2017-04-26 1127 瀏覽
趁天氣未回暖,昨晚收工立即相約同事,辦個雞煲飯局。這間雞煲在新蒲崗Mikiki mall附近既橫街,原來新蒲崗都有好多野食㗎。我們一行4人,叫咗爺爺招牌雞煲(大煲)小辣。食雞煲最重要的當然是配菜啦,這個雞煲除了有蔥段,有蒜頭,洋蔥辣椒之外⋯⋯我還吃到有「蕎頭」。全部配菜煮熟後,吸晒d雞汁,好好味。洋蔥甜,蒜頭香(口感粉粉地,有d似薯仔)。八味金磚脆豆腐一啖一口既脆豆腐,薄薄一層炸漿粉包住滑溜既豆腐,加入味鹽炸過,食落非常香口醬料(紅椒絲,炸蒜頭,蒜蓉粒,蔥,芫荽)吃過雞後,火鍋登場了。加點清湯等煲滾的時候,再配上不同火鍋配料,除了有各­種食材的鮮味外,雞味仍充斥在喉嚨。肉切得厚薄適中,不會太膩。入口有濃濃的肉味,而不帶一點騷味!又和辣味配合得剛剛好,夠香夠濃郁!必點即叫即炸響玲浸完汁腐皮依然鬆化脆口。食火鍋,當然唔少得叫丸啦!手打三寶丸-爽滑彈牙,大大粒食得過癮。(蝦丸,墨魚丸,鯪魚球丸)西洋菜
趁天氣未回暖,昨晚收工立即相約同事,辦個雞煲飯局。
全部配菜煮熟後,吸晒d雞汁,好好味。
洋蔥甜,蒜頭香(口感粉粉地,有d似薯仔)。
八味金磚脆豆腐
醬料(紅椒絲,炸蒜頭,蒜蓉粒,蔥,芫荽)
必點即叫即炸響玲
浸完汁腐皮依然鬆化脆口。
火鍋,當然唔少得叫丸啦!
手打三寶丸-爽滑彈牙,大大粒食得過癮。
(蝦丸,墨魚丸,鯪魚球丸)
西洋菜
2017-04-24
2017-04-25 91 瀏覽
跟幾位好同事定時就會攪返個飯局,難得齊人的日子,當然希望揀一間食物質素好嘅餐廳一聚啦,經過旁敲側擊,朋友嚴格的篩選後,向我推薦這間喺新蒲崗的爺爺雞煲皇,我再上一上openrice的食評也覺得很值得去吃看看,而且價位上,亦算得是親民的價格呢柚子蜜炸花枝丸~$88花枝丸外層炸得香脆,內裡爽滑,加上柚子蜜做醬汁,好夾好清新手拍青瓜~$36酸酸辣辣的青瓜非常爽脆,令人胃口大開,作為餐前小食非常匹配爺爺花彫酒煑雞煲 $208花雕酒香氣四溢,端上桌時~視覺、嗅覺、味覺的三重回響,令大家驚呼連連 雞煲的醬汁剛好浸過了雞肉的表面,用勺子翻動時,一陣陣香味隨着熱氣翻滾衝擊着鼻腔,讓人肚子裏的饞蟲立馬大動起來。當第一塊雞肉入口時,已經覺得不虛此行了。雞肉鮮嫩爽滑,配上秘制醬汁再加上酒香,味道又濃又香。和雞塊一起煮熟了的洋蔥也是特別香甜入味,洋蔥吸收的醬汁味道比雞塊更濃稠,襯托着洋蔥特有的清香,甚是爽口雞肉吃得差不多了,就加入不同的配菜:冬瓜、粟米、腐竹、豬紅。因為雞煲裡原本的湯汁比較少,所以需要另加適量的清湯,這樣燙出的配菜滋味更濃、濃淡之間,都讓人回味無窮手切肥牛拼牛頸脊~$208這碟肥牛可算是今晚的第
柚子蜜炸花枝丸~$88

花枝丸外層炸得香脆,內裡爽滑,加上柚子蜜做醬汁,好夾好清新
手拍青瓜~$36

酸酸辣辣的青瓜非常爽脆,令人胃口大開,作為餐前小食非常匹配
爺爺花彫酒煑雞煲 $208

手切肥牛拼牛頸脊~$208

這碟肥牛可算是今晚的第二主角,手切肥牛色澤均勻,有濃郁的牛香、牛頸脊雪花紋細緻,嫩滑有咬口
一年四季我都愛打邊爐亦愛吃雞煲,今日就可以同時滿足到兩個願望,非常超滿足
2017-04-25 91 瀏覽
放工去新蒲崗都算近,今晚就約埋舊同事一齊嚟食雞煲,鋪頭唔算迫,坐得幾舒服,又有電視睇太肚餓喇,呢度好在有得叫D涼伴前菜,唔洗等個雞煲同邊爐啲食物熟,頂住肚先!先嚟一個陳醋野生云耳,酸酸地,好開胃!云耳好爽呢碟「八味金磚脆豆腐」,佢嘅調味做得啱啱好,唔會太濃味,而且新鮮熱辣好香口主菜當然係呢個招牌雞煲啦!我地諗住冇咁熱氣所以叫咗款走辣,不過我覺得都係有少少微辣呢度d 雞好滑好有雞味,我好怕d 雞煲會太油,好彩呢度又唔算好油膩食曬D雞之後就可以加湯加配料打邊爐呢個手打三寶丸,有墨丸, 蝦丸, 鯪魚丸, 好新鮮, 不過再彈牙D就好喇自家製響鈴!! 放落湯1-2秒,脆卜卜仲吸收晒湯嘅精華,就連我個聲稱係響鈴專家嘅friend 都話正!!呢碟鱔片都好新鮮,而且肉質都幾嫩,但怕骨既朋友要小心D食呢款手切肥牛併牛頸脊絕對係必食推介!油脂分布比起平時一般嘅肥牛平均,食落好有牛味,雖不至於好似和牛咁入口即溶,但係都好淋好正!

食曬D雞之後就可以加湯加配料打邊爐

呢碟鱔片都好新鮮,而且肉質都幾嫩,但怕骨既朋友要小心D食
  • 嚮鈴
2017-04-25 83 瀏覽
爺爺花雕酒煮雞煲($208/一隻)原本見到花雕酒煮雞,以為係一般黃色個種花雕雞,點知店家話原來都係深色雞煲,但另外落左花雕入去,可惜就唔辣既!不過冇所謂啦平時都係食開麻辣雞煲今次就試下唔辣既🤔。雞煲一隻份量好多喎!抵食!花雕味好香,愈煮愈重口,正!可惜唔辣,如果都可以有少少辣度就更惹味啦。-墨釀油炸鬼($78)先叫個前菜食下,點知一上枱。嘩!真係好大份😂,基本上食一舊已經食唔落,不過整體幾好食,外皮炸得好脆,裡面係墨魚滑,如果比啲雞醬既話會更正。-蟹子墨魚滑($88)冇錯,因為前菜出色,所以配料又係叫左墨魚滑,依舊新鮮彈牙,有冇蟹子其實對整體效果影響不大,不過望落靚仔啲,食都食得開心啲。
爺爺花雕酒煮雞煲($208/一隻)
墨釀油炸鬼($78)
蟹子墨魚滑($88)
冇錯,因為前菜出色,所以配料又係叫左墨魚滑
2017-04-21 50 瀏覽
花雕醉雞煲🐣🐣-第一次食雞煲係加入左花雕酒去煮,味道有好香濃嘅花雕香味,味道唔辣,食落味道鹹香,帶點酒甜味,雞仲煮到入哂味,而且肉質香嫩,好食到停唔到口;order左一隻雞嘅份量,四個人食都差d食唔哂!-自家製響鈴($38)-即叫即炸,上枱嘅時候仲係熱架;比較鐘意輕輕沾一沾少少湯汁, 保時脆身咁食,響錢吸哂雞煲嘅精華,味道香濃又好味!-手切肥牛併牛頸脊($208)-份量都幾大,牛味濃,煮耐左都唔會好韌,而且賣相好靚!-仲order左其他配料,味道都唔錯架!

花雕醉雞煲🐣🐣
自家製響鈴($38)
手切肥牛併牛頸脊($208)
份量都幾大,牛味濃,煮耐左都唔會好韌,而且賣相好靚!
仲order左其他配料,味道都唔錯架!
2K
2017-04-14 70 瀏覽
當晚我和太座去到 新蒲崗 和舅父聚餐 ~舅父說要去吃雞煲 , OK 我們便去吃雞煲 , 蒲坐下 , 已是熟客的舅父便向侍應生落單 ....必備的調味料 .... 生蒜蓉、青蔥碎、芫荽碎、紅椒粒及炸蒜碎 ~Menu & 點單紙 ~爺爺花彫酒煮雞煲 ( 大 ) $ 208 : 一個濃香而不辣的雞煲 , 花彫酒香味四溢 , 香濃的氣味叫人垂涎 , 味道濃郁芳香 , 雞件夠厚肉入味之餘也是鮮香嫩滑 , 味道複雜 , 層次感強 , 夠惹味又夠風味 ~ 先雞煲後火鍋 , 一鍋兩食 .... 已是常識 ~ 所謂一煲兩食 , 就是先吃雞件再加湯及選擇配料打邊爐 ~點了小菜 蒜片和牛粒 $ 48 : 鑊氣夠勁的 , 而且大大碟 , 油份不多 , 牛肉粒軟綿不韌 , 蒜片醬汁非常惹味 , 其味無窮 ~自家製響鈴 $ 38 : 即點即炸 , 上檯後即吃是勁鬆化 , 放湯灼後又是另番美味 ~手切牛頸脊 ( 細 ) $ 138 : 片片切得厚薄相稱 , 廚師好刀功 , 觀其肉質 , 紋理分明 , 紅潤光澤 , 質感嫩滑 , 放湯稍灼即可入口吃 , 鮮嫩無比 , 肉味濃郁 ~蟹籽墨魚滑 $ 88 : 夾雜蟹籽的墨
當晚我和太座去到 新蒲崗 和舅父聚餐 ~
Menu & 點單紙 ~

雞煲火鍋 , 一鍋兩食 .... 已是常識 ~ 所謂一煲兩食 , 就是先吃雞件再加湯及選擇配料打邊爐 ~
蟹籽墨魚滑 $ 88 : 夾雜蟹籽的墨魚滑 , 灼後變成蟹籽墨魚丸 , 既彈牙又有墨魚香 , 自家手打就是好貨 ~
最後我買了這店的出品 " 爺爺雞煲皇醬 $ 35/瓶 " 回家作烹調雞煲之用 ~

本篇完 ~
2017-04-10 62 瀏覽
今晚約了幾個朋友吃飯,想趁著天氣未完全變熱之前吃多一次熱騰騰的雞煲。爺爺雞煲王的新分店在新蒲崗,很近我男朋友家,所以今天就和男朋友和他的朋友一行四人來吃飯。我們點了一個爺爺招牌雞煲,手拍黃瓜,八味金磚脆豆腐,向家製嚮鈴,手切牛小排拼牛頸脊,手打三寶丸。手拍黃瓜青瓜很脆很爽口清涼,醬汁少少酸辣,很開胃清爽。八味金磚脆豆腐表皮炸得香脆,內裡卻滑不溜口,味道有少少椒鹽味,適當的刺激了味蕾。這個菜一定要趁熱吃,趁著皮還脆的時候吃,口感最佳。爺爺招牌雞煲(大)很大的一鍋!上菜時熱呼呼的,店員把電子爐調較到低溫,以保持雞煲的熱度但又不會令雞肉變老。湯底很香,我們點了微辣,在座有位不吃辣的朋友,但都覺得辣度剛剛好。雞很入味,雞皮很滑,雞肉很嫩。洋蔥也很入味,不可不吃!向家製嚮鈴嚮鈴是店家自己炸的,炸得十分鬆脆,店員指導我們把嚮鈴放入鍋裡轉一圈再拿起來,嚮鈴仍能維持鬆脆,又充滿了湯汁的美味。我們見隔離枱一共點了四碟嚮鈴,就知道這是店裡的生招牌了,真的令人一試難忘!手打三寶丸它們分別是墨魚丸,蝦丸和鯪魚球,全都是店家手打的。墨魚丸很滑溜,又軟又彈牙。蝦丸是我們認為三款丸之中最美味的,很彈牙又有鮮蝦味。鯪

手拍黃瓜
青瓜很脆很爽口清涼,醬汁少少酸辣,很開胃清爽。
八味金磚脆豆腐
爺爺招牌雞煲(大)
向家製嚮鈴
手打三寶丸
它們分別是墨魚丸,蝦丸和鯪魚球,全都是店家手打的。墨魚丸很滑溜,又軟又彈牙。蝦丸是我們認為三款丸之中最美味的,很彈牙又有鮮蝦味。鯪魚球口感很軟,魚味很強烈,很鮮味。
手切牛小排拼牛頸脊
牛肉是安格斯牛,肥膏較多的是牛小排,另一邊的是牛頸脊。由於是安格斯牛,肉的味道很濃烈。牛頸脊的口感較煙韌,肉味較強。牛小排口感則較軟滑和多肉汁。
店員和店長都很熱情,不停介紹他們的食物,我們走的時候也很親切的向我們道別。實在是令人身心都滿足的一餐呢!
2017-04-06
2017-04-09 222 瀏覽
天氣特別凍凍地,吾係飲廿四味,呢晚同親朋好友們黎到新蒲崗開飯講下門面都幾多人食黎食野架,門口位幾爆下,客人十分多,都等左一陣架。不過原來係新開分店點都要支持下既。門口都大大寫住招牌雞煲,市面上雞煲真係成行成街,不過呢間都要食過先知龍與鳳了。食物種類林林總總,應有的都會有,反而有種出面少見的讓我期待。想知係咩??? 睇埋落去啦黎到都要點個招牌雞煲先似樣既。因為太凍啦天氣立即點左個雞煲佢有有大辣、中辣、小辣、走辣 俾大家選擇。咁岩家人吾食得只有走辣 ,內心十分想食中辣的,家人優先。講解下個食法先 ,由於寸金尺土 問題,發揮思維係有限的環境十分重要,所以醬油大家不用出去打的他們會送到桌上,大家自由選擇份量。我支持這個做法,可以做到大家會物盡其用,不會像其他放題火鍋那麼浪費食材哦。最期待畫面出現,雞煲上檯啦! 大家都吾需要心急,因為這裡的店員進行攪勻,等待同時愈攪香味愈湧現,雞肉都吾係細隻,大家睇到都叫可以入口吾會得骨感。的確好惹味!因為雞肉非常嫩滑易入口,同時不斷慢慢煮熱將醬汁吸收埋入肉,食到原味~好好食 !值得一讚。每次去食雞煲,有一樣野都一定會做就係點小菜,因為火鍋的配料每間都差不多,小

想知係咩??? 睇埋落去啦

黎到都要點個招牌雞煲先似樣既。

咁岩家人吾食得只有走辣 ,內心十分想食中辣的,家人優先。

那麼浪費食材哦。

值得一讚。
每次去食雞煲,有一樣野都一定會做就係點小菜,因為火鍋的配料每間都差不多,小菜最係吸引我的地方。

炸魷魚鬚

家人點的,自己吾多食炸魷魚鬚,不過見到家人們的食樣深深影響左我,自己都食了幾條

講返先每條炸到金黃色的確吸引,而且每條飽滿都幾多肉,炸得十分鬆脆,入口食到停吾到。
炸午餐肉

呢個都吾多介紹啦,同上一個小食差吾多。都係炸物。

煲入面嘅雞所剩無幾,大家決定加湯打邊爐。

先介點左個牛頸脊
牛頸脊
叫左牛頸脊,點解呢? 呢個部位相比其他牛部位脂肪較少、油花分佈平均的頸脊,所以健康一些。雪花紋細緻,嫩滑有咬口,所以打邊爐最常見到的。整碟牛每片大細平均,睇得出切肉技術不錯的, 入口滿帶牛香,連埋雪花一齊食真係😍😍😍真係令我回味無窮🐷

有家人一齊食飯。又有新用餐的體驗。

~這個冬天真的不太冷~
2017-04-07 1191 瀏覽
今日如常返工,不過我好快手就搞掂哂手頭上既工作,於是老闆見下午都無乜嘢做,就叫我放半日假,原先打算返屋企訓下覺,突然個朋友打比我叫我陪佢去新蒲崗d車房整車,咁係半推半就既情況下我應承左佢....佢放低部車係車房之後我地就去左附近商場行街,行左足足四個鐘,我話好累,又肚餓,於是就去左呢度打邊爐爺爺招牌雞煲(BB辣) 大$208最初都怕會好辣,因為大家都唔食得辣結果點左一個BB辣,估唔到原來少少辣味令到成個雞煲仲惹味,而且份量幾多感覺食極都食唔完椒鹽魷魚酥 $48未開始打邊爐之前食多個小食先魷魚酥外層炸得好鬆脆魷魚一啲都唔韌,配啤酒一齊食一流蒜片和牛粒 $48醬汁味道有啲似帶甜的沙嗲牛肉汁煮得好入味,而和牛切到粒狀,方便入口手切肥牛併牛頸脊 $208開始打邊爐啦,鍾意食牛嘅我梗係要叫個牛黎食呢個手切肥牛,每塊大細切得均等肥牛脂肪比例適中,肥牛肉質比牛頸脊軟身入口嫩滑自家製響鈴 $38響鈴係新鮮炸起,所以食落好鬆脆輕輕蘸湯底再食就一流,既有湯底的味道而個響鈴又無因此變稔,正廣島蠔 $78蠔好大粒,即使淥熟完之後都唔會縮到好細粒而且好juicy西洋菜 $26估唔到打邊爐淥西洋菜原來咁好味本身我
爺爺招牌雞煲(BB辣) 大$208
最初都怕會好辣,因為大家都唔食得辣
結果點左一個BB辣,估唔到原來少少辣味
令到成個雞煲仲惹味,而且份量幾多
感覺食極都食唔完
椒鹽魷魚酥 $48
未開始打邊爐之前食多個小食先
魷魚酥外層炸得好鬆脆
魷魚一啲都唔韌,配啤酒一齊食一流
蒜片和牛粒 $48
醬汁味道有啲似帶甜的沙嗲牛肉汁
煮得好入味,而和牛切到粒狀,方便入口
手切肥牛併牛頸脊 $208
開始打邊爐啦,鍾意食牛嘅我梗係要叫個牛黎食
呢個手切肥牛,每塊大細切得均等
肥牛脂肪比例適中,肥牛肉質比牛頸脊軟身
入口嫩滑
自家製響鈴 $38
響鈴係新鮮炸起,所以食落好鬆脆
輕輕蘸湯底再食就一流,既有湯底的味道
而個響鈴又無因此變稔,正
廣島蠔 $78
蠔好大粒,即使淥熟完之後
都唔會縮到好細粒
而且好juicy
西洋菜 $26
估唔到打邊爐淥西洋菜原來咁好味
本身我都唔係好食,係朋友點我先試下
原來都幾好食
白切牛坑腩 $68
因為牛坑腩本身已經煮熟左
所以放落湯兩三分鐘
稍為加熱就可以食得

另外怕唔夠飽,我地再點多幾樣
芝士腸 、貢丸 、魚皮餃 、韮菜餃 、炸枝竹
今餐真係好飽好滿足,間店開左幾個月,都估唔到夜晚咁旺場,而且感覺多街坊街里黎食,都係一個不錯既聚腳點
2017-04-05
2017-04-04 111 瀏覽
平時最討厭食魚,今次叫左個秘製川味魚煲,d魚好滑,d湯好麻辣,完全蓋過哂d腥味,食得好滋味。仲有叫左羊肉,完全唔so。自家製响鈴,即炸脆卜卜。爺爺冰豆腐吸哂d湯,好入味。正正正。今次係openrice訂枱,超方便,仲有禮物收。👍👍👍
今次係openrice訂枱,超方便,仲有禮物收。👍👍👍
2017-04-02
2017-03-24 246 瀏覽
朋友響新蒲崗番工 所以去左搵佢食晚飯香港度度都係連鎖店 新蒲崗依區其實算多小店岩晒覓食 平民食飯黎講突然想食雞煲所以黎左依度小店座位都幾闊落 湯底都算多選擇川味魚煲都有我揀左花雕雞煲 因為我好鐘意花雕既味道果然冇失望 上桌超級香花雕味 撲鼻而來花雕同雞煲都幾夾 唔辣感覺都一樣好濃郁撈勻佢塊塊雞都好香 仲好入味又完全唔鞋提一提係入面有芫西同洋蔥如果唔食既話可以order果時講定野食方面單項追加 都唔貴同埋幾多選擇仲有小食依張見佢好多野都自家製~所以主要都叫自家野食八味金磚脆豆腐依個好好味!外皮好脆豆腐又好滑上桌時熱辣辣要盡快食同埋唔好以為八味好重味一啲都唔會好似坊間啲咁咸 係岩岩好依度啲響鈴係自家制既好鬆脆 浸一浸湯又索晒味!最重要係唔會好油!食多多都唔覺飽膩!安格斯牛小排油脂均勻 好靚!熟左一啲都唔韌 而且牛香出眾 上等正牛牛三寶丸都係必點!因為佢唔止自己手打 連漿都係自己溝我自己最墨魚果粒 因為勁勁勁彈牙最欣賞小店既用心食飽飽後發覺佢出左好多自家醬料雞煲醬實在好吸引因為番到屋企都可以食到咁正既雞煲店家實在太貼心又有heart香港本土出品 要支持下~
朋友響新蒲崗番工 所以去左搵佢食晚飯

上桌時熱辣辣要盡快食
同埋唔好以為八味好重味
一啲都唔會好似坊間啲咁咸 係岩岩好
依度啲響鈴係自家制既
好鬆脆 浸一浸湯又索晒味!
最重要係唔會好油!食多多都唔覺飽膩!
安格斯牛小排
油脂均勻 好靚!
熟左一啲都唔韌 而且牛香出眾 上等正牛牛
三寶丸都係必點!
因為佢唔止自己手打 連漿都係自己溝
我自己最墨魚果粒 因為勁勁勁彈牙
最欣賞小店既用心
食飽飽後發覺佢出左好多自家醬料
雞煲醬實在好吸引
因為番到屋企都可以食到咁正既雞煲
店家實在太貼心又有heart
香港本土出品 要支持下~
2017-03-23 91 瀏覽
人地阿姐一定要食雞煲,旺角果兩間最近差評勁多所以唔想去住,新蒲崗出名多食店,又平又好味仲好有人情味,上網睇到呢間幾多好評,於是book左四位七點。開始阿姐話收五點,照計七點入席應該冇問題,跟著又話收六點,好羅,改七點半。又幾好,一改就ok。跟著又話加多兩個人,好,又改六位,都冇問題…,我都有點唔好意思,驚店家話我煩。但系一切都十分OK。七點半準時到, 一去到未講野老細已經問系咪book左六位。我望入店,已經坐滿,以為要等,怎知巨帶左我地去隔離,都好,至緊要有得食唔使等。啲fd好囉嗦又麻煩,話要辣又驚另一個食唔到,店員聽錯走辣,跟著又拉拉霖叫人地小辣。我坐響度一額汗,勁抱歉。但系店員全程勁nice,這讓我安心不少。雞煲到,真的唔辣,好鹹。各種配菜中規中矩,青菜幹淨新鮮,響鈴即炸,脆鯇香鮮…如果冇咁鹹就好了。有一樣不得不提,巨自家做的菜脯皇真的香口嘢味,菜炒菜撈面都正正,唔食雞煲都可以去買支返來試下。

小辣雞煲
鎮店爺爺菜脯皇
鎮店爺爺菜脯皇
2017-03-23 72 瀏覽
Remember to book a table before visiting the place as it is a small restaurant with around 7-8 tables. It was a family dinner. Before talking about the food, the service should first be mentioned. The ratio between staff and table number is 1:2, so your requests will be entertained well. The staff will explain to you their popular dishes so you won't have a hard time pick the right food that you want. The service is good and efficient. The pot of chicken is very very strong with Chinese wine at
Saucing
Appetizer - fried beef cubes with garlic
The pot of chicken with Chinese wine
The pot of chicken is very very strong with Chinese wine at first. But after some time, the wine flavour will be gone because of heat so the taste is just right. Don't worry too much if you don't drink wine.
beef
Handmade ballsssssss
Fish ball
Squid balls
Deep Fried Beancurd
Vege
See the details for the descriptions of each type of food in the photo. You are recommend to order half of a chicken for 4-5 people so that you can try other kinds of food. Generally, the food is of high quality. I would highly recommend the beef and mixed ballssssssss. The meat is tender. The ballsssssss are of a ping-pong size.  Basically, I have not added any saucing to the food as it is already good enough for the taste after boiling in the chicken pot.
All-in-all, the food and cleanliness is beyond my expectation. Heard that there is another branch in Kwun Tong, so will pay a visit some time later to compare the quality.
題外話/補充資料: A place filled with local people. You are expected to see people shouting out loudly, sometimes with foul languages.
2017-03-21
Vege
  • Beef
  • Ballssssssssss
2017-02-07 524 瀏覽
天氣乍暖還寒,潮濕的天氣令人最想食暖胃醒神的雞煲朋友介紹去佢屋企附近的爺爺雞煲平日的晚上,未到八點,店面已經坐滿街坊,而我地一行四人就坐店內的卡位,打邊爐都可以坐得舒舒服服,不錯👌雞煲]peachy.foodie rating: ⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)店長建議四個人要個小的雞煲就足夠,內有半隻雞的份量,可以留肚再打邊爐食其他菜色雞煲香味四溢,醬料惹味香口辣度適中,雞件入味之餘,和紫洋蔥、大蔥配合起來更具風味Peachy.foodie rating ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/5)在可以加其他配料開始打邊爐之前,叫了個小食手打的花枝丸好彈牙!加上柚子蜜後味道更鮮甜,仲醒神開胃peachy.foodie rating: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5/5)打邊爐最緊要當然係牛肉!哩個雙拼有齊兩款:顏色淡一點的係肥牛,片片都有雪花,見到都心心眼,某幾片略肥,喜歡多一點脂肪的男生。相片前景見到肉質深色的是牛頸脊,肉味濃郁!肉質比肥牛結實少少又不失鮮甜!令人回味!Peachy.foodie rating: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️5/5餐單內特別有「自家手打」一列,誠意十足,其中墨魚滑配上鹹蛋黃的組合平日雖然少見,但其實兩者好夾!鹹蛋黃
天氣乍暖還寒,潮濕的天氣令人最想食暖胃醒神的雞煲
朋友介紹去佢屋企附近的爺爺雞煲
招牌爺爺雞煲
[招牌爺爺雞煲]

柚子蜜配花枝丸
[柚子蜜配花枝丸]

在可以加其他配料開始打邊爐之前,叫了個小食
手打的花枝丸好彈牙!加上柚子蜜後味道更鮮甜,仲醒神開胃
手切肥牛拼牛頸脊
[手切肥牛拼牛頸脊]

鹹蛋黃墨魚滑
[鹹蛋黃墨魚滑]

餐單內特別有「自家手打」一列,誠意十足,其中墨魚滑配上鹹蛋黃的組合平日雖然少見,但其實兩者好夾!鹹蛋黃帶出墨魚滑的鮮甜,而且更加開胃。切開即可見到一絲絲的墨魚肉,落足原材料
[鮮蝦雲吞]

Peachy.foodie rating ⭐️⭐️⭐️⭐️ 4/5

「自家手打」項目內仲有各種的手打丸、雲吞和水餃。我地選了鮮蝦雲吞,正宗皮薄餡靚,粒粒都有大大隻鮮蝦,抵食!
自家製響鈴
[自家製響鈴]

peachy.foodie rating ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️5/5

更加驚喜的是店內的響鈴都係自家製!滾一滾即刻放入口,極之好食!炸腐皮保持鬆脆之餘沒有油益味,而且豆味濃郁,無得輸!
爺爺冰豆腐
[爺爺冰豆腐]

Peachy.foodie rating ⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)

另一款豆製品同樣出色,冰豆腐即台式火鍋的蜂巢豆腐,有雪糕的口感,淡淡豆香
鯇魚片
[鯇魚片]

好新鮮的鯇魚片,不似得一般打邊爐的薄片,這鯇魚片有一定的厚度令魚肉烚熟後仲可以鎖住鮮味
[極品豬大腸]

店主特別處理過豬大腸,口感出色,保留嚼口又彈牙,不會韌到咬不到。味道方面,腥味全消,只餘下鮮甜的味道,用心製作
炸芋頭
[炸芋頭]

Peachy.foodie rating⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/5)

最後來一個炸芋頭作結,因為芋頭已經預先炸了,所以只要花少少時間,芋頭就變腍而且吸收晒湯的所有精華,是個完美句號
招牌爺爺雞煲
柚子蜜配花枝丸
手切肥牛拼牛頸脊
鹹蛋黃墨魚滑
自家製響鈴
爺爺冰豆腐
鯇魚片
炸芋頭
平常2個人很少會去打邊爐…不過我獨愛雞煲!! 一到冬天…就會很想找雞煲的店…常常會跟朋友討論那一區的雞煲好吃~ 今天剛好想吃雞煲…就立刻search附近的雞煲找到這一間在新蒲江的就開車去了。 店面很小一間…雖然有些迫… 2話不說先點雞煲…再來看看還有什麼火鍋料好吃… 其實也看到牆上有好多介紹… 店裡的職員都有推介我們比較多人點的小吃… 我老公很愛吃炸魷魚酥…點了一份試試看… 老公一吃就說很新鮮…我說怎麼吃到新鮮? 因為我自己沒有很常吃根本不懂分呀…其實我只是覺得好吃 哈哈 他說炸魷魚酥新鮮的話裡面是軟軟 QQ 不會難咬的… 之後店員端來一盤配料自己選 等了一下雞煲就來了…因為店員說直接就可以吃的…不用再煮… 我老公比我還會吃…他一吃就說雞有先炒過呢~~ 好厲害!! 因為我怕辣所以只敢點小辣…店員也說如果不夠可以之後加辣… 不過我覺得小辣就ok了…不是因為他真的很辣那種… 是因為它的辣是麻麻的…所以我怕中辣可以就會很麻了~ 這種小小麻麻的辣我覺得很喜歡!! 因為有太多雞煲都是死咸…特別是到後面就會變得更咸吃不下去… 但是這裡的不是死咸的…所以吃到後面不會覺得愈來愈咸… 最多就是覺得
平常2個人很少會去打邊爐…不過我獨愛雞煲!!

店面很小一間…雖然有些迫…

2話不說先點雞煲…再來看看還有什麼火鍋料好吃…

其實也看到牆上有好多介紹…

店裡的職員都有推介我們比較多人點的小吃…

我老公很愛吃炸魷魚酥…點了一份試試看…

老公一吃就說很新鮮…我說怎麼吃到新鮮?

因為我自己沒有很常吃根本不懂分呀…其實我只是覺得好吃 哈哈

他說炸魷魚酥新鮮的話裡面是軟軟 QQ 不會難咬的…

之後店員端來一盤配料自己選

等了一下雞煲就來了…因為店員說直接就可以吃的…不用再煮…

我老公比我還會吃…他一吃就說雞有先炒過呢~~

好厲害!!

因為我怕辣所以只敢點小辣…店員也說如果不夠可以之後加辣…

不過我覺得小辣就ok了…不是因為他真的很辣那種…

是因為它的辣是麻麻的…所以我怕中辣可以就會很麻了~

這種小小麻麻的辣我覺得很喜歡!!

因為有太多雞煲都是死咸…特別是到後面就會變得更咸吃不下去…

但是這裡的不是死咸的…所以吃到後面不會覺得愈來愈咸…

最多就是覺得愈來愈麻而已…而且他們用的是電子爐…

開小火是保溫用而已…雞不會愈煮愈老也不會咸喔:

後來我們差不多吃完的時候還發現他們用的鍋也不是爛爛的…

不會容易焦或痴底…用的都是好鍋呢~~

火鍋料我們就點了看起來最好吃的部位…

牛的雪花真的很不錯~~ 肥瘦剛好!

比肥牛這個好吃太多了…吃起來很嫩很滑…非常好吃!!

連平常我不太愛吃牛的都覺得好好吃…

我吃了大半盤 哈哈

本來沒有想要點的…只是發現好像每一桌都有點我們就跟著點了~

發現他是現炸的!!非常非常脆…

沾一下湯底…還可以做到外軟內脆…

吃起來酥酥的…麻辣湯的味道剛好…好好吃!

怪不得每一桌都會點了~~

再來是手打四寶丸…

有墨魚丸、牛丸、蝦丸、鯪魚肉丸

我自己最愛就是蝦丸了~~

手打的就是不一樣!!口感跟機做的很不同!!

我們2個人吃超級飽的!!

湯底我們都好喜歡…下次還會想再來…

觀塘都有分店…下次可以去觀塘更方便呀!

話說。。吃完後發現不太會口渴…我個人覺得最讚的地方
2017-01-18