2024-09-30 506 瀏覽
下了班,和朋友來九龍城粗菜館邊吃邊聊,本身上班被學生起的一肚子火,想著和小夥伴一起吃個飯吐吐槽可以沒那麼生氣。環境是樸素的,但是看起來很多明星都很喜歡這家店,玻璃上有不少人的簽名,連張國榮都來打過卡,還有林峰、黃宗澤等很多明星留念簽名🤳。老闆娘非常熱心😊😊,給我們推薦了招牌菜,我們點了炒豬雜、 山楂醬排骨、老火湯大份、 鼓汁蒸大鱔、豬油撈飯、 沙姜雞。豬油撈飯很特別,用木桶呈上來,豬油和醬油分別上來,可以自己按需要調製✌️,不過對減肥的我剋製住太難了。後來老闆也過來跟我們聊天,介紹了炒豬雜非常特別,用了大豬的豬肚,中豬的豬肝,還有小豬的豬腸,所以沒有腥味。😍😍最後吃的很滿足很飽,人均也才160,真是物超所值😊😊❤️👍 老闆說開了三十多年了,不過現在人們很多沒留港吃飯,希望多一點人能來光顧,可以做成百年老店👍👍
  • 豬油撈飯
  • 招牌炒豬雜
2024-09-10 690 瀏覽
星期日同屋企人一行6人去粗菜館食晚飯,多人去食既好處係可以叫多啲唔同既餸菜黎試,個日我地叫左5樣餸、1個湯同埋豬油撈飯。📍是日靚湯蓮藕眉豆豬骨湯,足料十分濃郁既老火湯,但我覺得偏咸左小小,鐘意濃味既人士就好岩。📍招牌炒豬雜 ,依個真係好好味,好有鑊氣,好入味,餸飯一流。📍 小炒皇 ,呢一味相對嚟講就是普普通通,不過不失。📍 豉汁籠仔蒸大鱔,呢一味係每個屋企人都十分喜愛,大家一致認為大鱔好新鮮,咬既時候有脆口彈牙既感覺。📍椒鹽鮮魷,每一次去食炒小菜必叫,依間整得好好味,乾身香脆爽口,味道好夠,就算冇喼汁都一樣好食。 📍山楂醬排骨,酸酸甜甜好開胃,排骨一啲都唔韌,幾好食。 📍豬油撈飯 ,豬油加豉油撈飯,邪惡得黎又好惹味,值得一試。

📍 小炒皇 ,呢一味相對嚟講就是普普通通,不過不失。

📍山楂醬排骨,酸酸甜甜好開胃,排骨一啲都唔韌,幾好食。

📍豬油撈飯 ,豬油加豉油撈飯,邪惡得黎又好惹味,值得一試。

是日湯水  蓮藕眉豆豬骨湯
豉汁籠仔蒸大鱔
山楂醬排骨
椒鹽鮮魷
2024-08-15 860 瀏覽
蔡瀾推薦嘅一家中菜館,已經開業33年啦,啱好路過梗唔可以錯過,味道水準十分唔錯,里面更有蔡瀾題字🤩據聞喺哩度食飯好容易就可以遇到明星,唔少明星都嚟幫襯過哦😉🧆招牌炒豬雜蔡瀾都話好食嘅招牌肯定唔可以錯過,真係好多唔同部位,而且好入味,連薑都爽脆冇很重嘅薑味🤩🥣老火例湯(細煲) 老火湯嘅魅力有別於日常外賣嘅例湯,有句話“寧可無菜,亦唔可無湯”,步入秋季,不妨嚟上一碗,火候十足嘅老火湯,有種阿媽嘅味道🤣⚠️上嚟開蓋依然滾燙,小心d哦🤭🐮蜆蚧炒牛肉牛肉加入蜆蚧醬、薑、蔥等調料爆炒過更加鮮香,口感柔腍多汁,一d都唔老,非常好送飯😍🥦XO醬鮮蝦帶子炒西蘭花食飯梗要有綠色啦😋西蘭花保持清脆嘅口感,更系同蝦和帶子及XO醬更加協調配合,大人小朋友都鍾意😘🍚豬油撈飯呢個都系本店特色哦~可以點一桶大家分,或者一碗自己嘆,比起普通白飯好味多啦,油而不膩,實喺太香啦🤤老細都好nice,忙完出嚟會同大家吹下水,好奇問也會和我哋講下各位明星到嚟嘅場景,牆上嘅鏡子有唔少明星嘅簽名🤣以粗茶淡飯作為📢,地道香港風味、傳統嘅廣東小炒更有能打動我,鍾意呢d有人情味嘅地方🥰

🧆招牌炒豬雜

🥣老火例湯(細煲)
⚠️上嚟開蓋依然滾燙,小心d哦🤭

🐮蜆蚧炒牛肉

🥦XO醬鮮蝦帶子炒西蘭花

🍚豬油撈飯

2024-08-11 792 瀏覽
粗菜館是九龍城蔡澜推介一家33年能經常遇到明星的中餐館,老闆親力親為,經常坐鎮店內,同街坊聊天,週末7點已是座無虛席,當然要品嚐一些招牌菜式啦~老火例湯粉葛章魚豬骨湯,熬製4小時,有陳皮蕓豆赤小豆蜜棗等豐富配料,15斤豬骨,10斤粉葛熬製4小時製成,所以每日限量25煲。湯煲端上來時,熱氣騰騰的翻滾着,湯底鮮甜,沒有味精,回味無窮👍🏻招牌炒豬雜招牌名菜,鍋氣十足,每日限量,其用料講究,豬肚是選用二百斤的豬,豬肝選用一百五十斤的豬,生腸就選用沒有還在飲奶的乳豬、所以味道特別好👍🏻招牌炒魚腩 經典粵菜之一 ,很遠就聞到蔥姜的香味了~ 皖魚腩外表金黃焦脆,內裏魚肉軟嫩,還點綴一些紅椒,多層口感,這可是連成龍都會打包帶走的菜式呢🤩秘制焗乳鴿選用焗鮑魚的醬汁浸泡出來的乳鴿,靈魂醬汁是由老雞火腿排骨老抽等燜煮45分鐘再反覆淋在乳鴿上,是個耗時耗力的功夫菜,乳鴿軟嫩多汁,味道鮮美😍家鄉豬油撈飯以前聽到豬油可能會覺得膽固醇太高而望而卻步,但是這裏的豬油是有他們自己煉製,除去底層雜質和上層膽固醇最高的部分,精選中間部分。剛出鍋的鬆軟米飯配上健康豬油和豉油,實在是太香了,一碗接一碗,停不下來🤣

老火例湯

秘制焗乳鴿

家鄉豬油撈飯

2024-08-06 626 瀏覽
今日就同朋友來食下香港傳統家常菜,見到大多數菜餚都精心準備且美味,個人覺得價格也合理。🍲[青紅蘿蔔豬骨湯]老闆說除了豬骨之外還加了羅漢果南北杏一起煲,真材實料,喝起來清甜好有家鄉風味。老闆還會幾日轉不同的湯例如西洋菜豬骨湯、粉葛豬展湯等🥢[薑蔥炒豬雜]豬雜里有粉腸、豬膶、豬腸等,聽老闆介紹,看似樸實的食材原來是精心準備,用的是大豬的肚、中豬的肝、小豬的腸和心,不同部位用上不同的處理方法,處理後同一時間下鑊,再加入大量薑、蔥、老酒炒一炒。何謂天下美味?炒豬雜也。怪不得能成為蔡瀾推介 。🦆紅燒乳鴿老闆介紹說用炆鮑魚的方法用火腿老雞排骨等材料慢慢煨乳鴿,這真是一個功夫菜👏👏
🍲[青紅蘿蔔豬骨湯]
🥢[薑蔥炒豬雜]
🦆紅燒乳鴿
招牌炒魚腩好多薑蔥😍炒得好香口👍🏻好正!魚腩大大件,皮脆肉爽滑,魚肉仲好鮮甜🤗食唔停口,調味啱啱好,唔會太鹹香煎蓮藕餅一上菜已經好香噴噴😬口感好爽脆,而且香口惹味🤗又唔會太油膩!薑蔥蜆蚧炒牛肉,牛肉質感好好,嫩滑入味,仲夠哂鑊氣😍好多薑蔥同埋蜆蚧,味道好夾😍好好味招牌炒豬雜平時好少食呢個餸,但見係蔡瀾推介嘅其中一個菜式就試下啦😊食材好豐富🙂👍🏻有豬潤、豬肚、豬腸等等,再加入大量薑蔥炒香,鮮嫩爽脆老火例湯,大大煲仲好滾熱辣嘅粉葛豬骨湯🤗好足料!飲落口啖啖都好清甜餐廳舒適寬敞,上菜速度快,餐廳店員服務態度友善,抵讚👍🏻呢間老字號嘅餐廳小菜真係幾好味🤤所以長期好多人幫襯!

2024-06-03 490 瀏覽
記得小時候家人帶我來九龍城的「粗菜館」晚飯,今天和朋友們來聚餐,餐廳仍是充滿懷舊風味的裝修。當中以《蔡瀾》先生提字的「天下美味炒豬雜」作招牌菜,那個提字仍掛在餐廳當眼位置,回憶滿滿。當中有一道菜我朋友指定要食就係秘製沙薑雞,粗菜館同其他食店的沙薑雞唔同,佢係首先會將雞煮熟,之後用秘製沙薑汁去炆,雞肉入晒味之餘又唔會過鹹,而雞肉肉質仲可以保持嫩滑,最後將沙薑汁打芡淋上雞肉上枱,真係必食推介!當然不少得要介紹招牌三寶:1)老火例湯:真係真材實料,火候十足!今日係粉葛煲豬骨,好有家的味道!2)招牌炒豬什:獲得蔡瀾先生的推介,果然保留多年不變的味道!3)招牌炒魚腩:魚腩煮得香脆可口,秘訣在於半煎炸的烹調技巧,真係好好食!最後最後,一定要叫一桶豬油撈飯!雖然邪惡,但一場嚟到冇理由唔食!呢個飯,唔使食餸都可以最少食一兩碗!
當然不少得要介紹招牌三寶:
2024-05-30 468 瀏覽
要說九龍城有名的食店,「粗菜館」必定榜上有名!今天和家人再來,必定要試餐廳的招牌菜式:⭐️招牌炒豬雜:蔡瀾特別推介之名菜,以薑蔥炒豬膶、豬腸、豬心及豬肚,職員特別介紹豬雜來自大豬、中豬及乳豬,非常用心及講究。⭐️招牌炒魚腩:也是廚師推介之一的名菜,每件魚腩用半煎炸的方式去煮,非常用心。⭐️老火例湯:粉葛煲豬骨湯,原煲上枱熱辣辣老火靚湯,非常足料!每一台客都例牌叫一煲!⭐️粗菜館小炒王:爆炒韭菜清香脆嫩,用料豐富,有鮮魷、蝦乾、腰果及花生等,非常惹味!⭐️沙薑雞:雞肉肥美嫩滑,沙薑汁調校得啱啱好!⭐️香辣魚皮:魚皮鮮美豐腴,口感好好,辣味十足,入口係好爽,完全唔腥,d辣味好過癮。佐酒一流。⭐️豬油撈飯(細桶):木桶飯,加上豬油及豉油分開上,可以自行調校適當份量,勁香!

⭐️沙薑雞:雞肉肥美嫩滑,沙薑汁調校得啱啱好!

2024-05-29 383 瀏覽
🍱餐廳:粗菜館  🏫地址:九龍城衙前圍道17A號地舖今晚到九龍城搵食,突然想起蔡瀾推介的「粗菜館」,就一於試吓啦,果然名不虛傳,所以食店才能屹立不倒😁~老火例湯西洋菜豬骨湯用料豐富,火侯十足,飲落去湯底濃郁醇厚,清甜可口,豬骨熬煮出的精華與西洋菜脆嫩鮮美融為一體,飲嘅時候有溫暖喺屋企飲靚湯嘅感覺❤️~招牌炒豬雜用大量的薑同蔥炒豬肝、豬腸及豬肚,食材用料都係嚴選優質嘅,閑談中老闆講豬肚係來自大豬,豬肝就取自中豬,豬腸則來自細豬,咁樣嘅食材先係最好嘅配搭,真係長知識,唔怪得知呢碟炒豬雜真係好鬼好味,炒得香濃惹味之餘又沒有豬腥味😍~招牌炒魚腩呢碟薑蔥炒魚腩用了適量的薑同蔥及少許辣椒,廚師掌握得很好,炒得恰到好處,外脆內嫩,邊位脆卜卜的,鮮香滋味,魚肉真是十分軟嫩,熱騰騰的上枱,我哋覺得非常美味又滿足😬~豉汁蒸大鱔鱔夠肥美大件,肉質鮮嫩,入口彈牙,搭配鼓汁的香氣和鮮味,一流的配搭😄~炒菜心用豬油渣炒特別惹味,香氣四溢,菜心也滑嫩爽脆,呢個家常小炒簡單美味,令人回味無窮🥰總括嚟講,呢度嘅廣東小炒有水準,今晚試嘅小菜都鑊氣十足,服務員又有禮,真係唔錯嘅選擇😬
🍱餐廳:粗菜館
🏫地址:九龍城衙前圍道17A號地舖

~老火例湯

~招牌炒豬雜

~招牌炒魚腩

~豉汁蒸大鱔

~炒菜心

2024-05-27 358 瀏覽
餐廳位於九龍城,依家有屯馬綫超級方便,店舖裝修簡單, 但但坐得也舒服, 相信到來嘅客人都是被依間店的食物質素吸引,所以就帶屋企人嚟試吓叫左三個小菜同老火湯,當中仲係美食家蔡瀾推介:是日老火湯:豬踭煲西洋菜湯料好足夠,西洋菜入口溶化, 湯味濃而且好有家嘅味道,相信用咗唔少時間去煲老火湯,一大煲有五至六小碗的容量. 梅菜扣肉:色香味全具備, 肥肉部分經心炮製後沒有肥膩的感覺, 瘦肉的部分鬆軟, 配上精選的梅菜, 是一煲正宗的梅菜扣肉薑蔥炒豬雜:豬肚爽甜豬肝起沙, 豬腸沒有異味, 明顯是用新鮮的豬雜炮製而成,仲要用上薑蔥爆香去再炒埋一碟,出面餐廳好少食到是薑蔥炒魚:魚皮脆香魚肉鬆甜, 一點腥味也沒有, 皆因用了大量薑蔥炮製而成. 好香口而且好有鑊氣豬油撈飯:係一個好傳統嘅經典美食,上一輩嘅朋友都會好鍾意食呢個飯,新鮮熱辣辣香噴噴嘅白飯,再配上豬油+豉油,白飯一粒粒咁樣撈埋一齊,好正宗,不經不覺已經食咗好多飯🤣整體而言, 這小店炮製的小菜十分夠鑊氣, 上菜時間快, 送到客人面前還熱騰騰, 值得推介的一間餐廳

叫左三個小菜同老火湯,當中仲係美食家蔡瀾推介:

是日老火湯:豬踭煲西洋菜

梅菜扣肉:

薑蔥炒豬雜:

是薑蔥炒魚:

豬油撈飯:

2024-05-27 276 瀏覽
平時好少黎到九龍城搵野食~ 今次真係黎得好值🧡超級喜出望外☺️☺️ 餐廳每樣菜式都係即叫即整 新鮮熱辣既飯餸 🍲我最鍾意飲佢嘅老火湯😍一打開個煲蓋 啲湯全部都係超級熱 熱到起泡泡嗰種🔥 老火湯好入味 絕對唔係味精湯🤤🤤招牌炒豬雜已經好少餐廳,可以食到炒豬什呢一樣餸😎其實係將3隻唔同細豬豬既內藏炒埋齊,有豬肝、粉腸、豬心及豬肺等內臟炒埋一碟,係超級有鑊氣嘅一道菜式😍招牌炒魚腩絕對係物超所值!!每一塊魚腩都係大大塊咖😚😚好食到大蔥都比我食得一乾二淨🤣豬油撈飯已經好耐冇食過豬油撈飯🐷豬油撈飯係一定要叫!!老闆幫忙加豬油同醬油撈埋一齊 每一啖都熱辣辣,太好食🍽️粗菜館📍九龍城衙前圍道17A號地舖
平時好少黎到九龍城搵野食~ 今次真係黎得好值🧡
超級喜出望外☺️☺️

餐廳每樣菜式都係即叫即整 新鮮熱辣既飯餸 🍲

招牌炒豬雜
已經好少餐廳,可以食到炒豬什呢一樣餸😎

絕對係物超所值!!每一塊魚腩都係大大塊咖😚😚
好食到大蔥都比我食得一乾二淨🤣

豬油撈飯
已經好耐冇食過豬油撈飯🐷豬油撈飯係一定要叫!!
老闆幫忙加豬油同醬油撈埋一齊 每一啖都熱辣辣,太好食🍽️

粗菜館
📍九龍城衙前圍道17A號地舖
記得細細個間唔中就會跟屋企人去九龍城食粗菜館,今晚收工約咗朋友喺附近食飯,一於唔再食泰國嘢,相隔多年再嚟呢度食返兒時回憶~ 今次二人份點咗三個菜同例湯,當然要試吓蔡瀾推介菜單啦!-■老火例湯係飲過最甜的清紅蘿蔔粟米湯,大大煲好足料!唔怪之得每枱食客都例牌叫一煲~瓦煲上枱保溫效果好好,食飽飽再飲多碗湯仍然好熱~■薑蔥蜆芥炒牛肉職員推介的菜式!果然牛肉炒得香嫩入味,送飯一流。■招牌炒豬雜大大件豬潤、豬肚、豬腸、豬心,非常惹味有咬口,而且豬雜係由乳豬、大豬同中豬揀岀來,非常講究。■薑蔥炒魚腩招牌菜之一,每件魚腩炸得皮脆肉滑,爆多薑葱超級香口!■豬油撈飯豬油同豉油分開上,可以自行加適當份量~雖然有啲邪惡,不過望見餐牌真係好難忍口唔叫。-能夠喺香港屹立多年認真唔簡單,除咗有一眾街坊支持,呢度仲不時有名人到訪。雖然名叫「粗菜館」,食嘅並非「粗菜」,如果經開九龍城,不妨來試吓啦。-🔖回頭指數 ✦✦✦✦✦粗菜館 (九龍城)📍九龍城衙前圍道17A號地舖......
■老火例湯
薑蔥蜆芥炒牛肉

■薑蔥蜆芥炒牛肉
職員推介的菜式!果然牛肉炒得香嫩入味,送飯一流。

■招牌炒豬雜
薑蔥炒魚腩

■薑蔥炒魚腩
招牌菜之一,每件魚腩炸得皮脆肉滑,爆多薑葱超級香口!

■豬油撈飯
🔖回頭指數 ✦✦✦✦✦
粗菜館 (九龍城)
📍九龍城衙前圍道17A號地舖

薑蔥蜆芥炒牛肉
薑蔥炒魚腩
  • 招牌炒魚腩
  • 豬油撈飯
2024-05-27 222 瀏覽
粗菜館地址 :九龍城衙前圍道17A號地舖電話 : 23837170港鐵屯馬線全線開通後,前往九龍城十分便利,今晚去粗菜館晚飯,食店歷史悠久,由食評家蔡瀾先生推介,一入門口就見到幅由他親自題字的「炒朱什」牌匾。西洋菜豬骨湯味道鮮甜,火候十足,冇味精,家的味道。招牌薑蔥炒豬雜這款小菜是蔡瀾先生的重點推介,用豬肝、豬腸,豬腰及豬肚等配上薑葱爆炒,鑊氣十足,用料新鮮,豬雜冇異味,相當入味。招牌炒魚腩 鎮店名菜之一,魚雲腩半煎半炸,啖啖肉,外脆內嫰,魚香四溢,十分香口惹味。籠仔蒸大鱔白鱔新鮮肥美,肉質細緻嫩滑,爽口彈牙,口感一流,加上蒜頭豆豉的香味,味道更好, 非常開胃。整體來說,家常便飯小菜,食材需不名貴,但烹調用心,味道一流,有親切感,價錢實惠,簡直街坊美食天堂。#粗菜館#九龍城
粗菜館
地址 :九龍城衙前圍道17A號地舖
電話 : 23837170
西洋菜豬骨湯
味道鮮甜,火候十足,冇味精,家的味道。
招牌薑蔥炒豬雜
籠仔蒸大鱔
#粗菜館
#九龍城

嚟到九龍城區,揀返間老字號食店試試呢間粗菜館已經營超過30年,連知名食家蔡灡先生都力推,兩個人食三餸一湯加個炒飯,非常滿足🥰老火例湯(西洋菜湯)每日限量20煲,好多客人一坐低就會落單叫定先。我哋去嘅嗰日係西洋菜湯,細細煲但用料十足,飲落有好香甜蜜棗味。招牌炒魚腩鯇魚腩先炸再炒,外面脆卜卜,但肉質依然鮮味。招牌炒豬雜用咗乳豬、中豬、大豬唔同部位,火喉十足越食越惹味。XO醬鮮蝦帶子炒西蘭花大大隻鮮蝦&帶子,加XO醬同西蘭花一齊炒,微辣又開胃。豬油渣炒飯呢個炒飯超正,好想想每啖飯都配上豬油渣一齊食。埋單$500左右,價錢公道,位置亦唔算難搵。
嚟到九龍城區,揀返間老字號食店試試

老火例湯(西洋菜湯)

招牌炒魚腩
鯇魚腩先炸再炒,外面脆卜卜,但肉質依然鮮味。

招牌炒豬雜
用咗乳豬、中豬、大豬唔同部位,火喉十足越食越惹味。

XO醬鮮蝦帶子炒西蘭花
大大隻鮮蝦&帶子,加XO醬同西蘭花一齊炒,微辣又開胃。

豬油渣炒飯
呢個炒飯超正,好想想每啖飯都配上豬油渣一齊食。

埋單$500左右,價錢公道,位置亦唔算難搵。
2024-05-11
  • 招牌炒豬雜
  • 招牌炒魚腩
2024-05-24 163 瀏覽
粗菜館,其實一啲都唔粗~只係用料平實,就係平常百姓家會食嘅嘢~但係偏偏憑住出色嘅手藝,每一味菜式都做到嘆為觀止!!今日就同老細嚟試下啲香港傳統地道經典……一坐低就叫咗菜牌第一頁嘅幾個招牌菜!!招牌炒豬雜:呢個得到蔡瀾加持嘅招牌菜,一定要試!!一上枱,好濃烈嘅酒香,所以全部豬雜都唔會有內臟嘅腥味,而且好欣賞佢嘅肉質:豬潤、豬肚、豬腰、豬腸……每一種食材嘅口感都炒得非常好,有爽嘅、有滑嘅、有彈牙嘅~其實送啤酒真係一流!招牌炒魚腩:用嘅鯇魚好大條,魚腩好厚實,啖啖肉!!而且走油後令到魚皮脆卜卜,仲要一讚嘅係伴碟嘅蒜子、薑同蔥,都非常惹味,忍唔住要食埋!!蜜味東坡骨:一字骨煮得非常冧,而且好入味,佢嘅醬汁甜甜地,好送飯!!紅燒豆腐配粗菜:布包豆腐過油後,內裏仍然香滑,菜底用咗唐生菜,有獨特嘅甘香味!細煲老火湯:話細其實都唔細,今晚係青紅蘿蔔粟米煲豬骨,上枱非常震撼!!😱因為成個煲入面都係滾到起泡㗎!!湯底十分之清甜,除咗青紅蘿蔔粟米同豬骨外,應該仲落咗蜜棗,飲落好潤喉,唔經唔覺一碗接一碗,而且好肯定:一粒味精都冇!!豬油撈飯:呢個真係冇理由唔試下~~雖然十分邪惡,但係佢入口嗰種甘香,係會令到你

豬油撈飯:呢個真係冇理由唔試下~~雖然十分邪惡,但係佢入口嗰種甘香,係會令到你忍唔住一口接一口咁食!!不過…其實動物性脂肪,點都比人工又或者菜油健康,適量攝取,其實對心血管有益處添!!

我哋已經約定,下次要帶埋媽咪嚟嘆過其他經典菜式!!

2024-05-22