2022-05-04 47 瀏覽
【燒賣關注組今次嚟左大埔粉果佬🤩】成日聽人講好食,人氣店大排長龍,要食到 真係靠運,點知今日燒賣關注組嘅我嚟到唔洗排試到🥹感動但食完就好失望🙍🏻___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ✨魚肉燒賣 $10/5粒出名手打嘅魚肉燒賣同秘製辣椒油 🌶size比普通燒賣大啲,一咬就見到與眾不同嘅魚肉顏色,偏深色,較黏口但不屬於彈牙,味道加左辣椒油但味道唔突出,燒賣本身冇咩味,表示失望🙍🏻可以唔洗試
【燒賣關注組今次嚟左大埔粉果佬🤩】

___ ___ ___ ___ ___ ___ ___
✨魚肉燒賣 $10/5粒
出名手打嘅魚肉燒賣同秘製辣椒油 🌶
⭐️【大埔】人氣手製燒賣粉果⭐️聞名以久的大埔昌運中心的〔粉果佬〕一向都是區內超人氣港式小店,店中招牌每日新鮮手包燒賣及粉果深得街坊喜愛,小店主要提供家鄉粉果、燒賣、咖喱魚蛋及碗仔翅,店舖位於人流較多的昌運中心及十字路口位置,非常容易找到,難怪店外有很多人在排隊, 而且一直人流不斷,可見其人氣十足。【魚肉燒賣】(HK$10/ 5粒)每一粒都是人手包製,熱辣辣而且粒粒都很大粒,很有份量,燒賣結實又有咬口,很彈牙煙韌而且皮好薄,沒有魚腥味,蘸上秘製的辣椒油及豉油,這種口味及質感是我最喜歡。【家鄉粉果】(HK$12/ 3個)粉果粒粒都很飽滿,餡料十足及很爽口,外皮偏厚但入口口感非常煙韌,亦很軟熟,辣椒油不嗆亦夠香,配上香甜豉油或蘸上辣椒油,同樣好味道。【魚肉碗仔翅】(HK$27)碗仔翅很足料,有冬菇、粉絲、木耳絲等材料,魚肉質感厚實,每一口都是啖啖的魚肉,加上麻油、胡椒粉及醋都非常香,足料又夠味道。〔粉果佬〕香港新界大埔安慈路4號昌運中心地下32號舖Shop 32, G/F, Fortune Plaza, 4 On Chee Road, Tai Po , N.T., Hong Kong
⭐️【大埔】人氣手製燒賣粉果⭐️

【魚肉燒賣】(HK$10/ 5粒)

【家鄉粉果】(HK$12/ 3個)

【魚肉碗仔翅】(HK$27)

〔粉果佬〕
香港新界大埔安慈路4號昌運中心地下32號舖
2022-04-19
6 分鐘 (外賣自取)
  • 家鄉粉果
2022-04-19 79 瀏覽
每逢放長假都見到呢間小食店 - 粉果佬 大排長龍,究竟佢有乜嘢吸引之處?吸引咗我去試吓。呢度嘅餐牌只有幾款小食,包括有魚肉燒賣、家鄉粉果、咖喱魚蛋、生菜魚肉、碗仔翅及碗仔翅魚肉六款美食。由於係婆婆同埋伯伯去售賣,所以效率比較遜色,最後大約排咗15分鐘先買到,最後買咗 $10 五粒魚肉燒賣、$10 八粒咖喱魚蛋及一碗生菜魚肉。呢度嘅魚肉燒賣係人手製造,難怪同平時食嗰啲好唔同,質感比較實比較粉,冇乜驚喜,不過勝在佢哋辣椒夠香,可以補救返。魚蛋就間間差不多,都算爽口彈牙,而且咖喱味都頗為濃郁,不過如果小朋友食就比較辣咗少少。另外生菜魚肉中的生菜好爽口,不過魚肉碌得唔夠淋,所以都係質感比較實,個湯清清地都幾鮮甜。#地道小食 #小店 #粉果佬 大埔安慈路4號昌運中心地下32號舖

#地道小食 #小店 #粉果佬
大埔安慈路4號昌運中心地下32號舖
大埔名物之一既粉果佬,weekend 人流都係好多,條隊排到去轉角,人雖然多,不過都係大約等10分鐘左右就得,唔係等好耐~❤️魚肉燒賣 熱辣辣既燒賣結實又煙韌,自家人手製既餡料,味道同其他燒賣就係有d 分別~為左個燒賣係值得排隊既!🧡咖喱魚蛋 魚旦係一般正常size 既,但就特別彈牙~ 咖喱味唔特別重,一粒燒賣煙煙韌韌,再一粒陣牙魚蛋,最佳配搭rrr💛魚肉翅 魚肉+冬菇+木耳絲等等既材料十足,足料又夠味,間唔中就想食下~

2022-04-19 29 瀏覽
今日去咗大埔踩單車🚲,途中見到呢一間小食店好多人排隊,身為專業嘅foodie🤣🤣,梗係排埋一份啦。原來呢一間小食店主打係粉果同埋燒賣❤️🥟粉果 $12/三個我覺得佢嘅粉果皮唔會太薄,亦都唔會過分煙韌,裏面嘅餡料亦都好充足,有花生🥜、蘿蔔🥕、韭菜🌱……味道唔錯🤤🍡燒賣 $10/五粒大力推介佢嘅燒賣!食得出係自家製,唔會一味得個麵粉味,亦都有少少🐟魚味!而且大大粒,等我仲貪心買咗$20 ,有啲飽飽濟濟😝同埋一定要試佢嘅辣椒油🌶,同坊間嘅唔同,唔會辣到口渴,反而好過癮🥵🤓—————為食分界線——————📍 粉果佬 (大埔)大埔安慈路4號昌運中心地下32號舖推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)人均消費: $20#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧 #粉果佬 #大埔 #小店 #小食 #街頭小食 #香港 #昌運中心 #燒賣 #粉果 #辣椒油 #魚蛋 #碗仔翅 #生菜魚肉
原來呢一間小食店主打係粉果同埋燒賣❤️

🥟粉果 $12/三個

🍡燒賣 $10/五粒

—————為食分界線——————
📍 粉果佬 (大埔)
大埔安慈路4號昌運中心地下32號舖

推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
人均消費: $20
2022-04-13 43 瀏覽
【大埔• 粉果佬】————————————————————————大埔區旅遊景點之一 「粉果佬」曾經電視有報道過 排隊條人龍長到嚇死人過咗排隊熱潮就係蜜糖小姐試食嘅時候😋店舖位於人流較多嘅斑馬線 所以好易搵到🍯魚肉燒賣 HKD10/5粒雖然店舖叫粉果佬 但係魚肉燒賣比較多人買所以蜜糖小姐買咗兩份🤣每一粒都係人手製作 粒粒都勁大粒咬落好有彈性 食辣嘅朋友記得配埋佢哋秘製辣🍯咖喱魚蛋 HKD10/8粒香濃咖喱汁包住每一粒魚蛋 口感彈牙 唔會粉叫燒賣之餘記得叫埋咖喱魚蛋啊 🍯家鄉粉果 HKD12/3個叫得粉果佬當然要試吓啲粉果啦外型已經同平時食嘅唔同 包到好似餃子咁粉果皮蒸得軟熟 入面包住肉碎.蝦米.粉葛等等口感同平時茶樓食嘅唔一樣餐廳環境:📸📸📸📸服務質素:😊😊😊😊食物味道:👅👅👅👅性價比:💰💰💰💰消費 HKD42✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#nkiki大埔 #nkiki小食店 🏠 粉果佬 📮 大埔安慈路4號昌運中心地下32號舖
【大埔• 粉果佬】
————————————————————————

大埔區旅遊景點之一 「粉果佬」
曾經電視有報道過 排隊條人龍長到嚇死人

🏠 粉果佬
📮 大埔安慈路4號昌運中心地下32號舖
外賣自取
2022-04-11 53 瀏覽
成日都排晒隊既粉果佬就可買左黎食,睇到報導最有特色嘅粉果,係全人手做,另外仲有燒賣都係人手做架👍🏻👍🏻👍🏻仲買左咖喱魚蛋和碗仔翅,樣樣都夠晒熱辣辣😄😄😄粉果先點左粉果是全人手做,內裏餡料豐富,大大隻滋味十足👍🏻👍🏻👍🏻燒賣粒粒人手做,肉質新鮮美味,要點辣椒油同豉油先食得更滋味😋😋😋魚蛋魚蛋又爽口又彈牙,有辣同唔辣,岩晒行街口痕想食嘢嘅我啦~碗仔翅大大碗好足料,落埋糊椒和醋更加滋味!

粉果

燒賣

魚蛋
魚蛋又爽口又彈牙,有辣同唔辣,岩晒行街口痕想食嘢嘅我啦~

碗仔翅
大大碗好足料,落埋糊椒和醋更加滋味!
2022-03-01
早餐
2022-04-11 51 瀏覽
呢間小店曾經係廣福邨冬菇亭開業超過30年,搬遷後繼續主打手包燒賣、汕尾粉果同其他港式地道小食😋💗魚肉燒賣 ($10/ 5粒)手包燒賣以五花肉、鯊魚肉、地魚粉等材料打成,大大粒夠晒份量。但口感死實帶份感,完全唔煙韌,有d失望。魚肉唔夠香,不過好彩冇腥味🐟💗家鄉粉果 ($12/ 3個)粉果皮以人手搓擀,包入粉葛、蝦米、菜脯、芹菜等材料,外皮偏厚但夠煙韌,餡料亦唔算多,欠缺「花生」一大靈魂材料🥟辣椒油香辣惹味,後勁都幾強🌶💗咖哩魚蛋 ($10/ 8粒)魚蛋彈牙有咬口,但咖哩汁未夠濃郁入味🥘

💗魚肉燒賣 ($10/ 5粒)
💗家鄉粉果 ($12/ 3個)
💗咖哩魚蛋 ($10/ 8粒)
魚蛋彈牙有咬口,但咖哩汁未夠濃郁入味🥘
2022-04-05
2022-04-10 40 瀏覽
大埔人氣經典小食店🌈依然大排長龍的粉果佬🏃🏼🏃🏼手工燒賣必食!小食店有燒賣、粉果、魚蛋、生菜魚肉和碗仔翅售賣,每樣也很想吃喔!這次買了三款小食:《魚肉燒賣》$10/5粒師傅默默耕耘地在店內人手包燒賣,魚肉燒賣彈牙煙韌,大小適中,容易咀嚼,味道好吃!👍🏻《家鄉粉果》$12/3個粉果皮很煙韌,餡料很香,十分足料!好吃!《咖喱魚蛋》$10/8粒一口魚蛋,不會太辣,魚蛋口感彈牙,好味道呀!總結:魚肉燒賣必食!粉果都值得一試!好好味呀!👍🏻
大埔人氣經典小食店🌈
依然大排長龍的粉果佬🏃🏼🏃🏼
手工燒賣必食!

這次買了三款小食:

《魚肉燒賣》$10/5粒

《家鄉粉果》$12/3個
粉果皮很煙韌,餡料很香,十分足料!好吃!

《咖喱魚蛋》$10/8粒
一口魚蛋,不會太辣,魚蛋口感彈牙,好味道呀!

總結:魚肉燒賣必食!粉果都值得一試!好好味呀!👍🏻
  • 家鄉粉果
  • 咖喱魚蛋
話說🐻好愛吃魚肉燒賣,平時都留意住香港燒賣關注組,今次難得有機會去大埔工作,當然要去一去尼間小店試下佢地最出名既手造燒賣粉果啦‼️ 今次🐻閒日下午去到仲唔洗排長龍添😝⁡🐻の試食‼️✨「魚肉燒賣」$10/5粒✨「家鄉粉果」$12/3個⁡魚肉燒賣大大粒,不過🐻就覺得唔係熱辣辣而且食落去好粉既感覺 🥲 唔知係味未蒸熟呢…真係有點可惜呢…可能真係要睇彩數 🙈 不過好彩係佢d豉油救番少少分數!反而今次食到餃子形既粉果幾有驚喜,熱好多而且裡面餡料幾香口,皮又唔會厚,一口一個都可以😌⁡

🐻の試食‼️
✨「魚肉燒賣」$10/5粒
✨「家鄉粉果」$12/3個

2022-04-09 28 瀏覽
一講大埔粉果佬,相信大家亦都唔會陌生。佢最出名嘅除咗粉果,仲好多人大推佢嘅燒賣。今次我反而推介山菜魚肉😋😋😋我覺得好食! 星期六去有條人龍,好彩都唔駛等好耐。當然必點呢度嘅魚肉燒賣$10/5粒,因為非常足料,充滿魚肉!燒賣都幾大粒,燒賣辣油好夠香,令到燒賣嘅味道提升。另外仲叫咗魚蛋試吓,魚蛋$10/8粒, 細細粒識落幾爽口辣辣地~ 再加左碗生菜魚肉。生菜魚肉$22!呢個第一次食真係覺得好食😋佢非常足料,超級多魚肉!湯底清清地加咗麻油同胡椒粉非常之香,而且魚肉非常之彈牙,真係食唔停!

一講大埔粉果佬,相信大家亦都唔會陌生。
佢最出名嘅除咗粉果,仲好多人大推佢嘅燒賣。
今次我反而推介山菜魚肉😋😋😋我覺得好食!
燒賣都幾大粒,燒賣辣油好夠香,令到燒賣嘅味道提升。

🇭🇰 粉果佬·我地初三既時候諗住去行個大運 所以就去咗大帽山 果然真係好大霧 但係見到好靚嘅雲海 開心☁️不過因為初三嘅時候好多舖頭都無開 所以有啲餐廳係我哋之後去嘅 一次過加埋入嚟😌·魚肉燒賣$10/5粒呢間我之前見超多人推介 不過因為真係好少嚟大埔 所以我地都係第一次食🤣我自己覺得佢燒賣質感都ok既 唔會話超粉 而且佢個辣油真係幾惹味 不過老實講就無我想像中咁特別🙊😂·📍 大埔安慈路4號昌運中心地下32號舖·#rbyeat #rby好去處#rby港式#rby上水
🇭🇰 粉果佬
魚肉燒賣$10/5粒
魚肉燒賣

📍 大埔安慈路4號昌運中心地下32號舖
#rbyeat #rby好去處
#rby港式
#rby上水
外賣自取
$10 (宵夜)
魚肉燒賣
粉果佬相信大家都聽過下,今日就嚟試吓佢嘅粉果有幾出色先,排隊嘅人又唔算太多,因為佢哋預先都做好晒,所以只係等左5分鐘到就得啦,我哋梗係嗌咗最出名嘅粉果同埋燒賣啦,佢嘅粉果睇落去同平時唔同,個形狀好似餃子咁,係佢哋客家嘅粉果,第一啖咬落去嘅時候啲皮邊可能凍咗少少所以會有啲硬,但其他地方又ok喎😌😌,佢入面嘅餡料好香,我食得出有西芹嘅味同埋可能有蘿蔔先可以帶出佢嘅精粹,雖然傳統嘅粉果都係有呢啲材料,不過佢嗰種味同傳統粉果真係差好遠,係好入味同好香,我唔係好食得出真實入面嘅餡料有啲咩材料喺度,總言之一句講晒,正👍🏻👍🏻👍🏻之後到個燒賣,佢個外型同一般嘅燒賣冇咩分別,大細都差唔多,但你咬開之後佢裏面就有好大嘅分別,你會見到佢係有好多嘅魚肉,唔會厚粉,我幾鍾意呢個質感,但原來唔係個個都鍾意😆😆

2022-04-06 27 瀏覽
今日帶2個仔去大埔放風~~爸爸見佢哋跑左咁耐,就獎佢哋去食自己一直想試嘅魚肉燒賣🤣不過由大埔工業區行返岀去,其實都好遠…不過我哋搭車都要岀返去,今日唔試唔知幾時有得試🫣😮‍💨但排隊堅長!排左10分鐘,仲有啲人真係嫌等得耐走左…燒賣10蚊2粒咖哩魚旦10蚊8粒燒賣真係好食!豉油唔係好多,不過佢魚旦同燒賣撈埋一齊就…因為我嗌得少🥲咖哩魚旦個咖哩好香,好食!咖哩魚旦個魚旦好彈牙,有魚旦味!但加起上黎就唔夠岀面個啲好食碗仔翅 22蚊呢個係俾小朋友試下咩叫碗仔翅估唔到2個都爭住食!沒有比較就沒有傷害,我同老公都覺得覺得屋企樓下街市嘅碗仔翅仲好食,可惜執咗笠 So far都覺得佢呢碗好足料

燒賣10蚊2粒
咖哩魚旦10蚊8粒

咖哩魚旦個咖哩好香,好食!
咖哩魚旦個魚旦好彈牙,有魚旦味!
但加起上黎就唔夠岀面個啲好食

碗仔翅 22蚊
呢個係俾小朋友試下咩叫碗仔翅
So far都覺得佢呢碗好足料
2022-04-05
10 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2022-04-05 41 瀏覽
趁着假期,就去了大埔「掃街」,上網不少人都推介大埔必食的係燒賣及粉果,今次就去了昌運中心的街舖:粉果佬。地點不算難揾,店舖係東海堂麵包店隔離,不是住該區的人都好快揾到。當日是公眾假期的中午12點左右,人龍雖然不長,但都要排隊。餐廳除了主打的燒賣、粉果,更有碗仔翅及魚肉碗仔翅。餐廳名物魚肉燒賣$10/5粒、粉果$12/3粒。餐廳只供外賣,如果好似我呢D "遊客",只可以係餐廳前端的空地食食。本身我唔算食好辣,呢個辣椒油已經去到我的盡頭(笑),辣味勁出,相反甜豉油的味道就不是太夠,有點被辣椒油蓋過了。粉果外皮彈牙,但略為厚了點。餡料唔似平常漲卜卜,不過口感尚算豐富。魚肉燒賣內裏略為乾了少少,而且味道較淡,有少少失望。==============================我係一個愛寫字愛分享的吃貨!如果鍾意我分享的,我邀請您訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)

當日是公眾假期的中午12點左右,人龍雖然不長,但都要排隊。

魚肉燒賣內裏略為乾了少少,而且味道較淡,有少少失望。