2021-12-17 32 瀏覽
聖誕節就快到又到咗瘋狂飲飲食食嘅時候!前排行完Donki嘅時候見到呢一間餐廳就bookmark咗☝🏻趁去開將軍澳就試吓~ 餐廳嘅佈置幾有特色,佢哋仲有一間房,私隱度都幾高。我哋揀咗佢近排推出嘅節日套餐。🎄節日二人前($328/位)🎄前菜盛合:一共有三小碟,全部都係開胃嘅小碟🎄刺身三點盛:三款刺身分別係油甘魚、刺身帶子、三文魚。全部都非常新鮮鮮甜有魚味🎄北海道松葉蟹肉餅外層炸到脆卜卜包住鮮甜蟹肉,香脆可口。🎄龍蝦味噌湯打開過就聞到非常香嘅龍蝦味,入邊嘅龍蝦肉非常之爽口☝🏻🎄串燒拼盤:日本杏鮑菇|日本岩手雞肉串| 日本黑豚五花腩 | 蒲燒鰻魚串總共有四款串燒,每款都有兩串,全部都燒得好香好惹味。餐廳用嘅材料靚,所以少少調味已經好好食。🎄安格斯牛肩胛雜菜鍋食完串燒之後食返個鍋,雜菜解一解油膩。牛肩牛肉香濃又腍。🎄鰻魚炒飯本來佢係包兩碗白飯,我哋加咗錢轉鰻魚炒飯,鰻魚醬汁沾滿每粒珍珠米,鰻魚粒都幾多,食完真係飽晒☺️🎄節日精選甜品梗係要食返個甜品先至夠圓滿啦,有雪糕芝士蛋糕紅豆同埋抹茶蕨餅。食到超飽捧住個肚走!套餐本身都包嘢飲,如果想盡興啲就可以加錢轉啤酒/ 清酒。佢哋而家仲做緊優惠☝🏻下午茶時

餐廳嘅佈置幾有特色,佢哋仲有一間房,私隱度都幾高。

我哋揀咗佢近排推出嘅節日套餐。
🎄節日二人前($328/位)

🎄前菜盛合:一共有三小碟,全部都係開胃嘅小碟

🎄北海道松葉蟹肉餅
外層炸到脆卜卜包住鮮甜蟹肉,香脆可口。

🎄龍蝦味噌湯
打開過就聞到非常香嘅龍蝦味,入邊嘅龍蝦肉非常之爽口☝🏻

🎄安格斯牛肩胛雜菜鍋
食完串燒之後食返個鍋,雜菜解一解油膩。牛肩牛肉香濃又腍。

🎄鰻魚炒飯

🎄節日精選甜品

套餐本身都包嘢飲,如果想盡興啲就可以加錢轉啤酒/ 清酒。

佢哋而家仲做緊優惠
☝🏻下午茶時段 1430-1730🎄散叫餐牌全單8折
午市定食9折
☝🏻Dinner 早鳥優惠19:30前埋單85折(2人套餐及兒童套餐就唔包嘅)
🎄以上優惠適用於星期一至五(公眾假期及假日除外)

2021-12-16 27 瀏覽
十二月真係好忙碌!要搞Party又要約朋友同埋家人去食聖誕大餐😛我哋第一個聖誕大餐就去咗將軍澳<緻>日本餐廳食咗一個超值日式套餐二人前☺️◭ 前菜盛合:泡菜、青瓜、蘑菇輕食開胃前菜有三款◭ 刺身三點:油甘魚、刺身帶子、三文魚非常厚切嘅刺身,三款都好鮮甜!◭ 北海道松葉蟹肉餅、明太子、紅菜頭、乳酪、火箭菜呢式蟹肉餅幾特別,配紅菜頭醬汁,相對較少見,平時蟹餅通常配沙律醬或者甜酸醬,用紅菜頭醬汁,減輕咗蟹餅油膩感,不錯👍🏻◭ 龍蝦味噌湯一開蓋已經聞到香濃嘅龍蝦味,就係多咗一陣陣龍蝦鮮味,估唔到龍蝦同味噌又幾夾喎!◭ 串燒拼盤〰️日本岩手雞肉串 x2 〰️日本黑豚五花腩 x2〰️蒲燒鰻魚串 x2〰️日本杏鮑菇 x2每款串燒都有2串,我最喜歡串燒就係日本岩手雞肉串,雞肉嫩滑彈牙;黑豚肉五花腩燒得脆卜卜;鰻魚厚身又多汁,送飯一流。◭ 安格斯牛肩胛日式雜菜鍋 食完一輪輕食,就到食鍋物😍平時食嘅鍋物通常得幾條菜仔,但呢個鍋嘅蔬菜份量非常多,仲有牛肩胛份量都頗多,絕對唔係得幾片👍🏻真材實料◭ 鰻魚炒飯或櫻花蝦炒飯 (+$78)串燒已經食咗鰻魚,所以飯類我哋就揀咗櫻花蝦,整個炒飯鋪滿香蔥、蟹籽、櫻花

◭ 前菜盛合:泡菜、青瓜、蘑菇
輕食開胃前菜有三款

刺身三點:油甘魚、刺身帶子、三文魚
非常厚切嘅刺身,三款都好鮮甜!

◭ 北海道松葉蟹肉餅、明太子、紅菜頭、乳酪、火箭菜

◭ 龍蝦味噌湯

◭ 串燒拼盤
〰️日本岩手雞肉串 x2
〰️日本黑豚五花腩 x2
〰️蒲燒鰻魚串 x2
〰️日本杏鮑菇 x2

◭ 安格斯牛肩胛日式雜菜鍋
食完一輪輕食,就到食鍋物😍

◭ 鰻魚炒飯或櫻花蝦炒飯 (+$78)
串燒已經食咗鰻魚,所以飯類我哋就揀咗櫻花蝦,整個炒飯鋪滿香蔥、蟹籽、櫻花蝦,炒得好有穫氣,又夠乾身😆

◭ 節日精選甜品拼盤
有抹茶厥餅、藍莓芝士蛋糕及雪糕
抹茶厥餅煙煙韌韌,藍莓芝士蛋糕係一口Size,雪類係淡淡蘋果清香

◭ 作惠乃知純米吟釀 (+$519)
非常易入口嘅清酒,味道醇香而不辣
2021-12-16 776 瀏覽
今晚到將軍澳澳南海岸吃晚餐,朋友揀選了Monterey Place一樓內的「緻」,一間日式居酒屋,木系裝修令人舒適。食物以日式串燒為主,配以小食、廚師精選,這裡還提供不同種類的清酒。店員有禮,安排我們入座後便送上餐牌和奉上熱茶。首先看到的是二人套餐,每位$298已包含豐富食材,於是決定點選這款套餐。前菜盛合牛蒡紅蘿蔔絲、青瓜粒和香菇,酸酸甜甜,清新口味,開胃小點。吞拿魚他他、黑魚子、佛手瓜、山葵、日本大蔥 :薄脆餅沾上混和了的吞拿魚他他,每一口都鬆脆軟綿。明太子芝士香蔥玉子卷:明太子細細粒爽脆、芝士味香,加上香蔥配蛋香味濃的玉子卷,製作有心思。蜆肉麵豉湯:大蜆肉配豆腐麵豉湯,湯底清甜。串燒蒲燒鰻魚串:有焦香味道,肉質甜甜軟腍。日本岩手雞胸軟骨串、雞肉串、日本黑豚五花腩:雞肉嫩滑,五花腩微脆,帶少許柚子醬汁,不覺肥膩。日本杏鮑菇、日本大蔥:香菇非常juicy,大蔥沒有青澀口味,反覺香甜。日本泡菜黑豚肉雜菜鍋(兩位用)鍋內放滿不少的黑豚肉,還有切片紅蘿蔔、泡菜、香冬菇、豆腐和腐皮,材料豐富;加上兩碗大白飯,非常滿足。甜點拼盤質感香滑的藍莓芝士、糯軟的抹茶麻薯、甜蜜的紅豆和鮮味柚子雪糕,款式

前菜盛合
牛蒡紅蘿蔔絲、青瓜粒和香菇,酸酸甜甜,清新口味,開胃小點。

蜆肉麵豉湯:大蜆肉配豆腐麵豉湯,湯底清甜。

串燒
蒲燒鰻魚串:有焦香味道,肉質甜甜軟腍。

日本泡菜黑豚肉雜菜鍋(兩位用)

甜點拼盤
質感香滑的藍莓芝士、糯軟的抹茶麻薯、甜蜜的紅豆和鮮味柚子雪糕,款式多又水準高。

飯後還各自有一杯餐飲,要了一杯凍檸檬茶和一杯熱咖啡,熱咖啡還跟暖鮮奶,非常細心。

整體而言:餐廳環境幽雅、服務態度良好、食物有水準和性價比高。
2021-12-13
2021-12-15 48 瀏覽
緻📍將軍澳前幾日同fd 行完donki就喺附近食野 見到呢間節日二人set唔係太貴就試下😆🎄節日二人前 $328/位🐟刺身三點盛刺身三點盛分別有油甘魚、刺身帶子同三文魚🐟 每款刺身都好厚切 個人最鍾意油甘魚 油脂感重 口感嫩滑🥰🦀北海道松菜蟹肉餅蟹肉餅好大塊 炸得金黃香脆🤣 入面有一絲絲嘅蟹肉 好足料👍🏻 伴碟有火箭菜苗、明太子、同紅菜頭乳酪 配搭新鮮特別😋🦞龍蝦味噌湯 估唔到龍蝦同味噌湯都幾夾😛 個湯有香濃蝦膏味 仲有爽口彈牙嘅龍蝦肉 唔錯🥰🐔日本岩手雞肉串雞肉好嫩滑 肉味重 配大葱食好夾😆🐷日本黑豚五花腩呢個五花腩燒得啱啱好 半肥瘦嘅黑豚肉油脂感重😛 唔會好鹹 肉質帶爽脆😛🐟蒲燒鰻魚串鰻魚加上照燒汁特別香 肉質唔會太淋 有咬口🥰🍢日本杏鮑菇 杏鮑菇唔會燒得好乾 好彈牙🤣🥩安格斯牛肩胛日式雜菜鍋冬天一定要食鍋物🍲 牛肩胛一啲都唔肥 肉質唔嚡口 雜菜吸晒啲湯汁好入味🥰🥰🦐櫻花蝦炒飯+$78好多櫻花蝦 鹹香得黎脆卜卜好有口感😆 呢個炒飯比起鰻魚炒飯更乾身 鍾意呢款❤️🍡節日精選甜品拼盤甜品拼盤有抹茶蔌餅、蘋果雪糕同藍莓芝士餅🫐 蘋果雪糕好清新 有驚喜🤣
緻📍將軍澳

杏鮑菇唔會燒得好乾 好彈牙🤣

🥩安格斯牛肩胛日式雜菜鍋

🦐櫻花蝦炒飯+$78

🍡節日精選甜品拼盤

🎏 港島吃貨系列 — 緻✨ 精緻至極嘅日本菜🇯🇵🤤#90cp將軍澳篇 #90cp日本篇➖➖➖➖➖適逢聖誕節各位男朋友諗好食咩味呢😏 近排朋友介紹就試咗呢間喺將軍澳Donki附近嘅日本餐廳,仲有聖誕節套餐添🎄 一位$328節日嚟講都算幾平🤩 美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)🍣 刺身三點盛:油甘魚,刺身帶子,三文魚刺身最鍾意佢嘅油甘魚🙌🏻 肥美得嚟都好甘香,每一塊都比足料好厚,正😛🦀 北海道松葉蟹肉餅,明太子,紅菜頭,乳酪,火箭菜苗個蟹肉餅plating 已經係幾靚,有紅菜頭作為伴碟,幫助中和返蟹餅嘅油膩感😎 呢個係蟹餅本身都炸得幾香脆,整體嚟講都唔錯🦞 龍蝦味噌湯之前我都冇留意,等我仲諗住係普通麵豉湯,點知嚟到居然係龍蝦湯🤩 雖然佢未至於坊間嗰啲咁”潔”身,但係都有唔少龍蝦肉,而且唔算好鹹,飲完都唔會好頸渴😌🍢日本岩手雞肉串, 黑豚五花腩, 蒲燒鰻魚串, 日本杏鮑菇 就咁睇都已經夠晒吸引🤣 好彩佢全部都唔會燒得太乾身,特別係個鰻魚真心唔錯!而且全部都有兩串,咁就唔驚同另一半爭食啦😏🍲 安格斯牛肩胛日式雜
🎏 港島吃貨系列 — 緻✨ 精緻至極嘅日本菜🇯🇵🤤
#90cp將軍澳篇 #90cp日本篇

➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

🍣 刺身三點盛:油甘魚,刺身帶子,三文魚

🦀 北海道松葉蟹肉餅,明太子,紅菜頭,乳酪,火箭菜苗

🦞 龍蝦味噌湯

🍢日本岩手雞肉串, 黑豚五花腩, 蒲燒鰻魚串, 日本杏鮑菇

🍲 安格斯牛肩胛日式雜菜鍋(兩位用)
相比起前邊嘅菜式,呢個相對要清淡啲,絕對可以中和前邊嘅油膩感🥳 建議大家可以將塊肉浸一浸啲湯先,等佢吸一吸啲汁就更正!! 而且底部都有啲菜薦底,算係咁多個菜式入邊最唔heavy 嘅一個😌

🍛 鰻魚炒飯 +$78
加咗$78將白飯轉左呢個鰻魚炒飯,我都幾肯定冇揀錯😍 佢個鰻魚炒飯粒粒分明,而且啲鰻魚都唔少,炒得香口之餘都好入味,呢個都算值得加!!

🔸節日精選甜品拼盤

✨同場加映✨係老細嘅推薦之下叫咗燒鱔魚,個人覺得都真係唔錯好食過鰻魚添😂 另外開咗支酒都係唔錯,甘口清甜而且唔會太辛口,適合一啲飲唔到太醇清酒嘅人飲🍶😛

💰Total: $328 per peron

✅ 環境唔錯嘢食都OK,重點係聖誕大餐價錢都唔算貴🥰🎄值得一嚟!

💡 #緻在必食 優惠放送🎄😌🙌🏻
下午茶時段 (特惠價):下午2:30至5:30,A La Cart 餐牌全單8折(不包括午市定食及兒童套餐)
午市定食都會有 9折優惠

🎄聖誕晚餐早鳥優惠🎄
晚市下午5:30至7:30前結帳都享有85折,(不包括2人套餐及兒童套餐)
(以上優惠適用於星期一至五 • 公眾假期及假日除外)

➖➖➖➖➖
📍 緻 (將軍澳)
將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 1樓6A號

2021-12-14 32 瀏覽
近日將軍澳海旁一帶,陸陸續續開了很多不同的食店。今天打算在附近探索一下,大部分是西餐Cafe。經過澳南海岸看到1樓有間“緻”日本串燒居酒屋幾别緻,我們就試下。店內裝修好有日本居酒屋情調,還播放日文歌,感覺置身在日本,不能直接去日本都可以暫時止下喝。我們打算樣樣都試下,所以選擇了2人前套餐。頭盤凉拌小食,味道都不錯。這個吞拿魚他他配黑魚子和酸甜爽脆的佛手瓜片,青瓜片就食得多,佛手瓜片都是第一次味道非常唔錯清甜爽口,店員說頂上的是雪魚脆片連同吞拿魚他他一起吃好滋味, 原來餐飲可以加$36轉飲生啤,生啤選擇都有幾種,我哋選擇了麒麟啤非常冰凍最適合配串燒。明太子芝士香蔥玉子卷,旦味香濃。麵豉湯看似沒有什麼特別但原來飲落湯底係有好多大大隻啲蜆肉,令到麵豉湯 鮮味提升。串燒日本岩手縣雞肉和雞軟骨,雞肉鮮嫩有雞味,雞軟骨又脆口。我就很喜歡這個黑豚肉五花腩和燒鰻魚配埋日本大蔥和杏鮑菇香濃又惹味,口感豐富。這個日式泡菜黑豚肉雜菜鍋, 非常豐富 天氣凍凍地有些微辣的泡菜暖胃好正,加埋嫩滑豚肉還有豆腐娃娃菜冬菇紅蘿蔔注滿湯汁非常入味配上白飯一流。最後還有這個甜品拼盤,有十勝紅豆蓉 配蘋果雪糕球還有我最喜愛的

我們打算樣樣都試下,所以選擇了2人前套餐。

頭盤凉拌小食,味道都不錯。

明太子芝士香蔥玉子卷,旦味香濃。

串燒日本岩手縣雞肉和雞軟骨,雞肉鮮嫩有雞味,雞軟骨又脆口。

最後還有這個甜品拼盤,有十勝紅豆蓉 配蘋果雪糕球還有我最喜愛的抹茶蕨餅這個二人前非常豐富又滿足。

2021-12-13 630 瀏覽
將軍澳南近期有多個新商場啟用,內有很多高級食肆,今次和朋友去了這家居酒屋。這家居酒屋的內部擺設了很多日式物品,例如日本酒、懷舊日本海報等,環境舒適,很適合和朋友閒聊。二人晚餐596元,另有加一服務費。前菜盛合有三款,各有不同味道,當中有甜有酸。自選飲品兩杯。吞拿魚他他、墨魚子、佛手瓜、山葵、日本大葱,賣相美麗,吞拿魚蓉綿滑美味,混入其他配料與薄脆一起吃,味道層次豐富。明太子芝士香葱玉子卷2件,熱熱地,芝士味和蛋味很夾。蜆肉麵豉湯2碗,蜆肉鮮甜,麵豉味濃。日本岩手雞肉串1串,雞肉外層香脆,內層嫩滑。日本岩手雞胸軟骨串1串,雞胸肉質不柴。日本黑豚五花腩2串,瘦肉不韌,肥肉甘香,表面有粗鹽,十分美味,值得推介。蒲燒鰻魚串2串,魚肉嫩,醬汁惹味。日本杏鮑菇2串,爽口。日本大蔥2串,新鮮。日式泡菜黑豚肉雜菜鍋,熱辣辣,有辣味,豚肉半肥瘦,配料主要包括泡菜、油豆腐及白豆腐,很適合冬天享用。白飯2碗,味道正常。是日精選甜品拼盤。芝士蛋糕味濃郁。綠茶蕨餅口感煙韌。柚子雪芭冰涼,味道清新。紅豆很甜。總結:環境舒適,食物美味。

二人晚餐596元,另有加一服務費。
前菜盛合有三款,各有不同味道,當中有甜有酸。自選飲品兩杯。

日本杏鮑菇2串,爽口。日本大蔥2串,新鮮。

白飯2碗,味道正常。

總結:環境舒適,食物美味。
2021-12-12
1K
2021-12-08 33 瀏覽
下午去了將軍澳, 澳南海岸睇樓, 這個新區真的討好, 城市設計好靚, 活像新天地.   有海邊長廊, 又有 購物商場, 行 Donki 更眼花繚亂,   還有很多餐廳.行到黃昏又是晚餐時間, 我們決定在此覓食, 比較之下,  鍾情 日式 居酒屋 [ 緻]. 新型居酒屋裝飾, 不落俗套.開放式廚房, 整齊清潔. 座位優雅, 闊落,  牆上有 日本貼圖及今日時令食品推介. 我們細看餐牌, 決定點二人前晚餐 $298/位,  有前菜, 沙律, 湯, 串燒, 主食及甜品,  非常豐富.套餐還包括不含酒精飲品, 我們叫了檸檬茶及 檸檬水.    前菜盛合, 日式涼拌小食, 共三小碟:   有泡菜, 醃小青瓜, 本菇.  看來簡單, 調味不錯.  醃小青瓜好爽甜, 泡菜少辣,  大家可以開開胃.   又 送上小食, 松葉蟹肉蟹膏香蔥玉子卷, 感覺不錯. 時令刺身沙律配日式芥末沙律醬 也一起送到了.  色彩繽紛, 魚籽好閃,  時令刺身有三文魚和吞拿魚粒, 沙律菜翠綠鮮爽,  好味. 加了芥末醬好特別,  更加添開胃,  味感豐富.松葉蟹肉蟹膏香蔥玉子卷,  第一眼看以為是烤飽底,  看清楚才知道是
新型居酒屋裝飾, 不落俗套.
開放式廚房, 整齊清潔.
座位優雅, 闊落,
牆上有 日本貼圖及今日時令食品推介.
套餐還包括不含酒精飲品, 我們叫了檸檬茶及 檸檬水.
 時令刺身沙律配日式芥末沙律醬 也一起送到了.
 加了芥末醬好特別,  更加添開胃,  味感豐富.
松葉蟹肉蟹膏香蔥玉子卷,  第一眼看以為是烤飽底,  看清楚才知道是玉子燒,  玉子上鋪滿了松葉蟹肉, 蟹膏,  品質優,  蟹鮮味濃, 口感富有多重滋味,  真的美味 .

蜆肉麵豉湯, 加了蜆仔, 麵鼓湯份外鮮美, 一碗熱騰騰的湯,  暖暖胃, 好完美 .
串燒拼盤送上,
意大利燒烤菇, 燒日本翠玉瓜
意大利烤菇, 大隻厚肉, 燒得吾乾身.
日本翠玉瓜, 清甜, 爽口.
第二個串燒拼盤又接力,  即叫即燒, 香味傳來, 令人唾涎.
共四款:  燒汁帆立貝, 日本黑豚五花腩, 日本雞胸軟骨串, 日本岩手雞肉串,
燒汁帆立貝,  帆立貝好大個, 汁燒好惹味, 入口綿滑.
日本黑豚五花腩,  剛剛燒起, 小心好熱, 日本黑豚肉, 肉質纖維細緻柔軟, 豬肉味道很突出,  很好吃的一款串燒
日本岩手雞肉串 ~
外面燒得焦香微脆, 咬下雞肉甜又多汁, 不膩喉, 很不錯.
本岩手雞胸軟骨串 ~
燒得出色,  燒得好平均.  軟骨香脆,  味濃鬱.
主食:  香煎日本A4和牛西冷,  配有鹽和炸蒜片, 另有白飯.
西冷中等厚薄, 燒七成熟效果最好, 脂肪較多又夠均勻, 質感較柔軟和有我喜愛那種入口即溶的感覺, 充滿了油脂的香味.
和牛西冷, 油花均勻, 肉質嫩滑,  配珍珠白米飯,  口感細滑.   吃燒肉, 有米飯同吃是更好配搭.
甜品共有三款:  日式芝士餅 / 抹茶麻薯 / 牛奶雪糕.  甜品組合有心思,
日式甜品, 總是我們所愛.  芝士餅芝士味濃, 麻薯煙韌可口, 雪糕加上軟糯紅豆, 好滋味又完美.

好好享受了一頓豐富日式晚餐, 不用費時去日本,  [ 緻]  使人感覺做得好好 !

• 香煎日本A4和牛西冷
  • 日本岩手雞肉串
  • 燒汁帆立貝
  • 刺身沙律配日式芥末沙律醬
  • 松葉蟹肉蟹膏香蔥玉子卷
在將軍澳DONKI血拼後,到了同商場的一間日本居酒屋為雙腳叉電休息兼Dinner!這裡裝修簡單又不失日式雅緻感,跟將軍澳南這區寧靜慢活的氛圍很Match。食物以串燒為主,當然也有串燒的Buddy燒酒讓你小酌一番。二人前 $298/位前菜盛合、蜆肉麵豉湯 x 2、吞拿魚他他、明太子玉子燒 x 2濃密的吞拿魚蓉綿滑富油香,配以酸瓜和魚子等配料,增加味覺和口感層次。微暖的玉子燒軟滑濕潤,明太子醬香濃惹味。日本岩手雞肉串、日本岩手雞胸軟骨串、日本黑豚五花腩串 x 2、蒲燒鰻魚串 x 2、鹽燒日本大蔥 x 2、鹽燒雞脾菇 x 2整體串燒味道較清淡,並非坊間以濃味醬汁調味、吃完會口渴的風格,每款都能吃出食材的鮮味。個人最喜歡日本黑豚五花腩串,不但肉質有彈性,而且豬油甘香,閃閃發光,柚子醬令味道更清新。蒲燒鰻魚串啖啖肉無魚骨,肉質嫩滑,算是當中濃味的一款。泡菜豚肉豆腐鍋天氣漸涼,熱騰騰的鍋物更暖入心。豚肉份量不少,還有豆腐、冬菇、腐皮等吸盡泡菜湯汁,令平凡的白飯也變得豐盛滿足。甜品盛合頗具心思的甜品拼盤,看到有3款之多真的有點驚喜!Cheesecake、抹茶蕨餅和雪糕3款甜品都很出色,特別喜歡抹茶蕨

二人前 $298/位

泡菜豚肉豆腐鍋

甜品盛合
頗具心思的甜品拼盤,看到有3款之多真的有點驚喜!Cheesecake、抹茶蕨餅和雪糕3款甜品都很出色,特別喜歡抹茶蕨餅,茶味回甘又煙韌,沾點拉絲黑糖無懈可擊!
2021-12-04 39 瀏覽
將軍澳海濱呢個位置,好多好野食,但感覺西餐比較多有日係商場經·這見到有一間日式餐廳咁岩住係附近既朋友搵我食飯我地就黎左呢到試下喇呢到既裝潢係日式居酒屋既感覺我哋一拎起餐牌就見到一個2人set懶惰嘅我哋即刻諗都唔諗就order左落咗order冇耐就上前菜有菇 青瓜漬 泡菜好似幫我哋清一清個位刺身沙律 配日式芥末沙律醬沙律菜上邊有 三文魚、吞拿魚同埋三文魚子再加埋有啲芥末味嘅醬汁成個感覺好清新味增蜆湯蟹膏玉子卷玉子卷上有蟹膏蟹膏味道好香再加埋蝦子 食落口感覺脆卜卜好喇..串燒到日本黑豚五花腩唔花腩燒到好脆口 上面加咗一啲胡椒鹽既醬中和返五花腩嘅肥膩雞軟骨串口感好趣脆岩手雞肉串無落任何醃料 感覺好清但係有好香嘅雞味仲有陣陣嘅炭燒味汁燒帆立貝帆立貝好大粒 又厚肉醬汁仲可以提升左帆立貝既鮮翠玉瓜同意大利燒烤菇都好好JuicyA4和牛西冷淡路島藻鹽用Slow cook..肉質好柔軟仲有好重嘅牛味最後上咗個甜品非常吸引有菠蘿雪糕藍妹芝士餅店員仲好nice咁樣同我哋講先食咗菠蘿雪糕由淡未食到濃味
將軍澳海濱呢個位置,好多好野食,但感覺西餐比較多
有日係商場經·這見到有一間日式餐廳

落咗order冇耐就上前菜
有菇 青瓜漬 泡菜
好似幫我哋清一清個位

刺身沙律 配日式芥末沙律醬
沙律菜上邊有 三文魚、吞拿魚同埋三文魚子
再加埋有啲芥末味嘅醬汁

藍妹芝士餅

店員仲好nice咁樣同我哋講先食咗菠蘿雪糕
由淡未食到濃味
2021-12-03 49 瀏覽
將軍澳呢間日本料理,裝修簡單日本風,坐得舒服,而且服務仲唔錯!同朋友約咗食晚餐,見到好多選擇。最後揀咗二人餐唔使諗。二人前 $298/位(兩位起)▶️前菜盛合:有泡菜、菇及酸瓜。▶️時令刺身沙律,夠新鮮,配日式芥末沙律醬,好fresh. 魚生又夠多。▶️松葉蟹肉蟹膏香蔥玉子卷 呢個好好味,燒到好香,松葉蟹肉蟹膏配玉子好夾!▶️蜆肉麵豉湯又夠濃郁,都有唔少蜆!▶️串燒日本岩手雞肉串/日本岩手雞胸軟骨串/日本黑豚五花腩 /汁燒帆立貝 /燒日本翠玉瓜/意大利燒烤菇幾有水準,雞肉串夠juicy☺️ 雞胸軟骨串有咬口又夠香口!黑豚五花腩夠肥美!帆立貝個醬汁幾入味!烤菇勁juicy, 對菇一般嘅我都覺得好好味!翠玉瓜爽口!▶️香煎日本A4和牛西冷超好味、牛味牛,肉質又juicy! 和牛油香好正! 配白飯岩哂!▶️甜品特色芝士餅,抹茶麻糬,日本雪糕超豐富!抹茶麻糬好Mochi! 雪糕又好味!芝士餅芝士味香又唔會太甜!呢個價錢有咁啲食物質素同環境,真心抵食!

同朋友約咗食晚餐,見到好多選擇。最後揀咗二人餐唔使諗。

二人前 $298/位(兩位起)
▶️前菜盛合:有泡菜、菇及酸瓜。

▶️松葉蟹肉蟹膏香蔥玉子卷
呢個好好味,燒到好香,松葉蟹肉蟹膏配玉子好夾!

▶️蜆肉麵豉湯又夠濃郁,都有唔少蜆!
▶️串燒

▶️香煎日本A4和牛西冷

▶️甜品
特色芝士餅,抹茶麻糬,日本雪糕
超豐富!抹茶麻糬好Mochi! 雪糕又好味!
芝士餅芝士味香又唔會太甜!

呢個價錢有咁啲食物質素同環境,真心抵食!
2021-12-02 35 瀏覽
行完Donki後,誘發了對日本料理的食慾,便在附近找間日本菜的餐廳過口癮。地點很清靜,食物質素高,吃飽後可行行旁邊的海濱,吹吹風,很舒服。甜蝦刺身沙律賣相很精緻,食物排得整齊,沙律菜新鮮清新,甜蝦肉質細緻細綿,又有黏糯口感,作為前菜非常不錯。炸物拼盤點了一款炸物拼盤作小食, 吉列魷魚圈,炸粉不會和魷魚圈分離,口感鬆脆。雞軟骨香口酥脆。吉列廣島蠔,蠔味超濃又鮮甜。 蟹肉忌廉餅,啖啖蟹肉絲,分佈均勻。炸雞惹味又juicy。這個拼盤很值!松葉蟹冷麵冷麵舖了一層松葉蟹和蟹籽,蟹肉很鮮美,冷麵爽口,沾上日式冷麵汁,涼浸浸的感覺令人開胃又飽肚,把蛋混進冷麵汁,令麵條更滑口。汁燒白鱔剛燒好的白鱔,口感帶點微脆,富有油香,不帶腥,醬汁溶入了魚肉,更添美味。柚子日本五花腩五花腩油脂豐富,肉質軟嫩,肥而不膩,帶點柚子味,令味道更香口。燒德島雞翼串燒雞翼味道很讚,外皮香脆,雞肉嫩滑,還保留了肉汁,推薦!櫻花蝦炒飯由日本米飯炒的,整碟飯瀰漫着濃郁的蝦油香味,櫻花蝦炸得香脆,還有不少蟹籽,增添了脆口感。“

甜蝦刺身沙律

炸物拼盤

松葉蟹冷麵

汁燒白鱔

柚子日本五花腩

燒德島雞翼
串燒雞翼味道很讚,外皮香脆,雞肉嫩滑,還保留了肉汁,推薦!

櫻花蝦炒飯
2021-11-30 23 瀏覽
最近夜晚都鍾意同女朋友去海旁行吓,知道將軍澳呢頭都開咗唔少嘅餐廳,而且周圍嘅環境都好寧靜,所以今晚就黎搵吓有啲咩好食,食完飯就喺海旁行吓~~因為真係太鍾意食串燒嘅關係,竟然比我搵到呢一間緻有串燒食,而且佢仲要唔同嘅串都用唔同嘅醬汁嚟燒,好有誠意啊😍😍叫咗一個特選串燒盛合,一共有九款串燒,包括一串牛舌芯、牛西冷、加拿大豬拖羅、白豚五花腩、雞頸肉、雞柳、雞胸軟骨、雞腿!雞砂肝😋😋個人比較推介豬拖羅,入口即溶嘅感覺,而且肉味好濃!仲有雞砂肝,即係雞腎,用咗芝麻汁燒,好爽脆😆😆另外叫咗一個味噌茄子,佢係日式版嘅燒茄子,頭同尾比較硬,中間比較淋身,適合鍾意唔同口感嘅朋友🤣🤣最後驚唔夠飽所以叫咗一個櫻花蝦炒飯,呢個炒飯櫻花嘅份量都唔少,仲加入左蘿蔔粒,炒飯粒粒分明,分量幾多,食完好飽😆😆👍

2021-11-30
5 分鐘 (堂食)
2021-11-30 39 瀏覽
今次食下串燒先好耐無食! 去左將軍澳既🌟緻 Kushiyaki House & Bar🌟 係一間高質日本居酒屋,主打串燒,環境幽靜,見到門口外既位置可以坐到狗仔!我地叫左Set dinner二人前..Chi Kushiyaki Set Dinner For Two 二人前: - 前菜盛合- 時令刺身沙律配日式芥末沙律醬- 松葉蟹肉蟹膏香蔥玉子卷 x 2- 蜆肉麵豉湯 x 2- 日本岩手雞肉串 x 1- 日本岩手雞肉軟骨串 x 1- 日本黑豚五花腩 x 2- 汁燒帆立貝 x 2- 燒日本翠玉瓜 x 2- 意大利燒烤菇 x 2- 香煎日本A4和牛西冷 配淡路島藻鹽- 白飯 x 2- 甜品: 特色芝士餅、抹茶麻糬、精選日本雪糕- 飲品 x 2 .追加:- 燒德島雞翼 (雞全翼)- 味噌茄子- 梅醬芝麻雞柳- 藥膳青蔥雞腿肉- 梅醬加拿大豬拖羅- 柚子日本五花腩..成個set真係好夠食! 刺身沙律好有誠意,係勁多料,醬汁都多,撈埋來食好好味! 串燒部份,肉類真係燒得好出色,燒得好香,唔會有燶邊,亦保持到肉質嫩滑,簡單既調味剛剛好唔會遮蓋左肉既濃郁同純粹既味道👍🏻..汁燒帆立貝好大粒好新鮮;茄子
- 前菜盛合
- 燒日本翠玉瓜 x 2
- 意大利燒烤菇 x 2
- 香煎日本A4和牛西冷 配淡路島藻鹽
- 白飯 x 2
- 甜品: 特色芝士餅、抹茶麻糬、精選日本雪糕
- 飲品 x 2 .
追加:
- 燒德島雞翼 (雞全翼)
- 味噌茄子
- 梅醬芝麻雞柳
- 藥膳青蔥雞腿肉
- 梅醬加拿大豬拖羅
- 柚子日本五花腩.
汁燒帆立貝好大粒好新鮮;茄子燒得好軟好好食!! 係一條十分出色既茄子!! 而香煎日本A4和牛西冷亦都剛剛好,薄切既牛,係唔駛點醬都好味! 甜品方面,蛋糕同抹茶麻糬都好不錯,雪糕係好濃既牛乳味🍨.
食完同店員傾左陣計,知道廚師好有心思咁不停去試味道先去推出最剛剛好既成品出來,係好有heart去重視食物既味道同品質!
2021-11-21
  • 味噌茄子
  • 串燒
2021-11-28 31 瀏覽
買左OpenRice $288 九串套餐串燒食材不錯每款都有唔同調味醬汁唔算太濃味 冇蓋過肉本身的味道餐廳應該對自己食材有信心才會這樣烹調牛舌、豬腩肉、牛肉粒都推介唯雞肉類比較單調因為用左OpenRice 劵所以再叫套餐就太多了唯有另外再單點叫左個生蛋飯 同埋鰻魚茶漬飯因為叫哂呢兩種飯 價錢先等於一個炒飯🙃比較喜歡茶漬飯但鰻魚有點太咸了最後點了個甜品炸鮮奶,這個做得不錯配焦糖雪糕🍦玄米炒得很香但兩樣野夾埋 就有點太甜了地點是有點難搵喺DONKI 果層行入啲又或者喺海旁行入去都得一人一個飯 唔算太飽就是簡簡單單的味道兩個人連埋用OpenRice offer 都要差唔多$600價格就是有點貴訂枱時remark左伴侶生日但餐廳甚麼都沒有安排是有點失望 餐廳如果冇安排其實都唔緊要可以的話電話先聯絡通知比較好
買左OpenRice $288 九串套餐
串燒食材不錯
每款都有唔同調味
醬汁唔算太濃味 冇蓋過肉本身的味道
餐廳應該對自己食材有信心才會這樣烹調

牛舌、豬腩肉、牛肉粒都推介
唯雞肉類比較單調

因為叫哂呢兩種飯 價錢先等於一個炒飯🙃

比較喜歡茶漬飯
但鰻魚有點太咸了

最後點了個甜品

炸鮮奶,這個做得不錯
配焦糖雪糕🍦玄米炒得很香
但兩樣野夾埋 就有點太甜了