2021-11-12 45 瀏覽
要係灣仔搵野食唔難 但係要係灣仔搵到間好味既台灣食店亦都唔易今晚收工 我地去左距離灣仔站幾分鐘路既一間台灣野度食對我黎講 如果食台灣野 食牛肉麵是必需的所以我地每人叫左一碗黎食🤤招牌紅燒牛腱心牛肉麵+關廟麵(幼麵)湯底濃郁 有陣陣牛肉香味 感覺冇落味精👍🏻牛腱心全部都係大大舊 非常足料 而且非常鬆軟而我就簡選左幼麵 記得一邊食一邊伴住少少湯黎食 非常match 的特濃鮮茄牛腱心牛肉麵+刀削麵(粗麵)相對之下湯底較清 但係有清新既蕃茄口味而呢一碗我地簡選左刀削麵 同第一碗一樣麵質都係有咬口 份量都好夠你食滷肉時蔬滷肉作為台灣名物 點都要食既如果好似我地一樣 叫滷肉覺得太多 可以叫返個有滷肉配搭既菜呀百香果紅茶金鳳梨綠茶
要係灣仔搵野食唔難
但係要係灣仔搵到間好味既台灣食店亦都唔易
今晚收工 我地去左距離灣仔站幾分鐘路既一間台灣野度食
對我黎講 如果食台灣野 食牛肉麵是必需的
所以我地每人叫左一碗黎食🤤

招牌紅燒牛腱心牛肉麵+關廟麵(幼麵)

湯底濃郁 有陣陣牛肉香味 感覺冇落味精👍🏻
牛腱心全部都係大大舊 非常足料 而且非常鬆軟

特濃鮮茄牛腱心牛肉麵+刀削麵(粗麵)

相對之下湯底較清 但係有清新既蕃茄口味

如果好似我地一樣 叫滷肉覺得太多
可以叫返個有滷肉配搭既菜呀

百香果紅茶
金鳳梨綠茶
同朋友經過見到呢間台灣菜,感覺好似新開,就行入去試吓。行入去冇乜客人,個職員已經話得45分鐘用膳時間,可能因為lunch time就嚟到。嗌咗兩杯嘢飲、兩個主食同一個甜不辣。嘢飲嚟先,分別係一杯珍珠奶茶,同一杯香芋珍珠奶茶珍珠奶茶冇乜茶味,又冇乜奶味,一般般杯香芋珍珠奶茶先係經典,超粉,係直頭飲到啲粉,我知你哋都應該係用香芋粉沖出嚟,但係都要攪勻咗先下話?呢個鹽酥雞第一啖食落去唔似係鹽酥雞嘅質地,因為好淋,淋到唔似雞肉,但係係好食嘅,只不過係唔似鹽酥雞姐,份量都足夠牛肉麵好似係佢哋嘅招牌,就一於試吓。但係一般般,湯底唔係好龍,牛肉又唔係話好好食,面係刀削麵,都OK嘅。但啲蕃茄係生嘅,下面又疊住一塊熟嘅蕃茄,奇奇怪怪。滷肉飯,滷肉份量都幾多,滷肉唔算好鹹,啲汁撈埋啲飯都好食。正正常常啦。呢個煎魚餅先係重頭戲,呀唔係⋯⋯係甜不辣。第一次食到香煎嘅甜不辣,食落去仲以為係煎魚餅。重點,係堅好食嘅,但係真係似魚餅多過甜不辣。暫時覺得咁多樣嘢入邊最好食嘅就係呢個煎魚餅。其他嘢真係麻麻,但係個煎魚餅(甜不辣)我真係好鍾意。如果第日經過我會為咗佢再入嚟食。
同朋友經過見到呢間台灣菜,感覺好似新開,就行入去試吓。

嘢飲嚟先,分別係一杯珍珠奶茶,同一杯香芋珍珠奶茶

珍珠奶茶冇乜茶味,又冇乜奶味,一般般

呢個煎魚餅先係重頭戲,呀唔係⋯⋯係甜不辣。

• 甜不辣
2021-11-11 44 瀏覽
As we have a sudden craving for Taiwanese food and walking past this stall, we decided to give it a try. Number One Beef Taiwanese Cuisine was located at Hennessy Road, few minutes walk from Wan Chai MTR.They offered a wide range of authentic Taiwanese cuisine such as soup noodles, rice, vegetables, snacks, desserts and drinks etc. Hot roselle honey was slightly sour and sweet in taste, suitable during this cool weather. Handcraft wintermelon tea was sweet and cooling, very clear. Fried fish cak

Fried fish cake - It was fried till chewy and juicy, with the sweet sauce going well with the fish cake.

Braised pork spare ribs rice with black garlic - The gravy was spicy and flavourful, with black garlic in it, good for mixing the gravy to go along with the rice. Braised pork ribs was cooked till chewy and soft, easy to bite off from the ribs.

Szechuan style hot and spicy beef noodle - Soup was spicy and hot, with strong mala taste. Noodles was chewy and smooth, with the beef tender and juicy. The chef was generous with the portion of the beef, which was huge in size.

Before we left the place, the waiter told us that they have another new branch opening at Kowloon Bay:
Shop B4A, G/F, Block B, Proficient Industrial Centre, 6 Wang Chiu Road, Kowloon Bay
喺呢啲天氣,食一碗濃郁又熱辣辣嘅台灣牛肉麵,真係會令人好滿足架!話說今日路經灣仔,喺準備返屋企之際,突然傳嚟一陣五香牛肉嘅味道,所以我哋一於食埋晚餐再返屋企啦!嚟到灣仔嘅牛壹台食,餐廳設計風格夠晒清新,主打台灣料理,除咗牛肉麵,仲有好多台灣美食!金梅地瓜條地瓜條炸到金黃色,夠晒脆卜卜,上面鋪有金梅粉,份量算多,酸酸甜甜,非常開胃。台式滷牛伴麵滷肉飯平時就食得多,今日就試吓滷牛伴麵啦!滷水汁同樣香濃,牛肉入晒味,最鍾意啲牛肉夠晒大大粒,食嘅時候好有口感!食之前當然要將醬汁同肉碎撈勻啦,咁每一條麵條先會掛晒汁又入味。但就略嫌麵條煮得太淋,令食嘅時候有啲糊身。川味香辣牛腱心牛肉刀削麵重點當然係牛肉麵啦!我特登揀咗Q彈爽口嘅刀削麵,掛上川味香辣嘅牛肉湯,好惹味呀!湯底除咗濃香嘅牛肉味,仲有淡淡嘅川香麻辣味,好有層次架!至於牛肉軟嫩入味,重點係大大舊,食嘅時候非常滿足,份量夠晒多,食晒麵都仲有好多餸呀!紅棗茶、蜂蜜綠茶餐廳當然有唔少台式飲品選擇,但因為乾燥天氣,特登揀咗紅棗茶同蜂蜜綠茶,好滋潤呀。

金梅地瓜條

台式滷牛伴麵

川味香辣牛腱心牛肉刀削麵

紅棗茶、蜂蜜綠茶

2021-11-08
2021-11-09 1691 瀏覽
間中就會crave for台灣嘢🇹🇼 話晒都係第二個鄉下😆香港唔算多台灣嘢食 呢間都worth a try👄晚市都有套餐好抵食 飲品都唔錯‼️ ¨̮♡︎❣️古早味滷肉飯 $58仲有涼拌小菜 今日係木耳🥰唔係五花肉細細粒嗰種 整體冇咁肥👄醬汁冇台灣咁甜咁黏口 反而多咗洋蔥嘅香味🐖滷肉份量絕對夠都晒成碗飯( ˙༥˙ ) 難得地我覺得條菜好好食 揀得好靚😂❣️川味麻辣牛腱心牛肉麵 $78要咗刀削麵 鍾意牛肉麵配粗麵有咬口😌牛肉麵係佢哋招牌有保證👍🏻 牛肉好正‼️牛腱心好大塊 啱啱好軟淋又唔會散 中間仲有啫喱狀嘅牛筋好正😆另外牛肉覺得有啲似清湯腩💕 好有牛味😍湯底比較溫和順口唔會太辣🌶 呢個價錢真係冇得挑剔 有誠意(⑉︎• •⑉︎)♡︎❣️滷水雞腎 +$30份量好多 切到一片片好易入口 都幾入味🥰❣️冬瓜鮮奶茶 +$6呢個好特別勁好飲‼️ 好飲過好多間台式飲品店😂本身驚唔夾 點知冬瓜味天然唔太甜 奶味唔會重👄❣️蜂蜜紅茶
間中就會crave for台灣嘢🇹🇼 話晒都係第二個鄉下😆
香港唔算多台灣嘢食 呢間都worth a try👄
晚市都有套餐好抵食 飲品都唔錯‼️ ¨̮♡︎

❣️古早味滷肉飯 $58
仲有涼拌小菜 今日係木耳🥰
唔係五花肉細細粒嗰種 整體冇咁肥👄
醬汁冇台灣咁甜咁黏口 反而多咗洋蔥嘅香味🐖
滷肉份量絕對夠都晒成碗飯( ˙༥˙ )
難得地我覺得條菜好好食 揀得好靚😂

冬瓜鮮奶茶
川味麻辣牛腱心牛肉麵
冬瓜鮮奶茶
2021-11-08 31 瀏覽
食晚想食牛肉麵就諗起呢間位於灣仔軒尼詩道嘅牛壹台食 。招牌紅燒牛腱心牛肉麵牛腱心筋肉相連口感極佳,牛肉軟腍入味,肉味仲相當香。刀削麵滑一滑,加埋湯底精華,滋味無窮。古早味滷肉飯珍珠米粒粒圓潤,飯香撲鼻,滷肉濃香油潤,肉同脂肪比例剛剛好,滷肉拌飯,係一口接一口嘅美味。藥膳醉香單骨雞翼雞翼吸收藥膳酒香,食落酒味夠重,單骨處理方便食用。每個餐都配有小碟雲耳,朵朵爽口彈牙,香辣開胃,係唔錯嘅餐前小食。金鳳梨綠茶,手作冬瓜茶跟餐點呢兩款特飲甜度適中又有台灣風味。
食晚想食牛肉麵就諗起呢間位於灣仔軒尼詩道嘅牛壹台食 。

招牌紅燒牛腱心牛肉麵

藥膳醉香單骨雞翼
雞翼吸收藥膳酒香,食落酒味夠重,單骨處理方便食用。

金鳳梨綠茶,手作冬瓜茶
跟餐點呢兩款特飲甜度適中又有台灣風味。
2021-11-07 39 瀏覽
同事介紹灣仔有間牛肉麵味道非常正宗,今日經過附近就過嚟試下。鮮橙綠茶,鮮橙綠茶先送上,橙味加綠茶都係第一次試,唔係咁多地方有呢個組合,感覺清新。紅油抄手,抄手一口一啖,裏面係脹卜卜嘅菜肉內餡,配上微辣嘅醬油,相當開胃。特濃牛腱心牛肉麵,先呷一口湯底,充滿濃郁嘅牛味,麵條揀選咗刀削麵,口感比起坊間一般嘅較為腍身,特別鍾意佢啲牛肉肥瘦相間,食起嚟異常咁滑溜。古早味魯肉飯,流心蛋個流心程度啱啱好,滷肉嘅肥肉同瘦肉成四六比,係我至愛嘅比例。

今日係附近蒸完腳就黎呢間食牛肉麵😋店內裝修充滿懷舊既感覺,傳統既木枱凳,加上牆上面既壁畫,令人好似置身台灣~我叫左個紅燒牛肉麵,呢度既牛肉用左牛腱心,肉質好腍,好滑,牛味超濃,鐘意食牛既朋友一定覺得好正🤤,而且大大碗,一碗有4件肉,好足料!湯底都好好飲,帶有少少甜辣味~麵身軟為腍,想食有咬口既就記得要叫刀削麵啦~另一個叫左個滷肉飯,呢個係用牛肉滷既~所以味道都幾特別~又係大大碗,上面佈滿半肥瘦既牛肉粒,熱辣辣~好食😋仲叫左個小食,係皮蛋豆腐涼拌,上面有木魚絲,豆腐好滑,加上皮蛋同木魚絲,製造左兩種唔同既口感,凍既滑豆腐加有咬口既木魚絲,原來都幾夾~🥰
今日係附近蒸完腳就黎呢間食牛肉麵😋

麵身軟為腍,想食有咬口既就記得要叫刀削麵啦~

2021-11-05 30 瀏覽
這間位於灣仔的牛肉麵專門店,晚市套餐由$58-$78,一個價錢已經包埋涼拌小菜、主食及飲品,經濟抵食,性價比高。🌸川味麻辣牛腱心牛肉麵套餐 $78麵類可選擇關廟麵或刀削麵,小編🐰選了刀削麵,口感彈牙。牛腱肉跟牛肋條都煮得非常入味又腍身,入口即溶,麻辣湯底好惹味。🌸古早味滷肉飯套餐 $58 肉燥份量超多鋪滿飯面,肥瘦比例均勻,啖啖油香,加上酸菜及滷水蛋,配飯一流。🌸藥膳醉香單骨雞翼小編🐰另外加 $28 追加了一款小食,份量比想像中多,陣陣藥膳醉香撲鼻。🌸手作冬瓜茶🌸皇牌珍珠鮮奶茶飲品還可以選擇甜度,喜歡走甜的小編🐰要給一個讚❤️。最近九龍灣還開了新分店,九龍區朋友經開不妨試下。

🌸川味麻辣牛腱心牛肉麵套餐 $78

🌸古早味滷肉飯套餐 $58

🌸藥膳醉香單骨雞翼

🌸手作冬瓜茶
🌸皇牌珍珠鮮奶茶
飲品還可以選擇甜度,喜歡走甜的小編🐰要給一個讚❤️。

最近九龍灣還開了新分店,九龍區朋友經開不妨試下。
2021-11-04
2021-11-05 23 瀏覽
呢間台灣牛肉麵嘅門面非常吸引,有少少日式嘅台式裝潢。我哋食咗一個招牌牛肉刀削麵(即係牛展),一個滷肉飯,一個皮蛋豆腐。牛展炆得非常出色,有入口即溶嘅感覺,幾乎唔使𡁻,完全冇查,好入味。值得一提嘅係佢嘅辣椒油,個樣完全睇唔出係辣成咁,落幾滴已經超級夠味。凍豆腐、皮蛋、木魚絲、加埋一啲醬汁味道啱啱好,配買麵同飯來食或者做前菜都好適合。呢間餐廳嘅主打唔係台式飲品,但係我哋都飲咗一個蜂蜜紅茶,同埋一個百香果綠茶,算係合格。下次如果喺九龍區枇食好味嘅牛展, 就可以去佢地九龍灣分店試下

2021-11-04 32 瀏覽
今日放工一個人唔知食咩好,經過灣仔呢間餐廳好似幾吸引,於是就一於食得清淡啲入去食個牛肉麵。佢晚市係有套餐可以揀,咁我就嗌咗個古早味清燉牛肉麵,麵條就係關廟麵,小食就係皮蛋豆腐,再嗌埋杯蜂蜜紅茶,感覺好豐富。首先個牛肉麵賣相就已經好吸引,有少少似我地平時食既港式清湯腩,但一飲個湯就有分別,個湯睇落雖然好清,但飲落有好香既牛肉湯味,加埋啲醃菜完全係台式既味道!牛肉肥瘦均勻,油脂既香味好好食,麵條亦都爽彈,呢個麵雖然睇落清淡但絕對唔係冇調味嗰種淡,而係食到牛肉既原汁原味,同港式既清湯腩有得揮!皮蛋豆腐就不過不失,幾欣賞佢啲木魚片俾得好足,令到個口感唔會太單調,我麵幾滿意呢個小食。佢另外都有俾咗一小碟木耳,可以當係開胃前菜。整體嚟講,夜晚一個人食個套餐絕對係唔錯,份量足夠,味道亦都十分唔錯。絕對推介俾未有得去旅行而好掛住台灣既朋友仔去試下!
2021-11-03 34 瀏覽
灣仔呢個地方,可以話好多嘢食,要揀又唔知點揀好今次介紹呢一間,性價比超高啱晒一眾打工仔放飯或者放工過嚟食其實同銅鑼灣嘅距離都唔算好遠,專登過嚟食都OK招牌紅燒牛腱心牛肉麵 $78牛肉有兩款,四大件,連埋啲麵嘅份量超大啲肉汁好淋好軟熟,而且仲好入味麵質仲有得揀粗麵定係刀削麵湯底有少少辣味但係又唔會搶晒風頭藥膳醉香單骨雞翼 +$28加$28就可以食到,仲要勁多隻最方便係單骨,啱晒我啲懶人雞翼入晒味,食得出有藥膳味又有酒香味欣賞佢哋個品質都唔錯,雞翼大大隻古早味滷肉飯 $58超級勁大碗,如果計埋嘢飲都對得住呢個價錢滷肉、汁同飯比例啱啱好成個配搭送飯真係一流,調味啱啱好唔會過鹹嘢食本身都唔錯,最驚喜係兩杯嘢飲最怕飲多啲冬瓜茶過甜,呢度甜度好啱我仲有嗰個香芋珍珠鮮奶茶香芋味濃到好似雪糕溶咗咁但係又唔會太甜
灣仔呢個地方,可以話好多嘢食,要揀又唔知點揀好
今次介紹呢一間,性價比超高
啱晒一眾打工仔放飯或者放工過嚟食
其實同銅鑼灣嘅距離都唔算好遠,專登過嚟食都OK

招牌紅燒牛腱心牛肉麵 $78
牛肉有兩款,四大件,連埋啲麵嘅份量超大
啲肉汁好淋好軟熟,而且仲好入味
麵質仲有得揀粗麵定係刀削麵
湯底有少少辣味但係又唔會搶晒風頭

藥膳醉香單骨雞翼 +$28
加$28就可以食到,仲要勁多隻
最方便係單骨,啱晒我啲懶人
雞翼入晒味,食得出有藥膳味又有酒香味
欣賞佢哋個品質都唔錯,雞翼大大隻

古早味滷肉飯 $58
超級勁大碗,如果計埋嘢飲都對得住呢個價錢
滷肉、汁同飯比例啱啱好
成個配搭送飯真係一流,調味啱啱好唔會過鹹

嘢食本身都唔錯,最驚喜係兩杯嘢飲
最怕飲多啲冬瓜茶過甜,呢度甜度好啱我
仲有嗰個香芋珍珠鮮奶茶
香芋味濃到好似雪糕溶咗咁但係又唔會太甜
2021-11-02 53 瀏覽
因為疫情冇得去台灣啦,今次就同朋友一齊去食台灣牛肉麵專門店,黎滿足我哋兩個都想去台灣嘅心情😌😌🔸川味麻辣牛腱心牛肉麵 ($78)🤩🤩碗麵入面有兩塊牛腱心同埋兩件牛肉,牛腱心差唔多成隻手板咁大,而且好足料,好抵食。啲牛肉係半肥瘦㗎,好滑,一啲都唔鞋,煮到啱啱好,好林,好好味😉😉🔸古早味滷肉飯 ($58)😋😋個白飯好軟熟,仲有埋滷水蛋,味菜,小棠菜和滷水汁,撈埋一齊,唔會太咸,而且淡淡飯都有滷肉,好足本,好抵食😊😊🔸優惠追加小食-麻辣雞腎($30)😎😎如果你係嗌咗套餐,呢個係值得追加,雞腎好爽脆,又唔會太辣,一邊傾偈一邊咬下,好正😝😝🔴地址: 灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下🍽見你睇到最後,就偷偷地話個好消息俾你知🤣🤣開咗新分店啦🎉🎉依傢唔使過海就可以去食到✌🏻✌🏻🔴地址:九龍灣宏照道6號鴻力工業中心B座地下B4A舖🍽
🔸川味麻辣牛腱心牛肉麵 ($78)🤩🤩

🔸古早味滷肉飯 ($58)😋😋

🔸優惠追加小食-麻辣雞腎($30)😎😎

🔴地址: 灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下🍽

見你睇到最後,就偷偷地話個好消息俾你知🤣🤣

開咗新分店啦🎉🎉
依傢唔使過海就可以去食到✌🏻✌🏻

🔴地址:九龍灣宏照道6號鴻力工業中心B座地下B4A舖🍽
2021-11-01
5 分鐘 (堂食)
  • 古早味滷肉飯
  • 麻辣雞腎
2021-10-30 26 瀏覽
放工時間 同事帶我去左間新開既台灣餐廳 一入門口 木製既枱同櫈 已經有一種經典麵館既感覺🤗🤗招牌紅燒牛腱心牛肉刀削麵+金鳳梨綠茶套餐 ($78)是日涼伴小菜:芽菜 牛肉麵既湯底濃郁 啖啖牛肉味🤤🤤大大塊既牛肉眼望筋位多油脂少 夾起沒有散開 牛肉入味鮮嫩 軟腍綿綿 筋位完全吾韌 食落無負擔感 刀削麵妥妥成為陪襯品 有啲失色😅金鳳梨綠茶好好飲 味道似蜂蜜配綠茶 但不單單只有甜味 仲有股似曾相識既鳳梨酥味道 😆😆海苔鹽酥雞 (+$32)大大份既鹽酥雞 雞粒炸得酥脆 好好食 滿滿台灣夜市小食的感覺🤝🤝p.s. 呀姨係有啲惡🥲🥲🥲🥲

招牌紅燒牛腱心牛肉刀削麵+金鳳梨綠茶套餐 ($78)

是日涼伴小菜:芽菜

海苔鹽酥雞 (+$32)

p.s. 呀姨係有啲惡🥲🥲🥲🥲
2021-10-26 36 瀏覽
今日去灣仔就係要試下台灣牛肉, 但係今次有別於一般嘅台灣牛肉麵, 牛肉配搭嘅主食相對比較特別。鹵牛飯,$62。 感覺係將平時台式滷肉飯嘅豬肉變咗做牛肉, 賣相同味道完全冇違和感, 反而多咗種特色。 成碗飯好重牛肉味, 烹煮後嘅牛肉嘅油份滲透到每一粒飯, 每一口都淡淡由..,油香。絕味麻辣鴨血配冬粉,$68。 你係咪冬粉放落1只有鴨血豆腐 同埋麻辣汁組成, 但只要放一啖冬粉入口, 就會感受到好重牛味。 大概麻辣湯底係用牛肉 淆製而成, 所以同平時食到嘅麻辣鴨血冬粉係有好大分別。
鹵牛飯

麻辣鴨血冬粉

炒手
2021-10-22
5 分鐘 (堂食)
鹵牛飯
麻辣鴨血冬粉