2023-04-05 3621 瀏覽
📍WAN CHAI - HONG KONG📍#和哥叉燒聽講呢度名物黎🔥肉一夾就散就種咁淋,蜜糖又無話太甜會搶加埋佢半肥瘦厚切👍🏻 呢碟重好夠熱但我覺得的確貴左少少..#籠仔鮮蟹肉三鮮蒸飯講真我地幾中意個飯🤪 佢有齊哂瑤柱、蝦乾、銀魚仔、魷魚、櫻花蝦、蟹肉🦀勁大隻蝦乾,整體都幾鮮。同行友人話偏淡,但我就覺得岩岩好。😗#順德生燒銅盤三黃雞 一攞上黎熱辣辣咁真係要叫個飯黎送🤪佢好似沙薑雞咁樣,但佢今次俾我位置會肥少少,相對係滑d嘅。雞皮位都多,我就勁愛嘅,介意嘅朋友要留意下喇🤓我晚市黎都幾爆場,講真坐得都算幾迫嫁。價錢黎講都算中高,不過我就覺得幾好食,抵唔抵就見仁見智啦~————————————————————————#和哥叉燒💰HKD : 98 (6件)💰HKD : 188(12件)#籠仔鮮蟹肉三鮮蒸飯💰HKD : 198#順德生燒銅盤三黃雞 💰HKD : 158📍船記 (灣仔)灣仔船街1-7號寶業大廈地下1號舖及1樓
📍WAN CHAI - HONG KONG📍
#和哥叉燒
聽講呢度名物黎🔥
肉一夾就散就種咁淋,蜜糖又無話太甜會搶
加埋佢半肥瘦厚切👍🏻 呢碟重好夠熱
但我覺得的確貴左少少..

#籠仔鮮蟹肉三鮮蒸飯

#順德生燒銅盤三黃雞
一攞上黎熱辣辣咁真係要叫個飯黎送🤪
佢好似沙薑雞咁樣,但佢今次俾我位置會肥少少,相對係滑d嘅。
雞皮位都多,我就勁愛嘅,介意嘅朋友要留意下喇🤓

————————————————————————

#和哥叉燒
💰HKD : 98 (6件)
💰HKD : 188(12件)

#籠仔鮮蟹肉三鮮蒸飯
💰HKD : 198

#順德生燒銅盤三黃雞
💰HKD : 158

📍船記 (灣仔)
灣仔船街1-7號寶業大廈地下1號舖及1樓
2023-03-09 2539 瀏覽
以前食物服務都好,次次book 位都無問題既。最近唔止一次book 左,confirm 話會有枱,準時去到等半個鐘都無,根本無留枱。問職員會唔會有枱,如果有排都未有就廢事等啦,幾個職員都好悔氣,根本唔想理你,book 左枱都係嘥氣,態度好差,成日話有枱,但等幾個字都無人走,一早話無枱,唔好要我地白等呀,其實間野本身都唔平,之前見d 野食ok 貴少少都ok 啦,附近大把好野食,唔駛浪費時間又受氣啦。見到d 職員既面,乜心情都無哂!
2023-02-24 1985 瀏覽
Great food at reasonable prices for this type of quality! I will definitely come back again to this top notch place! Lunch is available with two sets at 888 for 4 persons or 1288 for 6 persons. Service was also very good and efficient m. The place is a bit noisy but it didn’t bother us!
2023-02-23
  • Char siu
  • Smoked  chicken
  • Stir  fried   Lobster
1K
2023-02-13 7320 瀏覽
位於灣仔 - 船街, 這間中式菜館, 船記 .    名字很容易記, 因為依 船街 起名.  初初誤以為是吃船麵的泰菜館. 食堂在一樓, 要行近兩層樓梯才到,  (因為是舊式樓),  樓梯轉彎全部用玻璃鏡, 留意要小心了慢慢行,  菜館假日有好多客人,  座位比較窄, 服務人員不多, 服務也只一般.  餐牌有介紹 船記 必食菜式, 要留意有註明 (限量供應). 侍應開茶送上小食, 枝豆兩碟,  我們點了多個菜也是 船記 必食菜式,  和哥叉燒, $188-  上檯仍暖, 用西班牙黑毛豬, 肉質鬆軟, 不會太肥或太瘦, 調味佳, 醬汁帶出肉的香味,  好食.花膠爵士湯,  (細盅 $728-)  好夠熱. 有花膠, 響螺, 沙參, 玉竹, 雞腳,   我們六人, 每人一碗. 湯料另上, 有很多螺頭雞腳瘦肉,  湯裏有花膠,  是上乘的煲湯.  鮑魚白玉腐皮卷,  伴有菜芯. $168-   腐皮卷裏面材料豐富, 有豆腐鮑魚粒, 豆腐滑溜, 吾油膩, 不錯. 美國桶蠔,   $288-    有鑊氣,  生蠔香口惹味.  外脆內軟,  可惜蠔肉不多.  洋蔥絲炒得香.啫啫龍躉扣煲 (限量供
花膠爵士湯
啫啫龍躉扣煲 (限量供應)$188-    龍躉扣口感像豬肚, 帶些腥味.  伴菜多薑蔥, 比較油.
順德生燒銅盤三黃雞,   $158-   用銅盤上臺, 錫紙包蓋烘, 看來不錯.   侍應在檯上打開.   熱騰騰,  三黃雞 味OK,  雞 件不多, 入口嫩滑.  伴菜有洋蔥, 椒絲炒得爽.
家鄉炒銀絲,  $148-   銀絲炒得香,  乾爽 吾會軟稔稔, 材料不多.
吃過多道濃味菜式, 最適合當然是來一客菜蔬.   上湯蒜子浸豆苗,  $168-.  上湯浸熟的豆苗軟滑, 味道清甜, 加上蒜子, 口感好, 為這頓晚餐添加了健康元素.   份量少而價錢高

餐後送甜點, 西米露, 食感甜潤, 內有熟軟西米, 爽口而沒有溶掉.  入口甜甜.
整體食物合水準,  價錢偏高.
用餐優惠
信用卡優惠
距離結婚仲有一個月嘅時間❤️❤️❤️大部份婚禮嘅嘢都差唔多整得7788了🤭🤭🤭結婚其中一樣重要一環當然係我哋嘅花球襟花啦🌸🌸🌸經過我一輪嘅資料蒐集,最後決定去灣仔嘅一間花店🤭今日同男朋友去咗呢一家花店訂花球🌸🌸🌸選花過程非常之順利🙏🏼🙏🏼🙏🏼訂完之後,嗰陣時大概係2:15左右,就睇下附近有冇好嘢食🤪睇吓OpenRice後睇吓Google Map,誤打誤撞之下就發現咗後巷嘅一間茶樓😲😲😲呢間茶樓係上樓嘅,雖然個門面唔係好大,但係佢個牌就真係好大😅一入到去地下大堂個門口,個職員已經好好招呼🤣🤣🤣話我哋呢個時間嚟就最啱,因為已經冇乜人🙈🙈🙈上到去,另外個接待我哋嘅職員又係好好招呼,仲介紹咗我哋佢啲出名美食🤣🤣🤣睇佢牆上面啲海報又話自己有米芝蓮推介🤔🤔🤔本身同男朋友都覺得可能會好貴,但睇一睇張點心紙,咦!價錢非常合理!😜我哋兩個人嗌咗以下五碟嘢😋😋😋1⃣️魚湯雲吞浸時蔬👇🏼飲茶點都要有啲菜食😛對於平日嘅上湯浸時蔬已經有啲悶,所以就嗌咗呢一味😄我嘅評語係不過不失,雲吞同埋白菜仔完全吸晒啲魚湯嘅味道👍🏼雖然味道偏鹹,但尚可接受😄2⃣️水晶鮮蝦餃皇👇🏼鮮蝦餃皮晶瑩剔透,裏面啲蝦仲大大隻,新鮮好脆口😋😋😋其實我哋食

1⃣️魚湯雲吞浸時蔬👇🏼

2⃣️水晶鮮蝦餃皇👇🏼
鮮蝦餃皮晶瑩剔透,裏面啲蝦仲大大隻,新鮮好脆口😋😋😋其實我哋食過咁多間茶樓,佢哋呢個蝦餃真係做得唔錯👍🏼👍🏼👍🏼

3⃣️蔥花蝦米腸👇🏼
其實呢一味餸夠多蔥花同蝦米,我就已經係好滿意㗎啦!呢間茶樓嘅蔥花蝦米腸果然冇令我失望,佢哋嘅蔥花同埋蝦米都好多,係足料😋😋😋所以係完全唔使點醬去食!料多自然就好香!

4⃣️蘿蔔千絲酥👇🏼
呢個我讚呀👍🏼因為入邊嘅蘿蔔絲真係切得幼細,真係做到外脆內軟,蘿蔔絲又好甜,口感非常之好!仲係新鮮熱辣辣去食,一流😍下次嚟我會Encore🤣

5⃣️金沙蝦多士👇🏼
職員推介我哋食呢一個蝦多士🤣🤣🤣佢唔平㗎,要$35件🤣🤣🤣不過又真係幾好食嘅!多士都好鬆脆,不過就偏油膩少少😉其實唔係好健康🙈呢一個嗌一次啦😅下次就唔會嗌㗎啦🤔🤔🤔

6⃣️免費紅豆沙👇🏼
餐廳嘅職員都好好,免費送咗個紅豆沙俾我哋食😋😋😋佢個紅豆沙都做得唔錯!不過因為我之前食開一間齋舖嘅紅豆沙真係超級好食😋所以我一定會有比較㗎⋯⋯🤣🤣🤣佢哋呢一間嘅紅豆沙就都好足料,不過就唔係好夠起沙喇😉
🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
總結:好開心喺無意中之下喺灣仔發現到一間較高質素嘅中菜,我同我男朋友食完都係好滿意,尤其係佢哋嘅服務態度都係非常之好👍🏼👍🏼👍🏼呢一餐較為滿意嘅菜式係佢哋個蔥花蝦米腸同蘿蔔千絲酥,推薦大家一試!😋😋😋
🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
2023-01-19 1616 瀏覽
無辜取消booking!Confirm booking之後冇枱比客!經理態度十分之差!服務非常差!我透過訂座 apps 平台book咗位,船記之後都有打電話嚟confirm booking. 但臨食飯先一日,apps通知我個booking被取消。我於是打電話去船記問,個職員話佢哋full咗所以冇枱比我,十分離譜! 我話你之前都有打電話嚟confirm booking, 點解而家會突然冇枱。個職員聽完之後即刻轉龙,話會幫我安排返張枱比我。食飯當日我準時12:30到達船記,但佢哋比唔到枱我,叫我等一陣間。我話我見唔到有枱埋單喎,但個經理堅持話有枱就嚟埋單。我哋再等多一陣,再問個經理佢先話一點先會有客交枱!經理見到我哋好嬲於是安排一張細枱叫我哋迫迫哋坐,跟著佢叫啲職員攞啲膠圓櫈出嚟比我哋坐!完成不能接受!完全冇尊重過個客!永不會再幫襯!

無辜取消booking!

Confirm booking之後冇枱比客!

經理態度十分之差!

服務非常差!

永不會再幫襯!
2022-11-22 2123 瀏覽
今晚來船記晚飯,經理清哥喜滋滋告訴我們剛獲得米芝連推介,無論食品、服務都獲得肯定。他推介剛入冬的百頁豆腐炆花錦鱔,鱔切成段,先泡油,再加入燒肉、冬菇炆。鱔極肥美,肉質夠厚,吃了幾塊已經很飽。是日的雞腳螺頭燉湯,又甜又暖胃。頭抽豉油皇炒麵夠鑊氣,是城中少有佳作。甜品是心形馬豆糕,不會太甜,賣相可愛。其實船記還有很多好吃的菜式,可惜今晚只得二人。所以要趁米芝連人流到之前,先吃為快,最緊要叫多些朋友或一家人吃,可多點些菜。經理推介的鱔頭湯下次必試。

是日的雞腳螺頭燉湯,又甜又暖胃。

頭抽豉油皇炒麵夠鑊氣,是城中少有佳作。

甜品是心形馬豆糕,不會太甜,賣相可愛。
經理推介的鱔頭湯下次必試。
2022-11-19 1660 瀏覽
十二個人一整食,全部嘢都好精緻好好食,經理介紹我食嘅醉蝦撈烏冬同杏汁豬肺湯最驚喜,龍蝦伊麵但醉蝦撈烏冬喺其他地方真係食唔到。叉燒多汁有燶邊一啲都唔柴。其他點心都好出色,一定要多人嚟食,先至可以試多啲款!

其他點心都好出色,一定要多人嚟食,先至可以試多啲款!
2022-09-26 1716 瀏覽
點左五個點心,三個人唔係好肚餓都夠食。每一樣點心個賣相都好靚!尤其是個腸粉,非常晶瑩剔透 👍 奶黃流沙包個餡就失色少少;因為佢唔識得流沙 😂 蝦餃正常發揮 😜 最好味蘿蔔絲酥,推介! 𧐢仔飯份量比較少,三個人分都係得一細碗多少少。 香片茶好好飲,服務都好好 (不過似乎比較關照啲大客仔 🤣) 新裝修好乾淨,坐得非常舒服 👍
2022-09-20 1545 瀏覽
得悉家的附近有一家中餐廳開了不久,還是手工中菜,一次特意造訪。但因為當天小人與友人下午茶有局,故此我們只簡簡單單點了些叉燒點心填雞。和哥叉燒乃店方名物,期望自然較高。叉燒的肉質和甜味皆為稱職,亦帶燶邊,可惜的是整碟叉燒僅是微暖,壓根兒不夠熱,表現未如人意。灌湯餸乃友人至愛,況且近來天氣稍乾,有口湯應該不錯。奈何這個灌湯餃的湯清是清,倒真的是清淡如水,加了醋便只有醋味。餃皮雖然滑,但包著的餡料卻有點糊口。蝦腸的蝦是大顆的,吃下也爽;然而腸粉皮頗厚,是吃著很多粉才食到蝦肉的感覺。畢竟我們只吃了很少東西,未必沒有下一次的。

灌湯餃

蝦腸

畢竟我們只吃了很少東西,未必沒有下一次的。
午餐
2022-09-18 1089 瀏覽
船記是以前富聲的班底,所以經理和員工也熟口熟面。服務水準中上。除了保留以往富聲的馳名菜式外,也有些新頴菜式,如三黃雞、燒味、杏汁白肺湯、白灼牛肉等。今天星期天,二人午餐,簡單點了香脆的八味豆腐粒,金黃香脆。越式脆皮腸,腸粉有蔥粒,令外皮更漂亮。腸粉內包了越式春卷,外滑內脆。沙茶牛肉炒河略嫌普通,建議加多些芽菜,沙茶醬也可調得再濃郁一些。伴碟的菜遠是加分位。船記位於一樓,要行一層樓梯,扶老攜幼要留意。其他小菜也有特色,下次再介紹!
今天星期天,二人午餐,簡單點了香脆的八味豆腐粒,金黃香脆。
船記位於一樓,要行一層樓梯,扶老攜幼要留意。
其他小菜也有特色,下次再介紹!
2022-08-17 1397 瀏覽
由於有兩位朋友曾經到過船記晚宴和極力推薦,所以我們一行十人懷着很高期望來歡宴,很可惜這次經驗非常失望。由於見到它很多最著名的菜式要預訂,所以之前一晚已經致電訂餸。當準備預訂鹽焗雞時,接聽電話的女士問我們需要新鮮雞還是雪雞?她告訴我餐牌內$368價錢的是雪雞,因為新鮮雞來價都要二百多元。如果食新鮮雞要差不多七百元和十人只能食到一嚿起兩嚿止,所以決定轉為預訂碌鵝,價錢$628。這位女士很肯定地說碌鵝一定好食。接著再預訂炸大腸和炸脆皮嫩牛腩。到晚飯當晚,除了我們因為是熟朋友,兩枱距離基本上肩並肩之外,其他枱的距離都非常接近。一坐下侍應已經核對已預訂的菜式。由於有朋友是食素,所以即場叫了三個素菜,每枱一個咕嚕肉和一份叉燒。叉燒非常好味和價錢相對可以接受($98 六片),但咕嚕肉水準只是一般。當這些菜全部食完之後,等了很久還未見遞上預訂菜式。查詢過侍應之後,她說要再等等,因為他們是出名慢工出細貨。期望越大,失望越大。除了那隻碌鵝味道OK之外,牛腩很肥和味道沒有什麼特別。最差是炸大腸,完全看不出是酥炸的樣貌之餘,味道非常之重豬’押’味。後來朋友說一定要投訴,當炸大腸由侍應送回給廚師試味之後,他們終

到晚飯當晚,除了我們因為是熟朋友,兩枱距離基本上肩並肩之外,其他枱的距離都非常接近。一坐下侍應已經核對已預訂的菜式。由於有朋友是食素,所以即場叫了三個素菜,每枱一個咕嚕肉和一份叉燒。叉燒非常好味和價錢相對可以接受($98 六片),但咕嚕肉水準只是一般。當這些菜全部食完之後,等了很久還未見遞上預訂菜式。查詢過侍應之後,她說要再等等,因為他們是出名慢工出細貨。期望越大,失望越大。除了那隻碌鵝味道OK之外,牛腩很肥和味道沒有什麼特別。最差是炸大腸,完全看不出是酥炸的樣貌之餘,味道非常之重豬’押’味。後來朋友說一定要投訴,當炸大腸由侍應送回給廚師試味之後,他們終於同意取消這道菜。

過了兩天之後,當討論這晚的菜式時,竟然有朋友告知他如廁之後,見到其中一位男廚師去完廁所之後沒有洗手就返回廚房。😳😳
2022-08-12
2022-07-15 3817 瀏覽
蕃薯uncle傳來電子美食呈報,告知灣仔有新餐廳登場,名為「船記」,主打手工中菜,週三有空,所以就好即興咁約同三五知己晚聚一試。「船記」位於船街中央嘅位置,入夜後又金又紅嘅招牌光亮突出,不難找到。地下層原來只屬接待處,門外貼出嘅午市自選套餐明顯係為吸引區內嘅打工一族擺出。通往設於一樓嘅用餐大堂必需行經一條高高嘅弧形樓梯,落雨天尤其危險。大堂內嘅散座均以抗疫膠板間開,間隔開揚,只係樓面較矮,滿座時難免會覺得有啲嘈雜,最另類就係橙綠色嘅椅櫈同地板拼瓷磚嘅設計,未必人人懂得欣賞。網上訂座流程十分簡易,但多款招牌菜式必先預訂,建議訂座後以短訊訂菜方為上策。六人飯局被安排入座近水吧嘅位置,感覺為全場最闊落及有空間感嘅佳座。每位席上都擺有齊備嘅自用及公用餐具。酒精類飲品共有兩頁之多。茗茶或開水$20/位。如欲自攜佳釀,紅、白、汽酒之開瓶費為合理嘅$100/樽,中國酒及烈酒則為$300/樽。嘻嘻,朝早剛剛為爵屎契妹換咗Edan隻簽名杯喎,晚餐當然係要佢立即用黎飲偶像代言嘅藍妹啤酒啦!送酒小食$20/碟。厚本餐牌可於網上下載。中菜館響應潮流地亦有提供續位叫嘅套餐。和哥叉燒($98/六件):叉燒厚肉得黎
酒精類飲品共有兩頁之多。
藍妹啤酒
送酒小食$20/碟。
枝豆
花生
厚本餐牌可於網上下載。
中菜館響應潮流地亦有提供續位叫嘅套餐。
和哥叉燒($98/六件):叉燒厚肉得黎都算幾鬆,或許因被標籤為「船記必吃」難免會令大家要求更高,所以就覺得和哥叉燒嘅色澤暗淡無光
,賣相仍有進步空間,加上叉燒唔夠肥,微微偏嚡嘅肉質有點兒欠缺說服力。
和哥叉燒
薑蔥白灼手切牛肉($248):白灼牛肉軟潤不油膩,簡單拌入薑蔥椒絲芽菜豉油足以添上爽脆及鮮甜,屬輕盈健美之選。
薑蔥白灼手切牛肉
雞油花雕蒸龍蝦配稻庭烏冬($880/隻):早一晚電話確認訂座時,其實係預訂咗報章上提到嘅「雞油花雕蒸海中蝦配稻庭烏冬」,亦即海中蝦,細佬真係唔敢肯定係自己講錯定接線生誤解咗
,到場時姐姐查過單話係訂咗龍蝦,得知所選用嘅西澳洲龍蝦$880/隻,長輩冇異議就決定一試。以雞油煮出嘅龍蝦金黃鮮美
,散發出嘅花雕芳香尤甚,龍蝦肉爽脆油潤,甜美非常!
雞油花雕蒸龍蝦配稻庭烏冬
伴配嘅稻庭烏冬煙韌彈牙,最正就係可索盡碟上嘅花雕雞油精華
,潤甜可口。
雞油花雕蒸龍蝦配稻庭烏冬
辣子龍蝦丁($880/隻):點菜時已多次提及席上大部份人都唔食得辣,但服務生仍堅持話鎮店得奬菜唔算好辣,一定要試。顧名思義,菜式嘅概念源自辣子雞丁,師傅只係將雞丁換上西澳洲龍蝦。由於調味料中含多種辣椒,包括堅辣嘅指天椒及椒籽,好似XO仔唔辣得嘅人一食即流哂眼水、鼻水,結果真係因太辣而要打包收場
,唔知食得辣嘅人會否覺得強勁嘅辣味蓋過哂龍蝦嘅鮮甜呢?!
辣子龍蝦丁
啫啫龍躉扣煲(限量供應;$188):大肥爸爸從網上餐牌發現有龍躉扣食,記得之前喺其他餐廳食過,對其極似花膠嘅質感印象尤其深刻,所以就指定要訂黎食;所謂龍躉扣其實即係龍躉個胃,由於本身冇乜味,廚師好多時都會用啲濃味嘅椒鹽炒、鮑汁炆、煲湯,甚至燉翅,大家對「船記」嘅啫啫煲都相當期待
。真係好可惜,唔講餸名的話,長輩們都以為自己食緊煙韌有嚼勁嘅豬肚
,而並非腦海中潤滑帶爽嘅龍躉扣,雖則煲中物好惹味,但感覺疑似貨不對辦囉!
啫啫龍躉扣煲
豬油渣生炒菜心苗($128):如相所示,菜心苗外型粗壯,一啲都唔幼嫩,最失望就係又腍又唔脆嘅豬油渣
,食落成口油,明顯係未炸得透所致。
豬油渣生炒菜心苗
灣仔新店「船記」光鮮企理,服務生落力有幹勁,不知是否因紅雨影響,招牌及懷舊功夫菜嘅質量比較一般,價位相對地變得偏貴,就好似暈船浪咁失準
2022-06-08
藍妹啤酒
枝豆
薑蔥白灼手切牛肉
2022-06-27 1247 瀏覽
之前飲過兩次中午茶,今次是吃晚飯當天是預先訂了八人宴的父親節的菜式今晚的頭盤是:卡邦妮龍蝦+伊麵底,味道不錯🦞麥皮蛋黃蝦、一般紅燒竹笙海皇翅、夠熱好味鮑魚扣鵝掌、糖心鮑魚美味蒸海星班、蒸魚也不錯,不過豉油底可以好味啲脆皮雞一般魚湯浸翡翠、魚湯湯底不錯家鄉粉絲煲、粉絲炒得很乾身荷葉飯料足、味道好味甜品就不好吃了😅總括來說,味道是不錯,食物新鮮,大家對這晚的菜色也滿意,下次也會介紹朋友來吃😘😘
之前飲過兩次中午茶,今次是吃晚飯
當天是預先訂了八人宴的父親節的菜式
今晚的頭盤是:
卡邦妮龍蝦+伊麵底,味道不錯🦞
麥皮蛋黃蝦、一般
紅燒竹笙海皇翅、夠熱好味
鮑魚扣鵝掌、糖心鮑魚美味
蒸海星班、蒸魚也不錯,不過豉油底可以好味啲
脆皮雞一般
魚湯浸翡翠、魚湯湯底不錯
家鄉粉絲煲、粉絲炒得很乾身
荷葉飯料足、味道好味
甜品就不好吃了😅

2022-06-19
1 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
父親節
灣仔船街向來是西菜的集中地, 感覺相對較Chill, 而船記這家很經典的粵菜菜館, 在這裏開張, 很有香港華洋雜處的原韻. 以為是小本獨立經營, 原來是Pica Pica及大門等的母公司擁有, 又是大型連鎖集團的新噱頭. 找來之前海景明珠的呂師傅主理, 利苑與富聲的楊師傅負責燒味及遊走香港和外國的鄧師傅負責點心, 對這間食肆的期待是有的. 價錢不太昂貴, 百多元一道小菜, 人均二百多元就有一頓甚為飽足的晚餐, 在灣仔來說相當OK.用了楊師父之名而起的和哥叉燒, 半肥瘦用位大路而口感軟實相間, 沒有問題. 外觀上邊位夠燶夠脆, 就算不算出色也是應該是合格之作. 最大的敗筆不只是不夠熱, 而是感覺到它是曾經被翻熱過, 肉香和肉汁流失了不少, 作為以大廚命名的招牌菜式, 這真的不太滿意, 而且盛惠接近$200, 我不太能接受.小菜表現相對好得多, 蓮藕馬友煎肉餅外表煎得夠香脆, 內裡夠燙肉汁豐富, 有鮮豬肉嫩滑的口感和蓮藕爽脆的口感, 結合起來表現剛好和叉燒相反, 除了肉香就只有馬友的鹹香, 味道夠自然. 銅盤三黃雞味道同樣直接, 就是新鮮雞的雞香, 以及䓤, 西芹和芫荽的烘出來的香氣, 雞

小菜表現相對好得多, 蓮藕馬友煎肉餅外表煎得夠香脆, 內裡夠燙肉汁豐富, 有鮮豬肉嫩滑的口感和蓮藕爽脆的口感, 結合起來表現剛好和叉燒相反, 除了肉香就只有馬友的鹹香, 味道夠自然. 銅盤三黃雞味道同樣直接, 就是新鮮雞的雞香, 以及䓤, 西芹和芫荽的烘出來的香氣, 雞肉肉質同樣嫩滑, 簡單直接不失美味, 同樣道理, 上枱夠熱菜式質素不會差得去邊.

Ship Kee is located at Ship Street of Wan Chai where has bundles of foreign restaurants. As the rare Cantonese restaurant there and the chefs come from other famous Cantonese restaurants, I have much expectation to her cuisines. Not very expensive, the stir fry dishes are fresh and tasted good. However the char siu is not good as not hot and juicy enough.