2019-10-17 51 瀏覽
💁🏻‍♀️ 熱菇喲 (中環) 🍴-中上環新開張居酒屋🏮,環境舒服😌食物高質,放工約埋三五知己吹水好去處~比目魚西京燒($178)必叫!!好有水準嘅燒魚,金黃有油香,但食落唔會太膩,肉質厚實,再加埋甜甜地嘅燒汁系面,好食到停唔到口🤗玉子燒($72)有日本🇯🇵嘅味道,有別於平時系香港食開嘅玉子燒,呢到嘅會食到甜甜地嘅味道,亦好有蛋味,加埋蘿蔔蓉好清新牛舌($48)A5和牛粒($58)另一比其他居酒屋出色嘅菜,牛舌較厚身,超有咬口,亦醃得好入味,出色!A5和牛粒肉質鮮嫩,超juicy~蘆筍豚肉串($68)蘆筍好新鮮,出面包住豬肉好精緻,火侯燒得岩岩好,唔會過老日本生啤獨家啤酒🍻泡泡比一般啤酒綿密,令啤酒質感有更多層次,飲落亦好順口,送串燒係最佳配搭!/📍 熱菇喲 (中環)#中環 蘇豪士丹頓街21號地舖#小丸子搵食記 #小丸子中環-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #cafe
💁🏻‍♀️ 熱菇喲 (中環) 🍴

比目魚西京燒($178)

玉子燒($72)

牛舌($48)A5和牛粒($58)

蘆筍豚肉串($68)
蘆筍好新鮮,出面包住豬肉好精緻,火侯燒得岩岩好,唔會過老

日本生啤

📍 熱菇喲 (中環)
#中環 蘇豪士丹頓街21號地舖
#小丸子搵食記
#小丸子中環
2019-10-16 23 瀏覽
愛寧靜的我罕有地來到蘇豪區的一間居酒屋輕鬆下chill chill.這區好熱鬧街道兩旁挺多人,尤其外國人。步進餐廳,空間不大,但餐廳後面原來還有戶外有蓋雅座。看看餐牌,餐廳名熱菇喲來自ikuyo,意指let's go.原來餐牌的字體是用勁抽體 。與友人點了玉子燒,比目魚西京燒,燒海老,雞軟骨,A5和牛粒,無激素雞翼,冬菇,秋葵,一口番薯,清酒煮蜆炒野菜11樣野。玉子燒到,細品一口,夠滑,帶點甜,不錯喔。接著上的另一主打菜比目魚,份量都幾大,趁熱來一口先,🈶驚喜,肉嫩,燒得挺香,性價比高既必選系列接著上燒海老,好大的蝦啊😯,蝦肉夠鮮甜。說說蔬菜,很新鮮,帶微甜秋葵和菇烤得不錯,番薯香甜。清酒煮蜆,酒香蜆肉嫩。另外最後想讚牛舌,這裡的牛舌採用是牛中央,真的很滋味 很滿足的一餐另外很喜歡這裡播放的日本🎶,帶我回到過去

步進餐廳,空間不大,但餐廳後面原來還有戶外有蓋雅座。

原來餐牌的字體是用勁抽體 。

另外最後想讚牛舌,這裡的牛舌採用是牛中央,真的很滋味

很滿足的一餐
另外很喜歡這裡播放的日本🎶,帶我回到過去

2019-10-16 18 瀏覽
放工鬆一鬆,來到蘇豪區的一間居酒屋輕鬆下chill chill.這區好熱鬧街道兩旁挺多人,尤其外國人。步進餐廳,不算大,但餐廳後面原來還有戶外有蓋雅座💺。望望餐牌,餐廳名熱菇喲來自ikuyo,意指let's go.餐牌的字選用勁抽體 ,的確特別。與友人點了與燒海老,雞軟骨,A5和牛粒,無激素雞翼,冬菇,秋葵,一口番薯,清酒煮蜆,玉子燒,比目魚西京燒,炒野菜11樣野。玉子燒先上,見好多人在網上推介,切開細品一口,ngg~有熱度,滑,帶點甜,不錯喔。接著上的另一主打菜比目魚平安,份量都幾大,趁熱來一口先,🈶驚喜,肉嫩,燒得挺香,不好魚既我也覺滋味,性價比高既必選系列。哇,好香喔,是什麼呢?原來是燒海老,好大的蝦喔,雖沒有什麼醬油,但可以吃出蝦肉的鮮甜。改輪到吃蔬菜,很新鮮,帶微甜秋葵和菇烤得不錯,番薯香甜。清酒煮蜆,酒香蜆肉嫩,fresh~另外最後想讚賞牛舌,真的很滋味,調味料很香入味,這裡的牛舌是牛中央,所以口感特別佳。整體而言,食材日本船🚢運到港,蔬菜說是每天新鮮買的,食材質佳新鮮,價錢平,味道不錯。高質居酒屋之選。

步進餐廳,不算大,但餐廳後面原來還有戶外有蓋雅座💺。

餐牌的字選用勁抽體 ,的確特別。

2019-10-13 49 瀏覽
熱菇喲,中環蘇豪區的新開張居酒屋。晚上來吃氣氛一定好好呢!午市則有午餐提供,價錢大約百幾蚊左右。A5和牛粒定食($158)、比目魚西京燒定食($188)即叫即製,擺盤精美。除主菜外,仲有蘿蔔、芝麻醬沙律及麵豉湯。和牛粒肉味濃,伴隨的洋蔥及小啡菇非常好吃,索滿肉汁,超好撈飯。比目魚西京燒,啖啖肉,醬汁味道甜甜地,亦一樣超好撈飯呢。菠蘿梳打Suntory The Premium Malts (黑)最後仲有甜品附送,小巧精緻的小蛋糕!
熱菇喲,中環蘇豪區的新開張居酒屋。

晚上來吃氣氛一定好好呢!

午市則有午餐提供,價錢大約百幾蚊左右。

A5和牛粒定食($158)、比目魚西京燒定食($188)

即叫即製,擺盤精美。

除主菜外,仲有蘿蔔、芝麻醬沙律及麵豉湯。

比目魚西京燒,啖啖肉,醬汁味道甜甜地,亦一樣超好撈飯呢。

菠蘿梳打

Suntory The Premium Malts (黑)

最後仲有甜品附送,小巧精緻的小蛋糕!

蘇豪都有居酒屋?原來這間小店在9月剛開幕,為西餐林立的蘇豪區提供多一種選擇。我覺得呢度最大的特色是親切好傾的店員,致力推廣居酒屋文化,就係放工黎飲番杯酒、食串串燒先返屋企的日本打工仔生活。這裡提供多款清酒和日本啤酒,還有專人介紹,啱哂愛酒之人。-令我印象最深刻的食物是玉子燒($72),非常鬆軟,層次和調味都似在日本食到嘅!微微咸微微甜,蛋味濃。其次就係清酒煮蜆,蜆肉非常嫩,咸鮮味突出,清酒香而唔濃唔淡,湯頭還有菇菇點綴。-牛舌($48)唔韌有肉汁,牛味濃。燒飯糰($38/件)外皮脆脆的,夠哂熱辣辣,入面有木魚絲和粒粒分明的飯粒,飽肚之選!-比目魚西京燒($178)是餐廳推介之一,所費不菲,還好份量也不少,賣相令人口水直流,最回味的是燒到微脆的魚皮部分,連著溶化的魚油,以及微甜的西京燒醬汁,個人認為如果魚肉部分能更入味則更完美。-另外這裡供應無激素雞翼($42/2隻),令人食得安心!炸雞軟骨($52)是下酒首選,濃味酥脆。海鮮還有半殼蠔($72/2件),淋上調味醬汁和放上蔥花;燒海老($78/隻)用上大大隻虎蝦,多肉唔痴殼。食物整體質素不俗,氣氛輕鬆,還有露天後院位置,不失為中環人放工飲

牛舌($48)唔韌有肉汁,牛味濃。

另外這裡供應無激素雞翼($42/2隻),令人食得安心!
炸雞軟骨($52)是下酒首選,濃味酥脆。
海鮮還有半殼蠔($72/2件),淋上調味醬汁和放上蔥花;
燒海老($78/隻)用上大大隻虎蝦,多肉唔痴殼。
食物整體質素不俗,氣氛輕鬆,還有露天後院位置,不失為中環人放工飲番杯之選。
2019-10-05 140 瀏覽
話說有日食中午同班同事經過,見到新開咗間日式居酒屋🏮就衝入去試下,其實都唔抱太大期望,講真,日式居酒屋香港多的是,間開都差不多。由於係食lunch,所以主要都係食Set因為叫其他野食基本上唔夠時間食。所以同啲同事一人叫一Set Share試下,餐上得算快,食落,𠵱,非常唔錯喎,啲食材唔同其他居酒屋用啲比較次級嘅,味道非常好味,A5和牛非常多汁非常淋,燒比目魚更加不得了,唔會太乾,配埋個汁非常好味,鮮甜有魚味,一問之下原來佢地係買成條比目魚返來自己處理,唔係用出面現成砌好急凍嗰啲,嘩,不得了,咁嘅價錢食到咁嘅品質,我真的無話可說了。呢間一定會返啅味道材料抵食

材料

午餐
  • 燒比目魚
  • A5和牛
  • 玉子燒
蘇豪之地,阿叔以前喺中環返工間唔時都會同同事放工後嚟飲番兩杯🍻,吐吓苦水🗣。一段時間無嚟,發覺開咗好多唔同餐廳、酒吧,今次吸引到阿叔係一間新開日式串燒店🍢。.新店開幕唔夠一個月,店名易記好得意😆,取自日文同音字句 - 行くよ,意即「一齊嚟!」🦶🏽。店內下晝就提供定食,夜晚就會有串燒、烤物、佐酒小食同埋日式料理。今次下晝嚟,先幫襯咗 #比目魚西京燒定食 ($188),兩大塊手掌長嘅比目魚🐟燒得好香,魚肉又滑,西京燒醬咸中帶甜,配白飯🍚好好味。順帶一提,呢度嘅飯係用咗北海道嘅米,阿叔最鍾意食日本米🍚,貪佢大大粒,好香飯味🤤。仲有,呢度白飯任裝,唔夠食隨時可問店員。定食包括前菜、沙律🥗、白飯🍚同埋甜品🍨,CP值超高,好可惜今次下晝嚟,食唔到任何串燒,下次要跟朋友嚟飲番兩杯,食多幾串先。👍🏼👍🏼👍🏼
2019-10-03 97 瀏覽
最近去咗呢間喺中環soho嘅熱菇喲食飯,個名好得意,用廣東話去寫日文出嚟佢哋係主要係食日式料理同串燒嘅,日式料理我就叫左推介嘅比目魚西京燒,同玉子燒,西京燒魚肉滑同個燒汁調得唔錯,個玉子食落甜甜地都幾好食架,另外仲叫左雞肉溫泉玉子沙律🥗同清酒🍶煮蜆,沙律隻溫泉♨️蛋夠哂流心,清酒煮蜆一上枱就聞到好香清酒味喇串燒就叫左牛舌,A5和牛粒,大葱雞肉 ,無激素雞翼,籚筍豚肉卷,冬菇同一口蕃薯🍠,串燒嘅質素都幾好喎,有驚喜,特別係牛舌,籚筍豚肉卷同冬菇,我都覺得係必試呀

2019-10-03 705 瀏覽
中環蘇豪多野食都唔係第一日既事,今日係中上環附近做野既朋友話要帶我去間新開既居酒屋吹下水.平時最鍾意居酒屋可以比人慢食一邊飲酒一邊慢慢點小食呢種文化.收工後黎到已經全部部滿坐,等左陣有室外位空間仲大而且仲有涼風機所以感覺都唔算焗促.雖然食品選擇2頁但勝在簡而精.先點2款佐酒小食.炸雞軟骨好有驚喜,粒粒都好脹卜卜而且炸雞軟骨上灑上左七味粉,食落首先帶微辛之後一咬落好鬆脆,真係第一次食到咁脆既雞軟骨粉漿簿而脆每啖咬落都有聲.凍豆腐加上木魚絲蔥絲及芝麻醬,加上蔥令成份凍豆腐食落多左重爽脆既口感,蔥甜而不辣.串燒點左3款,口舌,A5和牛粒及無激素雞翼.整體串燒燒得唔會過火過乾身,價錢十合理.肉類肉質唔會咬唔開內裏仲有油份.玉子燒好高水準,玉子燒得軟熟甜味玉子唔會過甜,切開內裏仲有少少流心.清酒煮蜆湯底份清酒味都幾濃加上蜆既鮮味飲一啖味道甘甜,蜆肉充份吸入左清酒香無沙.比目魚西京燒燒得好香,比目魚魚身厚肉內裏魚油香肉質十分嫩滑加上醬汁甜而不膩.冷稻庭烏冬帶一顆鵪鶉蛋加落烏冬醬油內再加上蔥花及芥末,夾上一啖烏冬再沾上醬汁入口十分彈牙重蛋黃香味.

比目魚西京燒
🧡 一開始睇個名覺得咁得意嘅,原來係食日文音"行くよ",即係Let's go嘅意思!🧡 一入到去入面,就見到其中一個老闆嘅珍藏,好多靚酒啊😍 店舖揀咗好多隻特別嘅米酒同清酒,全部都好似好正咁🤤 不過我同媽咪黎食中午飯呢,就試吓啤酒先啦!🧡 Lunch Time呢度就係做lunch set嘅~每個set都有前菜,湯,沙律,同甜品💗🧡 我地就揀咗A5和牛粒定食同埋比目魚西京燒定食🧡 和牛炒得好香,啲汁料連埋菇同洋蔥送飯一流👍🏼👍🏼🧡 佢哋話比目魚原來比銀雪魚較少蟲,但係食落去一樣咁滑😍🧡 至於啤酒我哋都試咗兩種!有"門神",係用同純米大吟釀既米一樣嘅米釀成架~ 飲落去唔會太苦,好易入口☺️🧡另一種係 The Premium Malt's ,上面嘅泡被譽為神祗泡,超滑👍🏼🧡 夜晚熱菇喲就會變咗做居酒屋形式,一於下次夜晚再嚟食!好想食呢度嘅串燒同飲下啲清酒啊🍶!大家一齊熱菇喲 !

🧡 Lunch Time呢度就係做lunch set嘅~
每個set都有前菜,湯,沙律,同甜品💗

🧡 我地就揀咗A5和牛粒定食同埋比目魚西京燒定食

🧡 和牛炒得好香,啲汁料連埋菇同洋蔥送飯一流👍🏼👍🏼

🧡 佢哋話比目魚原來比銀雪魚較少蟲,但係食落去一樣咁滑😍

🧡另一種係 The Premium Malt's [黑],上面嘅泡被譽為神祗泡,超滑👍🏼

餐廳:熱菇喲 (中環)地址:中環蘇豪士丹頓街21號地舖9月岩岩開張嘅熱菇喲係一間日式居酒屋餐廳,主打唔同清酒同串燒、燒物,岩哂一大班朋友黎吹水食野飲返兩杯,香港人咁大壓力,緊係需要搵返個避難所透一透啦一入到門口就見到香港本地創作「勁揪體」嘅提字同畫,菇菇作為熱菇喲嘅吉祥物,當然唔可以唔出現係呢幅作品上面啦,除左有居酒屋嘅食物名稱之外,中間仲有隻菇菇飲緊清酒,好有意境呀學日本人去居酒屋嘅做法,一入到餐廳第一時間緊係要叫返杯黑啤黎飲,而飲得黑啤又點可以唔叫啲伴酒小食,呢杯細嘅日本三得利黑啤($48)入口唔苦,啖啖麥芽同回甘香非常香醇,配埋雞泡魚乾($88)就真係夠哂寫意,呢到嘅雞泡魚乾唔係脆炸香口果隻,反而係有啲似魷魚絲嘅質感,煙韌惹味熱菇喲最熱賣嘅食物之一係比目魚西京燒($178),因為大廚曾經係米芝連餐廳做過,知道鱈魚有唔少嘅蟲,好難去整走,所以改用左類似嘅比目魚,為求避免將蟲蟲送到食客口中,比目魚亦都係比鱈魚少油,配上甜甜嘅醬汁,真係食唔停口玉子燒($72)同半殻蠔($72/2件)係我比較鍾意食嘅,製作呢個玉子燒嘅火候掌握得非常好,由外至內蛋嘅質感都係一樣,岩岩好熟透,滑溜得黎蛋香突
餐廳:熱菇喲 (中環)
地址:中環蘇豪士丹頓街21號地舖

玉子燒($72)同半殻蠔($72/2件)係我比較鍾意食嘅,製作呢個玉子燒嘅火候掌握得非常好,由外至內蛋嘅質感都係一樣,岩岩好熟透,滑溜得黎蛋香突出,難怪連日本人都鍾意食;居清屋專登揀半殻蠔嘅原因係可以保留燒蠔過程中流出黎嘅汁液,唔會流失,食起上黎更原汁原味,加上自家製醬汁更能帶出蠔嘅鮮香

燒物方面仲點左牛舌($48)、無激素雞翼($42)、冬菇($38)、秋葵($32)。牛舌韌度剛好,每咬一啖牛舌肉汁就走出黎,一定要試。居酒屋亦揀上無激素嘅雞翼,真係令客人食得好安心,畢竟出面好多雞翼都係打左激素去令雞翼更豐厚好味,良心小店果然唔話得

最後點左個熱嘅稻庭烏冬($68),稻庭烏冬出名較彈牙幼細,用嘅碗亦好好咁將熱力鎖緊係烏冬濃湯入面,即使放左一陣再食都仲係暖笠笠,今餐真係好滿足,職員仲好nice好好笑容,有機會一定會再黎食過
2019-09-28
5 分鐘 (堂食)
  • 比目魚西京燒
  • 牛舌
2019-09-29 40 瀏覽
路過見到新開張,貪新鮮入去試一試。次次黎以度附近都係食西餐多,今次見到新開日本野,又唔洗點排隊,一於試試。以居酒屋來說,我嘅要求係有多食物總類,朋友嘅要求係有日本酒飲,而我地都想可以慢慢傾計慢慢買單慢慢坐。呢度就滿足了三個願望!食物方面,我地最鍾意拒個玉子燒,幼滑得泥又夠熱,蛋香滿溢,完全係日本居酒屋嘅正宗水準。串燒都ok, 我地order左牛同蕃薯仔,夠juicy夠綿糯,不過我就希望分量可以多返多少少。如果可以customisation每串有啲咩,你話幾好(可惜唔覺坊間有呢個choice)我唔飲酒,但朋友話都夠喉,而且價錢合理。而且服務態度幾好,老闆又好好傾,買完單覺得下次可以再泥,期待餐廳做的好,推出更多野食(特別係甜品類haha) !
路過見到新開張,貪新鮮入去試一試。
次次黎以度附近都係食西餐多,
今次見到新開日本野,又唔洗點排隊,一於試試。

以居酒屋來說,

呢度就滿足了三個願望!

2019-09-27 75 瀏覽
小店用心經營,必食推介:牛舌(甘香無失手),海老(有驚喜),炒雜菜,雞翼(encore),凍烏冬,仲有我最愛既燒飯糰,yum yum yum。店員盡量滿足客人要求,傾下計,吹下水,係串燒飲野好地方。

,凍烏冬,仲有我最愛既燒飯糰
,yum yum yum

店員盡量滿足客人要求
,傾下計,吹下水,係串燒飲野好地方

燒飯糰
2019-09-26
燒飯糰
  • 燒牛舌
2019-09-25 81 瀏覽
來到soho區不一定要到酒吧的,今次來到一間新開的居酒屋relax一下。熱菇喲,是日文譯音,意思是gogogo。這幅畫十分有意思,細看下原來跟餐廳的名字是有關連。畫中的菇寫意地享受清酒,旁邊的字是餐牌上的食物名字。這是老闆的私人珍藏,有些更是非賣品。還設有戶外座位,掛上燈飾,十分浪漫。輕鬆自在的氛圍,很讓人放鬆心情,十分適合下班後與三五好友聚會小酌幾杯。選擇喝清酒的話,店員會奉上多款小巧精美的清酒杯予客人選擇。可爾必思梳打味道有點像益力多,酸酸甜甜,味道清新解渴。雞泡魚乾燒得香口之餘,仍保留到水份,入口鮮甜juicy,柔軟煙韌,甘香可口,齒頰留香。玉子燒金黃的蛋皮,入口滲透著蛋香,鬆軟綿密,滑嫩香甜,吃起來有蓬鬆感,配上白蘿蔔泥一起吃也很美味。比目魚西京燒咸中帶甜,比目魚肉質相當嫩滑,魚油適中,非常香口,叫人吃得津津有味。半殻蠔蠔肉飽滿, 蠔味頗重,味道鮮甜,口感軟滑可口。牛舌厚切牛舌,軟嫩爽脆,富有彈性,口感十足。

熱菇喲,是日文譯音,意思是gogogo。

這是老闆的私人珍藏,有些更是非賣品。

還設有戶外座位,掛上燈飾,十分浪漫。

選擇喝清酒的話,店員會奉上多款小巧精美的清酒杯予客人選擇。

可爾必思梳打
味道有點像益力多,酸酸甜甜,味道清新解渴。

雞泡魚乾

半殻蠔
蠔肉飽滿, 蠔味頗重,味道鮮甜,口感軟滑可口。

牛舌
厚切牛舌,軟嫩爽脆,富有彈性,口感十足。
2019-09-24 132 瀏覽
同班fd好耐冇見,約左大館等。四圍行下時發現開左間新居酒屋,大家見個名咁有趣咪入去試下。我叫左玉子、和牛、冷麵同枝豆。出乎意料的是,最令我回味的是玉子燒,勁似日本食嘅味道,我八掛問職員大廚是否日本人,答案是土生土長香港人。由於鍾情日本文化,所以細細個就學煮👍🏻另外兩個fd激讚比目魚,可惜我不食魚,否則一定會試。食到七七八八,老闆出嚟同我地吹下水,叫俾下意見,好快打成一片,可能酒精影響掛😂總括而言,休閑減壓好去處,玉子燒必須試🤤
同班fd好耐冇見,約左大館等。
四圍行下時發現開左間新居酒屋,大家見個名咁有趣咪入去試下。
我叫左玉子、和牛、冷麵同枝豆。
另外兩個fd激讚比目魚,可惜我不食魚,否則一定會試。
總括而言,休閑減壓好去處,玉子燒必須試🤤
10 分鐘 (堂食)