2018-01-10 358 瀏覽
全部都係牛🐂犇道😏識唔識讀先😂如果唔係約食飯要變左去牛牛牛道㗎啦😌犇個音係厚喲🙆🏻‍♀️-【雪山牛丼】150g $98 未去食之前見張相望落好澎拜咁🌊其實真係上枱見到係冇咁勁嘅💁🏻‍♀️大概2/3部iPhone8+啦📱中間係啲飯,出面就舖咗啲牛肉片😬火山口有隻蛋添🍳仲有爆左啲蟹籽出嚟💥個汁係自家製香濃雪山芝士汁😌牛肉係幾滑嘅,個汁其實唔係好重芝士味🧀比較似係白汁,但係全部野撈埋一齊送飯幾好食😽【松露燒牛扒定食】$118/220g 牛扒仲有另一個份量150g $88👐🏻松露雖然唔重,好在牛肉味都濃,而且都軟又冇筋🙈呢兩個餐都有味增湯🍲整體來講味道唔錯,不過可能我比較大食🌚食完都唔飽,順便仲去咗龍門居掃街🌸下次再介紹有咩掃街好食🤤
【雪山牛丼】150g $98

2018-01-03 354 瀏覽
用火山作題才的食市很多。以平面畫作式2D為主 ,但這家的火山牛和雪山牛是名乎其實的3D火山和雪山,接近獨有造型,相信酒店都未必吃到。嫩牛肉片作山坡,中間的飯令山型飽滿,再在山頂放上溫泉蛋,蛋黃汁呼之欲出似足即將爆發出的美味,吃時蛋汁混和牛肉汁,滲入中間暖暖的香飯,更添風味。羅馬生菜和配菜,型造山頂的峰煙。加上畫龍點睛的蟹子粒,令火山變活,如火山岩漿。色香味美全,無怪此店押上這作招牌菜。再加上健康嫩囗的美味慢煮牛肉片作食材。實在是這小店令人難忘之首選。

火山牛丼
雪山牛丼
吉烈大蝦及薯餅
  • 火山牛
  • 炸蝦...其他是豬扒飯和拉麵
在屯門搵嘢食唔難,但搵好嘢食真系好難。丈夫是有食力嘅人,品味系要好味夾抵食。兩口子返親屯門食飯,佢餐餐話要打邊爐食肥牛,我就真系打到悶。屯市選擇來來去去都系嗰啲:拉麵、米線、牛扒、打邊爐,而且又貴又唔好食。10月時龍門居開左間叫犇(音:奔)道的西日食店,由於是教友開的,一開張已急不及待幫趁及支持。第一口慢煮牛已好嫩好淋好入味,我點的厚切鰻魚堅厚,蛋好滑好甜,真系好味到仲好過去日本食。食得出老闆好有heart去煮,成個餐色香味俱備。一問之下,原來老闆在酒店做過廚又做過設計,唔怪之得啦﹗之後,我地兩口子經常去幫趁,唔洗餐餐「拾下拾下」,家陣已成為老公最愛的食店。連1月1日我外甥生日都去犇道食午餐。雖然佢地方細細,略為迫硤,但無阻為食嘅我們。通常我地會趁剛開門時間/晚上較後時間去,咁會容易啲食倒(當然可打電話預約,但一落街就食倒嘛~)。多人一齊食時仲會叫埋小食:吉烈大蝦外面脆,裡面熱辣辣;牛肉薯餅,入口即容,超~好食﹗明太子燒雞翼,辣辣地好嘢味﹗10月到而家我地都幫趁左六至八次,我老公幾乎當左系佢嘅飯堂,唔叫埋我都會自己走去食。
厚燒鰻魚飯配松露炒蛋
  • 牛肉薯餅,
  • 燒牛排定食
  • 灸燒牛肉拉麵
2018-01-02 173 瀏覽
食完又想再食火山牛丼和雪山牛丼牛是慢煮出來的,特別鮮嫩,造型設計藝術簡直一流。每份食材宦是藝術作品,令人讚不絕口。 黑松露燒牛排定食份量仲有得選擇添,滿足不同顧客嘅需要,牛肉彈牙又嫩滑,食完仲想再食。 犇道燒牛拉麵湯汁很濃,拉麵幼滑。 厚燒鰻魚飯配黑松露炒蛋飯份量十足,仲有一大堆黑松露加上面層,相當抵食,幾乎食唔哂! 別緻的牛燒飯團$18兒子最喜歡這道飯團,份量剛剛好合喜歡少吃的人。 又有其他小食芥末八爪魚做前菜都很別緻
食完又想再食

火山牛丼和雪山牛丼

黑松露燒牛排定食

犇道燒牛拉麵

湯汁很濃,拉麵幼滑。

厚燒鰻魚飯配黑松露炒蛋飯

份量十足,仲有一大堆黑松露加上面層,相當抵食,幾乎食唔哂!

別緻的牛燒飯團$18

兒子最喜歡這道飯團,份量剛剛好合喜歡少吃的人。

又有其他小食

牛燒飯團$18
芥末八爪魚
  • 牛燒飯團
2018-01-02 142 瀏覽
這火山牛真的不得了。先講賣相,真的好像火山一樣。十分有心機砌出來。火山牛外面用鮮嫩牛肉包著,十分有牛味,這種口感是高級牛肉。火山口是半熟雞蛋,真的比温泉玉子更加好味,我覺得要放隻半熟雞蛋入火山口,而唔整爛隻雞蛋係十分高難度。飯也是日本米,不太軟也不太硬。加上個汁,無餸也很易入口。等候製作要一點點時間,因為每個飯都要砌出來,都不容易。地點對於市區的朋友們也遠了一點,但個人感覺為了這美食,也是值得的。
這火山牛真的不得了。

先講賣相,真的好像火山一樣。十分有心機砌出來。

火山牛外面用鮮嫩牛肉包著,十分有牛味,這種口感是高級牛肉。

飯也是日本米,不太軟也不太硬。加上個汁,無餸也很易入口。

等候製作要一點點時間,因為每個飯都要砌出來,都不容易。

2017年11月與家人去了朋友在屯門龍門居開的新食店 「犇(音:奔)道」吃了兩次晚餐(分別是11月24日(星期五晚)及11月26日(星期日晚)),家人分別吃了雪山牛肉飯(雪山汁是白色芝士汁)及火山牛肉飯(熔岩是日式半熟雞蛋及大量蟹子),我第一次去是吃了牛肉拉麵及飲紅棗茶;牛肉是貴價貨,低溫烹煮,牛肉不肥不腻、肉質細緻。我第二次是吃了咖哩炸豬排飯,炸豬扒肉汁滿溢,咖哩是日式咖哩,炸物入口酥脆不油膩,十分滿足。
2017-11-26
10 分鐘 (堂食)
  • 火山牛肉飯、雪山牛肉飯、牛肉拉麵、咖哩炸豬排飯、炸物
2017-11-20 1441 瀏覽
前排去了在屯門龍門居開的新食店 犇(音:奔)道試菜,有相當大的驚喜,那裡牛肉選用貴價貨,再以低溫烹煮,保留了牛肉的鮮味,肉味香濃,牛汁亦提升了牛肉的味道,經過慢煮處理,淡淡粉紅色的肉質細緻不癡牙,可見下了不少苦功才能做到這個效果。炸物亦有名店水準,入口酥脆不油膩,炸豬扒肉汗四溢,大蝦有近一隻成人手拿長和鰻魚兩大塊,分量相當足料,十分滿足。特別一讚的小食也是自家制作落足心機,有去日本居酒屋的感覺,下次一定會去再試埋其他套餐。(最可惜就是地方實在小了一點,希望老闆快d搵到大d既舖)
2017-11-16
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日