2019-01-14 76 瀏覽
今日做冬咁開心, 咁就一於落街食啦, 揀咗喺親戚附近嘅一間酒家度食蒸氣火鍋, 因為親戚第一次食, 就等佢開心一下啦, 佢都食得非常之開心, 因為可以自選海鮮, 有多款選擇, 我哋選擇咗大元貝, 鮑魚, 蟶子, 同埋筒蠔, 佢最鍾意就係鮑魚, 所有海鮮都正, 蒸時間啱啱好好 都係有賴員親自為我地蒸, 值得一讚!鮑魚爽口, 有啲蟲草花做TOPPING, 非常之入味, 另外元貝, 佢嘅汁非常之鮮甜, 筒蠔大隻, 咬落去 好creamy之後就可以任食其他嘅嘢食, 最正嘅就係佢嘅馬拉糕, 非常之鬆化, 入口即溶另外再食埋佢嘅粥湯底,  入口非常之甜鮮, 有晒海鮮既精華, 有啲潮州粥底嘅感覺,這一晚做冬我親戚非常之滿足, 非常之滿意

2019-01-12 132 瀏覽
住左元朗咁耐都係第一次試呢間餐廳由於上次就食左牛知己啦~~今次就去左對面試下酒樓的火鍋種類都不過不失啦~~~我地就揀左清清地的皮蛋莞西湯底~~自己開櫃拎材料,比較衛生,唔會擺曬出黎~~飲品就係基本野,不過多左好幾款啤酒~~~滿滿的生根、響鈴、魚皮,真係唔使擔心咩都無,因為REFILL好多又好快~~最正係食佢地既皮蛋~~手打牛丸、墨魚丸,好新鮮,同好彈牙2個人都俾好多粒我地,細細粒牛肉都不錯~~金菇、草菇、菇類大精選,食得太多肉,食呢幾種有咬口又健康牛肉既色水都不差架~~~有牛肉味蝦丸有一粒粒的蝦碎架~~感覺會較有蝦味,而不是搞碎漿~~九肚魚我都係第一次見,因為平時見開炸的,今次食就FEEL到比較滑的~~不錯喏
住左元朗咁耐都係第一次試呢間餐廳
由於上次就食左牛知己啦~~今次就去左對面試下酒樓火鍋

種類都不過不失啦~~~

我地就揀左清清地的皮蛋莞西湯底~~

自己開櫃拎材料,比較衛生,唔會擺曬出黎~~

飲品就係基本野,不過多左好幾款啤酒~~~

最正係食佢地既皮蛋~~

手打牛丸、墨魚丸,好新鮮,同好彈牙
2個人都俾好多粒我地,細細粒

牛肉都不錯~~

金菇、草菇、菇類大精選,食得太多肉,食呢幾種有咬口又健康

牛肉既色水都不差架~~~有牛肉味

蝦丸有一粒粒的蝦碎架~~感覺會較有蝦味,而不是搞碎漿~~

2019-01-08
2019-01-11 99 瀏覽
朋友家住世宙,那夜晚上就去了對面的華酒家食蒸氣鍋,材料的確新鮮,價錢非常公道。喜歡食海鮮蒸氣鍋既朋友,不妨一試!飲品任飲!所以一班朋友一齊食的確幾爽,店員服務好好!每台可選4種海鮮,之後其他就任點任食!正呀鮑魚蒸過後,質地都爽彈真係唔會過老!因為店員都會為食客計時,所以唔怕蒸得過熟!聖子皇鮮甜,已放少少蒜蓉調味!感覺已經好正美國桶蠔size好大隻,蒸熟左之後都無乜縮水。蠔味香濃好味道呀!之後食埋d酒家自家製丸類,都好足料爽彈!還有蒸馬拉糕呢剛蒸起夠哂熱好軟綿再食埋個南瓜排骨粥,唔算濃味,但清清地帶點海鮮味!正。

鮑魚蒸過後,質地都爽彈
真係唔會過老!因為店員都會為食客計時,所以唔怕蒸得過熟!

聖子皇鮮甜,已放少少蒜蓉調味!感覺已經好正

之後食埋d酒家自家製丸類,都好足料爽彈!
還有蒸馬拉糕呢
剛蒸起夠哂熱好軟綿

再食埋個南瓜排骨粥,唔算濃味,但清清地帶點海鮮味!正。

2019-01-09 76 瀏覽
住新界西嘅好處就係多平靚正嘅嘢食,依間酒樓喺街市後面,邊爐料唔算話好多選擇,但食得出新鮮嘅味道。我哋嗌咗椰子雞煲,有新鮮椰子同杞子,仲有睇得出鮮嫩嘅雞件,份量都唔細,淥咗一陣都唔太柴,皮又幾香。有得自己夾響鈴同魚皮,魚皮又炸得幾香。肥牛同羊肉都係今日新鮮現切,我哋撞正一日貨特別靚,肥瘦適中,牛味羊味都好夠,又唔韌口。特別值得一提嘅係鮮九肚魚同鯪魚滑,九肚魚好嫩口,而且唔係到處都有得食。鯪魚滑好有魚味,又有口感,依家喺得街市先買到靚少少嘅鯪魚滑,喺度可以食到係開心嘅。滑牛都唔差,牛肉口感好,唔會太鬆。全場仲有汽水任飲,蔬菜同新鮮手包嘅餃類都一應俱全,元朗街坊想搵嘢食就可以考慮下佢啦。

有得自己夾響鈴同魚皮,魚皮又炸得幾香。

2019-01-08 71 瀏覽
火鍋放題基本上每家酒家晚市都會提供,非海鮮類放題相對便宜,價錢大概一百至二百。星期日晚跟家人選了一家中低價錢每人頭158,竟意想不到的高質,服務還遠遠超越一般酒家。酒家有十一選鍋底可選,我們挑了椰子雞鍋,鍋底以椰奶椰子等熬製,味道奶香香甜,質感較滑身。把半隻雞丟入鍋內,待滾熟後,湯底香甜鮮雞味。雞肉肉質彈牙,雞味香濃,鮮味十足。火🔥鍋熱點推薦鯪魚滑:手打鯪魚滑口感柔軟彈牙,魚鮮香味濃,沒腥味沒碎骨。九肚魚:整條完整飽滿,色澤鮮嫩晶瑩剔透,燙後肉質並不易散,咬下肉質鮮美嫩得如氣泡感。手打蝦丸:蝦丸爽口彈牙,咬下粒粒蝦仁混其中,鮮甜十足。鮮滑牛:滑牛厚身,肉質鬆軟,咬下牛味香濃。鮮淮山件:鮮淮山口感粉嫩,味道較淡帶藥材香。調料吧山根、響鈴、炸魚皮酒家除了調料吧及炸類,還有三個雪櫃裝滿飲料、鮮菜、菇類等。

火🔥鍋熱點推薦

鯪魚滑:手打鯪魚滑口感柔軟彈牙,魚鮮香味濃,沒腥味沒碎骨。
手打蝦丸:蝦丸爽口彈牙,咬下粒粒蝦仁混其中,鮮甜十足。
鮮滑牛:滑牛厚身,肉質鬆軟,咬下牛味香濃。
鮮淮山件:鮮淮山口感粉嫩,味道較淡帶藥材香。

調料吧

山根、響鈴、炸魚皮

酒家除了調料吧及炸類,還有三個雪櫃裝滿飲料、鮮菜、菇類等。

• 鯪魚滑
  • 九肚魚
  • 鮮淮山件
  • 手打蝦丸
  • 鮮滑牛
2019-01-08 49 瀏覽
和老婆吃冬至飯,我們來到華苑酒家。酒家晚市供應火鍋或蒸海鮮,我們當然要食豪少少,選擇了蒸海鮮。粥底三款之中選一款,海鮮在餐牌中任選四款,肉類蔬菜飲料是任食的。選了4款海鮮來蒸,分別有大元貝、蟶子、鮮海蝦及鮑魚。四款當中,鮑魚最為鮮味,還有陣陣蟲草清香。蟲草花蒸雞雞肉嫩滑,蟲草味突出。蒸蔬菜款式很多,這次選了冬菇,金菇,勝瓜及粟米,每款蔬菜都非常新鮮。其中勝瓜爽甜得來最為鮮味。手切和牛肉採用最上乘的牛肉,入口有牛香,肥瘦均勻。自製鮮蝦丸/牛丸/墨魚丸彈牙爽口,吃得很滋味。馬拉糕軟棉棉兼且非常鬆軟,甜度適中。淮山雞粥匯集了海鮮、肉類和各種時蔬的精華,鼎級美味。
和老婆吃冬至飯,我們來到華苑酒家。

蟲草花蒸雞
雞肉嫩滑,蟲草味突出。

蒸蔬菜

手切和牛肉
採用最上乘的牛肉,入口有牛香,肥瘦均勻。

自製鮮蝦丸/牛丸/墨魚丸
彈牙爽口,吃得很滋味。

馬拉糕
軟棉棉兼且非常鬆軟,甜度適中。

淮山雞粥
匯集了海鮮、肉類和各種時蔬的精華,鼎級美味。

2019-01-07 55 瀏覽
今晚和屋企人去打邊爐,佰幾蚊任食入到酒樓店員很有禮貌招呼我們座下,這裡環境寬敞,空間感十足細看一下有很多打邊爐材料選擇,這個椰子雞湯底,材料十足,真材實料,水滾後散發一陣陣的椰子香配料有很多選擇,可以就自己喜歡的加減肥牛滾的時間很短,看到他完全變色就可以食,一食落囗,牛味十足,以這個價錢算起來十分超值這個肥鵝腸不得了,鵝腸本身貼有肥膏,非街市一般貨式,滾完食落口,鵝腸爽脆,肥美甘香。手打牛丸,彈牙味濃,魚鰾最,是棉花雞內的棉花,我食了很多每樣食材都很新鮮羊肉片食起來都不錯手打墨魚丸很彈牙,性價比很高
今晚和屋企人去打邊爐,佰幾蚊任食
入到酒樓店員很有禮貌招呼我們座下,這裡環境寬敞,空間感十足
細看一下有很多打邊爐材料選擇,
配料有很多選擇,可以就自己喜歡的加減
,是棉花雞內的棉花,我食了很多
每樣食材都很新鮮
羊肉片食起來都不錯
手打墨魚丸很彈牙,性價比很高
2019-01-06 59 瀏覽
近呢幾年元朗都開咗好多唔同嘅火鍋店,對於今日我哋六個大食王,當然要去試下元朗剛剛開咗冇幾耐嘅火鍋任食,地點好方便,搭西鐵朗屏站落車e出口,一條直路,沿一條河行就到啦😊入到去即刻有職員带位,笑容滿面,服務令人非常滿意 138一起好抵呀😍之前食開出邊有一間$168都已經好抵,竟然仲有得平果$168,而且仲要質素好時間尚早人流不多,出邊有個大雪櫃,入邊有好多飲料供給客人自助形式取,而蔬菜,菇類,魚皮也是自助形式的湯底都有好多款選擇,今日揀咗個椰子雞鍋,有半隻雞湯底入面有椰子同杞子,椰子味好重,同隻雞一齊煲,大約15分鐘就食得,雞肉好嫩滑,又不太肥,聞到聞到超香濃嘅椰子味牛肉有兩款一款係肥牛一款係滑牛,兩款牛肉都好嫩滑,容易入口牛肉味又夠重,如果鍾意清淡D嘅朋友仔,可以選擇滑牛,因為沒有肥牛那麼肥膩魚皮非常新鮮,炸到好脆口,又不油膩,明顯啲油好新鮮,完全冇油益味啲九肚魚好大條,因為新鮮所以冇腥味,入口仲非常鮮甜,魚肉好滑,雖然多骨,小心食就可以了湯底好濃郁,材料好多打邊爐梗係要有一杯凍冰冰嘅飲料,飲品任飲,爽😆從窗口望落去街道非常寧靜,仲好舒服😌對面係剛剛新起好的私人物業食到最後全部野都俾我哋
入到去即刻有職員带位,笑容滿面,服務令人非常滿意
湯底都有好多款選擇,今日揀咗個椰子雞鍋,有半隻雞
湯底入面有椰子同杞子
牛肉有兩款一款係肥牛一款係滑牛,兩款牛肉都好嫩滑,容易入口
湯底好濃郁,材料好多
打邊爐梗係要有一杯凍冰冰嘅飲料,飲品任飲,爽😆
食到最後全部野都俾我哋清晒,呢間酒樓嘅食物好新鮮
服務態度又好
當我們火鍋的時候
職員不停去換碟,見到我們有魚骨,就即刻過嚟
非常細心
1K
過來多是飲茶,見到廣告海報覺得晚飯打邊爐價錢好實惠,任食兩小時一至五才$138 ,最凍的一晚一家人就去一試!晚上人不算太多(可能長假期去旅行了?)所以覺得座位很寬,帶bb有bb車都沒問題,服務員更加是對bb特別溫柔(笑) bb friendly 食店我特別 like!湯底有好幾款選擇,我們要了醉雞鍋,上桌時酒香撲鼻,有一整一隻雞,十分足料!醬料區齊全。飲料自助,款式不算多。有部分食物以自助形式自取,新鮮的,衛生都可以。其他需要處理的食物要剔紙點餐,沒漏單情況,出菜快,任食最緊要有節奏,吃得開懷!當中手打墨丸蝦丸,鮮竹笙,午餐肉encore了很多次(笑)也吃了很多款蔬菜,可能因為年紀大,肉類我們吃得很節制,肥牛只點了一盤就收手了(苦笑)談到牛肉,質素方面和任食牛鍋類的餐廳有距離,但也不差的,就看你喜歡吃中式鍋或是日式。日式就只有90分鐘,環境亦比較嘈吵和擠迫,是trade off吧。我就prefer一家人輕鬆食,來華苑打邊爐很不錯,有下次!

醬料區齊全。

飲料自助,款式不算多。

有部分食物以自助形式自取,新鮮的,衛生都可以。

2019-01-05 73 瀏覽
突然天氣轉涼,得返十度,咁嘅天氣梗係要打邊爐,一家人黎到華苑酒家,平日$138一位,假日就$158,全包價真係好抵喎。啲枱都幾濶落,好坐。醬料櫃,有辣辣,蔥,芫荽,生蒜等,感覺幾衛生。整返個混醬先飲品自助,有汽水,啤酒等。湯底有十款左右選擇,全部免費不用額外加錢,揀左醉雞湯底,嘩,雞件幾靚喎。湯底好香藥材味,又好有酒香,好得,飲左幾啖正呀。自助區有蔬菜,午餐肉,芝士腸,餃子等,款式雖然不算多,但refill得很快。落單區食物,手打丸好正,爽口彈牙。其餘不過不失,點幾多黎幾多。肥牛都幾靚吖炸魚皮,響鈴卷都係自助拎嘅,細細塊方便食。竹笙同鮮淮山太正了,大量encore。天氣凍打邊爐特別正,好味道食飽飽,好過自己又洗又切啦。全店爆場好生意,店員忙得不可開交,但態度都仲好好,又加湯又收碟,睇見都辛苦。
啲枱都幾濶落,好坐。
醬料櫃,有辣辣,蔥,芫荽,生蒜等,感覺幾衛生。
整返個混醬先
飲品自助,有汽水,啤酒等。
湯底好香藥材味,又好有酒香,好得,飲左幾啖正呀。
肥牛都幾靚吖
炸魚皮,響鈴卷都係自助拎嘅,細細塊方便食。
竹笙同鮮淮山太正了,大量encore。
天氣凍打邊爐特別正,好味道食飽飽,好過自己又洗又切啦。

2018-12-29
2019-01-04 72 瀏覽
呢幾日鬼死咁凍,當然最岩就係去打邊爐,之後就揀左呢間華苑酒家門口睇到$138任食,即刻衝入去試下餐牌選擇唔算多,但係居然可以任叫雞蛋!!!第一次見到有得任叫雞蛋醬油都算多花款,最起碼生蒜同炸蒜都有打邊爐識食一定係生蛋撈鼓油飲品放晒係右邊個雪櫃,選擇唔算多,不過有酒有氣水,算係咁啦叫左個醉雞煲做湯底,一黎到已經聞到個湯底陣酒香,至於碟雞,以任食邊爐黎講比都算幾大碟落左單,但d野食重未到,發現到響鈴同炸魚皮任拎一入口脆卜卜,前菜一流野食質素同逐碟叫既高檔火爐鋪就實冇得比嫁啦,但係任食黎講絕對收貨有餘

門口睇到$138任食,即刻衝入去試下

餐牌選擇唔算多,但係居然可以任叫雞蛋!!!
第一次見到有得任叫雞蛋

醬油都算多花款,最起碼生蒜同炸蒜都有

打邊爐識食一定係生蛋撈鼓油

飲品放晒係右邊個雪櫃,選擇唔算多,不過有酒有氣水,算係咁啦

落左單,但d野食重未到,發現到響鈴同炸魚皮任拎
一入口脆卜卜,前菜一流

2019-01-04 53 瀏覽
平安夜約埋三五知己一齊去食打邊邊,我哋都好多年冇食過西餐因為唔想同人迫,同埋我哋都係鍾意食中餐嘅。我哋揀咗呢間近近地嘅華苑酒家,佢地理環境好好,好近朗屏西鐵站,由朗屏西鐵站行過去唔使5分鐘,一去到樓下又唔使等位可以直接上去食嘢非常之好啊,最重要值得一讚嘅地方係服務態度非常之好,經理不斷介紹食物俾我地, 因為天氣都好乾燥,我哋就帶咗個椰子雞湯底,呢度嘅椰子雞湯底好特別架,平時我哋食開嘅椰子雞湯底都係清椰子水湯底+雞,呢度嘅椰子雞湯底呢就係椰漿味比較重嘅椰子雞湯底,我自己就好鍾意呢啲椰漿味啦,另外嘢食方面都好多選擇,一部份係用紙仔落單令一部份係自己去攞嘅,所以都可以因應自己嘅要求去攞幾多食幾多!
平安夜約埋三五知己一齊去食打邊邊
,我哋都好多年冇食過西餐因為唔想同人迫
2018-12-24
慶祝紀念
平安夜
  • 椰子雞湯底
2019-01-04 27 瀏覽
華苑酒家平時同屋企人飲茶就去得多啦,夜晚打邊爐都係第一次,平時你食嘢都係貪佢方便就腳,好近西鐵站,飲完茶仲可以同屋企人買埋餸返屋企添,講返今次啦我哋喺12月24日,呢啲普天同慶嘅日子就搵埋朋友一齊去打個靚邊,嘢食方面都好好,最值得一讚呢就係啲粟米好甜,響鈴同埋炸魚皮都好好味,嘢飲係自己任攞嘅,另外嘢食方面都係平時打邊爐咁樣啦,自己落單,都冇留單架,嘢食仲黎得好快添,本身佢話係兩個鐘頭嘅,但可能我哋比較夜去食,我哋食飽飽到傾計都冇叫我地埋單走人,服務員的態度都非常好值得一讚
2018-12-24
  • 粟米
2019-01-03 31 瀏覽
放假約了朋友去爬山, 行了幾個小時到達大棠看了不太紅的紅葉, 下山後就在元朗附近找吃的~隨便找了這一家華苑酒家, 職員問我是想食小菜,火鍋還是蒸鍋? 酒家也要多元化吧~ 朋友想食蒸鍋, 價錢268, 可以一試!!粥底3選1, 海鮮8選4, 最右手邊的是任食的點菜單, 不過華苑是更自助的, 蔬菜、麵、餃子及飲料也是放在冰箱內自己去拿, 我挺喜歡這樣, 可以直接看蔬菜是否新鮮, 也不是寫1份來了3份的情況。跟其他餐廳一樣, 阿姐會把米粒、淮山及瑤柱絲放在鍋內, 然後才開始蒸食物。我點了海蝦十分新鮮, 還在動呢~ 蟶子也挺大的, 面層放了生、熟蒜, 更加看口。鮑魚也放了一點杞子及蟲草花, 就更加滋補了! 龍躉片有3小片, 海鮮最重要是留意蒸的時間! 任食的推薦蒸雞塊及鮮蝦丸!! 蒸雞又滑又嫩, 鮮蝦丸好彈牙!! 另外馬拉糕也不錯, 我也吃多了…… 最後也要留一點空間吃粥呢!! 其實吃了海鮮, 點幾次任食的, 再拿一些蔬菜, 還有粥, 飽得不得了哦~
2019-01-02
2019-01-03 35 瀏覽
突然今日成日落毛毛雨,又寒又凍。本來打算食泰國菜,後來朋友提議食蒸海鮮,每位$288包四款海鮮,其餘蒸料飲品任飲任食,仲有三款粥底可以揀。先蒸元貝,配上蒜蓉粉絲,味道鮮甜。鮑魚size唔算細,加埋杞子丶蟲草花丶大蔥和薑一齊蒸,一D都唔馬虎。蝦,都ok!蟶子王超大隻,啖啖肉。蒸雞好味,有紅棗係入面,本來想encore再叫,但太飽了。蒸菜和菇,個人覺得勝瓜最好味,每次蒸海鮮都必食勝瓜。最後還吃了蝦丸、墨魚丸、牛丸、牛肉粒及馬拉糕。最出色是牛肉粒,牛味突出。粥底都結集了所有食材的精華,越食越滋味。

先蒸元貝,配上蒜蓉粉絲,味道鮮甜。

蝦,都ok!

蟶子王超大隻,啖啖肉。

蒸雞好味,有紅棗係入面,本來想encore再叫,但太飽了。

蒸菜和菇,個人覺得勝瓜最好味,每次蒸海鮮都必食勝瓜。

粥底都結集了所有食材的精華,越食越滋味。