2020-11-21 63 瀏覽
想係銅鑼灣揾間蒸鍋諗住食得健康啲,見依間漁港薈好好食評,地點又方便,又有得係openrice 訂枱,於是就胆粗粗就試下。我地去到餐廳,安排咗我地坐張梳化大枱,套餐都係嗰啲唔詳細講,唯一想講係樣樣都好好食,乳鴿嫩滑、辣蟹十分惹味,海鮮就更加唔駛講,十分新鮮。嘢食講完,最想講嘅係員工嘅態度。每一位(無錯,係每一位)都十分有禮細心,見我地有老人家,主動另上一壺熱水。見我地影相,就主動幫我地影全家福。海鮮盤準備好,又特登捧過嚟再同我哋成家影一張。全程所有人都係笑笑口,又主動(換碟,俾濕紙巾,換水,等等等等)。去到甜品,仲慢慢等我地食完飯先上,完全唔會趕唔會心急,真係食得好舒服。補多一句,由於今晚人客不是太多,員工仲幫我哋蒸埋食物,十分體貼及有耐性。我成日覺得,嘢食好唔好食都唔係最重要(不過依間真係好好食),最重要係員工服務質素。今次嘅體驗真係好好,一定會再返轉頭捧場!另,慣例無食物相,因唔興相機食先。

另,慣例無食物相,因唔興相機食先。
2020-11-21 625 瀏覽
朋友知道我鍾意食海鮮, 佢話同同事食過呢間餐廳既海鮮之後就念念不忘於是就約左我去再食呢間餐廳係中菜廳既格局, 環境幾寬敞同坐得幾舒服基本上你一入到黎都會見到每枱都有一大盤海鮮我地就叫左佢最新出既二人餐呢個二人餐, 首先會有一隻炸乳鴿, 外皮好香脆, 入面D肉仲好嫩, 沾埋個淮鹽, 係一個好正既前菜之後店員就捧左一個盤海鮮上枱, 上面有鮑魚, 帶子, 青, 鮮蝦, 仲有龍躉件, 脆骨腩, 好豐富店員仲會幫你一件一件咁放入蒸氣鍋煮熟, 又會幫你計時, 咁就唔會怕煮過龍, 好貼心! 佢既海鮮真係好新鮮, 每一樣都好有鮮味, 尤其係鮑魚, 蒸既時間岩岩好, 整到岩岩熟, 配埋佢既XO醬食, 真係一流食完蒸海鮮, 原來個鍋入面入有乾坤, 下面係用黎食火鍋, 頭先既蒸海鮮既精華會滲左落去加埋啲芫荽皮蛋豆腐,就變咗一個好好味嘅火鍋,火鍋配料就有牛肉,手打丸同菜,佢嘅手打丸尤其出色,無論牛丸定墨丸都好好味呢個價錢食到一個咁豐富嘅晚餐, 真係超值

於是就約左我去再食
呢間餐廳係中菜廳既格局, 環境幾寬敞同坐得幾舒服

基本上你一入到黎都會見到每枱都有一大盤海鮮
我地就叫左佢最新出既二人餐

加埋啲芫荽皮蛋豆腐,就變咗一個好好味嘅火鍋火鍋配料就有牛肉,手打丸同菜,佢嘅手打丸尤其出色,無論牛丸定墨丸都好好味

呢個價錢食到一個咁豐富嘅晚餐, 真係超值
2020-11-20 47 瀏覽
今次黎到銅鑼灣,揀左係so go隔離既餐廳,見到依間幾特別,就上黎試下了蟲草花燉雞湯雞湯夠味,夠料,雞腳,豬肉,雞件,瑤柱,飲完成身暖笠笠。招牌黃金川辣蟹辣蟹夠辣,唔食得辣既朋友要小心,比較重口味。脆皮妙齡乳鴿乳鴿炸到皮夠脆。一上枱就香噴噴,點埋准鹽食夠哂味😋之後就到蒸既食物上枱大大盤海鮮,精心擺設,大聖子,海生蝦,大元貝,貝貝殼,大連鮑魚,海班件。聖子,元貝夠哂新鮮,鮮甜貝貝殼亦無沙侍應一份份幫我哋蒸,完全唔洗自己郁手,坐係到等食😂之後就係手切肥牛每人兩片,好夠牛味👍🏻粗糧拼盤上枱時蒸好左,味夠飽可以食埋就夠哂之後到綠豆沙唔會好甜,有起沙,夠淋,好食

蟲草花燉雞湯
雞湯夠味,夠料,雞腳,豬肉,雞件,瑤柱,飲完成身暖笠笠。

招牌黃金川辣蟹
辣蟹夠辣,唔食得辣既朋友要小心,比較重口味。

脆皮妙齡乳鴿
乳鴿炸到皮夠脆。一上枱就香噴噴,點埋准鹽食夠哂味😋

之後就到蒸既食物上枱
聖子,元貝夠哂新鮮,鮮甜
貝貝殼亦無沙
每人兩片,好夠牛味👍🏻

粗糧拼盤
上枱時蒸好左,味夠飽可以食埋就夠哂

之後到綠豆沙
唔會好甜,有起沙,夠淋,好食
1K
2020-11-19 50 瀏覽
天氣開始轉涼,又想個人食得暖粒粒,相信食火鍋就係期中一個選擇,但今晚同朋友就點了這個銀裝海鮮蒸鍋,一枱二食鮮蒸鍋,有個無味精燉湯,入口清新,燉湯內材料十足,接住就係個招牌黃金川辣蟹,原隻蟹斬開,大大件,入口十分入味帶點辣味夠晒惹味刺激!還有脆皮妙齡乳鴿,皮脆肉嫩,呢個二食嘅部份十分滿意,完了就係另一食海鮮蒸鍋,店員上了一碟海鮮拼盤,有生猛嘅韓國大鮑魚,上枱時還不同活動,放到蒸氣鍋內蒸,店員按下計時器到數,唔怕會over,鮑魚肉質十分彈牙爽口,夠晒鮮味!而當中嘅蟶子皇都十分大隻,肉質爽口彈牙鮮味,真係夠晒新鮮!而安格斯手切肥牛亦十分肥美軟滑,入口時個陣濃郁嘅牛肉味道加埋上面嘅肉汁同口感正!還有份粗糧拼盤送上,食埋真係夠晒飽!最後就係個潤喉綠豆沙糖水!咁食法又係一個唔錯嘅選擇!
還有脆皮妙齡乳鴿,皮脆肉嫩,呢個二食嘅部份十分滿意,

還有份粗糧拼盤送上,食埋真係夠晒飽!
最後就係個潤喉綠豆沙糖水
咁食法又係一個唔錯嘅選擇!
2020-11-19 54 瀏覽
今晚難得約到好朋友食晚飯,揀左銅鑼灣既漁港薈,食我同朋友都中意食既海鮮鍋。睇下個餐牌,有個餐好抵食,每位$198,叫做一檯二食海鮮鍋。首先來個紅燒乳鴿,再食蒸氣鍋,有大連鮑魚,北海道元貝,鮮甜海蝦,法國青口,龍躉片同脆骨腩,海鮮好新鮮,味道鮮甜。呢度店員服務唔錯,好主動幫手處理下海鮮,換下骨碟。食完鮮甜既海鮮,仲可以再打邊爐。湯底係皮蛋芫茜豆腐湯,配料就有安格斯牛肉啦,蔬菜,及烏冬,好豐富,好飽呀。

呢度店員服務唔錯,好主動幫手處理下海鮮,換下骨碟。

2020-11-18 46 瀏覽
朋友極力推介要食呢一間餐廳嘅正海鮮,佢已經足足講咗兩個星期🤣,所以Book咗位今日食!結果我食完,終於明白點解我朋友不停極力推介了🙈我哋叫咗一枱兩食優惠,真係堅抵食!嘢食多籮籮👍🏻半邊脆皮紅燒乳鴿:外皮香脆,肉質鮮嫩,作為開胃菜,冇得彈!海鮮盤:有齊鮑魚、青口、帶子、龍躉片,清蒸食法,尤其青口同帶子,啲汁非常之鮮甜,而且蒸得啱啱好,一啲都唔um🤗。清蒸後啲汁會留黎打邊爐🍲安格斯手切肥牛:有雪花,少少肥膏,好正!丸:我估唔到呢度啲丸仲好味過海鮮盤🙈尤其粒墨魚丸,足料同大粒,而且食得出非常之新鮮,係出面完全食唔到呢一種口味!個餐仲包埋蔬菜同烏冬,真係食到大滿足!下次再挑戰!

我哋叫咗一枱兩食優惠,真係堅抵食!嘢食多籮籮👍🏻

半邊脆皮紅燒乳鴿:外皮香脆,肉質鮮嫩,作為開胃菜,冇得彈!

安格斯手切肥牛:有雪花,少少肥膏,好正!

個餐仲包埋蔬菜同烏冬,真係食到大滿足!下次再挑戰!
2020-11-18
  • 安格斯手切肥牛
  • 脆皮妙齡乳鴿
  • 北海道大元貝
  • 墨魚丸
2020-11-18 51 瀏覽
好耐無食蒸鍋喇,特登上網搵咗間有特價嘅🤣 諗住平平哋過吓口癮,點知質素同價錢唔成正比🤪 價錢平,但質素好掂😛 我哋叫咗銀裝海鮮蒸鍋嚟食~無味精靚燉湯 真材實料,入口係天然鮮甜味,返咗成日工飲返啖靚湯超爽~脆皮妙齡乳鴿 估唔到食蒸鍋都有小菜食🤣 乳鴿上枱時熱辣辣,皮脆肉嫩。招牌黃金川辣蟹 見住師傅網起啲蟹即炒🦀 夠哂濃郁入味,,辣得過癮🥵 同埋好多好多蟹肉🤤 完全唔會花好多時間剝完得個吉!蒸鍋嘅海鮮有大連鮑魚、蘇格蘭蟶子皇、北海道大元貝、蝦、海班件、貝殼。想講各樣都超級新鮮😛 真心連豉油都唔駛點。鮑魚上枱仲識郁,店員蒸得啱啱好,蒸完都仲好大隻,勁彈牙😬 蟶子皇好鮮甜又大隻,出面無幾可🥴安格斯手切肥牛 食完鮮甜海鮮食返啲肉真心唔錯,就咁蒸肉味都幾出,不過份量就唔多。粗糧拼盤 蒸鍋最尾必有,雖然蒸定俾客人,但都係keep住熱辣辣,食完就飽哂🤗如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕

想講各樣都超級新鮮😛 真心連豉油都唔駛點。
鮑魚上枱仲識郁,店員蒸得啱啱好,蒸完都仲好大隻,勁彈牙😬
蟶子皇好鮮甜又大隻,出面無幾可🥴

如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
2020-11-17 52 瀏覽
一檯二食鮮蒸鍋♨️呢間係銅鑼灣澳門逸園中心新開嘅,主打海鮮及蒸鍋,宜家仲有新張優惠,我呢個係銀裝海鮮蒸鍋優惠價$328/位 (原價$488/位)先嚟好清甜嘅無味精靚燉湯,入面好足料喔,有雞腳蟲草花瘦肉~之後個招牌黃金川辣蟹好出色,走油到金黃再用川式爆到勁惹味,帶微微香辣,肉質夠實另外仲有脆皮妙齡乳鴿,香口鹹香惹味,想再追加食到蒸鍋部份了,海鮮盤會有鮑魚、蟶子皇、大元貝、海蝦、海班件、花甲、整體海鮮好新鮮鮑魚都大隻又爽口彈牙,大元貝夠哂鮮甜美味仲有海班件肉質嫩滑帶彈牙,淡淡鮮甜魚味花甲及蟶子都係走濃鮮路鮮另外仲有安格斯手切肥牛,牛味都出又濃蔬菜拼盤有紫薯粟米南瓜同埋芋頭,4隻顏色好健康感覺,食完都夠飽肚最後仲有綠豆沙糖水,煲到起沙又夠香
一檯二食鮮蒸鍋♨️

先嚟好清甜嘅無味精靚燉湯,入面好足料喔,有雞腳蟲草花瘦肉~

另外仲有脆皮妙齡乳鴿,香口鹹香惹味,想再追加食

鮑魚都大隻又爽口彈牙,大元貝夠哂鮮甜美味

仲有海班件肉質嫩滑帶彈牙,淡淡鮮甜魚味

花甲及蟶子都係走濃鮮路鮮

另外仲有安格斯手切肥牛,牛味都出又濃

最後仲有綠豆沙糖水,煲到起沙又夠香
2020-11-15 26 瀏覽
如果唔想打邊爐又唔想食燒肉,邊到搵啲暖笠笠既野食呢?上網碌到呢間漁港薈openrice有折,有蒸鍋、海鮮同小菜,都唔洗$300位! 即刻BOOK左同女朋友收工一齊去食!位置就係銅鑼灣SOGO旁邊,超級方便,上到去位置唔算大但係座位之間距離分得好開,傾計同坐都好舒服。一坐低無耐就有一盅燉湯黎左暖下肚先,一飲落去就知足料無味精。望落去清澈透明,入口清甜,湯味濃郁,非常滋補。剛剛飲完湯乳鴿就上黎了,炸得好香脆,肉汁嫩滑,仲有汁同油香滴出黎,諗返起都覺得香。然後就到我有少少期待既黃金川辣蟹,用左少量咸蛋黃炒,但係每一啖蟹肉都有蛋黃既香,同埋四川既辣。除此之外成隻蟹都啖啖肉,而且每一啖咬落去都有蟹既鮮味同埋炒香左既香料味,呢個十分推介,我估出面小菜咁樣食一碟都要兩百啦!到介紹下海鮮:有大鮑魚、聖子皇、大帶子、生猛大海蝦、多寶魚件、鮮甜貝殼等等。每一樣都好新鮮,隻鮑魚黎到我面前仲識郁。特別推介係聖子皇,大大隻好甜好香,樣樣海鮮都好肥美好新鮮,而且清潔得好乾淨,無任何污穢味。蒸鍋就係食佢食材既鮮味,而每一樣都十分高水準。店員都好好服務,全程都係佢地幫手蒸計埋時間,同埋夾俾我地食,簡直係五星級服務。最

最後食埋個安格斯手切肥牛同埋粗糧拼盤,入面有紫薯、南瓜、香芋、粟米,都係清甜為主,只能夠講食完真係好滿足。十分推介~
2020-11-13 73 瀏覽
這陣子都是在吃雞煲或打邊爐,很久沒有吃過海鮮蒸鍋了,剛好在網上看到這間漁港薈在做優惠,便決定訂位去試一試。有兩款套餐正在做優惠,我們點了銀裝海鮮餐,配料有扇貝、鮑魚、聖子、海蝦、斑片、大蜆、肥牛。此外有燉湯、燒乳鴿、炒黃金辣蟹。最後還有一籠粗糧和糖水,非常豐富。這套餐原價每位$488,特價後每位$328,物有所值。點餐後很快就上燉湯,材料十足,吃蒸海鮮前可先暖一暖胃。然後就到燒乳鴿和炒黃金辣蟹,乳鴿熱辣辣又多汁,很美味。炒蟹就有川味的辣和咸蛋黃的香。吃過熟食後,就到主角海鮮出場。這家店的服務很好,店員都會幫忙放上海鮮及計時,確保海鮮不用蒸得太老。每款海鮮都很新鮮味美,用蒸的方法就能吃出原汁原味。

2020-11-13 34 瀏覽
呢日約咗朋友係銅鑼灣食飯,網上見呢間新開的海鮮小菜飯店,一於來試吓。餐廳主打蒸海鮮,亦有小菜等供選擇。聽店員介紹,呢度大廚我地想食下炒小菜又想食海鮮,叫左幾味海鮮,一於食返餐好嘅。避風塘鮑魚做法金黃香脆,微微辣好惹味香口。鮑魚肉質非常爽甜彈牙!齒甲留香!豉椒炒花甲$98 喜辣的朋友可以叫加辣版,花甲肉質好飽滿,吸哂香辣,炒法夠惹味,一道鮮味開胃的海鮮。豉椒炒蟶子皇蟶子皇肉質超彈牙,喜歡大大隻的,咬下鮮味出哂黎。豉椒炒法香口惹味,夠哂鑊氣有水準!上湯浸時蔬$88最喜歡翠綠的嫩豆苖,這裡選用上級靚苖,用上湯浸經已是最合適的食法,保留爽口菜的原味道,給味蕾清新感覺,健康美味之選!物有所值!頭抽煎海中蝦 (例)$198雖然菜式看似普通,但也甚考大廚功架,因為只是用簡單煮法帶出食物鮮味,這裡大廚要記一功。煎得金黃蝦肉保持爽嫩彈牙,頭抽吊出鮮香,回味無窮!餐廳仲有賣點蒸海鮮,下次要再黎試吓。
餐廳主打蒸海鮮,亦有小菜等供選擇。

避風塘鮑魚
做法金黃香脆,微微辣好惹味香口。
鮑魚肉質非常爽甜彈牙!齒甲留香!

豉椒炒花甲$98

豉椒炒蟶子皇

上湯浸時蔬$88

頭抽煎海中蝦 (例)$198

餐廳仲有賣點蒸海鮮,下次要再黎試吓。
2020-11-12 81 瀏覽
🥰放工後同大食仔去銅鑼灣食飯.選擇左大家都好鍾意既蒸海鮮·點了蒸鍋套餐..原價每位$488,而家特價$328位!好抵啊😍套餐最大賣點係有蒸海鮮之餘,仲有小菜、湯品同糖水👍🏻岩哂咩都想食既我地😛·🥣無味精靚燉湯.配料足,味道清甜!🦀招牌黃金川辣蟹.加入咸蛋黃.咸香惹味🐧脆皮妙齡乳鴿.好耐無食啦😍👍🏻皮脆肉嫩🥢生猛大連鮑魚.😋😋❤️😍蘇格蘭蟶子皇.蒸到剛好唔會太韌🥰🥢北海道大元貝.清洗乾淨仲去埋內臟👍🏻🦐鮮甜海生蝦.鮮甜新鮮🥢鮮甜貝貝殼.fav!!大大粒蜆肉🐠游水海斑件.唯一要改善既地方係無清乾淨魚鱗🐮安格斯手切肥牛.絕對係重點!油脂分佈平均🍠粗糧拼盤.包括南瓜/紫薯/芋頭~夠哂飽肚🥄綠豆沙.甜度剛好😋綠豆起沙👍🏻完滿·📍漁港薈銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心3樓
🥰放工後同大食仔去銅鑼灣食飯.選擇左大家都好鍾意既蒸海鮮

🥣無味精靚燉湯.配料足,味道清甜!

🦀招牌黃金川辣蟹.加入咸蛋黃.咸香惹味

🥄綠豆沙.甜度剛好😋綠豆起沙👍🏻完滿

📍漁港薈
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心3樓
2020-11-12 377 瀏覽
漁港薈銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心3樓呢排想食得健康啲,唯有諗到食蒸鍋。咁啱見到樓下間餐廳做緊$488套餐。睇落去超多野食,梗係要試下啦!冇味精靚燉湯招牌黃金川辣蟹脆皮妙齡乳鴿生猛大連鮑魚蘇格蘭蟶子皇北海道大元貝鮮甜海生蝦游水海班件鮮甜貝貝殼安格斯手切肥牛粗糧拼盤敬送西尾棟綠豆沙一開波侍應就送左碗香噴噴嘅冇味精靚燉湯,比同平時飲開燉湯唔同,比轉濃。之後頭盤係一個超惹味招牌黃金川辣蟹。驚你唔夠喉,食到咁上下就黎左碟脆皮妙齡乳鴿。跟住一個蒸鍋拼盤上面有大蓮鮑魚,蘇格蘭蟶子皇,北海道大元貝,鮮甜海生蝦,游水海班件,最後重有鮮甜貝貝殼。侍應會幫你一件一件放上蒸鍋上慢慢蒸,服務周到!所有海鮮料都幾新鮮,很不錯!再黎嘅係安格斯手切肥牛,肉質鮮嫩,好想再食多件。最後再黎粗糧拼盤,重有綠豆沙。
漁港薈
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心3樓

蘇格蘭蟶子皇
鮮甜海生蝦
敬送西尾棟綠豆沙

招牌黃金川辣蟹

之後頭盤係一個超惹味招牌黃金川辣蟹。
脆皮妙齡乳鴿

驚你唔夠喉,食到咁上下就黎左碟脆皮妙齡乳鴿。
鮮甜海生蝦+蘇格蘭蟶子皇

安格斯手切肥牛

再黎嘅係安格斯手切肥牛,肉質鮮嫩,好想再食多件。
粗糧拼盤

最後再黎粗糧拼盤,重有綠豆沙。
2020-11-11
鮮甜海生蝦+蘇格蘭蟶子皇
2020-11-12 46 瀏覽
今晩來到銅鑼灣的新餐廳吃蒸鍋,地方很大,很適合聚會。這個晩市套餐銀裝海鮮蒸鍋原價每位$488,現在只是每位$328,十分掋食。無味精燉湯 - 湯底鮮甜,因無味精所以喝完也不覺口渴。脆皮乳鴿 - 肉質鮮嫩,皮很脆夠香口黃金川辣蟹 - 蟹炒到乾爽脆身,辣得十分惹味。可惜沒有手套提供。吃完小菜便進入蒸海鮮環節,員工會幫我們蒸和計時的,所以吃得超輕鬆。北海道大元貝 大連鮑魚蘇格蘭蟶子皇和海蝦貝殻海班安格斯手切肥牛蔬菜綠豆沙 - 非常足料整體不錯,但如果套餐包括麵、粥或飯等等會更飽肚。
今晩來到銅鑼灣的新餐廳吃蒸鍋,地方很大,很適合聚會。

無味精燉湯 - 湯底鮮甜,因無味精所以喝完也不覺口渴。

脆皮乳鴿 - 肉質鮮嫩,皮很脆夠香口

大連鮑魚

蘇格蘭蟶子皇和海蝦

貝殻

海班

蔬菜

綠豆沙 - 非常足料

整體不錯,但如果套餐包括麵、粥或飯等等會更飽肚。
2020-11-08 72 瀏覽
終於計好公司條數了,和同事都覺得應該好好補償自己😂於是吃個蒸氣鍋,談個天,銅鑼灣雖然食肆林立,但我喜歡漁港薈的環境和食物質素👍🏼我們又例牌點了個二人鍋,喜歡無味精燉湯、黃金川辣炒蟹和紅燒乳鴿來作小菜,非常夠鑊氣。紅燒妙粉乳鴿皮脆肉嫩,乳鴿肉沾上椒鹽後,更喜歡💕黃金川辣炒蟹鹹蛋黃的份量剛好,令蟹不會過分油膩👍🏼啖啖肉。海鮮蒸鍋有韓國大鮑魚、蘇格蘭蟶子皇、紐西蘭大帶子、生猛大海蝦、甜貝貝殼和法國多寶魚。海鮮的種類和數量我們都很滿意,兩人吃實在是非常夠:)大鮑魚是新鮮的,還在動🙈大帶子肉質鮮甜法國多寶魚配上自家調製的醬汁,一流。來多客手設肥牛和粗糧拼盤後,我們都飽飽了,非常滿足。

紅燒妙粉乳鴿

皮脆肉嫩,乳鴿肉沾上椒鹽後,更喜歡💕

黃金川辣炒蟹

鹹蛋黃的份量剛好,令蟹不會過分油膩👍🏼啖啖肉。

海鮮蒸鍋

大鮑魚是新鮮的,還在動🙈

大帶子肉質鮮甜

法國多寶魚配上自家調製的醬汁,一流。

來多客手設肥牛和粗糧拼盤後,我們都飽飽了,非常滿足。