2020-01-12 1089 瀏覽
衣加香港真係好多Omakase,omakase可以話係日本既fine dinning,其中用餐既過程真係一個享受。位於灣仔既福川,主打高級食材鐵板燒。今次book台既時候叫師傅幫我安排食物。前菜既碟已經咁靚。右至左有胡麻豆腐,南瓜凍湯同埋番茄仔。全部既都好入味,直情係精心打造,又有fusion概念。日本菜食刺身就好正常。唔正常在咁好食。三點刺身,一款一切,上至下有牡丹蝦、拖羅同埋池魚王。魚既油份極高,所以份量啱啱好!刺身過後,第一道熱盤上場了,金目鯛配上炸魚鱗,第一次聽魚鱗可以食,味道出奇地不錯,口感似炸脆片,魚就好厚肉,配上醬汁超級滋味。喜歡吃鐵板燒的其中一個原因,就係可以睇住師傅整野食,完全係一個表演!看到師傅將龍蝦一分為二,煎出細膩而且啖啖肉,爽口彈牙,食材新鮮加埋精湛嘅廚藝就等於好食!另外一名主角出場啦!A4和牛!旁邊會有鹽、炸蒜片、芥末,其實好嘢點蝕都好食!A4比A5油份相對比較少,個人最鍾意就係點鹽食。五成熟其血紅色超級鮮嫩!個人認為炒飯同埋炒雜菜係日式鐵板燒裏面嘅重頭戲之一,唔好睇佢哋係簡單嘅食材,其實都好睇師傅嘅廚藝!佢哋真係整得好好食!最後既甜品比較簡單,有北海道蜜瓜

前菜既碟已經咁靚。右至左有胡麻豆腐,南瓜凍湯

最後既甜品比較簡單,有北海道蜜瓜,非常多汁,白桃啫喱比較清淡,再加上自家製的紅豆芝士蛋糕。睇得出師傅係配搭上花過一啲心思,好厲害!

整體來說非常滿意的一餐,服務殷勤,完全係一個享受!
2020-01-02 285 瀏覽
今日女友人帶左我黎灣仔話有間好底調但又好高格調既日本餐廳朋友介紹話好好食,咁我地就黎左見識啦。 話說佢個餐係廚師發板, 即日本讀音的傲媽家姐"Omakase", 全部野都係由當值廚師決定比d咩我地食。 我想講我唔太清楚佢每一味餸係叫咩名,因為真係好稀有,聽都未聽過的說,但重點就係好新鮮同特別。其中佢有一味豚角煮日本東玻肉,呢個不得了! 入口即溶同味道剛好,衰d咁講豬肉黎架炸,都煮到咁味道,邊度揾啊。佢既刺身有油甘魚配芥末醬同平目魚薄切,左口魚邊 金目魚同深海池魚王, 佢既刺身都係d比較少食到既稀有品種, 好fresh好爽口,佢個開膽飯又係好正, 成舊上等既海膽撈落細細舊飯度食,真係不得了。 整體而言餐飯係真係好特別,自己又唔洗諗總之放地面前既一定夠飽同非一般的食材。
,咁我地就黎左見識啦
, 全部野都係由當值廚師決定比d咩我地食
! 入口即溶同味道剛好,衰d咁講豬肉黎架炸
,都煮到咁味道,邊度揾啊

豚角煮 日本東玻肉
2019-11-24
豚角煮 日本東玻肉
2019-12-23 260 瀏覽
佳節當前,飯局一個接一個 😍我覺得 Omakase 好適會聚餐除咗一定食到 seasonal 嘅食物之外朋友們嘅唔同喜好就交俾師傳應付喇,哈哈【前菜】就由三点精緻嘅前菜開始順時針方向係南瓜布甸、花螺同涼拌海踅【南瓜布甸】微甜,南瓜味香濃且軟滑【花螺】用醬油漬得入味,仲好彈牙【涼拌海踅】酸得嚟帶點麻油香冰冰涼涼好開胃【刺身】刺身同樣有三款,包含時令嘅魚同貝類玻璃碗盛住嘅【赤貝】大塊同爽脆右下係【鰤魚】,比起油甘魚更大條更肥美最係就係油脂豐膄【拖羅】🤤【甘鯛魚】甘鯛魚係而家人氣急升嘅貴族魚喺冬季當造期食尤其好味師傳將魚鱗炸得香脆豎起但係魚肉就鮮甜嫩滑,個對比好精彩!【象拔蚌】個 presentation 好似一個清新嘅盆栽Fancy 嘅泡泡下係鐵板燒象拔蚌再用食用花、綠葉同石春點綴象拔蚌鮮味有咬口,portion 仲好大方呢 🤣【大蝦】大蝦都係宛如藝術品咁,賣相生動師傳叫我哋先品嚐結實嘅蝦身然後再享用蝦膏極濃郁嘅蝦頭蘸中間嘅一抹鮮黃荷蘭醬更加滋味【石榴雪葩】雖然係用嚟清清口腔但係呢個雪葩都好真材實料石榴天然嘅酸咪咪仲好解膩~【和牛肉薄燒卷】和牛好食就不在話下 ❤️牛肉細滑軟嫩,充滿油花香卷住
佳節當前,飯局一個接一個 😍
我覺得 Omakase 好適會聚餐
除咗一定食到 seasonal 嘅食物之外
朋友們嘅唔同喜好就交俾師傳應付喇,哈哈

【前菜】
就由三点精緻嘅前菜開始
順時針方向係南瓜布甸、花螺同涼拌海踅
【南瓜布甸】微甜,南瓜味香濃且軟滑
【花螺】用醬油漬得入味,仲好彈牙

【涼拌海踅】酸得嚟帶點麻油香
冰冰涼涼好開胃

刺身
刺身同樣有三款,包含時令嘅魚同貝類
玻璃碗盛住嘅【赤貝】大塊同爽脆
右下係【鰤魚】,比起油甘魚更大條更肥美
最係就係油脂豐膄【拖羅】🤤

【甘鯛魚】
甘鯛魚係而家人氣急升嘅貴族魚
喺冬季當造期食尤其好味
師傳將魚鱗炸得香脆豎起
但係魚肉就鮮甜嫩滑,個對比好精彩!

【象拔蚌】
個 presentation 好似一個清新嘅盆栽
Fancy 嘅泡泡下係鐵板燒象拔蚌
再用食用花、綠葉同石春點綴
象拔蚌鮮味有咬口,portion 仲好大方呢 🤣

【大蝦】
大蝦都係宛如藝術品咁,賣相生動
師傳叫我哋先品嚐結實嘅蝦身
然後再享用蝦膏極濃郁嘅蝦頭
蘸中間嘅一抹鮮黃荷蘭醬更加滋味

【石榴雪葩】
雖然係用嚟清清口腔
但係呢個雪葩都好真材實料
石榴天然嘅酸咪咪仲好解膩~

【和牛肉薄燒卷】
和牛好食就不在話下 ❤️
牛肉細滑軟嫩,充滿油花香
卷住香口嘅蔥花,勁好味
伴碟嘅蔬果都燒得恰到好處

【雜錦野菜】
炒芽菜看似簡單,其實好考功夫
因為芽菜嘅水份多,好易出水就唔好食
不過一睇就知呢碟炒得靚,食落好爽口

之後就係【牛肉炒飯】、【漬物】同【麵豉湯】
炒飯炒得好香,飯粒粒粒分明
再配上牛肉粒同蛋絲
好食即使食到尾聲都照清哂啲炒飯 👍🏻

甜品
甜品亦都好豐富,有白桃啫喱同千層蛋糕
仲有甜蜜多汁嘅日本密瓜
2019-12-06 1356 瀏覽
近日愛上食omakase, 今晚又同男胖子食~我地揀左福呢個set.前菜:合桃豆腐,海哲,日本酒花螺,花螺幾特別,好快就清左個前菜刺身:都幾滿意,雖然得3款,但每款份量夠多,唔會得一塊到喉唔到肺,而且都好新鮮!有最愛嘅平目薄切配左口醋,質感柔軟,好味。然後有油甘魚配wasabi醬,都幾厚,正~煙薰北海道帶子,下底係帶子醬,帶子又圓又厚好大粒,仲有微微煙薰味~而且有金萡點綴。煮物:豚角煮,即係日本東玻肉,連埋肥膏一齊食非常滿足,唔滯,蘿蔔仲入哂味。壽司:非常滿意!有8款可以試到唔同嘅款式。左口魚邊,好味金目魚,入口感覺清清地池魚王,好味螺壽司,少食,幾特別墨魚,白雪雪,好新鮮小肌魚,都少食,味道唔錯。醬油拖羅配芥辣醬,好得意,入面攝左舊飯,成舊放入口,拖羅好肥美。海膽飯,海膽勁新鮮,唔係普通貨色。燒物:有春魚配蛋黃醬同松子油,配搭有新意,不過蛋黃醬會有少少漏,魚肉本身好結實。吸物:姫松茸湯,好香,好暖胃。甜品:啤梨 青提
前菜:
合桃豆腐,海哲,日本酒花螺,花螺幾特別,好快就清左個前菜

刺身
有最愛嘅平目薄切配左口醋,質感柔軟,好味。

然後有油甘魚配wasabi醬,都幾厚,正~

煮物:

壽司
非常滿意!有8款可以試到唔同嘅款式。

左口魚邊,好味
金目魚,入口感覺清清地
池魚王,好味

壽司,少食,幾特別
墨魚,白雪雪,好新鮮
小肌魚,都少食,味道唔錯。

海膽飯,海膽勁新鮮,唔係普通貨色。

燒物:

吸物:
姫松茸湯,好香,好暖胃。
啤梨 青提
2019-12-06 237 瀏覽
埋頭苦幹到兩點,落樓下搵個快閃午餐,發現有間日本餐廳,貪近一試,餐廳屬於高檔的omakase,有鐵板有魚片吧枱sections,我叫了午餐定食--北海飯盒,包括:• 爽口脆菜• 南瓜蛋 - 好似芝士蛋糕• 椰菜花豆腐 - 超滑,口味幾特別• 茶碗蒸蛋 - 有松露蓋面特別香,但質地太稀,蒸蛋裡面舊雞肉好“鞋”• 北海飯 - 甜虾蓉混入蟹子,好甜好脆,比正常放數隻完整甜虾來得特別,另有海膽,有三文魚子和帶子切條,新鮮甜美不過就沒什麼特別之處可提飯量唔多,啱晒女孩子豉油方有兩款:配飯的甜豉油,配魚生的豉油• 麵豉湯• 士多啤梨醬布丁食物質數都是挺好的,服務員態度慇懃,雖然只是快閃午餐,匆匆就返上公司繼續工作,但能令我繁忙的工作中得到一點安慰!

• 爽口脆菜
• 南瓜蛋 - 好似芝士蛋糕
• 椰菜花豆腐 - 超滑,口味幾特別

飯量唔多,啱晒女孩子
豉油方有兩款:配飯的甜豉油,配魚生的豉油

• 麵豉湯
• 士多啤梨醬布丁

今日選擇呢間福川食晚餐,呢度有分鐵板燒套餐,同Omakase套餐,分別有$1488同$1288。我就揀左$1288既「福」。上菜次序係會冷熱交替,呢次侍應都細心介紹菜式,另外亦密密加茶,服務非常好。背景播住音樂盒音樂,氛圍令人放鬆。呢度有壽司吧又有鐵板燒吧,餐廳幾大,可以容納幾多客人。<前菜>首先係前菜三點。海蜇紅蘿蔔,海蜇好爽口,酸酸味味好開胃。椰菜花豆腐,口感較粉,唔似正常豆腐咁滑,好特別。花螺,浸係豉油入面,用竹簽吉出黎,有咬口。<刺身>平木魚,作為白身魚,有咬口,味道較淡所以以土佐醋調味。雙燒吞拿魚,配黃芥末果醋汁,唔會好辣,反而甜甜酸酸,上面係洋蔥、京蔥、白蔥,令酸甜中帶蔥辣,味道好豐富,更凸顯魚既鮮味。煙帶子,好有視覺效果,一打開蓋就煙霧彌漫,煙散開後就見到舖上金箔既帶子,厚肉得黎又鮮甜嫩滑,配辣辣地既墨西哥尖椒醬,上面係爽口酸酸地既Salsa,係一道fusion菜。<煮物>豚角煮,好耐無食過東坡肉,用獨有既醬汁,配上蘿蔔,煮得好入味。呢度既豚角煮就係東坡肉更嫩更軟腍版,入口既溶,好似飲左啖濃湯咁。<壽司 Part 1

<前菜>
首先係前菜三點。
海蜇紅蘿蔔,海蜇好爽口,酸酸味味好開胃。
椰菜花豆腐,口感較粉,唔似正常豆腐咁滑,好特別。
花螺,浸係豉油入面,用竹簽吉出黎,有咬口。

<刺身>
平木魚,作為白身魚,有咬口,味道較淡所以以土佐醋調味。

<煮物>

<壽司 Part 1>
頭三道壽司魚味都超濃,口感就越來越軟。
金目鯛,爽口,油分滿滿。
梳子魚,比較少聽,原來口感比金目鯛更軟,魚油一樣旺盛。
深海池魚,有獨有油潤鮮甜。

<燒物>
蛋黃醬燒春魚,松子仁。口感特別,魚肉結實,配合蛋黃醬令入口更滑,蛋黃醬上面既松子仁。

<壽司 Part 2>
黎到Part 2,味道由鰤魚腩既油脂味帶起,再轉為爽口,最後由無敵既拖羅作結。
鰤魚腩,超油黏。
花魚,味道較淡,爽口為主,令口腔準備好迎接赤貝。
活赤貝,超爽口,味道鮮美,好滋味。

醬油拖羅,熟成,上面黃芥辣,不用點豉油或芥末,作為呢度既招牌菜,真係極品,一咬感覺係口入面爆油!

<吸物>
魚油清湯。味道真係非常清,入面有魚糕。

<壽司Part 3>
迷你海膽杯,飯量大概一兩件壽司。海膽份量多,味道夠鮮甜,大大啖入口超滿足!

<甜品>
日本夕張蜜瓜,日本雪梨。超級多汁,味道超甜,甜度好比平時加曬糖既雪糕同濃縮果汁,無可挑剔!

2019-11-28
5 分鐘 (堂食)
2019-11-28 113 瀏覽
喜歡廚師發辦,是因爲每次吃都會帶給我新的驚喜。這夜來到灣仔新開的福川鐵板燒日本料理吃 Omakase,十分期待這一餐會呈現怎樣的華麗作品。前菜有花螺、海蜇和南瓜布丁,賣相精緻。花螺輕輕用竹籤一挑出來了,一口一個,彈牙入味。爽口的海蜇帶點麻油香,而南瓜布丁甜甜糯糯的,三款小菜的口感截然不同,絕不沉悶的組合刺身有赤貝、鰤魚和拖羅,新鮮即美味,入口是滿嘴的鮮味。甘鯛是萬魚之王,肉質細膩柔軟,帶獨特的甜味。甘鯛與其他鯛魚最大的不同就是甘鯛的鱗片是可以吃用的。師傅用高溫油炸香,令細薄的魚鱗一片片立起,輕巧的裹著細嫩魚肉,入口酥脆的不得了,與軟嫩的肉質形成強烈對比。日本甘鯛佐以香滑的甘荀汁和意大利青瓜,可加點紫鮮花增添香氣這碟是充滿創意與巧思的藝術品,象拔蚌口感柔軟又彈牙,柚子泡泡的迷人果香更能襯托出象拔蚌的鮮甜煎大蝦上菜時美味飄香,光看就十分誘人了。大蝦肉質肥美緊實,配合酸甜的荷蘭汁,非常惹味呢。建議先吃蝦身再品嚐味道濃郁的蝦頭吃完濃味的料理,店家細心的提供番石榴雪皅清清味蕾,味道幽香解膩吃鐵板燒必備的薄燒牛肉卷伴日本蔬菜,裡面包著滿滿的蒜片和香蔥,軟嫩無筋的牛肉片有煎過的香氣,咀嚼在口中能充分

花螺

海蜇

刺身有赤貝、鰤魚和拖羅,新鮮即美味,入口是滿嘴的鮮味。
日本甘鯛

吃鐵板燒必備的薄燒牛肉卷伴日本蔬菜,裡面包著滿滿的蒜片和香蔥,軟嫩無筋的牛肉片有煎過的香氣,咀嚼在口中能充分釋放甜味,牛味甘香濃郁,味道富層次,令人意猶未盡

最後以牛肉炒飯和炒雜菜結尾。炒飯炒得蓬鬆乾爽,雖然已經吃得很撐,但還是忍不住再多吃幾口

甜品是日本密瓜配白桃啫哩和千層蛋糕,密瓜多汁香甜,沒什麼可挑剔的
每每到了秋天, 就有種想旅行的心情, 可惜因為種種原因, 不一定能成行, 如果沒去到旅行, 就想在香港補償一下, 因為喜歡去日本, 在香港也喜歡尋找特別的omakase吃, 由廚師發辦, 精選當季最新鮮當做的食材, 作為顧客坐下來只需一道一道享用料理, 不用煩惱選菜, 可以專心在食物中, 及和朋友聊天, 人生一樂也。我們選了這個「福fuku omakase」 每位$1288前菜前菜有南瓜豆腐、海蜇醋物和煮東風螺, 南瓜豆腐感覺像布甸, 很有趣, 還有少許水雲, 很精緻; 海蜇醋物酸酸的開胃, 煮東風螺味道甜甜的。平目魚 切得薄薄的白身魚平目魚, 又叫左口魚, 肉質爽甜, 油份比較豐富, 所以配上醋來吃, 比較不會膩, 魚油香一流。芥末果醋 吞拿魚吞拿魚切幾塊小件, 一口一件, 外層輕輕炙過, 個人比較喜歡這種口感, 多過全生的吞拿魚, 它配上了三款蔥粒, 蔥香滿滿,  自家調製的芥末果醋, 芥末味道剛剛好, 不會太嗆喉, 和吞拿魚很配。墨西哥尖椒醬莎莎煎帶子 一道呃LIKE的菜式, 本來是用蓋子蓋著, 煙薰著, 在我們面前開蓋, 帶子都留有煙薰的味道, 日本菜色配有墨西哥風味, 確是令
我們選了這個「福fuku omakase」 每位$1288

前菜

平目魚

芥末果醋 吞拿魚

墨西哥尖椒醬莎莎煎帶子
一道呃LIKE的菜式, 本來是用蓋子蓋著, 煙薰著, 在我們面前開蓋, 帶子都留有煙薰的味道, 日本菜色配有墨西哥風味, 確是令人耳目一新, 帶子的鮮味和清新的莎莎, 卻又意想不到的夾。

豚角煮
先聲奪人的是這隻漂亮的連蓋碗子,  說來這間廳的食具都很精美, 細心看每款食物都用不同的盛器, 很有質感, 這是高級日本料理店所見的細心位。豚角煮用上五花腩, 煮得軟腍, 邪惡的脂香, 一流。

池魚王 金目鯛  油甘魚 壽司
選用今天最新鮮運到的魚刺身, 厚薄適中的刺身, 配上薄薄的赤醋飯, 甜美的魚香在口中散發, 每口都是享受。

汁燒鰻魚
由生燒到熟的鰻魚, 上桌時熱辣辣, 香噴噴, 味道和平價的鰻魚確有很大的分別, 魚香濃郁, 醬汁又不會太嗆, 可以細味鰻魚的味道。

墨魚  帶子 赤睦 拖羅壽司

以為差不多完結, 原來還有幾件壽司

墨魚平常都是原件吃的多, 最多是劃幾刀, 這個千刀切墨魚, 原來將墨魚切成粒粒, 再放上壽司, 扮成原本的形狀, 入口有點意想不到, 特別的口感。

北海道帶子 一如想像的鮮甜 軟潤

赤睦魚 火炙過,  魚肉特別的甜, 亦帶有油香。

港人至愛的拖羅, 油花分佈平均, 有入口即融之感, 它的切法也頗特別, 視覺上先呃like, 它比平常見的拖羅深色, 原來已沾上醬油, 直接吃下去就可以, 那油份真是十分迷人。

海膽飯
隆而重之的用一隻別緻的小碗盛載的, 是海膽配飯, 海膽帶有光澤, 口感柔軟味道十分鮮甜, 新鮮程度比得上在海道吃到的, 真是享受和懷念, omakase能吃到至愛的海膽, 很滿足。

松茸湯
吃過這麼多的刺身後, 都會來個熱湯暖暖胃, 今晚的湯是充滿秋天風味的松茸湯, 濃郁的菇菌香, 喝著舒服。

甜品
完美的一餐, 不少得的是一個甜品, 為口腔留下一些甜美離去。
比起製作出來的甜品, 我更愛吃水果, 因為是天然健康的東西, 這超甜的赤肉蜜瓜和提子, 一吃就知道是來知日本了, 只有日本才能種出這麼高質的水果, 香甜多汁。

非常豐富、豐足、高質的日本omakase料理, 絕對值回票價, 而且想一吃再吃, 服務、食物、環境皆一流, 很開心很滿足的一夜。
2019-11-18 861 瀏覽
每次食Omakase都是一種味覺與視覺的享受...適逢好友生日,決定帶他來嘗試一下這個極緻的體驗。跟朋友點了$1280的那個 "松 Matsu" set前菜係:南瓜豆腐/西班牙黑毛豬Parma ham/味噌八爪魚再來是三款刺身:池魚王/拖羅/牡丹蝦前兩者都非常厚身,十分鮮甜;牡丹蝦則彈牙無比日本金鯛魚,煮法異常特別,魚鄰煎至金黃,比薯片還要脆口,配上意大利南瓜湯,加埋花穗味道更突出,淡淡的清香於口腔中徘徊☺️青柳貝,不時不食...配子柚子泡泡,味道相當清新煎龍蝦,本身龍蝦肉已非常鮮甜,而廚師當然深明這個道理,所以加入了大量龍蝦膏一併烹調,另外還有檸檬分子珠,建議先吃原味,若感到太膩則不妨加入分子珠,味道同樣出色吃了一輪濃味的食物就上一道青蕷果雪芭去去味蕾,因為主角要出場了...日本和牛燒,內裡包裹著日本洋蔥,那種肉質鮮味入口即溶的味道於口腔中徘徊不斷,久久不散,令人一試難忘白飯魚苗蔥菜炒飯日本蜜瓜, 白桃jelly, 千層蛋糕三款甜點一樣出色

跟朋友點了$1280的那個 "松 Matsu" set

再來是三款刺身:池魚王/拖羅/牡丹蝦
前兩者都非常厚身,十分鮮甜;牡丹蝦則彈牙無比

青柳貝,不時不食...配子柚子泡泡,味道相當清新

白飯魚苗蔥菜炒飯

日本蜜瓜, 白桃jelly, 千層蛋糕
三款甜點一樣出色
2019-11-12
11月在我的朋友圈子裡,只有一人生日,就是我的女朋友,生日當然要選間高級好吃的,女朋友向來喜歡吃日本菜,在網上見到灣仔一間日本菜極高人氣,好評如潮,就決定提早訂檯跟女朋友慶祝生日。我們大約晚上7:30來到,餐廳外面有一種高級日式餐廳的神秘感,餐廳有卡座,也有鐵板燒位,我們要求坐卡座,感覺談天說地時有私隱度。餐牌有小吃、刺身、壽司、鐵皮燒套餐等等…..我們點了套餐松Matsu $1280/位,有前菜、刺身、甘鯛魚、大蝦、時令貝類、和牛薄卷燒、野菜、麵豉湯、漬物、甜品。前菜 - 南瓜豆腐、西班牙黑毛豬、八爪魚青瓜,南瓜豆腐第一次吃,味道又鮮又香,回味悠長,西班牙黑毛豬中有濃郁橡果味道,加上師傅細心地將哈蜜瓜製成圓球,賣相不錯。 刺身 - 池魚王油脂非常厚,入口質感爽脆、拖羅的脂肪比例較高,魚香持久,吃得滿口甘香、牡丹蝦蝦肉肥碩,極富彈性,鮮爽無比,甘甜濃郁。青柳貝 是時令新鮮直送空運 – 加上柚子泡,增加青柳貝的鮮味。龍蝦+龍蝦膏,日本菜竟用上檸檬分子珠,侍應解釋是為了客人不需手沾污手,非常貼心,龍蝦肉鮮甜無,結實淡淡肉。青蘋果雪芭 – 目的是使口腔清一清油膩感。和牛薄卷燒,另有配菜日本洋

餐牌有小吃、刺身壽司、鐵皮燒套餐等等…..我們點了套餐松Matsu $1280/位,有前菜、刺身、甘鯛魚、大蝦、時令貝類、和牛薄卷燒、野菜、麵豉湯、漬物、甜品

青蘋果雪芭 – 目的是使口腔清一清油膩感。

和牛薄卷燒,另有配菜日本洋蔥、菇,肉味既香濃,好惹味。

白飯魚苗蔥菜炒飯 – 日本米粒粒分明,炒我香口。

日本蜜瓜,白桃jelly , 千層蛋糕餅皮也非常軟棉搭配著香草鮮奶油層層堆疊的口感,香氣特別濃郁。
2019-11-06
2019-11-07 96 瀏覽
最近成日約朋友食飯都好難因為個個都怕太夜返屋企冇車搭,但我自己個人覺得更加要喺香港消費仲要食餐好嘅,所以就搵咗一個朋友同我睇法一樣就去灣仔地鐵站行幾分鐘就到呢間福川日本鐵板燒料理,呢度仲可以自己選擇食廚師發板壽司同鐵板燒,都幾好有得自己選擇🙊今日我同朋友都唔想食壽所以選擇咗食鐵板燒所以職員安排我哋坐卡位呢度裝修好華麗門口好靚座位好舒服又闊落職員非常之溫柔親切☺️講返食物第一道菜嘅賣相已經非常之靚仔😍包括有胡麻豆腐,豆腐真係好滑仲要配個汁酸酸地非常之開胃😋而另一個係南瓜凍湯配溫室蕃茄仔,好特別番茄仔仲細細粒好好味!跟住職員拎咗一碟煙霧離漫嘅嘢過嚟原來係墨西哥尖椒配帶子,帶子鮮甜大粒而且帶子上面仲有金箔非常之高尚!食食吓職員同我地講原來依家係試業期間所以送我哋一個價值$398嘅海膽杯👏🏻👏🏻海膽係北海道海膽仲要成個杯都鋪滿晒海膽再加上吞拿魚茸太好味了!其實平時我好少食魚蛋今次呢個紫蘇花馬友甘荀汁,紫蘇花係食用花再加上馬友啖啖肉配搭甘筍汁非常之匹配好味😋之後有鐵板荷蘭汁大蝦,師傅好細心將大蝦頭同下身分開大蝦頭非常之香脆好味仲有蝦膏好甜!而且職員好細心叫我地食咗大蝦頭先👍因為大蝦頭比較濃味,之後
之後有鐵板荷蘭汁大蝦,師傅好細心將大蝦頭同下身分開大蝦頭非常之香脆好味仲有蝦膏好甜!而且職員好細心叫我地食咗大蝦頭先👍因為大蝦頭比較濃味,之後食大蝦身啖啖肉將鮮味中和返!
新鮮海苔蟹汁配冬瓜非洲鮑魚,首先將一口鮑魚點落海苔蟹汁非常之鮮甜再特顯到非洲鮑魚嘅味道!
和牛口切燒,和牛入口即溶本人仲好鍾意加少少Wasabi增加口感🙊
之後個職員同我講仲有一個炒飯同雜菜我真係食得好飽啊😂😂
甜品我一定要食😋有一個雪梨雪葩仲要有雪梨汁又特別又好味👍👍
最後北海道蜜瓜非常之鮮甜真係冇得頂!!
2019-11-06 684 瀏覽
鐵板燒 Teppanyaki 在筆者的心目中一向被冠為食之藝術的表表者,全因在一頓鐵板燒裡邊,客人由大廚的引領下,能近距離享受著菜式的色香味,而在交流之間亦能明白到食材的珍貴和師傅的用心搭配與製作,讓人能深深領略到食之真諦。最近筆者和朋友慶生,實行一起任性揮霍一下,來到灣仔一間新開業的日本料理,品嚐了一頓出色的鐵板燒。小店門面沒有金碧輝煌的裝潢,低調而帶點神秘,直接的推門而進,店內分為鐵板燒枱和日食區域,設計簡約中帶尊貴氣派,柔和的燈光加上寬闊的座位,還有店員專業有禮的態度,讓客人很快便融入了舒適的氛圍當中。先來的前菜有自家胡麻豆腐、南瓜凍湯和冷小番茄配蘋果醋啫喱,每道前盤均以小番茄為串連,很有心思。店員建議以由淡到濃的次序品嚐,按口味逐步遞升。胡麻豆腐,以芝麻和葛粉凝結而成,口感較一般豆腐來得綿密充實,幼滑而入口即融,絲絲的胡麻香氣在味蕾間縈繞回甘,配上海帶、迷你番茄和菊花瓣更顯清新。南瓜凍湯,平時熱飲的南瓜湯一般都會較為濃稠,而這道凍湯相對來說頗有驚喜,入口清甜冰爽,Creamy順滑,加上的骰趣緻的迷你番茄添上微微酸爽,不自覺已瞬間一喝而盡。冷小番茄配蘋果醋啫喱,以醋漬法醃製的去皮

前菜: 自家胡麻豆腐、南瓜凍湯和冷小番茄配蘋果醋啫喱

自家胡麻豆腐

南瓜凍湯

冷小番茄配蘋果醋啫喱

冷小番茄配蘋果醋啫喱,以醋漬法醃製的去皮小番茄鮮紅透亮,放上金箔添上了貴氣,賣相精緻。番茄入口清新冰甜,佐上啫喱添上蘋果醋的獨特香酸,開胃醒神,為之後的美食打開了胃口。
刺身三點

刺身三點,三款鮮美矜貴的食材放在一起,令人眼前一亮!
牡丹蝦

牡丹蝦鮮甜爽彈,蘸上點點青檸汁將鮮味提昇起來。
帆立貝

特量級的帶子嫩滑Q彈,師傅以紫蘇花配搭同吃,鮮甜得來夾雜著淡淡的紫蘇香,很有特色。
藍鰭拖羅

藍鰭拖羅粉嫩肥美,入口即溶,一見即時怦然心動,配上四季紅添上爽口,倍添海洋氣息。
巨型虎蝦 / 銀鱈魚

板燒銀鱈魚配藏紅花汁

接著進入鐵板燒環節,先端來的是銀鱈魚,據師傅介紹他們選用了犬牙南極魚入饌,是一種產於無污染海域的深海鱈魚,以肉質白嫩少骨而見稱。看著師傅將裁得方正整齊的魚塊在鐵板上細心煎製,一舉手一投足間均呈現出精湛的技藝,單看已令人覺得療癒。銀鱈魚煎得魚皮極為香脆,肉質嫩滑結實帶油香,配上以名貴藏紅花煮成的醬汁,獨特的幽香提昇了食味層次,配搭得十分不錯。
板燒大蝦配荷蘭汁

板燒大蝦配荷蘭汁,超巨型的虎蝦在師傅手起刀落間已去殼切件,手法熟練俐落。蝦肉煎得鮮美爽彈,佐以師傅自家調製的荷蘭汁,濃郁帶酸,更為突出了蝦肉的鮮甜;而蝦頭也一點沒有馬虎,煎得香脆乾身,一啖咬下去蝦香撲鼻而出,跟著便是滿滿的蝦膏蜂擁般充斥了口腔,濃厚甘香,令人沉醉回味。
活鮑魚

鹽焗日本鮑魚配蟹肉生海苔汁 · 木魚汁瑤柱煮冬瓜
帶殼鮑魚用上了鹽焗方法,看著師傅在鐵板上左舞右弄,先放上大量的鹽,鋪上竹葉,置鮑魚於其中後蓋上海帶,再以海鹽覆蓋,灑水封蓋煎焗,過程繁複用心。鹽焗後再略略煎香,切件上碟,佐上以瑤柱木魚湯燉得入味的冬瓜件,並用較鮮甜清淡的蟹肉海苔汁搭配,完美體現了鮑魚的原味道,肉質Q軟嫩彈,冬瓜和醬汁更襯托起鮑魚的鮮美,是一場視覺和味覺的精彩體驗。
自家製的蘋果雪葩

來到中場休息,就像在吃法國菜一般,店員送上了自家製的蘋果雪葩,讓客人清一下味蕾,入口清甜中帶微酸,冰爽清新,果眞讓味蕾冷靜下來,做好準備迎接下一道美食。

獨子蒜片煎和牛西冷

獨子蒜片煎和牛西冷,大廚將原件和牛西冷呈上來時簡直可用驚艷來形容,那雲石般的油脂分佈活像藝術品一般,讓人真的有一絲不捨將其煮熟放入口中的念頭閃過。師傅以巧妙的技法將和牛輕煎至五成熟,外脆內嫩,入口即溶,牛味濃郁,油香滿瀉,只需簡單點上岩鹽已能盡顯原始美味,伴上獨子蒜片添上衝擊又是另一種風味,那種幸福感實非筆墨所能形容,執筆之時還在回味當中呢!而配菜如小青椒仔、香菇和小洋蔥,吸滿了和牛肉汁煎香後,同樣變得濃香鮮甜。
高菜白飯魚苗炒飯

高菜白飯魚苗炒飯,簡單的一道炒飯,採用了越光米粒粒飽滿分明,大廚炒得飯粒如在跳舞一般,乾身均勻,加入了白飯魚苗提味,有畫龍點睛之妙,爽口而夠鑊氣。
燒野菜

大蜆麵豉湯

近尾聲還有燒野菜和大蜆麵豉湯。燒野菜有芽菜、椰菜和香菇片,吃完之前的濃味菜式,最後來點清淡有助解一下膩。大蜆麵豉湯,用料絕無欺場,而且想不到連湯品也有擺盤,裡頭有齊豆腐、昆布、白蘿蔔和大蜆,鮮甜中帶點鹹香。
日本哈蜜瓜、自製白桃啫喱和芝士蛋糕

最後甜品是日本哈蜜瓜、自製白桃啫喱和芝士蛋糕,日本哈密瓜的蜜甜多汁就不用多說了,完全不會有投訴;白桃啫喱桃香濃郁不會過甜,芝士蛋糕亦濃香而口感實在,為整餐飯畫上了一個完美的句號。

整晚的高質菜式由頭帶到落尾,實在難得,風格有點偏向西日料理,較傳統的鐵板燒多上了一份創意。食材用料新鮮,菜式內容豐富,加上師傅的精湛廚技,完美的將「食之藝術」呈現到客人面前。另外值得一讚的是這裏的店員態度專業,服務貼心,每一道菜都會跟客人詳細介紹,清楚說明品嚐的重點,叫人留下深刻的印象,如此高質的出品和服務,收費卻不是怎麼特別貴(當然鐵板燒的收費一般也不算便宜),絕對值得一試。
2019-08-28
3 分鐘 (堂食)
前菜: 自家胡麻豆腐、南瓜凍湯和冷小番茄配蘋果醋啫喱
燒野菜
大蜆麵豉湯
日本哈蜜瓜、自製白桃啫喱和芝士蛋糕
2019-11-06 289 瀏覽
放工相約朋友係灣仔食晚餐,揀左呢間鐵板燒日式餐廳試一試。先嚟前菜已經有三款,好豐富!分別有蘋果醋漬嘅番茄仔底下嘅係蘋果醋啫喱,酸味味好開胃~跟住就有胡麻豆腐,質感唔係滑個種但豆香都幾足。最後就有南瓜凍湯,好creamy濃濃南瓜味!之後就係刺身嘅部分,估唔到係相機食先嘅部分,先將帶子煙熏過,上枱有微微飄煙,同時間滿足左眼同口嘅感官享受。帶子刺身配埋莎莎醬,變左有點泰式又幾出色。依家點任何晚市嘅套餐都會有呢款海膽杯,我地都係到場先知道,好驚喜呢!除左有圍邊嘅海膽,中間係蔥吞拿魚腩同埋三文魚子。三文魚子咸甜度適中配埋海膽一齊食好鮮味!之後就係日本甘鯛魚,師傅將鱗片都整成脆片,全部都可以食呢,好香口!配埋下面嘅甘筍湯提味,仲有撒上紫蘇花嘅香氣,令人回味啊!接住奉上一道用日本蝦夷鮑魚整嘅菜式,鮑魚先煎香,帶少少焦香,配埋清甜嘅生海苔蟹肉湯平衡返就剛好!湯嘅蟹肉部分都好頗多,後面仲有用左瑤柱汁熬煮嘅冬瓜片。海鮮仲未完呢,嚟咗一尾大蝦,店員提我地先食蝦身再食濃味嘅蝦頭,蝦身好爽彈食得出其中嘅鮮味,仲可以蘸底下嘅荷蘭汁,酸酸地平衡返海水嘅咸味。完左一系列嘅海鮮後,店員送上一客梨雪葩,為和牛嘅到來鋪墊。
放工相約朋友係灣仔食晚餐,揀左呢間鐵板燒日式餐廳試一試。

先嚟前菜已經有三款,好豐富!分別有蘋果醋漬嘅番茄仔
底下嘅係蘋果醋啫喱,酸味味好開胃~
跟住就有胡麻豆腐,質感唔係滑個種但豆香都幾足。

最後就有南瓜凍湯,好creamy濃濃南瓜味!

完左一系列嘅海鮮後,店員送上一客梨雪葩,為和牛嘅到來鋪墊。梨味好香好出,雪葩冰感為主,食到啤梨嘅味道,好清新!

之後就係鐵板燒嘅和牛,食法有好多款,可以配wasabi、蒜片或蘸海鹽,店員仲會為你撒上黑椒。牛肉五成熟,剛好逼出牛脂但又不失肉香。

同時間仲有鐵板燒唔少得嘅蛋炒飯,炒到粒粒分明好乾身~仲有赤味噌湯暖暖胃。

甜品都好豐富,有日本蜜瓜、白桃啫喱貼埋朱古力布朗尼,來點水果清新一下味蕾真係岩岩好!
整體CP值頗高,內容物好豐富,食到我地都好滿足!
2019-11-06 91 瀏覽
今日去咗灣仔嘅福川,食OMAKASE。之前喺唔同嘅地方都有食過,但係就以鐵板燒為主,今次嚟到呢間就試一試佢壽司版嘅OMAKASE。前菜有三小碟,味道以清新開胃為主。有胡麻豆腐、南瓜凍湯同漬物。胡麻豆腐帶點煙銀嘅口感豆味香濃。雪場蟹腳拆好肉,再配以少許麵豉醬、蟹膏同海膽醬,更能夠帶出蟹肉嘅鮮味。本身對於三文魚、吞拿魚刺身以外嘅魚刺身都冇乜特別喜好,但呢度嘅池魚刺身比到好大嘅驚喜我哋。池魚配上酸汁,令池魚提鮮不少,又唔會蓋過刺身嘅鮮味,恰到好處。帶子係濃濃嘅白煙底下隆重登場!以山桃木煙薰再配上蕃茄沙沙醬,味道微酸,帶子表面仲有金箔片,絕對係視覺同味覺嘅至高享受。黎到食壽司嘅部份當然由油分較輕的白身魚食起。 金目鯛用火槍微燒,將魚油迫出,更為美味。 花魚通常會用黎做一夜干,但師傅將佢黎做刺身壽司,有驚喜!深海池魚王,魚鮮重油份而不膩,好想食多件!松子仁加芝士焗膠魚,脆口既松子為膠魚加添口感!牡丹蝦壽司配蟹膏麵豉醬。甘甜嘅蟹膏同牡丹蝦嘅鮮甜,互相輝映,絕對唔會奪左對方嘅鮮味。以關西江户前造法特製既胡麻油甘魚,先用胡麻醬浸泡5分鐘, 魚鮮之餘滲出胡麻香味,十分之有特色。壓軸登場有招牌醬油拖羅,

帶子係濃濃嘅白煙底下隆重登場!

花魚通常會用黎做一夜干,但師傅將佢黎做刺身壽司,有驚喜!
深海池魚王,魚鮮重油份而不膩,好想食多件!

松子仁加芝士焗膠魚,脆口既松子為膠魚加添口感!

壓軸登場有招牌醬油拖羅, 以熟成豉油侵魚,再配以黃芥辣突顯鮮味,又再一次刺激我哋嘅味蕾!

迷你海膽飯用上北海道赤膽,味鮮甘甜,雖然已經好飽,但又好想叫佢比多碗我食。

呢一餐廚師發板十分之有驚喜,每一味菜嘅味道都帶你去到另一個層次,同女朋友約定之後要再嚟食過!
2019-11-05 92 瀏覽
今晚Halloween夜雖然蘭桂坊又唔去得,但都不減覓食既興致,一早book定omakase食好野。之前食 omakase 係食lunch貪佢平啲,但因為福川比起其他日本餐廳既晚餐 omakase 平好多$1288,睇食評野食又唔錯就一於試下啦。感受到上菜順序諗過度過,前菜,刺身,熱食,壽司,再熱食,再壽司,最後甜品。呢個順序簡直滿足晒每種味覺同觸覺,又岩晒唔食得凍野既中女。前菜有3款,全部細細份俾客人開左個胃先,由右至左,豆腐、漬墨魚、漬吞拿魚味道由輕至重食落去。刺身: 吞拿魚他他混入蔥花,配上柚子他他醬塗上脆脆多士上夠晒fusion。池魚他他簡單地用薑蔥檸檬汁調味,突出魚味。鰤魚係超級油甘魚,超肥美。第一款熱食係五花肉豚角煮,豬肉隔肥隔瘦已經超正架啦,仲要煮到入晒味又軟綿綿,淨係食呢款都可以送食飯白飯🤤之後就食三款壽司:金目鯛、池魚王、小磯魚,新鮮所以每款魚味都各有特色,食得出,個人最中意金目鯛比較甜口。第二款熱食:燒春魚配松子仁蛋黃醬 ,燒得過火左啲,乾身,但蛋黃醬加番啲濕潤同層次。第二輪壽司: 秋季先有既秋刀魚,刀工超好起晒片唔腥,勁鮮甜,建議用手食,你會感受到魚肉質感軟綿綿,

刺身
池魚他他簡單地用薑蔥檸檬汁調味,突出魚味。
鰤魚係超級油甘魚,超肥美。

第二輪壽司
秋季先有既秋刀魚,刀工超好起晒片唔腥,勁鮮甜,建議用手食,你會感受到魚肉質感軟綿綿,好得意。
墨魚用左黑海鹽、青檸皮調味,切成粒狀,比起普通一片片做法,甜味更突出。
赤貝新鮮,爽口。
醬油拖羅特別有驚喜,拖羅表面輕輕煮熟令到質地更容易吸收祕製醬油,入先嚐到醬油香,其次係被黃芥辣強調出既吞拿魚油脂,三種味有互相加強既效果。

第三款熱食: 大蜆味噌湯,鮮味濃郁。

最後海膽飯,甜甜甜! 太正啦。

最最最後就係日本蜜瓜同香印,即使已經好飽都一定要食埋甜品先有滿滿儀式感,香印充滿花香,食完兩粒差啲開左兩朵花係頭頂!

下一個節日又係我搵藉口食好野既時候

• 豚角煮