2019-08-14 40 瀏覽
醬料以自助形式供應[原個椰青三黃雞鍋,$168]湯底白雪雪,入面除咗椰子外,仲有其他蔬菜。之後店員會加入三黃雞同埋原個椰青嘅水。滾起後飲一碗湯先,滋養、生津解渴、清涼退火、清甜鮮味[安格斯雪花肥牛,$188]雪花唔算多,但牛味濃郁吸收湯底後更鮮甜[魚皮餃(半份),$48]味道鮮甜,皮亦夠煙韌[夜市炸臭豆腐,$48]炸得鬆化,但略嫌唔夠「臭」[蕃薯苗,$38]火鍋餐廳比較少見有蕃薯苗,都幾新鮮[寛粉條,$38]火鍋必食寬粉!煙煙韌韌,非常好食[烏龍茶/蜂蜜綠茶,$26/支]解膩一流宵夜時間配料半價,抵好多!下次可以黎食
醬料以自助形式供應

[原個椰青三黃雞鍋,$168]

[安格斯雪花肥牛,$188]
雪花唔算多,但牛味濃郁
吸收湯底後更鮮甜

[魚皮餃(半份),$48]
味道鮮甜,皮亦夠煙韌

[夜市炸臭豆腐,$48]
炸得鬆化,但略嫌唔夠「臭」

[蕃薯苗,$38]
火鍋餐廳比較少見有蕃薯苗,都幾新鮮

[寛粉條,$38]
火鍋必食寬粉!煙煙韌韌,非常好食

[烏龍茶/蜂蜜綠茶,$26/支]
解膩一流

宵夜時間配料半價,抵好多!下次可以黎食
2019-08-09 28 瀏覽
港式火鍋吃得多,今晚與朋友路過崇光,看見旁邊的澳門逸園中心三樓有間叫做老鍋台式火鍋, 由於之前未有試過, 便上去見識一下。電梯門一開,看見牆上有很多名人合照相片, 入口處玻璃門上更貼上了很多獲獎的label, 既然有那麼多信心的保証, 便進去試試。湯底的名稱頗為特別,例如有膠原蛋白美人鍋、 尚膳養生鍋和老饕酸菜白肉鍋等等, 但因正值夏天, 我們揀選了 一個瑤柱海皇冬瓜鍋。火鍋湯裏內容豐富,計有鮮蝦 、蟹柳、雞肉粒、帶子、 夜香花 、金華火腿粒 和冬瓜塊等等, 湯味鮮甜。火鍋配料方面, 叫了牛肩肉, 每片切得並不太薄, 帶有肉味而且 很有質感。 甜不辣煙煙韌韌的連酸辣醬上, 就算不放湯也可以直接吃。 皮蛋貢丸, 看名稱以為是豬肉丸內藏有一 顆皮蛋粒, 但原來內有乾坤, 咬開裏面竟然是 爆汁灌湯餃餡加碎皮蛋, 十分新奇 而且好吃 。 新鮮炸響鈴卷 , 根據餐牌介紹只需浸湯三秒,果然沒有介紹錯, 因為落湯三秒後立刻撈上嚟吃, 響鈴本身脆脆的質地仍然存在, 而因為有少許湯附著的原因, 又不會一咬下散碎, 而且腐竹味亦很濃厚。 蕃藷苗非常新鮮嫩口,而新竹米粉就算浸在湯中久了還很彈口。 米粉中滲入
湯底的名稱頗為特別,例如有膠原蛋白美人鍋、 尚膳養生鍋和老饕酸菜白肉鍋等等, 但因正值夏天, 我們揀選了 一個瑤柱海皇冬瓜鍋。火鍋湯裏內容豐富,計有鮮蝦 、蟹柳、雞肉粒、帶子、 夜香花 、金華火腿粒 和冬瓜塊等等, 湯味鮮甜。火鍋配料方面, 叫了牛肩肉, 每片切得並不太薄, 帶有肉味而且 很有質感。 甜不辣煙煙韌韌的連酸辣醬上, 就算不放湯也可以直接吃。 皮蛋貢丸, 看名稱以為是豬肉丸內藏有一 顆皮蛋粒, 但原來內有乾坤, 咬開裏面竟然是 爆汁灌湯餃餡加碎皮蛋, 十分新奇 而且好吃 。 新鮮炸響鈴卷 , 根據餐牌介紹只需浸湯三秒,果然沒有介紹錯, 因為落湯三秒後立刻撈上嚟吃, 響鈴本身脆脆的質地仍然存在, 而因為有少許湯附著的原因, 又不會一咬下散碎, 而且腐竹味亦很濃厚。 蕃藷苗非常新鮮嫩口,而新竹米粉就算浸在湯中久了還很彈口。 米粉中滲入了火鍋湯的鮮甜味, 十分可口。 火鍋店的食物非常新鮮和湯底的味道鮮甜,所以大部分放入火鍋的食物,根本不需要沾上任何醬汁中。 埋單的時候才留意到,原來星期日至星期四晚上9時半後來吃,有超過40多款新鮮火鍋食材都半價, 認真抵食。 另外如果平時有買開御茶園的樽裝冷山茶王來喝的話, 如果買滿十元, 可帶同收據前來, 因為如果在這食店惠顧滿三百元加上那收據,就會送雪花一口牛粒或極品黑毛豬梅肉一客。 可惜我坐下來才看到此宣傳介紹, 否則可免費嘗試此店的黑毛豬梅肉。
2019-08-04 48 瀏覽
地方比尖沙咀分店細,裝修大致一樣,都係以中國風為主,可惜服務態度並無尖沙咀分店好,個個都好好似趕收工,但係明明只有三份一既客人。長期幫襯老撾,係為咗佢嘅麻辣湯底,但係銅鑼灣間分店真係唔好食,一如以往叫咗個中辣既麻辣湯底,以往10分鐘都未會好辣,再過一陣就開始會感受到辣,但係今次真一啲辣都無,一道懷疑自己係咪已經去到食神級辣既地步,唯有要求加辣啦,都係得小小辣,成煲湯底好似味精得個咸🤢今次好失望,就算其他火煱配料正正常常都無胃口啦,食台灣火鍋為既就係麻辣湯底,湯底都唔好其他都變得唔重要啦

2019-07-07
$200 (宵夜)
2019-08-03 27 瀏覽
台式餐廳除 o左食物要正宗好似台灣一樣 ge 好服務都好重要呢依間台式火鍋就做得到 la又好食, 服務又好~湯底揀 o左瑤柱海皇冬瓜鍋真係用 o左大半個冬瓜, 好有份量而且材料好豐富 aho吾單止有瑤柱, 仲有大蝦, 蟹柳同帶子非常多海鮮, 難怪十分鮮甜食火鍋之前要品嘗一下台式小食鹽酥雞好酥脆, 雞肉嫩滑我都幾中意食內臟 ge牛肚絲真係好入味辣得 o黎麻, 麻辣得過癮食 o左一陣, 火鍋配料就上 lu特級美國安格斯雪花肥牛紋理細緻肥瘦適中, 肉質非常柔嫩!綜合手工丸拼盤有好 5 款第 1 隻係梅菜豬肉丸, 有梅菜 ge 咸香風味之後兩款係中間有餡 ge 丸分別係流心咸蛋黃豬肉丸同芝士牛肉丸咬開就有濃郁咸蛋黃或芝士流出 o黎, 好正後面係蝦丸同墨魚丸,好新鮮彈牙呢咸蛋黃炸魚皮勁香脆就 gum 食都唔會好咸不過我就會好似食響鈴 gum 浸一浸湯先整到佢半脆先食~依個係半份 ge 鮮做極品水餃係自家制 ge 豬肉水餃皮薄餡靚, 包得好有水準新鮮脆骨腩口厚身好爽實而且魚肉好鮮甜蘭花苗係我第一次食翠綠色好 fresh 呢個莖比較粗身, 口感結實有咬口最右邊係我杯杞子杭菊露真係落足菊花呢, 解渴之
台式餐廳除 o左食物要正宗
好似台灣一樣 ge 好服務都好重要呢
依間台式火鍋就做得到 la
又好食, 服務又好~

湯底揀 o左瑤柱海皇冬瓜鍋
真係用 o左大半個冬瓜, 好有份量
而且材料好豐富 ah
o吾單止有瑤柱, 仲有大蝦, 蟹柳同帶子
非常多海鮮, 難怪十分鮮甜

火鍋之前要品嘗一下台式小食
鹽酥雞好酥脆, 雞肉嫩滑

我都幾中意食內臟 ge
牛肚絲真係好入味
辣得 o黎麻, 麻辣得過癮

食 o左一陣, 火鍋配料就上 lu
特級美國安格斯雪花肥牛紋理細緻
肥瘦適中, 肉質非常柔嫩!

綜合手工丸拼盤有好 5 款
第 1 隻係梅菜豬肉丸, 有梅菜 ge 咸香風味
之後兩款係中間有餡 ge 丸
分別係流心咸蛋黃豬肉丸同芝士牛肉丸
咬開就有濃郁咸蛋黃或芝士流出 o黎, 好正
後面係蝦丸同墨魚丸,好新鮮彈牙呢

咸蛋黃炸魚皮勁香脆
就 gum 食都唔會好咸
不過我就會好似食響鈴 gum 浸一浸湯先
整到佢半脆先食~

依個係半份 ge 鮮做極品水餃
係自家制 ge 豬肉水餃
皮薄餡靚, 包得好有水準

新鮮脆骨腩口厚身好爽實
而且魚肉好鮮甜

蘭花苗係我第一次食
翠綠色好 fresh 呢
個莖比較粗身, 口感結實有咬口

最右邊係我杯杞子杭菊露
真係落足菊花呢, 解渴之餘又下火
講起飲品, 原來買支御茶園飲品就有 o野送
可以送一客雪花一口牛粒或者黑毛豬肉, 早 d 知就好 la
不過我食完依家買都仲可以抽獎, 送台灣機票呢

最後食 o左個好滑溜 ge 稻庭烏龍麵
食到飽飽好滿足~
2019-08-01 32 瀏覽
台式火煱已經成了香港美食的一部分了,老鍋在銅鑼灣都有兩間分店,一定book到枱!冲繩黑糖烏梅汁($28/杯),酸甜適中,牙齒不會痛。杞子杭菊露($28/杯)口感清爽。茶芥醬料($20/位)區在角落,沙茶醬放了花生,蠻不錯的。瑶柱海皇冬瓜鍋($198)很大的冬瓜,沒想到也可以用來做火煱湯底,可以消消暑,上面還有蝦子、帶子、蟹柳、雞肉,店家會幫忙切開,先喝湯再火煱,湯頭清甜,如果加蛤蜊就好,冬瓜可以放久一點才吃,會更稔更入味。特級美國安格斯雪花肥牛($188)油花分佈均勻,肉質上乘,好吃!咸蛋黄炸魚皮($68)即造小食,口感鮮脆,咸蛋黄味道濃郁。菜苗雜菌餃($48/4隻)餡料已預先炒好,所以放湯一分鐘就夠了,有家的感覺,別有一番風味。蕃薯苗($38)份量不少,跟湯底很搭,有沾上瑶柱絲。甜不辣($38)有嚼勁,也可以放湯吃,令我想起台灣的味道。寬粉條($38)

茶芥醬料($20/位)區在角落,沙茶醬放了花生,蠻不錯的。

瑶柱海皇冬瓜鍋($198)

咸蛋黄炸魚皮($68)即造小食,口感鮮脆,咸蛋黄味道濃郁。

蕃薯苗($38)份量不少,跟湯底很搭,有沾上瑶柱絲。

甜不辣($38)有嚼勁,也可以放湯吃,令我想起台灣的味道。

寬粉條($38)

今日收工來銅鑼灣打邊爐,如果講台式火鍋,試過咁多間,我暫時最鐘意老鍋,而且佢地不時有優惠。銅鑼灣有兩間分店,呢間比較方便我地,就喺巴士站旁邊嘅澳門逸園中心。我地被安排到卡座,從大玻璃可以望到希慎。呢間分店面積唔算大,裝修都幾特別,好有中國風,古色古香。大部份傢具都係木製,好有質感。醬油、茶芥 20/位原個椰青三黃雞鍋 168呢個鍋底唔知係咪新嘅呢,之前冇留意佢地有,質素唔錯喎,唔一定要下下酸菜白肉、麻辣鍋咁,有多個選擇。首先店員上左湯底,裡面本身有粟米、紅棗、椰肉、冬菇、蔥等材料。三黃青雞係另上,即場幫我地落鍋。雞件啖啖肉,唔算話好肥之後會以原個椰青加入湯底,真材實料湯底滾起之後,可以飲番幾碗先開始打邊爐。呢個湯底有明顯椰青水味嘅味道,非常清甜粟米有七件,漲卜卜,好甜嘅。甜不辣 38話明台式火鍋,梗係唔少得呢D小食,點左個甜不辣,又幾好食喎。一份四件,即製,外面少少脆,口感幾煙韌,沾少少酸辣醬特級安格斯雪花肥牛 188好多時打邊爐點牛肉,都要睇彩數,so far我食過幾次,以呢次質素最好。牛肉雪花均勻,入到口仲好軟腍,完全唔會韌,而且仲有肉味山竹鮮牛丸 58一籠四粒牛肉丸,擺盤幾靚。山

我地被安排到卡座,從大玻璃可以望到希慎。

醬油、茶芥 20/位

原個椰青三黃雞鍋 168

三黃青雞係另上,即場幫我地落鍋。雞件啖啖肉,唔算話好肥

之後會以原個椰青加入湯底,真材實料

粟米有七件,漲卜卜,好甜嘅。

甜不辣 38

特級安格斯雪花肥牛 188

山竹鮮牛丸 58
一籠四粒牛肉丸,擺盤幾靚。山竹墊底,牛肉丸裡面仲有馬蹄粒,肉丸彈牙,唔會好似點心嘅牛肉丸咁腍pat pat鬆哂。

鮮炸響鈴卷

一份四件,好大卷,外層薄脆,即食又得,放入湯底都得。

蘭花苗 42

寬粉條 38
粉條份量不少,外表晶瑩,口感幾煙韌,不錯吃
鐘意佢地仲有個撈,方便淥粉麵。

杞子杭菊露 28/杯
杭菊露清潤,而且足料,而家打邊爐都好少再飲汽水類了。

見到近門口位置擺放左好多御茶園嘅產品,原來有promotion,8月31號前買御茶園冷山茶王產品,可以參加台灣兼阿里山專車賞茶旅遊抽獎,同埋拎住收據來老鍋,食滿300蚊(基本上一定得),會送雪花一口牛粒/極品黑毛豬梅肉,其實真係抵喎
2019-07-30 27 瀏覽
今日同女朋友慶祝生日,女朋友就話想食火鍋,但係銅鑼灣邊度有好食嘅火鍋呢,好多台式嘅火鍋我哋已經食過,但今次嚟嘅呢間係我驚朋友極力推介,哇食到有一種係台灣嘅味道🤔餐廳座位非常之歡堂,坐得亦都非常之舒服,食嘢嘅時候完全感受到一種私人嘅空間,因為好多時候我哋喺香港去一啲嘅火鍋店舖大部份嘅座位都係好接近台式瑤柱冬瓜海鮮鍋,台灣火鍋同一般火鍋最唔同嘅就係將火鍋配料放入鍋裏之前大家係會先飲用湯底,呢個湯底非常知足了,有一大個冬瓜,湯底非常之鮮甜,其他海鮮亦都非常之好食炸一口豆腐,外脆內裏超級滑,炸嘅時間亦都剛剛好牛小排肉味非常之香濃,大概落去10秒左右就食得自家製韭菜餃,韭菜分量非常多,令到食嘅時候大量湯汁爆出食火鍋點會少得響鈴,三四秒即刻攞返上嚟一啖咬落去香脆之餘亦都吸收左湯嘅精華菠菜非常之香甜,食得出係非常之新鮮

炸一口豆腐,外脆內裏超級滑,炸嘅時間亦都剛剛好

牛小排肉味非常之香濃,大概落去10秒左右就食得

自家製韭菜餃,韭菜分量非常多,令到食嘅時候大量湯汁爆出

菠菜非常之香甜,食得出係非常之新鮮
一班朋友最適合就是打邊爐~ 是夜和朋友去了Sogo旁的澳門逸園中心老鍋台式火鍋,環境不錯,古色古香吃火鍋之餘也有台式夜市小食,點了一份鹽酥雞,想不到也很有水準,吃起來酥脆又有肉汁夏日火鍋湯底首選當然是瑤柱海皇冬瓜鍋,有不少海鮮在內,湯底清甜滋潤,正好在炎夏降降火。滾起後店員幫忙將冬瓜切開 ,方便品嚐吸飽湯汁的瓜肉這碟安格斯雪花肥牛顏色和雪花紋都很漂亮,充滿濃郁的牛味這個拼盤包含了很多特色的手工丸類,有梅菜豬肉丸、黃金咸蛋王豬肉丸、蝦丸、墨魚丸和芝士牛肉丸黃金咸蛋王豬肉丸咬開呈流心狀自家鮮做極品水餃也很鮮味,皮薄餡靚咸蛋黃炸魚皮是必點,一口有齊炸魚皮的香味與鹹蛋香,相當脆口吃不停!脆骨腩片肉質爽脆,有嚼勁而且少骨,口感一流。不忘也要吃新鮮蔬菜🥬新竹米粉吸飽湯汁後非常好吃飲品點了冰涼的坑菊露,清甜降燥,是打邊爐的好拍檔看飲品Menu時見到餐廳有超值優惠,8月底前來可以帶上購買 $10 御茶園冷山茶王的收據,惠顧滿$300 便送雪花一口牛粒或極品黑毛豬梅肉,而且還可以參加台灣旅游大抽獎~

這碟安格斯雪花肥牛顏色和雪花紋都很漂亮,充滿濃郁的牛味

黃金咸蛋王豬肉丸咬開呈流心狀

自家鮮做極品水餃也很鮮味,皮薄餡靚

新竹米粉吸飽湯汁後非常好吃

飲品點了冰涼的坑菊露,清甜降燥,是打邊爐的好拍檔

• 瑤柱海皇冬瓜鍋
  • 安格斯雪花肥牛
  • 手工丸
  • 咸蛋黃炸魚皮
  • 新竹米粉
2019-07-18 33 瀏覽
老鍋台式火鍋,首創美人鍋和養生鍋,之前在銅鑼灣京都廣場店食過,印象唔錯。老鍋台式火鍋 由台灣經驗廚師主理,賣點在於新鮮湯料和天然食材。夏日炎炎,本來對食火鍋興趣大減,但想起老鍋台式火鍋有的解暑瑤柱海皇冬瓜鍋,加上銅鑼灣軒尼詩道澳門逸園中心3樓另有分店,就專程來試試。進門感覺逸園店面積不算很大,但佈置簡潔,環境舒適。老鍋台式火鍋有多款養生鍋和美人鍋選擇,如原個椰青三黃雞鍋、瑤柱海皇冬瓜鍋、尚善養生鍋、 膠原蛋白美人鍋和老饕酸菜白肉鍋等等。至於火鍋配料亦非常豐富,而且都是選用新鮮食材,有極上靚牛肉如美國雪花肥牛、霜降牛和安格斯牛小排等。海鮮類型亦有很多選擇,如聖子皇、象拔蚌、南非鮑魚、海蝦和新鮮花蛤等。另外亦有多款自家製丸類及餃類,還有健康蔬菜和各式小食供應。飲品方面有多款台灣啤酒、汽水、烏梅汁和杭菊露。醬料方面亦有多款選擇,可自行調製配搭。坐下叫了解暑的瑤柱海皇冬瓜鍋,小食甜不辣和鹹蛋炸魚皮,火鍋配料叫了安格斯雪花肥牛、脆骨腩片、響鈴卷、蘭花苗、菠菜苗和新竹米粉。瑤柱海皇冬瓜鍋,材料豐富,原個冬瓜放在鍋底,瓜頂放了原隻蝦肉、蟹柳、新鮮帶子和金華火腿。冬瓜中間滿是雞肉、瘦肉、瑤柱和上湯。先

瑤柱海皇冬瓜鍋,材料豐富,原個冬瓜放在鍋底,瓜頂放了原隻蝦肉、蟹柳、新鮮帶子和金華火腿。冬瓜中間滿是雞肉、瘦肉、瑤柱和上湯。先行將冬瓜鍋加熱,由於原個冬瓜好大個,侍應會代為將冬瓜在鍋中解體切割,方便客人享用。火鍋前,先行吃一口清湯,果然十分清甜。

小食鹹蛋炸魚皮和甜不辣,都是即叫即做,上枱時熱辣辣。鹹蛋炸魚皮尤其好味道,鹹蛋黃漿滲在香脆魚皮表面,十分香口惹味。

安格斯雪花肥牛,色澤鮮紅搶眼,肉滑鮮嫩,牛味濃郁,入口即溶,好味道。

脆骨魚腩切成條狀,魚腩灼熟後,果然十分爽口,魚腩肉新鮮彈牙,魚肉鮮甜。

響鈴卷也是即炸的,上枱時仍熱辣辣,可以即食,十分鬆脆,亦可以放在鍋中輕輕一灼,滲一下上湯再食,另有一番風味。

菠菜苗和蘭花苗都新鮮翠綠,是上選蔬菜。

至於新竹米粉,米粉十分幼細,在火鍋中輕輕一灼即熟,米粉爽口彈牙,好食又飽肚。
2019-07-17 36 瀏覽
香港人一年四季都喜歡「打邊爐」吃火鍋,筆者當然也不例外,不過成日食粵式火鍋,感覺有點悶,今晚就一於轉轉新意思,一家人去食台式火鍋。這間叫「老鍋」嘅台式火鍋店,由 30 年經驗的台灣廚師主理,聽說連發哥發嫂都幫襯過!餐廳位於軒尼詩道 525 號澳門逸園中心 3 樓,佈置以中國風為主調,裝潢精緻、古色古香,令人有置身台灣火鍋店的錯覺。入座後先點湯底,店裡的湯鍋,共有 6 款可供選擇,除了 4 款慣常供應嘅鍋底,包括麻辣鍋、酸菜白肉鍋、美人鍋及養生鍋外,還有 2 款期間限定嘅瑤柱海皇冬瓜鍋同原個椰青三黃雞鍋。至於火鍋料方面,項目亦不少,有精選肉類、時令海鮮、手工丸類、餃類、豆品類、新鮮蔬菜、麵食類和一系列巧手小食等。另外茶芥及醬料就以人頭計,每位 $20。湯底揀左瑤柱海皇冬瓜鍋 ($198),而配料方面就點左雪花肥牛、脆骨腩、手工丸拼盤、極品水餃、響鈴卷、炸魚皮、蔬菜和麵食,另外再加兩款小食同杭菊露。冬瓜鍋用料非常豐富,除了面頭的蟹柳、帶子、鮮蝦和甘香嘅雲腿外,鍋底內還藏有不少嫩滑雞肉和瑤柱等。 湯頭十分清甜,油份不多 ,醇清中帶鹹香。小食揀左鹽酥雞 ($68) 同甜不辣 ($38),鹽酥雞
小食揀左鹽酥雞 ($68) 同甜不辣 ($38),鹽酥雞咬落完全唔覺油膩,肉質嫩滑而且香脆可口。甜不辣以新鮮鯛魚打出綿密魚漿炮製,食落外酥內嫩,口感極佳!建議食之前蘸少許酸甜醬汁,有畫龍點睛嘅效果。
特級美國安格斯雪花肥牛 ($188),牛肉絕對是打邊爐不可少,呢碟肥牛嘅油花分布既細密又平均,肉色潤澤,賣相很不錯,放入滾湯中灼至半生熟便可以撈起,入口幼嫩滑溜,脂香撲鼻,牛迷必試。
新鮮脆骨腩 ($88),啲鯇魚腩真係好脆,肉質好彈牙,唔腥又新鮮!
綜合手工丸拼盤 ($108) 拼盤有墨魚丸、蝦丸、流心咸蛋黃豬肉丸、梅菜豬肉丸同芝士牛肉丸。流心豬肉丸做得很有水準,食落夠鬆軟又有肉汁,加上咸蛋黃的油香滲曬落肉丸入面,一啖咬落去,濃厚嘅流心蛋黃湧出,口感非常過癮!另外芝士牛肉丸亦很值得推介,丸心釀滿幼滑 Creamy 的芝士,食落去的啲芝士會爆出來,芝味同牛香味融為一體,真係令人回味無窮。
自家鮮做極品水餃 ($48/半份) 亦做得相當不錯,水餃以豬肉餡為主,份量落得很重手,皮薄餡鮮,令人食指大動。
三秒響鈴卷 ($68),響鈴卷以特選的優質腐皮製作,即叫即炸,放進湯內泡 3 秒就要拿起,入口外軟內脆,加上沾滿了美味的湯底,滋味誘人,推薦!
咸蛋黃炸魚皮 ($68) 魚皮同樣是新鮮即炸,鹹蛋黃均勻地沾滿每一片魚皮,食落又薄又香脆,而且調味亦剛好,不會死鹹。
打邊爐又點可以無菜,揀左蘭花苗 ($42) 同菠菜苗 ($42),蘭花苗甜嫩又有菜味,而菠菜苗亦很新鮮爽脆,放在湯鍋中吸收味道一流!
麵食揀左新竹米粉 ($38) 同稻庭烏龍麵 ($48),新竹米粉比平時食慣的大陸米粉幼滑得多,入口好鬆,又有嚼勁。稻庭烏龍麵麵身夠幼,入口滑溜柔軟。
最後當然不少得點些飲品,呢款杞子杭菊露 ($28/杯) 據說是每天新鮮煲製,可以明目養肝,打邊爐用來降火剛剛好。
臨走時發現餐廳原來做緊優惠,凡於星期日至四晚上九點半後入座,超過40款精選食材,包括是日海鮮、肉類、飲品均一律半價,睇嚟可以搵晚再嚟食宵夜。
2019-07-16
3K
2019-07-16 27 瀏覽
雖然外邊氣溫30幾度,絕無阻礙我們食火鍋的興緻。中式火鍋有點厭倦,台式火鍋是我們的新寵兒。原個椰青三黃雞鍋用原個椰青水混合湯底,味道清甜。三黃雞肉質特別嫩滑,啖啖滋味。雪花肥牛軟腍的肉質非常美味。脆骨腩味道鮮甜,啖啖肉,真的好脆口。手工丸拼盤/極品水餃水餃大大粒,餡料夠豐富。不同口味的手工丸,粒粒彈牙。點了數款小吃,有鹽酥鷄,一口豆腐和咸蛋黃炸魚皮,全部都是誘人的,惹味十足。蕃薯苗/菠菜苗蔬菜新鮮,健康之選。另試了兩款粉麵類,稻庭烏龍麺和新竹米粉。烏龍麵跟烏冬沒有分別,煙韌有嚼口。新竹米粉爽口,難怪咁出名。

雖然外邊氣溫30幾度,絕無阻礙我們食火鍋的興緻。
中式火鍋有點厭倦,台式火鍋是我們的新寵兒。

原個椰青三黃雞鍋
用原個椰青水混合湯底,味道清甜。
三黃雞肉質特別嫩滑,啖啖滋味。

雪花肥牛
軟腍的肉質非常美味。

脆骨腩
味道鮮甜,啖啖肉,真的好脆口。

手工丸拼盤/極品水餃
水餃大大粒,餡料夠豐富。
不同口味的手工丸,粒粒彈牙。

蕃薯苗/菠菜苗
蔬菜新鮮,健康之選。

新竹米粉爽口,難怪咁出名。

2019-07-15
2019-07-13 20 瀏覽
數月前和友人光顧過另一分店,今晚就來這間分店再吃。原隻椰青三黃雞鍋侍應將一個新鮮椰青的水,倒入以紅蘿蔔、粟米和椰子肉的湯底內,再加入雞件,待湯㡳再滾起,便先喝一碗湯,湯內椰香味道十足。安格斯牛肉脂肪分佈平均,牛肉味道十足。夜市一口豆腐椒鹽炸過的豆腐,非常香口,作為前菜很適合。山竹鮮牛丸牛肉球彈性十足,肉味亦濃,以點心的牛肉丸來作火鍋配料又幾新穎。響鈴卷吸湯能力很強,豆味十足。菠菜苗爽口鮮嫩。烏龍麵只需滾一分鐘,煙煙靱靱,就可以進食。烏梅汁不會過甜,酸味溫和。
數月前和友人光顧過另一分店,今晚就來這間分店再吃。

原隻椰青三黃雞鍋

安格斯牛肉
脂肪分佈平均,牛肉味道十足。

夜市一口豆腐
椒鹽炸過的豆腐,非常香口,作為前菜很適合。

山竹鮮牛丸

響鈴卷
吸湯能力很強,豆味十足。

菠菜苗
爽口鮮嫩。

烏龍麵
只需滾一分鐘,煙煙靱靱,就可以進食。
烏梅汁
不會過甜,酸味溫和。
2019-07-13 27 瀏覽
小編最愛吃火鍋😍一直想試這間台式火鍋🍲經過銅鑼灣就捉緊機會入去試‼️💓。🌈原個椰青三黃雞鍋 $168見到這個簡直心心眼😍好少打邊爐湯底加入椰子元素🥥有整個新鮮椰青水+雞件👉🏻椰子雞湯Done✅飲落去好清新鮮甜 完全可以當湯飲而不口渴 椰子配雞呢個組合估唔到咁夾🥰原汁原味 推介湯底👍🏻。🌈麻辣牛肚絲 $58牛肚煮得好琳 麻辣口味令牛肚顯得更惹味👍🏻。🌈特級美國安格斯雪花肥牛 $188牛肉都幾大片 脂肪花紋分佈好靚😚肉味甚濃 食落去有入口即融嘅感覺😍。🌈綜合手工丸拼盤 $108手工丸好大粒而且不同口味 可以逐個試 最愛牛肉丸+蝦丸 勝在牛肉味重丶口感彈牙 墨魚丸入面驚喜地發現有流心芝士😚🧀。🌈鹹蛋黃炸魚皮 $68鹹蛋黃嘅配搭永遠冇得輸😎鹹蛋黃平均分佈於整個炸魚皮 脆口兼惹味 不會過分油膩🤗

🌈原個椰青三黃雞鍋 $168

🌈麻辣牛肚絲 $58
牛肚煮得好琳 麻辣口味令牛肚顯得更惹味👍🏻

🌈特級美國安格斯雪花肥牛 $188

🌈綜合手工丸拼盤 $108

🌈鹹蛋黃炸魚皮 $68

2019-07-10 23 瀏覽
放工後到銅鑼灣逛逛, 走累了朋友帶我來到最近火爆的老鍋台式火鍋 享用了一頓美味的台式打邊爐。瑤柱海王冬瓜鍋清甜的冬瓜高湯裏有瑤柱,火腿,蝦肉,蟹棒等,鮮味非凡。夜市一口豆腐, 台灣美食,豆腐炸的酥酥脆脆,裡面熱騰騰,滑滑嫩嫩,非常可口。脆骨腩片, 新鮮的脆肉皖魚切成長條,燙 3、 4分鐘, 爽口彈牙。手工丸類併盤拼盤裡有 墨魚丸 +蝦丸+流心鹹蛋黃豬肉丸和梅菜豬肉丸。 純手工肉丸,有創新的流心鹹蛋黃豬肉丸;傳統改革的有梅菜豬肉丸,全部都真材實料,新鮮彈牙, 我個人非常的喜歡。鹹蛋炸魚皮新鮮炸出來的魚皮金香酥脆, 配上鹹蛋黃醬真的是 一口接一口停不下來。 這個比我在新加坡買的鹹蛋魚皮 更好吃。蘭花苗第一次吃到蘭花苗,看似以為非常的硬, 但是煮熟出來的時候, 軟軟的非常的好吃。烏龍條, 就是我們說的烏冬, 滑滑軟軟的 好吃。烏梅汁, 冰涼酸甜的烏梅汁, 解渴又好喝。

瑤柱海王冬瓜鍋
清甜的冬瓜高湯裏有瑤柱,火腿,蝦肉,蟹棒等,鮮味非凡。

手工丸類併盤

鹹蛋炸魚皮

蘭花苗

烏龍條, 就是我們說的烏冬, 滑滑軟軟的 好吃。

烏梅汁, 冰涼酸甜的烏梅汁, 解渴又好喝。

• 雜丸拼盤
  • 瑤柱冬瓜鍋
  • 鮮炸響鈴
2019-07-09 25 瀏覽
學期末約同事 一起吃火鍋, 好好慰勞大家和自己整個學期辛苦工作, 我們選了老鍋台式火鍋,這也是我第一次幫襯。瑤柱海皇冬瓜鍋用料十足的瑤柱海王冬瓜鍋,賣相漂亮, 而且裡面的瑤柱十分之多, 另外有鮮雞肉,蝦肉,蟹棒等,湯很清甜好喝,我們每一個人都喝了兩大碗才開水打邊爐。鹽酥雞酥香的外皮包裹著裡面嫩嫩多汁雞肉, 非常不錯的鹽酥雞。安格斯雪花 看看圖片就知道是上等的 安格斯牛肉片, 脂肪 分布平均, 燙一燙, 入口滑溜,牛味十足。手工丸類拼盤有墨魚丸,蝦丸,流心鹹蛋黃豬肉丸,梅菜豬肉丸四款, 全部都是自家製, 爽口彈牙, 極力推介。自家鮮做極品水餃廣東口味水餃,水餃裏面有豬肉,蝦,雲耳等, 非常爽口。蕃薯苗 洗得乾淨, 蕃薯苗新鮮, 鮮嫩無渣。寬粉條, 這個用來打邊爐一流, 煮久了也還是一樣的QQ。烏梅汁酸酸甜甜,冰冰涼涼, 很適合打邊爐時飲用

瑤柱海皇冬瓜鍋

鹽酥雞
酥香的外皮包裹著裡面嫩嫩多汁雞肉, 非常不錯的鹽酥雞。

安格斯雪花

手工丸類拼盤

自家鮮做極品水餃
廣東口味水餃,水餃裏面有豬肉,蝦,雲耳等, 非常爽口。

蕃薯苗
洗得乾淨, 蕃薯苗新鮮, 鮮嫩無渣。

寬粉條, 這個用來打邊爐一流, 煮久了也還是一樣的QQ。

烏梅汁
酸酸甜甜,冰冰涼涼, 很適合打邊爐時飲用

• 瑤柱海王冬瓜鍋
  • 手工丸類拼盤