餐廳: 茶木‧台式休閒餐廳 (黃埔天地)
資訊:

2023-05-24 29 瀏覽
今日來咗黃埔想搵一間嘅有得食正餐,又有食甜品嘅餐廳,因為記得茶木嘅歐軟做得好出色,所以就決定咗嚟呢度食午餐啦!茶香三文魚湯漬飯飯用咗珍珠米,有咬口粒粒飽滿。茶湯嘅香味係淡淡的,茶香味唔算好突出。不過三文魚嘅份量好足,有一大舊,有微微用火灸燒過。飯入面仲加咗日本飯素提香,令到整體嘅口感同埋層次更加豐富。台式滷味拼盤滷味拼盤可以食到好多種唔同嘅台灣滷味小食,包括有雞翼、金錢肚、滷水豆腐、牛腱同埋五花肉,每一款有兩塊。滷水嘅係台式甜甜地嘅味道,口味要比潮州滷味偏甜,鹹淡適中,食材都幾入味。抹茶鮮果流心歐軟應該係茶木最出名嘅甜品之一,實測又真係好好食!麵包烤得非常之脆,抹茶雪糕嘅抹茶味都好濃厚。入面嘅流心唔會太甜,而且奶香同抹茶味balance得啱啱好。用脆卜卜嘅麵包點住入面嘅流心食,脆里有軟,口感奇妙。除此之外,流心入面都加咗牛奶麻糬,口感QQ彈彈好好食!麻辣鴨血旺配滷肉飯鴨血份量好多有勁多舊,而且都有吸足麻辣湯底嘅香味,唔會過淡。麻辣湯底唔算好辣,甚至可以話完全唔辣,但係麻辣香味係夠嘅。除咗鴨血之外入面仲有可以吸收湯汁嘅豆卜,同大大嚿金錢肚,呢兩個都好入味。蔬菜方面嘅芽菜同萵筍就冇咩味啦

滷水拼盤

• 台式滷味拼盤
  • 抹茶鮮果流心歐軟
  • 水果茶
2023-05-23 34 瀏覽
好耐無食茶木了,依嫁變到好多元化,好多唔同既新產品,熟識得黎帶到新鮮🫣今次叫左個二人餐,包左兩個主食+兩個小食+兩杯飲品($258)茶香三文魚湯漬飯 - 三文魚煎到岩岩好,而且好大條,加入湯漬同配料,味道升華,真係好好味,必食呀!紅燒牛肉麵 - 牛肉等到好軟爛,十分入味,湯底無變,一如既往好飲🥰 今次都必叫黃金鹽酥雞 - 中規中矩紅油抄手 - 紅油偏辣,食唔到辣既朋友要考慮,岩食辣朋友叫,整體唔錯跟餐加$15 有芒果吉士頌窩夫,好推薦加,因為窩夫好食,有驚喜另外,仲加左路邊攤小食,包括炸雞扒,香腸同埋爆汁豬肉丸 ($68),呢個價錢真係幾低食,味道又唔錯,又可以樣樣食到。黎茶木甜品唔可少,見佢出左啲唔同既甜品,叫左個抹茶鮮果流心歐軟($88),呢個同平時食開果個磚塊完全唔同,入面會有麻糬,麻糬控可以一試,幾特別的

黃金鹽酥雞 - 中規中矩

• 茶香三文魚湯漬飯
  • 紅燒牛肉麵
2023-05-18 40 瀏覽
我今日我放假,得閒出去搵我喺紅磡返工嘅朋友食飯。佢帶我去佢好近距公司嘅茶木食lunch。本身諗住喺紅磡落車,但呢度好似比較近黃埔站出咗站行1分鐘就到。因為呢度環境好好,裝修得又靚,坐得舒服。座位好闊落睇下有咩食先佢呢度啲小食好吸引,所以我哋每人要做一個小食,分別係糖心蛋同埋金黃鹽酥雞。糖心蛋,淨係賣相都好吸引,食落味道一流,內裏嘅流心好有層次,外滑內軟,入口即溶!金黃鹽酥雞炸得香脆內滑,鎖得住肉汁,食落唔會太鹹。呢個係我朋友叫嘅烏魚子元貝手作麵。帶子香煎得岩岩好,好新鮮,手作麵彈呀牙而且creamy,配菜重有好多菇同豆,好健康。我就要左呢個餐廳推薦既茶香三文魚湯漬飯,淡淡既茶香加埋魚鮮既湯飯,真係好特別。呢度嘅飲品都好高質,甜度可以自己簡。呢杯木柵鐵觀音奶茶,茶味好香濃👍🏻最後緊係唔少得嘆埋個甜品啦,咁就完滿啦!

因為呢度環境好好,裝修得又靚,坐得舒服。

座位好闊落

睇下有咩食先

金黃鹽酥雞炸得香脆內滑,鎖得住肉汁,食落唔會太鹹。

呢度嘅飲品都好高質,甜度可以自己簡。
呢杯木柵鐵觀音奶茶,茶味好香濃👍🏻

最後緊係唔少得嘆埋個甜品啦,咁就完滿啦!
2023-05-17 549 瀏覽
約左朋友係黃埔睇戲,睇完台灣片就好想食啲台灣小食,所以就近近地去左戲院隔離既茶木搵食啦~七點多入座都已經9成滿,枱與枱之間都好闊落,唔會好迫同聽到隔離枱講咩.台式麻辣半筋半肉手工拌麵 $82以日式木搖托盤上菜,非常打卡able,店家好貼心咁將牛肉分開上半,牛筋唔係果種食落好油膩既骨膠源,牛腩炆得好入味而且好容易分開,大大舊好滿足,拌麵係粗麵非常彈牙有口感,麻辣唔算好勁辣,但配拌麵咸辣得宜。驚喜位係拌菜有一塊鴨血同炸素鴨卷,鴨血唔會一夾就散;炸素鴨卷真係炸得好脆好好食.烏魚子元貝手作麵 $98忌廉味突出,手作麵偏向意粉類,掛汁能力強,而且加入左大量既烏魚子增加左一點咸味中和左忌廉既油膩感;手作麵配上左兩粒好大粒既火燒帶子,唔會燒到好乾身,保留左帶子既咬口.台式烤香腸 $48香腸係台家自家製既,香腸燒得好香,腸衣亦都燒到好脆身,肉質軟硬同調味適中,唔會有過重胡椒味,腸衣亦都燒到好脆身,拌配既有幾片蒜片,係喺台灣食到既風味呀。.金黃鹽酥雞 $48炸到金金黃黃好香脆,亦都無翻炸油既味道;雞同炸粉比例適中唔會一口粉或者無炸粉既香脆口感,食到後期凍左都仲好好食,可以一試~.四季青萱鮮果茶 (凍)$

.台式麻辣半筋半肉手工拌麵 $82
.烏魚子元貝手作麵 $98
.台式烤香腸 $48
.金黃鹽酥雞 $48
.四季青萱鮮果茶 (凍)$46
大大一杯,而且水果份量足料,唔會過酸或者過甜好青爽
.巧克力花果流心歐軟 $88
落單個apps好貼心地可以選擇後上,但需要自行預留15分鐘左右;麵包焗得好脆,配上oreo雪糕同四款生果好夾,而且麵包入面有麻糬好有驚喜,麵包底仲塗上一層類似美綠既朱古力醬,好多層次

2023-05-15
茶木最近推出全新金鑽鳳梨系列🍍菠蘿打手的我表示一定要去朝聖!出了多款以鳳梨為主題的台式食物外還有不少鳳梨主題消暑清新解渴消暑飲品呢!——— ✤ 台式麻辣半筋半肉手工拌麵| $𝟖𝟐 麻香四溢的台式拌麵聽見就馬上垂延三尺😝半筋半肉吃下去層次豐富、肉質軟稔、拌麵𝐐彈爽口,真心推介 🫶🏼 ✤ 烏魚子元貝手作麵| $𝟗𝟖 這個𝐩𝐚𝐬𝐭𝐚一端出來立馬聞到香氣四溢😍,醬汁𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲無比,每條手作麵都掛上醬汁!巨大𝐣𝐮𝐦𝐛𝐨 𝐬𝐢𝐳𝐞的元貝真的很讚😝簡簡單單一個輕食沒想到會有如此無限驚喜 👀 ✤ 金鑽鳳梨愛玉冰| $𝟔𝟖 今次夏日限定的原盅鳳梨愛玉冰實在非常推薦🍍😍三層𝐥𝐚𝐲𝐞𝐫包括忌廉、菠蘿蓉、愛玉冰,每口挖𝐱𝐢𝐚𝐪𝐮𝐪無可挑剔 🥰菠蘿肉酸酸甜甜,最適合夏日炎炎 ✤ 金鑽鳳梨蝶豆花柑桔| $𝟒𝟒 一看到這個幻彩漸變紫色小編即刻心曠神怡😍蝶豆花特飲清甜之餘同時透心涼,帶點甜味之餘絲毫不會太過甜膩和涸喉,讚!
———
✤ 台式麻辣半筋半肉手工拌麵| $𝟖𝟐

✤ 烏魚子元貝手作麵| $𝟗𝟖

✤ 金鑽鳳梨愛玉冰| $𝟔𝟖

✤ 金鑽鳳梨蝶豆花柑桔| $𝟒𝟒
自從紅磡呢間裝修咗之後都冇嚟食過,今次第一次嚟試「高級版」茶木睇餐牌的確精緻過之前,感覺上好似用料靚啲健康啲間唔時會有特別款式,今期係鳳梨主題🍍本身想試金鑽鳳梨香煎沙朗配野菌藜麥飯,但係太想食佢嘅手作麵,所以冇叫到▶️ 烏魚子元貝手作麵 ($98)手作麵食落非常彈牙煙靭🤩感覺似意粉同烏冬嘅混合體,好好食材料豐富,有枝豆、紅豆、雜菇、車厘茄同抱子甘藍,令手工麵冇咁齋,個人幾鍾意呢啲配搭,唔奇怪👍🏻醬汁夠creamy,食落有浸芝士香味🧀掛起手工麵入口好正面頭兩粒巨型帶子煎得唔錯,有啲半生熟口感(入面少少似刺身)好有嚼口,而且味道新鮮🤤配上烏魚子味道勁濃 ▶️ 茶藝師精選純茶見佢有個‘🥇’不過唔知點解飲落覺得好普通😅茶味好淡,可能俾啲冰溝稀咗?仲要失敗嘅起我最尾差唔多飲晒先發現原來有跟珍珠🙈-食物質素進步咗,賣相亦高級咗調味配搭方面做得好咗,唔係淨係一味鹹為求惹味鍾意佢不斷有新款式,令佢起本土台灣菜入邊突圍而出裝修咗之後成間鋪大咗,感覺開陽咗冇咁迫服務就一般般,有個男後生樓面侍應態度麻麻地,不過收銀處嗰個就幾好唯一係價錢一樣偏貴,個人覺得佢份量細,食完一個都唔飽😢性價比低
睇餐牌的確精緻過之前,感覺上好似用料靚啲健康啲
間唔時會有特別款式,今期係鳳梨主題🍍

▶️ 烏魚子元貝手作麵 ($98)
手作麵食落非常彈牙煙靭🤩感覺似意粉同烏冬嘅混合體,好好食
烏魚子元貝手作麵

醬汁夠creamy,食落有浸芝士香味🧀掛起手工麵入口好正

▶️ 茶藝師精選純茶
見佢有個‘🥇’
不過唔知點解飲落覺得好普通😅茶味好淡,可能俾啲冰溝稀咗?
仲要失敗嘅起我最尾差唔多飲晒先發現原來有跟珍珠🙈
茶藝師精選純茶

食物質素進步咗,賣相亦高級咗
調味配搭方面做得好咗,唔係淨係一味鹹為求惹味
鍾意佢不斷有新款式,令佢起本土台灣菜入邊突圍而出

裝修咗之後成間鋪大咗,感覺開陽咗冇咁迫

烏魚子元貝手作麵
2023-05-09 60 瀏覽
茶香三文魚湯漬飯第一啖先試呢壺茶湯,湯底清甜,見到有一個茶包係入面浸住,開頭茶味清淡,到後尾浸出濃郁茶味,整壺茶湯變得更加好好飲~三文魚煎得好香脆,啖啖肉,一定要趁熱食😎因為唔慣食湯飯,最後先至將三種脆脆連湯混合食,本身d脆脆好好食,全部都好新鮮;混湯食就幾得意,啱晒大小朋友食🥰黑醋味冧豬軟骨(加肉燥飯)呢度好貼心用火上枱可keep住溫度,食到尾都係熱辣辣;豬軟骨好軟腍,配黑醋酸甜,開胃惹味,同台式肉燥飯確是一絕配!台式滷味拼盤牛肚 牛𦟌 黑麻油雞翅 豆腐性價比很高,厚厚嘅一塊牛肚、牛𦟌,睇住都感到滿足。牛肚軟腍入味,一丁點黏牙嘅感覺都沒有;而牛𦟌牛肉味重,鹹香味濃,值得一試👍🏻雞翼和豆腐入哂味,呢個拼盤好抵食。精選前菜沙拉用上台灣嘅青菜,新鮮!夠爽甜!仲有鮮果,好想添多碗🤣🤣紅油抄手聞到辣椒油香,但不太辣;小小一顆但紮實,肉味同調味都味道豐富。櫻花蝦魚湯浸娃娃菜(半份)最鍾意d櫻花蝦,帶少少鹹味好香口。細細片嘅娃娃菜,易食又好食,浸埋魚湯,好清甜。金鑽鳳梨水果茶(熱)揀咗高山金萱烏龍+少甜賣相很好!味道更有驚喜!!以多種水果混為一體,酸甜苦澀,味道豐富複雜,想飲熱野就要試試。凍雲頂咖

茶香三文魚湯漬飯

黑醋味冧豬軟骨(加肉燥飯)

牛肚 牛𦟌 黑麻油雞翅 豆腐

精選前菜沙拉
用上台灣嘅青菜,新鮮!夠爽甜!仲有鮮果,好想添多碗🤣🤣

紅油抄手

櫻花蝦魚湯浸娃娃菜(半份)

金鑽鳳梨水果茶(熱)
揀咗高山金萱烏龍+少甜

凍雲頂咖啡
英文係salted cream,原來係俗稱「奶蓋」,揀左少冰、少甜,底部係焦糖、黑咖啡,頂頭係帶鹹味嘅奶蓋。層奶蓋好滑,鹹鹹地好特別!齋啡本身都香滑,搞一搞,就似cafe 果杯特色咖啡☺️

茶木珍珠奶茶冰淇淋
它標明自家製,仲要珍珠奶茶味,不可不試!一上枱見到有珍珠,驚喜!珍珠奶茶味嘅雪糕,甜度剛好,加上伴隨隔離嘅珍珠一齊食,好正。

Teawood鳳梨酥(2件)
甜品以鳳梨酥收尾,上台時還熱騰騰,外層入口即化,內涵夾雜一絲絲鳳梨,酸酸甜甜嘅味道,不愧為台灣名產。

2023-05-04
  • 台式滷味拼盤
  • 茶香三文魚湯漬飯
  • 水果茶
  • 珍珠奶茶雪糕
2023-05-05 35 瀏覽
呢間餐廳不時推出唔同主題食品,今期就出咗鳳梨系列,見到POSTER都覺得好SUMMER~香煎沙朗肉燥新竹米粉~沙朗肉KEEP到肉汁入口唔靭,煎得香口唔油膩,配新竹米又唔錯喎!至於肉燥配米粉更加不容置疑,新竹米幼細又滑口,配埋酸菜真係好Perfect~Teawood 香辣牛肉麵名符其實,又香又辣,麵條夠彈,牛肉炆得軟淋,連湯入口夠刺激!台灣香腸夠香口,配埋蒜片更加出色!抹茶鮮果流心歐軟今日有食神,唔係成日都有供應架呢款!最鐘意抹茶味雪糕夠晒香濃!將麵包+mochi+同抹茶流心醬入口再點冰凍雪糕,超級滋味!金鑽鳳梨水果茶(熱)透明茶壺睇到生果同茶色格外吸引,採用台灣金鑽鳳梨作茶壺蓋,又幾得意!芒果沙冰芒果味夠出又夠香甜!飲完成個人爽晒!發覺呢度每次推出新品質素都唔錯👍🏻最緊要食物多樣,連茶底都有多款選擇,夠晒flexible!

香煎沙朗肉燥新竹米粉~

Teawood 香辣牛肉麵

台灣香腸
夠香口,配埋蒜片更加出色!

抹茶鮮果流心歐軟

金鑽鳳梨水果茶(熱)

芒果沙冰
芒果味夠出又夠香甜!飲完成個人爽晒!

Wow!越來越熱了,是夏天的季節🫶🏻行路經過台灣餐廳茶木,發現茶木推出了一系列以菠蘿為主的餐單,每一款菜式及飲品都加入了鳳梨的元素,超級Fresh及酸酸甜甜的一餐👍🏻喜歡吃鳳梨的朋友,千萬不要錯過呀!難得以鳳梨🍍為主題,當然要嘗試一下他們新出的限定菜式,兩個人點了一份啖啖肉的蜜汁燒豬小腿、酸酸甜甜的香煎沙朗配野菌藜麥飯、兩杯以鳳梨為主題的飲品鳳梨蝶豆花柑桔及鳳梨水果茶,當然不少得茶木的經典牛肉麵啦!😋😋⭐️蜜汁燒豬小腿配火炙金鑽鳳梨 $88豬小腿🐷🍗經過慢慢燒烤後,肉質鮮嫩,淋上蜜汁讓口感及味道硬豐富,而火炙金鑽鳳梨🍍則是清新爽口,果肉鮮甜多汁😋,與甜甜的豬小腿完美融合。⭐️金鑽鳳梨香煎沙朗配野菌藜麥飯 $78沙朗牛肉肉質鮮嫩🐮🥩,經過香煎後鎖上牛肉肉汁,吃著更香,再搭配上野菌和藜麥飯🍚,經過烹調後的飯,非常入味,而且口感軟軟的,清新爽口又多汁的鳳梨果肉🍍和沙朗牛肉🐮🥩完美搭配。⭐️金鑽鳳梨蝶豆花柑桔 $44金鑽鳳梨的甜度加上蝶豆花和柑桔的清香,讓整杯飲品口感非常清新爽口,深藍色的飲品經過攪拌後成為了粉紅色,冰凍的口感讓你在炎炎夏日中感受清涼和美味!⭐️金鑽鳳梨水果茶(熱)$44茶湯清澈透明,

⭐️蜜汁燒豬小腿配火炙金鑽鳳梨 $88

⭐️金鑽鳳梨香煎沙朗配野菌藜麥飯 $78

⭐️金鑽鳳梨蝶豆花柑桔 $44

⭐️金鑽鳳梨水果茶(熱)$44
茶湯清澈透明,金鑽鳳梨的果香和茶香完美融合,讓口感非常豐富。加上其他水果的點綴,更加增添了飲品的層次感。

⭐️TeaWood® 紅燒牛肉麵 $88
茶木的紅燒牛肉麵是我人生第一碗的牛肉麵,十年後的牛肉麵,無論是味道及賣相依然保持水準,牛肉非常軟腍,湯底濃濃,麵的口感Q彈的👍🏻
  • 蜜汁燒豬小腿配火炙金鑽鳳梨
  • 金鑽鳳梨香煎沙朗配野菌藜麥飯
  • 紅燒牛肉麵
  • 金鑽鳳梨蝶豆花柑桔
  • 金鑽鳳梨水果茶
2023-05-04 67 瀏覽
之前食完茶木一直念念不忘,終於有機會再去,今次試左佢其他款式都係咁高質茶香三文魚湯漬飯首先試左signature三文魚湯漬飯,三文魚好大塊,表面煎到金黃色一啲都唔腥,將茶倒入飯再mix埋木魚、蝦乾等配料,食落微鹹好有茶香,同時令三文魚味更出,而且茶有助消滯👍🏻👍🏻羅氏蝦龍蝦汁手作麵另一款主食試左龍蝦汁手作麵,龍蝦味超濃郁!每一條麵都沾滿龍蝦汁但又唔會覺得好heavy,而手作麵食落比一般意粉有口感,偏向彈牙唔會好淋,面頭有一大舊龍蝦肉,呢樣就比較少其他調味所以食到龍蝦本身嘅鮮味~台式滷味拼盤呢款滷味拼盤勝價比都幾高,份量同配料款式好多,有牛肚、雞翼、牛𦟌、溏心蛋同豆腐等,全部都滷到入曬味,esp雞翼同牛𦟌,啲肉又唔會太鞋,最後滷水汁撈飯食簡直係perfect 原個金鑽鳳梨愛玉冰甜品試左seasonal promotion嘅鳳梨愛玉冰,真係原個上,三至四人share都可🤣成個冰分左幾個layer,最頂係菠蘿味嘅cream,估唔到菠蘿同牛奶味同時咁出,好smooth,下面係沙冰,然後到愛玊同新鮮菠蘿,overall 食落好fresh食得出唔係好假嘅糖水味,而且咁多層口感好豐富,呢款impre

原個金鑽鳳梨愛玉冰
甜品試左seasonal promotion嘅鳳梨愛玉冰,真係原個上,三至四人share都可🤣成個冰分左幾個layer,最頂係菠蘿味嘅cream,估唔到菠蘿同牛奶味同時咁出,好smooth,下面係沙冰,然後到愛玊同新鮮菠蘿,overall 食落好fresh食得出唔係好假嘅糖水味,而且咁多層口感好豐富,呢款impressed
2023-04-30 32 瀏覽
同朋友行完黃埔Aeon後,見到美食坊有茶木,喜歡食佢嘅窩夫,於是上去開餐!櫻花蝦魚湯浸娃娃菜(走飯)魚湯清清哋,娃娃菜鮮甜,加上吾少櫻花蝦,簡單又鮮甜的家常小菜,非常健康!古早杏鮑三杯雞(走飯)雞肉肉質鮮嫩,色澤油亮但又吾會肥膩同太鹹。加上薑、蒜頭、辣椒、九層塔同醬油等香味,非常下飯!點住小蠟燭保溫,好窩心。鳳梨鮮果甜酸肉配白飯加$30,升級為套餐,跟咗杯黑糖冬瓜茶同精選可頌窩夫,份量十足。鳳梨香甜多汁,仲有火龍果、士多啤梨等鮮果,豬肉外脆內冇骨吾肥,醬汁甜酸比例剛好,好開胃。黑糖冬瓜茶(左)充滿黑糖獨特嘅香甜。(凍)金萱鮮芒果奶蓋冰(右)新鮮芒果肉氣味濃郁甜香,加上幼滑奶蓋,帶出冰涼甜滑感!精選可頌窩夫新鮮即制,酥脆鬆軟。抹上香滑朱古力,加脆脆杏仁片,令人食完再想食。抹茶冰淇淋拼草莓吉士可頌窩夫忍吾住再叫多個窩夫,用窩夫來點雪糕,冰冰涼涼,非邪惡,但又真係好好味喎!

櫻花蝦魚湯浸娃娃菜(走飯)

古早杏鮑三杯雞(走飯)
鳳梨鮮果甜酸肉配白飯

黑糖冬瓜茶(左)
充滿黑糖獨特嘅香甜。
(凍)金萱鮮芒果奶蓋冰(右)
新鮮芒果肉氣味濃郁甜香,加上幼滑奶蓋,帶出冰涼甜滑感!
精選可頌窩夫
抹茶冰淇淋拼草莓吉士可頌窩夫
茶木‧台式休閒餐廳 (紅磡)原來黃埔天地美食坊開左茶木,最近出左新menu有菠蘿系列既飲品同菜式🍍🍍,一於同男朋友一齊試下先~🍍櫻花蝦花枝餅 $58單點左一款小食,花枝餅質感彈口,入面有唔少櫻花蝦🦐,再配上辣醬,好惹味~🍍晚市二人餐 $258🟡蒜香麻辣豬耳朵(半份)麻油味香,唔會太辣,爽口~🟡鹽酥雞排肉燥飯肉燥飯雞排炸得又香又酥,仲有溏心蛋、青瓜粒等配菜,肉燥飯好香口,唔會太多肥膏☺️🟡紅油抄手(半份)(辣)半份已經有4隻,餡料係菜肉,唔會太辣~🟡古早杏鮑三杯雞 轉肉燥飯+$10三杯雞用爐座著保持熱度,雞件都幾多,好足料😌😌🟡金鑽鳳梨蝶豆花柑桔 (走甜)+$15呢杯特飲用左蝶豆花做沙冰,粉紫色💟好唯美~ 味道淡淡柑桔同埋鳳梨果香味😚🟡冰爽鳳梨口沙冰 (少甜)+$15而呢杯非常夏日,將鳳梨切成厚厚一片放在飲品上,再用火槍輕輕燒焦鳳梨🍍表面,令賣相更吸引,而味道唔會太甜好冰涼🥰*需加一服務費地址:紅磡黃埔天地美食坊(第8期)1樓113號舖
茶木‧台式休閒餐廳 (紅磡)

🍍櫻花蝦花枝餅 $58

🍍晚市二人餐 $258
🟡蒜香麻辣豬耳朵(半份)
麻油味香,唔會太辣,爽口~

🟡鹽酥雞排肉燥飯肉燥飯

🟡紅油抄手(半份)(辣)
半份已經有4隻,餡料係菜肉,唔會太辣~

🟡古早杏鮑三杯雞 轉肉燥飯+$10
三杯雞用爐座著保持熱度,雞件都幾多,好足料😌😌

🟡金鑽鳳梨蝶豆花柑桔 (走甜)+$15

🟡冰爽鳳梨口沙冰 (少甜)+$15

*需加一服務費
地址:紅磡黃埔天地美食坊(第8期)1樓113號舖
2023-04-27
2023-04-26 31 瀏覽
雖然我一向都好支持小店,但有陣時都會想幫襯連鎖店,因為商場有免費泊車優惠,同埋有時有老人家或者小朋友,都會覺得連鎖店坐得比較舒服,空間會比較大。雖然茶木都開咗一段好長嘅時間,但係好似冇認真咁食過佢。去到台灣餐廳,多數都會想試吓佢嘅半筋半肉牛肉麵,不過今次就揀咗佢嘅拌麵,貪佢有配一件鴨血,個面比較硬身,撈麵來講都幾好嘅,牛肉煮得夠腍,而且好入味。另外都叫咗個烏魚子帶子手工麵,我鍾意佢有好多蔬菜喺上面,有菇菌、紅腰豆、枝豆。醬汁就混合咗烏魚子,都有啲似日式嘅明太子忌廉意粉,幾得意嘅。當然要叫埋街頭小食拼盤,炸雞來講佢係有啲似吉列感覺,味道都幾可口,特別鍾意佢嘅台式香腸,味道好好,又唔會太肥,另外佢個肉丸都好特別,裏面係貢丸外面應該係花枝丸。飲品我就揀咗熱嘅水果茶,近排佢哋做緊鳳梨系列,呢個鳳梨水果茶有少少金橘味,好清新,仲可以轉個茶底,我要咗綠茶,少甜剛剛好。好似話嚟茶木一定要食甜品,所以我哋都點咗個流心麻薯朱古力歐軟,提提大家一定要留肚,因為佢個甜品個份量真係超大,同埋係多士組成,好似主菜咁嘅份量,而且雪糕份量都好大,再加上麻薯,真係捧住個肚走。連鎖店之中,茶木都真係算抵食、舒服、口味大

好似話嚟茶木一定要食甜品,所以我哋都點咗個流心麻薯朱古力歐軟,提提大家一定要留肚,因為佢個甜品個份量真係超大,同埋係多士組成,好似主菜咁嘅份量,而且雪糕份量都好大,再加上麻薯,真係捧住個肚走。連鎖店之中,茶木都真係算抵食、舒服、口味大眾化!
茶木相信大部份既香港人🇭🇰都食過嫁啦!今期「茶木」推岀左「鳳梨般的夏天」有一系列既食品同飲品黎迎接夏天⛱️鳳梨🍍係台灣最出名最具代表性既水果之一熱愛鳳梨🍍既我,為大家食下先🥰🔸蜜汁燒豬小腿配火炙金鑽鳳梨🍍有4大塊菠蘿,豬小腿都有4大件,甜甜地,豬小腿整到好淋呀👍🏻🔸金鑽鳳梨水果茶🍓呢個水果茶有好多款茶底比我地自己選擇,我就揀咗蜜香小紅茶,入面仲有好多水果Tim呀!茶壺🫖上有一塊半燒過既菠蘿👍🏻好特別🔸金鑽鳳梨蝶豆花柑桔🍊打卡一流既蝶豆花,顏色豐富,原本蝶豆花係無味,但加上柑桔帶點甜👍🏻🔸古早杏鮑三杯雞🐣配白飯🍚好特別呀!佢個三杯雞係用個爐仔上嫁,下層仲點緊個蠟燭仔嫁!可以keep住個溫度,食到最尾都係熱既!雞都比較滑👍🏻味道適中👍🏻👍🏻🔸黃金鹽酥雞性價比高既鹽酥雞,跟餐加$22就有半份,唔好以為半份好少,2但人食每人小小都足夠啦!🔸自家製台式烤香腸台式烤腸真係超好食😋跟餐就好低食啦!甜甜地,食完感覺好似去左台灣了🔸上湯櫻花蝦娃娃菜今咁多肉類一定要食返個菜,跟餐叫左個娃娃菜👍🏻好入味,仲有d蝦米仔係到🔸精選可頌窩夫🧇呢個窩夫可以話係牛角包Max埋既窩夫黎,口感鬆脆,再配上朱古力醬,簡單又好
茶木相信大部份既香港人🇭🇰都食過嫁啦!

鳳梨🍍係台灣最出名最具代表性既水果之一
熱愛鳳梨🍍既我,為大家食下先🥰

🔸蜜汁燒豬小腿配火炙金鑽鳳梨🍍

🔸金鑽鳳梨水果茶🍓

🔸金鑽鳳梨蝶豆花柑桔🍊

🔸古早杏鮑三杯雞🐣配白飯🍚

🔸黃金鹽酥雞

🔸自家製台式烤香腸

🔸上湯櫻花蝦娃娃菜

🔸精選可頌窩夫🧇
呢個窩夫可以話係牛角包Max埋既窩夫黎,口感鬆脆,再配上朱古力醬,簡單又好味

想食既你地快d去啦!
茶木有好多分店嫁,總有一間係你附近
2023-04-25 368 瀏覽
平日嘅晚上,同朋友去左黃埔一帶覓食,黃埔不嬲都多野食。我地最後去左茶木。 茶木有好多分店,呢間咁啱又就腳。我地兩個人叫左幾樣野share。Teawood紅燒牛肉麵主打係有原因牛肉三大件,夠入味,但唔會過鹹,肉質都幾嫰滑,食落有咬口但唔會覺韌。配料紅白蘿蔔入哂味,吸哂湯汁嘅精華。麵質煙韌闊身,有一定嘅厚度,好食!路邊攤小食,有甜不辣,鹽酥雞扒,同肉丸。鹽酥雞扒外脆內嫰,厚度啱啱好,肉質唔會太實,帶微微蒜香。肉丸味道唔錯,中間肉餡有肉汁。甜不辣味道唔錯,食落唔會只得甜味。鳳梨鮮果甜酸肉配肉燥飯,份量都幾大份。鳳梨鮮果落足料,鳳梨新鮮又香甜,酸酸地好開胃,仲有其他生果,草莓,火龍果等等。甜酸肉有走過油,表皮香脆。肉質唔會太瘦或者太肥。肉燥飯足足一碗,同朋友食到飽飽。飲品朋友叫左凍黑糖奶茶,朋友鐘意飲甜既覺得可以多d黑糖,唔係特別好甜嘅我唸就啱啱好。我就試左 凍木柵鐵觀音奶茶+珍珠,木柵鐵觀音奶茶雖然冇得走甜,不過我覺味道啱啱好。木柵鐵觀音茶茶味好出,而且同奶夾得好好,奶茶幼滑,推薦!珍珠量好多,飲到底仲有唔少。整體味道唔錯,選擇都多,唔同地區仲有唔同分店,方便就腳。

我地兩個人叫左幾樣野share。

Teawood紅燒牛肉麵主打係有原因

配料紅白蘿蔔入哂味,吸哂湯汁嘅精華。
麵質煙韌闊身,有一定嘅厚度,好食!

路邊攤小食,有甜不辣,鹽酥雞扒,同肉丸。

鳳梨鮮果甜酸肉配肉燥飯,份量都幾大份。

肉燥飯足足一碗,同朋友食到飽飽。

珍珠量好多,飲到底仲有唔少。

整體味道唔錯,選擇都多,唔同地區仲有唔同分店,方便就腳。

2023-04-25