2017-06-12 185 瀏覽
試了很好的節日宴客菜,網上見到來試一試,什錦海鮮鍋巜航母盛宴》,又是螃蟹,又是蝦,又是鮑魚,又是螺肉,又是尤魚,又是青口,又是帶子,還有和蔬菜,海鮮很新鮮,湯底很開胃,而且有四款選擇,辣汁我最愛!!不管咋說,非常美味呀~~ 配料你也可以根據自己的愛好,進行搭配哦,有幾十款選擇,還有手打牛丸,都是新鮮彈牙的,沒有選錯地方,有機會再來~~ 好吃是王道!!!!!!!加湯前~~~~~加湯後~~~正!!! 滿分!!!

加湯前~~~~~

加湯後~~~

正!!! 滿分!!!
上網見到啲網紅去食水佬榮個勁大既海鮮鍋叫航母盛宴就去試下,打電話去問原來星期日至四早段先208蚊一位,不過我就揀左個方便自己既時間去食星期五$268 再加錢轉龍蝦,有盤大海鮮之餘仲有埋配料,真係勁抵,今時今日邊到食到,最緊要係海鮮都係新鮮,盤海鮮黎侍應會叫我地影左相先之後再開爐,個侍應一落個湯有兩隻蝦一齊跳左出黎,鮑魚都係郁下郁下,真係好新鮮,佢地有四種湯揀,我地就揀左佢地最出名個辣汁湯,即係平時水佬榮最出名果個蟹鍋果個湯底,個湯滾好左之後就食左快熟既花蛤同蝦先,蝦好甜,贊!花蛤好鮮味,贊!鮑魚一熟就要食,正!否則會un左,扇貝好厚肉,正!仲有其他海鮮都好得!個配料有幾十樣可以比我地揀幾樣,我地咁鐘意打邊爐所以另外叫多左好多配料,今餐晚飯非常滿足,所以特別想同大家分享。
  • 牛星拱照
今日同屋企人去咗食水佬榮火鍋 平時好少夏天打邊爐 不過喺Facebook度見到個海鮮大雜燴火鍋 二百幾蚊好想去試吓 就打電話去book 因為打電話book嘅話就送一渣竹庶茅根個海鮮大雜燴真係超級大盤 我哋五個人食就叫咗五人份量 因為佢係續位續位計嘅 二百幾蚊一位埋單都係千幾蚊 除咗呢個大雜燴佢另外仲有配料包埋 可以自己揀 我哋揀咗萵筍 牛肉 午餐肉 等 我覺得真係好抵 佢個湯底真係超級好食 連豉油都唔使落 到最後食完個鍋我仲飲左兩碗湯添 淆左咁耐啲海鮮味出晒嚟 好好飲 最後想講埋佢哋啲海鮮真係好新鮮 個鍋除咗有海鮮都有菜蘿蔔粟米嗰啲 好正啊
今日同屋企人去咗食水佬榮火鍋

淆左咁耐啲海鮮味出晒嚟 好好飲

最後想講埋佢哋啲海鮮真係好新鮮
個鍋除咗有海鮮都有菜蘿蔔粟米嗰啲
好正啊
別看我們五個女生瘦瘦這樣喔,其實很會吃一下的🤣🤣🤣 佐敦也能找到好料吃了!那天試吃了《航母盛宴》,實在太好料了!不但有美味的蟹,還有鮑魚、蝦、螺、扇貝、花蛤&墨魚等等滿滿一鍋超贊的!😍 而且價格真的很划算,只需208起就能吃到了!海鮮都很新鮮,而且真的大份,絕對足夠5個人吃飽飽!湯汁的口味選擇有辣 / 不辣湯底分別有4種口味-原味、喇沙口味、越南口味和辣汁口味!個人覺得辣汁湯是很贊的!我們吃小辣,辣到剛剛好😍

湯汁的口味選擇有辣 / 不辣

2017-06-08 156 瀏覽
想試好耐既'澳門台山水佬榮火鍋'來慶祝母親節入坐vip房,可以不被人打擾係香港都可以食到澳門既味道店員推介'鮑魚刺身'當然要必叫招牌既'辣汁雜菌花蛤鍋'湯底好惹味好正花蛤比預期多,食極還仲有每樣食物都好新鮮最後每人點了'黃金大蝦'大蝦一開二,非常惹味雖然價錢比一般火鍋略貴少少但材料新鮮,湯底好味會有下次
想試好耐既'澳門台山水佬榮火鍋'
來慶祝母親節
入坐vip房,可以不被人打擾
係香港都可以食到澳門既味道
店員推介'鮑魚刺身'
當然要必叫招牌既'辣汁雜菌花蛤鍋'
湯底好惹味好正
花蛤比預期多,食極還仲有
每樣食物都好新鮮
最後每人點了'黃金大蝦'
大蝦一開二,非常惹味
雖然價錢比一般火鍋略貴少少
但材料新鮮,湯底好味
會有下次

2017-06-08 165 瀏覽
經朋友介紹,一家三口去到這間特色火鍋店吃飯。開頭覺得佢個名又澳門又台山火鍋,都唔知係邊度既菜。反正朋友推介,咪去試下。因為阿媽阿哥唔食辣,朋友推介的辣花蛤蟹鍋就無奈放棄了。那就點了另一招牌胡椒豬肚雞湯鍋。還有香芋豬肉丸,三層高的牛星拱照 ,還有必須推介的很好食的粟米煎墨魚餅。第一次見有到人用豬肚包住隻雞的火鍋,十分有特色,豬肚同雞也很「林」, 湯底味道也不錯。 至於那三層高的牛星拱照, 底層應該包括了本地肥牛和雪花肥牛,中層係 牛舌,最頂層係肥牛粒。肥牛同牛粒真係一流。(而我對牛舌就一向一般般)。 香芋豬肉丸也十分有特色,其他地方未見過。如果鍾意芋頭的你,一定很喜歡。三個人一千蚊賣單。PS. 去到記得叫粟米煎墨魚餅! 因為對那辣蟹煱念念不忘,所以過了兩天就再來到這間火鍋店一試。今次捉左八個朋友來。(多D人,多D野食, hehe)第一件事, 因為要等齊人,所以先叫了粟米煎墨魚餅同鮮象拔蚌刺身,食住等。 墨魚餅超好食,象拔蚌也很新鮮(記得用切條上)。 齊人時, 就叫了兩個辣蟹鍋,分別一個微辣一個中辣。 當然也有叫那牛星拱照。 還有花膠仔(有人話食花膠會靚D)。那辣蟹鍋,真的無令我失望。 成

PS. 去到記得叫粟米煎墨魚餅!

那辣蟹鍋,真的無令我失望。 成隻羔蟹攤咗喺個火鍋上,真材實料。 本人較鍾意中辣的那一個。最後食左好多好多野,飽到爆炸先走。今次勁食同叫左象拔蚌刺身,所以每人大約要六百蚊,但我覺得物有所值。

PS. 今次推介的當然係辣蟹煱和花膠仔。特別的一提係我叫了兩瓶鮮榨橙汁(真的鮮榨又凍),食火鍋飮這個一流。

最後,還要讚他們的服務態度。咁有乜唔好? hmmmm...... 暫未發現。

2017-06-02
  • 煎粟米墨魚餅
  • 辣汁花蛤羔蟹鍋
2017-03-13 813 瀏覽
來過這裡兩次了,兩次都選入座VIP房間,因為知己朋友們可以擁有一個不被打擾的私人空間,重點是房間有不同的大小、不同的最低消費切合不同人士的需要;蟹鍋雖然有點貴,但真的很鮮味!食材都很新鮮,不俗,絕對會再去!
2017-03-08
20 分鐘 (堂食)
2017-01-04 1275 瀏覽
新年新開始,又係時候同老友聚下,唔想食蒸氣海鮮煱,又唔想有時間限制,就到水佬榮選擇打邊爐啦!4個女人一坐低就選擇困難症上身,揀咩湯底都頭痕,有服務員介紹辣汁雜菌花蛤鍋,咁就一試無妨啦,果然冇介紹錯,湯滾起就食花蛤先,又大隻又多,平均每人都食到10隻8隻,隻隻都開口!最值得一讚係牛星拱照,真的好正!蝴蝶腩又腍又香!今晚還叫咗午餐肉,凍豆腐,手打唧唧蝦子墨魚麵,粟米,鮮准山片,手打六寶丸,雜菜籃同鮮大魚頭!食完今餐明白咩叫做物有所值!下次一定會再食過!諗起都流口水!
2016-12-05 1544 瀏覽
水佬榮個名都聽咗好耐,今日一於就去試吓,去到樓下見到好多明星相,有古天樂,農夫,鄭中基,鄧麗欣,吳雨霏等等,好多明星都去食,見到枱面有個推介必食嘅花甲蟹煲就一於試吓啦,有微辣、小辣、中辣、大辣同唔辣,我哋就要左微辣,因為有小朋友一齊食,個鍋一嚟到隻蟹超大隻,花甲超級多,食到最後都食唔晒啲花甲,真係好抵食,配料我哋叫咗花膠,芋頭豬肉丸(豬肉配芋頭勁香),粟米墨魚丸(香甜彈牙,粟米粒係用新鮮嘅粟米),鵝腸(超肥美),蟹棒(係用日本蟹棒),三層牛肉(有牛舌芯,出邊唔係咁容易食到,彈牙咬口)食材非常之高級,個個朋友都大贊呢間係最好食嘅火鍋店!
2016-12-05 1556 瀏覽
同同事慶慶祝生日, 之前已經嚟食過幾次,每次質數都有保證.佢O既湯底絶對唔輸得, 我地一行八人, 之前食過佢O既花甲鍋都今次再覆桌, 仲偠今次食埋佢O既水魚鍋, 每個鍋入面已經好多料, 而D料都新鮮.而其他餸加埋佢O既服務, 我覺得都值回票價.
題外話/補充資料: 咁啱嗰日係星期五, 都几多人, 但佢D服務態度絶對OK, 所以都包含落佢價錢之一.
2016-11-25
慶祝紀念
生日
椰青野生滋補水魚鍋
辣汁雜菌花蛤鍋
秀珍菇, 白膳片
冬瓜
本地手切肥牛
手打墨魚丸, 水餃, 枝竹
牛星拱照
  • 水餃
  • 枝竹
  • 雜菌花甲鍋
2016-10-07 1729 瀏覽
上星期六,第一次和老婆到這家店試,我點了招牌火鍋什菌花甲蟹煲我點選肉蟹18蚊兩,店員回頭告知蟹重1斤6兩,當蟹煲上枱我一看這蟹蓋咁細有無可能有1斤6兩呀,最多只有12兩因為我自己經常去街市買海鮮亦知道一隻蟹大小約多少重量,所以我覺得這家店太不老實了,就當隻蟹用咸水草最多騙你3兩我也無話可說當時我亦無向店員投訴因為亦知道結果所以算了最多以後不來,這次我還點了手打墨魚面68元,味道沒有什麼特別但口感幾好,蝦丸78元爽口有蝦味好食,蟹子帶子餃88元幾特別,整體火鍋配料幾好湯底都夠味不過就是花甲好細無咩肉和雜菌好少,最後一提我叫店員給我們兩杯水,店員說要收10元一位,我只好叫左一渣竹蔗水48元,埋單992有點不值如果不是騙秤減番200就差不多
當時我亦無向店員投訴因為亦知道結果
2016-07-11 2675 瀏覽
follow佐一個model既ig好耐 成日見到佢食水佬榮(好似佢有份開)觀望佐成年 尋晚終於約埋班fd齊齊出動 上到水佬榮 阿姐好熱情招呼我地啦 咁醬呀 調味料果啲就已經擺左係枱上啦. 言西(唔知中文點打😂)蔥呀 蒜蓉呀好新鮮 跟住就點餸啦 我地點左唔辣既雜菌花蛤肉蟹煲 響鈴 油炸鬼釀墨魚? 6寶丸 墨魚丸 唔記得左咩雲吞 帶子蟹粉包 娃娃菜 手擠墨魚麵 冬瓜片 蓮藕片 同埋三層唔同既牛肉(牛仔粒、牛舌、肥牛)講返個煲 料好豐富 裡面有好多好多唔同既菇 對於我嚟啲菇迷黎講係非常開心滿足👍 蟹係新鮮肉蟹 好多肉 肉唔鞋 唔錯👍花蛤好多好多 好嫩好鮮 仲有一開頭我唔記得原來係有菇係裡面 本身我另外點左杏鮑菇 點知煲上到黎先記得 問阿姐可唔可以cancel 佢話無問題 仲開玩笑話我大懵跟住其他餸都陸續上到黎啦6寶丸 我地最後悔點左嚟個 因為我本身打邊爐唔食丸 但我見到佢係手打 又係招牌 點知裡面啲丸有陣我真心唔鍾意既味 但係係我個人問題 反正唔鍾意啦 食左半粒就無食過 油炸鬼釀墨魚滑? 唔記得個名 我一開頭覺得好好味 所以我點左 跟住我班fd都話 下 油炸鬼打邊爐咁奇怪 點知上到黎 我班
我地點左
唔辣既雜菌花蛤肉蟹煲

跟住其他餸都陸續上到黎啦

油炸鬼釀墨魚滑? 唔記得個名 我一開頭覺得好好味 所以我點左 跟住我班fd都話 下 油炸鬼打邊爐咁奇怪 點知上到黎 我班fd都覺得好好味 得我覺得好奇怪🌚覺得油炸鬼個口感好奇怪 似擺左好耐

墨魚丸 話係鎮店之寶 緊係要啦 食左發覺係真係掂既👍 好鮮 同埋真係有墨魚係裡面 丸入面得佢最岩我心xd
雲吞 soso啦 無乜特別
帶子蟹粉包 唔錯 帶子好多 皮都唔係好厚
響鈴 超好味既響鈴 擺入去幾秒就拎得出黎 出面軟裡面脆 好正👍特別係響鈴吸曬啲湯汁 咬一啖 哇 人間美味!!!
手擠墨魚麵 嚟個係全場最值得order!!! 其一好新奇有趣啦 自己擠入去 我地幾條友輪流擠睇下邊個擠得最長又唔斷 隔離阿姐阿叔都笑住望住我地玩😂其二 口感超Q 真係好好味 好鮮好甜既麵 正呀!!
三層牛肉 超正 最上面果層係牛仔粒 擺入個煲度煲5分鐘 大概5成熟 好嫩! 第二層牛舌 錄2分鐘就食得 脆脆哋 唔錯! 最後一層 肥牛 肥牛油脂分布得好均勻 擺入去錄幾秒 正呀 超嫩超好味👍 真心好值得order! 性價比超高
食曬肉就食菜 娃娃菜新鮮 好甜👍 蓮藕片好脆好食👍 冬瓜片好新鮮好甜👍
最後埋完單俾左我地一人一粒好似糯米糍咁既雪糕 我食左芋頭味 好好食!!搞到我地勁想問佢地係邊度買既

總體黎講 服務係唔錯 食物好ok 有下次一定👍
  • 墨魚滑
  • 墨魚麵
  • 雜菌花蛤蟹煲
2016-04-23 2673 瀏覽
水佬榮花甲蟹煲的確一流,先講講花甲蟹煲, 其實是打邊爐的湯底, 但一上枱卻像一盤海鮮大雜燴,主要原因是因為太足料了, 整盤都是蟹及花甲蜆, 難怪味道如此鮮甜, 比起其他花蟹湯底好十倍, 不是誇張, 真的很好吃....所有打邊爐的配料經湯底焯熟後都變成極品一樣~這便是我要寫食評的原因~好東西當然要跟別人分享吧~至於黃金蝦, 味道相當不錯,本身蝦已經夠大隻又多膏, 加上咸蛋黃的平均分佈, 味道真的令人難忘~飲飽食醉後,跟朋友都一致同聲說一定會再來!!!!!!!
這便是我要寫食評的原因~好東西當然要跟別人分享吧~
飲飽食醉後,跟朋友都一致同聲說一定會再來!!!!!!!
2016-04-22 1859 瀏覽
這次來香港終於又有機會吃到美味的蟹鍋啦!!上次來的時候已經是好幾年前的事啦~那時第一次吃到這蟹鍋真的驚為天人的好吃啊~
這次終於有口福可以再次品嘗這美食囉!!
接下來就為大家分享一下美味的蟹鍋,以及其他好吃的食物!蟹鍋的味道還是一樣好啊!!雖然比預想的偏辣一些,但還是忍不住一口接一口吃下去,湯也是一碗接一碗的喝下肚辣度也是可以選擇的,上次來好像是點小辣,這次則是中辣,原本打算挑戰一下,下次吃小辣 微辣好了!這蟹鍋的海鮮真的夠新鮮!蟹肉很鮮甜好吃呢!!蟹腳很肥嫩~~吃得超過癮!!!
這次來香港終於又有機會吃到美味的蟹鍋啦!!

這次終於有口福可以再次品嘗這美食囉!!

接下來就為大家分享一下美味的蟹鍋,以及其他好吃的食物!

2016-04-22 1152 瀏覽
看到小巴有水佬榮的廣告吸引來一試 辣汁花蛤蟹什菌鍋 是餐廳主打的火鍋 裏面有花蛤 肉蟹/膏蟹 我們的超級巨 以及不同種類的菇菌類 原來有幾款菇類很珍貴的 從法國 意大利來的 職員還說菇類都是寒性可以中和湯底的燥熱 飲多兩啖湯都不怕 話時話真的不覺得有味精 因為不會有好口喝的情況 黃金大蝦也是餐廳主打的小菜 職員特別推介 說師父不會跟外面一樣落很多油 只用咸蛋黃本身的油份就足夠 又真的很好吃 手打六寶丸 食材新鮮 很彈牙 豬肉丸還有少許芋頭的味道 好特別 花枝脆鯇魚 好像魚的一樣游下游下 脆鯇魚好爽口 正 超長粉腸 第一次見成條的粉腸 原來是因為整條打邊爐 不會流走粉腸裏面的粉 沒錯 吃粉腸就要食裏面粉的質感 蟹粉豬肉包 有豬肉白菜仔 一啖過味道最好味

花枝脆鯇魚 好像魚的一樣游下游下 脆鯇魚好爽口 正

蟹粉豬肉包 有豬肉白菜仔 一啖過味道最好味