第一次黎呢度食,見到LUNCH $79再+10%任食,有牛有豬,仲有得係出面任拎菜、飯、丸等等...兩個人食,第一碟黎既牛已經勁多 成堆咁,再加埋係出面拎既丸,菜同飯已經好飽,所以無再叫過,d牛okay唔錯,丸同菜都幾好,d豬就麻麻...到最近仲可以出去任'筆'dryers雪糕,有四種味,除左mango無試,另外既coffee、nuts同紅豆都好唔錯食到最後見到人地食$49除左牛/豬無得任食,出面都有得任拎,心諗其實$49已經夠...'建議如果黎食請預先book位唔係就要雍住book左既人一黎就有得入,自己就要企係出面等!
好大碟牛!
兩個人食,第一碟黎既牛已經勁多
成堆咁,再加埋係出面拎既丸,菜同飯已經好飽,所以無再叫過,
d牛okay唔錯,丸同菜都幾好
,d豬就麻麻...

'

2011-01-21
25 分鐘 (堂食)
好大碟牛!
  • dryers 雪糕
i. 第一碟係靚牛 - the rest taste like paper or crapii. they start clocking you the moment you are at the reception (NOT EVEN AT THE TABLE NOR ORDERED!!!) and expect you to pay 75 min after that. They told us we still have 15 min and must pay immediately. (We entered the restaurant at 615pm and paid 730 pm)Then they sent the manager and 3 other waitresses 8 min (738pm) after that and told us to leave!!! I did not finish my icecream and our time is NOT up yet - I told them they are very rude to their

Then they sent the manager and 3 other waitresses 8 min (738pm) after that and told us to leave!!! I did not finish my icecream and our time is NOT up yet - I told them they are very rude to their customers. In the end, they said will 'give us a few more min' - as if we were beggars - but in fact our time was NOT up yet - I left the icecream and we all left. They said the next booking is in, but the point is, our time was not up yet.....

So in the 83 min, they expect you to settle down, order, pay, pack and out the door!!!!

iii. no refills - 7pm the icecreams are partially out. I asked them to refill... the waitress scrap off the last bit off the empty 'can' to me (looks like dirt) and said she cannot refill unless it is 100% finish... so I must finish the 'yucky bit' before she gets new one. Disgusting!

iv. only refill the hotpot water ONCE. No refill of even water (though we order soft drinks)

v. absolutely terrible dining experience.

vii. I don't know what they put in that cheap hotpot soup, but I drank 3 cups of water after I got home and still was thirsty. Same for my son and my mom.

I WISH I HAD READ THE COMMENTS ON OPENRICE HERE BEFORE I WENT - BUT I DIDN"T.
2011-01-08
5 分鐘 (堂食)
2010-12-11 7 瀏覽
試過幾次牛陣o既lunch, 之前係i-square試過夜晚一次,都ok啦,百幾蚊個...之前係i-sqaure o既雪糕係哈根達斯...lunch呢,埋單一位五十幾蚊,都差唔多啦,係可以好飽架喎,不過限時一個鐘,要爭取時間,分頭行事,我地多數都三四個人去食,兩個出去拎野食,一人一碟牛or豬,我地都係食最普通o個隻夠喇...一碟肉已經好夠食,都有d肥膏架,但唔韌呀,咁o既價錢唔會要求太高,出面仲有野比我地任拎,又有炒飯,有好幾款菜,有芝士腸,有魚蛋呀...有烏冬,有拉麵,粉絲...豆卜,豆腐,南瓜,芋頭,蕃茄,冬瓜,冬菇,金菇,蓮藕...讚: 魚丸好味彈牙,拉麵夠爽口,必食! 仲有雪糕係dreyers...4隻味,最鍾意就係食薄荷朱古力,當完熱辣辣o既hotpot,再食返杯mint choco chips呢,個喉嚨舒服晒...好認真架,一個鐘就一個鐘,last 15 mins就叫你埋單,不過就算佢唔趕我地走,我地都夠鐘開工o既...我覺得作為一個lunch,有肉,有菜,有粉麵飯,有雪糕,服務唔差,比五十幾蚊,都唔會要求得去邊,我覺得都好底食...

讚: 魚丸好味彈牙,拉麵夠爽口,必食!

2010-11-25
天氣開始轉涼,行行下就想打邊爐 暖下。諗起apm有牛陣同hipot,因為之前試過hipot,所以我地選擇左牛陣。8點鐘到達,等了15分鐘就有得入座。入座起計時90分鐘任食。是日平價牛賣曬,我地本身都係諗住試$178一位混合湯底套餐,點知俾個侍應氹左食個$278既餐upgrade左做和牛,為食到死。湯底:鴛鴦湯底係牛陣湯底同豆乳湯底。牛陣湯底即係清湯。第一次試用豆乳打邊爐,開頭覺得幾得意,食到豆乳既味道,後來個湯底愈滾愈甜,甜得有點漏。上級和牛兩個人都係食左一碟半牛肉,第一碟牛肉比較瘦,食到好濃既牛味,口感也不錯,全因切得夠薄。第二碟牛肉脂肪多好多,唔知邊碟搞錯,無所謂啦,當試多樣野。脂肪多既牛,口感更正,不過肉味較淡law。豬豚肉完全無味,果然這裡不是吃豬肉的地方。不過,因為切得薄,唔洗淥好耐,又唔鞋口,唔靭。除左牛肉同豬肉要一碟碟叫之外,其他蔬菜,甜品,麵,少許肉都係係入口的自助吧供應。肉類有八爪魚,魚塊,蟹柳同類似齋午餐肉的肉。主要嚟講都係無咩特別,蟹柳是不錯的。蔬菜有很多選擇,有南瓜,蘿蔔,芋頭,冬瓜,金菇,雞脾菇,鮮冬菇,西洋菜,生菜,椰菜,唐蕹。呢到都算多唔同既時菜,不過留要

湯底:

上級和牛

豬豚肉

蔬菜有很多選擇,有南瓜,蘿蔔,芋頭,冬瓜,金菇,雞脾菇,鮮冬菇,西洋菜,生菜,椰菜,唐蕹。呢到都算多唔同既時菜,不過留要佢refill 不定時,第一次出去睇到既菜同第二次出去睇到既有dd唔同。

麵有烏冬,幼麵同粉絲。仲有炒飯添,不過都食都好飽,而且都係普通雜豆牛肉粒炒飯,所以無試。

甜品係dryers雪糕,有士多啤梨,朱古力,杏仁,dryers 甜品當然係賣點啦,打邊爐食到幾飽都唔會放過佢!!!食返佢一兩杯補返先得!!
2010-10-31
15 分鐘 (堂食)
2010-11-17 9 瀏覽
如下面評語, 我第一次試牛陣, 點了"上級牛肉", 第一round 肉身已是幾韌. 誰知第二round竟然完全兩個樣. 由於我朋友上一次有同一個遭遇, 所以我們故意問侍應, 但他答只是不同部位的原因. 我們無奈繼續食, 發現肉身較厚和更韌, 實在無可能食得入口. 於是我們再問店經理, 今次他竟然馬上回答同事弄錯了, 立即更換, 我們反問他為何之前侍應堅持說是不同部位, 他則說抱歉錯了. 我們最後都是拒絕了,反正第一round也不怎麼好味.湯底我們挑了豆乳和泡菜. 唯一驚喜是豆乳配合牛肉和其他肉類, 真的很甜美. 而其他配菜, 都太一般了, 而且經常沒有refill.$178的價錢不算平宜, 加上90分鐘的限制, 30分鐘的等待, 沒有賣點, 絕對不會再光顧.

更差-第二round牛肉

差- 第一round牛肉

而其他配菜, 都太一般了, 而且經常沒有refill.

2010-11-14
2010-10-16 14 瀏覽
好嬲呀! 放題時限明明係1.5小時...剛到1個鐘時,就要我們埋單,這亦唔係一個大問題,但一到1個鐘頭15分時已經叫我們交枱,當時我們還有牛肉仲未食完,於是我們諗住0係最後15分鐘食哂d牛肉啦!但到10分鐘有人要我們交枱,當時我們仲食緊,侍應已熄火然後執枱,執完後仲有一位侍應在看住我們,等我們走。我們唯有含住牛肉,飲住啖水甘走囉!到最後我們並沒有超時,但在最後果30分鐘真係食得好辛苦!食野食到甘就真係慘!限時唔係問題,但有人等住你走,看住你走就有d難受囉!
2010-10-15
星期日大約2點去APM開餐,路經牛陣唔駛等位,決定一試~~一睇lunch menu好似好多款,其實只係以牛肉級數及湯底款式訂價,由 $79 (清湯 + 普通牛) 到最貴$228 (鴛鴦湯底 + 和牛),出面配菜吧 & 雪糕都係任食~~同一檯必須揀相同套餐,我地揀左清湯 + 上級牛,服務ok,無hard sell,限時60mins,湯底亦好快送上。Good!自己出去揀蔬菜,款式唔係好多,都新鮮,refill 得快!如其他食家所言,第一碟係幾靚既,淥三幾下就食得,入口又香又軟,好好味!! 可惜再來即降幾級,變左肥牛!同樣刨得薄,但淥熟左就好大分別,口感好硬實!既然個個食家都有咁既經驗,好明顯牛陣有心咁樣做生意,睇怕廚房入面應該分晒grade吧!就算同一價錢,第一碟、第二碟、第三碟根本出既貨係唔同!明白佢要賺錢,但消息者亦有期望!!個人情願比貴d,你真係比返相同質素既出品好過!
星期日大約2點去APM開餐,路經牛陣唔駛等位,決定一試~~

出面配菜吧 & 雪糕都係任食~~

同一檯必須揀相同套餐,我地揀左清湯 + 上級牛,
自己出去揀蔬菜,款式唔係好多,都新鮮,refill 得快!

如其他食家所言,第一碟係幾靚既,
淥三幾下就食得,入口又香又軟,好好味!!

可惜再來即降幾級,變左肥牛!
同樣刨得薄,但淥熟左就好大分別,口感好硬實!

既然個個食家都有咁既經驗,好明顯牛陣有心咁樣做生意,
睇怕廚房入面應該分晒grade吧!
就算同一價錢,第一碟、第二碟、第三碟根本出既貨係唔同!

明白佢要賺錢,但消息者亦有期望!!
個人情願比貴d,你真係比返相同質素既出品好過!
lunch menu - 以牛肉級數及湯底款式訂價
配料吧 - 選擇不多
第一碟上級牛肉
再黎上級牛肉,實在相差得遠吧!
自選蔬菜
清湯轉眼已成雜菜鍋
Dreyer's 雪糕任食
環境尚算乾淨企理
2010-09-28 36 瀏覽
想去打邊爐,又唔想等到9點鐘食稻香...大家都已經好肚餓,,走左出去APM...點知都係咁多人排隊...等左成半個鐘終於入得去食...!!!揀左豆乳湯底,$118有上牛肉同豬肉佢一碟牛肉已經好多...!我地一行3人有兩個都唔食牛既...唯一一個戰友戰敗牛場食唔晒...至於我同另外一位朋友就REFILL左兩次豬肉..都真係幾好味~肥瘦岩岩好又幾彈牙咁~個湯底唔錯...但係O個個自助吧D野食少得可憐...D 墨魚好難食...好似食緊擦子膠咁...雪糕有4,5個口味~但係全部都俾人筆到見底都冇人FILL同埋拎黎裝雪糕既DULL 係熱架!!!D侍應做野都叫做快手..夠鐘仲好準時叫你走...。。。。。(食個半中。。。)其實真係唔明點解呢間野會咁多人排隊咁多人食...APM D HOTPOT。。真係食得人興烚烚。

揀左豆乳湯底,$118有上牛肉同豬肉

唯一一個戰友戰敗牛場食唔晒...

至於我同另外一位朋友就REFILL左兩次豬肉..

都真係幾好味~肥瘦岩岩好又幾彈牙咁~

個湯底唔錯...但係O個個自助吧D野食少得可憐...

D 墨魚好難食...好似食緊擦子膠咁...

雪糕有4,5個口味~但係全部都俾人筆到見底都冇人FILL
同埋拎黎裝雪糕既DULL 係熱架!!!

D侍應做野都叫做快手..

夠鐘仲好準時叫你走...。。。。。
(食個半中。。。)

其實真係唔明點解呢間野會咁多人排隊咁多人食...

APM D HOTPOT。。

真係食得人興烚烚。
2010-09-25
2010-09-24 23 瀏覽
紅日要等位,都好正常不過呢間鋪頭,多數係得4 位,你2個人佢又係比4個人o既位你 如果你4個人或以下去,就快d有位, 我o地5個人,就等o左成個幾鐘ok ~ 入到去就快快叫湯底. 選o左 $168, 甜豉油 加 上牛肉過o左5分鐘, 來了2碟牛肉,同一碟豬肉呢2碟牛肉都可以o既, 唔算好好食, 但可以, 係香港 $ 168 任食o既, 都唔會期望好好食不過d 牛肉一定要加調味, 因為我覺得有d 唔知係 "so" 定雪味 ~ 不過等到肚餓, 食下la豬用就唔錯, 幾滑配菜無咩特別, 正常味。 如果蟹柳, 丸類、菜,就o甘都可以唔好食o既...呢間野好有問題!問題就係出於當你再加牛肉時....來個碟牛肉, 根本同色的, 紋又唔同! 無第一round o甘鮮色, 而且每塊o既邊緣你深色o左ga!! 根住問侍應la..佢就said 都係上牛肉, 不過之前個個部位 "批" 晒, 呢個係第2個部位! OK ~ o甘試下la,嘩! 一熟o左...d 牛肉黑o甘多o既~ 再食埋個味~ 我個fd 話係沙紙law! 仲差過平時打邊爐o既肥牛!!! 之後再同侍應講, 我同侍應講, 呢2碟真係好唔同, o鞋好
紅日要等位,都好正常

過o左5分鐘, 來了2碟牛肉,同一碟豬肉
豬用就唔錯, 幾滑

呢間野好有問題!

打邊爐o既肥牛!!!

之後再同侍應講, 我同侍應講, 呢2碟真係好唔同, o鞋好多, $168 我唔接受食呢d 野law"
之後佢叫o左個經理物體來, 問我咩事...ok 講多次, 佢話o甘換過俾你 ( 呢態度都係一般)
之後個碟, 個樣睇上去ok d ..但熟o左之後一樣同第一碟o既質素差好多!

來返看食評, 原來好多人都有呢個經驗 ~ 就係d 牛肉只係頭1round ok ~ 之後個d 都好o鞋!

最後埋單, 同其他人一樣,一到時間就搶o左你個鍋..佢有問一句, 我幫你收o左個鍋先..
.我朋友未來得切答佢, 佢就收o左la!
..但我入座時間係 930, 即係11點食完, 佢1130 收鋪, o甘趕搶o左個鍋, 好趕收鋪law!

總之, $180 (加埋一) , 呢d 食物質素,同服務態度,真係唔得, 無下次!

d 牛肉 ok la
呢碟d肉已經唔同o左,個邊仲深色o左, 綑o左邊o甘
熟o左..2隻分別極大! 第一round 的(左), 仲食得下, 右邊, 深色個隻已經係沙紙
2010-09-24
60 分鐘 (堂食)
d 牛肉 ok la
2010-09-19 24 瀏覽
100918 星期六,本來無打算在牛陣開餐,不過6點9嚟到APM4樓,家家食肆都要等位,唯獨是此家只需嚟齊人便可立即入座,我們一行五人就毫不考慮入去了。由於第一次嚟,又無事先做些資料搜集,所以花了一段時間去理解個餐牌和遊戲規則,得出結論是這裡是放題式ShabuShabu,即自助任食火鍋,有5種湯底提供:混合湯底(即鴛鴦鍋,可任選兩種湯底)、泡菜湯底、日式湯底、豆乳湯底和清湯湯底,而每種湯底又配搭不同級數的牛肉,演變出不同價錢的套餐,經過一論商議,既然我們第一次嚟,都係穩陣D,揀個最經濟、最普通的套餐試吓先,(大人$98,小童$78,但小童高過120cm 則當大人計),落單後發覺原來我們已躭誤了十多廿分鐘,因限時90分鐘,以入座計,我們就匆匆走到 Bar 枱看看有甚麼配料提供。那個 Bar 枱太細小喇,食物一碟碟擺得密密的,而食物夾又得幾個,由於地方狹小,想乖乖排隊取食物都不成,雖不致於跌序混亂,但就出現一班食客捧住個空碟等攝位,攝到位埋 Bar 枱又等食物夾的怪景象;不過後來發現有些時段無咁多人,大概大家差不多時間入座,就一窩蜂差不多時間出動攞嘢食,但只有坐在 Bar 枱附近的人客才知

由於第一次嚟,又無事先做些資料搜集,所以花了一段時間去理解個餐牌和遊戲規則,得出結論是這裡是放題式ShabuShabu,即自助任食火鍋,有5種湯底提供:混合湯底(即鴛鴦鍋,可任選兩種湯底)、泡菜湯底日式湯底豆乳湯底清湯湯底,而每種湯底又配搭不同級數的牛肉,演變出不同價錢的套餐,經過一論商議,既然我們第一次嚟,都係穩陣D,揀個最經濟、最普通的套餐試吓先,(大人$98,小童$78,但小童高過120cm 則當大人計),落單後發覺原來我們已躭誤了十多廿分鐘

那個 Bar 枱太細小喇,食物一碟碟擺得密密的,而食物夾又得幾個,由於地方狹小,想乖乖排隊取食物都不成,雖不致於跌序混亂,但就出現一班食客捧住個空碟等攝位,攝到位埋 Bar 枱又等食物夾的怪景象;不過後來發現有些時段無咁多人,大概大家差不多時間入座,就一窩蜂差不多時間出動攞嘢食,但只有坐在 Bar 枱附近的人客才知道幾時多人,幾時少人喇。

其實 Bar 枱所提供的食物大致分6類:
蔬菜類,有金菇、冬菇、南瓜、蘿蔔、竽頭、蓮藕、小棠菜、番茄、大蒜等。
雜項類,有豆腐、豆卜、粉絲、烏冬、年糕等。
海鮮類,白魚蛋、炸魚蛋、蟹柳、魷魚、魚塊等。
熟食類,炒粉、麵、飯。
調味料,豉油、麻醬、酸汁、葱花、芫茜、蒜茸、辣椒粒等。
還有
多種不同味道的雪糕提供,有竽頭、 椰子、芒果和草梅味,可惜我至喜歡的朱古力味未有提供

返回座位,見到一大盆很清很清的清湯湯底已放在電磁爐上,還有兩大碟牛肉和一碟豬肉放在枱面,這些都就是套餐所包含的東西了,開始ShabuShabu喇
,實行比較健康的食法,先食蔬菜後食肉,跟蔬菜格鬥完一論,便到主角上場了,唔,D牛肉一碟OK唔錯,另一碟就比較「鞋」,這就是最普通套餐的貨色吧,豬肉就有兩款,一款尚算OK,一款則肥得很
,好在後來添加的一碟沒有那麼肥,本來都想再添加碟牛肉,但怕食唔晒,會很浪費,所以就打消念頭喇,事實上都已食得挺飽了,對於那些超級食肉獸,這裡就是他們的世界了,特別是那些喜歡食牛的牛魔王,可以無限量添加,食個不停食個夠呢。

而 Bar 枱所提供的東西,講真沒有多大吸引,但就可以調和一吓套餐所提供的大量肉類,熟食類沒有試,事關總覺得跟火鍋唔夾,要提一提那個豉油,非常鹹,要加一半麻醬溝淡些少才可以(其實仍然很鹹),而麻醬雖是杰噠噠,看似很足料,但是沒有麻香味的。

不久,服務員將帳單送上,並提醒我們還有15分鐘就夠鐘,吓
,我們還未食完鍋裡的東西喔,唯有快快嘴嚼,齊心協力盡量食埋去,然後再匆匆走到雪糕櫃取雪糕,每種味道我都要了一點,覺得竽頭的最好味,椰子也很香,而芒果和草莓則無咁香濃。後來從服務員得知,原來如果萬一在限定時間食唔完,是可以加時,但每加時30分鐘,每人便加$50的。

90分鐘匆匆過去,雖然食得很痛快,但這類任食自助餐好容易無節制地吃,結果就辛苦自己的肚子了

頗有和風味道的燈飾和佈置
豬肉一碟兩款
2010-09-18
頗有和風味道的燈飾和佈置
2010-09-11 13 瀏覽
We ordered the unlimited Kobe Beef set for $238 per person. The beef was delicious. I alone had 5 orders of the beef. However, I ate too much of the fat and had diarrhea at night. I wouldn't recommend anyone to eat too much even though it's delicious. I recommend this place.
2010-07-04
1 分鐘 (堂食)
2010-09-05 13 瀏覽
我們5人唸住食餐好又可以傾下計. 經過E間牛陣就唸住試下啦. 一等就等左30mins....:anyways, 唸住終於可以食餐好啦. 唉~ 我食咁多次牛肉都係第一次食冇味的牛肉...唉.....任食都冇用啦.....
個湯ok
2010-09-03
個湯ok
2010-07-19 7 瀏覽
想食牛陣好耐~因為次次lunch經過都覺得好香~同朋友2個人叫左最平既set~清湯+牛肉一碟~雖然唔係d咩貴野牛肉~但係我都覺得ok靚~入邊d料全部都係自己落ga~一黎到果時係咩都無既~仲有"黑緊抵"雪糕~有4大桶唔同味既任"畢"埋單$64一個~超飽~~~但係有個地方唔好~只有1hr時間~我地食食下都俾人催~結果要1hr15mins先食得晒 唔怪得我朋友既同事話~食牛陣係唔可以傾計既地方~~
2010-07-18
看食評以為好好味,就去試下啦,等左15分鐘,我地選左鼓油湯底,開始食幾香,食耐左就覺得好甜,又膩,有d似吉x家果隻,如有下次選清湯好過牛肉第一碟比較令,紅色,第二碟比較肥,都ok la,幾有牛味,唔係好鞋..,加左一碟已好飽啦..豬肉好薄,都幾好吃,豬腩肉半肥瘦...d菜都幾款,有炒飯,雪糕,星期一至四,汽水1任飲,..可以一試既,不過有d失望下次去酒樓打好過,比較多款d..
看食評以為好好味,就去試下啦,等左15分鐘,

,加左一碟已好飽啦..
豬肉好薄,都幾好吃,豬腩肉半肥瘦...
d菜都幾款,有炒飯,雪糕,星期一至四,汽水1任飲,..
可以一試既,不過有d失望

下次去酒樓打好過,比較多款d..
第一碟牛
第二碟牛
豬肩肉
2010-07-05
15 分鐘 (堂食)
第一碟牛
第二碟牛
豬肩肉
  • 肥牛
2010-06-28 3 瀏覽
聽隔離個同事介紹,同老公約埋一個嗜牛的朋友,一行三人滿懷希望去試試。最終失望而回。我地入座後即選擇了港幣$160一位的「上牛肉放題」,但待應不停遊說我地嘗試港幣$240一位的「和牛放題」並謂現在正做八折優惠,只不過多付數拾元就可品嚐和牛,聽後我冷靜地想一想八折後再加一服務費,到最後咪只係九折。所以我地堅決要「上牛肉放題」,第一碟來的牛肉真不錯,不一會兒就要添食,但是再來的牛肉真是勁差連一點油花也沒有,試了一片後找待應來更換,但她謂這碟牛肉是上牛肉只是部位問題而沒有脂肪,並叫我地在下次order前說明要肥一點。到第3碟牛肉來的時候﹝order前有說明﹞,都是非常失望並要求更換,但待應的回覆是「要換的話,要等喎….」,最終再來的算是OK!其餘的食物也不是太好,沒有任何丸選擇,雪糕亦只是牛奶公司的。眼見左右隔離的牛肉,都是第一碟就好靚繼而就差下去,就算是叫港幣$240一位的「和牛放題」也是如此。這一頓加兩支啤酒共酒合共港幣$620,一點也不值。

這一頓加兩支啤酒共酒合共港幣$620,一點也不值。
2010-06-27