餐廳: 翠園 (星光行)
資訊:

餐廳: 翠園 (星光行)
資訊:

2024-07-06 550 瀏覽
去左尖沙咀星光行嘅翠園食飯,見佢推出左全新「適時識食」新菜式~以當造嘅優質蔬果漁產,炮製出一系列粵式時令美食,夠曬fresh~🔸豉蒜涼瓜炆鱔球用咗本地農場出產嘅涼瓜,清熱解毒,仲加入肥美肉厚嘅鰻魚、豆豉同蒜頭爆炒!夠曬惹味😋🔸珊瑚蚌啫啫竹節菜時令嘅爽脆水通菜,配合埋高膠原蛋白嘅珊瑚蚌、蝦醬一齊炒,鹹香惹味又有益🥰🔸醬撈手撕土家雞清甜爽口嘅青瓜絲、甘筍絲,撈埋手拆走地雞絲,仲有少少芥辣味,估唔到甘夾👍🏻清爽開胃,老少咸宜!🔸珍珠蠔浸銀蘿潮州珍珠蠔有滋陰養血嘅作用,仲有清甜嘅白蘿蔔條、豬肉碎等煮至入味,仲有少少魚露既鮮甜味,清甜唔油膩!

🔸豉蒜涼瓜炆鱔球

🔸珊瑚蚌啫啫竹節菜

🔸醬撈手撕土家雞

🔸珍珠蠔浸銀蘿
2024-06-20
一家人食飯揀左坐得舒舒服服既翠園,星光行分店仲有維港景睇🌃翠園新出適時識食新菜式,天時暑熱🥵真係要食返啲有營養又可以清熱解暑既食物🥹今次我哋6個人叫左5個時令菜式🫶🏻🔸鮮准山勝瓜鳳尾蝦🦐鳳尾蝦好大隻,質感爽口彈牙,淮山口感爽脆,健康有營養,夏天的勝瓜味道特別清甜!🔸豉蒜涼瓜炆鱔球🤤鱔球肉質肥厚又嫩滑,同夏天當造的本地涼瓜炆炒,加埋豆豉、蒜頭,超級惹味,涼瓜又清熱解毒,輕鬆扒晒成碗飯🤤🔸珍珠蠔浸銀蘿用上潮州珍珠蠔🦪粒粒飽滿無腥味,白蘿蔔條十分清甜,清熱解暑之選。🔸醬撈手撕土家雞🐥手撕雞加上青瓜絲🥒甘筍絲🥕芝麻醬,味道開胃🤤口感清爽,大人細路都勁鐘意😍🔸鹿茸菇炆乳香肉🐷五花腩用上南乳醬炆得入味,未食已經聞到香噴噴,半肥瘦又唔會太肥膩,底下面仲有鹿茸菇,有豐富嘅蛋白質,可以增強免疫力,吸收咗醬汁嘅精華,十分惹味。適時識食菜式大多用上本地食材,支持本地農業發展,美心中菜將贊助港幣 $10予新界蔬菜產銷合作社有限責任聯合總社(菜聯社),別具意義!📍全綫美心皇宮、全綫翠園(廣場飯店除外 )、全綫八月花、映月樓、翠玉軒 (即日起至2024年9月1日)

🔸鮮准山勝瓜鳳尾蝦🦐

🔸豉蒜涼瓜炆鱔球🤤

🔸珍珠蠔浸銀蘿

🔸醬撈手撕土家雞🐥

🔸鹿茸菇炆乳香肉🐷

社有限責任聯合總社(菜聯社),別具意義!

2024-07-05 439 瀏覽
一向飬生又為食既我🧘🏻‍♀️最鍾意適時識食😋平時一大班朋友出街食飯成日都食到過晒火,搞到腸胃唔舒服,依家正值夏天☀️,宜多吃綠色蔬菜,幫身體排毒🥗今日我發辦帶朋友一齊到尖沙咀翠園,鍾意尼度可以望住鐘樓🛕同維港🌃,好有feel~ 有別傳統中菜格調💚品嚐全新「適時識食」夏日新菜式🥬全部都係當造食材入饌,部分菜式仲採用香港本地種植嘅瓜果,特別有營健康㗎!* 豉蒜涼瓜炆饍球,選用由本地農場種植嘅涼瓜,清熱解毒,配合肥美厚肉的鰻魚爆炒,一出菜即刻聞到好香。* 醬撈手撕土家雞配清甜青瓜絲、甘筍絲同手拆走地雞絲,走地雞個種雞味同質感真係不得了* 鮮准山勝瓜鳳尾蝦:三款清鮮爽脆的食材,包括具補脾養胃的鐵棍淮山、勝瓜及鳳尾蝦清炒,清熱解毒,色彩繽紛配搭見到特別開胃!*清甜開胃嘅珍珠蠔浸銀蘿 潮州珍珠蠔具滋陰養血 ,同手切白蘿蔔條、豬肉等搭配,充滿潮汕風味!* 鹿茸菇乳香肉鹿茸菇含豐富蛋白質,運動人士最愛!用豬五花腩同南乳醬等炆煮,鮮味濃又唔會膩。* 最欣賞餐廳支持本地農業發展:享用含本地食材之菜式,美心中菜將贊睠幣$10予菜聯社,以支持本地農業發展 🌟推廣日即日起至2024年9月1👫🏼大家快啲約埋屋企人朋友
一向飬生又為食既我🧘🏻‍♀️
最鍾意適時識食😋

💚品嚐全新「適時識食」夏日新菜式🥬

🌟推廣日即日起至2024年9月1
👫🏼大家快啲約埋屋企人朋友齊齊飬生!適時識食啦!

📍分店:全綫美心皇宮、全綫翠園(廣場飯店除外)、全綫八月花、映月樓、翠玉軒3)

#適時識食#宜養生#消暑#夏日時令菜式#有營食肆#本地直送#健康飲食#不時不食#美心中菜#Lowcarbdiets #localfood #JadeGarden #Eatwell #chinesefoodlover
@maximschinese
2024-07-04 403 瀏覽
👨🏻嵐爸好鍾意食中菜,講到食中菜我地最鍾意去位於🍲尖沙咀星光行既翠園,不但環境舒適🥰,可以邊望住🌃維港景邊嘆住食,今次揀左個夏日消暑養生4人餐,仲採用👩🏻‍🌾香港農場之夏日盛產瓜果,有營養生又清熱解暑🌡,真係好啱夏天食🤤,特設4️⃣道菜式,包括🥙豉蒜涼瓜炆鱔球、🥗珊瑚蚌啫啫竹節菜、🍗醬撈手撕土家雞及🍲珍珠蠔浸銀蘿🥙豉蒜涼瓜炆鱔球以砂鍋盛住熱辣辣既炆鱔球,聞到已經好想食,入口惹味唔會太鹹,苦瓜無苦澀味之餘吸引哂豉汁味,而鱔球肉厚入味之餘仲非常彈牙🥗珊瑚蚌啫啫竹節菜採用清爽既水通菜梗,入口非常爽脆,再加入高膠原蛋白的珊瑚蚌,爽脆之餘帶有淡淡既鹹香蝦醬,再配埋蒜蓉乾葱等,口感非常豐富又惹味,絕對係送飯之選🍗醬撈手撕土家雞以原隻走地雞絲,加埋青瓜絲、甘筍絲,配搭醬汁,入口非常清新開胃,令人一口接一口咁食🍲珍珠蠔浸銀蘿採用潮州珍珠蠔,粒粒分明飽滿,仲具滋陰養血,配搭埋手切白蘿蔔條、肉碎等加入魚露浸煮至入味,入口鮮甜有口感除左有美食之外,知道集團仲好支持本地農業發展,只要享用含本地食材之菜式,美心中菜將贊助港幣 $10予新界蔬菜產銷合作社有限責任聯合總社(菜聯社),以支持本地農業發展,真係非常有意義推

🥙豉蒜涼瓜炆鱔球

🥗珊瑚蚌啫啫竹節菜

🍗醬撈手撕土家雞

🍲珍珠蠔浸銀蘿

推廣日期: 即日起至2024年9月1日
推廣分店: 全綫美心皇宮、全綫翠園(廣場飯店除外)、全綫八月花、映月樓、翠玉軒
昨天晚上帶了朋友去星光行的翠園品嚐美心最出名的燒味。1)可惜燒肉又焦又林2)豉油雞又咸又燒焦了3)另外 加左錢既燒鵝,皮係林嘅 肉係唔新鮮既發霉味道。 建議大家真係去呢一間分店嘅時候諗清楚。個人認為其他分店表現還好,但星光行翠園不行了。
昨天晚上帶了朋友去星光行的翠園品嚐美心最出名的燒味。

1)可惜燒肉又焦又林

2)豉油雞又咸又燒焦了

3)另外 加左錢既燒鵝,皮係林嘅 肉係唔新鮮既發霉味道。

2024-06-05 559 瀏覽
公司team lunch,九個人,瘋狂咁樣叫嘢食味道就係正正常常冇咩特別燒乳鴿係即刻炸嘅,都叫做皮脆肉嫩多汁,另外燒賣佢就冇普通通嘅燒賣,只有一款係入面有鮑魚鵝肝同帶子嘅燒賣,好似好特別,但係其實就係想賣貴啲,腸粉都算做皮薄同埋滑,另外叫咗個招牌炒飯,但係就唔似炒飯似炆飯,因為佢好濕,味道係冇問題嘅,但係個質地我就唔係太鍾意同事一致覺得佢個蘿蔔絲酥餅非常驚艷,話佢好酥脆,入面又好多汁,我就覺得一般,因為我唔係特別鍾意食蘿蔔絲酥餅,但係大家可以去試一試
公司team lunch,九個人,瘋狂咁樣叫嘢食

味道就係正正常常冇咩特別

2024-05-07 730 瀏覽
6/5/2024在尖沙咀翠園與外地返港的友人飲下午茶,請某男待應幫手影張相,得到的回應令人難堪,希望他能檢討及改善。。。下午茶時間不算太多客,職員人手亦跟平時差不多,其他待應表現專業,對顧客有禮,只是他一直表現都誇張、勞氣兼充滿負能量,我不識趣請他幫手影張相,他沒回應但最终有幫助,之後我便向他說多謝,明白他是忙中抽兩三分鐘幫手,他竟回答「你知就好啦!」我認為這回應十分不恰當,令客人難受。

我認為這回應十分不恰當,令客人難受。
2024-04-28 617 瀏覽
We had a delightful Saturday afternoon meeting friends who had just returned from their extensive business trip across various cities in China. After experiencing the culinary delights of different provinces, they still believed that Cantonese cuisine was the best among all. Jade Garden, a restaurant belonging to the Maxim Group with multiple branches in Hong Kong, lived up to its reputation. The extensive menu, presented in a thick booklet, ensured that every dish we ordered met our expectations in terms of taste and presentation.

One noteworthy aspect was their lunch hours, which ended at 3pm. In many other restaurants in Hong Kong, it's common for the staff to start vacuuming the carpet around your table and making loud noises while sorting out cutlery and plates, which can be quite annoying and make guests feel rushed. However, at Jade Garden located in Star House, the staff worked diligently and discreetly. We were able to continue our conversation and stay until almost 4pm without feeling pressured to leave.

On the downside, the service was a bit slow, and there weren't many visible servers throughout the entire lunch session. Additionally, the floor in the restroom was wet and slippery, which could pose a safety hazard.

2024-04-27 319 瀏覽
My favorite Dim Sum restaurant in HK.  The dim sums are absolutely delicious,  they are traditional dim sums with a luxury twist.  The dim sums menu for 2x is perfect for a couple.  If you have more than 2x people, you order a menu for 2x and add a couple of other a la carte dishes or dim sums, i guarantee you will have a great lunch!!  Another advantage of this restaurant is, unlike other Dim Sum restaurants in HK, here you can make a reservation. Which means that you don't need to wait for nea
Another advantage of this restaurant is, unlike other Dim Sum restaurants in HK, here you can make a reservation. Which means that you don't need to wait for nearly an hour to get your table.    Remember to reserve a sea view table.  The price is slightly higher than other dim sum restaurants, but the quality is worth it.

The tables here are not too closely packed.  Therefore,  it is not as noisy as most other dim sum restaurants.  You can have a good conversation without shouting at each other (cos in some restaurants, yumcha dim sums can be a very noisy business!!).

Highly recommended.
題外話/補充資料: Dim sum menu for 2x is excellent
2024-04-27
2024-02-18 632 瀏覽
過年期間親友拜年,都是以煎糕款待。一如既往,今年的年糕繼續光顧美心翠園,同樣選擇了蘿蔔糕以及芋頭糕。芋頭糕名為「雙喜燒鵝芋頭糕」,顧名思義,除了固有的臘腸和臘肉外,還用上了燒鵝。事關芋頭糕向來比較容易煎,煮食時間較短,因此定必先煎。未幾已成功煎起第一批糕,表面十分香脆,臘味油香豐厚,燒鵝亦發揮出香味,芋頭更是粒粒鬆化!而「金腿瑤柱蘿蔔糕」竟也很易煎脆,實屬意料之外。蘿蔔依然清甜,臘味和瑤柱的份量亦不少,可是小人覺得粉的比例較之蘿蔔要多。小人自行加入蔥粒,大大提升香氣,眾人都追著來吃!宣布賽果:勝方就是芋頭糕!

香煎芋頭糕

香煎蘿蔔糕

宣布賽果:勝方就是芋頭糕!
下午茶
香煎芋頭糕
香煎蘿蔔糕
哎呀,今次去食這家餐廳,真係有啲意外嘅驚喜添!🍽️ 首先,個竹笙狀元蝦餃啊,真係勁過癮,蝦仔又爽口,彈牙得嚟唔係過鹹,啖啖肉感,一啖入口就知斯文辣少女,個皮薄到透明咁滑,簡直係點心界嘅iPhone!再嚟個雪茄長春卷,見到佢咁錫靚咁金黃,一咬落去又香又鬆脆,雪茄名咁得意,卷住嗰陣咁辏屎又咁rich,只係個「招紙」有啲笨手笨腳,要搞半日先至食得落去~ 炸得啪啪響嘅黃金脆皮糯米豬,啲皮真係做到金黃許願,脆到不得了,層次感強,入面嘅糯米就黏稠得嚟好打得,啖啖肥美。至於燒鵝皇,件件鵝肉都咁有水準,肥而不膩,皮脆肉嫩,伴上啲沙醬,𠵱口真係食得出淋漓盡致,鮑魚伴花菇都做得好有層次,啲鮑魚肉質好好,花菇吸晒啲精華,味道重得黎細膩。飯後啲甜品亦都唔馬虎,個芝麻卷就正,入口即溶,馬蹄糕滑而不膩,杏仁茶暖笠笠又香滑,收尾得嚟又唔會太甜膩,簡直係完美演繹。👌 總括黎講,今日呢一餐啦,真係食得我心花怒放,下次聚會肯定有得諗!🥰
哎呀,今次去食這家餐廳,真係有啲意外嘅驚喜添!🍽️

2024-01-11 717 瀏覽
龍年將至,又是時候準備迎新歲#翠園 隆重推出全新巧手粵饌· 同你共賀新春尖沙咀翠園分行位於星光行呲鄰維多利亞港·可以盡覽香港維港夜景配搭典雅大方裝修·絕對是家庭聚餐首選♡ 豉汁蒸蟠龍鱔賣相霸氣十足的蟠龍鱔·很適合家庭聚餐菜式上枱時相當引人觸目!!蟠龍鱔很考驗師傅功夫·刀巧、火喉控制要到位絕非易事魚肉肥美爽嫩· 一咬下去是滿滿的魚油香同鮮嫩感配上師傅特別調製的豉汁·咸鮮甘香令魚肉生色不少♡椒鹽鮮鮑魚鮑魚香口而彈牙軟腍·配上香蒜椒鹽椒鹽香濃但不會蓋過鮑魚鮮甜·調味配搭盡顯心思♡金沙䱽魚球第一次吃炸䱽魚魚球·非常有創意師傅先起出魚肉然後香炸·再裹上咸蛋黃醬外層香脆惹味而裡面保留肉汁♡海星斑炒3.6牛乳很滑嫩溫柔的菜色· 海星斑去骨再起肉加入牛乳快炒· 令口感細膩嫩滑·亦能突顯魚肉鮮甜♡大澳碎炸雞這個使用了大澳蝦醬, 又有點像台灣的豆乳雞·咸香十足香炸火喉拿捏得很好·外脆內嫩非常滋味用來配酒一定很不錯!
龍年將至,又是時候準備迎新歲
#翠園 隆重推出全新巧手粵饌· 同你共賀新春

尖沙咀翠園分行位於星光行
呲鄰維多利亞港·可以盡覽香港維港夜景
配搭典雅大方裝修·絕對是家庭聚餐首選

♡ 豉汁蒸蟠龍鱔
賣相霸氣十足的蟠龍鱔·很適合家庭聚餐菜式
上枱時相當引人觸目!!
蟠龍鱔很考驗師傅功夫·刀巧、火喉控制要到位絕非易事
魚肉肥美爽嫩· 一咬下去是滿滿的魚油香同鮮嫩感

♡海星斑炒3.6牛乳
很滑嫩溫柔的菜色· 海星斑去骨再起肉
加入牛乳快炒· 令口感細膩嫩滑·亦能突顯魚肉鮮甜

♡大澳碎炸雞
這個使用了大澳蝦醬, 又有點像台灣的豆乳雞·咸香十足
香炸火喉拿捏得很好·外脆內嫩非常滋味
用來配酒一定很不錯!
2024-01-05 568 瀏覽
好耐都未試過約一班朋友lunch去飲茶今日終於有機會 我哋選擇咗翠園因為翠園既蝦餃,我好鍾意食🫣今日食得非常愉快😁想講嗰度啲員工都幾細心我問個員工廁所喺邊度? 佢直程想帶埋我去門口佢驚我唔識路翠園必點蝦餃灌湯餃鮑汁鳳爪春卷熱辣辣棉花雞
聖誕聚會🎄! 冬至聚餐😍! 不知道吃什麼好(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)? 我強烈推介大家試試 美心中菜𝐌𝐀𝐗𝐈𝐌𝐒 𝐂𝐇𝐈𝐍𝐄𝐒𝐄全新推出的👑幸運派對豬𝐋𝐮𝐜𝐤𝐲 𝐏𝐢𝐠呀🤣!!!!!全隻幸運派對乳豬,非常誇張,好有氣派呀😳~乳豬熱辣辣,香噴噴,皮脆肉嫩,充滿肉汁。加上重量十足,一家人或一班朋友分享就最適合囉(≧▽≦)!除了可以單點幸運派對乳豬,也可以試試𝟔位用的滋味小食套餐🎁。包括: 幸運豬、肉鬆黄金脆魚皮、鬆脆雞絲炸春卷、香麻叉燒酥拼香煎蘿蔔糕、瑤柱蛋白炒飯 及 蓮蓉西米焗布甸🍮,超級豐富呀~即問起至下年𝟏月𝟏日🥳,用中銀信用卡兼𝟑日前預訂即可享優惠價呀~❶ 𝟔位用𝐅𝐮𝐧享幸運豬滋味小食套餐 $𝟏𝟒𝟗𝟓❷ 𝟏𝟎位用豐盛派對套餐 $𝟐𝟓𝟑𝟗❸ 𝟏隻幸運豬 $𝟗𝟏𝟖而在𝟏𝟐月𝟐𝟔日或之前消費滿$𝟔𝟎𝟎並完成交易,更可獲𝟑張美心中菜$𝟏𝟎𝟎現金券,指定𝟒日*交易額外賞多𝟑張$𝟏𝟎𝟎現金券,等你下次用哦~* 於𝟏𝟐月𝟏𝟔-𝟏𝟕及𝟐𝟐-𝟐𝟑日期間完成交易可享額外𝟑張美心中菜$𝟏𝟎𝟎現金券,優惠受條款及細則約束以上優惠須受有關條款及細則約束|相片只供參考

❶ 𝟔位用𝐅𝐮𝐧享幸運豬滋味小食套餐 $𝟏𝟒𝟗𝟓
❷ 𝟏𝟎位用豐盛派對套餐 $𝟐𝟓𝟑𝟗
❸ 𝟏隻幸運豬 $𝟗𝟏𝟖

2023-12-08 371 瀏覽
一家人最開心係齊齊整整坐埋一齊食餐飯,無分節日,一家團圓👨‍👩‍👧‍👦 一年四季,原來農作物同海產食材亦會隨住天氣而產生變化。最近入秋天氣開始轉涼,氣候乾燥,呢個時間要滋潤養陰,最適合食當造溫潤食材,例如南瓜、茨實、蘿蔔、五指毛桃等,有助滋養五臟。最近我哋去翠園食嘅餸菜超適合而家入秋食😋

紹興花雕醉雞 🐤
用十年紹興花雕酒,酒味香醇。雞嘅幼滑秘密原來係用咗新鮮三黃雞浸泡約六小時至入味,食完成個人超溫暖! 花膠薑葱雞樅菌🍲呢個超足料!大約有10隻花膠仔,骨膠原之選😚配埋雞樅菌、薑葱等一齊食,超有鑊氣,大人同小朋友都好啱食!

煙燻臘肉燜粗糧🥬
估唔到煙燻臘肉肥而不膩,芋頭同番薯香煎過後再炆,好香椰汁味,醬汁送飯我哋每人食咗一大碗飯呀,超開胃!

海皇秋葵燴南瓜🎃
原隻栗子南瓜加秋葵,賣相一流,配上多種海鮮、南瓜汁等燴至入味,食落粉甜美,佐飯一流,南瓜仲可以護眼㗎!而家惠顧包含本地食材之食品,美心中菜將贊助港幣 $10予新界蔬菜產銷合作社有限責任聯合總社(菜聯社),以支持本地農業發展🙆🏻‍♀️

紹興花雕醉雞 🐤

花膠薑葱雞樅菌🍲