2020-01-12
衣加香港真係好多Omakase,omakase可以話係日本既fine dinning,其中用餐既過程真係一個享受。位於灣仔既福川,主打高級食材鐵板燒。今次book台既時候叫師傅幫我安排食物。前菜既碟已經咁靚。右至左有胡麻豆腐,南瓜凍湯同埋番茄仔。全部既都好入味,直情係精心打造,又有fusion概念。日本菜食刺身就好正常。唔正常在咁好食。三點刺身,一款一切,上至下有牡丹蝦、拖羅同埋池魚王。魚既油份極高,所以份量啱啱好!刺身過後,第一道熱盤上場了,金目鯛配上炸魚鱗,第一次聽魚鱗可以食,味道出奇地不錯,口感似炸脆片,魚就好厚肉,配上醬汁超級滋味。喜歡吃鐵板燒的其中一個原因,就係可以睇住師傅整野食,完全係一個表演!看到師傅將龍蝦一分為二,煎出細膩而且啖啖肉,爽口彈牙,食材新鮮加埋精湛嘅廚藝就等於好食!另外一名主角出場啦!A4和牛!旁邊會有鹽、炸蒜片、芥末,其實好嘢點蝕都好食!A4比A5油份相對比較少,個人最鍾意就係點鹽食。五成熟其血紅色超級鮮嫩!個人認為炒飯同埋炒雜菜係日式鐵板燒裏面嘅重頭戲之一,唔好睇佢哋係簡單嘅食材,其實都好睇師傅嘅廚藝!佢哋真係整得好好食!最後既甜品比較簡單,有北海道蜜瓜
前菜既碟已經咁靚。右至左有胡麻豆腐,南瓜凍湯
最後既甜品比較簡單,有北海道蜜瓜,非常多汁,白桃啫喱比較清淡,再加上自家製的紅豆芝士蛋糕。睇得出師傅係配搭上花過一啲心思,好厲害!
整體來說非常滿意的一餐,服務殷勤,完全係一個享受!