2018-07-04 54 瀏覽
我同朋友黎到依間餐廳食午餐,第一次黎依間餐廳試下,依道專賣貴州牛肉粉,依道可揀唔辣或bb 辣,少辣,中辣,大辣,我地就叫左一碗唔辣一碗少辣。老板推薦苦丁茶,我地就叫左一杯熱一杯凍既苦丁茶。野食好快就黎到,第一印象系好大碗! 粉口感煙韌,爽口,熟度均勻,比平時既粉好食好多! 至於湯底, 少油不膩,有清甜既牛肉味,辣味黎自麻籽,我既最愛,飲湯感覺舒服,唔會覺得太鹹。牛肉可謂極品,好軟口,重牛肉味。苦丁茶我比較傾向要凍既,苦苦甘甘既味道可以幫助解辣。份量十足,我地食完都覺得好飽。個人認為依道既紅燒牛肉粉系我食過最好食既,好值得試!! 依家舖頭不算大,餐廳規模唔大,但質素好可能比出面所謂名店賣既牛肉粉更好,價錢亦更相宜。推薦!!

2018-07-03 48 瀏覽
有時周末經過好幾次,每次都幾多人。但见到冇乜装修,所以一直冇試。最近突然见到網上有很多好評,好啦,weekend 就和老公去试试。那天我叫了个牛杂汤加粉,他叫了个红烧牛肉粉。两碗汤都很大碗,适合喜欢喝汤的人。红烧牛肉粉,肉很香,汤看起来很清但浓,有点五香粉的味道。我不是贵阳人所以不知是否地道,但味道就很大陆,我想应该是地道的。个粉是贵阳来的,像发了的面线,但口感QQ, 很特别,几好食。我的牛杂汤有牛根,牛展,牛肚,是没有肺,肠的。汤牛味较浓,但就没有红烧五香粉味。过了几天,我又去食,今次自己一个。叫了红烧牛肉粉,但这次比较失望。汤面有一层1cm 的油,我心想果然地道。我要了一个小碗了一整碗油,吃剩1/3碗,实在太油。结论,我不会自己要求再去。怕了。

结论,我不会自己要求再去。怕了。
2018-06-23 1466 瀏覽
餐廳裝修簡單, 地方比較細。雖然座位有點擠迫, 但明白銅鑼灣租金昂貴, 在所難免。餐廳選擇唔算好多, 主打貴州米粉, 我地決定試一試!紅油牛肉粉 $58 我地叫左小辣, 湯底加左貴州地道辣椒, 麻辣味適中! 湯底用左牛骨, 豬骨, 鮮雞熬成三骨原湯, 所以湯底鮮甜美味! 加埋自家製酸菜, 爽口開胃!牛肉係上等牛展, 筋同肉嘅比例平均, 咬落一啲都唔硬, 肉味濃郁, 好味道!貴州米粉係好似好粗身既米線, 口感比起米線爽滑, 唔易斷, 又唔會太淋, 好彈牙又獨特!紅燒牛肉粉 $58湯底用左牛骨, 豬骨, 鮮雞熬成三骨原湯, 所以湯底鮮甜美味! 加埋自家製酸菜, 爽口開胃!牛肉係上等牛展, 筋同肉嘅比例平均, 咬落一啲都唔硬, 肉味濃郁, 好味道!貴州米粉係好似好粗身既米線, 口感比起米線爽滑, 唔易斷, 又唔會太淋, 好彈牙又獨特!同紅油牛肉粉一樣, 只係唔辣!苦丁茶 $9苦丁茶好解辣, 回甘味久久不散! 有降血脂, 降血壓同降血糖功效, 非常健康!

餐廳選擇唔算好多, 主打貴州米粉, 我地決定試一試!

紅油牛肉粉 $58
我地叫左小辣, 湯底加左貴州地道辣椒, 麻辣味適中!

紅燒牛肉粉 $58
同紅油牛肉粉一樣, 只係唔辣!

苦丁茶 $9

2018-06-12 1601 瀏覽
一直都覺得大陸出品嘅麵好好食,估唔到係香港都可以食到。呢間店舖面積唔大,我哋揀咗個角落坐低。今日食嘅係貴州粉,其實冇聽過貴州呢個地方,真係第一次試。男友人叫咗個紅油牛肉粉,小辣,食落有啲麻,原來仲有隻bb辣,店家話係任何人都食到嘅辣,湯底加左花椒,所以會有麻香,用上等大紅袍精細磨製成花椒粉,有散寒,健脾同埋促進食慾嘅功效,估唔到食一碗普通嘅牛肉粉可以有咁健康嘅效果!我就試咗紅燒牛肉粉,呢個係唔辣嘅,邊個湯係用上等嘅豬骨加鮮雞做湯底,再加埋新鮮嘅牛骨,就係三骨原湯啦,呢個湯絕對冇味精,味道好濃郁,我都幾乎飲晒個湯底,飲完覺得好生津!兩碗牛肉粉都有泡菜做配料,其實即係酸菜,味道好清爽又酸脆多汁 ,好開胃!至於啲牛肉係上等牛展,筋同肉嘅比例都好均稱,咬落一啲都唔硬,好好味!而碗麵嘅精髓貴州粉係無添加,冇色素又冇味精,要煮幾個鐘,口感爽滑,唔易斷,又唔會太淋,夾起上黎好有彈性!最後每人叫左杯苦丁茶,店家話係解辣良品,飲完回甘嘅感覺久久不散,功效可以降血脂,降血壓同降血糖,非常健康。
今日食嘅係貴州粉,其實冇聽過貴州呢個地方,真係第一次試。

三骨原湯
三骨原湯
上等牛展
貴州粉
2018-06-11 136 瀏覽
今日係六四,又咁啱行經銅鑼灣,想食下呢間之前收藏左嘅貴州餐廳。入門口就聞到陣大陸辣,流晒口水。我地食左老闆推介嘅紅油牛肉粉,同埋清湯牛肉粉。老闆係一個好好客嘅人,不斷介紹菜式。從來冇食過貴陽粉,今日先認識。見到有幾多大陸人嚟食,我諗原來所謂嘅地道應該係咁。關於貴陽粉,老闆話每十天就會由貴州新鮮運到。粗度比烏冬幼少少,米線粗。質感方面,感覺就像粗米線但不算太彈牙的口感,需要多嘴嚼較易消化,可是不太掛湯所以用湯匙伴湯吃較好。⬇️湯底非常出色,清湯牛肉粉嘅湯底好清好甜,飲極都唔會口渴,好高質素。喝得出是牛骨熬出來的!配上貴陽粉一起吃很夾。清湯牛肉粉上有兩種唔同嘅牛肉,一種係白灼牛展,一個係紅燒牛展。我自己比較喜歡白灼牛展,每塊都有牛味同埋很有口感。紅燒牛展就炆得好琳好入味,但份量頗多,食得多會感覺很滯。⬇️紅油牛肉粉,我們叫了小辣,但食唔到辣的朋友,千祈不要那小辣。我是食得辣的人都覺得很辣。個人認為辣得的確過癮,可是湯上的紅油,卻令人食唔到原來湯底的鮮味,有點可惜。另外我們也試了老闆推介的苦丁茶,原來真的解辣回甘,似乎比牛奶更有效。老闆誇口喝完十五分鐘甘味還會在嘴裏盪漾,真的沒有誇張。整體上很滿

我地食左老闆推介嘅紅油牛肉粉,同埋清湯牛肉粉。

清湯牛肉粉

紅油牛肉粉

整體上很滿意這間餐廳的牛肉粉,如果你都喜歡食麻辣的話,可以叫老細加啲花椒粉。如果你哋喜歡大陸嘅口味,這間餐廳值得一試。😋
清湯牛肉粉
紅油牛肉粉
小店面积不大,略微挤迫,但丝毫不影响我们感受贵州美味。各种小餐粉面也有饭餐供应,苦丁茶十分有特色,微涩回甜,清凉解暑。也试过店家奶茶柠檬茶,分量足口感爽滑。辣鸡也是精品,外焦香内软糯。口水鸡分量大,皮肉口感都很令人回味。总之,是一个非常值得去尝试的,以一个贵州人所推荐代表贵州牛肉粉很高水准的小店~
红烧牛肉粉
2018-06-06
5 分鐘 (堂食)
红烧牛肉粉
  • 风味凉皮
  • 口水雞
2018-06-05 73 瀏覽
我地一班學生 成日鍾意過黎碗碗香食嘢 最緊要係個老闆人超級nice 次次過黎食仲送埋好多嘢添!喺呢度好似有家嘅感覺一樣。我都係要推薦返 口水雞 同埋 清湯牛肉粉 呢兩樣嘢係我嘅至愛!同埋 呢度同樣嘅價錢喺呢度食到嘅嘢我覺得豐盛d!😄
  • 口水雞
2018-06-02 1059 瀏覽
放假接肥髀放學,先去食個late lunch,呢間川貴粉都一直想試,不過肥髀唔啱食,今日一人食剛好!去到方木桌椅,光猛乾淨,店內無其他客人,男店員好熱情招呼,一路講解自家嘅麵點正宗,有乜特別!大家傾下偈,食物好快到貴味雞絲涼皮($68)BB辣,賣相幾好,撈勻啲汁,粉皮大大塊好彈牙(我小心撈時,男店員叫我放心,佢嘅粉皮好彈牙唔易斷咁話)索咗啲酸辣汁(BB辣剛剛好)加上配料爽脆(青瓜🥒、蘿蔔絲🥕、花生🥜、雞絲唔嚡)好好味!苦丁茶($9)男店員介紹會苦,但食完辣飲會有陣甜味!我食到個咀有啲辣時飲,夠凍,第一下係甘苦嘅,好快就變得有陣甘甜味(好神奇嘅感覺🤪)解辣一流!再加個外賣:貴味玫瑰冰粉($36/9折咗)發泡膠碗包裝,搭一程巴士就漏水,返到家換過個碗,再雪凍之後當甜品食,粉紅色湯有啫喱狀冰粉,仲有玫瑰花瓣🌹,另外仲有一包乾果可以加落去,肥髀唔加,冰粉彈牙嫩滑,糖水清甜,不過我唔喜歡啲玫瑰花瓣🌹阻住食!過程都只得我一個客(有外賣單)男店員會同我傾偈,我加外賣仲同我分單計平啲(因為加單無折)廚師姨姨又會出來問下好唔好食!好家庭感覺!可以再encore嘅店

再加個外賣:

可以再encore嘅店

2018-06-01
2018-06-02 78 瀏覽
最近的天氣非常熱,對白飯完全感到沒有任何食欲。因此這次決定到訪位於銅鑼灣的主打適合香港人的麵館,也帶着半好奇的心態嘗試當中的食物。首先從麵館的環境而然,帶有令人感到休閑的感覺。設計以樸素為主。而且店主準備的食品也很花心思,完美展現出店鋪的理念。家的感覺 在店鋪中 享用了雞塊面和口水雞 以及嘗試了店鋪的自家製飲料 苦丁茶 味道也令人感到很意外。 有助清熱解渴,實在令人愛上這飲料。然後從主食方面 ,我認為當中的麵質爽口彈牙,配上碗中的雞肉。實在是最佳的組合,不用花10分鐘 不經不覺間已把碗中的食品清光。然後我也食了其中一款小菜 口水雞 當中的醬汁也很有特色,給人一種自家製的感覺。 經過這餐後,也令人有種想重覆再嘗試的感覺!
2018-05-31 64 瀏覽
同朋友見到佢新開,大家又鍾意食辣,就試下。舖位近希慎廣場,算方便。店內環境乾淨,偏細間。服務態度幾好,會推薦同介紹特色食品(貴陽粉)俾客。我地兩個人嗌左一碗紅油牛肉粉、一碗紅燒牛肉粉同埋苦丁茶凍熱各一杯。店舖幾貼心,有得揀走/多蔥、蒜、花生、油等等等等唔同配料。上菜速度快,幾分鐘左右就上哂(當時冇乜客)。碗紅油牛肉粉,嗌左小辣,但係都幾辣,如果唔食得辣,建議嗌返BB辣。兩碗粉湯底都濃郁有牛味,粉係貴陽粉,質感黏韌,似係烏冬同米線既合體,值得一試。因為我鍾意食啲煙韌野所以都幾鍾意呢個粉,但係應該係鋪頭特有嘅,係喺貴陽黎,所以唔知邊度可以買到牛肉選用上等嫩滑牛展。一碗粉,份量足,所以我地冇嗌小食。杯嘢飲係苦丁茶,飲落少少苦,冇咩特別,不過店員就話我地知係特別解辣,我地又冇特別覺得解辣。但如果有興趣嘅朋友都可以試吓飲,因為比較少地方有~
店內環境乾淨,偏細間。

2018-05-28 64 瀏覽
係中央圖書館附近有一間麵線館叫碗碗香,喺店門口都已經好有feel,同一般既唔同,佢入面既裝修擺設都幾特別( *`ω´)我嗌左小辣嘅牛肉麵線飲凍嘅苦丁茶!一上菜見到個碗咁大都有d嚇親,完全估唔到份量咁多(///▽///)湯底好惹味而且好開胃,小辣絕對推薦(。ì _ í。),牛肉好香好啊而且好容易入口,麵線方面同街出邊食嘅不同,佢一間係比較粗同埋比較有咬口♪(´ε` ),我都係第一次食咁特別嘅麵線,每一啖麵線加上啲湯真係食到冇停口,好過癮!其實我都係第一次飲苦丁茶,聽個名以為係苦嘅(///▽///)但原來係飲落去甘甘地跟住有啲甜,好得意既味道,但好清新,而且好解辣,大大杯絕對夠飲!成個餐都好抵食,大件夾扺食!

我嗌左小辣嘅牛肉麵線飲凍嘅苦丁茶!

成個餐都好抵食,大件夾扺食!
2018-05-21 97 瀏覽
今日約咗朋友去一間叫碗碗香的小館,睇店舖個名好特別,原來係食貴州(貴陽)菜,叫了兩碗麵及幾款小食,香港真是一個福地,甚麼菜式都可以好方便咁食到。既然店名叫得碗碗香,每一碗麵都色香味俱全。貴味木耳, 睇下幾大碟都係$38 認真抵食•紅燒牛肉粉$58及清湯牛肉粉$58,(比較似雲南米線),牛肉味出,湯底清甜,蔥花亦夠新鮮。第一次食貴陽玫瑰冰粉$38,不是太甜,好特別的口感。餐牌設計卡通化,亦簡單易明。埋單共計200多元,包括自選小食、甜品及飲品,在銅鑼灣來說也相當經濟實惠。

既然店名叫得碗碗香,每一碗麵都色香味俱全。

貴味木耳, 睇下幾大碟都係$38 認真抵食•

第一次食貴陽玫瑰冰粉$38,不是太甜,好特別的口感。

餐牌設計卡通化,亦簡單易明。

2018-05-04
2018-05-18 72 瀏覽
想去誠品搵書,但點都搵下食先!去到加路連山道行下行下,見呢間貴州菜幾特別,於是試下!同老闆傾咗兩句,原來佢嘅貴州人老婆係主廚之外,之前仲要做過達官們的廚師,即刻想試下佢手勢!老闆推薦咗牛肉粉、口水雞,仲有甜品玫瑰冰粉!聽講呢到啲辣唔講得少,驚驚嘅我叫咗小辣試試先!牛展好入味,甜甜辣辣咁好開胃!但最有驚喜係個麵,麵質幾特別,唔係米線又唔似米粉,好滑身但又有咬口,原來係「貴洲直送」米粉,有啲異國風味!至於辣度我個人接受到小辣,而且個湯花椒味都幾重,唔係嗰種單一辣味,幾有層次。至於玫瑰冰粉就好似涼粉,不過就透明嘅!甜甜地凍凍地,食辣嘢配佢就啱哂!老婆話佢應該有加玫瑰露喺入面,不過我就唔係幾食得出XD最後老闆介紹咗一個特色飲品苦丁茶,話解辣一流,飲一啖確係解辣,但苦味真係幾重!原來佢係號稱地上最苦嘅茶,雖然回甘都幾好味,不過唔係人人接受到苦!所以叫之前真係要諗清楚先,唔怕苦確係可以一試!
2018-04-27
銅鑼灣加路連山道附近有好多食肆,質素唔錯又抵食嘅小店~ 今次又去尋寶,發現有間新開嘅餐廳「碗碗香」,係食貴陽粉的,係香港好少可以食到,都幾特別,決定入去試吓~ 一坐低,老闆就介紹佢哋嘅招牌牛肉貴陽粉,當然要試一試啦~ 清湯牛肉粉 $58老闆話貴陽粉佢哋揀咗5、60款,先揀到呢種咁特別嘅粉,口感特別爽口彈牙,而且湯底係用牛骨、豬骨、同雞煲成,完全冇味精,濃郁鮮味,飲幾多都唔怕😝 而且牛肉都非常好味😍 有口感,肉質諗,有𡁻口,而且牛肉味香濃,完全食得出係用心製作而成👍🏻紅油牛肉粉 $58湯底大同小異,都係用豬牛雞煲成嘅湯,粉亦都係爽口嘅貴陽粉,加左紅油,可以選擇不同嘅辣度,我揀咗小辣,因為唔想搶走本身湯同牛嘅鮮味,依碗牛肉粉用嘅牛肉係牛肉粒,我覺得更加好味😍😋👍🏻 首先肉質亦係非常腍,都係非常入味,真係好正👍🏻 食唔停口😋貴味口水雞 $60老闆話呢款係正宗味道嘅口水雞,雞嘅份量都幾多,肉好嫩滑,食之前要將紅油再次淋上雞面,味道甜甜辣辣,非常好味👍🏻 我連底下嘅青瓜絲同紅蘿蔔絲都唔放過,食清光😝非常推介😋貴陽玫瑰冰粉 $38好特別嘅一款甜品,真係第一次食~ 玫瑰味嘅啫喱,有玫瑰花瓣,糖水淡淡

清湯牛肉粉 $58

紅油牛肉粉 $58

貴味口水雞 $60

貴陽玫瑰冰粉 $38
好特別嘅一款甜品,真係第一次食~ 玫瑰味嘅啫喱,有玫瑰花瓣,糖水淡淡清香,但充滿玫瑰味,加上芝麻、花生碎,更加香口👍🏻底下有醃漬嘅椒絲同紅棗粒,整個配搭好好味,食完辣野食個甜品真係非常清涼☺️

苦丁茶
我哋試咗熱同凍嘅苦丁茶,聽個名就知係苦味嘅😝 不過其實食完辣野飲,唔覺得好苦,反而又有回甘嘅味道,解辣一流,清熱解毒👍🏻

又一間用心製作食物嘅小店,絕對應該多多支持💪🏻 而且食物質素真係唔錯👍🏻 亦非常抵食,一定會再光顧😋
2018-05-04 196 瀏覽
Happy Friday Night 梗係要出街食飯鬆下,喺銅鑼灣想搵個地方食飯,最好不過當然係加路連山道,因為呢頭有好多隱藏嘅特式小店! 今晚想食碗粉,見到開咗間貴州牛肉粉嘅,一於試下~Order咗兩個,有辣有唔辣!紅燒牛肉粉雖然係清湯,但湯頭清甜,聽老闆講佢地每朝早用大量嘅牛肉、豬骨同雞新鮮煲,配上口感軟熟嘅粒粒牛,仲有口感Q彈同好滑身嘅貴州米粉,真係好好味👍🏻👍🏻👍🏻紅油牛肉粉清湯配上濃濃嘅辣紅油,香味不錯,小辣對我嚟講辣度剛剛好,辣油同貴州米粉好夾,不錯不錯!口水雞偏辣,份量有點少,但雞件夠滑,麻味十足,味濃,係好味嘅~但係對唔到辣嘅朋友就未必食到。老闆同員工都好熱情同有善,但坐位有點迫,只能夠快食,不宜坐太耐。整體嚟講,味道都不錯,米粉口感特別,湯底清甜,小店確係有誠意,值得回頭再吃👍🏻👍🏻👍🏻
今晚想食碗粉,見到開咗間貴州牛肉粉嘅,一於試下~

Order咗兩個,有辣有唔辣!

口水雞
偏辣,份量有點少,但雞件夠滑,麻味十足,味濃,係好味嘅~
但係對唔到辣嘅朋友就未必食到。
口水雞

5 分鐘 (堂食)