2021-07-15 39 瀏覽
爆丼屋 (九龍灣)放工係Megabox行完街,緊係要同朋友揾啲好嘢食下啦。 行過睇到menu都幾吸引,餐廰唔算多人,唔需要等位。呢間餐廰主打日式丼飯,有唔同種類既刺身,如果唔鐘意食生嘢既話,仲有牛肉丼飯石可以叫。。四重火山盛丼 $298丼飯比想像細,只係好似平時普通一碗飯大細。呢款丼飯既配料有吞拿魚蓉,海膽,三文魚籽同蟹肉絲。配料十分吸引同比預期中多。食得出食料好新鮮同好鮮甜,其中吞拿魚蓉仲食到一粒粒既吞拿魚,四款配料入面就鐘恴呢款。海膽都鮮甜,但另一款丼飯既海膽更鮮甜同好食。三文魚籽同蟹肉絲帶有咸咸既味道。。超份量!三重大極上丼 $398呢款丼飯既配料只有吞拿魚,海膽同蟹肉絲。呢款係日本海膽,所以更加鮮甜。吞拿魚刺身都有好多塊,但如果再肥啲會仲好食。呢款丼飯既飯量比較多,可能未必食得完。。📍九龍灣宏照道38號企業廣場5期Megabox1樓21-22號舖。#爆丼屋 #megabox #魚生飯 #勁足料丼飯 #大滿足#打卡餐廳 #食好西 #四重火山盛丼 #超份量!三重大極上丼 #日本菜
爆丼屋 (九龍灣)

四重火山盛丼 $298

超份量!三重大極上丼 $398

2021-07-07 55 瀏覽
呢間舖頭買嘅魚生飯價錢比較貴但品質唔好。鰻魚飯的鰻魚份量多但啲汁偏鹹。三文魚同海膽魚生飯就認真麻麻。食得出啲三文魚唔係好新鮮,又切得唔好不規則一塊塊的,而且海膽份量小兼冇乜味,枱上面嘅豉油唔係日本傳統豉油,完全冇甜味。嗰啲飯全部都係中國米嘅唔係日本珍珠米。佢個麵豉湯都好飲,但飲到啲粉未融得晒食物質素唔係好得而且價錢偏貴,在外面好多比佢更加高質素嘅日本餐廳用呢個價錢已經食到套餐。因為唔係好抵食所以都好難再返去食

三文魚生海膽飯
偏鹹鰻魚飯
三文魚生海膽飯
2021-07-06 47 瀏覽
今日去左九龍灣Megabox食我哋一直都好想食嘅爆丼屋,一賞下魚生飯嘅旅程。六重相撲爆盛丼 $225由黑魚籽+蟹肉+海膽+三文魚籽圍邊嘅丼飯,勁豐富,加上魚籽蟹肉鮮甜,海膽等等極品魚生嘅口感,令到整體層次十分之豐富。而且飯好多,基本上都好難食得曬。三重大極上丼 $398雖然價錢貴左小小,但係呢一個質素,總對值得!勁上大拖羅嘅口感加入口即溶嘅享受,加上海膽嘅鮮甜,基本上係無可挑剔。簡單一句,真係食過先知有幾好食,唯獨係太多,食到尾段會覺得有嘅油膩感。Overall黎講,真係好滿足,呢到嘅魚生飯配料勁豐富,什至令到我覺得飯先係配菜。雖然價錢貴少少,不過其實值得。
六重相撲爆盛丼 $225
三重大極上丼 $398

2021-06-22
2021-07-02 51 瀏覽
旺角嗰間次次經過都要排隊呢間可能比較唔就腳星期六晚嚟 唔需要排隊面積唔算好大 不過都算寬躺六重相撲爆盛丼好多三文魚子呀 有種無從入手嘅感覺所有材料都好新鮮 牛油果略嫌有少少未夠熟燒鰻魚爆盛丼鰻魚味道口感都好普通醬汁偏鹹 唔值呢個價錢鵝肝海鮮爆盛丼呢個好推薦 帶子好大同埋好新鮮鵝肝亦都好好味 煎得好香諗唔到揀邊個嘅 推薦試吓呢個蟹子沙律睇個樣都知道有幾多蟹子啦入面除咗青瓜同蟹柳 下面仲有生菜食完啲飯覺得油膩食下沙律幾清新好味 推薦
旺角嗰間次次經過都要排隊

食完啲飯覺得油膩食下沙律幾清新
好味 推薦
  • 制霸!鵝肝海鮮盛丼
2021-07-01 59 瀏覽
《爆丼屋》旺角同九龍灣兩間分店,主打爆瀉配料既丼飯。九龍灣分店,餐廳位置好大,坐得都好闊落。#極上拖羅盛丼 💰245 有麵豉湯送。第一眼俾佢樣嚇到!真係滿瀉既感覺。啲配料堆到好高。丼飯面有十多塊拖羅圍住,切得比較薄,望落都覺得好滿足,岩曬中意食拖羅既朋友。如果有一半拖羅/一半其他配料既match更好。#六重相撲爆盛丼💰225 呢個啲配料好豐富,有炙燒左口魚裙邊、海膽、牛油果、蟹肉、黑魚籽、三文魚籽。每款都好食,配料堆到山咁高,食既時候都有一定難度。有幾款飲品提供,普通既罐裝汽水$18,波子汽水都好吸引!
《爆丼屋》

#極上拖羅盛丼 💰245
有麵豉湯送。

第一眼俾佢樣嚇到!真係滿瀉既感覺。啲配料堆到好高。

#六重相撲爆盛丼💰225

有幾款飲品提供,普通既罐裝汽水$18,波子汽水都好吸引!
2021-06-28
2021-06-29 41 瀏覽
好耐無食爆丼屋!九龍灣原來開咗一間分店,我地行完街就去食個晚餐先。環境好似比旺角闊落,坐得更舒適👍🏻呢到用Qr Code落單,好方便。食物上菜好快,落單後就即刻攞咗麵豉湯同汽水比我地。麵豉湯入面有除咗有海帶、蘿白,仲有少少豬肉,幾足料喎!六重相撲爆盛丼 $225呢個丼飯用料豐富,六重分別係有三文魚籽、海膽、牛油果、灸燒左口魚裙邊、蟹肉、黑魚籽。米飯上面首先蓋滿三文魚籽,份量超多。再有其他食材,擺放得整齊。三文魚籽拌飯,帶有咸香。制覇!鵝肝海鮮盛丼 $248相機食先之後就督開蛋黃,濃濃嘅蛋黃會滲入成碗飯。上層嘅鵝肝燒過之後充滿油香,慢慢滲入米飯,好香!有好多片帶子圍在碗邊,肉質好滑嫩。
好耐無食爆丼屋!
九龍灣原來開咗一間分店,我地行完街就去食個晚餐先。
環境好似比旺角闊落,坐得更舒適👍🏻

呢到用Qr Code落單,好方便。
食物上菜好快,落單後就即刻攞咗麵豉湯同汽水比我地。

麵豉湯入面有除咗有海帶、蘿白,仲有少少豬肉,幾足料喎!

六重相撲爆盛丼 $225

制覇!鵝肝海鮮盛丼 $248
2021-06-27 35 瀏覽
#ritacaneat 😋.之前去過爆丼屋旺角分店大排長龍,原來九龍灣megabox都有分店!九龍灣megabox分店採用落地玻璃,環境好光猛,感覺大啲可以坐倒多啲客人.每次去爆丼屋都會有選擇困難症,因為有太多唔同嘅組合俾你揀。不過嚟得呢到又係刺身控,我梗係要食最出名嘅刺身丼👍🏻.三重大極上丼 $398蟹肉 + 拖羅 + 海膽👍🏻.呢個丼飯嘅賣點係豪華,又咁啱將我最鍾意食嘅嘢放晒一齊,綑住碗邊嘅就係蟹肉,配上一片片油光閃閃立立令嘅拖羅(拖羅有好多塊👏🏻),上面放咗鮮甜嘅日本海膽,吸睛之外每一啖食落去都令人非常滿足🤩.三色海膽盛丼 $288🇨🇦加拿大海膽+🇯🇵北海道馬糞海膽+ 🇰🇷韓國海膽👍🏻.呢個丼飯就最適合海膽控,成個碗鋪到滿晒,我自己特別鍾意加拿大同北海道馬糞海膽。加拿大海膽就比較肥厚大片味道濃郁,而北海道馬糞海膽係被日本人推崇為最矜貴嘅海膽,雖然細塊但入口即溶。呢個丼飯每啖食落去都係海洋嘅味道,每啖都係又鮮甜又creamy嘅海膽 😋.每個丼飯都會奉送一碗麵豉湯,食刺身前暖暖胃都唔錯😌.爆丼屋 (九龍灣)📍九龍灣宏照道38號企業廣場5期Megabox1樓21-22號舖.#好掛住日本
#ritacaneat 😋
三重大極上丼 $398
蟹肉 + 拖羅 + 海膽👍🏻
三色海膽盛丼 $288
🇨🇦加拿大海膽+🇯🇵北海道馬糞海膽+ 🇰🇷韓國海膽👍🏻
每個丼飯都會奉送一碗麵豉湯,食刺身前暖暖胃都唔錯😌
爆丼屋 (九龍灣)
#好掛住日本 #爆丼屋megabox #九龍灣 #足料丼飯 #日本菜 #大滿足 #丼飯 #三重大極上丼 #三色海膽盛丼
2021-06-27 50 瀏覽
🍱🍱🍱🍱「爆丼屋」🍣🍣🍣🍣🍣其實係我第一次食🤣.1️⃣制霸!鵝肝海鮮盛丼 $248鵝肝煎得幾好如果可以厚身多少少 個口感會好好多火炙帶子鋪滿左成個丼真係好正😌😌.2️⃣北海豐盛丼 $1982隻大大隻嘅赤蝦有帶子、三文魚子、海膽同左口魚左口魚 好厚肉👍🏻.3️⃣日本啤酒 (380ml)三得利生啤The PREMIUM MALT'S幾純 👍🏻..整體黎講 個丼影相打卡係一流因為成個丼都放滿左海鮮/刺身不過其實個丼個Size 相對比較細而「爆丼屋」嘅價錢海鮮類多數都要$160-$350 不等CP值 真係冇咁高..#megabox #megabox美食 #九龍灣美食 #爆丼屋 #kowloonbay #kowloonbayfood #foodie #sushi #japanesefood

🍱🍱🍱🍱「爆丼屋」🍣🍣🍣🍣🍣

火炙帶子鋪滿左成個丼
真係好正😌😌

2️⃣北海豐盛丼 $198
2隻大大隻嘅赤蝦
有帶子、三文魚子、海膽同左口魚
左口魚 好厚肉👍🏻

3️⃣日本啤酒 (380ml)
三得利生啤The PREMIUM MALT'S
而「爆丼屋」嘅價錢
海鮮類多數都要$160-$350 不等
CP值 真係冇咁高
2021-06-27 34 瀏覽
今日去左九龍灣megabox嘅爆丼屋食晚餐,餐廳位置方便,環境好大好舒服,店員示意我地掃QR code落單,非常方便,而且menu有好多款丼飯選擇,全部都好吸引!最後的我地叫左兩個丼飯 ,而每個丼飯都會配一碗嘅味憎湯。重量級燒牛扒盛丼 ($238)呢個燒牛扒飯份量超多,有好多切成一條條嘅牛肉,而且牛肉好厚身而且嫩滑,燒得岩岩好,唔會太熟變太韌,個汁同個牛都好夾,夠晒惹味!海膽親子丼($278)海膽係嚟自日本,食落好鮮甜軟滑,口感豐富;而三文魚就好有鮮味,厚薄均勻,同埋份量好足夠,真係可以一啖三文魚一啖飯!今次嘅用餐經驗都唔錯,雖然價錢唔算平,但份量真係好多,如果細食嘅兩個人share一個飯都冇問題!

重量級燒牛扒盛丼 ($238)

海膽親子丼($278)

2021-06-22 38 瀏覽
今日放工想食壽司丼飯所以同朋友去左megabox食爆丼屋貪呢邊靜少少,食得舒服啲辛苦左全日真係要食返啲好野慰勞下自己先黎麵豉湯好足料呀!北海豐盛丼喜歡佢乜都有帶子,三文魚籽,左口魚,海膽同赤蝦超豐富!!左口魚好好味微微燒過左口魚令魚油更突出滿滿魚油喺口入面爆發超幸福!🥰🥰帶子好鮮甜海膽都正不過比起朋友嘅海膽三文魚親子丼呢個海膽就無咁甜赤蝦蝦味香濃,肉質軟滑好味!佢呢度嘅醋飯唔會太濃淡淡嘅醋味配刺身剛好!朋友嘅海膽三文魚親子丼海膽真係甜㗎!好味!

今日放工想食壽司丼飯
所以同朋友去左megabox食爆丼屋
貪呢邊靜少少,食得舒服啲
辛苦左全日
真係要食返啲好野慰勞下自己

先黎麵豉湯
好足料呀!

北海豐盛丼
喜歡佢乜都有
帶子,三文魚籽,左口魚,海膽同赤蝦
超豐富!!

帶子好鮮甜
海膽都正
不過比起朋友嘅海膽三文魚親子丼
呢個海膽就無咁甜
赤蝦蝦味香濃,肉質軟滑
好味!

海膽真係甜㗎!
好味!

2021-06-21
2021-06-20 37 瀏覽
九龍灣至紅點除咗多嘢玩亦都多嘢食, 一樓aeon附近有一間專食丼飯嘅餐廳真心唔錯。店舖裏面都充滿著日本嘅感覺。適逢進入夏季, 又係某啲熱門刺身當造嘅季節, 拖羅就係其中一款。三重大極上丼,$398。 造型十足, 份量超勁 ,係用蟹肉,拖羅刺身同埋海膽堆砌成為一個塔, 睇見都覺得好吸引。 一開始食嘅海膽非常鮮甜,十分醒胃; 之後用肥美粉嫩嘅拖羅送飯, 每一啖都夾雜著鮮甜油香, 真係超有滿足感。 最重要係佢拖羅分量真係非常多,絕不欺場。跟餐送一碗麵豉湯。

店舖裏面都充滿著日本嘅感覺。

跟餐送一碗麵豉湯。
2021-06-17
2021-06-19 39 瀏覽
🐾 爆丼屋 (九龍灣) 🐾四重火山盛丼✔️$298制霸!鵝肝海鮮盛丼✔️$248蟹子沙律(走汁)✔️$58-四重火山盛丼:平時見到人哋食呢啲丼飯,都勁吸引🥰今次終於到我啦!呢個佢最主要係有個吞拿魚茸😍配飯食真係一流!同埋想讚下佢個海膽😍🥳就算而家唔係海膽當做嘅季節,但係佢哋嘅海膽都係唔腥同埋好鮮甜!仲有一絲絲嘅蟹肉😍😍同埋三文魚子起口入邊爆出嚟嘅感覺,果然呢啲係要配飯先好食🥳🥳-制霸!鵝肝海鮮盛丼:呢個鵝肝煎得啱啱好!又唔算好油但係又唔生🥰鵝肝上邊仲有一啖海膽😍😍周圍圍住飯嘅係帆立貝,帆立貝超級鮮甜!!!仲有配咗少少三文魚籽😍食晒成個完全冇難度!!!-蟹子沙律走醬:超級多蟹子!食到勁唔好意思,因為佢係多到會係咁跌🥲🥲同埋會食到周圍都係😭不過佢就算走醬都係好食😍可能因為冇沙律醬所以癡唔到啲蟹子😂😂不過個口感都係好正喺入邊爆下爆下咁❤️❤️—(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:8/10環境:7/10服務:8/10人均消費:$200———————————————▪店舖名稱: 爆丼屋 (九龍灣)▪店舖地址:🔸 九龍灣宏照道38號企業廣場5期Megabox1樓21-22號舖---------------
🐾 爆丼屋 (九龍灣) 🐾
四重火山盛丼✔️$298
制霸!鵝肝海鮮盛丼✔️$248
蟹子沙律(走汁)✔️$58
四重火山盛丼:
制霸!鵝肝海鮮盛丼:
蟹子沙律走醬:

(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:8/10
環境:7/10
服務:8/10
人均消費:$200
———————————————
▪店舖名稱: 爆丼屋 (九龍灣)
▪店舖地址:
-----------------------
2021-06-17 1911 瀏覽
餐廳位置遍角落,但門外招牌十分吸引。餐廳選用QR code 自助下單,方便又快捷。桌上餐具有心思。••••••••••••••••••••••••••••••每碗飯都會配有味噌湯,味噌湯一點也不馬虎,用料足,除了一般的海帶和油揚外還有海鮮用料和芋頭,而且味道十分濃郁。••••••••••••••••••••••••••••••三重太極上丼 (日本海膽使用)$398表面佈滿海膽,海膽鮮甜度中等,唯一馬糞海膽尤其鮮甜,配上鵪鶉蛋令飯多了一份蛋香。••••••••••••••••••••••••••••••三色海膽盛丼 $288蟹肉鮮甜惹味,拖羅油脂分佈均勻,油脂味重,但略嫌有根。••••••••••••••••••••••••••••••燒鰻魚盛丼 (轉招牌玉子粒)$168鰻魚表面燒得香脆,鰻魚汁味道惹味,不會太鹹也不會太甜,能夠增添鰻魚味,但略有細骨。如果可更肥美和剔除細骨可令丼變得更完美。玉子粒上寫寫著招牌的名子,打卡一流,味道有點青檸的味道中和了玉子的甜,玉子夠香滑,如果可以大粒點會更好。
餐廳位置遍角落,但門外招牌十分吸引。

餐廳選用QR code 自助下單,方便又快捷。

桌上餐具有心思。

三重太極上丼 (日本海膽使用)$398

三色海膽盛丼 $288

蟹肉鮮甜惹味,拖羅油脂分佈均勻,油脂味重,但略嫌有根。

燒鰻魚盛丼 (轉招牌玉子粒)$168

2021-06-17
2021-06-17 43 瀏覽
同事放工話發現megabox都食到爆丼屋,叫我一齊去食。記得以前旺角新開時,排隊排好耐,食過一次覺得都唔錯。今次去到megabox店,店舖設計好chill,有綠色植物,每台間隔非常有空間感,即刻覺得心曠神怡,仲要係無排長龍!終於可以好好咁嘆新鮮魚生飯!門口已經見到「制霸!鵝肝海鮮盛丼」嘅大poster,即刻心心眼😍,充滿我最愛嘅大粒帆立貝!!仲係會火炙添,加上有火炙過嘅鵝肝肯定香到爆!當碗飯上到台,火炙鵝肝香味撲鼻,帆立貝非常清甜,每啖飯都充滿幸福感!一開始我怕鵝肝會太膻,但呢塊鵝肝完全無,配埋火炙帶起嘅甘香,味道啱啱好,鍾意鵝肝嘅人一定要試呢個新鮮配搭!同事叫左個拖羅海膽盛丼,一上台,我都嘩嘩聲,每件拖羅非常肥美,試左一塊,真係好軟,充滿魚香味,我同事食得好滿足!呢間分店令我愛上返爆丼屋,炎炎夏日,我一定會黎多d呢間店,食多d充滿幸福感嘅魚生飯!!☺️☺️

2021-06-16 36 瀏覽
The service and food is OK. Kowloon Bay doesn’t have many good choices so this one is OK. Fish was fresh but I found the rice very average. Snacks weren’t bad, good for sharing.Suggest if rice quality is improved then overall taste and value for money ratings would be higher.