2018-12-16 1037 瀏覽
天寒地凍想打邊爐,見呢間咁多好評就試下舖內裝修就好簡單整潔當個卜卜蜆一到,真係好吸引😍😍個湯底金黃色,勁多蒜,d沙白逐粒爆開真係好治癒一飲個湯底勁甜,落埋肥牛,太正了❤️❤️
天寒地凍想打邊爐,見呢間咁多好評就試下

舖內裝修就好簡單整潔

一飲個湯底勁甜,落埋肥牛,太正了❤️❤️
2018-10-29 611 瀏覽
當日朋友有少少感冒唔舒服我就提議不如食返個麻辣鍋以毒攻毒🤣❤️其實有時唔舒服食一食辣 出返身汗係真係會好架😏💙👍🏻.舖頭都算多位 坐得舒服調味料自助🌶 加紅椒 葱 是必須的.麻辣鍋本身個湯已經好正 小麻辣係小辣咁上下我地叫左貴妃蚌 店家話剛好賣剩2隻就俾返2隻鮑魚我地😋又可以試多樣嘢啦‼️.蚌好大隻 新鮮 鮑魚都爽口彈牙💜🐂肥牛並唔係想像中既薄身而且都幾多 質素高.花膠落湯煮3分鐘 ʏᴜᴍᴍʏ ‼️感覺對皮膚好好😍 記得唔好煮太耐 如果唔係會溶左架啦響鈴最正就係浸係湯度5-10秒吸曬啲湯食好入味 又juicy🤤.叫麻辣鍋就必配紅薯粉唔知點解覺得薯粉係一定配辣ʜᴋᴅ ①⑤ 但都幾多 有咬口好好食.自問好少去紅磡都唔知有咩好食但這家真的可以encore啊❤️‼️
當日朋友有少少感冒唔舒服
自問好少去紅磡都唔知有咩好食
但這家真的可以encore啊❤️‼️
2018-10-24
2018-10-11 525 瀏覽
係openrice 見到呢度有個蜆煲我好鐘意食清酒煮蜆嘅 所以就book 左黎呢度晚飯 訂位時佢同我講 訂位的話唔可以order $1 雞煲 我無所謂因為我係為左個蜆鍋黎嘅我仲以為會好多人排隊黎到入座只有1/4 左右 可能因為唔滿 佢都有offer $1 雞煲俾我地但我最終都order 左蜆啲蜆好肥美 新鮮 湯底好鮮甜 以$128 黎講 蜆嘅份量都算多我以為係清酒湯底 原來係蒜蓉牛油好好味 但坦白講我都怕好肥😂😂😂肥牛同龍躉質素都好好 好新鮮整體黎講 我係會再光臨嘅可能下次真係試下佢個$1 雞煲以呢個質素黎計 唔駛排隊等位 一流值得一讚 係服務質素唔錯服務員態度好 仲幫我地撈埋油添 👍🏻👍🏻👍🏻
係openrice 見到呢度有個蜆煲

以呢個質素黎計 唔駛排隊等位 一流

值得一讚 係服務質素唔錯
服務員態度好 仲幫我地撈埋油添 👍🏻👍🏻👍🏻

2018-10-09 463 瀏覽
秋風起梗係同老公去打邊爐啦~知道老公鍾意食海鮮,特登搵咗呢一間。其實黃埔附近真係好多嘢食,但見佢餐廳光猛乾淨又闊落,就即管試下。坐低揀咗湯底之後就可以自己溝醬料。我哋揀咗粥底海龍王鍋($268)個鍋包六款海鮮,有蝦,蟹,蜆,鮑魚,貴妃蚌同象拔蚌。鍋底係米水,清清地可以試到海鮮原味。蝦新鮮彈牙,貴妃蚌大大隻啖啖肉,蟹有超多膏。總之新鮮嘅就一定好食㗎喇~我哋仲叫咗唐生菜($32)同蓮藕片($32)。另外叫咗個手打三寶丸($92)。有墨魚丸,蝦丸,鯪魚丸。最好食係手打墨魚丸,真係有粒粒墨魚喺入面。食曬呢啲嘢就同店員講要加飯。因為我地無落肉,淨係得海鮮同菜,所以煮出黎個粥好鮮甜。職員仲幫我哋加埋蔥同大頭菜,食埋個粥就係最完美嘅結局喇。總結係,舒適好坐,食物新鮮,適合三五知己一齊烚下烚下。

坐低揀咗湯底之後就可以自己溝醬料。

我哋揀咗粥底海龍王鍋($268)

總結係,舒適好坐,食物新鮮,適合三五知己一齊烚下烚下。

2018-10-09 260 瀏覽
知道呢頭有間火鍋可以食卜卜蜆,即刻帶同朋友去試下!環境十分乾淨企理,好似有好多上班族放工入嚟打邊爐一坐底店員就拎醬料比我地揀,唔洗行嚟行去。去到叫左最想試嘅卜卜蜆鍋,店員一放個鍋去我地面前,陣蒜香味即刻飄埋嚟!好香呀救命仲有蜆嘅份量都好多。等啲蜆開曬之後即刻試下味。首先係蜆肉十分鮮甜、冇沙,食極都食唔完。友人試完個湯底話好有鮮味好正,然後係咁飲個湯食完蜆就真正打邊爐喇。叫左個美國肥牛,份量唔多但好有牛味。其他野嘅份量都適中。響鈴同個湯底混合埋一齊食真係入曬味。紅薯粉$15有咁多,仲要好有咬口好好食總括嚟講,個卜卜蜆真係好值得食!不過下次嚟會試下好多人點嘅雞煲,試下係咪真係咁正
知道呢頭有間火鍋可以食卜卜蜆,即刻帶同朋友去試下!

環境十分乾淨企理,好似有好多上班族放工入嚟打邊爐

一坐底店員就拎醬料比我地揀,唔洗行嚟行去。

仲有蜆嘅份量都好多。

食完蜆就真正打邊爐喇。叫左個美國肥牛,份量唔多但好有牛味。
其他野嘅份量都適中。響鈴同個湯底混合埋一齊食真係入曬味。
紅薯粉$15有咁多,仲要好有咬口好好食

2018-10-03 125 瀏覽
今日放工去黃埔買野,天氣開始涼,又要食雞煲暖下身。上網見到漁樂鍋好評都多,所以去試一試。入到去差不多全部位置都係卡位, 坐得好舒服, 枱上經已準備好醬油, 還有一款師傳秘制既薑油可供選擇!湯底好多選擇,其實個個都想試, 我本身爰辣雞, 但又想滋潤下, 最後要左椰子雞鍋,一來到第一樣係試下個湯底,望落去好清, 以為會淡味, 但椰子味十足,好甜好香,無味精。之後等左一會,試d雞,唔錯,新鮮雞,無雪味,以後再來一定會再叫椰子湯底。手切安格欺肥牛,雖然只叫左細,但份量比好多地方都多。講返d肉,絕對對得住安格斯個名,唔係比普通肥牛算數,牛肉味夠,食唔出雪味,都應該用左d時間去準備。炸魚皮好脆口, 平時我愛放入湯吃, 今次食下食下, 大半碟都比我空口食哂!響玲一碟有好多條, 份量足!黃埔區來講,漁樂鍋絕對係值得推介。

響玲一碟有好多條, 份量足!

黃埔區來講,漁樂鍋絕對係值得推介。
題外話/補充資料: 要提一提店員都很有禮!
2018-10-03
  • 美國肥牛
2018-09-28 2005 瀏覽
漁樂鍋是紅磡灣中心地下一間火鍋店,店內主打順德粥底火鍋,而我看中的是這家的秘製雞煲(不是重慶雞煲啊!),價錢$228(一隻雞煲),半隻$128都幾OK,不知那裡來的飢餓感,我同朋友就入去了。店內簡潔樸實,沒有什麼華麗的裝修,以卡位為主,坐下來都幾舒服,空間感大,一點也不擠逼。餐牌:有齊基本火鍋及配菜,價錢是可接受的。亞姨會過來叫你自製醬汁,本人不太討好左下角那款,味道怪怪的。炸鬼馬油炸鬼$52肯定是自家炮製,他們將炸油條中釀入墨魚滑,大小剛好,一舊一口咬下去真不錯,鬆脆香口。漁樂醬雞煲$228熱辣辣雞煲即叫即製,事前請叫了少辣(可選擇不同的辣度),辣度剛剛好,想不到一隻雞的份量如此之多,可見店家是十分足稱,2位女生眼闊肚窄,還叫了不少配料,我們會加油努力地吃!雞件新鮮,肉質滑嫩,好入味,撈埋漁樂醬鍋會有點偏咸,是重口味者最愛!他們將雞件加入辣椒、洋蔥、花椒粒等炒在一起,挺惹味的。所以我倆食完一件又一件,不知不覺就將它清盤了。朋友好喜歡食洋蔥,不停夾來吃,說好好好好食!舊舊都係肉!雞件吃得差不多時,鍋內醬料愈煮愈杰,是時間加湯吃火鍋配料了!我覺得薯粉($15)是雞煲最佳配搭,$15一大碗

餐牌:

有齊基本火鍋及配菜,價錢是可接受的。

炸鬼馬油炸鬼$52

漁樂醬雞煲$228

舊舊都係肉!

我覺得薯粉($15)是雞煲最佳配搭,$15一大碗都幾抵,完全足夠2個人食!

黑豚腩片$65

雪花分佈平均,色澤鮮美,咬下去有肉香味,大大盤只是$65,抵食,口感又幾好!

墨魚滑$85

真心覺得新鮮好吃,彈牙又脆口,有墨魚粒粒的口感,很不錯!

響鈴$42

這裡比較軟腍,表現平常,我比較喜歡浸腍來吃。

雞煲表現中上,我還是覺得2個人叫半隻就好了,再加多不同配料就完美,平日晚上不太多客,侍應亞姐照顧周到,下次應該要再挑戰粥德火鍋
2018-09-27
  • 秘製雞煲
2018-09-15 144 瀏覽
勁正既海鮮雞煲,同女朋友黎到紅磡,經過見到門面好光鮮,門口仲有啲報導話平價親民,一於入去試下。叫左個海鮮雞煲,都幾多料,仲有桶蠔,一碟四隻,勁大隻,煮到熟左都唔會縮水,同埋貴妃蚌,唔腥,夠新鮮。本身仲想試下佢既象蜜蚌,可惜要提早預訂先有,下次再黎既話一定會早啲訂。入到去果陣冷氣比較大,但係同店員講左之後,即刻調細個冷氣,態度親切。至於價錢方面,唔可以話超平價,剩係雞煲都二百幾蚊,但係我會話物有所值。日後黎開紅磡會再黎食。

2018-09-14 101 瀏覽
在黃埔放工後行過去會合男友,今晚係去紅磡啲酒店睇酒席🙈所以在附近食晚餐秋意漸濃,見到呢間好似都大間同闊落,所以就揀咗打邊爐正常價錢啦可樂好懷舊😆由於無熱飲,所以叫侍應俾唔凍既可樂,$9好多款鍋底揀,我們就懶,揀咗第二款,係秘製雞煲,配埋海鮮。半隻雞$218,雞肉嫩,蝦好大隻!侍應過黎幫手炒下,然後我們食完啲雞(戈陣我已經有少少飽.....好彩無叫全隻),就叫侍應加湯底,開始打邊爐啲餸好快送到,特別欣賞蔬菜拼盤咁早到,我可以一開始用黎墊肚,同埋如果娃娃菜太遲黎,最尾先放,就會吸晒湯底啲油7條響鈴,好多呀好抵呀😂黑豚腩片,肥瘦比例😍一邊恰,我一邊諗如果拎去煎應該仲正,哈哈結論:好食,而且平日夜晚人客唔算多,服務好周到😆

秋意漸濃,見到呢間好似都大間同闊落,所以就揀咗打邊爐

正常價錢啦

可樂好懷舊😆由於無熱飲,所以叫侍應俾唔凍既可樂,$9

7條響鈴,好多呀好抵呀😂

結論:好食,而且平日夜晚人客唔算多,服務好周到😆

2018-09-04 107 瀏覽
黃埔附近行街見到呢間漁樂鍋,見唔少人係入面食緊,實冇死啦,今期主打卜卜蜆同海龍皇鍋,今次同朋友試左個卜卜蜆先,下次再試埋個海龍皇鍋!坐落D卡位都好寬敞舒服,梳化位,比你慢慢打邊爐都唔怕坐到PATPAT痛。個鍋一開,超香蒜蓉同牛油味,D蜆都好多又大粒飽滿,我同朋友夾極都重有,D蜆既精華入晒湯入面,我每粒蜆都用殼兜埋少少湯汁黎食,唔好晒。另外叫左幾碟餸,佢牛都有3款選擇,我地揀左最平既美國肥牛,但上黎都好靚,雪花紋睇相都見到好均勻,切得又厚,啖啖牛味,另外仲有金錢肚都係必食推介!另外菜籃有粟米生菜金菇等冇人會拒絕既菜,最岩成班人又諗唔到食咩既選擇。雲吞都好驚喜,雖然冇原粒蝦係入面,但都食到好香蝦味。
雲吞都好驚喜,雖然冇原粒蝦係入面,但都食到好香蝦味。
2018-09-01 144 瀏覽
同朋友去食雞煲,食到一肚氣。 是日老闆大宴親朋,在坐3枱都係老闆朋友。其中最大一枱近20人在門口,阻住出入通道,食客要繞道而行。其中有6-7個小朋友,席上不停嘈吵尖叫,家長也沒有理會各自吹水。樓面只有二個阿姐,叫人要叫幾次,老闆對顧客也愛理不理,只顧照呼朋友。既然如此,何不改做私竇? 食物質素方面,雞煲正常,是唯一好食的。沒有太多味精,食完唔口渴。雞煲屬於偏濕的果種。 其他食物一差評。魚皮餃腥的,炸魚旦雪到變冰,粟米又瘦又唔甜,菜是爛的連頭頭尾尾都照出。 最離譜的是,叫了烏冬但上枱時竟是跌過在地上又黑又有頭髮,叫店員換過也只是沖沖水,再送上來時還有黑點在上面,食物如此不潔也可給人客食? 門口未見貼有酒牌,但店內卻售賣啤酒⋯ 總結 — 沒下次!
同朋友去食雞煲,食到一肚氣。

其他食物一差評。

門口未見貼有酒牌,但店內卻售賣啤酒⋯

總結 — 沒下次!
2018-08-23 125 瀏覽
經開黃浦做野,有朋友帶左我去打邊爐,卜卜蜆鍋一上台,我就知道朋友無揀錯餐廳。我估一鍋蜆超過2斤😍😍😍絕對會同朋友再去食多幾次的高質邊爐。兩個人食左約5百蚊左右,食到盡興而歸。絕非一般放題火鍋可以相比,睇相已經知道高質,卜卜蜆鍋做湯底,鮮甜得般隻隻都超大粒!手切肥牛,鮮蝦雲吞,牛肚都食到出係誠意之作,呢個價錢簡直超值。肥牛入口即化,牛味濃郁,非一般雪藏貨可以相比。雲吞同牛肚都有驚喜,雲吞似手包,粒粒同彈牙,有蝦味,牛肚就似鹵水過,一早入曬味。食完之後,整多碗雪耳糖水做飯後甜品,潤一潤,下次就可以再食過😋
肥牛入口即化,牛味濃郁,非一般雪藏貨可以相比。
2018-08-15 123 瀏覽
今日朋友話book左好嘢食帶我去,話係好抵食既海鮮粥底火鍋,於是我就俾朋友帶來到黃埔啦,出左地鐵之後行左幾分鐘就到左,位置都好好搵。我地嗌左個海龍皇鍋,一位係HKD198蚊免收加一,套餐有七款時令海鮮、五款自選配料、兩款餐前小食同埋有糖水添,都真係幾抵食喔!一黎姐姐就俾兩碟餐前小食啦,食住等,都幾開胃喔。跟住就有六款調味醬料俾大家自己調翻心水醬料啦,我就最鍾意䜴油、蒜蓉、辣椒、芜茜加埋炸蒜啦!好快D嘢食來啦,哇,D海鮮都幾新鮮噶,有貝類啦、魚啦、鮑魚啦、蟹啦等等,因為蝦賣曬,所以就換左D帶子俾我地。D海鮮真係好鮮甜,蟹真係好多蟹膏,仲啖啖肉,魚肉好嫩滑,鮑魚都好爽口,真係大滿足呀!食完D海鮮我地就放自選五款既配料入去啦,有肥牛啦,手打墨魚丸啦,響鈴啦,粟米啦,仲有豆卜!肥牛都唔錯,有牛味,墨魚丸都好彈牙,粟米好甜,豆卜吸左D湯底味道超級好,響鈴唔使講啦,一直係我既摯愛!打完邊爐就係我期待既粥底啦,我覺得好特別呀,姐姐們服務態度都好好呀,好貼心咁幫我地整鍋粥,將D南瓜芋頭跟粥磨成蓉,最後再加埋蔥花,芜茜等等,真係超級香呀,一入口真係有驚喜,好香濃,仲好清甜,超好味!份量多而且好味道!最後

一黎姐姐就俾兩碟餐前小食啦,食住等,都幾開胃喔。

份量多而且好味道!最後碗糖水都差D食唔落呀,不過我都係忍唔住食左好多!朋友真係無介紹錯,食過返尋味!
2018-08-09 83 瀏覽
終於收工返到黎屋企附近,又口痕想打邊爐,仲見到佢地門面夠大,入面夠哂光猛企理,唔洗諗喇,入黎試下~!打邊爐既醬料自己出去拎,但如果食雞煲再打邊爐,就留意唔一定要拎嫁~!因為我地今次叫雞煲,走spicy,就咁食都已經覺得好夠味!!!等既時候,先黎個蔬菜籃<3每款蔬菜都好新鮮,一D都唔霉~YEAAA食得喇!!!呢到係1/2隻雞,其實都幾多,而且唔會整得太細件。姐姐要先黎幫我地搞一搞佢!之後再黎個雲吞,真係粒粒都有鮮蝦,幾好味!!呢個墨魚丸雖然唔係好大粒,但食落粒粒都有墨魚肉,幾好食嫁而佢地呢個烏冬係好索湯汁,記得唔好煮太耐,唔係就會變左一PAT野..墨魚滑,真係好滑仲好爽口,一D都唔粉嫁~!可以食雞煲先喇!!真係啖啖肉,好好味~!打邊爐就緊係唔小得飲品喇<3最後食完會仲送個好滋潤既糖水,一D都唔死甜,味道仲幾清新TIM~

等既時候,先黎個蔬菜籃<3每款蔬菜都好新鮮,一D都唔霉~

之後再黎個雲吞,真係粒粒都有鮮蝦,幾好味!!

呢個墨魚丸雖然唔係好大粒,但食落粒粒都有墨魚肉,幾好食嫁

墨魚滑,真係好滑仲好爽口,一D都唔粉嫁~!

可以食雞煲先喇!!真係啖啖肉,好好味~!

打邊爐就緊係唔小得飲品喇<3

2018-07-19 123 瀏覽
今日同朋友去紅館睇子華,決定係紅磡附近搵食!😉係火車站經天橋落到去見到很多食舖。經過呢間叫《漁樂鍋》,好香吸引左我地!原來係食雞煲打邊爐!😁大家又餓又想食餐勁既,所以就決定係呢間餐度填肚喇!😋😋佢有好多唔同款既雞煲味:又有芝士/海鮮醬/原隻鮑魚醬。但我地最後都係叫左佢既招牌漁樂醬雞煲半隻(小辣)🐔!兩個人食半隻都係$138都算平。唔洗好耐個雞煲就黎喇!!好大陣好香既雞煲味!😋小辣夠哂惹味!個雞煲味道都好香濃,令到d雞好入味,唔會好鹹!辣得又幾好味。半隻雞份量都好夠,食落d雞唔會老,幾嫩。好快就俾我地KO哂喇!😋好味!然後就加湯開始打邊爐喇!😊我地叫左薯粉加落個湯度,滾到佢索哂個湯既精華!食落真係好正好濃味!而家呢度既薯粉係幼身的,所以容昜夾起!口感更好,很有彈性!😋見啲薯粉咁好味!我地決定再叫稻庭烏冬!!😍😍真係愈邪惡愈好味呀!👍👍再叫左:特级牛肉粒🐂都幾大碟好多粒!大大粒既一口牛肉粒,一啖放入口,口感十足。有少少脂肪位,食落都好有牛味。唔洗滾好耐就食得!但湯夠哂濃味,唔需要沾醬油都夠哂味!手打墨魚丸,同平時食開既有分別。呢度係手打既,size細粒d,似魚旦咁!食落都幾彈牙。都唔錯!魚

然後就加湯開始打邊爐喇!😊

見啲薯粉咁好味!我地決定再叫稻庭烏冬!!😍😍
真係愈邪惡愈好味呀!👍👍

再叫左:特级牛肉粒🐂都幾大碟好多粒!
大大粒既一口牛肉粒,一啖放入口,口感十足。

手打墨魚丸,同平時食開既有分別。
呢度係手打既,size細粒d,似魚旦咁!
食落都幾彈牙。都唔錯!

魚皮餃份量都幾多粒!!

個湯底咁好味,點可以少得炸魚皮!
呢度d魚皮比較薄身同大塊,浸一浸就食得!😋
而且炸到好脆身!好味!!😋😋

我仲叫左杯凍柚子蜜飲,加左檸檬落去,飲落酸酸甜甜,好清涼!😆