2011-01-24 14 瀏覽
睇到食評後大老遠入黎大埔12:00去到餐廳入到去都唔多人有個新仔黎幫我落單點野食都重覆左好幾次先落到單唔緊要我地叫左:麵餐,鮮茄紅衫魚,大蝦多士餐之後等左十分鐘,落單既新仔返黎話星期日冇麵餐係我地再諗緊食咩之際新仔又再過黎話依家冇大蝦多士餐我已經著火,問佢紅衫魚又仲有冇啊?佢都仲話有...之後有個阿姐行過黎話今日冇魚喇..我立即話乜都冇咁有咩食呢?個位阿姐仲大大聲拋低一句:新仔係咁架啦..想點丫..咁就轉頭走左我即刻興話要走...就咁...我'特登'入幫襯變左老襯

睇到食評後大老遠入黎大埔
12:00去到餐廳
入到去都唔多人
有個新仔黎幫我落單
點野食都重覆左好幾次先落到單
唔緊要
我地叫左:麵餐,鮮茄紅衫魚,大蝦多士餐
之後等左十分鐘,落單既新仔返黎話星期日冇麵餐
係我地再諗緊食咩之際
新仔又再過黎話依家冇大蝦多士餐
我已經著火,問佢紅衫魚又仲有冇啊?
佢都仲話有...之後有個阿姐行過黎話今日冇魚喇..
我立即話乜都冇咁有咩食呢?
個位阿姐仲大大聲拋低一句:新仔係咁架啦..想點丫..
咁就轉頭走左
我即刻興話要走...
就咁...我'特登'入幫襯變左老襯
2011-01-23
午餐
2011-01-06 12 瀏覽
慕名而來. 想買回家給家人試試, 所以大老遠跑來買外賣.大批切出來的三角批賣晒. 只好買圓批. 帶回家中自己用焗爐焗返熱佢.批皮不是M記的炸皮, 也不是法式的酥皮, 像英式的牛油皮批皮入口非常鬆脆, 又不油膩, 帶點甜味.餡料是大大粒既蘋果肉, 每粒果肉外面腍裡面仍帶點爽, 有咬口.當中夾了一些提子, 令整個批不會太單調可惜的是沒有玉桂, 否則幸福死了
慕名而來. 想買回家給家人試試, 所以大老遠跑來買外賣.
批皮不是M記的炸皮, 也不是法式的酥皮, 像英式的牛油皮
批皮入口非常鬆脆, 又不油膩, 帶點甜味.
當中夾了一些提子, 令整個批不會太單調
可惜的是沒有玉桂, 否則幸福死了
店外貼的單張
回家焗熱了, 好正
外賣自取
回家焗熱了, 好正
2010-10-18 24 瀏覽
今日去開大埔買龍貓草草, 之後就去左大埔既火車博物館面懷下, 行完見有D肚餓, 就去左佢附近既一1間餐廳 , 叫華輝餐廳食下野~入到去, 見到個法底雞批餐$19,好似幾抵咁~原來個到有2款法國雞批, 一隻係迷你板~我梗係要正常板啦~正常板個SIZE 竟然大個你塊面既~XDDD原來每日只做6個, 哈哈, 全靠我FD帶我黎食散買9$, 成個54$呀唔該~入面係雞絲之外仲有火腿絲,青豆,白菌同忌廉汁.下次去一定要再食過先得
入到去, 見到個法底雞批餐$19,好似幾抵咁~
原來個到有2款法國雞批, 一隻係迷你板~我梗係要正常板啦~
正常板個SIZE 竟然大個你塊面既~XDDD
原來每日只做6個, 哈哈, 全靠我FD帶我黎食
散買9$, 成個54$呀唔該~
入面係雞絲之外仲有火腿絲,青豆,白菌同忌廉汁.
下次去一定要再食過先得

2010-10-17
10 分鐘 (堂食)
2010-09-02 9 瀏覽
成日都會黎呢度食野, 因為佢地係24小時營業, 夜媽媽肚餓都會黎呢度醫肚, 通常都係食鐵板蒜蓉 or 洋蔥豬扒居多, 因為佢地個蒜蓉汁同洋蔥汁都做得幾好, 而豬扒又好淋, 好入味, 正!但自從上年棗兒媽話呢度d雞批正, 叫我試下, 從此, 雞批先至係我華輝no.1.雞批好多料, 批內既白汁同個批皮又好夾, 每次食都覺得好正, 從未試過令我失望.熱食當然仲正啦! 試過有一晚買兩個外賣第二日返公司食, 請左一個同事食, 同事都話好正, 叫我再買!一般夜晚8, 9點左右就會賣晒架啦, 所以好多時返到去都無得買, 試過有一次真係好想食, 放工時打定電話叫佢留比我, 佢地好好人都肯留比我, 但就不斷叫我一定要去攞, 當然我留得就一定會要啦, 咁鬼好食, 成日都想食得到!我本身唔係好"好"蘋果批, 但呢度既蘋果批都試過 (因為買晒雞批) 味道都ok既, 個皮同樣好食, 而餡料亦多, 酸酸甜甜, 味道唔錯, 只係我唔食提子乾, 而佢地d蘋果批內有好多提子乾, 我杯茶始終都係雞批!笑臉係比雞批既!

熱食當然仲正啦!

笑臉係比雞批既!
$9 (其他)
2010-08-12 19 瀏覽
星期六返早班,碰巧時間尚早,有足夠的時間去食早餐。聽公司同事說大埔墟華輝的早餐的款式多,而且價錢經濟實惠,姑且試一試。入到餐廳搵位坐下來,負責收銀的女士已經問我食乜,我毫不猶豫地叫份早餐A。這一份早餐A,包括牛油方包、火腿通粉、煎雙蛋或炒蛋及一杯熱飲。如果方包改為多士的話,額外加一蚊。由熱飲轉凍飲的話,額外加兩蚊。我這份早餐A的上檯次序,為熱奶茶 -> 火腿通粉 -> 牛油多士拼炒蛋。熱奶茶 - 入口香濃而順滑,飲左幾啖之後已經見到掛杯效果,可想而知水吧職員在煲茶上,是下了不少時間和功夫。火腿通粉 - 這碗通粉可以說在整份早餐中,令我感到非常失望的一環。主要問題是通粉煮得太淋,本身已經沒有什麼的口感可言。湯底的味道又過鹹,食左幾啖已經覺得有些口渴。唯一令我有點兒安慰的,就是火腿絲份量唔算少。牛油多士拼炒蛋 - 雖然不是什麼的炒滑蛋,但是都算食得過,碟底又不是有太多油份。多士烘得唔夠色水,唔知道係咪好多食客都叫多士,所以烘得有些差強人意呢??送餐時又遇到小插曲,我的柯打是牛油多士拼炒蛋。但是另一位女職員將隔離的牛油方包拼煎雙蛋調亂。而最令我感到啼笑皆非的,就是她向我講係牛

牛油多士拼炒蛋 - 雖然不是什麼的炒滑蛋,但是都算食得過,碟底又不是有太多油份。多士烘得唔夠色水,唔知道係咪好多食客都叫多士,所以烘得有些差強人意呢??送餐時又遇到小插曲,我的柯打是牛油多士拼炒蛋。但是另一位女職員將隔離的牛油方包拼煎雙蛋調亂。而最令我感到啼笑皆非的,就是她向我講係牛油多士拼炒蛋。後來另外一位男職員見狀,馬上幫忙動手調換。

整體而言,有兩點是小弟最欣賞。首先是那位收銀員女士態度主動,與及送上的濃香奶茶。但是美中不足的亦有兩點,通粉及湯底素質和那位女職員「馮京當馬涼」而若無其事的心態,實在需要去改善這些不足之處。作為飲食服務行業,如果是採取「馮京當馬涼」而若無其事的僥倖心態的話,我相信沒有食客會接受這一點。希望有關的負責人,能夠正視這些問題吧!!
濃香熱奶茶
煮得過淋的火腿通粉
牛油多士拼炒蛋
奶茶掛杯的痕跡
21蚊就有交易
2010-08-07
$21 (早餐)
濃香熱奶茶
牛油多士拼炒蛋
奶茶掛杯的痕跡
21蚊就有交易
2010-08-04 12 瀏覽
星期日, 來到大埔墟食下午茶, 沒有上街市. 我倆就在街市對面呢一間茶餐廳坐低. 為的, 是外母曾經推介的蘋果批. 在門口, 已貼上各大報張飲食雜誌的報導, 櫥窗內亦有一隻完整既大批. 兩個人, 就為了食批而特登入黎.的而且確, 我們是專登為了食批而來, 店內個個食餐, 熱食, 飲野. 而我們, 就只叩兩隻批, 茶都唔叫一杯. 用$18來霸佔一個下午茶既卡位. 點批時, 店員問我們要圓批定切角批. 心想, 大批會比較呎料, 切角出來應該更好味, 點下的蘋果批同雞批, 都是從一份可開6六件的大批中切出. 另有細隻圓批 (事後買給外婆吃的).批皮極之酥脆, 蘋果批, 充滿了原粒既蘋果肉, 而且果肉新鮮非常. 如果有人覺得麥記既蘋果托無人能及, 那個人的食歷一定很淺了. 除蘋果肉外, 內裡還有其他甜果如車厘子之類, 感覺不單調, 甜味適中. 若我不是要一人吞隻半批. 蘋果批是可能返call的.雞批, 因為內餡是咸肉的關係, 剛才在蘋果批中吃不到的味道, 在這是吃得出來. 因為蘋果批甜, 批皮的味道同樣是甜的, 味相同, 所以很難留意得到. 托皮是帶甜味的, 非常之酥化. 雞肉餡, 帶點咸香,

雞批, 因為內餡是咸肉的關係, 剛才在蘋果批中吃不到的味道, 在這是吃得出來. 因為蘋果批甜, 批皮的味道同樣是甜的, 味相同, 所以很難留意得到. 托皮是帶甜味的, 非常之酥化. 雞肉餡, 帶點咸香, 白汁打得非常之靚, 足以令我回想起英國批既味道. 這個批, 不只是似模似樣, 更有過之的地方. 中國人做的酥皮, 往往比起外國的做得好.

我倆, 只吃批, 不吃其他, 連奶茶都冇飲. 佔著個4人卡位, 實在是有點不好意思. 不過, 淨兩種批已經能吸引到食客專程而來, 相信一個週末, 不只我倆入來, 只吃批, 不吃其他.
2010-08-03 13 瀏覽
居於大埔10多年, 才發現這家茶餐廳, 有如此美味的蘋果批。首先, 想像不到這地道的茶餐廳, 居然會有這種舊式高級西餐廳供應的餅食!其次, 這蘋果批於我相中時, 已經放涼了, 不是新鮮熱呼呼, 卻出奇的可口依然! 那麼剛出爐的一刻該是天上美味.餅皮鬆脆香口不油膩; 餡料填滿整個批芯, 全沒半點空間, 十分足料; 蘋果蓉甘香鮮甜又不會太酸, 而且果肉大大粒, $9一件實在超值!很期待可以一試其"米豬蓮"雞批!亦打算下次到朋友家作客, 買一大個雞批及蘋果批做手信, 與親友同分享, 豐富周末的氣氛!

很期待可以一試其"米豬蓮"雞批!

外賣自取
$9 (其他)
  • 蘋果批
幾年前都有來啦架, 味道依然好好什扒餐好豐富的什扒, 樣樣都有, 味味好適中. 最特別係有牛脷.炸雞脾沙津好耐無食過咁香脆的雞啦.下次會再來食雞批
幾年前都有來啦架, 味道依然好好

什扒餐
好豐富的什扒, 樣樣都有, 味味好適中. 最特別係有牛脷.

炸雞脾沙津
好耐無食過咁香脆的雞啦.

下次會再來食雞批
2010-07-30
2010-06-20 19 瀏覽
諗住同男朋友去試下個蘋果批所以一人嗌一個lunch套餐+蘋果批瑞士雞排飯($25+$2凍飲)個LUNCH都幾貴,味道麻麻焗芝士肉醬意粉($28+$2凍飲)我冇食過,但男朋友話太漏蘋果批($9)好食係好食,但係我覺得唔值$9蚊同埋太熱d脆d會好食d我果個lunch同蘋果批黎左我個餐食左差唔多半個,男朋友個餐都未黎果時已經過左4個字到之後吹下佢地,佢地話已經落左單,叫我地等下再過多3個字到 ,再吹多次先同我地講頭先漏左單差唔多成個鐘個餐先黎仲要唔好意思都冇聲可能漏單係一次半次但係真係太過份個蘋果批幾好味都已經補唔返LU
諗住同男朋友去試下個蘋果批
所以一人嗌一個lunch套餐+蘋果批

瑞士雞排飯($25+$2凍飲)
個LUNCH都幾貴,味道麻麻
焗芝士肉醬意粉($28+$2凍飲)
我冇食過,但男朋友話太漏
蘋果批($9)
好食係好食,但係我覺得唔值$9蚊
同埋太熱d脆d會好食d

我果個lunch同蘋果批黎左
我個餐食左差唔多半個,男朋友個餐都未黎
果時已經過左4個字到
之後吹下佢地,佢地話已經落左單,叫我地等下

再過多3個字到 ,再吹多次

但係真係太過份
個蘋果批幾好味都已經補唔返LU
2010-06-19
2010-06-09 19 瀏覽
未夠9點已經殺入大埔墟與綠色有約, 可能因為落雨吧, 市區同新界嘅溫度起碼差幾度, 空氣確實清新啲。 約會未開始先去食個豐富早餐, 大埔墟我唔多熟路, 撞手神入咗去茶餐廳。 餐牌多更加唔知想食咩, 早餐A啦, 唔該。 奶茶 :無乜茶味牛油多士煎雙蛋: 好油火腿通粉: 中規中矩

奶茶 :無乜茶味
牛油多士煎雙蛋: 好油
火腿通粉: 中規中矩
2010-06-09
2010-06-07 15 瀏覽
住左大埔成廿幾年...早幾個月先知原來大埔有好吃的雞批及蘋果批到早幾日行開附近..專程去試試...去到剛剛雞批出爐...就要一件睇阿姐一刀揮下...從圓形的雞批切下一角放在牛油紙給我..(因外賣的)脆脆的餅皮..加上曖暖的糊奘忌廉夾著不細的雞絲...味道真的不錯!下一次要嘗嘗蘋果批
住左大埔成廿幾年...

早幾個月先知原來大埔有好吃的雞批及蘋果批

到早幾日行開附近..專程去試試...

去到剛剛雞批出爐...就要一件

下一次要嘗嘗蘋果批
2010-06-03 19 瀏覽
食完亞婆豆花後, 周圍走, 見到呢度平凡茱餐廳, 竟然有米芝連級蘋果批, 但又話本地人鍾意雞批多d, 於是takeaway各一件.平時憎蘋果批的我, 也接受到呢度出品. 我也是鍾意雞批多d, 餡多, 皮脆, 又香, 好大件, 一點都唔貴.

2010-05-23
2010-04-28 77 瀏覽
也忘了確實的日期..因為已經養成一到大埔墟就吃雞批的習慣了,今次相片有點怪,好像不太懂為 批 留影 ,哈第一次到華輝,見到每台人都嗌雞批同蘋果批, 所以不會因為只吃了一個9元的批而覺得尷尬同朋友坐下了就立刻分別嗌了一個三角雞批同蘋果批雖然批是由伙計放進微波爐才上台, 但畢竟熱烘烘的批是最好味, 也沒有多計較批是由微波爐加熱了~首先雞批香噴噴, 曲奇批皮不油不膩, 用叉敲下去有卜卜的聲響, 奇脆無比~忍不住就要吃一口, 白汁豐富得包著整個舌頭, CREAMY的汁和乾身的皮配合得正好, 雞肉的份量也十分之多, 絕不像一般貨品得兩,三舊肉, 果然, 雞批是鎮店之寶!蘋果批被冷落了,所以吃完雞批就馬上試試這個, 嘩! 富士蘋果肉大大粒, 咬下去有汁, 也有著很多很多的蘋果肉, 本身自己吃過一次批餅專門店的蘋果批之後就不喜歡吃的, 但這裡的蘋果批似乎很合我意, 應該是沒有肉桂.加上不是死實的甜, 有著豐富的蘋果味~所以自己亦較喜歡同場多嗌了一個MENU上沒有的栗米斑腩飯, 問了阿姐可否由牛轉做斑腩,她欣然答應, 就是喜歡茶餐聽的彈性~上台了, 飯夠多, 汁亦夠多, 味道對了, 斑腩是例牌的雪藏魚
今次相片有點怪,好像不太懂為 批 留影 ,哈

首先

同場多嗌了一個MENU上沒有的栗米斑腩飯, 問了阿姐可否由牛轉做斑腩,她欣然答應, 就是喜歡茶餐聽的彈性~上台了, 飯夠多, 汁亦夠多, 味道對了, 斑腩是例牌的雪藏魚柳, 沒有特別

其實華輝都有供應圓形雞批同蘋果批 都是9大元, 問有冇分別, 我也吃過了, 個人認為圓形的批的批皮佔的分量比較多, 所以喜歡吃這裡香脆又有牛油香的批皮, 可以選擇圓形

我亦曾落ORDER留批, 不過建議在到達店前的10-15分鐘才打電話下ORDER, 因為那次我半小時前就下了, 結果批是一早叮熱再放入盒的... 可以想像批皮會怎樣...哈
電話可以問櫃台的阿姨拿, 她人好好亦好喜歡和食客談話, 就是喜歡茶餐廳的互動
金黃的批皮~
栗米班腩飯
2010-02-27
金黃的批皮~
2010-03-14 24 瀏覽
尊誠黎買蘋果批。好香蘋果味(沒有肉桂味),那種味道exactly好似飲蘋果汁o個種蘋果味!不過蘋果較大件,又腍腍,好似擺得耐,攤凍左,唔新鮮咁。但另一方面,欣賞個批皮,好鬆,好香。如果烘著保溫,會好食好多。我諗批皮咁好食,雞批應該會好食過蘋果批。
尊誠黎買蘋果批。
有綠點的是雞批
原個蘋果批
2010-03-11
2010-03-05 42 瀏覽
自友人介紹過這裡的蘋果批,就想試試了!但是日是要食午餐還的所以貪心的叫了多款來得方便,不過等得要命!!!我們3人行點了4個餐...沙嗲牛肉麵 - 一般貨式!牛腩河粉 - 上檯的時間已經O咀,望著幾塊牛腩,太肥但不美!2/3都是肥肉!!!結果被我遺棄了...焗海鮮飯 - 等了二十分鐘左右才到,這比以上2個都還好!起碼所有的都比較正常~湯 - 味精水喝完口渴得要命....蘋果批 - 主打!!!!!!!!!賣相特別又吸引,酸酸的,餅皮香香的,還很熱呢不過一個都已經夠了...可能我食了一個粉做底先...下次想試試雞批

來得方便,不過等得要命!!!我們3人行點了4個餐...

沙嗲牛肉麵 - 一般貨式!
結果被我遺棄了...
湯 - 味精水
喝完口渴得要命....

不過一個都已經夠了...可能我食了一個粉做底先...

下次想試試雞批
沙嗲牛肉麵