餐廳: 紅橋
資訊:

1K
2017-02-16 3609 瀏覽
男朋友喺附近番工,所以有時佢都搵到啲幾唔錯嘅餐廳,會喺放假嘅時候同我食。我問過佢,番工喺呢度,放假又黎呢度,唔會悶咩,但佢話冇問題,好過我地放假要留喺屯門同人逼餐死。呢間紅橋本來喺大埔有店,而花園街呢間就開左無耐,男朋友食過幾次lunch都話唔錯,又叫左啲同事黎食,都話ok。可能因為週日,呢度食肆都幾多,但下午時間黎都要等位,唔似平日,基本上都要搭枱。因為我地只係兩位,都唔係等左好耐,安排左最角落嘅梳化位。餐廳唔大,位置唔算好多,裝潢簡約,整體感覺幾年輕。張枱都夠大,所以之後搭枱都唔會話太逼狹。睇左menu,主要係食西餐,意粉、沙律、全日早餐,其中有一款係海南雞飯(男友話呢款普通)令我諗起同區嘅cafe paradise,但老實講,紅橋味道好好多。當日都有6款午餐提供,連同餐湯、熱飲(凍+$3)由$48-$58,價錢唔貴,而整體質素唔錯。餐湯方面,同男朋友每人一款。中湯係瓜湯,夠熱,唔油,亦都冇味精感,幾好飲!西湯都係忌廉湯,飲落唔係好濃稠,但飲得出唔係生粉推出黎,足料。芥茉汁西冷牛扒 伴 蛋包飯 $53賣相唔錯喔,有一塊中等size嘅西冷,加上蛋包飯,唔係迷你的。牛扒好靚就稱唔上,但

因為我地只係兩位,都唔係等左好耐,安排左最角落嘅梳化位。

餐湯方面,同男朋友每人一款。

中湯係瓜湯,夠熱,唔油,亦都冇味精感,幾好飲!
中湯
西湯
芥茉汁西冷牛扒 伴 蛋包飯 $53

芥茉汁西冷牛扒 伴 蛋包飯
牛扒好靚就稱唔上,但都唔係太差,比較薄身,但都預左。

食落腍身,搭配嘅芥茉汁都好食

唯獨是有啲筋位,真係完全咬唔開。對面客人都點左,我見佢嘅牛扒比較大塊,但筋位更多。可能餐廳都要注意一下。
芥茉汁西冷牛扒 伴 蛋包飯
蛋包飯都唔弱,煎得幾靚,似奄列,薄薄一層。裡面嘅飯份量不少,飯粒分明,微暖,而且仲有蛋汁,唔會食落乾爭爭!

咁當然啦,咁嘅價錢能夠有塊似樣嘅牛扒,再加上一個蛋包飯,對我黎講已經合格有餘!千祈唔好期望好似食日式蛋包飯咁滿足。
茄茸忌廉汁煙肉磨菇意粉 $53

意粉賣相都不俗,有限資源下都盡力擺盤!
茄茸忌廉汁煙肉磨菇意粉
意粉軟硬適中,而且份量不少,醬汁唔會太多
因為我好怕啲意粉太濕,好似水浸咁。

味道都突出,食到有茄肉、磨菇、少量煙肉,唔會好膩,整體都係好食!
茄茸忌廉汁煙肉磨菇意粉
凍檸茶 $3(餐飲)

居然有5片檸檬,有誠意,茶味就唔係好強,不過唔係太甜都算。
凍檸茶

經典紅豆冰 $8(跟餐加配)

懷舊做法,全舊碎冰放於杯中,咁樣可以溶得冇咁快。

一路飲可以一路再挫冰,配合紅豆、椰奶,同一般茶餐廳杯唔同,唔會因為啲冰溶得太快而溝淡味道,面層冰水底層椰奶。
經典紅豆冰
紅豆大大粒,豆味香,夠甜。

鐘意飲紅豆冰嘅,8蚊都值得試下架~
餐牌:
2017-02-12
中湯
2017-01-18 1435 瀏覽
星期五晚上十點左右,經常在花園街找好野食,突然給兩隻紅字吸引了。原來開了間新舗,第一日開張,還有40分鐘就關門,但店員十分殷勤,表示還有時間,絕對夠時間吃,難得他們不怕我們太夜,有機會試新野,當然不會放過啦!地方細細,但每張檯也不會太過接近,一面是高檯,一面比較矮一點,用視覺效果增加空間感,簡單裝修配簡單裝飾,感覺舒服!09/12/2016我們揀選了以下菜式南瓜海蝦帶子燴意大利飯 $58巴拿馬火煺煙肉蘑菇意粉配半生熟雞蛋$48配餐湯中湯: 節瓜湯西湯: 蘑菇忌廉湯節瓜湯 ~ 不知是否最後order,十分足料,味道十分像家裡煲的一樣,感覺不到有味精,飲到舐舐脷!蘑菇忌廉湯 ~ 湯中有少許煙肉和磨菇,只是普通忌廉湯。南瓜海蝦帶子燴意大利飯蝦和帶子肉質彈牙,意大利飯口感十足,帶點微硬,跟傳統的差不多。巴拿馬火煺煙肉蘑菇意粉配半生熟雞蛋但巴拿馬火煺不夠突出,醬汁味道creamy,混和半生熟雞蛋,比一般火煺煙肉蘑菇意粉出色一點,覺得意粉較為硬身,整體不錯。走的時候看見有人吃菠蘿炒飯,外觀十分吸引,所以我們再次光顧。16/12/2016這次我揀選了以下菜式波菜芝士汁長通粉伴香草煎雞胸柳 $48芥末

09/12/2016
我們揀選了以下菜式
南瓜海蝦帶子燴意大利飯 $58
巴拿馬火煺煙肉蘑菇意粉配半生熟雞蛋$48

配餐湯
中湯: 節瓜湯
西湯: 蘑菇忌廉湯
節瓜湯、薯仔忌廉湯

蘑菇忌廉湯 ~ 湯中有少許煙肉和磨菇,只是普通忌廉湯。

南瓜海蝦帶子燴意大利飯

芥末醬燴蟹肉意大利飯 $58
新鮮菠蘿焗海鮮炒飯 $78

配薯仔忌廉湯
薯仔忌廉湯
薯仔忌廉湯 ~湯中打蓉了薯仔外,還有一粒粒的薯仔,當中還有煙肉、磨菇、栗米和火腿,味道不錯還帶點口感。

新鮮菠蘿焗海鮮炒飯
配有新鮮菠蘿、帶子、蝦、蜆、青口。
炒得十份乾身,帶子和蝦肉質彈牙,蜆和青口味道一般,但飯中加了櫻花蝦,這獨特的味道亦增加了一分驚喜。

法式芥末醬燴蟹肉意大利飯
芥末醬燴蟹肉意大利飯
蟹肉、藜麥、紅椒、洋蔥、磨菇
芥末醬味道雖然不突出,蟹肉是我的至愛,
廚師加了藜麥,近期很多人開始追求健康,開始留意了䉫麥,它有齊胺基酸,可以補充營養,也不含膽固醇及麩質(gluten free),唔會引起腸胃敏感,同埋佢『四低』:低鈉(只有小麥的八分一)、低脂、低升糖值、低熱。
感覺健康不少,也可潮起來。
味道只是一般。

波菜芝士汁長通粉伴香草煎雞胸柳
洋蔥、波菜、鮮冬菇、香草和雞胸柳。
雞胸柳煎得微黄,竟然帶來驚喜,估不到雞胸都可以嫩滑,夠入味,淡淡芝士,一點也不膩口。

味道雖然不是十分驚喜, 但論價格算是十分公道。
又多一個填肚的好去處!
2016-12-09
宵夜
薯仔忌廉湯
波菜芝士汁長通粉伴香草煎雞胸柳
我和朋友一行二人,眼闊肚窄嗌了一枱的嘢食,每樣小食都係38$@1 於是嗌左蜜椒雞翼焗薯角芝麻蝦多士海南雞飯豬頸肉蛋包飯海南雞冇骨碎,仲幾滑!讚😋跟餐中湯幾足料!蛋包飯跟嘅西湯食得出好濃郁嘅菇味,冇偷工減料!讚👍🏻👍🏻👍🏻小食方面:賣相幾精緻,特別鍾意食個蝦多士又唔會貴$38 好似西多士Max蝦多士,有啲蝦肉係中間,like! 😍另外跟餐加多$8就有紅豆冰飲,我同朋友都各自加左一杯😆😆入面裝修都幾靚同好新,成間cafe 甘,如果一大班人去食飯都幾啱!不過可惜冇甜品嘅menu,如果唔係可以食埋甜品先走

於是嗌左蜜椒雞翼
焗薯角
芝麻蝦多士
豬頸肉蛋包飯
海南雞飯
海南雞冇骨碎,仲幾滑!讚😋
跟餐中湯幾足料!

小食方面:
蝦多士
賣相幾精緻,特別鍾意食個蝦多士又唔會貴$38
好似西多士Max蝦多士,有啲蝦肉係中間,like! 😍
密椒雞翼
另外跟餐加多$8就有紅豆冰飲,我同朋友都各自加左一杯😆😆

不過可惜冇甜品嘅menu,如果唔係可以食埋甜品先走

蝦多士
密椒雞翼
  • 蝦多士,密椒雞翼
2017-01-11 362 瀏覽
新開了不久,已經幫襯過四,五次,水準仍舊保持,算是不錯。員工多為後生仔,反應快,態度很好,抵讚。餐廳環境清潔整齊,台面已經有所需的方糖,清水,很細心。食品質素很好,跟餐不論中西湯也好飲。試過焗飯,意粉,海南雞都非常好食。特別推介 雞扒蛋包飯!
新開了不久,已經幫襯過四,五次,水準仍舊保持,算是不錯。
員工多為後生仔,反應快,態度很好,抵讚。
餐廳環境清潔整齊,台面已經有所需的方糖,清水,很細心。

食品質素很好,跟餐不論中西湯也好飲。
試過焗飯,意粉,海南雞都非常好食。
特別推介 雞扒蛋包飯!
晚餐前菜
晚餐前菜
2017-01-02 2823 瀏覽
聖誕假有咩好做?咪又係約朋友出黎飲飲食食,是日去左行花園街,女人街一帶,片完街後黎左一間叫紅橋的餐廳,聽個名有啲日本餐feel,但感覺上又有啲茶餐廳,實際上係食西餐的平民版的西餐廳,意大利飯,all day breakfast,焗飯,扒,仲有海南雞飯,哈哈,真係應有盡有,都係五十幾蚊起,聖誕都無加價抵食喎。坐低後店員會送上餐具,餐具都印有自家餐廳名喎,枱上仲有水,調味料等,一應俱全。點了晚餐set,會有湯送的,店員問要咩湯時仲以為係紅湯定白湯啦,原來係中湯或西湯要左一中一西,中湯係粉葛湯,西湯係忌廉湯,味濃但非味精,兩者都不錯。餐飲點左熱朱古力同凍奶茶,淡如水,這個有點失望。先來的是自己點的焗豬扒飯($52),有炒底的,沒想到焗飯咁快有得食呢。豬扒鬆軟,炒飯底香口,茄汁酸酸甜甜的,加上了半瀜芝士,基本上是無敵組合,而且一客份量很多,實屬抵食之選。朋友點的黑松露什菌海蝦帶子意粉($53),份量也不少,意粉炒得香口,蝦肉帶子爽口,調味不錯,唯獨欠缺了一點黑松露味。另一款點了黑松露忌廉汁蟹肉燴意大利飯($58),什菌下得很多,飯軟腍入味,但略咸了點。再追加了一客香烤雞胸柳雜菜沙律($42),
餐飲點左熱朱古力同凍奶茶,淡如水,這個有點失望。
再追加了一客香烤雞胸柳雜菜沙律($42),沙律反而係最後先到
不過看得出雞柳是新煎起的,熱辣辣呀,無乜醃過所以無乜味,菜也不夠新鮮食落有點霉,味道一般,但份量撘救,還是很抵食了。

坐位有點迫,同後坐食客背對背,還好是枱下有勾,可以勾起袋子,是貼心的設計呢。
2016-12-27
2017-01-01 438 瀏覽
位於太子的紅橋,原來是一間茶餐廳的新分店花園街230號地舖 廣福道123號地舖 今天為12月31曰,2016的最後一天,要吃多一點於是相約朋友來,用小小錢可以大吃特吃的餐廳。和朋友一共點2個午餐,2個小吃午餐包括: 主食,中/西餐湯,飲品餐湯為忌廉蘑菇湯,湯頭濃郁,囗感濃稠,味道不錯。紅豆冰+$8大大球冰球壓著滿滿紅豆和椰奶,份量和賣相都不錯紅豆份量大約佔3/4,微硬囗感的紅豆,囗感豐富椰奶椰香味重,只是奶的份量過少,很快便喝光了。西冷排配蛋包飯$53價錢非常平宜的午餐,西冷排雖薄薄一件但肉質嫩腍,像牛片味道,沾上芥末醬較特別蛋包飯脹卜卜的賣相不俗,蛋味濃郁,蕃茄醬配雞蛋的味道樸實,是很簡單的好味道芝麻蝦多士$38朋友另一推介芝麻蝦多士,一客共6條蝦多士以法包造成,黑白芝麻撒面,蝦肉夾心,啖啖香脆,只是有點少油。
位於太子的紅橋,原來是一間茶餐廳的新分店

花園街230號地舖

廣福道123號地舖
今天為12月31曰,2016的最後一天,要吃多一點
於是相約朋友來,用小小錢可以大吃特吃的餐廳。

和朋友一共點2個午餐,2個小吃

午餐包括
: 主食,中/西餐湯,飲品
餐湯為忌廉蘑菇湯,湯頭濃郁,囗感濃稠,味道不錯。
紅豆冰+$8

大大球冰球壓著滿滿紅豆和椰奶,份量和賣相都不錯
紅豆份量大約佔3/4,微硬囗感的紅豆,囗感豐富

椰奶椰香味重,只是奶的份量過少,很快便喝光了。
西冷排配蛋包飯$53

價錢非常平宜的午餐,西冷排雖薄薄一件
但肉質嫩腍,像牛片味道,沾上芥末醬較特別

芝麻蝦多士$38

朋友另一推介芝麻蝦多士,一客共6條
2016-12-31
2016-12-31 342 瀏覽
每次要去花墟公園才會經過這處的、今次發現一間裝修格局似中、上環cafe的小店、門口見有唔貴下午茶、便入去試吓、點了黑松露野菌香煎帶子意粉、意粉軟硬適中、汁有点似罐頭湯的菇粒、但加了三色椒來炒、很香口、還有不少迷你版煎帶子、中上水準。另一份法式芝麻蝦多士配薯角、等了很久才上、賣相很精美、但用法包做蝦多士、硬了點、再食埋咸了點的薯角有點熱氣。
2016-12-30
  • 黑松露野茵香煎带子意粉
2016-12-30 352 瀏覽
果日行過想去太子係約左朋友飲野,但我又未夠鐘😩 但又口痕痕,想搵野食下咁🤔 咁咪圍住酒吧街條路咁行囉😩 自己一個行黎行去, 見到有茶餐廳既,不過又唔想一個女仔自己坐茶餐廳怪怪地咁🙄 終於比我見到間岩岩新開既餐廳😍裝修又拍得上似銅鑼灣d餐廳,雖然細細地,又唔係話太大。但係都會有空間感,加上睇裝修感覺上好似係一班年輕人做老闆咁,唔錯😉打開menu見到飲野,唯一吸引到我就係杯「經典紅豆冰」🍧,因為成日都覺得紅豆冰係屬於夏天嘅飲品,但係竟然係冬天嘅時候飲到夏天既飲品,真係好特別既感覺😂大家去開果頭,就試下呢間野啦🤗雖然無食嘢,但野食見到都好似唔貴咁🙂
1K
2016-12-29 2096 瀏覽
聽名字以為是茶記,但看看餐牌,才發現是西餐廳,但價錢是茶記水平!我其實是給價錢吸引進內,蠻抵食,值得推介! 雖然是茶記價,我覺得賣相方面依然有下過心思,set menu配例湯,忌廉湯味道我不會expect太多,沒過鹹亦沒太油膩,而且暖暖的,好讓忽然寒冷的十二月送上一分暖意。 主菜有黑松露蟹肉意大利飯,黑松露上桌香味四溢,蟹肉應該是手拆的(因為吃到少許蟹殼),而意大利飯稍稍過稔,調味上有點少鹹,總括來說$58我收貨了! 老公的黑松露野菌海蝦帶子意粉,賣相很精緻吧!海蝦彈牙,珍珠帶子亦沒煎過火,意粉硬度適中,我覺得不錯,加兩滴辣椒仔更惹味! 老友點了一個蜜糖汁豬扒蛋包飯,小試了一口,覺得豬扒配蜜糖有點怪怪的,尤其是豬扒本身沒有先醃製調味(汗)。不過豬扒肉質不錯,不會太過韌,啖啖肉我覺得仍是不錯的。 蛋包飯圓圓的滿滿的好可愛,而且內裡的飯亦有蛋炒底,可惜上桌就顯得有點冷,可能是一早預備好的,先加熱一下會更好。 人多點了一份肉醬薯角大家share,用了mozzarella,能輕易有拉絲效果,薯角稍稍焗過火,有點乾了,不過就當成脆口一點去吃就ok~ 餐廳set價約六十元左右,還包飲品一杯(

餐廳set價約六十元左右,還包飲品一杯(普通奶茶朱古力等等)如此抵食,真心不知那裡找了,份量亦不少的,人在旺角一帶不妨走遠一點過來一試!
慶祝紀念
聖誕節
2016-12-23 332 瀏覽
準備上堂前想食個下午茶,就係太子附近搵餐廳,比呢間白色牆身,大玻璃窗嘅餐廳吸引到,係門口睇睇餐牌見下午茶都係$38-42,選擇種類有啲似Cafe,價錢相宜所以試吓~3 ,4點嚟到餐廳,下午茶時段客人未算餐廳裝修得好舒服,用咗簡潔嘅白色牆身,鎢絲燈增加溫暖感,放設清新小盆栽及乾花陪伴,提醒我們還在花墟,一陣可以去行下買束花,多完美的行程~ 入座後,店員送上餐牌,有相就更方便選擇,分類為下午茶、蛋包飯、意粉、海南雞飯等,$40-60包飲品,值得一試!我哋嗌咗3個餐,飲品方面,店員就推介飲紅豆冰,真係同平時唔同,用了一個冰球壓着一層厚厚嘅紅豆蓉,加上滑身花奶一起,先用匙羹整碎刨冰,攪拌紅豆及飲品,吃一口時有軟熟的紅豆及小巧的沙冰,帶着兒時的味道。法式芝麻蝦多士配薯角 $38我的黑白芝麻蝦多士,這個加上了黑芝麻的特別香,油份亦不多,蝦肉彈牙,加上蜜糖調味,輕便適合隨意小吃的選擇,叫人回味!鮮蟹肉南極蝦牛角包配薯角$48用深啡色木砧板送上,旁邊加了幾點茄汁,為新鮮炸好的薯角做好準備!配料份量滿滿的,用刀叉切開,好讓吃的時候更方便。牛角包有多層酥皮,也預先烤焗過,切下時,也聽得到鬆脆感。用了生菜分
法式芝麻蝦多士配薯角 $38

鮮蟹肉南極蝦牛角包配薯角$48

用深啡色木砧板送上,旁邊加了幾點茄汁,為新鮮炸好的薯角做好準備!配料份量滿滿的,用刀叉切開,好讓吃的時候更方便。牛角包有多層酥皮,也預先烤焗過,切下時,也聽得到鬆脆感。用了生菜分隔中間豐富的餡料,令咬下時依然很脆口。
Mozzarella芝士雞扒蛋包飯 $55

雞扒表面佈滿焗至焦香的芝士,滲出邪惡誘惑的味道,還保留肉汁,花了一點心思後亦不會乾身。蛋包飯豐滿的造型,已經很讚!加上茄汁顏色對比更刺激食慾,分開一半後看見有少許蛋汁在飯中流下,喜歡炒蛋亦可以轉成滑蛋喔!
最後感覺,餐廳的出品很有誠意,每樣都放得很精美,令相機食先的我十分滿足,味道及價錢也算是性價比高,店員亦很親切,推介將餐牌上的招牌菜,也很貼心,聽到他們用兄妹相稱,原來他們是有三位朋友一起開業的,餐廳剛開業,所以店員也是兄妹及朋友。我也很想開一間時,會得到他們這樣的支持。

2016-12-17 331 瀏覽
家住附近,見新開來試試所有食物都很有驚喜午餐有6個選擇,$50-60送湯和熱飲選的蛋包飯加豬排很好吃單叫的煙三文魚意粉做得很好,足料又味道適中熱飲加$8轉紅豆冰,很多豆又大杯!一定會再來
家住附近,見新開來試試
所有食物都很有驚喜
午餐有6個選擇,$50-60送湯和熱飲
選的蛋包飯加豬排很好吃

單叫的煙三文魚意粉做得很好,足料又味道適中

熱飲加$8轉紅豆冰,很多豆又大杯!

一定會再來