2021-11-11 42 瀏覽
今日同朋友去左將軍澳,海濱長廊附近既商場有好多餐廳。見到呢間日式餐廳環境雅致,食物選擇又多,就決定黎食飯餐。三文魚刺身三文魚好肥美,一份有7片,肉質鮮甜鰻魚茶漬飯 茶漬飯加入左飯素同大量紫菜,鰻魚份量都幾多,醬汁好惹味,切好細細塊好易入口,再加入熱辣辣既茶湯,味道濃郁,真係令人一試愛上。特選盛合9串 日本白豚五花腩、加拿大豬拖羅、美國牛西冷、厚切牛舌芯、精選雞類5串串燒火喉控制得好,微焦香脆得來唔油膩。多款既串燒真係好令人滿足。蟹肉忌廉餅炸得好香脆,外脆內軟,忌廉軟滑又入味,淋上檸檬汁有助去油膩感。仲叫左杯清甜既蘋果汁,整體食物品質都好好,推介黎食完飯再去海邊散下步。

三文魚刺身
三文魚好肥美,一份有7片,肉質鮮甜

鰻魚茶漬飯

特選盛合9串

蟹肉忌廉餅

2021-11-10 36 瀏覽
因為家住將軍澳南,所以如果中午出去食飯,一般而言都會喺附近揾食。「緻」開咗都一段時間,想嚟食好耐但係都未抽到時間,今日終於可以同屋企人一齊過去試吓😉「緻」位於將南屋苑 Monterey 商場二樓,位置算唔錯,因為商場裡有 Donki 及其他好多唔錯嘅餐廳,所以人流絕對唔係問題室內不是很大,但的確幾雅「緻」,牆邊有一排單人面壁位外,其餘主要喺雙人枱或四人枱中午飯我一般喜歡食套餐,除咗價錢優惠外,最主要係唔使用太多時間去諗食乜,畢竟午餐時間有限😂 我太太叫咗個「鹽燒精選串燒定食」,裡面有四串串燒包括雞肉、豚肉、花菇及京蔥各一串,其他伴菜還有沙律、茶碗蒸、白飯及味噌湯,串燒味道唔錯嘅,但可惜送到上枱時唔夠熱,沙律同味噌湯都係大路野算合格,但茶碗蒸就有點失望,味道係合格嘅,不過一般蒸蛋裡面都有冬菇同蝦或魚蛋等配料,可惜呢個只有一片冬菇,變相少了點鮮味😅我就叫咗個「油甘魚、刺身帶子、蝦丼飯定食」,一上枱時自己的確有點意外,以往食開刺身丼,都會見到合理份量刺身,蝦都會用牡丹蝦及有啲三文魚子等,但呢個望落去幾疏落,而蝦都係薄薄嘅熟蝦,而且個飯係普通白飯而唔係壽司醋飯,問番服務員先知廚房攪錯,最後佢都

鹽燒精選串燒定食

我就叫咗個「油甘魚、刺身帶子、蝦丼飯定食」,一上枱時自己的確有點意外,以往食開刺身丼,都會見到合理份量刺身,蝦都會用牡丹蝦及有啲三文魚子等,但呢個望落去幾疏落,而蝦都係薄薄嘅熟蝦,而且個飯係普通白飯而唔係壽司醋飯,問番服務員先知廚房攪錯,最後佢都補番一碗壽司醋飯俾我,呢個錯誤都算低級😞
油甘魚、刺身帶子、蝦丼飯定食

我仔仔食嘅係「緻·蒲燒鰻魚飯定食」,呢個就正常合格,鰻魚有兩大片,燒得幾香個汁又好味,今餐總算有一個定食我哋較為滿意👍
緻·蒲燒鰻魚定食

其實「緻」嘅出品味道係唔錯嘅,可惜喺某啲地方我個人黎講係有點落差!
2021-11-10
鹽燒精選串燒定食
緻·蒲燒鰻魚定食
將軍澳人約食飯近來首選近海濱長廊一帶, 做完運動行完海旁, 近近哋附近有多間特色餐廳😋。因為好近當Donki, 繼續日本風~揀咗食日本菜🍢🍢🍡🍱🍙🍣 餐廳主打各類日式串燒, 裝修雅緻。以清酒為主題嘅裝飾牆, 有特色, 氣氛十足。松葉蟹冷蕎麥麵✨😋賣相精緻, 冷麵汁雪到好凍仲加入冰塊,加上芝麻和日本雞蛋, 味道調較得啱啱好,有芝麻香。蕎麥麵本身有彈性,沾上冷麵蛋汁,又滑又香。 只是好吃的東西份量又較少。 松葉蟹肉就咁食也好鮮味。精選串燒(4本燒鳥精選 +1本牛舌芯+1本加拿大豬拖囉)$198這裏的串燒以不同的調味來突顯不同食材鮮味, 做法真的細緻有心思。好像雞頸肉串就用上中華藥膳, 好特別。厚切牛舌芯用上 「鹽曲蔥醬」, 蔥油鹹味令牛舌味道更突出。 牛舌芯冇想像中咁juicy, 質感偏爽口。豬拖羅串燒,還是第一次吃。 好香嘅肉味,豬腩部位燒得夠香甜爽囗, 竟然也不覺油膩。雞腿肉串以汁燒炮製, 味道唔錯唔會太鹹~ 肉質也是夠嫩滑。燒雞胸肉黐住軟骨部分,只簡單灑上鹽, 有雞味但肉質較粗糙。燒德島雞翼$32沒有用太多調味, 雞翼皮燒到好薄好脆,迫出所有皮下脂肪, 好香口一啲都唔油膩。吉列廣島蠔

餐廳主打各類日式串燒, 裝修雅緻。
以清酒為主題嘅裝飾牆, 有特色, 氣氛十足。
松葉蟹冷蕎麥麵

松葉蟹冷蕎麥麵✨😋

好像雞頸肉串就用上中華藥膳, 好特別。

雞腿肉串以汁燒炮製, 味道唔錯唔會太鹹~ 肉質也是夠嫩滑。
燒雞胸肉黐住軟骨部分,只簡單灑上鹽, 有雞味但肉質較粗糙。
燒德島雞翼

燒德島雞翼$32

吉列廣島蠔

吉列廣島蠔$88
炸得香口鬆化,廣島蠔size 唔細亦有鮮味。
南瓜薯餅

南瓜薯餅$48
大大塊的, 南瓜蓉超甜~!

鰻魚炒飯$128
香噴噴的賣相好靚, 鰻魚煎香再切碎上, 咬到蟹子卜卜脆, 加上香蔥和芝麻, 鰻魚炒飯非常惹味!
My families and I went to a Japanese restaurant called "Kushiyaki House & Bar" (緻) located in Shop 6A, 1/F, MONTEREY Place , 23 Tong Chun Street, O'South Coast, Tseung Kwan O(將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 1樓6A號舖)There is a streamline shape bar in Japanese style at the end of the restaurant.A 3D circular shaped wooden installation is hanging on a wall.US Beef Sirloin Skewers美國牛西冷$58/skewer 串..The beef is juicy and tender...Glazed with sweet sauce and sprinkle with sesame.YummmmmUS Beef Short Ribs B

US Beef Sirloin Skewers
美國牛西冷
$58/skewer 串

The beef is juicy and tender.

US Beef Short Ribs Boneless Skewers
燒美國無骨牛小排
HKD$68

Served with smoked sea salt and spring onion

Eel Ochazuke
鰻魚茶漬飯
HKD$68

Served with hot tea.

Top with succulent,moist eel and seaweed.

bright,Healthy ,hearty yet yummmm

recommended

Crispy Fried Chicken (6pcs)
唐揚炸雞

golden crispy crunchy skin.

The batter is not greasy at all

"Japanese deep fried milk curd"
日式炸鮮奶
HKD$68

served with caramel ice cream.

The enviroment is very cozy and elegant!
  • USBeefSirloinSkewers美國牛西冷
2021-11-08 25 瀏覽
第一次去將軍澳,估唔到我幾鍾意呢度,環境幾舒服~夜晚去到呢一間居酒屋🏮嘅裝修一樣好有feel🌟 設計以水泥牆壁同地板配上木製傢俬~牆壁貼滿舊式日本廣告✅打卡一流整體評分:7/10環境:7/10服務:7/10人均消費:$100-200地址:緻 (將軍澳)將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 1樓6A號舖鰻魚茶漬飯($68):一上碟感覺好有儀式感!佢會分開個茶湯比你自己倒~個茶湯有好香昆布味😍鰻魚肉質彈牙,油脂超豐厚~再配上飯素,紫菜,青蔥和米飯一流評分:6.9/10串燒:我哋嗌左個特選盛盒($328)咩都有啲😋包括日本白豚五花腩、加拿大大豬拖羅、美國牛西冷、精選雞類(5本)味道都好好👍🏻 夠曬juicy,而且口感一流又唔會韌,部分串燒配上香蔥或者中藥提味,夠正🤩評分:7/10甜品🍮:菠蘿🍍($68):口味好特別,以川椒、焦糖調味,配上香草雪糕🍦可以一試評分:6.8/10飲品:熱情果及芒果🥭($45):好有夏日嘅感覺,幾好飲評分:6.8/10

整體評分:7/10
環境:7/10
服務:7/10
人均消費:$100-200
地址:緻 (將軍澳)

評分:6.9/10

評分:7/10

甜品🍮:

評分:6.8/10

飲品:

熱情果及芒果🥭($45):好有夏日嘅感覺,幾好飲

評分:6.8/10

2021-11-08 46 瀏覽
澳南開了很多新餐廳, 今天來試一試位於DONKI 旁的日式串燒店點了一個串燒盛合, 炒飯和燒魚特選串燒盛合, 有雞頸肉,雞胸軟骨,雞心,雞柳,雞腿肉, 牛舌,牛西冷,五花腩和豬拖羅, 非常𠗠豐富牛舌 - 牛舌是厚切的, 非常有咬口,加上胡椒鹽簡單的調味,更能帶出牛肉的鮮味雞胸軟骨 - 和雞軟骨一樣同樣有咬口, 亦比雞軟骨多了雞肉五花腩 - 肥瘦比例剛好, 吃下去帶點焦香牛西冷 - 生熟度剛好, 肉質軟腍豬拖羅 - 脂肪精華味道濃郁, 非常好吃鰻魚炒飯 - 主食炒飯一點也不馬虎, 炒飯粒粒分明, 鰻魚粒亦重魚味喜之次一夜干 - 味道鮮美,魚肉非常嫩滑這間日式串燒店食物高質, 價錢合理, 為將軍澳街坊多了一個美食選擇

點了一個串燒盛合, 炒飯和燒魚
串燒盛合

牛舌

雞胸軟骨

雞胸軟骨 - 和雞軟骨一樣同樣有咬口, 亦比雞軟骨多了雞肉
五花腩

五花腩 - 肥瘦比例剛好, 吃下去帶點焦香
牛西冷

牛西冷 - 生熟度剛好, 肉質軟腍
豚拖羅

豬拖羅 - 脂肪精華味道濃郁, 非常好吃

喜之次一夜干

喜之次一夜干 - 味道鮮美,魚肉非常嫩滑

串燒盛合
牛舌
雞胸軟骨
五花腩
牛西冷
豚拖羅
喜之次一夜干
2021-11-08 11 瀏覽
將軍澳海旁開左好多新餐廳,今次繼續來試試有無驚喜。🔸厚切牛舌芯牛舌味道可以,中間岩岩好少少粉紅色夠爽口,但大少同想像的有點出入,覺得唔算厚切。🔸雞頸肉+雞脾肉兩種不同口感不同部份,雞頸肉較為爽脆,雞脾肉就較軟滑。🔸煙肉年糕朋友點的,本來有少少驚要因應年糕軟硬度,會令煙肉會燒過火而太硬太脆,但好在煙肉和年糕口感都岩岩好,汁燒的味道偏甜口,似唔辣既韓式年糕咁。🔸燒茄子因為味噌關係,味道偏甜,茄子燒到軟綿綿,我自己連皮也可以吃下。(朋友食慣川式燒茄子,所以唔習慣呢個味道,所以口味真呢家野真係好個人)。🔸炸物拼盤 呢個拼盤無論種類同份量都好令人滿意,拼盤包括吉列魷魚圈,吉列廣島蠔、蟹肉忌廉餅、唐揚炸雞、炸雞軟骨,每一樣都熱辣辣夠香脆。其中最鍾意吉列魷魚圈,因為炸漿有紫菜,所以食落真係好香口。🔸鰻魚炒飯飯粒分明乾爽,味道同一般食的日式鰻魚炒飯比較不同不是偏甜的,配料有鰻魚、蟹籽、紅蘿蔔粒、萵筍粒,層次豐富份量充足。環境舒服,睇得到既開放式廳房,適合週末食餐好或和朋友聚會。
將軍澳海旁開左好多新餐廳,今次繼續來試試有無驚喜。

🔸厚切牛舌芯

🔸雞頸肉+雞脾肉
兩種不同口感不同部份,雞頸肉較為爽脆,雞脾肉就較軟滑。

🔸煙肉年糕

🔸燒茄子

🔸炸物拼盤
呢個拼盤無論種類同份量都好令人滿意,拼盤包括吉列魷魚圈,吉列廣島蠔、蟹肉忌廉餅、唐揚炸雞炸雞軟骨,每一樣都熱辣辣夠香脆。其中最鍾意吉列魷魚圈,因為炸漿有紫菜,所以食落真係好香口。

🔸鰻魚炒飯

環境舒服,睇得到既開放式廳房,適合週末食餐好或和朋友聚會。
2021-11-05 17 瀏覽
去得食串燒嘅地方 就想咩都食啲 🍢又擔心串燒唔飽 又會想叫啲主食🍚貪心上嚟 仲想有埋前菜 同 甜品🍧所以一去到就揀咗二人餐每位$298 ,一開始就有三款前菜刺激食慾👅(泡菜、菇、小黃瓜),前菜有湯 同 新鮮嘅三文魚沙律🥗,串燒有蔬菜又有肉,每款都燒到啱啱好 唔會好乾 仲有啲汁🤤最鍾意五花腩 上面有柚子醬減輕油膩感🥓,食哂串燒已經飽咗7成🤭呢個時候主食 和牛西冷配飯 出場🥩完全focus喺西冷度😋出面熟 入面半生熟 火喉控制💯牛味濃😆😆 可惜已經犧牲咗碗飯,食到9成飽 終於要用甜品嘅胃🤤芝士蛋糕 抹茶麻薯 抹茶雪糕 紅豆抹茶味嘅甜品好讚😍 抹茶好濃厚🍵,成間店鋪嘅職員都好有禮貌,因為喺海濱同donki附近 食到咁飽好啱散步同去don don don donki,食物同服務質素咁好 價錢會反映出嚟🤐不過二人餐性價比高過散叫好多😬值得間唔中食吓🥰回頭率90% 🌟🌟🌟🌟 。
去得食串燒嘅地方 就想咩都食啲 🍢
又擔心串燒唔飽 又會想叫啲主食🍚
貪心上嚟 仲想有埋前菜 同 甜品🍧
所以一去到就揀咗二人餐每位$298

一開始就有三款前菜刺激食慾👅
(泡菜、菇、小黃瓜)

前菜有湯 同 新鮮嘅三文魚沙律🥗

牛味濃😆😆 可惜已經犧牲咗碗飯

食到9成飽 終於要用甜品嘅胃🤤
芝士蛋糕 抹茶麻薯 抹茶雪糕 紅豆
抹茶味嘅甜品好讚😍 抹茶好濃厚🍵

成間店鋪嘅職員都好有禮貌,
因為喺海濱同donki附近
食到咁飽好啱散步同去don don don donki

食物同服務質素咁好 價錢會反映出嚟🤐
不過二人餐性價比高過散叫好多😬
值得間唔中食吓🥰
回頭率90% 🌟🌟🌟🌟
2021-11-05
2021-11-03 86 瀏覽
將軍澳澳南是近期區內熱門的好去處,餐廳、咖啡店、和各類商舖陸陸續續開幕。今晚和太太去到Monterey的串燒居酒屋——「緻」。鋪內設計細緻,水泥牆壁和地板配上木製傢俬很有簡約的現代感。牆壁上貼滿舊式日本廣告,跟現代感的裝潢形成對比,太太一坐下就急不及待舉起手機拍照了。我們點了一個二人餐,有前菜、串燒、主菜和甜品。整個餐的食物款式加起來有十多款,對於初次到訪可以試多一些也不錯。前菜:刺身沙律配wasabi沙律醬,無論是白魚刺身或沙律菜都很新鮮。配上三文魚子和wasabi沙律醬增加了味道層次。前菜盛盒有三款醃製的前菜——kimchi、青瓜和本菇配以不同的醃醬,吃串燒前的確要醒一醒胃。松葉蟹肉蟹膏玉子卷,熱辣辣一口吃掉,滿口蟹肉蟹膏的感覺滿足! 串燒platter:雞肉串、雞軟骨串、柚子醬黑豚五花腩、汁燒帆立貝、翠玉瓜串、大啡菇。款式多,材料厚切兼juicy,配以簡單的醬汁來燒,非常惹味可口。主菜:香煎日本A4和牛西冷,入口順滑多汁,可沾少許淡路島藻鹽提升鮮味。一口和牛,一口白飯,很飽很美味。甜品platter:Blueberry cheesecake,抹茶雪糕配脆卜卜的炒玄米,抹茶麻糬配紅

前菜:

串燒platter:

主菜:

甜品platter:
Blueberry cheesecake,抹茶雪糕配脆卜卜的炒玄米,抹茶麻糬配紅豆和黑糖醬。有別於其他餐廳通常只供應一款餐後甜品,大大滿足了太太這個甜品控!

整體而言,食物質素很好,醬汁和配料精心配搭,令味道更細緻更有層次。值得推介!
2021-11-02
2021-10-31 30 瀏覽
這家餐廳位於海旁商場樓上,樓上樓下都餐廳林立,選擇很多。餐廳的門面有特色,以灰色為主調,裏面的裝潢同樣以灰色為主調,卡位多,環境寧靜。餐牌所見,這家餐廳主要吃串燒,提供各式串燒選擇。平日有下午茶優惠時段,2點半至5點半,單點全單8折,午市定食就會有 9折 優惠平日晚市5點半至7點半前結帳 享有85折,不包括套餐。⭐️松葉蟹冷蕎麥麵$68將紫菜和生雞蛋拌在一起,醬油加入冰,蕎麥麵浸泡過醬油後,入口冰爽。⭐️特選盛合$328有精選雞類,例如雞腿、雞軟骨、雞肝、雞腿肉等,厚切牛舌芯、美國牛西冷、加拿大豬拖羅、日本白豚五花腩等。串燒已經切好,方便一起分享享用,值得一讚。⭐️茶碗蒸$18 淡淡的蛋味,食材不多,有香菇和蛋,勝在入口暖笠笠。⭐️美國無骨牛小排$68油脂充沛,肉味濃郁。⭐️雞肝$36雞內臟大概只有喜歡吃的朋友才能領略到。
這家餐廳位於海旁商場樓上,樓上樓下都餐廳林立,選擇很多。

餐牌所見,這家餐廳主要吃串燒,提供各式串燒選擇。

平日晚市5點半至7點半前結帳 享有85折,不包括套餐。

⭐️松葉蟹冷蕎麥麵$68

⭐️特選盛合$328

串燒已經切好,方便一起分享享用,值得一讚。

⭐️茶碗蒸$18

淡淡的蛋味,食材不多,有香菇和蛋,勝在入口暖笠笠。

⭐️美國無骨牛小排$68

油脂充沛,肉味濃郁。

⭐️雞肝$36
雞內臟大概只有喜歡吃的朋友才能領略到。

2021-10-31 672 瀏覽
近排多咗入將軍澳,發現開咗好多不同高質食,好想每間都去試吓,今晚就去Donki旁全新日本串燒店,名叫緻,大廚曾在米芝蓮3星餐廳做過,手藝應該唔錯。餐廳佈置簡潔,座位寬敞舒適。廚師特別製作了幾款不同的醬汁配串燒,細心地在餐牌上列明串燒用了邊款調味。油金魚鮫:以清酒及煙燻海鹽調味而成,油香味美。蟹肉忌廉餅:外層炸得夠香脆,餡料綿密滑溜,口感creamy!松葉蟹冷蕎麥麵:是清新的傳統美食,松葉蟹份量都幾多,蕎麥麵爽口,有一種蕎麥獨有的味道,加入蟹子和月見增添口感!沾上醬汁食,甚美味!鰻魚茶漬飯:先把濃郁高湯倒進鍋中,再拌勻鰻魚、飯素、紫菜、青蔥和米飯,鰻魚肉質彈牙,油脂超豐厚,肥肥嫩嫩富彈性,飯粒也粒粒分明,非常配合,用來泡飯的茶漬用上等的昆布煮出高湯,加入煎茶,做成昆布的茶泡飯。不僅有溫和的煎茶味,更少不了清爽的高湯味。吉列廣島蠔:外層香脆可口蠔肉肥美多汁。藥膳青蔥雞腿肉:特別挑選岩手縣的雞肉,並用以中藥及調味料調製的中華藥膳醬汁烹製。雞肉嫩滑帶少許藥材味。唐揚炸雞:。鹹酥香脆的外皮,下面就是充滿醬汁香氣的鮮嫩雞肉

油金魚鮫:以清酒及煙燻海鹽調味而成,油香味美。

吉列廣島蠔:外層香脆可口蠔肉肥美多汁。

唐揚炸雞:。鹹酥香脆的外皮,下面就是充滿醬汁香氣的鮮嫩雞肉
2021-10-19
2021-10-27 30 瀏覽
今次係將軍澳呢個新市區發掘到好抵食既午市定食,餐廳每日提供7款套餐選擇,價錢由$78-138不等。每個餐都包含前菜、沙律、麵豉湯及蒸蛋,所以夠哂飽肚。是次分別點左蒲燒鰻魚定食及香蔥吞拿魚蓉和醬油漬吞拿魚丼飯定食。❤️緻。蒲燒鰻魚定食 ($128)蒲燒鰻魚有整整一塊,厚薄適中,而且食落冇骨,配飯一流。🧡香蔥吞拿魚蓉。醬油漬吞拿魚丼飯定食 ($108)香蔥吞拿魚蓉份量好多,醬油漬吞拿魚一共有4片,表面質感有啲似風乾左既肉,入面肉質比較實在,而且零油份,屬於健康之選。前菜:中華沙律味道跟外面的差不多沙律:芝麻醬菜加小蕃茄芝麻醬絕不吝嗇,店舖幾細心,小蕃茄有切開,而蔬菜都夠新鮮蒸蛋:冬菇蒸蛋蒸蛋夠滑,味道都夠麵豉湯味道跟外面的差不多

每個餐都包含前菜、沙律、麵豉湯及蒸蛋,所以夠哂飽肚。

❤️緻。蒲燒鰻魚定食 ($128)
蒲燒鰻魚有整整一塊,厚薄適中,而且食落冇骨,配飯一流。

🧡香蔥吞拿魚蓉。醬油漬吞拿魚丼飯定食 ($108)

前菜:中華沙律
味道跟外面的差不多

沙律:芝麻醬菜加小蕃茄
芝麻醬絕不吝嗇,店舖幾細心,小蕃茄有切開,而蔬菜都夠新鮮

蒸蛋:冬菇蒸蛋
蒸蛋夠滑,味道都夠

麵豉湯
味道跟外面的差不多
緻。蒲燒鰻魚定食
香蔥吞拿魚蓉。醬油漬吞拿魚丼飯定食
2021-10-25
2021-10-25 552 瀏覽
嚟到將軍澳澳南海岸嘅海濱,除咗慢步海堤兩岸,梗係要搵間餐廳chill吓,享受一吓呢度嘅憇靜啦!我哋今日嚟到將軍澳澳南海岸嘅緻,餐廳係一間居酒屋,店內提供串燒同日式小食,同餐廳嘅名字一樣,出品食物好細緻,味道唔錯,更重要係環境非常舒適,可以享受我們嘅二人世界。原來喺下午茶時段(14:30 - 17:30),單點散叫可享有全單8折,而午市定食就會有 9折優惠;另外,晚餐早鳥時段(17:30 - 19:30前結帳),單點散叫可享有全單85折。串燒肉類串燒分別叫咗煙燻海鹽胸軟骨同鹽麴蔥醬厚切牛舌芯,特別鍾意鹽麴蔥醬厚切牛舌芯,因為牛舌芯夠晒juicy,而且口感一流又唔會韌,上面加有少少薑蔥提味,夠晒原汁厚味;胸軟骨非常爽脆,表面鋪上海鹽調味,味道濃香。汁燒煙肉年糕年糕好滑呀,而且索晒汁,好入味!汁燒甜粟米粟米新鮮鮮甜,而燒過嘅粟米帶有焦香感,燒到表皮脆卜卜,加上汁燒,好惹味。味噌蒜蓉茄子茄子上面用味噌調味,味噌帶有鹹香味,加上大量蒜蓉,非常香口!煙燻海鹽日本小番薯小番薯非常香甜,加上少少海鹽嘅鹹香味及煙燻味,味道好有層次。汁燒帆立貝帆立貝大大粒又厚身,好感一流。唐掦炸雞雞件即叫即炸,非常香口。

串燒

汁燒煙肉年糕
年糕好滑呀,而且索晒汁,好入味!

汁燒甜粟米

味噌蒜蓉茄子

煙燻海鹽日本小番薯

汁燒帆立貝
帆立貝大大粒又厚身,好感一流。

唐掦炸雞
雞件即叫即炸,非常香口。再加埋自家製嘅醬汁,味道唔錯。

松葉蟹冷蕎麥麵
呢個蕎麥麵上面有松葉蟹肉、蟹籽同月見。面層嘅松葉蟹肉份量十足,帶有鹹香鮮甜味。食之前可以加入蛋漿,令麵條更香滑,最後加入醬油同蔥花調味,層次大增。

鰻魚炒飯
炒飯炒得乾身,粒粒分明。炒飯充滿鰻魚汁嘅鹹甜味,配料有鰻魚、蟹籽、蘿蔔同萵筍粒,材料豐富,口感十足。
2021-10-20
2021-10-24 20 瀏覽
將軍澳chill爆日式串燒餐廳😍 依家呢種天氣涼涼地坐喺open area真係好舒爽😌 餐廳裝修好新,佈置好有日本特色。食物都好多選擇,唔只串燒,仲有各種小食,炒飯,甜品,特色飲品,好多選擇。M7和牛柳 $58串因為影相嘅關係令到串和牛食個陣已經涼咗🥲 M7和牛柳牛味好濃,裏面係半生熟。相信啱啱燒完即食會juicy好多😁鹽麴蔥牛舌芯 $58牛舌好彈牙有肉汁,表面嘅蔥令牛舌變得更惹味😉汁燒雞骨腸 $28 兩串雞骨腸脆皮肉香,好惹味。 插咗雞骨特別好味😋多春魚 $38外脆內軟,魚籽滿滿口感好正😍汁燒甜粟米$24粟米表面燒焦視覺滿分💯 表面醬汁咸香配甜甜嘅粟米幾正😍喜之次一夜干(一條) $128又一唔小心放涼哂唔好食🥲 魚肉外脆內嫩,點醋酸酸地幾開胃😃鰻魚炒飯 $128鰻魚切件好軟嫩多汁,醬油飯粒粒煙韌好好味😋日式炸鮮奶 $68 女仔最愛嘅炸鮮奶,可惜覺得麻麻,奶味唔夠🙈 反而就咁食個雪糕好味😋

M7和牛柳 $58串

鹽麴蔥牛舌芯 $58
牛舌好彈牙有肉汁,表面嘅蔥令牛舌變得更惹味😉

汁燒雞骨腸 $28 兩串
雞骨腸脆皮肉香,好惹味。 插咗雞骨特別好味😋

多春魚 $38
外脆內軟,魚籽滿滿口感好正😍

汁燒甜粟米$24
粟米表面燒焦視覺滿分💯 表面醬汁咸香配甜甜嘅粟米幾正😍

喜之次一夜干(一條) $128
又一唔小心放涼哂唔好食🥲 魚肉外脆內嫩,點醋酸酸地幾開胃😃

鰻魚炒飯 $128
鰻魚切件好軟嫩多汁,醬油飯粒粒煙韌好好味😋

日式炸鮮奶 $68
2021-10-24 41 瀏覽
📍 緻.位於將軍澳澳南海岸日式餐廳.穿過 Donki 直行就到,買完野去食啱啱好👍🏻..星期六中午時分到,店舖已經坐滿人,因為訂咗位,所以都好準時入座👍🏻..午市有單點、有一人及二人套餐,配搭好多,價錢都好抵食👍🏻..我揀左個$188/位 二人套餐,再加兩串牛舌,原來套餐份量好足,淨食套餐都好夠👍🏻..魚生刺身新鮮,串燒好 juice 👍🏻 個茶漬飯好好味,甜品有驚喜,唔係hea 你果啲嚟😂👍🏻..食完仲有$50 coupon 比你晚市嚟再用👍🏻. 真係好鬼識做生意😂👍🏻..
📍 緻
位於將軍澳澳南海岸日式餐廳.
穿過 Donki 直行就到,買完野去食啱啱好👍🏻.
午市有單點、有一人及二人套餐,配搭好多,價錢都好抵食👍🏻.