2022-02-21 259 瀏覽
天寒地冬又好想飲奶蓋茶,原來荃灣路德圍有幾間外賣飲品店,買完先見到仲有REAL TEA,唯有放入bucket list 有機會再試。我係鐘意飲奶蓋多過珍珠,所以好多時行過外賣飲品店無奶蓋我就唔會買。今日買左花羨沐嵐既熱奶蓋抺茶及黑龍奶蓋珍珠奶茶。珍珠都係黑糖珍珠,所以少甜會少珍珠所以飲返正常甜,問完尼杯我就唔記得左奶蓋抺茶都係要少甜。熱飲雖然加左凍既奶蓋,但拎住個杯仲係會熱到不停換手拎,凍天啱哂。因為凍既奶蓋响上面,所以即刻飲都可以,因為我唔用飲管直接飲,就可以飲到半啖凍奶蓋及半啖熱抺茶,啱啱好可以响個口度溝返暖啖茶。奶蓋尼講,我係飲開芝士奶蓋,亦飲過green common 既nutty 奶蓋都唔錯,普遍都係淡淡地夠厚身咁就正路,但尼杯奶蓋竟係都係抺茶味,飲第一啖覺得有少少失望,可能只係唔習慣,飲飲下其實同個抺茶好夾,愈飲愈覺得好飲,飲到最後仲要打開個蓋lam埋D奶蓋。另一杯飲品係黑龍奶蓋珍珠奶茶,尼間店仲有一杯叫火龍奶蓋珍珠奶茶,我問過有咩分別,火龍係用焦糖奶蓋而黑龍係用黑糖奶蓋。而尼一杯係買比朋友飲既,佢一見到尼杯野就話肯定好甜好正,飲緊時都不停話好正,珍珠煮得好稔好qq,黑糖又

另一杯飲品係黑龍奶蓋珍珠奶茶,尼間店仲有一杯叫火龍奶蓋珍珠奶茶,我問過有咩分別,火龍係用焦糖奶蓋而黑龍係用黑糖奶蓋。而尼一杯係買比朋友飲既,佢一見到尼杯野就話肯定好甜好正,飲緊時都不停話好正,珍珠煮得好稔好qq,黑糖又好甜好好味。而佢老婆飲完就覺得咪又係珍珠奶茶,佢老婆仲覺得佢係因為尼杯有奶蓋所以佢老公會覺得好飲。

我落order 時完全無人等,大約等8分鐘飲品就準備好,但等候期間開始要排隊所以飲品準備時間可能會耐少少。

2022-02-12 243 瀏覽
荃灣站📍花羨沐嵐-路德圍有好多間茶飲店選擇,羊群心理嘅我見呢間咁多人排隊,就跟風簡呢間試下(好似係最安全⛑)葡萄柚綠茶(大杯裝$33)未飲過呢間台灣茶飲店,見葡萄柚綠茶係top 1,咁當然試試佢😹由於係我落單嘅關係,絕對冇少甜😎等左10分鐘有得拎,都幾多人幫襯。一飲落去好冰涼,粒粒葡萄柚果肉,不過茶味唔出。好彩冇叫少甜,因為冇少甜都唔甜,不過女朋友話一定落左好多糖先蓋到酸味(唔健康喎😹)。我就覺得解渴係ok,同埋大大杯,女朋友就話一般🤪不得不提,店面係好搶眼,有大大隻飛馬,但唔知點解好似唔係好識讀個名(雖然個個字都識🤣)
荃灣站📍花羨沐嵐

葡萄柚綠茶(大杯裝$33)

葡萄柚綠茶
2021-10-04 377 瀏覽
行過荃灣路德圍就覺得有點口渴,就有好幾間台飲選擇, 大部分新開的 台飲店價格偏貴 ~然後發現花羨沐嵐開左甘耐都未曾試過! 店內主打芝芝系列,不過我就比較鍾情奶蓋系列多啲! 見等候嘅人唔係好多,就決定叫杯抹茶奶蓋試一試佢 抹茶奶蓋 (少冰)$28望落顏色layer3層分明好吸引,面層奶蓋亦是綠綠的抹茶口味,未拌勻前飲落都唔會過甜,同平時飲的奶蓋密度有些微不同,但抹茶回甘依然恰度好處!飲左半杯再拌勻口感更順滑,推薦!

抹茶奶蓋 (少冰)

飲左半杯再拌勻口感更順滑,推薦!
2021-09-18 184 瀏覽
啲人唔識落單落左單企係到傾計都唔整態度惡劣淨係要人等少冰少甜最後乜都無少淨係叫人等無下次唔想受氣就唔好去唔怪得隔離咁多間係呢間無人排隊大家知咩事啦問咩咩都唔知好無奈
啲人唔識落單
大家知咩事啦
問咩咩都唔知
好無奈

2021-08-31 201 瀏覽
飲品:抹茶奶蓋L(半糖少冰)本來諗住抹茶奶蓋都好難會伏,結果好難飲可能係我誤會咗,我以為會係類似芝士奶蓋結果成個奶蓋都係抹茶味仲要有粉。呢個都算係我理解錯咗,但個抹茶好似水咁淡,本來諗住喺抹茶+鮮奶點知飲落去同齋水沖冇分別,結果因為太淡所以我直接將剩低嘅奶蓋同杯野溝埋先有味,同埋最底好多抹茶粉喺度另外個杯同埋個蓋根本唔啱size,我拎住杯野行行吓可以成個蓋彈起左,有嘗試過撳/扭返落去但入到一半入唔到一半,試咗好耐都唔得所以放棄咗(同埋嗰陣落雨擔住把遮唔方便)行吓行吓個蓋越嚟越歪,杯野已經同冇蓋冇分別,如果唔係個飲管勾住應該已經跌咗落地。仲有,個蓋周邊全部都係奶蓋搞到漏到成手都係,我建議staff可以冚蓋之前抹一抹佢。返到屋企諗住cup返個蓋又係點壓都唔實,諗住大力啲壓點知個膠杯底向入凹接埋咗漏到周圍都係成杯野冇晒認真無奈…28蚊一杯咁嘅嘢真心唔抵,唔知其他嘢飲點可能得呢杯唔好飲但唔建議飲抹茶奶蓋
飲品:抹茶奶蓋L(半糖少冰)

本來諗住抹茶奶蓋都好難會伏,結果好難飲

2021-08-10 143 瀏覽
嗰行過幾間比較,這一間叫做最平,就試試佢,推介伯爵三世奶茶,夠平夠底飲$28一杯有齊、珍珠、布甸、仙草,味道一般,當然沒有隔離店三四十元一杯的好味,不過佢這個價錢L size 的杯裝,將就吓吧
2021-05-01 366 瀏覽
路過見到都幾多人排隊,以為受歡迎就試吓。點咗芝芝黑葡萄($38)同嗰個雙奶蓋綠茶($26, L)。等咗好耐,期間睇住入面員工整飲品有啲求其。終於等到杯飲品,個奶蓋係全白色,飲落係好大陣奶粉味,無乜芝士味得陣鹹鹹哋味。個綠茶底真係好普通,飲咗幾啖已經掉咗。另外個黑葡萄都好一般,見到有啲似提子皮嘅嘢,應該有落吓果肉。總括而言,我自己覺得好伏而且又唔係平,對唔住個價錢。如果想飲啲有質素保證嘅手搖飲品,大家可以唔使試,附近應有更好選擇。
等咗好耐,期間睇住入面員工整飲品有啲求其。
2021-04-25 186 瀏覽
(唔知大家會唔會同我一樣 一行街就一定會幫襯手搖飲品店~😋)今次同丫妹行街路過荃灣路德圍 諗住覓下食掃下街見天氣又焗又熱 就諗住買返杯飲品飲下解下渴同降下暑咁啦🥵🥵見menu上都有好多唔同嘅選擇左諗右諗 最後决定咗叫芝芝芒芒試下啦~芝芝芒芒(L) $38首先 不得不說嘅係 佢個芝士奶蓋真係幾驚喜口感濃厚 仲伴隨住淡淡嘅芝工味同奶香味😋飲落去第一啖就係滿滿嘅奶蓋 真係好幸福~因為驚芒果沙冰會太甜 所以今次叫咗半糖芒果味好濃郁 甜度啱啱好唔會係死甜死甜 係芒果淡淡嘅鮮甜味😋$38嚟講 份量都算大杯 抵飲(個人比較中意同朋友share飲🤣)
今次同丫妹行街路過荃灣路德圍 諗住覓下食掃下街
見天氣又焗又熱 就諗住買返杯飲品飲下
解下渴同降下暑咁啦🥵🥵
見menu上都有好多唔同嘅選擇
左諗右諗 最後决定咗叫芝芝芒芒試下啦~

芝芝芒芒(L) $38
首先 不得不說嘅係 佢個芝士奶蓋真係幾驚喜
口感濃厚 仲伴隨住淡淡嘅芝工味同奶香味😋
飲落去第一啖就係滿滿嘅奶蓋 真係好幸福~
因為驚芒果沙冰會太甜 所以今次叫咗半糖
芒果味好濃郁 甜度啱啱好
唔會係死甜死甜 係芒果淡淡嘅鮮甜味😋
$38嚟講 份量都算大杯 抵飲
(個人比較中意同朋友share飲🤣)
芝芝芒芒
芝芝芒芒
2021-04-04 208 瀏覽
今日終於得閒寫吓食評,果日出到荃灣左簡右簡簡著呢間買沙冰就真係陰公囉,係沙冰,不過係大粒版沙冰,真係好有口感,樣就真係幾吸引嘅,面頭有幾粒芒果肉,一飲落就知中伏,一陣陣藥水味充斥住你嘅口腔味蕾,難飲到一個點,原來面頭果幾粒芒果肉只係裝飾,杯野飲唔係用鮮水果打出黎,細細杯就賣緊33蚊,我真心覺得貴,附近好幾間都有賣沙冰,我果日隨便選1間選著佢都算黑仔啦,我女友選對面果間好飲勁多囉,呢間野其他冇飲過,不過沙冰我唔會再試,而且附近飲品店都唔少,我應該唔會再試呢間,以上都係當日對呢杯野嘅個人感受😑
芒果沙冰
2021-04-04 116 瀏覽
唔知點解近排天氣唔係咁好, 好似就嚟要落雨, 但係又未落到搞到日日都悶悶熱熱, 令人有啲難受呢個時候就需要飲返杯冰冰涼涼嘅嘢飲啦大食妹同朋友有日就去咗荃灣覓食, 要知道荃灣雖然好多嘢食, 但好食嘅餐廳依然係大排長龍, 所以我哋就先去咗花羨沐嵐買番杯嘢飲<芝芝芒芒>天氣咁悶熱, 一般嘅凍飲已經滿足唔到大食妹嘅需求呢杯超邪惡嘅芝芝芒芒就差唔多啦下面係濃郁嘅芒果沙冰, 上面係口感綿密嘅芝士奶蓋雖然未到芒果嘅季節, 但芒果已經非常甜, 飲落非常解渴<多多綠茶>你杯多多綠茶大食妹就覺得比較一般可能係因為朋友嗌咗微糖, 多多嘅味道唔係咁突出, 但又蓋過咗偏淡嘅綠茶味大食妹都係比較建議大家飲沙冰類嘅飲品
唔知點解近排天氣唔係咁好, 好似就嚟要落雨, 但係又未落到
搞到日日都悶悶熱熱, 令人有啲難受
呢個時候就需要飲返杯冰冰涼涼嘅嘢飲啦
<芝芝芒芒>
天氣咁悶熱, 一般嘅凍飲已經滿足唔到大食妹嘅需求
呢杯超邪惡嘅芝芝芒芒就差唔多啦
下面係濃郁嘅芒果沙冰, 上面係口感綿密嘅芝士奶蓋
雖然未到芒果嘅季節, 但芒果已經非常甜, 飲落非常解渴

<多多綠茶>
你杯多多綠茶大食妹就覺得比較一般
大食妹都係比較建議大家飲沙冰類嘅飲品
  • 芝芝芒芒
2020-12-06 371 瀏覽
經過荃灣見到呢間飲品店🥂店面有好多人排隊👯‍♀️上網查左查先知呢間係一間過江龍🐲於是我就order左一杯呢間店最特色嘅飲品之一🍸花羨水果漾(L) $35🍇好大杯好多水果🍑佢有個小杯隔著d水果冰塊🧊飲到最後嗰時就唔會比d冰卡著飲管🥤而且吃水果也方便🍎好有心思🥰飲品有好多水果嘅味道🍹咁多重口感真係好正好refreshing🌿
經過荃灣見到呢間飲品店🥂

而且吃水果也方便🍎
好有心思🥰

飲品有好多水果嘅味道🍹
咁多重口感真係好正好refreshing🌿
😎一講到水果飲品你會諗到咩水果?平時嘅我會諗起士多啤梨/青蘋果/芒果大路口味,今次行經呢間做緊宣傳「奇異果🥝沙冰」,平時比較少見,一於試一試😋其實荃灣荃興徑就咁呢條街,已經有成3-5間手沖飲品店系到,要選擇真系一啲都唔容易,特別我呢類典型選擇困難症,終於留意到呢間白色主調,觀感清新自然嘅飲店嚟order🤣👉🏻奇異果🥝沙冰先嚟就要打卡影相📸️,面頭放咗兩片必片奇異果,另外賣相都ok,飲落啖啖果肉仲有奇買果少許嘅籽,偏甜而系fresh個種,唔會系糖水甜味,最正嘅系個啖冰凍沙冰口感,真系飲完即刻透心涼😌👉🏻百香果綠茶🍵(凍)呢杯就系我點,百香果太有營養,平時就咁食就唔多鐘意🤣🤚🏻太多籽,但見街有得點又會買嚟飲下,味道少少澀得嚟唔難飲,仲有好獨特嘅果香味,🥰自己幾鐘意呢種味道👋🏼😅呢到嘅百香果綠茶有啲過甜,飲完澀味同甜味就好似即刻上來,吞完後口腔有乾渴感,愈飲愈顯口乾,所以建議大家下次點嘅時候要求少甜/微糖比較適飲✊🏻🌹送大家冷知識系列🥰🤚🏻🌹百香果有「果汁之王」稱號,金黃色澤來自「類黃酮」,有好好消炎作用☝🏻可改善過敏、牙周炎☝🏻含有豐富的維生素B、C、葉酸、多酚類☝🏻保養血管、暢通血液、提高

奇異果🥝沙冰

👉🏻奇異果🥝沙冰

👉🏻百香果綠茶🍵(凍)
「百香果綠茶+奇異果🥝沙冰」

🌹送大家冷知識系列🥰🤚🏻🌹
☝🏻可改善過敏、牙周炎
☝🏻含有豐富的維生素B、C、葉酸、多酚類
☝🏻保養血管、暢通血液、提高鐵的吸收
☝🏻改善貧血、防止動脈硬化
☝🏻抗老、抗癌的效果!
✍🏻整體嚟講落單速度都快,輪候大概十分鐘左右就已經可以拎到,眼見都有唔少街坊幫襯,都系間可以一試嘅飲店嚟
2020-09-19
$31 (宵夜)
2020-08-24 280 瀏覽
Wow look at the colourful assortment of fruits on top of the cup!Actually I feel clumsy every time I have to eat the fruits on top first in order to drink the tea underneath, especially the orange as I can hardly eat the pulp without holding it.-But the tea tastes really mediocre. I think when compared to some major/ more popular brands which also offer fruit tea in Hong Kong, this tea really lacks the unique aroma of tea and fruits. It tastes more artificial and bland.
2020-07-25 247 瀏覽
//< 花羡沐嵐 >呢間飲品店佢新開個陣已經飲過佢地既水果茶~個陣覺得水果茶麻麻地比較糖水,而且用一個兜隔開生果又點奇怪就無再去飲~機緣巧合下見到佢出咗新嘅多多,又有奇異果🥝就比多次機會買左黎飲~————————————————- 奇異果多多 $27 -呢個奇異果多多超有驚喜!小編飲咗一次之後隔咗幾日又再去飲😆😆因為真係好fresh好正😏奇異果味幾濃,配益力多異常地夾👻解渴又好飲啊!鍾意奇異果🥝必試喔————————————————評分:7.5/10地址:荃灣荃興徑14號富榮大廈地下A號舖營業時間:12:00-23:00#花羡沐嵐 #花羡沐嵐香港 #荃灣花羡沐嵐 #huaxianmulan #huaxianmulanhk #荃灣 #荃灣美食 #荃灣必食 #荃灣路德圍 #路德圍美食 #飲品店 #香港美食 #美食博客 #路德圍 #hkfood #hkfoodie #hkfoodblog #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodporn #hkfoodgram #🐷🐤飲品 #🐷🐤荃灣
< 花羡沐嵐 >

地址:荃灣荃興徑14號富榮大廈地下A號舖
營業時間:12:00-23:00
奇異果多多
2020-06-19 289 瀏覽
荃灣呢度開咗好多間珍珠奶茶舖,而我本身都係好鍾意飲珍奶嘅人,呢日經過見到冇咩人排隊,就試吓呢間由台灣人開嘅台式飲品店!➡️ 沐嵐珍珠奶茶 ($22)中杯同大杯只係差兩蚊,咁梗係要大杯啦。茶味唔太濃,我叫左少甜,所以糖份就ok,珍珠份量適中,食落口都算q彈,成杯飲品我覺得只係一般。花羨沐嵐地址📍: 荃灣荃興徑14號富榮大廈地下A號舖.............................. 味道😋: ⭐️⭐️💫抵食💰: ⭐️⭐️💫

➡️ 沐嵐珍珠奶茶 ($22)
沐嵐珍珠奶茶

花羨沐嵐