見岩岩開張,諗住去試下,叫左兩個牛布拉,店號有柚子來調味,雖然味道十分之清新,但不是人人都能接受到,例如柚子和拌麵的味道不是很夾,最後一半份量也無法吃完。(;´༎ຶД༎ຶ`)
見岩岩開張,諗住去試下,
叫左兩個牛布拉,店號有柚子來調味,
雖然味道十分之清新,但不是人人都能接受到,
例如柚子和拌麵的味道不是很夾,
最後一半份量也無法吃完。(;´༎ຶД༎ຶ`)
2018-08-02 145 瀏覽
試新嘢大小牛魔怪見到牛肉就心心眼,所以當然點咗原味牛布拉拌麵同忌廉牛布拉拌麵,牛肉味好香同好林兩個大小魔怪都食到雪雪聲,而我就試下佢既迷你鰻魚飯好鮮味,整體樣樣都好食中午仲有沙律、味噌湯同汽水添!下次試埋佢哋既牛布拉飯蓋先得
試新嘢大小牛魔怪見到牛肉就心心
眼,所以當然點咗原味牛布拉拌麵同忌廉牛布拉拌麵
,牛肉味好香同好林兩個大小魔怪都食到雪雪聲
!下次試埋佢哋既牛布拉飯蓋先得
2018-08-01 176 瀏覽
星期六因為有野做要落旺角, 所以約太太同阿女落咗去食Lunch, 之前我太太已經想試牛布, 所以最好啦, 唔洗諗食乜~~大約點半到, 好彩唔洗等位, 我地睇咗Menu之後就點咗個忌廉牛布拉麵set同迷你鰻魚飯set, 個set包一個麵豉湯, 沙律同汽水先到個忌廉牛布拉麵, 牛比我想像多, 汁幾濃似忌廉雞湯, 不過食多幾啖有D膩, 牛有肉味太太個迷你鰻魚飯拼加州卷3件同吉列蠔3件, 個飯比我想像大, 鰻魚比想像大件,但D汁比較咸D, 吉列蠔都唔錯, 個Set對一個女人真係夠食阿女點嘅迷你配搭(牛布拉麵+炸雞)真心好大份, 牛布拉麵D麵幾彈牙, 炸雞炸得唔太老食完先發現....雨雲咖啡, 眼大睇唔到, 下次有機會再試

食完先發現....雨雲咖啡, 眼大睇唔到, 下次有機會再試
2018-07-30 175 瀏覽
朋友帶我黎呢間主打食日式牛肉撈麵既餐廳,未試過日式撈麵,好吸引。我揀左牛布拉拌麵,朋友揀左忌廉芥末牛布拉拌麵,都係70g。牛布拉拌麵餐廳有教學,教你點食牛肉拌麵。1. 先試一塊燒牛肉。70g有5塊燒牛肉,燒牛肉粉紅色既,好薄好嫩滑,好好食。女仔既話70g已經夠。2. 將所有配料撈埋一齊食。配料有肉燥、紫菜、柚子粒,同佢啲醬汁撈埋一齊,味道香濃。佢既麵係沾麵個種,比較粗身。我本身鐘意麵質較硬既,但我都覺得佢硬左少少。3. 可以加入白醋或者辣椒油加左白醋,可以中和一下拌麵既濃味,酸酸地會開胃啲。加入辣椒油,會惹味啲。4. 差不多食完侍應會比一口飯你,用黎撈埋剩底既汁。個飯真係一啖既姐,唔驚會食唔晒。忌廉芥末牛布拉拌麵就咁試個汁,食到有芥末味,但撈勻左就唔係好覺。佢既燒牛肉真係好好食,推介!新開張有九折優惠添呀!

我揀左牛布拉拌麵,朋友揀左忌廉芥末牛布拉拌麵,都係70g。

牛布拉拌麵
餐廳有教學,教你點食牛肉拌麵。

3. 可以加入白醋或者辣椒油

忌廉芥末牛布拉拌麵
忌廉芥末牛布拉拌麵
就咁試個汁,食到有芥末味,但撈勻左就唔係好覺。

佢既燒牛肉真係好好食,推介!新開張有九折優惠添呀!
2018-07-29 3255 瀏覽
早上醒來賴在床上滑手機,看到這家餐廳的廣告文在Openrice上出現,碰巧早上要在旺角辦事,中午剛好可以去這家店試試看!一講起牛肉麵大概都想起台灣牛肉麵,這家日式的牛肉麵又有什麼不一樣呢,還從東京開到香港,超期待!餐廳座落在旺角新開的商場T.O.P裡,我不是九龍人所以完全不知道這邊開了什麼新的商場。走進這家商場,感覺很像去了在曼谷迷你版的Siam Square One商場,整個設計很年輕很玩味,主色調是石灰色,蠻酷的。這家餐廳在4樓,我們11點半到店裡還沒有食客。餐單紙有兩面,其中一面全部都是牛肉麵/飯,另一面就是小食和其他日式飯麵。我們點了牛布拉拌面午市套餐($88),包含野菜沙律,麵豉湯和一杯飲品。先上來的沙律我覺得沙律汁淋得太多,但這是個人喜好問題,沙律菜新鮮。麵豉湯不會很鹹。亮點來了,這個牛布拉拌面上面鋪滿了薄牛肉片,聞起來很香。我跟著店裡建議的品嚐方法先單獨試了片牛肉。牛肉是半熟的,吃起來不會覺得老,而且非常入味,很好吃。然後我再把麵和牛肉撈均勻,加了點辣椒油,因為辣椒油裡放了麻油所以很香。試了一口麵,覺得這整碗麵就被這麵毀了。因為麵煮得很硬,完全不是很有嚼勁的硬,而是有點煮

麵豉湯不會很鹹。
亮點來了,這個牛布拉拌面上面鋪滿了薄牛肉片,聞起來很香。我跟著店裡建議的品嚐方法先單獨試了片牛肉。牛肉是半熟的,吃起來不會覺得老,而且非常入味,很好吃。然後我再把麵和牛肉撈均勻,加了點辣椒油,因為辣椒油裡放了麻油所以很香。試了一口麵,覺得這整碗麵就被這麵毀了。因為麵煮得很硬,完全不是很有嚼勁的硬,而是有點煮得時間不夠的那種硬。我把牛肉吃完了吃了幾口麵就放棄了。如果大家去試請叫廚師把麵煮軟一點,整碗麵大概會完全不一樣吧!

牛布拉拌面午市套餐($88)
開始我以為這種麵可能本來是硬吃的,後來問了店員店員說應該是軟的,好吧。陳先生點了忌廉牛布拉拌面($88),忌廉不算很厚很飽滯那種,還蠻香,但同樣麵煮得太硬。
忌廉牛布拉拌面($88)
小食我們點了紫薯甘粟薯餅($22)。上來是一塊切開兩半,炸得不算很油,很酥脆,甜甜的蠻好吃。
紫薯甘粟薯餅($22)
另外還有枝豆($18)和炸雞軟骨($32)。炸雞軟骨爽脆,不算太油,也還不錯。
枝豆($18)

炸雞軟骨($32)
其實這家牛肉麵味道不錯,但是其中一個最主要的元素麵沒有做好,所以有點失望。如果大家去記得請廚師把麵煮軟才上菜ఠ_ఠ
2018-07-28
紫薯甘粟薯餅($22)
枝豆($18)
炸雞軟骨($32)
2018-07-29 164 瀏覽
同事介紹話呢間牛布拉非常好味, 所以今日特意過來試試, 新張期內還有9折優惠。午餐除了有 迷你魚生飯, 還如了一碗迷你牛布拉拌麵, 套餐仲有麵豉湯、 沙律同飲品, 非常豐富, 值得再嚟!
2018-07-28 144 瀏覽
見到OpenRice介紹, 今晚就同老公去試食, 只點咗忌廉芥末牛布拉拌麵(130g) & 牛布拉拌麵(130g), 牛肉份量夠, 味道不錯, 可能我倆食得比較淡, 所以覺得有啲偏鹹, 但大家都不妨一試, 而我決定下次一定要食最勁份量💪
忌廉芥末牛有拉拌麵 (130g)
牛布拉拌麵(130g)
2018-07-28
忌廉芥末牛有拉拌麵 (130g)
牛布拉拌麵(130g)
  • 牛布拉拌麵
  • 忌廉芥末牛布拉拌麵
2018-07-24 474 瀏覽
This mall is new and so as this restaurant in this mall, it’s a hidden gem for sure despite they already have two shops in Hong Kong...We came here at around 4:30pm and there are not much people around, I guess they are more busy during lunch and dinner. It was perfect timing for tea set which the price is super reasonable and allowed us to try three sets. We ordered the original beef noodle which the beef melted in our mouth, sauce can be mixed and matched depend on your own preference. I order

I ordered the marshmallow coffee and it was like art work. We looked at it for nearly 10 minutes, it was so pretty. The taste of the coffee was bitter but the marshmallow made it sweet and tasted like Hong Kong style coffee.
the fried platter was great too! The taste was more on the sweet side so definitely what I like. Would recommend this restaurant for anyone who is looking for a reasonable place for lunch/dinner!
2018-07-19 497 瀏覽
旺角新開既商場有好多餐廳,去到5樓就有間黎自東京既牛布拉麵閒日就唔駛等位,直入✌🏻午市時間係11:30-5:30pm,午餐menu多左種選擇,有「迷你配搭」,比你試曬好多款野食,個人覺得第一次黎食午餐,可以試下呢款,食完就飽首先跟餐有麵豉湯、沙津同杯野飲(汽水)然後,我地兩個人叫左兩種迷你配搭(分別係辛既拌麵加三文魚🍣飯同拉麵加炸雞飯)呢個拌麵爽口彈牙,配料又好夾,值得一試!(下次黎食,一定叫大碗)魚生底下係醬油漬飯,對於一向都鍾意食油漬飯既我,味道都好唔錯架而拉麵都ok麵質都彈牙既炸雞飯 餓得制 影唔切相 (有3塊脆口既炸雞、姜絲)總之,向大家誠意推薦嘗試下絆麵
旺角新開既商場有好多餐廳,去到5樓就有間黎自東京既牛布拉麵
閒日就唔駛等位,直入✌🏻

首先跟餐有麵豉湯、沙津同杯野飲(汽水)
麵豉湯
沙津

迷你牛布拉拌麵(辛)

迷你三文魚魚生飯

而拉麵都ok
麵質都彈牙既

炸雞飯 餓得制 影唔切相 (有3塊脆口既炸雞、姜絲)
總之,向大家誠意推薦嘗試下絆麵

牛布拉麵
2018-07-19
迷你牛布拉拌麵(辛)
迷你三文魚魚生飯
  • 牛布拉拌麵
  • 辛味牛布拉拌麵
2018-07-11 3128 瀏覽
昨天試了馬拉菜,今天繼續,來到隔離的日本菜。台式牛肉麵吃得多,日式牛肉麵倒是第一次見。牛布拉拉麵可以選拉麵份量,有70g/ 130g/ 190g供應,連牛布拉蓋飯都有分大中細,照顧到不同胃納的人的需要。店員送來拉麵後為我們介紹食法。先試牛肉,然後可以逐一加入醬汁,拌麵,試味。牛肉薄切,幾嫩,有肉汁和淡淡的肉香。以這個價錢,都幾多塊的牛肉,性價比不錯。拉麵本來有肉醬,有其味道,厚度和味道跟沙律醬有少少似。試一口後,加入醬油,把麵拌勻,變了另一個味道。然後加醋,少少酸,又是另一番味道。拉麵彈牙,很喜歡它的咬口。第三款是芥辣,讓麵變得有少少辣,少少嗆,變得刺激,最喜歡這個。最後是炸蒜,沒想到這麼細粒都會吃到脆的口感,蒜味幾香。拌齊所有醬料後,麵的味道層次十足。以為吃完,店員卻推介一口飯,把剩下的醬汁用光。份量剛好,不會太飽,但略嫌飯太濕太腍。既然預了拌醬,可以煮得乾身少少。芝麻雞翼炸得十分香脆,可口而不油膩。雨雲咖啡貪得意點了咖啡,只為了它的棉花糖,噱頭致勝。一大舊棉花糖掛在上面,徐徐溶掉,一絲絲地掉入咖啡裡,取代了砂糖。為免它繼續滴,同事把棉花糖整個放入去,糖漸漸溶化在咖啡內。不過,整個棉

牛布拉拉麵

芝麻雞翼
炸得十分香脆,可口而不油膩。

雨雲咖啡
為免它繼續滴,同事把棉花糖整個放入去,糖漸漸溶化在咖啡內。不過,整個棉花糖全放進去,似乎甜度稍高了。
牛布拉拉麵,讓這頓飯有點新意,有點玩味,有些DIY的感覺,都幾特別。以現在閒閒地近百元一碗拉麵來說,這個價錢亦算柤宜。
2018-07-11
2018-07-11 537 瀏覽
燒牛肉飯係日本都興左一段時間,但一直都未有機會試!難得香港有,梗係去試下啦!原來唔止燒牛肉飯,仲有拌麵。今次先試左個燒牛肉拌麵,揀左個中size,一拎埋來都幾震撼,燒牛肉份量都幾多,仲好新鮮,雖然牛味唔算好濃,但味道都唔錯! 拌麵份量就岩岩好,最後店員仲會比一啖飯你撈埋個汁,都幾攪野 反而個忌廉汁就唔算好突出 如果可以加隻半熟蛋就更加正 初時以為間野只係食牛,但原來仲有其他野食,如果同行朋友有人唔食牛既話都有其他野食!
燒牛肉拌麵
燒牛肉飯係日本都興左一段時間,但一直都未有機會試!

難得香港有,梗係去試下啦!

拌麵份量就岩岩好,最後店員仲會比一啖飯
你撈埋個汁,都幾攪野
反而個忌廉汁就唔算好突出
如果可以加隻半熟蛋就更加正