2008-05-13 34 瀏覽
一家經常光顧的冰室,懷舊得來闊落整潔,仲有樓上雅座,可以慢慢嘆,睇吓報紙雜誌都唔會有人趕你走,食物質素當然有番咁上下。最鐘意嘅食品有:猪扒/雞翼煎蛋飯(鼓油汁)、肉片湯米、牛展治(留邊)、咖央多、豬扒包、公司治、熱奶茶等......猪扒新鮮,調味簡單,厚簿適中,煎得香口,唔乾唔嚡又有咬口,好!鼓油鷄翼入味皮香肉滑(下午茶餐食最好,因為平啲而且更入味,但份量較少),白飯係一般餐廳水準,自家製鼓油汁濃淡咸甜適中,送飯一流,蛋亦煎得不錯(可要求全熟蛋或太陽蛋),肉片夠新鮮,清而不淡,味道同肉質都好好,牛展治夠特別,牛展入味軟熟,醬汁香,味道好,用新鮮綿密而軟熟嘅方包夾住食,別有一番風味,自制咖央醬椰香和蛋味相當平行,亦不過甜,配多士一流,豬扒包嘅豬扒唔洗多講,配合烘過嘅餐包塗上牛油,唔需要其他配料已經好好味(餐包有時係咸有時係甜,視乎供應而定,各有風味),公司治都與別不同,餡料當然有招牌貨牛展,仲有雞蛋、火腿同酸瓜,方包烘得均勻香脆,食味當然一流,奶茶香濃幼滑,茶奶比例適中,水準穩定(凍飲口味比較甜,唔鐘意嘅話記得叫少甜)。招呼近似一般老式茶餐廳,唔會有公式化嘅殷勤招待,但亦唔差,對熟客比較親切,有人情味。
2008-04-22 10 瀏覽
人越大, 對舊的東西才越鍾愛, 越懂得它們的可貴之處.是日攜同弟弟一起到此午膳, 要了個牛展多, 牛扒燴意, 紅豆冰同凍奶茶.牛展多, 無疑, 只是幾片牛展加多2片烘底的麵包, 要數特別, 只是特別在無其他冰室有此味吧?牛展爽爽的, 要多點牙力才能切開與多士同吃. 不過, 味道上還ok的~~算是試過了吧!黑椒牛扒燴意粉, 上檯時我有點錯愕!印象中的牛扒會是一塊過的嘛, 但我見到我果碟係一小片一小片的...@@" 嗯.............我應否讚賞廚房夠細心, 幫我地切細埋方便進食?? 個黑椒汁未夠惹味...>.< 意粉是一般茶記的水準, 加起0黎, 真係好茶記0既燴意粉一客~嗯, 風味~~ 或者下次試試佢0既湯通粉或者傳統一點的多士/三文治/西多這些"經典"冰室0野吧?? 紅豆冰, 一入冰室就很自然覺得呢d乜冰物冰係必選之物, 奶茶咖啡都係.杯紅豆冰, 哇~~好杰呀!!! 個紅豆, 已經係接近紅豆蓉的地步...@0@ 佢紅豆0既比例細返少少會好d~不過~味道唔錯就是真的!!!! ^^奶茶, 茶味唔夠, 奶味一般...同埋因為有冰的關係, 當然會越飲越淡...0係果個
人越大, 對舊的東西才越鍾愛, 越懂得它們的可貴之處.

奶茶, 茶味唔夠, 奶味一般...同埋因為有冰的關係, 當然會越飲越淡...0係果個時候, 就會開始想念那一些無冰的奶茶了...

下次會試佢0既蓮子冰~~~

有個阿姐都幾無記性咁...寫單都唔少時候出錯...@_@
嗯....................................

呢間冰室0既最大賣點都係部收銀機!!!!!!!
見佢0既樣子, 都睇得出佢過了不少歲月了...

每人$30落樓, 都算經濟實惠啦~~ ^^
2008-03-13 9 瀏覽
第一次來食下午茶,試了個牛月建三文治茶餐,二十元,不便宜。牛月建好入味,但有點凍;奶茶正常,茶味夠香濃。最喜歡的是其環境,傳統冰室格,服務也不錯。走時才見到收銀機簡直就是古董,竟然還可用,好正。
第一次來食下午茶,試了個牛月建三文治茶餐,二十元,不便宜。

走時才見到收銀機簡直就是古董,竟然還可用,好正。
2008-02-23 10 瀏覽
6-2-08 (三)剛進門口,阿姐說樓上坐,終於可上閣仔見識見識。牛三文治忘記叫烘底,仍然美味,但豬扒飽看來更抵食。整間冰室處處充滿濃濃的懷舊情懷,不過在百物騰貴下,價錢就今非昔比呀。
6-2-08 (三)

2008-01-09 16 瀏覽
本想到阿郭吃咖哩,但此店正進行裝修休業,唯有向前行去祥利。午飯時間,祥利逼滿了人。委實沒法細心觀看冰室的佈局,只知道祥利内部間隔的確年代久遠,兩層樓,牆身還是三四十年前時興的,白瓷塼用的卻是黑英泥,更令冰室的色調暗舊。兩位寫單的大姐很忙,稍有遲疑,就會走開;想要點東西,也只會向前走,沒有反應,不知聽到還是聼不到.....我也想快快離開,就求其叫了個特餐。特餐包括了雪菜肉絲米粉(或沙爹牛或榨菜肉絲)、腸仔煎蛋和熱奶茶。雪菜肉絲煮得不錯,雪里蕻沒有鹹苦味,奶茶幾香,其他的食物沒有太大的難度,只可說是不過不失的一餐。就當是來見識一下另一間舊式冰室的風味罷。
本想到阿郭吃咖哩,但此店正進行裝修休業,唯有向前行去祥利。午飯時間,祥利逼滿了人。委實沒法細心觀看冰室的佈局,只知道祥利内部間隔的確年代久遠,兩層樓,牆身還是三四十年前時興的[湖水綠],白瓷塼用的卻是黑英泥,更令冰室的色調暗舊。兩位寫單的大姐很忙,稍有遲疑,就會走開;想要點東西,也只會向前走,沒有反應,不知聽到還是聼不到.....

2007-12-30 8 瀏覽
今次再試試, 再給這間老牌冰室一次機會.....叫了麥皮早餐, 有旦治、麥皮和熱啡,旦治的炒旦很滑很厚身, 軟綿綿的好好味,麥皮夠熱, 不太杰又不太稀, 剛剛好,熱啡依然不夠熱, 但至少比上次好。
今次再試試, 再給這間老牌冰室一次機會.....
叫了麥皮早餐, 有旦治、麥皮和熱啡,
旦治的炒旦很滑很厚身, 軟綿綿的好好味,
麥皮夠熱, 不太杰又不太稀, 剛剛好,
熱啡依然不夠熱, 但至少比上次好。
2007-12-25 9 瀏覽
食完華姐當然唔夠喉。沿住電氣道一直向前走就嚟到呢間老牌冰室...當然係嚟食差不多全港獨家嘅牛展治la..味道不怎樣特別,只係普通鹵水牛展夾兩塊烘麵包上去,你同我响屋企都可以做得到。問題係你願唔願意花時間去整而已...牛展切得太薄,失去口感,不過牛展並不太韌,品質不俗....另叫嘅茶走反而不錯,冇澀味...見其他人叫普通嘅腿蛋治好似好吸引,可惜胃納有限,就此作罷...

當然係嚟食差不多全港獨家嘅牛展治la..

牛展切得太薄,失去口感,不過牛展並不太韌,品質不俗....

另叫嘅茶走反而不錯,冇澀味...

2007-12-20 16 瀏覽
在祥利附近工作,每天只想快快跤腳。然後到此地吃個紅豆冰。吃過本店的沙爹牛治加奶茶,已回味無窮。最喜歡吃紅豆冰的我今次一次要試這兒的紅豆冰!!order不消一會,期待已久的豆豆冰已送到面前,無論製作時間和賣相都很討好,紅豆佔了杯的2/3, 貓等不了與它來個合照就要吃第一口了喵.....................嘩!!!!比任何一間吃過的都要好吃!!!紅豆多而且起沙、一粒粒的....有的口感、花奶夠濃且滑、份量剛好,與紅豆混合後味道好得難以形容!!!吃過南山村和美都的紅豆冰,都已經非常不錯。怎料天外有天,這兒比之前任何一間都要好~~是我的紅豆冰指定飯堂!!!原來除了牛展治,沙爹牛治外還有紅豆冰都推介~~各位紅豆冰迷,請勿錯過!!!!不過造家店下午6點就關門,要早點到喔~~P.S.忘了說,此店的奶茶都香滑無比,不輸中環的某店。自覺比那還好喔~
在祥利附近工作,每天只想快快跤腳。然後到此地吃個紅豆冰。

吃過本店的沙爹牛治加奶茶,已回味無窮。

原來除了牛展治,沙爹牛治外還有紅豆冰都推介~~

2007-12-20 7 瀏覽
冰室的早餐及茶啡, 通常都不會差到哪裡但想不到這間馳名的冰室竟然出品這樣差的咖啡。那早上叫了一杯啡走和餐包,餐包平平無奇, 不是十分鬆軟,也不難吃; 可是啡走卻不夠熱,只是一般的暖, 「瓊」在杯底的煉奶自然不會溶,亦不覺得特別濃香。麥記的咖啡比它還好,起碼熱辣辣~冰室出品這樣的啡, 不知是失準還是我要求過份。
冰室的早餐及茶啡, 通常都不會差到哪裡
但想不到這間馳名的冰室竟然出品這樣差的咖啡。
那早上叫了一杯啡走和餐包,
餐包平平無奇, 不是十分鬆軟,
也不難吃; 可是啡走卻不夠熱,
只是一般的暖, 「瓊」在杯底的煉奶自然不會溶,
亦不覺得特別濃香。
麥記的咖啡比它還好,
起碼熱辣辣~
冰室出品這樣的啡, 不知是失準還是我要求過份。
2007-10-27 20 瀏覽
雖然此冰室以牛展三文治聞名,但主人覺得牛展三文治沒有什麼特別,反而喜歡沙爹牛肉湯麵及鮮牛治。(奴隸獸有得食就得喇。)但今次有點兒特別,主人點了一份下午茶餐(HK$17.0):沙爹牛肉三文治(烘底)及咖啡:主人話麵包烘底令此三文治更加香脆可口,沙爹牛肉夠淋夠滑兼有牛肉味。雖然沙爹汁味道是淡淡的,但依然是絕配。奴隸獸則為主人點了一杯紅豆冰(HK$15.0):紅豆粒夠多,又起沙,好味。其實在『祥利』還是有很多其他的選擇。

其實在『祥利』還是有很多其他的選擇。
沙爹牛肉三文治及紅豆冰
2007-10-07 12 瀏覽
guess most hongkongers are used to getting big portion in usual dinning, simply a 10-buck sandwich with a few pieces of beef inside would be difficult their desire i guess.It's not that bad as mentioned in previous reviews though, the beef are sliced in thin pieces and soaked to a certain extent, which nicely blended with the buttered toast, a pretty good treat for a light breakfast.

2007-08-07 9 瀏覽
7點去到食早餐兩人叫左:1)牛展三文治2)西多3)熱奶茶牛展治–好香, 正! 必試!西多–普通啦! 都算唔錯!熱奶茶–不是太差, OK喎!為了牛展治, 一定有下次!
7點去到食早餐兩人叫左:
1)牛展三文治
2)西多
3)熱奶茶

牛展治–好香, 正! 必試!
西多–普通啦! 都算唔錯!
熱奶茶–不是太差, OK喎!

為了牛展治, 一定有下次!
2007-07-03 6 瀏覽
星期六要到北角做BODY CHECK,蝦子餅話想來這兒食LUNCH.好喜愛吃加央多,因為已經很少地方可以吃到了!來這兒我一定叫加央多,如果多D央會更可口^^除了加央多外,也會叫沙嗲牛面,一向用出前一丁面呢...何時變了普通面(物價高了可加點價或給客人選擇嘛)???牛肉也是凍的...好彩煎旦同腸仔仍熱辣辣呢!連凍飲,2個人到只係HKD51.50,還可以啦!
連凍飲,2個人到只係HKD51.50,還可以啦!
2K
2007-06-04 8 瀏覽
食到華姐同Mimosa, 再0黎呢度飲凍奶茶, 順便涼0下冷氣=P 亦叫了奶油多及油多.久聞呢度有舊式冰室0既環境, 真係幾有趣, 令我諗起童年時代會去食tea 的九龍城"洞天冰室" (現已消失, 並唔係石硤尾0個間). 門口收銀仲有部舊式收銀機(圖下), 真係好80 年代/90 年代初feel!不過奶茶就唔多掂了... 過甜不特止, 仲要唔滑, 絲襪奶茶standard 0黎講係唔及格的. 油多亦唔掂, 烘得唔脆(而且因為鋪頭冷氣大, 兩0野就凍晒), 牛油亦只係求其塗了少少-- 一句講晒, 整得無心機.奶油多我無食, 唔comment 太多.Service 一般, 無乜好講.久聞呢度招牌係鹵水牛展治, 今日因為事前食得太飽無試到, 不過睇其他食評又好似無乜特別咁(?) 似乎唔值得"慕名而來" 試喎...

奶油多我無食, 唔comment 太多.

Service 一般, 無乜好講.

2007-04-15 14 瀏覽
招牌鹵水牛輾治$10一份,當然要試。不過只是塗上些少牛油的白麵包夾牛輾,相當簡單。薄薄的牛輾嫌質地偏腍,鹵水不香,味道亦鹹了些,而且一開二的三文治,半份麵包只夾兩塊小牛輾,感覺有點孤寒,並不抵食。麵包冷冷的,但尚算軟熟。不過吃不出兩者拼合的化學作用,整體感覺普通。另叫的午餐(牛扒雙蛋飯+奶茶$30)分量不小,牛扒的質地亦腍滑,可惜黑椒汁完全不辣,自然說不上好味。唯有濃滑奶茶把關,總未至失望得很。
招牌鹵水牛輾治$10一份,當然要試。

不過只是塗上些少牛油的白麵包夾牛輾,相當簡單。

唯有濃滑奶茶把關,總未至失望得很。