餐廳: 百樂潮州酒家 (時代廣場)
資訊:

2021-10-17 1150 瀏覽
食得一肚氣的一餐飯檸檬蒸魚:成枱人都話有生以來第一次見有餐廳會半條魚上碟,仲要砍唔見咁中間一啲。由於真係無辦法接收,我哋請侍應收走,轉頭侍應又要代廚房解釋,話因為切開時要分大細骨,所以條魚唔見咁部分,然後秒閃再唔敢行埋來。其實真係唔解釋好過,完全解唔通,加上點解可以蒸半條魚?!?好彩已經係最後一碟餸,激氣到唔想叫甜品,食埋其他嘢走人啦。白蘿蔔牛腩煲:味道算可以,可惜在牛腩一塊塊灰色,賣相打大折扣。上湯蒜子浸芥菜膽:無菜膽得菜葉,味道正常,份量好細。杏汁豬肺湯:好飲好香,好彩早早有碗靚湯打底,之後碟碟都。。。
食得一肚氣的一餐飯

上湯蒜子浸芥菜膽:無菜膽得菜葉,味道正常,份量好細。

2021-10-17
2021-10-05 877 瀏覽
今日早餐食得比較飽,所以唔食午餐,改為食下午茶☺️簡單點咗3款食物:脆皮皇子乳鴿$68。乳鴿皮脆肉嫩,又夠哂大隻,2個人食1隻都覺得好夠☺️蟹子鮮蝦燒賣皇$48。去到所有酒樓,我都會點燒賣,因為燒賣最能顯出師傅嘅功架🤣呢度嘅燒賣整得好好,因為啲蝦好新鮮好大隻,又夠爽脆,絕對唔係「啤水」啤到爽口🤩而且燒賣入面大部分portion都係蝦,只係有少量豬肉同冬菇點綴,更顯矜貴🥰潮州炒飯(例)$118。炒飯一上到枱,乜例牌都咁大份嘅😱面層係薄薄嘅蛋皮,弄開內有乾坤😏有好多隻蝦、大量火腿粒、葱😍飯粒好夠乾身、有𡁻口🤤混合蛋皮一齊食,突然愈食愈開胃🤣🤣🤣飽飽了,酒樓送上功夫茶,等我倆消一消飽滯感,今餐下午茶好豐足啊😌

2021-09-17
$159.5 (下午茶)
2021-09-13 2251 瀏覽
餐廳環境好大好舒服話說早兩日放假,就約咗Ivy,一個自從去完日本旅行之後就未再見過面嘅朋友,數下手指都好似有三年啦,哈哈,今次我哋出街玩足全日,又食飯又行街,周圍睇咩都傾。第一站我哋未食飯,所以我哋就約咗喺銅鑼灣時代廣場最近嘅一個餐廳,就係時代廣場上10樓嘅百樂潮州酒家。餐廳地方面積好大,坐得好舒服。而且我哋12點呢個鐘數去食,嗰陣時唔算多人,所以上菜速度都好快。北菇棉花雞$48呢碟同平時飲早茶差唔多,不過食落口就冇咁肥膩,感覺成碟野用油嘅份量少咗啲,而且雞肉幾嫩口。流沙奶皇包$48一碟有3個,咬落去熱辣辣嘅流沙奶黃爆出嚟,金黃色嘅流沙奶黃望落去好愉悅,食落口又唔會太甜,仲有淡淡的蛋黃香。鮮蝦瑤柱菜苗餃$48一碟又係有3個,個皮唔算厚,而且咬落去仲好煙韌,都幾有咬口。裏面嘅鮮蝦份量都唔少,咬第一啖食到有鮮蝦,咬第二啖都食到有鮮蝦,仲食到有好多菜苗添。金柱脆皮炸两腸$58兩大條嘅炸两腸,切到八件,Size大小剛剛好就係一口食一啖。淋上點心豉油汁,偏甜嘅豉油汁,食完唔會覺得好鹹,又或者好口乾。上面仲有啲脆皮同埋蔥花做點綴,望落去增加咗視覺感受。埋單大概係$238.8 兩位,連埋茶水價錢同埋
餐廳環境好大好舒服

北菇棉花雞

流沙奶皇包

金柱脆皮炸两腸

埋單大概係$238.8 兩位,連埋茶水價錢同埋服務收費 ,平均每個人大概$120左右。
2021-09-09
5 分鐘 (堂食)
$120 (早餐)
在銅鑼灣上班的小編一直光顧開百樂潮州酒家的利園分店最近得知酒家在時代廣場開了分店所以決定親臨一試韮菜豬紅 $68一般在別家的豬紅都是醬汁美味 但豬紅卻淡而無味這𥚃的韮菜豬紅煮得非常入味質感帶一點像鴨血般的煙韌韮菜令豬血更芳香四溢鹵水墨魚片豆腐 $78另外一個潮州特色小菜就是鹵水墨魚片豆腐墨魚片有咬口 嘴饞其間會嘗到鹵水汁的香料味 真是齒頰留香豆腐也是用鹵水制作 經煎炸的外皮呈金黃色外皮包着的是軟軟嫩滑的豆腐香茜叉燒腸 $48叉燒味道略甜 肥瘦適中 口感軟嫩腸粉嫩滑 帶小量米香味潮式煎韮菜棵 $48韮菜棵又水晶外皮包着韮菜內餡非常足料絕對稱得上皮薄餡靚紫薯煎堆仔 $38煙韌的糯米外皮被炸至金黃色 口感爽脆紫薯內餡帶淡淡的甜 質感較粉較棉總括而言小編覺得餐廳環境舒服 點心精緻而且地點便利值得推介!

在銅鑼灣上班的小編一直光顧開百樂潮州酒家的利園分店

小編覺得餐廳環境舒服 點心精緻
而且地點便利
值得推介!
2021-08-27 606 瀏覽
中午lunch跟同事去了銅鑼灣時代廣場10樓百樂潮州酒家飲茶。中午生意非常好,服務員忙碌之餘也非常友善有禮。點心小點$32、中點$38、大點$48,點心質素很高。今日主要食點心,香茜叉燒腸夠份量,加少少豉油已經好好食。潮式糯米卷四件,裏面有花生,糯米好香甜。潮式煎韭菜粿,水晶皮包着韭菜口感非常豐富,外皮煎得剛剛好。鮮蝦芋絲春卷熱辣辣上枱,裏面有鮮蝦芋絲,夠脆又香口。甜品是鴛鴦水晶包有六件,有兩個口味,蓮蓉和紅豆餡料,水晶皮夠煙韌,蓮蓉不是很甜,紅豆又有少少陳皮味,兩款都好好食。

2021-08-25
午餐
2021-08-20 581 瀏覽
百樂潮州約咗個同事,同佢傾吓公司內部啲八卦嘢,所以搵間應該冇機會撞到同事嘅餐廳,又想試吓新野,同埋試好食嘅嘢。咁我朋友就介紹不如食伯樂潮州啦!好彩有book位,個侍應滿口笑容,話唔book位真係冇機會食到㗎,我哋啲點心好正㗎 !從來未見過門口個姐姐,識得幫間餐廳做廣告,證明間餐廳啲教育都有水平!下晝都係食點心類野啦,全部都係新鮮政制,味道同口感都係屬於高水平。最值得同大家分享嘅就係個蠔餅喇,因為佢唔係炸蠔餅,而係煎豪餅,蠔既比例非常充足,而且塊蠔餅係有一定厚度,非常有口感,蠔味香濃,喺香港實在唔容易食到呢種質素嘅蠔餅。加埋賣完單之後,仲送我哋兩杯功夫茶,消下滯,仲有綠豆清涼爽糖水添!簡單嚟講,呢一餐午餐,心靈同肉體都非常滿足!多人到呢,好在卜位足料純手法煎蠔餅,正呀!
百樂潮州
簡單嚟講,呢一餐午餐,心靈同肉體都非常滿足!

多人到呢,好在卜位

足料純手法煎蠔餅,正呀!
2021-08-17 441 瀏覽
來到銅鑼灣時代廣場飲茶,百樂潮州酒家位於10樓,十分方便。叫了爽滑牛肉腸,牛肉用料十分重足,不是欺場,餡料都滿滿的,且十分有牛肉味道。腸粉皮滑,是用的米高質,果然冇介紹錯。蜜汁叉燒包有3小個,叉燒肉半肥瘦,甜甜的醬汁配上叉燒一流。包子蒸的熱辣辣,狗分不少。潮式炒飯外面餐廳少見,叫左個食下。炒飯面是金黃蛋皮,炒飯用了大大隻蝦仁,火腿粒,蛋粒,等,口感有層次,白飯炒到金黃色有鑊氣,不錯。茶叫了普洱,都不錯,幾好飲!店員十分主動,勤加茶水。
來到銅鑼灣時代廣場飲茶,百樂潮州酒家位於10樓,十分方便。

茶叫了普洱,都不錯,幾好飲!店員十分主動,勤加茶水。
2021-08-10 395 瀏覽
星期一放假,瞓到自然醒,就揸車去時代廣場飲茶。揀咗百樂潮州酒家,位於食通天十樓,環境舒適,午市都坐得非常滿。今日主要係想食點心,於是就叫咗叉燒腸粉,牛肉球,燒賣,鳳爪。雪影焗叉燒包同炸春卷。叉燒包最先上枱,微熱,表皮香甜,餡料不算太多,但叉燒汁的調味不錯,好吃。跟住係燒賣,大大粒,裡面有整隻蝦,而豬肉是手琢的,咬口勝過碎肉機。鳯瓜啲汁比較淡,亦比一般店舖更加淋,一啜已經啜到啲肉出嚟,但濃味少少就更好啦。牛肉球反而好吃,有馬蹄粒又有果皮香,一口咬落去又多肉汁,超好食。叉燒腸嘅皮比一般嘅腸粉皮更加有米香,送多兩條菜心,加啲甜豉油,已經好好食。等得最耐嘅係春卷,因為係即炸,上枱時仲熱辣辣,裏面有蝦仁芋頭絲同少少豬肉,呢個係全日最好食嘅點心。六個點心兩個人剛剛好,食飽飽繼續行街街。
環境舒適,午市都坐得非常滿。

六個點心兩個人剛剛好,食飽飽繼續行街街。
2021-08-09
👏🏻第一次去呢一間百樂潮州酒家飲茶,估唔到點心都幾多選擇,而且仲有啲好耐冇見嘅懷舊點心添😍今日終於一試,果然冇令🥳.▫️ 【 潮州炒飯】呢款潮州炒飯🌟我哋嗌左細份量!但其實份量都已經足夠兩個人食,飯粒粒分明,非常之有鑊氣,而且仲有大量蝦仁,爽口美味,而且炒飯炒得好乾身,味道又唔會偏鹹,食落去真係好惹味,正😛❤️😍..▫️ 【 咸菜福果炆豬肚】本身非常鍾意食鹹菜豬肚,呢一款鹹菜豬肚真係冇令我失望🌟鹹菜湯飲落好舒服,唔會話勁重胡椒味,而且仲有大量嘅白果,味道令人更加溫和,豬肚亦好軟腍,出色😍😍😍😍..▫️ 【 蠔油鮮竹卷】一籠三件嘅蠔油鮮竹卷!大件夾抵食,腐皮非常之有豆香味,食落去啖啖肉,有豬肉、蘿蔔粒、蝦仁添,真係鮮味十足,名副其實鮮竹卷🥳😍..▫️ 【 木魚釀炸茄子】一碟三件嘅木魚炸茄子,茄子係厚切❤️配埋魚肉,在再經香炸,非常之邪惡,但同時都好好味😋配上自家製醬汁及木魚,味道更加昇華..▫️ 【 沙嗲金錢肚】沙嗲汁香濃,帶點花生碎,金錢肚炆得非常之淋😍😍 10分出色,必定是encore之選.▫️ 【 潮式韭菜棵】皮質煙韌,又晶瑩剔透,配上韭菜餡料,香濃無比😍餡料亦都有蝦仁,口感有層次,正😮

▫️ 【 潮州炒飯】

▫️ 【 咸菜福果炆豬肚】

▫️ 【 蠔油鮮竹卷】

▫️ 【 木魚釀炸茄子】

▫️ 【 沙嗲金錢肚】

▫️ 【 潮式韭菜棵】
  • 潮州煎韭菜棵
  • 咸菜福果炆豬肚
前幾星期較多工作應酬,與外國同事交流,吃了不少西式晚餐。過了這忙碌的時間,特別和媽媽找間茶樓吃點心。百樂潮州酒家位於銅鑼灣時代廣場,地鐵站出發不用三分鐘便到,地點方便就腳。疫情關係,餐廳也安排了屏風,而且枱與枱之間也有足夠距離,入座時也有量度體溫,令客人吃得安心。我們一行二人共點了幾道小菜,一起互相分享。前菜是開胃的酸菜,吃起來爽口,令人食慾大增。 香煎蘿蔔糕(⭐⭐⭐⭐💢)蘿蔔糕表面煎得香脆,起來十分香口,而且有一絲絲的蘿蔔,口感不錯。 薑汁雞仔包 (⭐⭐⭐⭐💢)雞仔包是中點,用料十足,裏面有大大隻鮮蝦,新鮮而且肉質結,實絕不欺場。 菜苗鳳城水餃 (⭐⭐⭐⭐💢)水餃是廚點,一份有六隻,皮薄餡靚,有大大隻鮮蝦,兩個人分享剛剛好。柱侯牛筋金錢肚(⭐⭐⭐⭐💢)金錢肚煮得十分淋身,而且入味,但不會覺得十分油膩,吃起來頗有嚼口。鴛鴦水晶包(⭐⭐⭐⭐💢)水晶包少見的茶樓點心,分別是蓮蓉和紅豆餡料。蓮蓉吃起來不太甜,紅豆也吃得出陣陣的陳皮味,配上煙煙靭靭的外皮,實在令人停不了口。清心丸綠豆爽 (⭐⭐⭐⭐💢)甜品是潮州特色的清心丸綠豆爽,吃起來不太甜,而且綠豆消暑一流,為這天的午餐劃上完美句號。總括而

我們一行二人共點了幾道小菜,一起互相分享。
2025 瀏覽

前菜是開胃的酸菜,吃起來爽口,令人食慾大增。

香煎蘿蔔糕(⭐⭐⭐⭐💢)

薑汁雞仔包 (⭐⭐⭐⭐💢)

菜苗鳳城水餃 (⭐⭐⭐⭐💢)

柱侯牛筋金錢肚(⭐⭐⭐⭐💢)

鴛鴦水晶包(⭐⭐⭐⭐💢)

清心丸綠豆爽 (⭐⭐⭐⭐💢)

總括而言,這間餐廳食物質素高,而且服務也是水準之上,下次經過也會再來。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
百樂潮州酒家 銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場10樓1002號舖
推介菜式:菜苗鳳城水餃,柱侯牛筋金錢肚

👍🏻地點方便
👍🏻價錢合理
2021-07-14
2021-07-28 390 瀏覽
百樂潮州海鮮酒家今天一早到銅鑼灣搵嘢食,想試吓潮州點心,這酒家12點已經人頭湧湧,幸好我們不用排隊。第一重點是吃了入味花生及喝了鐵觀音,好飲好飲!潮州蒸粉果去到潮州酒家一定要試他的粉果,這家也不例外,味道爽口惹味,外皮煙韌晶瑩,值得一試。另外,別忘記加辣椒醬!雜菌XO醬炒腸粉這道炒腸粉的重點是加了野菌,原來好夾,菇🍄菌爽脆加上腸粉的嫩滑,一起吃真好吃。金珠鹹水角本來炸物就係「冇得輸」,加上真的很脆,餡料也甘甜美味,正!雪影叉燒焗餐包包很鬆軟,包底也特別脆口,叉燒肉質鬆軟,醬汁濃郁,真係誠意之作。👍🏻只是吃了二百多元,又可以免費泊車,是很好的假日之選😍
百樂潮州海鮮酒家

雜菌XO醬炒腸粉

金珠鹹水角
本來炸物就係「冇得輸」,加上真的很脆,餡料也甘甜美味,正!

雪影叉燒焗餐包

只是吃了二百多元,又可以免費泊車,是很好的假日之選😍
2021-07-24 488 瀏覽
放假去左銅鑼灣飲茶,享受下悠閒嘅下午,聽人推薦去咗時代廣場嘅百樂潮州。先嚟嘅係蘿蔔糕 ,睇得出佢好足料,咬落口感結實,而且煎到啱啱好,少少香口又唔會燶。然後叫咗杏汁燉白肺湯,豬肺湯自己整嘅話太麻煩,最適合就喺街外食。飲落去非常清甜,淡淡嘅杏汁味,甜得 唔會太搶,而且有大大塊肺片。飲茶當然要食燒賣,燒賣豬肉味濃,仲有原隻蝦同大大粒冬菇,絕對係誠意之作。之後嚟嘅係椒鹽九肚魚,炸到金黃色,魚肉軟熟滑嫩又唔會太多骨。最後叫咗糯米卷,本身擔心兩個人食會唔會太多,不過分量適中,兩三啖食得曬一個,而且皮好甜。最令我留下印象嘅係呢度嘅裝修好靚,有啲舞廳嘅感覺,非常懷舊復古,坐得好舒適。
蘿蔔糕

蘿蔔糕
杏汁燉白肺湯
燒賣
糯米卷
My families and I went to a chinese restaurant called "Pak Loh Chiu Chow Restaurant"(百樂潮州酒家) located in Shop 1002, 10/F, Times Square,1 Matheson Street, Causeway Bay(銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場10樓1002號舖).The restaurant is decorated with vintahe wall paper and art decor style wih modern touch."Steamed pork rib"蒸排骨HKD$48..The taro dices underneath soaked up all the essences of the fresh pork rib."Shrimp dumplings"百樂蝦餃皇HKD$58..Plump shrimp is wrapped inside the chewy translucent dumpling paste."Steamed Beef trip
(銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場10樓1002號舖).

"Steamed pork rib"
蒸排骨
HKD$48

"Shrimp dumplings"
百樂蝦餃皇
HKD$58

"Steamed Beef tripe and beef tendon"
柱侯牛肚牛根
HKD$48

"Chiu Chow green bean jelly sweet soup"
潮州綠豆爽

healthy wholesome sweet end note for the afternoon tea.

10 分鐘 (堂食)
下午茶
2021-07-12 373 瀏覽
上個禮拜趁住朝早冇堂,lunch嚟到銅鑼灣呢邊飲茶,食完野先返學~見到時代廣場10樓呢間酒樓好多點心都幾吸引,就想來試吓~紫薯煎堆仔$38一碟有三舊好大舊嘅煎堆仔,啱啱出爐,熱辣辣~外皮煙煙韌韌,加埋香脆嘅芝麻,內餡係熱辣辣嘅紫薯,幾香甜幾好味😋蟹籽燒賣$58一籠有四隻大大粒燒賣,入邊有好大舊蝦肉,仲有啲蟹籽,口感好豐富~福果芋泥$68一碗芋泥配四粒福果,芋泥幾香甜,而且幾滑,我同朋友都係芋泥控,好鍾意全口芋泥嘅感覺~潮式煎韭菜粿$48第一次食呢隻韭菜粿,覺得好好味😋外皮幾韌,內涵係豐富嘅韭菜,鹹鹹地,煎得幾香,調味幾正!雪影叉燒包$38外皮係甜甜地,內裏嘅叉燒幾入味,我哋都幾鍾意食~

紫薯煎堆仔$38

蟹籽燒賣$58

福果芋泥$68

潮式煎韭菜粿$48

雪影叉燒包$38
外皮係甜甜地,內裏嘅叉燒幾入味,我哋都幾鍾意食~

2021-07-08
2021-06-22 404 瀏覽
以往飲茶都以粵式為主,今次忽然好想轉換口味食潮洲點心;於是上網尋找銅鑼灣附近,正好有間百樂潮州酒家在時代廣場樓上不需我們四周頻撲。食肆裝潢雅典富時代感,給人感覺係新颖與傳統融合一體。椒鹽九肚魚一向怕食九肚魚係驚佢多骨和腥味,所以很少吃。今次以椒鹽油炸烹調,完全沒有以上的問題出現和油膩感;食完一件再一件很快就被我們KO哂!潮州蒸粉果大大隻傳統潮式點心,用料十足有肉碎、花生、菜脯、蝦米、冬茹和元茜等;口感非常豐富。最重要是外層嘅粉皮不會太厚和太黏是我最欣賞的。鮮蝦瑤柱菜苗餃菜苗幼嫩咬落冇渣,鮮蝦彈牙爽口;熱辣辣出籠十分滋味。潮式煎九菜棵外皮煎得香口,內裹九菜份量足;配上些肉碎非常惹味。清心丸綠豆爽最後以清熱降火既綠豆爽甜品做完結。
鮮蝦瑤柱菜苗餃
菜苗幼嫩咬落冇渣,鮮蝦彈牙爽口;熱辣辣出籠十分滋味。
潮式煎九菜棵
外皮煎得香口,內裹九菜份量足;配上些肉碎非常惹味。
清心丸綠豆爽
最後以清熱降火既綠豆爽甜品做完結。
潮式煎九菜棵
2021-06-21
5 分鐘 (堂食)