2019-05-18 2395 瀏覽
九龍灣工業區內有一間有特色的素食餐廳名為「滴水坊」,雖然位置並不易找,但周邊的素菜餐廳可謂屈指可數,同時有位生日的同事希望食素菜慶祝,所以我們同事一行數人便來此一試餐廳位置不多,正常是不供訂位,但經電話查問店主同意留了一張大台給我們,真的感謝店主的協助說回食物,餐牌上的午餐全是肉的名字,而且上菜的食物均有8、9成像真😍若不是知道是素食餐廳,真以為是普通的餐廳菜色,加上味道的還原度十足,幾可亂真,事分有趣的體驗強烈推薦給素食人士來品嘗一番,試試閣下的味道一蕾
強烈推薦給素食人士來品嘗一番,試試閣下的味道一蕾
2019-04-25
生日
  • 素豬扒
2018-12-14 2528 瀏覽
滴水坊係一間佛教素食餐廳, 位於宏光道既億京中心地上轉角位。如果由地鐵站行過黎都幾遠下。呢間餐廳都算光猛, 位與位之間有合理空間, 樓底高, 幾好座。我黎果陣已經過左食飯時間, 所以無乜人。叫左一碟葡汁素菜飯, 小食連湯既套餐。葡汁做得好好味, 就算得個汁都已經可以送晒成碟飯。可惜餐具好有大學食堂FEEL, 同呢度唔係咁夾。可惜。

2018-08-31
2018-10-25 1958 瀏覽
點解會去食:今日班同事話要贖罪,所以諗起要去食齋,要食野可以去到幾盡呢?食物新鮮程度:⭐️⭐️⭐️⭐️叫完先煮出黎,夠晒新鮮熱辣,齋串燒上面舊肉好肉好好味,勁似豬肉呀!個沙嗲醬又好夠味,唔太鹹,唔會搶左味,一個字「好好食」食物合適溫度:⭐️⭐️⭐️⭐️我覺得好啱平時食野食得快嘅我,唔係會燙親個嘴架!食物驚喜程度:⭐️⭐️⭐️⭐️最大驚喜係個飯,你估佢唔到有Nuts and Raisin,令到個飯好有口感! 仲有一碗免費開胃粥添!—————————————————服務員態度:據稱係又一班信奉敝教的義工幫手,有心有heart,又有力,親切待人—————————————————最重要係。。。我會唔會再去呢?重遊指數:⭐️⭐️⭐️⭐️🌟以上評分標準以⭐️⭐️⭐️⭐️🌟為滿分
點解會去食:

食物新鮮程度:⭐️⭐️⭐️⭐️

食物合適溫度:⭐️⭐️⭐️⭐️
我覺得好啱平時食野食得快嘅我,唔係會燙親個嘴架!

食物驚喜程度:⭐️⭐️⭐️⭐️
仲有一碗免費開胃粥添!
—————————————————
服務員態度:
—————————————————
最重要係。。。我會唔會再去呢?
重遊指數:⭐️⭐️⭐️⭐️🌟

以上評分標準以⭐️⭐️⭐️⭐️🌟為滿分
2018-09-05 1628 瀏覽
今日同事話想食齋(不是宗教原因,純粹口痕🤪),咁就黎左呢間「滴水坊」。叫左個「秘製素叉燒飯」,平時都鍾意食叉燒,主要鍾意個汁🤣呢個素叉燒口感有別真叉燒,比較 un 啲,我估應該係啲麵筋之類掛~但個汁都好味嘅,似平時食開果種味道。我都係比較喜歡真叉燒😈個set 有埋麻醬秋葵,一向都係賣飛弗
個set 有埋麻醬秋葵,一向都係賣飛弗
秘製素叉燒飯
2018-08-18 1286 瀏覽
Had this Vegetarian Resturant in kowloon bay . I love it . The flavour is good and not too oily . Assortment is good . You can tell that he chef has took in a lot of thoughts in the cooking. The table next to us had curry rice and veg steak l, it looks great too ! Will come back again
Fried  hokkein  noodle
Fried  rice  noodle  Taiwanese  style
2018-08-18
Fried  hokkein  noodle
2018-07-02 1174 瀏覽
這間中式的素食餐廳地點比較偏遠,但距離我公司只是10分鐘的路程,於是這天便到這裡吃午飯。一入到餐廳,內裡放了些佛教的海報,餐廳的佈置簡約,即使我不是佛教徒,也不會感到滿天神佛。由於是午飯時間,人比較多,所以要搭枱,但也沒有所謂,因為這裡的餐枱和餐椅放置得比較鬆動,搭枱也不會感到壓迫,同時大部分人都很寧靜地用膳,即使有些是幾個相熟的人共膳,說話的聲浪也不大。這裡午飯主要是提供中式的飯和麵,有炒和放湯的,亦有午市套餐供應,包一個湯,小食和主食。這天我選了黑白雲耳的小食,和台式炒米粉的主食。相信台式炒米粉是即時烹調,於是都要等十多分鐘侍應生把整份午餐用托盤送上,幸好上餐前奉送了一碗小的素粥,所以等待的過程也不太難過。整體的食物比較清淡,份量適中,不會因為素食而感到肚子沒有填飽。這裡用膳除了素食可以令我清一清腸胃,簡約和舒適的環境也可以清一清為了工作而繁忙的腦袋,也讓心靈靜一靜。
這天我選了黑白雲耳的小食,和台式炒米粉的主食。
素粥
黑白雲耳,台式炒米粉,素湯
2018-06-25
2018-02-07 2527 瀏覽
與素食同事午餐,去了他的飯堂…… 「滴水坊」。這家餐廳在同事口碑中是不錯的,只是筆者無肉不歡……每次都提不起興趣。今日終於落實去試下。餐廳位置不太方便,遠離地鐵站,遇上今日特別大風就有少許掃興。餐廳環境寬敞,沒有太多的宗教味道。作為非教徒,就把它當作一所素食餐廳。「滴水坊」之名,來自「滴水之恩,湧泉以報」,以茶會友之意。中國自古便非常重視「報恩」思想,歷史上關於感恩、報恩的故事更是不勝枚舉,這種報恩的思想對導正社會善良風氣能產生非常大的影響力。這正是餐廳想傳遞的訊息。「滴水坊」供應16款午餐,一律$53。午餐包括例湯及粥。另外可以在七款小食中挑一款。選擇豐富,價錢合理。同事推介這個【秘製叉燒飯】素叉燒的外觀有八成相似。加上兩條菜心真係似燒味店的叉燒飯。質感不太似,始終真叉燒有咬感,假叉燒用麵筋少了那份肉質的咬感。味道跟真叉燒也有些不同,沒有燒烤的效果及味道。不過這個假叉燒味道特別又惹味,值得推介。【紅蘿蔔粟米湯】 裡面有不少紅蘿蔔粒及肉粒,肉粒當然係假肉,但係像真度甚高。不過素湯沒有肉,味道會比較淡味。不過這個紅蘿蔔粟米湯不論在外觀及味道像真度甚高,不錯的健康選擇。【臘八粥】又稱佛粥,

【臘八粥】又稱佛粥,是一種在臘八節用由多種食材熬製的粥,因應材料不同又有「八寶粥」、「七寶粥」、「五味粥」等名稱。中國民間傳說來自天竺。南宋文人周密撰《武林舊事》說:「用胡桃、松子、乳覃、柿、栗之類作粥,謂之臘八粥。」
這個臘八粥雖然沒有八種材料那麼豐富,但是筆者非常滿意人生第一碗的臘八粥。粥底清甜,可能用上那種材料而造成。沒有半點肉,但是味道剛好實在一讚!材料豐富,甚有口感。食材軟腍,真是老少咸宜之選!

2018-01-24
2017-12-13 1917 瀏覽
獨自一人在九龍灣工業區工作,天氣是寒風中帶着微雨。天氣轉涼,很想吃ㄧ碗熱呼呼的米飯。經過一棟商業大廈,發現一間裝修得十分乾淨雅致的素食餐廳。不作他選,馬上進去用餐。叫了一客"素雞粗茶淡飯"的午餐,只需$53。首先送來的是一碗養生平安粥。小米煲得很綿,加上有紅蘿蔔、眉豆、花生和椰菜絲,味道香甜,十分養胃。再送來正餐,有一窩飯,前菜和湯。前菜是黑椒杏鮑菇,爽脆的杏鮑茹帶着微辣的黑椒味,超級開胃。而飯的餸菜顏色也令人眼前一亮:有啡色的素雞,綠色的中華沙津,米色的腰果,黃色的日本酸蘿蔔和紫色的紫椰菜。忍不住馬上開動,囗感實在太多元化了。彈牙的素雞很入味,腰果又香又脆,紫椰菜帶着微甜,而中華沙律也爽口得很,加上酸酸的蘿蔔十分醒胃。最令人驚喜的是飯中混入茶葉碎煮成,味道帶着茶葉獨特的香氣。吃完飯,飽肚感十足的我,再飲一碗紅蘿蔔、牛蒡煲蓮藕湯。很清甜,很滿足。最貼心的是用餐的份量也可以自由選擇,可以減少因為吃不完而造成浪費。而餐廳員工也很友善有禮,細心周到。我決定下次一定要再來!
我決定下次一定要再來!
2016-10-25 4382 瀏覽
琴日同朋友行megabox,因為朋友係食素所以陪佢黎食。Megabox行過去都係5分鐘,而且餐廳係地鋪,好容易搵。朋友原本介紹我食印尼炒飯,話試過好好食,但可惜店員話今日無。咁我地就叫了兩個套餐,套餐包湯同小食,而且餐前仲會送上一碗仔粥🤔。餐前食碗粥都幾搞笑🤔叫左琵琶豆腐飯同魚扒飯,小食就炸花枝。飯都ok,不過略嫌有啲dry,唔夠汁。小食就麻麻,太乾太硬。湯係菜乾湯,幾好飲👍🏼埋單每人$58.5整體都ok,同埋都坐得幾舒服
琴日同朋友行megabox,因為朋友係食素所以陪佢黎食。
Megabox行過去都係5分鐘,而且餐廳係地鋪,好容易搵。

餐前食碗粥都幾搞笑🤔
叫左琵琶豆腐飯同魚扒飯,小食就炸花枝。
飯都ok,不過略嫌有啲dry,唔夠汁。
小食就麻麻,太乾太硬。
湯係菜乾湯,幾好飲👍🏼
埋單每人$58.5
整體都ok,同埋都坐得幾舒服
2016-10-24
$58.5 (午餐)
2016-09-21 3084 瀏覽
為食豬呢日去megabox玩,商場又無咩好食,於是就膽粗粗去試下呢間素菜由megabox行去都係5分鐘,入到去感覺好似去左西餐廳咁西式水樽同中式茶杯,好似食緊fusion菜咁我地叫左黑椒牛小排飯同琵琶豆腐飯套餐包一個小食同例湯,我地揀左香辣素蹄筋+沙律卷例湯飲唔到有味精,感覺好清新,香辣素蹄筋無咩辣味,不過個味同質感都整得好似蹄筋牛小排個味都有啲似牛,同埋都幾有咬口,不過份量就少左啲; 黑椒汁反而有啲失望,無辣味之餘都唔夠香口沙律卷嘅賣相唔錯,食落夠晒香口,係唔錯嘅小食琵琶豆腐飯比較似真正嘅素菜,豆腐夠晒入味好開胃,反而覺得呢味好過仿葷菜,因為為食豬平時就係食肉獸
由megabox行去都係5分鐘,入到去感覺好似去左西餐廳咁
西式水樽同中式茶杯,好似食緊fusion菜咁
我地叫左黑椒牛小排飯同琵琶豆腐飯
套餐包一個小食同例湯,我地揀左香辣素蹄筋+沙律卷

沙律卷嘅賣相唔錯,食落夠晒香口,係唔錯嘅小食
2016-05-08 3237 瀏覽
每日出外食午餐都好難選擇, 唔係食肉就係食肉, 有時候都已經有點開始厭....於是同事就介紹左一間食素食既餐廳,而且都幾近我地既公司, 毫不猶豫就決定去啦!!!!呢到既環境都唔錯, 大大既落地玻璃令出面既陽光透入, 更加令人好溫暖同舒服....佢呢到既餐牌選擇唔係好多, 但係佢呢到有個特色, 就可以揀多飯定少飯, 咁樣就唔會食得浪費。諗左一陣, 最後我就揀左肉燥飯拼蝦卷。一上枱, 覺得好似屋企既家常飯菜, 個青紅羅白湯好清甜, 而且一點味精既味道都冇...青紅羅白既味道好香濃, 冇用到肉去煲既老火湯都可以做到比平時飲湯既味道, 值得一讚。呢到既米飯係用珍珠米, 香濃再加埋肉燥肉味濃郁既味道真係好好味...攪攪下碗肉燥, 原來係用菇類去煮令到個質感好似食緊肉咁, 好有咬口。佢碗肉燥既份量都幾多, 令我食得好滋味, 再加埋佢既環境令人用餐好休閒寧靜,身心完全放鬆, 唔似去其他餐廳咁食飯都難以放低工作緊張既心情。最後就食埋個小食, 見佢炸得岩岩好, 金黃食既外皮好香脆, 裡面既餡料食落都幾惹味,令我以為自己真係食緊蝦卷。食完好滿足, 睇黎我又有一個好既飯腳點。

2016-05-05
2016-04-06 2880 瀏覽
近年食素已經變得普及&年輕化,係響應環保或健康身體都好,有時候清心寡慾都唔錯!聽講九龍灣有一間素食店係由台灣佛光山寺院開,既然台灣佛教咁流行,相信佢地嘅味道都應該會唔錯。 入到去嘅感覺同其他素食店好唔同,唔會好佛教,好causal嘅感覺。 一張點菜紙寫哂所有食物,好窩心係套餐果欄,飯有多或少俾你選擇,聽店員講,係寺院方面希望人人可以食得溫飽,所以你想要多d飯都會照俾你,而選擇少飯係店方唔想大家浪費食物。 套餐:咖哩素魚扒飯+炸鹹酥雞+湯$53 咖哩素魚扒飯,咖哩味好香,唔係印度咖哩果種,似馬來西亞果種味,唔辣,味道好中道,而塊素魚味道同質感都好特別,佢有7成魚嘅口感,當然無魚嘅味道,但作為一塊假魚,佢已經好合格。裡面嘅薯仔炆得夠稔,整體上係好味。 炸鹹酥,炸得好香口,味道亦好吸引,雖然係d麵筋類素製品,但調味後好吸引。 湯,係粟米紅蘿蔔豆湯,煲得好老火,好香濃。無左肉味嘅香濃老火湯反而保留到食物嘅原汁原味,比有肉嘅還來得自然舒坦。 最鐘意係食唔到佢地有味精,全個套餐嘅味道好家的感覺,從店員嘅熱情款待到食物質素,完全無商業味道。

套餐:咖哩素魚扒飯+炸鹹酥雞+湯$53

最鐘意係食唔到佢地有味精,全個套餐嘅味道好家的感覺,從店員嘅熱情款待到食物質素,完全無商業味道。一定會再黎試其他食物。
2016-03-29
2015-03-30 3393 瀏覽
I am not a vegetarian, but every once in a while I like to skip meat. There are not many vegetarian places in Kowloon Bay and they certainly do not offer the same kind of space and comfort that Tishifang Tea House does. Located near MegaBox, Tishifang offers daily lunch sets as well as regular food items and teas. Indonesian fried-rice (fixed item) is one of my favourites.Last week, I tried the BBQ Pork with rice special. To accompany the dish I chose a Salad with vinegar, which was not a good m
Last week, I tried the BBQ Pork with rice special. To accompany the dish I chose a Salad with vinegar, which was not a good match with the rest of the food – Chinese soup and Chinese dish.
The BBQ pork imitation sat on top a bed of white rice and was covered in darkish sweet sauce. The imitation food had the appearance of duck meat. There was one large piece, when cut open, that did look like pork. It had three layers; one of which looked like animal fat. The food was not bad, but I did find the sauce too sweet.
If you like healthy food, friendly service and roomy restaurant, then this is the place for you.
2015-03-27
2014-09-27 2561 瀏覽
週末覓食,四處都人滿,食肆外排長龍。於是,上Openrice網找找看,知道九龍灣展貿附近有個吃素的地方,評語不錯,所以,來滴水坊試試。滴水坊位置遠離地鐵站,乘公共交通並不方便。可能正因為這樣,滴水坊食客不多(也可能是週末,並非上班日子),很閑靜。並非一般齋鋪的格局,不說是吃素的,還以為是西餐廳。落地玻璃,店內盡是天然光。坐下來,先喝杯檸檬水,感覺清新。甫坐下,店員遞上一碗粥,說是「平安粥」,送給人客開開胃。雖然是免費的,但平安粥煲得很綿稠,有豆、蔬菜、紅蘿蔔、粟米...材料丰富,而且,味道淡,既健康又不搶之後主菜的味道。餐紙上有套餐,但我們選擇散叫。Honey選了酸辣水餃、印尼炒飯和檸檬愛玉。水餃脹卜卜的,裡面是菜和菇,好好味!惟酸辣湯似冬陰功湯,跟水餃不搭配。下次應該試清湯水餃。 隨主食送上中式湯,是黃瓜蜜棗扁豆湯,清甜。印尼炒飯好好味!!只是切碎的菜莖,和一粒粒不知名的脆粒。但炒得好有鑊氣,不油膩。米飯是圓圓的日本米,軟綿而粒粒分明有咬口!正!飯後,一杯冰凍的檸檬愛玉,是完美的句號。「Openrice友」果然好介紹!唯一缺點是,交通不便,要駕車到來。

並非一般齋鋪的格局,不說是吃素的,還以為是西餐廳。

落地玻璃,店內盡是天然光。
坐下來,先喝杯檸檬水,感覺清新。

平安粥

甫坐下,店員遞上一碗粥,說是「平安粥」,送給人客開開胃。

餐紙上有套餐,但我們選擇散叫。
Honey選了酸辣水餃、印尼炒飯和檸檬愛玉。

酸辣水餃

水餃脹卜卜的,裡面是菜和菇,好好味!
惟酸辣湯似冬陰功湯,跟水餃不搭配。
下次應該試清湯水餃。

印尼炒飯
隨主食送上中式湯,是黃瓜蜜棗扁豆湯,清甜。

印尼炒飯好好味!!
只是切碎的菜莖,和一粒粒不知名的脆粒。
但炒得好有鑊氣,不油膩。
米飯是圓圓的日本米,軟綿而粒粒分明有咬口!
正!

飯後,一杯冰凍的檸檬愛玉,
是完美的句號。

「Openrice友」果然好介紹!
唯一缺點是,交通不便,要駕車到來。
2014-09-27
平安粥
酸辣水餃
印尼炒飯
自從辦公室由尖沙咀搬來九龍灣之後,真的「冇啖好食」。滴水坊,久聞大名,但因營業時間及位置問題,一直沒機會試。終於,機會來了。從九展走到億京中心,五分鐘多一些。位置問題,顧客都是附近的上班族。下午一點還不到,已有八成上座。而我亦被安排與另一男食客搭檯。這裡每天有三個套餐和三個配菜供選擇。今天的是鮮茄素扒、有味飯和酸辣湯麵,配菜有素鰻、沙律和百香果拼木瓜。($42,另加一,不包括飲品)另外也有一些散點的水餃、炒麵炒米粉,以及在兩時半後供應的多士、pizza。(散點食物可加錢跟飲品)我要了一個鮮茄素扒,跟素鰻。在上主菜前,侍應送上一碗粥(免費),裡面有切碎的紅蘿蔔、青菜和素肉碎,粥底綿滑、熱度夠,味道清新,我很喜歡。再等了一會,主菜來了,包括一個湯、配菜及主菜,用一個盤子盛著,擺盆也算精緻,只是碗盆有些崩了,是美中不足。素鰻是剛炸好的,外脆內軟。至於素扒,和一般素肉差不多,我反而很喜歡它的茄汁,鮮甜天然,沒有人工化的味道,菜心美味無渣。至於節瓜磨菇湯,味道很清淡,另我覺得不夠熱。連加一$46,和在尖沙咀隨便吃頓午飯差不多。食物我頗滿意,但是不清楚是人手不足還是其他原因,覺得這個由佛教團體營運
自從辦公室由尖沙咀搬來九龍灣之後,真的「冇啖好食」。

滴水坊,久聞大名,但因營業時間及位置問題,一直沒機會試。

終於,機會來了。

我要了一個鮮茄素扒,跟素鰻。

連加一$46,和在尖沙咀隨便吃頓午飯差不多。食物我頗滿意,但是不清楚是人手不足還是其他原因,覺得這個由佛教團體營運的餐廳,侍應態度不如其他食評中所說的友善,最少我付賬時,我覺得那位女店員很沒有禮貌。另外要叫喚侍應才會提供加了檸檬的清水,服務方面有頗大的改進空間。

但因為食物美味,還是會再來。
題外話/補充資料: 正確的營業時間為星期一至六1230-1730,星期日休息,不設晚市和外帶。
2014-04-30