2014-03-29 2437 瀏覽
尖沙咀已被遊客攻陷。如果不是華苑立足樂道多年,我恐怕早已被燈箱「楼上铺」三個簡體大字及樓下熱情拉客的大叔嚇跑。古董電梯徐徐上升,華苑在一樓靜候 。店面不大,被重重圍板不規則分隔,兩三桌共享一個小天地,既像茶餐廳也不像茶餐廳。點菜時琢磨着要吃魚,侍應熱情領我到魚檔。魚檔瑟縮一角,雖小但各式小菜琳琅滿目。良久沒吃烏頭,便要一道魚飯。我看着三條烏頭,選擇困難症又要發作。侍應一句「幫你揀條平靚正架啦」,藥到病除,滿心歡喜回到座位,喝着功夫茶吃着輕口味鹹酸菜等開飯。事後賬單一看,烏頭$128,而魚檔明碼標價是$128-$168,沒有渾水摸魚。烏頭烏頭首先上場。肉質結實,也沒有泥味。烏頭沒有豐腴黃油,只有點點黃色散落,吃下口沒有想像的香味。本身不愛醬料喧賓奪主,但這道魚飯要蘸上普寧豆醬提鮮才好吃。這頓飯沒有飯或麵等澱粉主食,將魚飯魚飯以魚當飯進行到底。普寧豆腐侍應放下普寧豆腐,叮囑說小心燙口。豆腐炸得外脆內軟,豆味香濃,不用韭菜鹽水也好吃。豆腐有豆味,不是什麼稀奇事。只是不知何時開始魚有魚味已成奢侈。蠔餅與小心燙口不同,這次侍應的溫馨小提示是「趁熱吃」。蠔餅非常鬆軟,蠔潔白而肥大鮮美,直教人對吸油
烏頭
烏頭
蠔餅
與小心燙口不同,這次侍應的溫馨小提示是「趁熱吃」。蠔餅非常鬆軟,蠔潔白而肥大鮮美,直教人對吸油紙上濃重油花視而不見。
生醃螄蚶
貝殼類海產向來容易受病毒污染。螄蚶就是赤貝,但是吃赤貝刺身總令人放心得多。大概是赤貝刺身最後兩個字帶有源自日本的品質保證。點菜時再三猶豫,致使侍應沒有下單。幸好催單時發現,馬上補上。螄蚶外殼刷得乾乾淨淨,灼至剛剛開口。螄蚶雖然不是特別肥大,但是鮮味十足。醃料不外乎是蒜辣椒等香料及醬油之類醬料,鹹鹹甜甜微微辣,味道平衡得恰到好處,不會遮蓋螄蚶本身味道。螄蚶肉嫩,鮮甜無比,最後和着紅色血汁將最後一點鮮味喝進口裏。。據侍應所講,這生醃螄蚶是華苑招牌菜中的招牌菜,每天清貨每天新鮮醃製,難怪鮮味無窮。

尖沙咀變了,大概華苑也得跟着變,但願味道不變。
2014-03-18
2013-11-17 1609 瀏覽
五年前,我很喜歡跟前度來華苑吃潮州菜,相隔五年,突然想吃潮洲菜的我想起了這店子。這格局如像茶餐廳的上樓潮洲菜館,店面蹟不大,但食品種類繁多。它位於一樓,總會有一名員工在樂道拉客,若果不是之前幫襯過,否則見到有人拉客就會不懷好感,覺得「好食極有限」。多年沒來,不知現時環境如何,所以為免要等,所以一早打電話來訂了枱。八時到來,店內清靜得很,心裡不禁懷疑著是否這店已不如以往。我們坐在角落的卡位,從玻璃窗可以清楚看到樂道,但枱上的空間很小。率先端上來的是沙茶牛肉芥蘭,打了獻的沙茶醬牛肉,不會有過多的汁水在芥蘭上。天氣較涼,吃芥蘭就最好,我喜歡爽口的菜莖,煮得剛好,不會過稔。吃潮洲菜,一定少不了滷水。我們選擇了滷水鵝肝拼鵝片。我們一看到鵝肝,都雙眼發光,哈哈~ 一碟約有四大片鵝肝,剛好四個人分著。鵝肝最美味的地方就是那脂肪,以滷水煮過,軟稔稔的,入口時味道豐富濃郁,肥美的鵝肝在口中慢慢的溶化,簡值一試難忘。鵝片亦做得出色,肉質夠稔,不但充滿滷水味,還可以嘗到鵝肉本身的鵝味。唯一失色的,是伴碟的那隻滷水蛋,大概是浸煮時間不足,未夠入味,滷水味只流於表面。潮洲的烙一向是我吃潮洲菜必點之菜,這次我們點

沙茶牛肉芥蘭
滷水鵝肝拼鵝片
煎蠔烙
潮洲的烙一向是我吃潮洲菜必點之菜,這次我們點了蠔烙。潮洲蠔烙與廟街常見的蠔仔餅不同的,主要的分別是薯粉和蛋,在廟街吃的蠔餅,多是以大鍋油來炸至香脆。我個人的口味是比較喜歡加了薯粉、軟身略帶煙靱那種蠔烙,這店的蠔烙正合我的口味。
糯米釀大腸
許多人吃潮洲菜,只是懂得蠔仔粥、滷水、大眼雞,其實潮洲菜中還有一道叫「糯米釀大腸」,原來不是太多人知道的,同行的另外三位友人都沒有聽過。我通常愛這種功夫菜,糯米釀大腸聽起來就知道工序繁多,又要把洗豬大腸,又要把糯米釀進去。或許是這豬大腸洗得太乾淨了,一點肥膏也沒有,雖然很健康,但幾乎趕絕了豬大腸有的味道,朋友咬下去時,以為只是吃糯米啊!

後來,我們追加了一碟鵝肝炒飯,當時雖然我已經很飽,但吃了第一口才驚覺不得了。不要少看一點平平的炒飯,鵝肝粒份量絕對不少,經過炒煮後,鵝肝的油香滲入炒飯,絕對值得一試。
2013-09-26
沙茶牛肉芥蘭
滷水鵝肝拼鵝片
煎蠔烙
糯米釀大腸
2012-10-12 978 瀏覽
各方面評分如下:服務: 招呼熱情, 感覺自己像舊街坊幫襯 (但我們是第一次來的)環境: 沒有豪華的裝修, 有點舊; 但坐得舒適, 就算我們二人也可給帶到窗邊卡位坐下; 雖然地方不是很大, 但由於中間有圍板分隔, 私隱度高.食物: 叫了一個二人套餐, 包括1.蠔烙, 2.卥水拼盆, 3.方魚肉碎粥, 4.炒菜及5.甜品綠豆夾清心丸. 1. 蠔烙: 外面煎得香脆, 內裡軟滑. 蠔算新鮮. 2. 卥水拼盆: 卥水尚算香, 但蛋及腩肉卥得太咸 3. 方魚肉碎粥: 方魚炸得太硬, 不夠香, 帶不出湯的鮮味. 湯底尚可, 不算多味精. 4. 炒菜: 炒得有鑊氣但很咸, 要用熱水浸過才能入口 5. 綠豆夾清心丸: 不太甜, 好吃 飲品: 沒有叫啤酒整體: 食物比較咸, 下次會再來但一定要叫少鹽.價錢: 平常潮州菜比較貴, 但華苑位於旺區中價錢算合理, 每人約$160
各方面評分如下:
1. 蠔烙: 外面煎得香脆, 內裡軟滑. 蠔算新鮮.
2. 卥水拼盆: 卥水尚算香, 但蛋及腩肉卥得太咸
4. 炒菜: 炒得有鑊氣但很咸, 要用熱水浸過才能入口
5. 綠豆夾清心丸: 不太甜, 好吃
飲品: 沒有叫啤酒
整體: 食物比較咸, 下次會再來但一定要叫少鹽.
2012-10-11
2012-08-28 1071 瀏覽
多年前曾惠顧華苑潮州餐廳,現已沒甚印象了。早前李氏家族的 "野蠻女友" 及 羅氏的 "周口店" 推介華苑的潮菜,尤其是其鵝肝。我和老公除了上回在大圍生昌初嚐潮洲鵝肝外,對潮式鵝肝絕對是極之膚淺,就趁著這趟 "Project K" 的飯宴順道到華苑試試。 走上樓梯門一開,最近裝修過的華苑不覺特別的束新,氣氛與裝修同樣一派大眾化的格局。左手邊是幾座以屏風間隔的桌子,我們被安排到最後端的一座,雖然小小的屏風擋不住聲音,但視野卻被封鎖了,看不到四周的食客,心理上有著無比的私隱,讓我們毫無顧忌地胡言亂語,吃得更 "放"。到我們的屏風座必先撓過這個檔子。檔子放滿了潮式蒸魚及鮮魚、甲殼類、凍蟹、白蝦及幾款潮式小菜,每款均插上名牌,有點像魚市場裡的風味食肆,不管味道如何也令我看得心花露放。後面的黃紙推介了潮州人離不開的海鮮菜式,名稱與例牌價錢寫得一清二楚,愛與不愛釋隨尊便,絕對的均真,至少不怕開天殺價而被斬至一頸血。奉上小吃兩款,一是花生,另一款是自家製鹹鹹酸酸的醃菜,來一碗潮洲粥伴著吃是最好不過的了。人未到齊,李氏成員已急不及待就 "Project K" 進行商討,可能老板娘對光光的桌面看不太順眼,

海鮮美食大曬冷
推介菜式

人未到齊,李氏成員已急不及待就 "Project K" 進行商討,可能老板娘對光光的桌面看不太順眼,前來給我們點上啤酒與佐酒小食。
普寧豆腐
侍了一會雖沒感到普寧豆腐的火氣騰騰,但温度仍是燙口,嘴巴捨不得那份濃濃的豆香而放口,反而忍耐著熱力讓豆香經咀嚼而慢慢地散發出來,真的很喜歡豆腐的香氣。
鹵水拼盆
嚐潮洲菜少不了鹵水食品,我們要了鹵水拼盆。拼盆內有鵝片、鵝腳、豬腸、豬肉、鹵蛋及紅腸等。當中最搶境的是豬腸,質感有層次、不肥、富有大腸的香味。而其他鹵水材料則較為平平,沒有獨特之處。
鵝肝
主角來了,餐牌以沙肝來形容鵝肝,但入口卻沒感到一點沙,而是有著滑滑潤潤的口感,雖沒有法式煎鵝肝的香脆外皮,但豐盈、入口溶化的質感與甘香的食味確有其過人的吸引力。不敢向壞膽固醇挑戰的我,還是少吃多滋味。
九肚魚肉碎粉絲湯
"野蠻女友" 選了九肚魚肉碎粉絲湯。湯頭意外的清甜,佈滿了多幼骨的九肚魚,吃時的確不太方便,但卻是鮮甜的來源,此湯的靈魂是也,不能缺之。若多放點芫茜與唐芹相信會更惹味。

"Project K" 最關鍵的要點已有定案,在網上尋找資料一整天的 "2M" 與我,雙眼累得差點不能張開了,點菜的任務交由其他人負責。
凍烏頭
"野蠻女友" 再下一乘,選了凍烏頭。從外觀上不察覺烏頭上有著橙紅的油脂,似乎不夠肥美。入口果然缺乏油香,小部份魚肉更是綿綿的。
普寧豆醬
普寧豆醬較稠,具有一定濃縮的鹹度,不見得有豆香,加上烏頭魚魚身也帶鹽份,兩者混合鹹味驚人。
大地魚炒芥蘭
我跟 "2M" 同選了的大地魚炒芥蘭,食味不過不失,質量一般。
水瓜烙
"野蠻女友" 又選了水瓜烙。潮洲人很喜愛吃水瓜,但顧名思意水瓜含水量豐富,要烙餅煎得乾身,是廚師的一個考驗。明苑的水瓜烙完全符合條件,而且烙餅做得煙韌有口感,確實不錯。不過愈吃味變得愈濃烈,有欠自然。
糖醋麵
糖醋麵亦是普普通通之作,蛋香不足,煎炸後唯有靠沙糖及醋的調味,做功未夠入微。

吃得飽飽連盛載甜品的空間都沒有了,試過了不錯的潮式鵝肝,"Project K" 初部亦有了定案,各人回家再繼續跟進。

2012-08-24
鵝肝
九肚魚肉碎粉絲湯
水瓜烙
  • 九肚魚肉碎粉絲湯、鵝肝、普寧豆腐
2011-08-09 670 瀏覽
今日約左幾個舊同事係iSquare 附近等...... 一齊食飯....之後揀左樂道既<華苑>,之前同男朋友食過,都不錯,今次就同幾個朋友去試多幾款新野。空間都大,而且老闆娘好友善,主動介紹呢度先食到既菜餚平時覺得潮州菜有D老套同只係打冷既..... 不過呢間都我地呢D 80 後去食....... 幾OK.....我地等齊人都8:30了,一入去就有位了,門口有個笑容好好既大叔帶我地上一樓...... 大叔仲好細心叫我地小心D 高低梯級.....HAHA所以食住第一道菜先:第一道菜普寧豆腐: 外脆內軟..... 香口好食..... 後生仔女一定鍾意....第二道菜:凍鳥頭,元朗烏頭,第一次食成條凍魚,加D Lemon 汁,仲要D皮同肉好易分開,唔會"痴" 住哂.....平時我好少食魚,今晚都食左好多!佢仲有出世紙, 本地魚黎架! 佢仲有個特別既SOURCE 比你......老闆娘話叫我地下次試大眼雞都好好食架wo, 可惜今餐太飽, 我地沒有order...第三道菜: 鹵味(潮州鵝肝,鵝片,鵝腸)法國鵝肝就食過,上之同男朋友試過呢個潮州鵝肝,今次又食,D朋友都話好特別,好

所以食住第一道菜先:

第一道菜普寧豆腐:
普寧豆腐,外脆內軟,口感不錯

佢仲有個特別既SOURCE 比你......
第一次食凍魚,元朗烏頭

第三道菜: 鹵味(潮州鵝肝,鵝片,鵝腸)
法國鵝肝就食過,上之同男朋友試過呢個潮州鵝肝,今次又食,D朋友都話好特別,好味。 佢都有配左個汁比你.....
鹵味(潮州鵝肝,鵝片,鵝腸)
第四道菜:豬手,身邊兩位男士比較喜歡,女士怕肥喔。。。我試左一件.... 都幾好.....
豬手
第五道菜: 咸菜豬肚湯
咸菜豬肚湯, 頗胡椒味
好飲..... 豬肚都好乾淨..... 平時凡唔食豬肚, 但今次試左又幾特別, 又夠"林".....

第六道菜: 蠔仔洛 (上次試過蠔仔粥唔錯, 今次既蠔仔洛都唔失望, 炸到好脆好味, 又唔係太油膩)
蠔仔洛
最後有甜品: 清心丸綠豆糖水 (甜甜地, 女仔實鍾意)
清心丸綠豆糖水, 第一次飲....都幾OK!
雖然係樓上鋪, 但位置易搵, 老闆娘親切, 同屋企人食飯, 幾個朋友聚會都唔錯, 環境唔算太高級, 所以價錢都唔貴........

不妨一試, 埋單見到....呢間潮州鋪仲有好多明星食家到過架......

5 個人(2 男3 女) 叫左6個菜.... 好飽好滿足....... 埋單差不多七百幾八百左右.... (實數唔記得)
2011-08-08
普寧豆腐,外脆內軟,口感不錯
第一次食凍魚,元朗烏頭
鹵味(潮州鵝肝,鵝片,鵝腸)
豬手
咸菜豬肚湯, 頗胡椒味
蠔仔洛
清心丸綠豆糖水, 第一次飲....都幾OK!
2009-06-11 425 瀏覽
我爸爸係潮州人, 我同爸爸就覺得好正宗, 抵食味道又唔錯.一般人食蚵仔烙(蠔餅), 但華苑之九肚魚烙, 蘋果烙, 南瓜洛...之多, 本人認為九肚魚烙非常好味, 魚肉鮮甜嫩滑仍能保留香脆. 爸爸必食:鹵水鵝片肉質軟滑又好入味! 咸菜豬肚湯豬肚很爽.蠔仔粥蠔仔新鮮. 普寧豆腐夠脆口.清心丸綠豆糖水可以少甜, 總之好掂,必叫!
我爸爸係潮州人, 我同爸爸就覺得好正宗, 抵食味道又唔錯.
爸爸必食:鹵水鵝片肉質軟滑又好入味!
咸菜豬肚湯豬肚很爽.
蠔仔粥蠔仔新鮮.
普寧豆腐夠脆口.
清心丸綠豆糖水可以少甜, 總之好掂,必叫!
2009-06-08
2009-03-27 334 瀏覽
友人忽然來電,話出嚟食吓野吹吓水,佢話上次同一大班朋友去呢間食潮州野唔錯。於是就咁衝入嚟試吓!鹵水鵝片(7分)拼鵝肝(8分):鵝片算係喺中等水平,反而鵝肝就有驚喜,切得唔厚,質感非常軟滑,亦夠入味,抵讚!鱟粿(7分) :芋頭條炸成如芋頭糕大小,芋頭炸得香而芋頭味十足,唔會好似茶摟D芋頭糕粉多個芋頭咁。糯米大腸(6分) :個人好鐘意呢味野,除咗糯米較為鬆散外,此處的汁較也接近台灣風味,甜咗D!椒鹽瀨尿蝦(6分) :好多粵菜館都有嘅菜式,不是阿姐誠意推介絕對不會叫,質素不算差但不特出。九肚魚烙(8分) :蚵仔烙食得多,叫吓呢味都幾好,有時餅好怕D蚵唔新鮮,此味改用九肚魚,好能夠特出九肚魚肉D細軟嫩滑嘅質感,魚肉鮮甜之餘炸烙的香脆仍能保留,Good!蘋果烙(9分) :反沙芋之類的甜品食得多了,要形容此食品,可想像為餅的換了做蘋果幼條,炸後再撒點沙糖,香糯之餘又有蘋果的清甜味道,友人叫它作潮州蘋果批,總之好掂,下次必叫!青島大啤兩支,埋單只係$440元,食物水準中等,價錢大眾化,樓面阿姐服務殷勤,抵比個笑你哋!

鹵水鵝片(7分)拼鵝肝(8分):

鱟粿(7分) :

糯米大腸(6分) :

椒鹽瀨尿蝦(6分) :

九肚魚烙(8分) :

蘋果烙(9分) :

2009-03-21 242 瀏覽
行過見到樓上有間潮州餐廳,以為格局一般,價錢應該唔會貴,就走上去上試,點知望下個餐牌之後,價錢都唔平.去潮州餐廳必叫鵝片同咸菜豬肚湯.咸菜豬肚湯,很辣,但很清,豬肚很爽,唔會有怪味,雖然要件68,但飲得過.至於鵝片,本人認為非常好味,唔似其舖頭又凍又靱,呢度嗰啲又夠熱,肉質又夠淋,又有鵝味,係少數高水準之作,雖然附加嘅鹵水蛋非常咸.之前睇餐牌見到個推介必食之作 -- 秘製潮州鹵水無骨豬手,仲話係蔡瀾推介美食之一,雖然要$78,但姑且一食,點知食落去之後,無甚特別,唔明點解值得推介,唯一要幫佢揾啲好處就是"唔肥膩"!

去潮州餐廳必叫鵝片同咸菜豬肚湯.

秘製潮州鹵水無骨豬手
咸菜豬肚湯
鵝片
2009-03-17
鵝片
2009-02-19 144 瀏覽
这家餐馆坐落在楼上,店堂比较宽敞。侍应介绍了一个“是日冻鱼”,鱼秄和鱼头我没敢碰,鱼肉有点冷爽的口感,没觉得有什么美味。要了个春菜排骨煲,也没吃出跟一般茶餐厅有甚麽不同,倒是甜品清心丸绿豆爽比较好,里面搀着有咬头的“清心丸”(类似西米),还算可口。总的来说,这一顿两百大洋,物非所值。
  • 清心丸绿豆爽
2008-09-16 121 瀏覽
今晚同朋友食左:1. 煎蠔餅 - 唔香唔脆, 少蠔多粉漿2. 肉蟹粥 - 唔香唔鮮甜3. 鹵水拼盤 - 一般4. 炒時菜 - 一般其實睇食評都都知唔多ok, 但都想 try 一 try ...... 唔可能再幫襯 lu
今晚同朋友食左:
1. 煎蠔餅 - 唔香唔脆, 少蠔多粉漿
2. 肉蟹粥 - 唔香唔鮮甜
3. 鹵水拼盤 - 一般
4. 炒時菜 - 一般

• NIL
2008-08-06 99 瀏覽
jul 11, 08,4人來dinner,叫咗 : 1) 豬腸灌糯米-食咗細細舊,個人麻麻因都喺食到有小小"押"味2) 煎蠔洛-都幾脆口-合格 3) 韮菜粿-皮夠煙韌-原來友人話潮州人興用粿嚟送禮,但喺要煎咗先食 4) 欖菜肉鬆炒涼瓜-個人對涼瓜普通 5) 糖醋麵-整得夠薄,但可惜唔夠脆口 6) 太極羮-唔掂,因太粉,而且d粉仲唔多完全融透-所以每人好免強食咗1碗之後,都無人番碗 7) 南瓜洛-唔掂,因粉(木糬粉)多過南瓜,我就完全食唔到南瓜味-入口好似食緊粉困皮咁 - 本來今晚喺去鼎泰豐,但喺友人去到攞位時,情況太過虛冚,入枱速度好慢,所以即刻轉戰呢間 - 我就第1次嚟,佢哋話裝修唔同咗,而且以前有個甜品宜家無得食,最重要喺友人們1致話以前味道/水準好d,所以估計轉咗手同大廚
jul 11, 08,4人來dinner,叫咗 :

1) 豬腸灌糯米
-食咗細細舊,個人麻麻因都喺食到有小小"押"味

2) 煎蠔洛
-都幾脆口
-合格

3) 韮菜粿
-皮夠煙韌
-原來友人話潮州人興用粿嚟送禮,但喺要煎咗先食

4) 欖菜肉鬆炒涼瓜
-個人對涼瓜普通

5) 糖醋麵
-整得夠薄,但可惜唔夠脆口

6) 太極羮
-唔掂,因太粉,而且d粉仲唔多完全融透
-所以每人好免強食咗1碗之後,都無人番碗

7) 南瓜洛
-唔掂,因粉(木糬粉)多過南瓜,我就完全食唔到南瓜味
-入口好似食緊粉困皮咁

8個人去試下呢間潮州菜, 感覺不過不失啦, 不過...食左14碟都唔係太飽...1) 蠔仔粥 ~ 蠔仔落得好多. 又大隻又新鮮, 好好味...good 2) 滷水拼盤 ~ 一般, 都算ok既...3) 豬腸灌糯米 ~ 一般, 食唔食都得4) 潮州凍蟹 ~ ok既, 88蚊一隻, 叫左兩隻5) 蝦棗 ~ 唔好食, 差6) 九肚魚~ 好好味 7) 煎芋粿 ~ 痲痲地8) 糖醋面 ~ 尚可, 不過唔夠硊9) 川椒雞 ~ ok , 不過碟大雞少10) 蟶子 ~ ok, 算肥美11) 西蘭花炒帶子 ~ ok, 98碟, 覺得貴左d12) 簿殼 ~ 陣味好怪13) 蠔洛 ~ 叫左兩碟都食晒, 都唔錯14) 普寧豆腐 ~ 一般啦* * book 左間房好搞笑, 細到呢....要去洗手間..要d fd起晒身先出到去, 個隻law...
...

2) 滷水拼盤 ~ 一般, 都算ok既...

3) 豬腸灌糯米 ~ 一般, 食唔食都得

• 蠔仔粥
  • 蠔洛
  • 川椒雞
2008-07-13 86 瀏覽
二人吃飯只點了三個菜蠔仔洛$ 58普寧豆腐($18 3件)--好大件, 熱辣辣, 外脆內軟滑.show 出來的雜誌話加入薯粉代替生粉 ,會夾來爽口d , 唔...我反而覺得似f魚片質感豬腸灌糯米($20) --由糯米、蝦米、栗子、 臘肉及花生等塞入薄薄的豬腸衣,加上甜甜的醬汁,這個非常唔錯。蠔仔洛--~標榜為招牌菜 ,蠔仔份量不少, 加埋d蔥 , 去炸 , 冇咁油膩 ,但灘涷咗 ,就出了好多油叫其中一位侍應哥哥幫我哋影相, 佢都好認真,第一張影得唔好, 主動話影多幅可是嚴重人手不足 ,叫人埋單都要叫幾次先至有人理.. 有時甚至係視線範圍都唔見有待應穿小鳳仙的員工對潮棻認識不足 , 連棻式名字的讀法都不曉 場內見細老闆娘忙於四周向客人介紹潮棻的用料, 看來老闆要加強培訓了
二人吃飯只點了三個菜
蠔仔洛$ 58

可是嚴重人手不足 ,叫人埋單都要叫幾次先至有人理..
有時甚至係視線範圍都唔見有待應
穿小鳳仙的員工對潮棻認識不足 , 連棻式名字的讀法都不曉
普寧豆腐 中間出煙
豬腸灌糯米($20)
蠔仔洛 蠔仔份量不少
豬腸灌糯米($20)
  • 蠔仔洛
  • 豬腸灌糯米
2008-07-11 58 瀏覽
成日見報紙介紹這間餐廳,想試了很久, 但和男友兩人吃又試不了甚麼,所以等了很久先等到有人陪我們吃,原來他們都和我一樣,成日都見有雜誌介紹。好機會讓我們去試一試,叫了我喜歡吃的蠔餅,還有炒蜆,菜,糖醋麵,雜錦炒飯。蠔餅不錯很脆口,有香味,炒飯乾身,粒粒分明,而且配料十足,味道香口,但糖醋麵就真的失望了點,但濕,不是我那杯茶,我記得去潮洲酒樓吃過的是較乾身,好吃很多。但這裏雖然出名,但因為要上樓,所以食飯時間去都不用等位,而且四個人都介俾間房我們添,原本諗住間房有電視很開心,點知壞了的,不過服務不錯。

2008-06-05 54 瀏覽
一直知道呢度有間上樓潮州菜館,但係尖沙咀返工果陣都無去過。今晚買完野心血來潮上左去試。八點多,不是太多人。我們只有兩個人,所以只叫左:1. 凍烏頭 - 好味!啖啖肉,點的醬又好特別2. 蠔仔粥 - d蠔仔好大隻,不過有點腥3. 沙茶炒薄殼 - 老闆話夏天先有,d肉似超迷你蟶子,好得意,都好味。4. 水瓜酪 - 呢個唔得,軟巴巴的一點都不脆,又食唔到水瓜同花生以外的材料。5. 南瓜果 - 呢度無煎油果,叫左唔個都唔錯,好煙un。兩個人食左$280左右都唔算好平。不過去親創發或者南記都係一大班人,難以比較呢度算唔算貴。整體食物都唔錯,值得再來。最好一大班人可以叫多d野試。

八點多,不是太多人。我們只有兩個人,所以只叫左:
1. 凍烏頭 - 好味!啖啖肉,點的醬又好特別
2. 蠔仔粥 - d蠔仔好大隻,不過有點腥
5. 南瓜果 - 呢度無煎油果,叫左唔個都唔錯,好煙un。

整體食物都唔錯,值得再來。最好一大班人可以叫多d野試。
  • 是日凍魚、沙茶炒薄殼