2023-12-06 62 瀏覽
湖南菜特色就係製作精緻,注重香辣,口味多變😃如果大家想試下呢個菜系,灣仔香港華美粵海酒店既<湘舍壹號>係一個好選擇👍👍 酒店較早前做咗裝修,真係耳目一新🥰 位於一樓嘅餐廳更加裝修得有摩登復古嘅感覺,不過小编認為,最緊要好食😁🌟紅薯片免費嘅餐前小食,好香脆,一定會一塊接一塊咁食,唔知可唔可以refill呢😆🌟燒椒皮蛋味道比想像中濃,燒咗嘅青椒帶有特別嘅香味,切碎既皮蛋更加突出其味道🤩🌟涼拌萵筍清爽嘅小食,帶微辣,仲有解膩嘅作用添😎🌟拆骨肉荷包蛋荷包蛋煎香再跟肉炒埋一齊,看似簡單但非常惹味,帶一點香辣,送返一流👍🌟芙蓉鎮米豆腐呢種豆腐質感好特別,有少少似米糕,夾埋濃味嘅肉碎一齊食,正😎🌟農家小炒肉有鑊氣,青椒有辣勁,絕對係必食嘅小菜🥰🌟青椒炒茄子茄子嘅質感係爽脆,單獨食食到甜味,配埋少少辣嘅青椒碎一齊食,又有另一番風味喎😃🌟小米青稞餅呢個真係必點,煙韌嘅口感食得出裏面小米嘅甜味,我覺得最好嘅食法就係配小炒肉一齊食☺️🌟蓮子羹 食完辣嘢,整個蓮子羹,甜甜哋,成為啲一餐完美嘅句號🥰湘菜為中國八大菜系其中一個,絕對有去試嘅理由,而且<湘舍壹號>係酒店餐廳,絕對係質素保證😎 仲有,員工服務態度真係唔

🌟紅薯片

🌟燒椒皮蛋

🌟涼拌萵筍
清爽嘅小食,帶微辣,仲有解膩嘅作用添😎

🌟拆骨肉荷包蛋

🌟芙蓉鎮米豆腐

🌟農家小炒肉
有鑊氣,青椒有辣勁,絕對係必食嘅小菜🥰

🌟青椒炒茄子

🌟小米青稞餅

🌟蓮子羹
食完辣嘢,整個蓮子羹,甜甜哋,成為啲一餐完美嘅句號🥰

湘菜為中國八大菜系其中一個,絕對有去試嘅理由,而且<湘舍壹號>係酒店餐廳,絕對係質素保證😎 仲有,員工服務態度真係唔錯👍 另外呢間餐廳應該出名食甲魚料理,我見午市至少有兩枱有叫,可惜我唔食,但我都會帶媽咪嚟試下,因為喺香港食甲魚唔算普遍,<湘舍壹號>絕對係一個好選擇👍

2023-12-03
2023-12-04 110 瀏覽
國內好有名氣嘅湘菜館「湘舍壹號」早前喺香港灣仔華美粵海酒店開咗分店,餐廳裝潢以黑色同寶石綠為主調,頗有格調。入座後首先係選茶,普洱、霧尖同菊花之中揀咗菊花,菊花清香、杞子微甜。小食有紅薯片,因為係焗製所以冇咁熱氣。點咗午市二人套餐:兩份前菜、四樣主菜、一樣主食同一款甜品。 涼拌黑木耳酸辣爽口嘅黑木耳非常開胃,醋同辣椒嘅比例剛剛好。 燒椒皮蛋初次接觸呢樣菜色,好特別。將皮蛋壓成蓉,撈埋燒過嘅青辣椒,鹹鮮可口。 芙蓉鎮米豆腐用大米磨成米漿熬煮成「米豆腐」,陣陣米香。加上辣肉碎,增加層次。 農家小炒肉青辣椒炒肉片,鑊氣十足。肉片脆口,青辣椒肉厚香甜。 煙燻臘肉今次係用辣椒乾製作,筍絲索晒醬汁,非常惹味。有機花菜椰菜花炒得好嫩,唔會太腍。 小米青稞餅煙煙韌韌,口感軟糯,好香米味。 是日甜品食完咁多辣味菜色,最後食埋個甜品可以中和味覺,清甜得嚟夠滋潤。

涼拌黑木耳
酸辣爽口嘅黑木耳非常開胃,醋同辣椒嘅比例剛剛好。

農家小炒肉
青辣椒炒肉片,鑊氣十足。肉片脆口,青辣椒肉厚香甜。

煙燻臘肉
今次係用辣椒乾製作,筍絲索晒醬汁,非常惹味。

有機花菜
椰菜花炒得好嫩,唔會太腍。

小米青稞餅
煙煙韌韌,口感軟糯,好香米味。

是日甜品
煙燻蠟肉
2023-11-30
午餐
煙燻蠟肉
2023-12-01 631 瀏覽
位於灣仔香港華美粵海酒店嘅❤︎︎湘舍壹號❤︎︎主打高端湘菜,於國內設有多間分店,環境同服務都非常高質👍🏻午市二人套餐都係$388咋💕性價比超高,呢個價錢呢個環境,加埋湘菜味道豐富,超推薦大家來試吓。ミ★餐前小食❤︎︎紅薯片❤︎︎用紅薯炸成嘅薄片,超鬆脆有少少甜味😋拎來送湘菜一流。ミ★前菜選2個❤︎︎涼拌萵筍❤︎︎萵筍切成絲,冰冰涼涼。❤︎︎燒椒皮蛋❤︎︎味道濃烈,辣味有後勁😁ミ★主菜選4款❤︎︎芙蓉鎮米豆腐❤︎︎米豆腐係湖南一種傳統嘅風味小吃,用上米磨漿煮成,口感似較硬身嘅米漿,連埋肉碎一齊食更滋味。❤︎︎農家小炒肉❤︎︎國內八大菜系之一,用辣椒爆香嘅炒肉,咸咸香香帶點微辣好惹味。❤︎︎酸辣鳳雜❤︎︎用雞雜加辣椒爆炒而成,辣得來超過癮,唔食得辣,記得唔好食辣椒籽😁❤︎︎有機花菜❤︎︎用有機嘅椰菜花炒,感覺更健康,味道鮮甜。❤︎︎小米青粿餅❤︎︎食完噤多重口味嘅野,一定要食返呢個粿餅中和下😆口感軟糯,攞來送菜一流。ミ★甜品❤︎︎銀耳蓮子羹❤︎︎啲雪耳淋晒有少少咬口😋蓮子羹好清甜,滋陰潤燥好滋補。

ミ★餐前小食
❤︎︎紅薯片❤︎︎
用紅薯炸成嘅薄片,超鬆脆有少少甜味😋拎來送湘菜一流。

ミ★前菜選2個
❤︎︎涼拌萵筍❤︎︎
萵筍切成絲,冰冰涼涼。
❤︎︎燒椒皮蛋❤︎︎
味道濃烈,辣味有後勁😁

ミ★主菜選4款
❤︎︎芙蓉鎮米豆腐❤︎︎

❤︎︎農家小炒肉❤︎︎

❤︎︎酸辣鳳雜❤︎︎

❤︎︎有機花菜❤︎︎
用有機嘅椰菜花炒,感覺更健康,味道鮮甜。

❤︎︎小米青粿餅❤︎︎

ミ★甜品
❤︎︎銀耳蓮子羹❤︎︎
啲雪耳淋晒有少少咬口😋蓮子羹好清甜,滋陰潤燥好滋補。

2023-11-30
  • 銀耳蓮子羹
主打精緻高質手工湖南菜,特別係甲魚湯環境寧靜典雅,服務周到,有包廂卡位,私隱度高適合商務宴客傾生意、親友聚會等著重環境氣氛嘅朋友✨-👍🏻寧鄉花豬肉 $268用上四大名豬種之一寧鄉豬,豬肉片連住少量豬皮, 口感爽彈,肉味香濃加入大量辣椒絲、蒜粒、豆豉爆炒,鑊氣十足🔥正宗湖南菜嘅辣度,辣勁強,小辣都愈食愈辣辣椒味重但辣得香夠過癮,亦唔算太油膩底下有蠟燭仔暖住,啱晒鍾意食辣嘅朋友,呢個撈飯一流🤤-👍🏻組庵豆腐 $268比較少見嘅特色湖南手工菜,豆腐同時有南方豆腐嘅嫩滑,又有北方豆腐嘅沙爽,入口即化,豆香濃郁配上土雞、豬肉、鮮魚、蜆肉、瑤柱絲等熬煮嘅濃厚高湯,充滿濃郁鮮味鹹香,齒頰留香🥹-👍🏻花石香乾 $168豆乾手工切絲,賣相普通但味道有驚喜🤪入口先係香芹味,慢慢滲出陣陣煙燻香味,口感嫩滑冇寧鄉花豬肉咁辣,但同樣炒得有鑊氣-👍🏻甜酒湯圓 $58-味道:9/10性價比:7/10-📍#湘舍壹號 @thehunanhouse灣仔駱克道57-73號香港華美粵海酒店1樓
主打精緻高質手工湖南菜,特別係甲魚湯
環境寧靜典雅,服務周到,有包廂卡位,私隱度高
適合商務宴客傾生意、親友聚會等著重環境氣氛嘅朋友✨
👍🏻寧鄉花豬肉 $268
加入大量辣椒絲、蒜粒、豆豉爆炒,鑊氣十足🔥
正宗湖南菜嘅辣度,辣勁強,小辣都愈食愈辣
辣椒味重但辣得香夠過癮,亦唔算太油膩
底下有蠟燭仔暖住,啱晒鍾意食辣嘅朋友,呢個撈飯一流🤤
👍🏻組庵豆腐 $268
👍🏻花石香乾 $168
豆乾手工切絲,賣相普通但味道有驚喜🤪
入口先係香芹味,慢慢滲出陣陣煙燻香味,口感嫩滑
冇寧鄉花豬肉咁辣,但同樣炒得有鑊氣
👍🏻甜酒湯圓 $58
味道:9/10
性價比:7/10
📍#湘舍壹號 @thehunanhouse
灣仔駱克道57-73號香港華美粵海酒店1樓
2023-10-31
10 分鐘 (堂食)
朋友🧒約我喺灣仔食飯,佢話有間高級湘菜餐廳,有好抵食嘅午餐,要帶我一齊去試吓,有咁好嘅朋友🧒帶我食嘢,咁我就梗係開心出席啦🤣一坐低餐廳首先就送「紅薯片」俾我哋食,「紅薯片」脆卜卜甜甜哋幾好食😋$388「午市二人套餐」,前菜4選2,主菜10選4,主食2選1,再包埋甜品,真係好多嘢食🤩「手拍黃瓜🥒」:青瓜爽脆,簡單好食🤩「燒椒皮蛋」:切碎咗嘅青椒撈埋皮蛋,辣辣哋,幾開胃🤩「青椒炒茄子🍆」:茄子🍆切片,輕輕炒過,容易入口🤣「煙燻臘肉」:炒煙燻過嘅臘肉,加埋青椒紅椒香蔥,夠香口🤣「農家小炒肉」:肉片極薄切配大量青椒一齊炒,夠晒辣😋「芙蓉鎮米豆腐」:米豆腐都幾滑🤩「小米清稞餅」:幾軟熟,幾好味😋甜品係「銀耳蓮子羹」:唔係好甜,食落感覺好滋潤🤣

「手拍黃瓜🥒」:青瓜爽脆,簡單好食🤩

「燒椒皮蛋」:切碎咗嘅青椒撈埋皮蛋,辣辣哋,幾開胃🤩

「青椒炒茄子🍆」:茄子🍆切片,輕輕炒過,容易入口🤣

「煙燻臘肉」:炒煙燻過嘅臘肉,加埋青椒紅椒香蔥,夠香口🤣

「農家小炒肉」:肉片極薄切配大量青椒一齊炒,夠晒辣😋

「芙蓉鎮米豆腐」:米豆腐都幾滑🤩

「小米清稞餅」:幾軟熟,幾好味😋

甜品係「銀耳蓮子羹」:唔係好甜,食落感覺好滋潤🤣
2023-11-20 51 瀏覽
❤️队友这两天兴起特别想吃湘菜,搞得我也超级馋,听说有着湘菜界爱马仕的湘舍一号开到了香港,还有超值的午市套餐,赶紧跟队友来一探究竟❤️ 🌈午市套餐真的超值,388港币2人套餐,可以选两个小菜,4个炒菜,一个主食和甜品🌈 ⭐️前菜⭐️ ✅红薯脆片惊艳!香脆的红薯薄片非常薄脆,完全不会觉得油腻,裹满了芝麻,甜甜的口感能够非常好的中和湘菜的辣味。 ✅手拍黄瓜 看似平常基本的小菜最考验功力了,黄瓜非常爽脆鲜嫩,酱汁酸辣开胃,非常入味。辣度也是刚刚好。 ✅烧椒皮蛋 这道看上去杀伤力不强的菜其实后味最辣,皮蛋融合了辣椒的鲜香,简直是欲罢不能,非常推荐爱吃皮蛋和剁椒的同学们 ⭐️主菜⭐️ ✅拆骨肉荷包蛋 非常推荐,煎过的荷包蛋加上上汤,和拆骨头一起炖,我的妈呀,这鲜味简直太上头了,这道微辣。 ✅农家小炒肉 这道经典也是必点,用的猪五花一吃就知道是黑毛猪,切的非常薄,辣椒更是入味,不会很辣,搭配酱汁来一口米饭,真是满足 ✅茶油炒仔鸡 鸡肉特别特别嫩,火候把控的特别好,鸡皮还带有一点焦香,完全没有多余的鸡油,茶油非常入味,可以完全感受到店家用料的讲究 ✅十八秒牛肉 牛肉的量很足,用了几种红椒炒制,牛肉非常鲜嫩,搭

⭐️前菜⭐️

✅拆骨肉荷包蛋

✅农家小炒肉

✅茶油炒仔鸡

✅十八秒牛肉

牛肉的量很足,用了几种红椒炒制,牛肉非常鲜嫩,搭着香菜一起满口生香,也不是很辣,回味无穷

⭐️主食⭐️

✅小米青稞饼

真的很哇塞的一份饼,青稞作为饼的原料有着特别的香气,松软的口感。夹心的小米微甜,每一口都正好中和了主菜的辣味。

⭐️甜品⭐️

✅银耳羹

不会太甜,红枣银耳莲子都是非常补气的原材料。中和湘菜辣味的同时在这个转凉的季节来一碗真是觉得幸福感爆棚。

💗餐厅的环境非常高大上,服务也非常好,洗手间的洗手台还贴心的有各种洗漱用品,完全不用担心吃完蒜辣后的口气尴尬。超贴心💗

😍这个午市套餐也太超值了😍
  • 红薯片
  • 爆炒湘西腊肉
2023-11-17 38 瀏覽
未試過喺香港食湘菜,今次體驗好好,湘舍壹號菜式精緻,用料上盛,店員仲好細心💕,詳細介紹每道菜,仲有小廂房,啱晒傾生意或者朋友聚會,私隱度高🫶。🔸紅薯片甜甜地脆卜卜,作為餐前小食份量剛剛好,食完胃口大開!🔸清燉湘舍甲魚 甲魚奶白澄澈,濃郁中帶清香,調味就算得少少鹽同埋湖南特有嘅香胡椒,湯都非常鮮味。甲魚肉肉質鮮嫩彈牙,滿滿骨膠原嘅感覺,果然係招牌菜!🔸小炒黃牛肉 份量有誠意,辣味好夠,牛味重,炒得好香,加埋汁撈飯一流🤩!🔸手撕包菜包菜加入辣椒、醋、蒜末爆炒,好有鑊氣,口感爽脆火喉剛好🤤🔸銀耳蓮子羹好清甜解膩,仲有紅棗、蓮子,軟腍入味😋

🔸紅薯片
甜甜地脆卜卜,作為餐前小食份量剛剛好,食完胃口大開!

🔸清燉湘舍甲魚

🔸小炒黃牛肉
份量有誠意,辣味好夠,牛味重,炒得好香,加埋汁撈飯一流🤩!

🔸手撕包菜
包菜加入辣椒、醋、蒜末爆炒,好有鑊氣,口感爽脆火喉剛好🤤

🔸銀耳蓮子羹
好清甜解膩,仲有紅棗、蓮子,軟腍入味😋

2023-11-13
2023-11-15 76 瀏覽
今日同同事去了一家主打湘菜既餐廳,首先映入眼簾既係雲石磚牆壁,裝修華麗得體,給人一種高雅莊重的感覺。還特别設有多間 private room,私隱度較高,無論係商務宴會還是朋友聚會,都非常適合,每個房間既裝修風格都各具特色。我地點左四人套餐,開始享受這頓豐盛既湘菜盛宴,先送上餐前小食紅薯片,非常香脆,仲有紅薯既甜味。前菜 -燒椒皮蛋用上擂辣椒混合皮蛋,皮蛋口感綿密,Q彈柔韌,辣味慢慢在口中滲出。前菜-涼拌萵筍萵筍切成一條條,清爽爽脆,口感獨特,給人一種清新既感覺,非常適合作為開胃菜。主菜-芙蓉鎮米豆腐米豆腐口感綿滑細腻 ,搭配著獨特醬汁,醬汁製作非常講究,令整道菜口感濃郁獨特,必試湘菜。主菜-拆骨肉荷包蛋荷包蛋煎至金黃酥脆,搭配著拆骨肉既鮮嫩口感,非常下飯。主菜-十八秒牛肉牛肉搭配特有既辣椒和香料,用高溫快速炒,保持左鮮嫩既肉質,牛肉入口即化,與辣味相互襯托。主菜-白辣椒炒豬肚豬肚既質地鮮嫩,口感爽脆,白辣椒既辣味並不刺激,帶有一絲微辣既香氣,辣味和香氣完美融合。主菜 - 茶油炒仔雞雞肉嫩滑,搭配茶油炒制而成,香氣撲鼻,茶油既香氣與雞肉既鮮嫩口感相互融合,帶來獨特既風味。主菜-有機花菜

前菜 -燒椒皮蛋

前菜-涼拌萵筍

主菜-芙蓉鎮米豆腐

主菜-拆骨肉荷包蛋
荷包蛋煎至金黃酥脆,搭配著拆骨肉既鮮嫩口感,非常下飯。

主菜-十八秒牛肉

主菜-白辣椒炒豬肚

主菜 - 茶油炒仔雞
獨特既風味。

主菜-有機花菜
花菜口感爽脆,清爽可口,搭配少許辣椒香,整道菜帶著淡淡既辣味。

主菜-酸辣鳳雜
雞內臟加上辣椒絲炒,食落口酸酸辣辣,雞内臟亦非常爽口,極有風味。

主菜-黃燜魚塊
魚塊微微煎香,再用特有醬汁煮,令魚肉更加入味,魚肉鮮嫩多汁,金黃色湯酸酸微辣,與魚肉既鮮味相得益彰,讓人回味無窮。

湯品-筒子骨燉糊藕湯
以鮮嫩既筒子骨和糊藕燉煮而成,筒子骨肉質豐滿而富有彈性,搭配糊藕既爽脆口感,湯汁濃郁鮮美。
筒子骨燉糊藕湯

主食-砵仔飯/小米青稞餅
砵仔飯米粒飽滿,加入南瓜粒,增添香氣;小米青稞餅鬆軟可口,保留左青稞原有既粗糲感,口感清香。

是日甜品-雪耳燉蓮子
雪耳燉蓮子清甜滋潤,雪耳滑嫩,蓮子甜美,食完辣野飲返碗就好岩。
雪耳燉蓮子
菊花茶
筒子骨燉糊藕湯
雪耳燉蓮子
菊花茶
2023-11-13 38 瀏覽
香港原來也有高質的湘菜,這家店可說是湘菜的天花板,環境優雅有氣派,服務一流.「自家製紅薯片」味道香甜,質感鬆脆,據說是老闆用上鄉下種植的有機紅薯,份外清甜.「清燉甲魚」可說是招牌菜,湯底濃郁,營養豐富,充滿骨膠原,養顏之選👍🏻.「芙蓉鎮米豆腐」並非一般的豆腐,是用米製成,口感軟糯,麻辣味非常惹味.「燒椒皮蛋」青椒味道濃郁有點辣味,跟皮蛋非常合襯.「祖庵豆腐」非常驚艶!看似一般的豆腐,原來混合了豬肉、雞肉和蝦肉打磨而成,比一般豆腐更有鮮味和營養價值,吃豆腐之前還先送上一杯果汁清除其他菜式的味道,以便好好品嚐豆腐的鮮味✨.📍 湘舍壹號 (灣仔)灣仔駱克道57-73號香港華美粵海酒店1樓

「燒椒皮蛋」青椒味道濃郁有點辣味,跟皮蛋非常合襯

📍 湘舍壹號 (灣仔)
灣仔駱克道57-73號香港華美粵海酒店1樓
2023-11-12 593 瀏覽
中式omakase二人餐,每樣份量都唔算太多,兩個人可以試多幾款,解決左少人食唔到中菜既煩惱。前菜紅薯片脆卜卜又甜甜地,零食怪會係咁食唔停。涼拌萵筍,味道酸辣,口感清爽。燒椒皮蛋,皮蛋蓉完全掛落一條條燒到軟晒既青椒絲,香中帶辣,不錯,有驚喜。炒有機西蘭花,炒得翠綠,岩晒成日運動,世上我的PT好朋友。拆骨肉荷包蛋,即係蛋炒辣椒豬肉,惹味,應該要撈飯的。茶油炒仔雞,又是一碟補充蛋白質的菜式,滿滿雞肉。麻婆豆腐,有麻有辣,湘式的麻婆豆腐,豆腐很滑。甜酒湯圓,芝麻醬流晒出黎,甜酒釀清清地,是恰到好處的甜湯。小米青稞餅,唔甜,好食, 軟糯帶點少少煙韌,有米香。💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐📍湘舍壹號🏠 灣仔駱克道57-73號香港華美粵海酒店1樓💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #hkfoodie #foodstagram #eatstagram #brunch #foodblog #getinmybelly #heresmyfood #foodporn #foodreview #foodhunt #trav

前菜紅薯片脆卜卜又甜甜地,零食怪會係咁食唔停。

涼拌萵筍,味道酸辣,口感清爽。

炒有機西蘭花,炒得翠綠,岩晒成日運動,世上我的PT好朋友。

拆骨肉荷包蛋,即係蛋炒辣椒豬肉,惹味,應該要撈飯的。

茶油炒仔雞,又是一碟補充蛋白質的菜式,滿滿雞肉。

麻婆豆腐,有麻有辣,湘式的麻婆豆腐,豆腐很滑。

甜酒湯圓,芝麻醬流晒出黎,甜酒釀清清地,是恰到好處的甜湯。

小米青稞餅,唔甜,好食, 軟糯帶點少少煙韌,有米香。

💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐

📍湘舍壹號
🏠 灣仔駱克道57-73號香港華美粵海酒店1樓

💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐

#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #hkfoodie #foodstagram #eatstagram #brunch #foodblog #getinmybelly #heresmyfood #foodporn #foodreview #foodhunt #travelhk #必食 #必食推介 #美食 #美食推薦
#chineseomakase #湘菜 #中菜 #湯丸 #灣仔美食 #chinesefoodhk #中式 #中國料理 #meal #打卡
  • 小米糕
  • 湯丸
2023-11-12 99 瀏覽
灣仔 - 湘舍壹號 清燉湘舍甲魚🐟🍲香港好少食甲魚,當湯上黎,我都有一絲疑惑:甲魚食得既?不過見佢奶白既魚湯,就膽粗粗試下呢個招牌菜。湯好清澈,味道好鮮甜,魚肉除左個殼,都有肉藏係入面,魚肉偏結實,似食緊瘦肉,加上唔腥,相信大人小朋友都接受到呢個湯。(細心位係有火盆座住熱湯)芙蓉鎮米豆腐 🌾🫛用匙羹一畢,見到佢動L動L,呢個唔係豆腐,係米漿凝固做糕狀,再切件,配肉碎醬油辣椒炒,口感似軟糯版既蘿蔔糕,呢個調味會重d,需要加白飯食。酒釀湯圓 🍡🍡都係一個暖lup lup 既甜品,配小小既芝麻湯圓,酒釀唔會太甜,當食完鹹食既米豆腐,用呢個清甜作結束係唔錯選擇,幫助清除口腔既味道。依家周末好多人北上食中國菜,依家係香港都有得食湘菜,辣既湘菜未必人人食到,反而呢幾道傳統湘菜俾到我有新既體驗😋📍灣仔駱克道57-73號香港華美粵海酒店1樓
灣仔 - 湘舍壹號

清燉湘舍甲魚🐟🍲

芙蓉鎮米豆腐 🌾🫛

酒釀湯圓 🍡🍡
酒釀湯圓

📍灣仔駱克道57-73號香港華美粵海酒店1樓
2023-11-10 44 瀏覽
前幾日同事報料話灣仔新開左一間湘菜館喺公司附近,於是今日我哋一行四人就浩浩蕩蕩咁去食個long lunch😋 第一次食,好多菜式冇食過,唔知原來有咁多種烹調方式,好好送飯入到去酒店已經有人接待問你去幾多樓,安排餐廳派人接待我哋,服務好好👍🏻 餐廳環境坐得舒服,有private room四人午市套餐有前菜、主菜、湯、主食同埋甜品有紅薯片作餐前小食,脆卜卜又唔係好油,幾特別前菜:燒椒皮蛋涼拌萵筍皮蛋整碎左撈埋青椒,呢個食法好新奇無試過,有d辣好惹味🌶️ 另外一碟係萵筍,整到一條條咁好易入口主菜 (8碟):蓉鎮米豆腐拆骨肉荷包蛋茶油炒仔雞有機花菜農家小炒肉十八秒牛肉煙熏臘肉青椒黃金蛋想推薦蓉鎮米豆腐,原來係用米豆腐做,同平時食既一般豆腐係兩樣野黎,米豆腐係湘西特色小吃😂 食落係好有口感亦都好煙韌~餐廳加咗香油同辣椒令到菜式更加香口另外一樣拆骨肉荷包蛋都好特別,佢用既豬肉真係好嫩好軟熟,個口感好似煲湯用嘅嗰啲豬肉😂拆骨肉肉如其命,將豬骨d肉拆出來然後撕成細塊煮煙熏臘肉都會錯,主要係醃製後好香口令人不停咁食😋湯品湖藕湯超好飲唔係味精湯😇 食到好多花生同埋湖藕😋😋主食砵仔飯甜品桂花椰子凍有陣陣桂花味

餐廳環境坐得舒服,有private room

四人午市套餐有前菜、主菜、湯、主食同埋甜品
有紅薯片作餐前小食,脆卜卜又唔係好油,幾特別

前菜:

茶油炒仔雞
十八秒牛肉
煙熏臘肉
青椒黃金蛋

煙熏臘肉都會錯,主要係醃製後好香口令人不停咁食😋

湯品
湖藕湯
超好飲唔係味精湯😇 食到好多花生同埋湖藕😋😋

主食

甜品
桂花椰子凍
有陣陣桂花味~解辣甜品之選😍

2023-11-09 424 瀏覽
喺內地擁有多間分店嘅湘舍壹號原來悄悄落户灣仔華美粵海酒店為大家帶來高級湘菜體驗湘舍壹號嘅店面捨棄左一貫中式大紅風格用上西式高雅嘅裝修同我以前去過一啲比較平民化嘅湘菜小店非常唔同菜式方面主要係地道嘅湘菜菜式全部用上每日新鮮運到嘅湖南特色食材👍真正還原湘菜特色風味我今次揀左兩款小菜試下🌶️酸辣鳳雜侍應有特別問及我可以接受嘅辣度👍鳳雜其實係雞腸同雞腎材料全都切成小粒所以只剩爽口口感辣度適合所以超下飯!值得一提湘舍壹號嘅東北大米飯好好好好食!米粒晶瑩水亮又大又圓潤而且入口不黏🥬清炒紅菜苔侍應介紹係湖南特色蔬菜有「金殿玉菜」嘅美名因為營養豐富所以喺古時會作為貢品紅菜苔因為含有豐富花菁素所以未炒前呈紫紅色湘舍壹號嘅紅菜苔去頭切尾只取中間最幼嫩嘅部份所以侍應笑言廚師每日用最多時間就係擇菜😂紅菜苔狀似菜芯但入口似蘆筍咁爽口非常新鮮好味我仲試左招牌菜清燉湘舍甲魚甲魚經過獨門處理不腥不膻所以可以清燉魚湯清澈但入口濃濃膠質非常滋陰保身對女仕猶為有益👍湘舍壹號打破左我對湘菜嘅固有印象原來湖南菜都可以食得高雅又美味
喺內地擁有多間分店嘅湘舍壹號

所以只剩爽口口感
辣度適合
所以超下飯!

值得一提
湘舍壹號嘅東北大米飯好好好好食!
米粒晶瑩水亮

原來湖南菜都可以食得高雅又美味
2023-11-04
午餐
2023-11-09 24 瀏覽
朋友推薦來這家新開的高級湘菜餐廳!餐廳內部裝修古典高檔,我們來的時候趕上包廂訂滿,只能選擇在大廳就坐。老闆娘給我們介紹了鎮店之寶-清燉甲魚湯。從未吃過甲魚的我在了解食材的獲取渠道之後決定一嚐究竟,味道果真鮮美零腥味,是一次很好的嘗試。除此之外,農家小炒肉和自家製紅薯片也都是我的最愛~喜歡湘菜但不想多油多辣的朋友可以來嚐嚐啦唯一的建議是~大廳的冷氣有點強,大家可以找餐廳經理借披肩
朋友推薦來這家新開的高級湘菜餐廳!

唯一的建議是~大廳的冷氣有點強,大家可以找餐廳經理借披肩
  • 爆炒湘西臘肉
2023-11-08 36 瀏覽
🔶 紅薯片用天然紅薯整成,香甜酥脆,好食!而且裝在靚靚木盒內,奢華感up🔶清燉湘舍甲魚 佢特別之處在於將啲水魚散養三年,先作捕撈。煮法純樸用心,飲得出只落了少少鹽&胡椒,慢慢燉成奶白既湯。湯澄但味濃,好鮮好好飲!難怪佢一碗都要$300以上!🔶水果筍炒臘肉仲以為佢會為迎合港人口味而調低辣到,估唔到仍然好惹味唔食得辣既人要小心啦🔶桂花椰汁凍清甜唔算太甜🔶菊花茶原朵菊花,加熱水浸泡一陣有陣陣菊花幽香🔷環境坐得舒服就一定㗎啦見佢都有幾間獨立房,用作商業聚餐都唔錯,始終係酒店餐廳,服務質素點都比一般餐廳好
🔶 紅薯片
用天然紅薯整成,香甜酥脆,好食!
而且裝在靚靚木盒內,奢華感up

🔶清燉湘舍甲魚
湯澄但味濃,好鮮好好飲!
難怪佢一碗都要$300以上!

🔶水果筍炒臘肉
仲以為佢會為迎合港人口味而調低辣到,估唔到仍然好惹味
唔食得辣既人要小心啦

🔶桂花椰汁凍
清甜唔算太甜

🔶菊花茶
原朵菊花,加熱水浸泡一陣
有陣陣菊花幽香

🔷環境