2007-03-12 28 瀏覽
朋友仔說試過這間店的餃子很不錯,遂帶我來一試。是日吃了蘿蔔牛葉車仔麵和牛腩河,和菜湯餃車仔麵和牛腩河味道一般,大家來可以不吃。但湯餃則屬必吃之選。餃子是廣東餃子,皮很薄,不會吃兩件就飽;內挺多菜,菜和肉差不多各佔一半,但菜味道不甚濃烈。連我不愛菜的,也吃了5只。湯餃的湯底是野葛菜生魚豬骨湯。那湯就像母親大人在家煲的老火湯一般,有清甜魚味,一喝就知沒有味精。對久久沒有喝自家湯的我而言,就像天甘霖一樣。
朋友仔說試過這間店的餃子很不錯,遂帶我來一試。
是日吃了蘿蔔牛葉車仔麵和牛腩河,和菜湯餃

車仔麵和牛腩河味道一般,大家來可以不吃。

2007-03-04 24 瀏覽
上星期5同同學lunch,見之前magazine有講過下,所以咪去試下囉,咁我地幾個男仔冇理由淨係食個幾隻餃架,所以咪每人叫個車仔面再叫幾個大碟餃一齊share囉個d河粉難食到呢我都唔知佢想點,唔知係煮得太內定係其他,好爛,d豬紅一d都唔滑,d豬腸冇肉既,同橡根差唔多.不過d餃都ok好味,可能我地個個都係叫煎餃.因為我唔食9菜,所以唔知9菜餃如何,不過我食個白菜餃都幾好味,同我老媽整個d有得爭一日之長短溫馨提示:叫野同埋數個時叫靚女既話呀姐會好快應你
不過d餃都ok好味,可能我地個個都係叫煎餃.

溫馨提示:叫野同埋數個時叫靚女既話呀姐會好快應你
(非會員)
2007-02-07 7 瀏覽
聽聞此店的水餃好, 今天去了吃. 店細三張檯, lunch time, 人很多. 只得一個人煮, 兩三個樓面包送外賣, 叫了一碗細白菜餃($14/7隻), 等了近15分鐘, 望穿秋水, 終於來了, 好好味呀! 皮薄軟, 餡新鮮, 湯很清潤, 吃完後覺得喉嚨很舒服. 好值得去試呀!有心理準備, 很迫和等較耐! 不過我都覺得好值得!好! 食得過!

好值得去試呀!
有心理準備, 很迫和等較耐! 不過我都覺得好值得!

好! 食得過!
2007-02-06 5 瀏覽
早前在友人之新聞組,看見其在網上大讚此間餃子店,我這輩餃子當飯吃的傢伙,當然要去一試.與金鳳扒房只有咫尺之遙之距,地方細細,也算企理.餃子有三樣,雲耳椰菜餃,韭菜餃同白菜餃,其他的,只得平常的車仔麵供應.其賣點就是其餃子湯底,罕有用野葛菜生魚湯.這次用雲耳餃來放湯,白菜餃就要個煎.雲耳餃口感很爽.肉少餡鮮皮薄,實在出色,湯底略略有點涼茶味,沒有下味精,清熱滋潤.只是這個藥味濃烈的湯底,同餃子並不匹配,感覺怪怪.煎白菜餃,沒有太多油份殘留,皮薄自然煎得香脆.餡料一樣地鮮.下次來自然識做,湯底淨飲,餃子另上,感覺上應該好得多.

下次來自然識做,湯底淨飲,餃子另上,感覺上應該好得多.

今日同兩個fds去食lunch.....我要jor 雲耳椰菜肉餃河粉,一碗7隻餃,睇落好似細細碗,但係食落先知其實如果食晒都真係飽到不得了!雲耳椰菜肉餃好好味,好爽,好多雲耳椰菜,少肉,好健康!湯底好飲,無味精,新鮮魚湯,仲可以清熱氣,好正!又平又新鮮又抵食!
今日同兩個fds去食lunch.....

又平又新鮮又抵食!
2006-09-10 3 瀏覽
星期六收工後有事要去旺角落住大雨又未食野巴士經過時又見太子有少少塞車想起呢間有食家話過d湯底好正一於提早落車試下要左佢個推介:雲耳椰菜肉餃米(細)default係野葛菜生魚豬骨湯一碗有七隻餃餃子多菜少肉有雲耳同椰菜呢d較爽口既菜咬落"o爽o爽"聲好有口感不過略嫌餡料唔夠多湯底好清唔油有好大陣野葛菜味仲要好夠火喉好有家庭老火湯feel平時唔飲街外麵食湯底既我都清晒正!!!不過因為家庭式製作人手唔多而且有order先煮所以都要等左一陣先有得食見除左食餃子外都有唔少人要車仔麵下次經過又可以試下
星期六收工後有事要去旺角
落住大雨又未食野
巴士經過時又見太子有少少塞車
想起呢間有食家話過d湯底好正
一於提早落車試下
要左佢個推介:雲耳椰菜肉餃米(細)
default係野葛菜生魚豬骨湯

所以都要等左一陣先有得食
見除左食餃子外
都有唔少人要車仔麵
下次經過又可以試下
成日經過都見到好多人幫襯,今日路經就試一試啦!叫了:韮菜肉餃($17/10隻)及白菜肉餃($13/7隻)+菜心望一望碗湯有d奇怪,點解咁深色既?原來個湯底係"野葛菜生魚豬骨湯",喝了一啖,好好味喎,唔肥膩,不錯.餃子就好大隻,多饀,冇肥肉,而且d皮仲好滑,不過因為太滑,所以無乜咬口.其實味道方面都唔錯,不過我都係較為喜歡清湯多d,因為佢地個湯底有少少搶左d餃子的味道.
成日經過都見到好多人幫襯,今日路經就試一試啦!

2006-01-07 4 瀏覽
個餃子的soup係野?菜魚湯..都幾甜下餃子的皮又唔會太厚!食了$10定$20就可加$3有豆漿但如叫車仔面...佢佢你加唔加咖哩冬菜就唔好加喇...好咸的!
個餃子的soup係野?菜魚湯..都幾甜下
餃子的皮又唔會太厚!
食了$10定$20就可加$3有豆漿
2005-09-21 15 瀏覽
自家餃子小店,標磅用野葛菜生魚豬骨做湯底,淨飲湯底都要$6,眼見都有好多街坊淨係尼飲湯,亦有街坊外賣生餃子($12一打).而餃子則有白菜豬肉餃,枸菜豬肉餃等,選擇較小.味道方面,餃子新鮮包好,現場有人包緊, 菜肉比例大約六比四,幾好,皮較厚但軟滑,冇問題.野葛菜生魚豬骨湯D野葛菜味強烈,似乎有D藥材味,但好似冇咩豬骨味.但都好好飲,全部飲晒.間舖就係"金鳳"過一條街,甚方便,值得一試.