2023-09-21 323 瀏覽
難得約到2個好朋友出嚟行街食飯,梗係要搵個靚地方食好西啦~ 知道最近好多KOL朋友都推介銅鑼灣呢一間✨菊鮨~ 😁就去試下有幾正先~店內裝潢走木系風格,有卡位亦有兩間VIP房~ 感覺私隱度高~ 一大班朋友嚟開party一定好正~午餐有12款選擇~ 剛剛好生熟各6款~ 全部都好吸引😜 諗咗好耐~ 就揀咗以下呢三款:🐔鹽燒雞扒定食採用日本進口雞扒~ 外皮燒至金黃香脆~ 由於中層脂肪比例唔多,肉質較瘦~ 啱晒注重健康嘅女士們呢~🥚溫泉蛋香煎鵝肝飯絕對係邪惡之選!三大塊入口即化的肥美鵝肝、再將溫泉蛋、炸蒜片、香葱撈埋一齊食,🤭感覺實在太幸福了!🐟豐盛海鮮丼丼如其名,真的很豐盛呢! 共有7款魚生(三文魚、時令魚兩款、牡丹蝦、帶子、三文魚籽、拖羅),平時我總會偏愛當中一兩款的,呢度全部都咁新鮮好味!尤其係時令炙燒過的金目鯛都好有驚喜呢!全部套餐均附上漬物、沙律、蒸蛋及味噌湯~ 而呢度service都唔錯、不時主動添茶~亦有推介餐廳及食材~食完一餐豐富美味嘅lunch絕對可以為忙碌的一天加添樂趣🤗各位銅鑼灣出沒既朋友仔又多一個好選擇啦!

一大班朋友嚟開party一定好正~

啱晒
注重健康嘅女士們呢~

🥚溫泉蛋香煎鵝肝飯
絕對係邪惡之選!

🐟豐盛海鮮丼
尤其係時令炙燒過的金目鯛都好有驚喜呢!

2023-07-27
🐟豐盛海鮮丼
1️⃣前菜我哋叫咗黑松露鹅肝多士,多士炸得鬆脆香口,配搭上面嘅肥美鵝肝,一咬落去肉汁溢滿口,非常juicy!2️⃣刺身雖然呢間餐廳喺新屹立喺銅鑼灣,但喺都有好多相熟嘅日本來貨network,唔怪之得啲刺身都非常鮮甜!今次試咗三文魚、三文魚腩、牡丹蝦,每一款都非常出色,好重嘅海鮮鮮甜美,刺身本身有非常大隻,食落口感非常豐富。3️⃣壽司日本居酒屋一定要叫壽司,我哋揀咗三文、海膽、大拖羅,粒粒分明嘅飯粒,完全冇開過刺身嘅鮮甜,令每一啖都層次豐富,米飯嘅份量啱啱好balance返海鮮嘅重口味!4️⃣燒物厚切牛舌芯係我嘅最愛,煙銀嘅口感,唔會少得過火嘅肉質,食得出呢間居酒屋除咗刺身之外,燒物都非常出色!5️⃣卷物最後,呢款鳗魚卷十分推薦,蒲燒鰻魚上面嘅汁物,甜甜哋好夾個鰻魚卷!

1️⃣前菜

2️⃣刺身

3️⃣壽司

4️⃣燒物

5️⃣卷物
2023-09-12 96 瀏覽
今日下午喺誠品書店打完書釘之後,夜晚就去咗銅鑼灣食街 - 登龍街入面搵嘢食,喺永光中心6樓有一間日本餐廳菊鮨😍餐廳入面主要有四人座卡位同吧枱位,我地好早去到就坐左係寬落既卡位,餐牌有好多唔同既選擇,包羅萬有❤️🔸芝麻雞翼、雞皮餃子兩款炸物都炸得好香脆,食落口又唔會好油膩,內裹有豐富既肉汁,唔會炸到完全乾哂,整體上師傅都處理得好好😎😇🔸壽司我地揀左三文魚腩、左口魚裙邊、帶子、油甘腩同花之戀,三文魚腩同油甘魚腩都好肥美,食落口油香感十足,左口魚裙邊魚香味好突出,帶子鮮甜多汁,花之戀份量十足,全部食完都好有滿足感☺️☺️🔸蒲燒鰻魚飯鰻魚食得出係師傅親自燒,而唔係用出面既現成貨,肉質軟滑得黎又有小小咬口,成個飯都散發出鰻魚既香味😙😙🔸A4和牛讚岐烏冬和牛入口即溶,肉質柔軟,烏冬質感順滑,拍得住係日本食既味道❤️📍菊鮨📍銅鑼灣登龍街28號永光中心6樓
🔸芝麻雞翼、雞皮餃子

🔸壽司

我地揀左三文魚腩、左口魚裙邊、帶子、油甘腩同花之戀,
花之戀份量十足,全部食完都好有滿足感☺️☺️

🔸蒲燒鰻魚飯

🔸A4和牛讚岐烏冬

📍菊鮨
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心6樓
終於挨到放AL嘅日子,但仲有好多好多事務未解決🫠 唔理喇,食好西慰勞咗自己先~ 前幾日去咗銅鑼灣新開張嘅居酒屋🏮菊鮨🍣 餐廳入面嘅每個卡位都有日式小門簾,私隱度幾高,坐得幾舒服~ ➿ 𝑶𝒎𝒂𝒌𝒂𝒔𝒆 𝑺𝒆𝒕 ($188)刺身兩款 • 壽司六件 • 卷物兩件 • 細牛湯烏冬刺身👉🏼 北海道仙鳳趾、三文魚師傅介紹話仙鳳趾就係食佢嘅鮮味🦪 的確,蠔嘅鮮甜味道濃厚同海水味交融~ 相比其他蠔大隻又肥美,平時唔係好食蠔嘅我最後都有食~壽司🍣 每件壽司用料都好新鮮,調味亦唔會蓋過食材嘅鮮味。蜜柑鯛 -以蜜柑皮餵飼嘅鯛魚品種,入口時會的確散發淡淡清雅嘅蜜柑香🍊帆立貝 - 肉厚鮮美,純淨甘香,慢慢喺口腔中融化☺️鯖魚 - 肉質細緻,師傅靈巧地加上薑絲喺鯖魚之上,的確減低咗部分人怕嘅魚腥味👍🏼牡丹蝦 - 蝦肉好有彈性呢,口感爽爽的~赤身 - 魚味好濃郁,口感帶點彈牙😆真鯛 - 肉質都係好細嫩,甜味亦突出,魚脂滲入飯粒👍🏼牛肉烏冬 - 冇諗過都有驚喜呢😆 薄牛片輕輕炙燒過,令醬油湯底都充滿脂香,而烏冬又好掛湯汁,所以幾正😋🍜
餐廳入面嘅每個卡位都有日式小門簾,私隱度幾高,坐得幾舒服~

➿ 𝑶𝒎𝒂𝒌𝒂𝒔𝒆 𝑺𝒆𝒕 ($188)
刺身兩款 • 壽司六件 • 卷物兩件 • 細牛湯烏冬

刺身👉🏼 北海道仙鳳趾、三文魚

壽司🍣 每件壽司用料都好新鮮,調味亦唔會蓋過食材嘅鮮味。

帆立貝 - 肉厚鮮美,純淨甘香,慢慢喺口腔中融化☺️

牡丹蝦 - 蝦肉好有彈性呢,口感爽爽的~

赤身 - 魚味好濃郁,口感帶點彈牙😆

真鯛 - 肉質都係好細嫩,甜味亦突出,魚脂滲入飯粒👍🏼
2023-09-05 77 瀏覽
喺銅鑼灣想同朋友搵間舒服餐廳食日本菜喺永安中心有間新開日本餐廳大大張卡位仲有一間VIP房,可成班朋友傾偈私隱度極高!午市日式定食種類比較多有12款可選擇$98-$258每個餐都會配有新鮮沙律菜🥗香濃麵豉湯,香滑日式蒸蛋,鮮甜滑身食咗我喜愛嘅A4和牛讚岐烏冬定食$198A4和牛香滑肥美🤤肉味濃郁香濃湯底配上煙靭讚岐烏冬,咬口十足!另外食咗西京銀鱈魚定食$168秘製醬汁煎香左銀鱈魚,外脆內滑,香濃魚油香
喺銅鑼灣想同朋友搵間舒服餐廳食日本菜
喺永安中心有間新開日本餐廳
大大張卡位

仲有一間VIP房,可成班朋友傾偈私隱度極高!

午市日式定食種類比較多
有12款可選擇$98-$258

食咗我喜愛嘅A4和牛讚岐烏冬定食$198
A4和牛香滑肥美🤤肉味濃郁
香濃湯底配上煙靭讚岐烏冬,咬口十足!

另外食咗西京銀鱈魚定食$168
秘製醬汁煎香左銀鱈魚,外脆內滑,香濃魚油香
同朋友係銅鑼灣shopping完跟著要照顧下口福啦😁搵間日本餐廳🇯🇵依下肚仔😋發現樓上餐廳往往有驚喜菊鮨以大眾價就歎到正宗日本菜,性價比極高👏🏻👏🏻🍣 Omakase Set 有刺身两款、壽司六件、卷物两件、細牛湯烏冬最surprise係刺身😱😱 竟然有大大隻生蠔 🦪 一口啜入咀,好juice呀🤤🤤 仲有大大舊蟹肉+ 蟹膏🦀 鮮味致極🥰當然有時令新鮮海鮮做的壽司🍣🍣配埋嫩嫩的和牛烏冬🍜 太豐富,大滿足喔🥰🥰😆🍱 西京銀鱈魚定食將銀鱈魚煎到甘香魚油隨著魚肉滲出黎最正既係魚皮🤤🤤 將魚油、香脆、魚香…所有精華發揮係魚皮上配埋白飯,一流喔😆😆店內裝修以傳統日本風設計除左有優雅卡座外,店內有2間主題房間,分別係櫻花🌸同技藝🪕岩曬一班朋友係房內食下野、傾下計……同埋(想要主題房,記得要book喲😉)餐廳有和服租借服務👘👘著住和服食日本菜🇯🇵 打下卡📸好似飛左去日本甘🤣🤣
同朋友係銅鑼灣shopping完
跟著要照顧下口福啦😁
搵間日本餐廳🇯🇵依下肚仔😋

發現樓上餐廳往往有驚喜
菊鮨以大眾價就歎到正宗日本菜,性價比極高👏🏻👏🏻

🍣 Omakase Set

刺身两款、壽司六件、卷物两件、細牛湯烏冬
最surprise係刺身😱😱
竟然有大大隻生蠔 🦪 一口啜入咀,好juice呀🤤🤤
仲有大大舊蟹肉+ 蟹膏🦀 鮮味致極🥰
當然有時令新鮮海鮮做的壽司🍣🍣
配埋嫩嫩的和牛烏冬🍜
太豐富,大滿足喔🥰🥰😆

🍱 西京銀鱈魚定食

將銀鱈魚煎到甘香
魚油隨著魚肉滲出黎
最正既係魚皮🤤🤤 將魚油、香脆、魚香…所有精華發揮係魚皮上
配埋白飯,一流喔😆😆

店內裝修以傳統日本風設計
除左有優雅卡座外,店內有2間主題房間,分別係櫻花🌸同技藝🪕
岩曬一班朋友係房內食下野、傾下計……同埋
(想要主題房,記得要book喲😉)

餐廳有和服租借服務👘👘
著住和服食日本菜🇯🇵 打下卡📸
好似飛左去日本甘🤣🤣

2023-08-27
  • Omakase Set
2023-09-02 36 瀏覽
銅鑼灣新開左間日式居酒屋,同朋友一齊去影相打卡,感受一下著和服食壽司嘅感覺🥰🥰🍣Omakase Set刺身两款、壽司六件、卷物兩件和細牛湯烏冬,師傅會視乎當日材料俾最新鮮嘅我哋,今次分別有三文魚、牡丹蝦、赤身醬油漬、紋甲魷魚、蟹肉卷、劍魚腩、甜蝦、帆立貝、真鯛🐟壽司種類非常多,仲有烏冬,唔使驚唔夠飽🍜餐廳嘅和服仲要勁靚,仲有埋頭飾同配件🌸影相耐過食飯🤭🔎 菊鮨銅鑼灣登龍街28號永光中心6樓

🍣Omakase Set
壽司種類非常多,仲有烏冬,唔使驚唔夠飽🍜
餐廳嘅和服仲要勁靚,仲有埋頭飾同配件🌸影相耐過食飯🤭

🔎 菊鮨
2023-09-01 35 瀏覽
如果想係鬧市揀個寧願嘅地方食個lunch傾下計,可以試下位於銅鑼灣燈籠街嘅菊鮨~🍱佢哋個lunch set有多種選擇,我就揀咗豐盛海鮮丼,朋友揀咗刺身定食~😚 😚份量啱啱好,我同朋友都清碟~😆呢度除咗夠寧靜,仲私隱度高咖,佢哋有兩間房,如果一班朋友聚會想傾下心事,可以揀佢哋嘅房間慢慢享受美食之餘,再邊飲邊傾~😚😚如果一大班人過來,建議提早幾日甚至一星期訂位比較好,人數少嘅話要以坐吧枱,睇住師傅整嘢食都係一種享受啊~

2023-09-01 25 瀏覽
又到咗探索新餐廳嘅時間喇!😍今次要介紹嘅,係銅鑼灣新開嘅日本餐廳「菊鮨」。呢間餐廳雖然位處繁華嘅城市中心,但裡面嘅裝潢充滿日本風格,令人感覺好似身處於遠離塵囂嘅日本小餐廳🎋🏮主打眾多日式料理,包括新鮮嘅刺身🍣、美味嘅壽司🍱、燒烤😋、炸物等等。最抵讚嘅係,午市套餐由$98起,高質而又精緻,附送漬物、沙律🥗、蒸蛋🥚同味噌湯🍲,性價比超高!豐盛海鮮丼🍚 💰2️⃣5️⃣8️⃣大大碗嘅海鮮丼搭配新鮮潤澤的刺身,賣相吸引人。裡面嘅刺身包括拖羅、牡丹蝦、帶子、三文魚籽、以及池魚等等,每一樣都充滿了新鮮美味,一個令人滿足餐點享受!刺身定食🍱 💰2️⃣5️⃣8️⃣北海道仙鳳趾生蠔既肥美厚身,仲有淡淡嘅海水味,而小小蘿蔔蓉加入能增添口味。除了生蠔,還有拖羅、帶子、金目鯛等刺身,至於真鯛好有清甜嘅味道雞皮餃子使用了雞皮作為外皮,相較於傳統嘅餃子,雞皮餃子更加香脆可口,而且不會給人油膩嘅感覺🎈菊鮨🎈銅鑼灣登龍街28號永光中心6樓

豐盛海鮮丼🍚 💰2️⃣5️⃣8️⃣

刺身定食🍱 💰2️⃣5️⃣8️⃣

雞皮餃子

🎈菊鮨🎈
2023-08-29 33 瀏覽
朋友話銅鑼灣永光中心又開了間新餐廳🏮菊鮨專程來同她來食過豐富午餐🍱餐廳裝潢充滿日系風,有包箱服務,座位寬敞闊落😄午市套餐由$98-$258我選了刺身定食$258有茶碗蒸🥚日本蘿蔔🥕沙律菜🥗味噌湯🥣有五款刺身🐟日本生蠔🦪吃完熱辣辣滑溜茶碗蒸後🥚再食厚切各款新鮮刺身,最喜歡帶子同吞拿魚🥢仲有生蠔非常大隻厚肉😋口感好鮮甜👍👍總括環境舒服,氣氛唔錯,店員有禮,地點都好方便就腳。
朋友話銅鑼灣永光中心又開了間新餐廳🏮菊鮨
專程來同她來食過豐富午餐🍱

餐廳裝潢充滿日系風,有包箱服務,座位寬敞闊落😄

午市套餐由$98-$258
我選了刺身定食$258
有茶碗蒸🥚日本蘿蔔🥕沙律菜🥗味噌湯🥣
有五款刺身🐟日本生蠔🦪

總括環境舒服,氣氛唔錯,店員有禮,地點都好方便就腳。

2023-08-25
Oishiiii❤️ My Omakase Lunch😋🍣🥢..平日愛吃日料的我,趁下午有時間就相約朋友到銅鑼灣一間新開鮨店吃個lunch🥢,估唔到有驚喜😍,菜式精緻又好吃。而且店員們人都很好,聊得開心也吃得好喔。在充滿歡笑聲中吃個滿足午餐,感覺真的很盡興呢!今次安排坐bar 枱,一邊吃飯一邊跟師傅們👨🏻‍🍳 交談,大家距離拉得更近,喜歡呢種交流過程既感覺。而餐廳午市既優惠套餐亦很抵食,最後餐廳仲送左2款甜品,真的很甜💕。午餐由$98 - $258,套餐均附上漬物、沙律、蒸蛋及味噌湯,加上主食,真的很滿足。🔸Omakase Set $188刺身2款、壽司6件、卷物2件、細牛肉湯烏冬Omakase 既sashimi & sushi 款款都新鮮好吃😍,刺身有肥美日本蠔🦪 & 鮮嫩三文魚。而壽司方面:帆立貝、赤身、清甜海膽,都是我愛吃的喔!款款壽司都很高質呢。熱烏冬亦很煙韌呢🍜。最後甜品,有濃郁不膩cheesecake & 香濃滿有奶香 sesame ice-cream🖤,2款我都很愛呢 大滿足❤️!..×××××ש銅鑼灣登龍街28號永光中心6樓..

🔸Omakase Set $188
刺身2款、壽司6件、卷物2件、

細牛肉湯烏冬

清甜海膽,都是我愛吃的喔!

款款壽司都很高質呢。

熱烏冬亦很煙韌呢🍜。

最後甜品,有濃郁不膩cheesecake &

×××[菊鮨 Kiku Sushi @kikusushi.hk]×××
©銅鑼灣登龍街28號永光中心6樓
2023-08-29 20 瀏覽
最近銅鑼灣新開了一間極高質日本菜居酒屋🏮 🥳🥳🥳環境滿有日本🇯🇵特色,同時有vip 房,更可穿上和服👘打卡呢!現時新開張更有會員優惠🎉 午餐12款套餐,都可半價享用的!多吸引,最重要的是食物真的好用心,入料新鮮又美味!定食會送三文魚刺身🐟呢!香煎鵝肝定食皇牌之選,香噴噴的香煎鵝肝軟軟腍滑入口即溶的感覺好惹味呀!蒲燒鰻魚定食鰻魚魚身的柔軟度極嫩極鮮,佈滿秘制燒汁,入口香而不腻!📍菊鮨 Kiku Sushi 銅鑼灣登龍街28號永光中心6樓

現時新開張更有會員優惠🎉
定食會送三文魚刺身🐟呢!

香煎鵝肝定食
皇牌之選,香噴噴的香煎鵝肝軟軟腍滑入口即溶的感覺好惹味呀!

蒲燒鰻魚定食
鰻魚魚身的柔軟度極嫩極鮮,佈滿秘制燒汁,入口香而不腻!

📍菊鮨 Kiku Sushi
2023-08-29 15 瀏覽
今個夏天真喺熱到癲!諗住入室內涼下,如果去到一個唔太通風嘅地方真喺會焗死!I-Omakase Set $188包括刺身2款、壽司6件、卷物2件、細牛湯烏冬,定食仲有味噌湯、沙律、茶碗蒸及白蘿蔔漬物。茶碗蒸比想像中更好食~生蠔都好肥美!呢個喺意外收穫!壽司有油甘魚、金目鯛、青瓜卷、拖羅、赤身等等。J-活海鮮丼 $188包括三文魚、時令魚兩款、帶子、甘蝦、三文魚籽,定食仲有味噌湯、沙律、茶碗蒸及白蘿蔔漬物。

I-Omakase Set $188

J-活海鮮丼 $188

前排好想食日本菜式,去咗銅鑼灣呢間——🌟菊鮨🌟食日本野,餐廳座位唔算多,但卡位坐得舒服,當晚都幾full下,店員服務態度好好,仲會不斷添加茶水🫖._.🍣|廚師發板|🍣壽司選擇太多,唔想諗食乜,就決定交俾廚師發板,叫咗set廚師發板,一板有成10款刺身壽司,刺身都好有誠意,味道新鮮厚砌,食完呢到嘅廚司發板,感覺呢到嘅刺身好值得食👍🏻·🐂|牛肉湯烏冬|🐂熱辣辣上枱,牛肉數量多,食到最後都有牛肉,同埋烏冬湯底充滿香濃嘅牛肉味,唔錯!._.
._.
🍣|廚師發板|🍣
壽司選擇太多,唔想諗食乜,就決定交俾廚師發板,叫咗set廚師發板,一板有成10款刺身壽司刺身都好有誠意,味道新鮮厚砌,食完呢到嘅廚司發板,感覺呢到嘅刺身好值得食👍🏻
🐂|牛肉湯烏冬|🐂
._.
2023-08-28 14 瀏覽
Lunch 諗唔到食咩好?日本菜一定唔會錯銅鑼灣最近新開菊鮨午餐選擇非常之多 而且價錢仲好吸引而家做緊會員半價💕🔹蒲燒鰻魚飯定食鰻魚燒得好香 醬汁惹味唔會過甜加入檸檬干 完全唔會有腥味🔹刺身定食刺身款式好多 油脂好足嘅拖羅同大大聲日本生蠔 實在太滿足午市套餐分別仲送三文魚刺身/雞皮餃子營業時間:星期一至日🕝11:30-15:00 截單時間:14:30🕥18:00-23:30 截單時間:22:30📍銅鑼灣登龍街28號永光中心6樓6/F, Circle Tower, 28 Tang Lung Street, Causeway Bay📞28023818
Lunch 諗唔到食咩好?
日本菜一定唔會錯
銅鑼灣最近新開菊鮨