2018-10-29 139 瀏覽
馬鞍山新港城裝修後開左莆田朋友介紹莆田食物好味有特式就約屋企人去食下la一坐低就有小食和茶,服務很好望望餐牌食物款式選擇多我地叫左鹹香黃花魚黃花魚係魚骨位劏開再炸炸得香脆,食落無細骨仲有椒鹽豬手豬手係蒸完再炸(餐牌上寫蒸8小時)豬皮薄薄一層,裡耐脂肪好滑膠原蛋白豐富,不太油膩冰浸苦瓜每片切得非常薄,很巧廚師刀功沾蜜糖食完全蓋過苦味口感爽脆清新👍🏼👍🏼👍🏼而且好適合食完炸野食漁民紫菜燜飯入面有蠔仔,五花腩令飯好香飯粒煙韌,惹味😋紅菇茶樽內有2粒紅菇味道甜甜地,飲到最後好香菇味👍🏼
馬鞍山新港城裝修後開左莆田
朋友介紹莆田食物好味有特式
就約屋企人去食下la
一坐低就有小食和茶,服務很好

望望餐牌食物款式選擇多

我地叫左鹹香黃花魚
黃花魚係魚骨位劏開再炸
炸得香脆,食落無細骨

仲有椒鹽豬手
豬手係蒸完再炸(餐牌上寫蒸8小時)
豬皮薄薄一層,裡耐脂肪好滑
膠原蛋白豐富,不太油膩

冰浸苦瓜
每片切得非常薄,很巧廚師刀功
沾蜜糖食完全蓋過苦味
口感爽脆清新👍🏼👍🏼👍🏼
而且好適合食完炸野食

漁民紫菜燜飯
入面有蠔仔,五花腩令飯好香
飯粒煙韌,惹味😋

紅菇茶
樽內有2粒紅菇
味道甜甜地,飲到最後好香菇味👍🏼
2018-10-29 391 瀏覽
近來工作非常多非常繁忙,想很簡單去跟朋友吃飯,分享一下心中的不快。跟朋友到沙田走走,竟在旁人口內的美食沙漠看到了水源呢。看到這新加坡的食店,看到門口一個笑容親切員工,看到門口的餐牌,很易很快的也把我們吸引過來喔。一進去,那個員工很貼心的為我們加水及加前菜,是令人很開胃的柚子呢,味道清甜,而且員工們也主動介紹好吃之小菜及湯品,不用煩心思再想太多,是一個可以輕鬆一下的地方。今夜二人卻比想像中吃得更滿意,無論在店面,店內的親切度更算級,令人感覺舒暢呢。香酥的芋頭是棒~這是跟店員的口味選擇喔,真的很好吃,濃濃的芋泥很鬆,原來,芋頭尤其有意義,有護子護孫的意思。愛用芋頭做甜品,其中芋泥、芋酥、反沙芋稱為「芋味三絕」,因此也上網看如何去做:非凡魅力芋頭一斤蒸熟,趁熱拌入砂糖(糖能隨自己喜好),將酥炸過的芋頭,做成軟爛的芋頭,實在不易喔。但事實上這是很好吃的一道菜喔~而四小碟中的四個小吃非常可口。甜酸排骨:這用油少,豬肉不會被厚厚的粉包著,甜酸味適中,顏色很吸引呢。有骨的肉令人更易用手或手套來吃,感覺棒。魚汁乾煎黃花魚飯,也是今夜最愛之菜喔,黃花魚不易做得好吃的,加上很怕有骨,肉質嫩滑,而且有益又營

而四小碟中的四個小吃非常可口。

魚汁乾煎黃花魚飯,也是今夜最愛之菜喔,黃花魚不易做得好吃的,加上很怕有骨,肉質嫩滑,而且有益又營養,是一種很好的海鮮,整個搭配很棒喔!

最後,花生芋頭甜湯,很好吃也很完滿呢,如加多一些小圓子,甜湯也添花呢。

總的來看,今夜有好的人一起吃晚餐,又吃了一個好之晚餐!
  • 酥炒芋芯
2018-10-27 119 瀏覽
有啲人話,當你唔知食咩好嘅時候,譚仔就係你最好嘅選擇。但我就覺得,莆田先係最好既選擇🤣 今日喺馬鞍山辦完事,正當喺商場行咗個圈都唔知食咩嘅時候,就好彩比我見到原來呢度都有間莆田。呢間莆田感覺好似親民啲,雖然裝修冇咁亮麗,街坊嘅感覺重啲,但係依然一樣咁多人,晚市時間門外有唔少人排隊,好彩我哋兩個,等左一陣就有枱。一坐低,店員就好快幫我地set好枱,然後畀menu我地又介紹左時令既紅菇。送完紫菜做小食,又每枱送兩舊沙田柚,估唔到呢一間莆田嘅服務咁好!落左單好快就先來左個九轉小腸、同埋莆田扁肉湯。九轉小腸嘅滷水味滷得好入味,而且一啲腥味都冇,洗得好乾淨!如果可以切薄啲會更好!莆田肉湯係今次先第一次食,估唔到個湯頭會落少少醋,好醒胃但又好清甜!入邊嘅扁肉餃的外皮係有啲似魚皮餃嘅質地,但猜得好薄,所以口感一流! 尤其鍾意佢可以叫一人份都係$19一客,真係好好,多人就可以叫返個例牌。之前食過百秒黃花魚,而今次點菜時經理介紹另一款黃花魚,就係試吓呢一個軟煎黃花魚。雖然講係煎,其實佢口應好脆似係炸多啲,不過一啲都唔油膩,魚肉略為腌過但又唔會過咸,魚皮煎到好脆好甘香但魚肉仍然好滑好嫩口。女朋友因為鍾意食

女朋友因為鍾意食芋頭,所以今次又揀咗芋香鴨食,用芋蓉釀喺鴨肉面再包薄粉去炸,好好食!本身我唔係特別話好鍾意芋頭,都覺得佢嘅香味好重,芋頭本身都好粉好綿,鴨肉都好嫩,兩者真係好夾!難得食左兩款炸野都唔覺得好膩,可能因為飲左個酸酸地既扁肉湯。😂

最後黎埋個飯時我地都飽左7成多,但佢個紫菜飯真係好香,而且我地發現呢間莆田比其他分店好似再大份好多😱 呢個燘飯雖然目測好似唔多料、但食落仲有乾既小蠔仔同其他小配料,而且同珍珠米去做燘飯,更索水所以食落口好軟身,同剛才兩個炸既菜配合返。

值得一提就係而家時令既紅菇、經店員介紹女友叫左個深山紅菇茶黎飲,本來我都怕菇泡茶好怪,但飲落又幾好wow、個菇味清香得黎唔會太重,但因為加左啲片糖所以係甜甜地,飲落口幾潤。所以試完女友個熱茶我都叫左個凍紅菇茶,食食下好快飲哂,菇都食埋🤣

總結今晚食得好滿意,真心鍾意莆田一年四季按時令去整唔同既特色食物,而且本身食物質素高,而且原來呢間既份量咁大咁抵食,加上經理服務都咁好;可惜我唔係住呢頭,不過有機會再黎附近都一定會揀返黎食👍🏼
2018-10-27
2018-10-24 1271 瀏覽
與太太去馬鞍山體育館參觀中國國術表演,及去看太極服裝後,就去新港城食晚飯。之前曾去過一間食完就說不會再去的餐廳,今次正在躊躇著不知食甚麼之際,卻見到這間餐廳,上次想光顧時卻沒有位,今次如果有位就一定要試一試。莆田這名字在上次新加坡朋友來港時曾聽他提及過,原來這源自新加坡的福建菜餐廳很有名氣, 開業18年間已經在新加坡、馬來西亞、印尼、台灣、香港、上海及北京等地開設超過五十間分店,屢獲獎項,並連續兩年在新加坡獲米芝蓮一星獎。進軍香港四年已開設了八間分店,銅鑼灣店更連續三年成為米芝蓮推介餐廳,果然來頭不小。進入餐廳時已經差不多滿座,幸好還有一兩張枱,不致再碰壁。店內也有很多座位,還在牆上裝了很多玻璃鏡以增加空間感,另牆上還有些用紅磚作裝潢以添樸素的觀感,餐枱則以雲石面鑲嵌木框,結實耐用及易於清潔。第一次正式食福建菜,見餐牌上甚多選擇,很多菜色都想試,奈何只得兩人,唯有先揀幾款來試,我們點了10醉中的4樣:蝦苗拌頭水紫菜($52)、酥炒芋芯($89)、百秒黃花魚($69)及莆田滷麵($82),另加本期推介的紅菇燜豆皮($188)。先來的是免費的前菜油泡紫菜,味道清淡,勝在脆口。然後是莆田10

先來的是免費的前菜油泡紫菜,味道清淡,勝在脆口。
油泡紫菜

然後是莆田10醉之一的蝦苗拌頭水紫菜,頭水紫菜是每季紫菜收成的第一造,比較嫩滑及營養價值較高,我到潮汕南澳時也試過。紫菜加了麻油及有少許醋酸味,再拌以白蝦苗,味道香滑爽口,開胃醒神,真的會吃到停不了的。
蝦苗拌頭水紫菜

另一10醉之一的酥炒芋芯,但見只有十來件切成長條形的芋頭,上面放了些紫洋蔥,但賣價卻在前列之中,想必是製作過程繁複有關。芋條外面有一層糖膠,做成外脆的口感,令人聯想起潮州菜的反沙芋,不過酥炒芋芯不用沙糖而用糖漿,而且炒得十分乾身,味道倒還不錯。
酥炒芋芯

百秒黃花魚的名字特別,詢問店員時她答是真的煮百秒。魚身開雙飛,使受熱程度均勻,魚肉保持嫩滑而沒有腥味,魚湯鮮甜,加了薑蔥,沒有重胡椒的味道,取價亦很合理。
百秒黃花魚

而今期推介紅菇,原來是產於福建武夷山的野生真菌,湖南及廣西也有出產。紅菇是一年一度夏秋兩季,在高溫高濕的氣候下,於茂密椴木樹下的沃土上自然生長,在雨季後每季生長大約15天,而且需要在夏季的凌晨四個小時內採摘,所以非常難得。紅菇的營養價值非常高,含多糖、氨基酸、蛋白質、多種礦物質及維生素,有活血化瘀、補腎強身、降膽固醇及抗癌細胞轉移的功效,非常珍貴,是閩南婦女產後的補品,當地有所謂「從來無種,四季無花,越嫩越好食,越老越有渣。」的說法。

紅菇含有天然色素,遇水變紅,所以紅菇燜豆皮端上來時看似是溫公齋煲。除紅菇外,亦有乾貝、蟶乾、蝦乾、鹽水滷豆腐及豆皮等6種主要材料,另外還有豬腩片、金針菇及香芹等,以小火慢燉而成,味道鮮甜。
紅菇燜豆皮

最後是另一道10醉之一的莆田滷麵,材料有大蝦球、蜆、肉碎、冬菇片、豆卜絲、紹菜及青菜等來煮米線、湯底十分之濃稠及鮮甜,爽脆的蝦球及蜆都很鮮味。
莆田滷麵

平均消費每人$240,仍有興趣下次來試其他的菜色。
2018-10-23 85 瀏覽
馬鞍山開左間專食福建菜既莆田。見近近地就同媽咪黎食下。因為佢最近推薦緊個野生紅菇,咁健康岩曬媽咪口味。莆田既招牌菜都唔少,我地點了幾款。✨推薦✨「蝦苗拌頭水紫菜」呢個菜色都算係莆田推薦主打小菜之一。紫菜上面仲有少計蝦苗調一調味。食落醋味酸酸地,紫菜非常爽口,係一碟唔錯既冷盤。非常開胃,好味俾我一個人食曬。---✨推薦✨「酥炒芋芯」芋芯經過炒製,外層金香酥脆且帶有甜味,內層鬆軟且有少許咸香味,一流!---「百秒黃花魚」可謂莆田既招牌菜。魚香十足,魚湯最為滋潤。莆田以獨特既製法以一百秒煮熟黃花魚,肉質鮮嫩。---主角終於上場,「紅菇燜豆皮」當中用料十足,豆皮、瑤柱,蝦米,枝竹、豆腐、金針、香菜。配上極有營養既紅菇,令成個菜餚既味道都大大提升,豆皮入味,紅菇用量又多,成個煲都紅通通,味道好正!---✨推薦✨「莆田滷麵」用白滷汁配以高湯製成,湯底綿調香濃。入面用料都好多,有冬菇、蝦米、蔬菜豆卜、芹菜、洋蔥、瑤柱、豬肉粒、紹菜等,大大提升麵既鮮味與層次。連麵條都好入味。莆田既食物用料新鮮,食得出無落味精,好健康。而且茶都係好健康既菊花杞子茶,真係好值得讚!而且地方寬落又舒服,最岩一家大細一齊黎食

---

莆田既食物用料新鮮,食得出無落味精,好健康。而且茶都係好健康既菊花杞子茶,真係好值得讚!而且地方寬落又舒服,最岩一家大細一齊黎食。
2018-10-23 100 瀏覽
新加坡米芝蓮一星嘅福建菜餐廳,本身呢個組合已經好有特色,見馬鞍山開新分店,第一時間黎食。一坐底已經有兩款前菜,一個係黑木耳,個醬汁鮮味好突出,竟然仲有文旦西袖,細細件但好鮮甜。蝦苗伴頭水紫菜,大愛,好食到呢,係第一批最嫩嘅紫菜,鮮甜酸香,好得平時返沙芋食得多,呢個酥炒芋芯更加外脆內軟,表面浸焦糖非常能夠吊起味道,芋頭超綿密。百秒黃花魚,魚好鮮甜好嫩滑莆田滷麵,食材滿滿,所有海鮮味濃縮係湯底到紅菇燉土雞,好明顯好夠火侯,超濃郁雞湯,紅菇仲要係時令嘢,聽講係野生,一年得兩次採摘機會,好爽口成餐都食得好開心,而且經理招呼都好好,好勤換碟,十分滿意

百秒黃花魚,魚好鮮甜好嫩滑

莆田滷麵,食材滿滿,所有海鮮味濃縮係湯底到

成餐都食得好開心,而且經理招呼都好好,好勤換碟,十分滿意
2018-10-22 68 瀏覽
莆田—一間專吃閩菜(褔建),在香港確實小見,一於試試他們的午餐吧!一進店已感覺潮的感覺,餐單用色大膽都可以反映出該店另類的風格由於見到他們印了不少有關紅菇湯的宣傳牌,而且本人是沒有聽過紅菇。員工亦說明紅菇的產量非常少,很珍貴。所以就選擇了紅姑燉土雞湯。分量用料十足。雞肉過後依然嫩滑!整煲湯的顏色也是紅的,好特別。湯亦好喝😋頭盤涼菜選了他們的紫菜,紫菜配上一點點蝦米🦐口感更顯特別,從沒有試過這樣吃紫菜😂黃花魚也是莆田的主打菜式!魚肉新鮮,上湯好清甜,配上少許蔥和姜已足夠把魚的鮮味調出!沒想到芋頭是最有驚喜的菜色!不知道為什麼芋頭內有一點點魚的鮮味😂你外面是脆脆又甜的糖漿包着,外脆內綿的口感令人驚喜。整體來說,各菜式也感到很滿意。適合一大群人來吃。海鮮又十分新鮮,其他菜式也很有特色!

• 蝦苗拌頭水紫菜
2018-10-19 85 瀏覽
上次同母親大人去過尖沙咀嘅《莆田》,覺得食質素唔錯, 價錢合理, 所以今日去開馬鞍山, 我又想再試佢嘅《紅菇》, 因為營養價值非常之高,又有滋補養顏保身之功效, 所以食多幾次都唔怕啦! 必食推介有《紅菇燜豆皮》&《百秒黃花魚》, 當然其他食物都好好食, 真係不愧為米之蓮餐廳食府。1) 今次我哋叫咗《紅菇燜豆皮 $188》。 材料有主角嘅《紅菇》、 豆腐、 豆皮同蝦干等等。 味道十分清新,帶有香濃嘅豆腐香味,加上蝦干帶出鮮甜惹味, 味覺好夾。 見一見紅菇嘅真身先, 真係紅色的, 平時真係好少見呀! 2)《百秒黃花魚 $69》, 味道鮮甜, 很有魚味,肉質嫩滑, 仲要無魚腥,我就連湯底都飲晒, 要我用一個字去形容這道菜就是「鮮」。 總結一吓先:食物質素好好,環境唔錯,價錢合理, 餐廳位置方便,鐵路沿線!

見一見紅菇嘅真身先, 真係紅色的, 平時真係好少見呀!

總結一吓先:

2018-10-18 121 瀏覽
看見"莆田"嗰名感覺特別,原來是新加坡的福建菜。 餐廳曾榮獲米芝蓮1星,它有午市套餐及下午茶套餐,價錢不算貴,更包括小食丶甜品,多元化組合。下午茶組合也不錯,主菜外還有兩小食及1糖水。雲石紋枱配白色餐具,餐具又新又乾淨。午餐及下午茶套餐也免收茶丶芥,好香茶細看下原來是秘製菊花茶。興化炒米粉米粉係好幼銀絲,配料十分豐富,有海鮮丶花生及菜,更有脆脆紫菜放在頂。酥炸莆田扁肉味道一般,似迷你炸雲吞酥香黃金磚炸肉多士,外層粉槳太厚,外層唔脆肉又乾,似食麵包肉餅。雪耳糖水煮到好綿好滑,又唔甜好好飲。

下午茶組合也不錯,主菜外還有兩小食及1糖水

雲石紋枱配白色餐具,餐具又新又乾淨。

興化炒米粉

酥炸莆田扁肉
味道一般,似迷你炸雲吞

酥香黃金磚
炸肉多士,外層粉槳太厚,外層唔脆肉又乾,似食麵包肉餅。

雪耳糖水煮到好綿好滑,又唔甜好好飲。
2018-10-18 856 瀏覽
 中菜一直都係我既至愛(除左日本菜)聽聞馬鞍山呢個食物沙漠有間食得好刁既中菜近近地,就一於黎試下啦==============================先黎一壺清香既菊花茶再黎一個好開胃既木耳頭盤蝦苗拌頭水紫菜又係好開胃既前菜紫菜好爽口,調味有少少酸酸地好開胃一陣間就已經比我地食晒酥炒芋芯極力推薦!!!呢個真係食得好刁但佢刁得黎又真係抵佢咁刁喎芋頭三千,佢只取芋芯炒令成粒既口感好統一,有芋頭獨有起沙既感覺加上外層炒到好香脆,令個形狀保持得好好更重要係做到外脆內軟而且外層既焦糖整得好香好甜真係令人食到停唔到口百秒黃花魚竟然淨係整百秒咁刁?本身仲諗,到底熟唔熟架點知又真係熟喎,仲要魚肉保持到好嫩滑煮得岩岩好加上黃花魚魚味香濃下面既湯汁又索晒魚香簡直一絕見到做緊紅菇既promote仲要講到咁珍貴朕即刻上網check下到底有咩營養原來營養一蘿蘿又滋陰、補腎、潤肺、活血、健腦、養顏多到數唔到咁又點可以唔一試呢紅菇燜豆皮紅菇令到成盤野都呈現鮮艷欲滴既紅色非常特別味道係好傳統既家鄉味道睇下幾足料傳說中既紅菇口感都幾特別,唔似冬菇果隻軟淋淋既口感相比之下有少少硬硬地都幾特別豆皮都燜得好入味莆田滷
 中菜一直都係我既至愛(除左日本菜)
聽聞馬鞍山呢個食物沙漠有間食得好刁既中菜
近近地,就一於黎試下啦

先黎一壺清香既菊花茶
再黎一個好開胃既木耳頭盤
又係好開胃既前菜
紫菜好爽口,調味有少少酸酸地
好開胃
一陣間就已經比我地食晒

極力推薦!!!
呢個真係食得好刁
但佢刁得黎又真係抵佢咁刁喎

芋頭三千,佢只取芋芯炒
令成粒既口感好統一,有芋頭獨有起沙既感覺
加上外層炒到好香脆,令個形狀保持得好好
更重要係做到外脆內軟
而且外層既焦糖整得好香好甜
真係令人食到停唔到口

百秒黃花魚
竟然淨係整百秒咁刁?
本身仲諗,到底熟唔熟架
點知又真係熟喎,仲要魚肉保持到好嫩滑
煮得岩岩好
加上黃花魚魚味香濃
下面既湯汁又索晒魚香
簡直一絕
見到做緊紅菇既promote
仲要講到咁珍貴
朕即刻上網check下到底有咩營養
原來營養一蘿蘿
又滋陰、補腎、潤肺、活血、健腦、養顏
多到數唔到
咁又點可以唔一試呢
紅菇令到成盤野都呈現鮮艷欲滴既紅色
非常特別
味道係好傳統既家鄉味道
睇下幾足料
傳說中既紅菇
口感都幾特別,唔似冬菇果隻軟淋淋既口感
相比之下有少少硬硬地
都幾特別
豆皮都燜得好入味
又係非常足料!
又有蝦

又有蜆
啖啖都係料,料全部都係料
湯底吸收晒海鮮既精華
米線又索晒d鮮味
簡直係鮮味大滿足
2018-10-15
  • 酥炒芋芯
  • 蝦苗拌頭水紫菜
2018-10-15 267 瀏覽
今日中午同朋友去左馬鞍山行街,對於被譽為美食沙漠的馬鞍山都沒有太大期望,之不過行到新港城中心見到莆田,即刻被佢吸引住,原因係因為之前已經聽過銅鑼灣莆田分店既閩菜好吃,所以唔洗諗,就襯今日試一試。入到餐廳,職員馬上推2人套餐,菜單非常豐富,所以就決定試一試。頭盤係蝦苗拌頭水紫菜呢味菜係一個冷盤,作為第一道菜非常出色,賣相非常吸引,利用青瓜包圍邊,味道少少酸,蝦苗亦十分有口感,而紫菜唔會浸得太淋,非常開胃、酥炒芋芯酥皮表面包住一層蜜糖,除左令到呢道菜賣相非常靚,蜜糖亦配合到芋頭既微甜,而且口感非常酥脆,入面既芋頭亦非常軟滑。百秒黃花魚呢道菜獲得米芝蓮一星嘅殊榮,利用完煲上菜保持左成道菜既香氣,打開蓋後立即聞到非常香,先試魚湯,魚湯清甜,亦唔會有腥味,魚肉非常之滑,亦都實,好新鮮。莆田鹵麵莆田既傳統美食,份量非常大,而且亦都足料,湯底有少少似羹,亦都非常有鮮味,口感會比較杰身紅菇燜豆皮莆田另一個招牌就係野生紅菇,紅菇營養價值非常高。而且紅菇既外表令到成道菜都染紅,非常吸晴。呢道菜既豆皮即係腐竹、豆腐,而且仲有蝦米,瑤柱,非常之香,而且所以食材既精華都被豆腐、腐竹吸收,味道十分濃郁。總括黎講,
頭盤係蝦苗拌頭水紫菜
莆田鹵麵
紅菇燜豆皮
總括黎講,餐廳環境好,價錢大眾,食物質素好,絕對可以再去。
  • 百秒黃花魚
2018-10-15 81 瀏覽
紅菇燉雞湯🍄呢個湯既主角紅菇令整煲雞湯既顏色變成紅色 感覺好特別!雞湯帶有清甜既香菇味而且加上左好多足料既雞件 令成煲湯好入味鮮甜 亦都唔會因為加左鮮雞而變到好油 蝦苗伴頭水紫菜🦐呢款菜色既伴碟好靚 係用一條長嘅青瓜包住頭水紫菜之後放起碟上 紫菜用醋預先用醃好 所以酸酸甜甜嘅感覺令我好開胃 係一款唔錯嘅前菜酥炒芋心首先將芋頭切成一小粒方便入口 外皮加上炸粉炸過造成酥脆嘅感覺 然後再起面加上蜜糖 令每一粒芋頭外脆內軟 口感豐富!百秒黃花魚🐟之前已經品嚐過一次 但味道仍然令人好難忘 魚嘅肉質好鮮嫩軟滑 唔會有好多骨好易入口 魚湯預先加左薑提味 建議將魚肉沾滿魚湯一齊食莆田滷麵湯底比較濃郁 有別於一般既清湯 配料有好多海鮮同埋菜粒 湯底完全吸盡左海鮮嘅鮮味 加埋麵線一齊食好滿足
紅菇燉雞湯🍄

蝦苗伴頭水紫菜🦐

酥炒芋心

百秒黃花魚🐟

2018-10-15 46 瀏覽
今日和老婆去馬鞍山做野,老婆經過,不如食下莆田,好多人話馬鞍山美食沙漠,其實我都唔太覺,起碼都有不同餐廳可以選擇先來開胃小食紫菜和碌柚,碌柚是福建的特產酥炒芋芯-選用的是芋頭中的「檳榔芋」,而且只取芋心部位,外酥內軟,外層香甜,而且不油膩蝦苗伴頭水紫菜-雖然是凍食前菜,但亦都是莆田名菜之一,餐廳選用頭水紫菜,產量極少,有更高的營養價值,口感清爽細嫩,加入了香醋和蝦苗,酸酸的,是開胃前菜金湯時蔬-人氣菜餚金湯時蔬,莧菜苗加入鹹蛋黃炒,簡單又好味紅菇燉肚雞-現在是莆田的紅菇節,所以要試下有紅菇中的菜式,餐廳誠意推介這個紅菇燉肚雞,紅菇是莆田的一種山野特產,目前還無法人工種植,所以非常珍貴,好大鍋,而且非常足料,湯非常鮮味,沒有加任何味精,只嚐到濃郁的菇和肚雞味道,好好飲

先來開胃小食
紫菜和碌柚,碌柚是福建的特產

金湯時蔬-人氣菜餚金湯時蔬,莧菜苗加入鹹蛋黃炒,簡單又好味

2018-10-15 45 瀏覽
今日來到新港城,原來新港城已經翻新,沒有了音樂噴泉,原來我都好久沒有來到這裡了,但有很多不同餐廳,今天我們決定吃莆田福建菜,其實是貪新鮮,因為我地未食過。點了幾款小菜九轉小腸由傳統「九摺式」穿套滷製而成,處理得很好,沒有異味,但不是每個人都喜歡,但我就超級鐘意。蝦苗伴頭水紫菜賣相好特別,食落酸酸的,加了一些醋,是開胃菜酥妙芋芯外面是脆的,甜甜的,充滿濃郁芋香,口感粉綿 莆田滷麵自家創濃白滷汁,好足料,有蝦、蜆、芹菜、菜,是結身的,唔似我地平時食湯麵,麵條彈牙,味道不錯百秒黃花魚莆田好出名黃花魚,一定要試試,湯有薑,所以飲落一點都唔腥,而且黃花魚鮮甜嫩滑。

點了幾款小菜
九轉小腸

蝦苗伴頭水紫菜
賣相好特別,食落酸酸的,加了一些醋,是開胃菜

酥妙芋芯
外面是脆的,甜甜的,充滿濃郁芋香,口感粉綿

• 百秒黃花魚
  • 莆田滷麵
  • 九轉小腸
  • 蝦苗伴頭水紫菜
2018-10-14 56 瀏覽
馬鞍山一向被稱之為美食沙漠,個人認為莆田的出現可以令馬鞍山推翻這個稱號。很少接觸福建菜亦對福建菜不熟悉,因此點菜時都是根據餐牌的十項推介。茶淡而有味,陣陣的菊花味令人好奇是什麼茶。原來是菊花杞子茶,真的很香很好喝。蝦苗拌頭水紫菜很開胃的前菜,加了醋的紫菜搭上蝦苗,令人忍不住一吃再吃。不要以為份量很少,其實是深不見底,吃到最後一碟食物還未吃完這個前菜。酥炒芋芯外層香脆的糖衣,加內裡軟綿綿的芋芯,簡直是天作之合。百秒黃花魚100秒就蒸熟的魚果然滑身,魚肉鮮嫩,貓友人全餐最愛。莆田滷麵有12種食材,真材實料。紅菇燘豆皮腐竹和豆皮很香大豆味。第一次食豆皮,不俗。侍應服務貼心有禮,讚!

茶淡而有味,陣陣的菊花味令人好奇是什麼茶。

原來是菊花杞子茶,真的很香很好喝。

酥炒芋芯
外層香脆的糖衣,加內裡軟綿綿的芋芯,簡直是天作之合。

百秒黃花魚
100秒就蒸熟的魚果然滑身,魚肉鮮嫩,貓友人全餐最愛。

莆田滷麵
有12種食材,真材實料。

紅菇燘豆皮
腐竹和豆皮很香大豆味。

第一次食豆皮,不俗。

侍應服務貼心有禮,讚!