2018-03-05 520 瀏覽
來個港式早餐, 我和朋友選了港野茶檔。假日份外多人等位, 大概等了半小時進到。 我們點了兩份早餐分享。先是滑蛋牛角包, 很正! 蛋質嫩滑, 份量足夠, 配以鬆脆香口的牛角包, 味道佳且熱呼呼的。酥皮層次分明, 吃下不會油膩粉實, 值得一試! 接著是沙爹牛肉出前一丁, 濃香沙爹湯底, 牛肉軟身, 絕不粗韌, 配合彈牙的麵, 很好吃! 要讚的不只蛋, 還有牛油多士, 有手指公頭的厚度, 脆口, 牛油均勻塗在包止, 好吃。只是, 菜蜜偏淡味, 若果能提升濃度會更佳。總括都是值得一試的!
滑蛋牛角酥
牛油多士配炒蛋
沙爹牛肉出前一丁
滑蛋牛角酥
牛油多士配炒蛋
沙爹牛肉出前一丁
2018-02-13 529 瀏覽
九龍城呢間裝修好復古既茶檔~連碗碟擺設紙巾盒都好懷舊🤩而且成日有新口味既野食推出🤪幾有誠意喎🤪.#沙嗲牛肉炒腸粉 🥩🍲炒腸粉都幾多花臣喎🤡仲有星洲炒米味海鮮味同xo醬等等🤣 好特別好吸引🤩呢到既沙爹牛肉不嬲都好入味幾好食,炒落腸粉其實有啲變淡左😛不過鍾意呢種熱辣辣既感覺,想試埋其他味🤤.#粟一椒 🌽🌶呢個最有驚喜😍清甜既粟米加埋辣椒同炸蒜又幾夾,好食🤤🤤.#懷舊蝦多士 🦐🍞蝦多士炸得好香口🤤入口都酥脆,而且入面啖啖蝦肉🦐雖然油左少少,但幾好食😋.#粒粒西多士 🥪一粒粒好方便唔洗切🤣出面已經淋左煉奶,而入面都有層花生醬~呢個食落就比較普通喇😝
#沙嗲牛肉炒腸粉 🥩🍲
#粟一椒 🌽🌶
呢個最有驚喜😍清甜既粟米加埋辣椒同炸蒜又幾夾,好食🤤🤤
#懷舊蝦多士 🦐🍞
#粒粒西多士 🥪
2018-02-12 322 瀏覽
雖說自己是龍城之友,但其實我是比較少在早上時份在那裡出沒的,反而中午或晚上,您就很常發現小弟的蹤跡....今天週末早上,要到來久違的街市買點東西。因利乘便底下,就獨個兒前來,食個同樣久違的早餐....這一間所謂的"茶檔",走的又是近年甚流行的懷舊冰室風的路線,而且內隴裝修對我來講是頗做作扮嘢的,故初頭試時實在對之沒有很大的期望,純粹只以一種嚐新的感覺去吃....但在吃過一份早餐後,卻對這兒有點改觀了....餐牌上所列的早餐消費,說實在一點也不便宜,閒閒哋竟要三至四十多大洋。收得那般貴,自然對食物也就更挑剔....眼前的最尋常港式早餐組合,煎雙蛋多士及叉燒一丁,再加杯熱檸水,索價三十六大洋,已是早餐中最便宜之選....您說怎不令人O嘴 ?不過幸好店交出來的水平,都算是對得住那高昂收費....煎蛋水準說老實只是不過爾爾,但那厚多士就真的甚出色 ---- 厚度好說將近有成吋,入口外脆而內軟綿綿的,塗上的牛油份量夠多夠重手,絕對是錦上添花的一著....叉燒一丁麵,無論湯底與麵都是很不折不扣典型的原味風格。一喝那湯,就知是從小喝到大的那咲一丁味了,令人懷念。麵條灼滾得時間剛好,口感剛彈牙的;叉燒

但在吃過一份早餐後,卻對這兒有點改觀了....

不過幸好店交出來的水平,都算是對得住那高昂收費....

叉燒一丁麵,無論湯底與麵都是很不折不扣典型的原味風格。一喝那湯,就知是從小喝到大的那咲一丁味了,令人懷念。麵條灼滾得時間剛好,口感剛彈牙的;叉燒雖然有點偏瘦但嬴在肉質軟嫩咬後沒半點黐牙黏口的....

再呷口熱檸水,這港式早餐,就很完滿了....
$36 (早餐)
2018-02-01 283 瀏覽
呢間冰室既環境好靚😍 係懷舊復古風格,又浸入左潮流元素!裝修好搶眼!岩拍復古style既相!.熱奶茶$16我轉用外賣杯上,外賣既凍、熱飲杯都好靚呢!熱奶茶味道不過不失。.粒粒西多 $38賣相幾得意,切合年輕人相機食先,不過吾夠多醬,食落有點乾🤦🏻‍♀️.茶檔招牌出前一丁(豬扒,餐肉,蛋) $45呢個正!味道剛好,麵質軟硬度適中,豬扒份量幾多,夠腍😋 午餐肉好厚切😍👏🏻呢間冰室環境靚,令人印象深刻,食物吾錯,但價錢略高。

熱奶茶$16

粒粒西多 $38

茶檔招牌出前一丁(豬扒,餐肉,蛋) $45

呢間冰室環境靚,令人印象深刻,食物吾錯,但價錢略高。
2018-01-15 360 瀏覽
又一懷舊主題茶記,用九龍城GE 招牌做主題, 幾得意GE。無試到佢D 肉餅飯, 只是叫左個茶餐。椒鹽炸燒賣: 咸咸地幾惹味, 唔算油炒蛋配多士: 半熟炒蛋我最中意, 配黑胡椒, 都是不會輸的配搭炸雞翼通粉: 通粉太林.... 湯底欠奉, 只是一般清湯。 炸雞翼係全翼, 乾左少少。

椒鹽炸燒賣: 咸咸地幾惹味, 唔算油

2018-01-03 521 瀏覽
今天,同媽媽經過九龍城侯王道,見到一間特色的茶座,她停下腳步忍不住要入去消費一下!一進去,就被右邊的吊燈吸引着(要吼住啲客人走先可以影相),左邊上方是好有特色嘅招牌,好不容易找到座位坐下,因為都頗多客人呢!見到餐牌,樣樣都想試吓,但我哋只得兩人實在吃不下那麼多呢!所以,我哋只是叫了一個特色的星洲炒腸粉,及一個茶餐!星洲炒腸粉非常惹味,值得一試!因為感覺好新鮮特別!至於個豬扒出前一丁,豬扒軟硬適中,還細心地切碎先上枱,非常窩心呢!魚蛋配炒蛋加多士感覺好得意,但估唔到啲咖哩又非常好味,忍唔住要用多士點咖哩汁食,大家可想而知幾好味!還有的是,隔離枱點了沙嗲牛肉窩炒腸粉,啲香味飄晒過嚟,但可惜我們真的好飽,再食唔落,所以下次一定要試呢款食物!
星洲炒腸粉非常惹味,值得一試!因為感覺好新鮮特別!

• 沙嗲牛肉窩炒腸粉
2017-12-29 678 瀏覽
潮流興懷舊,冰室、點心車、古早小吃等等,只要新上場店鋪有以上其一要點,必定成為打卡熱點。最近,網上你一定見過這間滿佈70年代香港裝潢的九龍城冰室,人人都拿著那杯懷舊杯子的凍奶茶來打打卡,我同朋友都唔例外,作為走在時代尖端的年輕人,當然要朝朝聖,打打卡吧。一到店面,確是有花心機,九龍城街景路牌,霓虹燈招牌,充滿懷舊氣息。吊掛式風扇,更添味道。我們是晚上七時半左右到達,原來晚市是只供應小菜、套餐而不供應茶餐、小食,如果真是想體驗茶檔風味,都可以單點麵食(是出前一丁),否則是午市來朝聖。以上餐牌列有多款小菜,款式普通,都是家常小菜,價錢由$78至$188不等,唔算抵食。如果想抵玩D,可以叫個餐,樓上係個二人餐,三個小菜、兩湯兩飯,唔想飲湯轉飲品都可以,都係$288,相對單點比較便宜。雖然兩人餐抵D,但真心兩個女仔唔會食得哂,結果只係單點了兩個小菜。先來一碟金銀蛋浸豆苗($108),豆苗不錯,幼嫰沒渣,但金銀蛋味道唔出,沒為豆苗增加蛋香味,它像是普通一碟有味的湯浸菜苗。題外話,筷子也用了懷舊味濃的百年好合,頗有心思。另外見天氣凍凍地,叫了風沙雞(半隻/$138),貪其辣辣地夠惹味,一上桌都相當

另外見天氣凍凍地,叫了風沙雞(半隻/$138),貪其辣辣地夠惹味,一上桌都相當夠份量,雞皮夠薄夠脆,蒜椒粒乾身唔油,唯獨雞肉有點過老鞋口,但味道可以,唔會太濃,伴飯不錯。
臨走時叫了一杯凍奶茶外賣,真心唔多得,奶太多,茶味唔夠,凍奶茶唔凍(我冇叫走冰),室溫溫度,作為茶檔,奶茶唔好咁樣真心唔多Ok。

話就話自己係茶檔,但主打卻係小菜,唔係難食,但係感覺唔多好,食茶餐都係過隔離食聯發算。
2017-12-15 346 瀏覽
第一次夜晚黎食 出左幾款小菜 款色雖然不多但好味有創意 極力推薦風沙雞同椒鹽菜芯 值得一試 草莓咕嚕肉都吾錯 小地方有得食 四個人三個菜 連飲品 差吾多四百蚊 四個人九龍城食算系咁 環境一流 影相無炸型 會再反黎食
  • 風沙雞
  • 草莓咕嚕肉
  • 椒鹽菜芯
2017-11-04 713 瀏覽
第一次去这么复古又有情调的茶餐厅吃饭,很期待了。进门的时候发现人声鼎沸,坐的很满。茶餐厅空间不大却安排的很有条理,我和朋友挑了最里面的一个位子坐下。点的是一个晚间优惠套餐,里面有一份一丁面(可换通粉,米线),咖喱鱼蛋或黑椒烧卖选一份,还有一份嫩蛋多士、配冷热饮。一共只要58港币,份量挺不错的。朋友点的鸡腿沙拉,端上来一看—好大一个腿!味道也很好,朋友却觉得鸡腿稍硬。我选了一份猪扒米线,里面是细米线,配上稍脆的猪扒,让人觉得很满足。烧卖很脆,别有一番风味。多士则一般,可能是我对多士没什么感觉的原因。我点了冻奶茶,在喝之前要搅一搅哦。我感觉服务很热心了,就是上菜速度有点慢,或许是因为人多吧。
2017-11-04
$58 (宵夜)
  • 鸡腿沙拉
2017-10-22 632 瀏覽
其實人老左,病左,坐輪椅是否好有問題?大家第時都會老,拿少少愛心出來,難度都唔可以嗎?就要被人歧視,被服務員惡意對待。今早同平日一樣同仔仔,姐姐,阿爸出街食早餐,我明白店細小,輪椅大,唔多唔少都會阻住人做生意,所以平時人地等10分鐘,我地都要等足30分鐘或以上,我都理解唔介意,因為都等坐門口既台,但今日實在太差,已經耐心等候,進店後坐低,被人叫坐第二度ok, 落單侍應態度好差,ok..... 來到食物錯左,問番個侍應仲俾佢罵我講錯,仲要大大聲。。(姐姐聽住我正確),我都算話唔緊要,照食錯個樣食物,之後仔仔未食完碗面,就想收左佢,我話仲要食,好啦。。。最後盡快食完快點走,俾錢都俾人黑面,仲想唔找錢俾我,我叫佢找番。到走啦,店員執台仲罵我。。我真係頂唔順大大聲問佢,係咪輪椅唔可以去食,如是請貼紙出門口。。。。真是不知所謂。
第一次黎呢啲港式茶餐廳食野 好鐘意舖頭嘅環境同裝修 加埋背景音樂好有懷舊感覺 仲可以打下咭☺️呢到嘅人好有人情味 會同你傾下計講下笑咁好nice 咸牛滑蛋治好好食 烘底勁鬆脆 配埋滑蛋一流 勁足料食左兩塊就已經好飽☺️不過鴛鴦就有啲啲淡 但都有港式嘅味道 朋友叫左杯紅豆冰試左幾啖好正🤤🤤🤤椰奶味好濃 有好多野想試🤤下次會想試下雞脾沙律茶餐 見到隔離食得好好味背景音樂好正👍🏼👍🏼好少會一路聽懷舊音樂一路食野☺️☺️
有好多野想試🤤下次會想試下雞脾沙律茶餐 見到隔離食得好好味
背景音樂好正👍🏼👍🏼好少會一路聽懷舊音樂一路食野☺️☺️
2017-10-15 413 瀏覽
今天打風,係冇乜選擇下揀咗茶鐺。今次是第二次嚟,對上一次是他們剛剛開張的時候,果次可能新開張有點混亂,很多客人等了很久都沒有食物,結果我等了半個鐘後,他們都建議我取消order。結果只飲了杯熱奶茶,奶茶不錯,夠濃夠滑。他們亦好識做,沒有收我杯奶茶錢!不過,聽到旁邊客人對食物的評價都不是很好.... 所以之後都冇再去的衝動⋯⋯今天打風再去,點了肉餅飯和一些傳統食物,餐牌寫肉餅飯包飲品,但因打風關係,所以取消了包飲品,要另外點.... (坐地起價☹️)味道方面,肉餅飯味道不錯👍!不過傳統食物就不是很出色!座位有點迫,呢個價錢如果去翠華的話,環境會舒服一點

味道方面,肉餅飯味道不錯👍!不過傳統食物就不是很出色!

座位有點迫,呢個價錢如果去翠華的話,環境會舒服一點
2017-10-15
  • 奶茶
2017-10-09 440 瀏覽
現在的食肆,打懷舊風格的比比皆是,是否真有其實的始終難辨,一於要試其龍與鳳。小人吃了個經典蛋白煎多士。麵包很厚,完全是一塊厚多士,但就因為麵包太厚,煎得不夠透,完全不入肉。用蛋白來煎又健康得幾多,要懷舊要邪惡不如去到盡。這塊多士對於小人來說就只是徒具虛形,厚多士又如何?到底餐廳的懷舊食物是否夠正宗,小人實在不敢妄下定論。餐廳內的的裝潢著實不差,是有心思的,那一大堆的舊式招牌已教人雀躍不已,不過難道吃的只是裝修乎?

經典旦白香煎西多
2017-10-04 340 瀏覽
主打懷舊風格嘅港嘢茶檔肉餅真係好好味,煎得夠香,值得推薦希望以後有機會可以試埋各式各樣嘅肉餅見到d名覺得好吸引試完一款又想試其他款午餐有跟湯,真材實料,d湯都好濃味飲料另叫,叫左杯凍檸茶,正朋友話一定要試奶茶,不過我對奶茶一般般試埋d小食雞髀夠大隻,我中意啖啖肉,配上沙律解油膩xo醬炒豬腸粉好特別,搞到我想自己買樽xo醬番去試下環境裝修得唔錯,好有feel有少少逼,人多,所以食得比較快ps 難得有間店播住懷舊音樂🎵
主打懷舊風格嘅港嘢茶檔
肉餅真係好好味,煎得夠香,值得推薦
希望以後有機會可以試埋各式各樣嘅肉餅
見到d名覺得好吸引
試完一款又想試其他款
午餐有跟湯,真材實料,d湯都好濃味
飲料另叫,叫左杯凍檸茶,正
朋友話一定要試奶茶,不過我對奶茶一般般

試埋d小食
雞髀夠大隻,我中意啖啖肉,配上沙律解油膩
xo醬炒豬腸粉好特別,
搞到我想自己買樽xo醬番去試下
環境裝修得唔錯,好有feel
有少少逼,人多,所以食得比較快

ps 難得有間店播住懷舊音樂🎵
2017-09-18 539 瀏覽
昨天 17/09/17 心血來潮想回味舊式冰室飲品及食物, 基於香港地現時十分多這類餐廳, 亦都試過好多間。 今次就打算嚐試未試過嘅及藝人效應這間。 到達後當然要排隊安排入坐,等候時間不算太久可以接受, 但安排入座時太亂。 不夠空間坐都要夾硬黎, 感覺好擠迫。 食物方面選擇太少, 味道尚可接受(全日早餐及飯類) 其他咖哩小食就。。。不及格!飲品成日要追, 落單後半小時才到。 另一杯係食晒所有食物都未黎, 所以取消(但侍應嘅反應就。。。黑面囉)總結: 蠢一次就算, 現時個個都打懷舊。。。不過並不時個個都做到!!