯都飲埋,老婆話多D椰菜就好,因為椰菜吸晒湯既精華。

飲品點了龍眼冰,味道好清甜,甜度岩岩好,仲有好多龍眼。
龍眼冰

串燒
燒牛柳沙律
明爐烏頭
2020-10-20 59 瀏覽
之前喺奧運食咗一間泰國菜,今日嚟食另一間。呢間舖頭大部份都係室外座位,不過室內環境都OK,室外比較多人食煙,所以都係坐室內比較好。首先叫一個泰式蝦餅。蝦餅一份四個,切開八件,炸得好香,口感幾彈牙,都有少少蝦味,配埋酸甜醬幾好食。之後叫咗一個泰式鹹魚炒芥蘭,芥蘭幾嫩,唔會有渣,鹹魚幾鹹香,唔會過鹹,整體OK。濕炒海鮮河粉我就麻麻哋識欣賞,一上枱我以為係炒雜菜。食慣港式乾炒牛河,呢個粉對我來講太濕,不過海鮮味道可以,蝦肉唔會霉爛。甜品叫咗千層椰汁糕,出乎我意料係熱嘅,好有椰汁味,口感煙煙韌韌,唔會過甜,幾好食。飲品叫咗椰青, $33唔貴喎,椰青係正常椰青味,符合預期。侍應幾友善,唔會太熱情但亦唔冷淡,滿意。

飲品叫咗椰青, $33唔貴喎,椰青係正常椰青味,符合預期。

侍應幾友善,唔會太熱情但亦唔冷淡,滿意。

2020-10-20
奧海城不嬲出名多野行多野食,我之前都冇刻意尋覓過有咩食,今次難得有時間,所以特登行遠少少過去三期個邊。我一直以為係商場入面先多選擇,點知係商場外圍仲多!我就揀左間食泰國菜既餐廳。間舖其實幾細,不過好在可以係室外加位坐,呢排天氣又好又冇咁熱,坐出面都幾好,仲好有泰國坐係路邊攤食野既風味。餐廳入面所有侍應都係泰國人,態度超好👍 餐廳有set lunch可以叫,而且價錢相宜,不過今次想食d特別d既,所以散叫左。鮮蝦扎肉米紙卷($68):個米紙卷分量比我想象中大,超足料,大大隻蝦同芒果,有種好refreshing既感覺,而且層皮幾薄。如果你平時係食開濃味少少既,佢有個泰式雞醬比你點,惹味好多。不過唔知係我食得衰定包得唔夠實,我一食個卷就散開曬😹酸辣檸檬汁蒸鱸魚($148):呢個鱸魚真係好好食!本身諗住舖頭細細,對條魚既期望唔係太大,點知食完出乎意料。佢上菜時會比多碗酸辣汁你,以防煲太耐唔夠。個酸辣汁好正,唔太辣,但又夠酸,好開胃。佢周圍既配料好足,令成條魚都好入味,而且係魚一路煮都唔覺得太老。我建議大家等佢滾多陣先好開始食,咁樣d魚肉會入味好多,而且真係要配返個飯🤤始終就咁食會偏鹹。青檸蘇打(

青檸蘇打($28):我幾鐘意食酸野,所以略嫌青檸少左d

椰汁三色冰($30):佢既椰汁真係幾唔錯,不太甜(我既意思唔係淡,而係冇死甜既感覺)
2020-10-15
2020-10-14 58 瀏覽
比較少去奧海城附近吃飯。今天便去看海城附近的一間泰國餐廳晚飯。這間泰國餐廳位於奧海城三期地下其實都不難找,店舖有室內和室外兩邊座位選擇。沙嗲串燒豬肉+雞肉 $88/各3串沙嗲一碟可選擇兩款不同的肉類,今次便選擇了豬肉和雞肉,我比較喜歡吃雞肉逍遙過後的肉質仍然是亂帶肉汁有着驚加起沙嗲汁味道一流,簡直是啖啖肉。泰式炒通菜 $72這個炒通菜還有肉碎辣椒一起炒,辛辣味非常刺激。令我很有食慾。菠蘿炒飯 $98菠蘿炒飯非常足料,有鮮蝦,魷魚,菠蘿和青口等食材,飯炒得乾身,豐海鮮味, 菠蘿的微酸和海鮮味夾,腰果和肉鬆耍在菠蘿炒飯上製造了不同的口感。吃畢這頓飯,讓我想起了往年去泰國吃好東西的回憶

沙嗲串燒豬肉+雞肉 $88/各3串

泰式炒通菜 $72

菠蘿炒飯 $98

吃畢這頓飯,讓我想起了往年去泰國吃好東西的回憶
2020-10-11 58 瀏覽
疫情既關係真是很久沒有外出用餐,近來疫情稍為放緩,便到附近開了不久的泰菜食晚餐!餐廳有分室外及室內,秋意正濃就算晚上坐室外也不會覺得熱,但愛拍食物照的我還是選擇室內吧店員都是泰國裔,但能說流利廣東話,食物價錢在奧海城之中不算貴。菠蘿海鮮炒飯$98真的是超澎湃的呢!薑黃炒飯內有肉鬆、腰果、臘肉、雜菜、青口、魷魚、蝦、蜆,以及食得出係鮮菠蘿粒!炒飯唔油膩,好足料,食到底仲可以刮到菠蘿肉出黎食,個菠蘿好甜好juicy 泰式明爐烏頭$148上碟時配上煮魚的湯一邊煮一邊加湯及泰式酸辣汁蘸魚之用,值得一提的是魚帶黃油,懂吃烏頭的朋友也知是肥美烏頭才會有黃油的!湯汁酸微微很開胃,魚肉連配菜同吃很滿足。最後以三色冰作結本來欲點芒果糯米飯,但真的太飽了!兩個人能試到的菜式較少,下回邀請朋友一齊來可以嘗試店家更多菜式!

菠蘿海鮮炒飯$98

泰式明爐烏頭$148

最後以三色冰作結

2020-10-11 1270 瀏覽
今日同女友人黎左奧海城行下, 發現呢度根本係yoho mall既創始版, 又係幾間甲級住宅同商場連埋一齊, 都幾好行但就連鎖店多囉.. 我地出左商場外圍行下發現有間Bar, 覺得係chill 走埋去望下原來係泰國餐廳黎, 女友人突然好有興趣..咁我地就入左去醫肚啦.. 野食我地就叫左椰奶雞湯,泰式鹵水豬手,泰式燒羊鞍,濕炒海鮮河粉同泰國式薄餅.. 我想講我個main course就係泰式豬手.. 真係好正佢有別於中式潮洲風味, 佢係香料味重同埋淆得超冧食落塊豬皮有入口即溶既感覺不得了, 女友人就食左濕炒河粉, 佢一貫既致愛, 我試左d就覺得 d河粉好滑溜, 個汁都幾鮮味, 可能因為好多海鮮料係入面. 跟住我地就飲埋個椰奶雞湯.. 好濃椰香 帶少少辣味不過接受到, 最後我食埋個羊鞍好肥美, 女友人就食多左個薄餅, 我地無叫甜品只係飲左個椰青做最後點綴好清甜 ... 成餐飯好chill好滿足
今日同女友人黎左奧海城行下
, 都幾好行
但就連鎖店多囉
走埋去望下原來係泰國餐廳黎
, 女友人突然好有興趣
..咁我地就入左去醫肚啦
.. 我想講我個main course就係泰式豬手
.. 真係好正
佢有別於中式潮洲風味
, 佢係香料味重同埋淆得超冧
食落塊豬皮有入口即溶既感覺
不得了
, 女友人就食左濕炒河粉
, 佢一貫既致愛
, 我試左d就覺得 d河粉好滑溜, 個汁都幾鮮味
, 可能因為好多海鮮料係入面
. 跟住我地就飲埋個椰奶雞湯
.. 好濃椰香
帶少少辣味不過接受到
, 最後我食埋個羊鞍
好肥美, 女友人就食多左個薄餅
, 我地無叫甜品
只係飲左個椰青做最後點綴
好清甜
... 成餐飯好chill好滿足

2020-10-08
2020-10-05 64 瀏覽
已經好耐冇去旅行啦,要靠搵唔同風味嘅餐廳搵返旅行嘅感覺,今次輪到泰國餐廳,估唔到又幾好食喎😆雖然係平日夜晚,但餐廳內外都坐滿人,果然多人支持。係餐廳外見到,外賣優惠都幾抵買,款色唔錯。食泰國野點可以唔叫鮮菠蘿海鮮炒飯,海鮮份量十足,賣相討好,唔似一般餐廳淨係炒飯上碟。食落粒粒飯同配料,有蝦、魷魚、臘腸粒、菠蘿粒、提子乾、肉鬆,鹹鹹甜甜,有口感之餘又非常惹味!之後叫咗沙嗲串燒,係牛肉同雞肉串,雞肉嫩滑,燒得好香口,牛肉燒得啱啱好,配埋沙嗲醬,好食!🥰重要大大串,啖啖肉,好滿足!最後重叫咗泰式豬手,炆得好冧好入味,值得一讚,份量重要頗大,可以幾個人share食。👍🏻最後嗌咗杯梛汁沙沙,唔太甜,又足料,夏日炎炎飲,好fresh,好飲!
係餐廳外見到,外賣優惠都幾抵買,款色唔錯。
2020-10-04 68 瀏覽
Long weekend 最後一日過左黎奧海城行街,行到攰就去咗第三期嘅泰爸爸食個下午茶餐,上網見到評論唔錯就試下呢間。餐廳有分indoor同outdoor,如果天氣唔熱的話坐outdoor其實都幾舒服。本來以為下午茶份量應該會少d,但估唔到份量都幾多,應該都lunch差唔多。泰式海南雞飯就算係雞胸都唔會乾,下午茶的價錢但午餐的份量。生牛肉湯粉大概4-5片牛肉,上檯時已經熟左但味道ok唔係過熟。招牌炸蝦餅下午茶都依然有6舊所以真係幾抵食,炸得都ok。飛天通菜我鍾意呢個菜唔會好油,同埋唔會好鹹好辣。以商場既餐廳黎講性價比算幾高,價錢合理味道都ok。

泰式海南雞飯
就算係雞胸都唔會乾,下午茶的價錢但午餐的份量。

生牛肉湯粉
大概4-5片牛肉,上檯時已經熟左但味道ok唔係過熟。

招牌炸蝦餅
下午茶都依然有6舊所以真係幾抵食,炸得都ok。

飛天通菜
我鍾意呢個菜唔會好油,同埋唔會好鹹好辣。

以商場既餐廳黎講性價比算幾高,價錢合理味道都ok。
2020-10-02 52 瀏覽
一家裡附近的泰國菜,看到評論不錯,就中午想去試試,但是有一些失望,點了一個泰式金邊粉,只有兩顆蝦,味道略清淡,咖哩豬排,真的也就只有豬排,而且咖哩也都不是我想要的味道。泰式奶茶,不是正宗的泰式,林一杯飲品更是酸到跳腳!唯一ok的是泰式蝦餅
2020-09-27 65 瀏覽
今日去左奧海城行,行到去第三期外圍,見到有幾間有户外+室內座位既餐廳,好似好chill咁,於是揀左食泰國菜2:30pm開始係下午茶時段,見到價錢覺得好抵食!男友叫左青咖喱雞柳飯+ 龍眼冰青咖喱好惹味!送飯一流!雞肉都無雪藏味👍🏻龍眼冰好滋潤,岩哂大熱天時飲我就叫左雞絲撈檬粉同熱檸茶,夠哂健康!😬另外仲叫左青木瓜沙律,份量比想像中大份,青木瓜幾爽口!我最鍾意肉碎生菜包,雖然係比一般既淡色,但我幾鍾意,因為個味道拿捏得幾好,清淡得黎又幾好味!仲叫左普扣炒芥蘭同泰式鴛鴦串燒(雞、豬各2串),個醬係重點!串燒點完個醬味道都昇華左!侍應好有禮貌,仲自動有浸喺熱水既餐具奉上,殺菌👍🏻
2:30pm開始係下午茶時段,見到價錢覺得好抵食!
男友叫左青咖喱雞柳飯+ 龍眼冰
我就叫左雞絲撈檬粉同熱檸茶,夠哂健康!😬
另外仲叫左青木瓜沙律,份量比想像中大份,青木瓜幾爽口!
侍應好有禮貌,仲自動有浸喺熱水既餐具奉上,殺菌👍🏻
青咖喱雞柳飯
雞絲撈檬粉
青木瓜沙律
肉碎生菜包
泰式鴛鴦串燒(雞、豬各2串)
普扣炒芥蘭
龍眼冰、檸檬茶
2020-09-26
青咖喱雞柳飯
雞絲撈檬粉
青木瓜沙律
肉碎生菜包
泰式鴛鴦串燒(雞、豬各2串)
普扣炒芥蘭
龍眼冰、檸檬茶
  • 泰式鴛鴦串燒
2020-09-26 1162 瀏覽
喺香港食泰國菜好方便, 商場內總有一間兩間喺附近, 有時甚至普遍過港式嘅吞麵, 當然好唔好食或者是否正宗有另一回事。這天下午來到奧海城三期覓食, 碰口碰面都係連鎖嘅餐廳, 喺地面層發見『泰爸爸』 好生面口真係正合心意。餐廳有一邊係戶外, 感覺好休閒, 近排天氣冇咁熱, 戶外都有一兩枱客人。下午茶套餐和小食套餐很多選擇。當然也可选午市套餐 ,份量係會比下午茶大啲。香葉肉碎煎蛋飯午市套餐 $62天氣炎熱或者冇咩胃口我就會揀這款泰式碟頭飯。肉碎配合辣椒和香葉爆炒, 夠曬惹味, 辣中帶鮮, 如果炒得較為乾身更理想,不過已經夠好吃送飯一流! 不得不讚佢嘅米飯, 正宗泰國米, 有米香, 軟熟得來又唔會太濕, 我成碟KO 了!生牛肉湯粉下午茶套餐$40分量竟然都唔係迷你的骰, 也是一般午餐的份量! 朋友話好吃, 湯唔會太多調味, 特別佢嘅銀牙好爽甜,牛肉片嫩滑!椰汁紅豆冰 (跟餐加 $8)椰汁香濃, 紅豆份量略嫌少而且仲未煲到好腍。青檸梳打(跟餐加 $8)朋友覺得比較普通。飛天通菜$38真心覺得抵,即叫即炒, 小食都可以咁有鑊氣! 泰式豆醬濃香惹味,吃不停口!泰式炸春卷$25也是抵吃小食,即叫即炸,

下午茶套餐和小食套餐很多選擇。
當然也可选午市套餐 ,份量係會比下午茶大啲。
香葉肉碎煎蛋飯

香葉肉碎煎蛋飯午市套餐 $62
天氣炎熱或者冇咩胃口我就會揀這款泰式碟頭飯。

生牛肉湯粉下午茶套餐$40

椰汁紅豆冰 (跟餐加 $8)
椰汁香濃, 紅豆份量略嫌少而且仲未煲到好腍。
青檸梳打(跟餐加 $8)
朋友覺得比較普通。

飛天通菜$38

泰式炸春卷

泰式炸春卷$25
也是抵吃小食,即叫即炸, 吃得到餡料有芋頭, 非常香口。

椰汁西米糕

椰汁西米糕$20
價錢唔貴, 上面果層椰香味濃, 底層嘅西米糕夠軟熟但又粒粒分明, 還有粟米芋頭粒, 夠曬 真材實料!

店員服務親切有禮, 食物有水準價錢親民, 唔錯唔錯!

香葉肉碎煎蛋飯
椰汁西米糕