2022-08-28
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$ 980 / lunch set📍Address: 舍Homakase, Causeway Bay餐廳以傳統日係木系風裝修,感覺非常慢活寫意,享受一下兩個小時嘅Omakase,餐廳採用每日由空運抵港嘅新鮮刺身,所以質素有一定嘅保證。午市分別包括前菜、六款刺身以、六款壽司及飯後甜品。前茶分别有沙律🥗同埋柚子汁瑤柱茶碗蒸,個人好中意個茶碗蒸,入面有瑤柱絲、香菇、燒年糕等等,加上柚子汁,清新鮮甜。六道刺身🐟第一道係薄切左口魚拼裙邊,師傅用上2種做法,首先可以點竹炭鹽食,另可加紫蘇花配上酸汁食,呢種食法可以食出魚質新鮮。第二道北海道蠔,肥美creamy,海水味🌊第三道石垣貝,上枱仲係新鮮郁緊,用青檸汁提升石垣貝的鮮甜味。第四道燒帶子,一定要趁熱食,包住脆紫菜真係好正!第五道北海道八爪足係由深海八爪魚🐙超長的鬚整成,慢煮加入柚子胡椒汁而成,入軟身不靭。第六道煙綞鰹魚,以煙醺方式帶出魚香,加上土佐醋啫喱及炸蔥絲,入口清新。壽司🍣赤貝非常爽脆,燈光下反映出橙紅嘅透亮。金目鯛用火炙方式,燒香魚皮再加上燒烏魚子粉,入口油香滿溢😎深海池
六道刺身🐟
壽司🍣
赤貝非常爽脆,燈光下反映出橙紅嘅透亮。金目鯛用火炙方式,燒香魚皮再加上燒烏魚子粉,入口油香滿溢😎深海池魚同樣出色。甜蝦四重奏,甜蝦、新鮮打成既蝦膠、蝦膏再加上櫻花蝦粉,真係鮮甜十足。蔥拖羅薄脆,鱈魚片上再加上拖羅蓉,同埋千本漬京蔥,非常香口。日本海膽杯,係全個omakse 既highlight,入口creamy鮮甜✨最後既魚湯係師傅月6個小熬出來既魚精同埋雪糕,大滿足!