2010-02-26 18 瀏覽
好多人知道華輝的雞批蘋果批好食今次推介焗豬扒飯即叫即焗的出品有誠意 豬扒兩大件肉質軟熟 而且份量十足我們兩個人食再加雞批蘋果批各一件剛好

好多人知道華輝的雞批

2010-02-25
  • 焗豬扒飯
  • 雞批
2010-01-31 23 瀏覽
29/1(五) 1.30pm"新明發"一役後,逃亡至第二站,"華輝".跟指示點了其馳名的雞批$9隻及茶走$11.雞批--貼近批撻專門店的價格;沒有人家高超的水準!批的溫度不熱,打了折扣!輕嚼批邊,非極鬆化及重牛油香型,後喫其餡,沒啥特別!茶走--茶走滑歸滑,畢竟質地稀薄,茶香稍遜!什麼幾十年老字號,原來就這樣罷了!還是趁早打退堂鼓,趕下站去了...
29/1(五) 1.30pm

茶走--茶走滑歸滑,畢竟質地稀薄,茶香稍遜!

2010-01-29
2010-01-17 51 瀏覽
Time to get real. The vaunted apple pie here is mediocre at best. The crust is the same crust used for your typical chicken pot pie (in fact, they use the same crust here for savory pies). The filling is thin and watery - it is very obvious that they use poor quality apples. There is a weak attempt to sweeten the filling with raisins, but there are not enough of them to make up for the tasteless apples. No cinnamon. The ratio of filling to crust is way too low. You can pick up a more authentic apple pastry at pretty much any French bakery around (order a tarte aux pommes or croissant aux pommes in a proper bakery). There are so many great restaurants in Tai Po, don't waste your precious stomach and calorie capacity here.
2010-01-16
2009-12-26 82 瀏覽
為雞批同蘋果批慕名而來各$9一件雞批ge雞絲夠滑, d忌廉好味, 唔會好咸, 同批皮的微甜好match蘋果批d蘋果蓉略酸, 但當連個批皮食就啱啱好中和左所以好欣賞個批皮, 甜度適中, 脆脆地就算平時大食ge我, 食兩件已微飽去埋隔離食"亞婆豆腐花"就好滿足!
為雞批同蘋果批慕名而來
各$9一件

蘋果批d蘋果蓉略酸
, 但當連個批皮食就啱啱好中和左

所以好欣賞個批皮, 甜度適中, 脆脆地

就算平時大食ge我, 食兩件已微飽
去埋隔離食"亞婆豆腐花"就好滿足!
雞批
2009-12-25
雞批
2009-12-20 12 瀏覽
這間華輝餐廳 已經在大埔有很久日子 今日我返回大埔 先到華輝餐廳 飲香滑奶茶吃我最喜愛雞批和蘋果批 我初戀第一次約會餐廳 13號座位依舊不變 牆壁上雕刻 這些回憶情懷仍然存在 老板娘十分親切態度~^.^~
奶茶香滑"正"
奶茶香滑"正"
好好味雞批
香甜蘋果批
2009-12-12 9 瀏覽
我keep咗份鱔稿好耐,難得咁耐佢嘅食評1直都不賴,dec 07, 09嚟並非食佢最出名嘅蘋果批因個人唔多好,兼且知道裡面有死敵提子乾,更令我卻步,所以嚟主要食我睇中咗好耐嘅雞批 : 1) 熱好立克 (hk$11)-正常 2) 雞批 (hk$9)-等咗1陣,個酥皮比平常的薄,但很鬆,有牛油香-個雞批餡亦無欺場,忌廉cream比較盪漾,但略嫌材料不夠多,多番d火腿絲同雞肉絲會更好

1) 熱好立克 (hk$11)
-正常

2) 雞批 (hk$9)
-等咗1陣,個酥皮比平常的薄,但很鬆,有牛油香
2009-12-07
2009-10-17 25 瀏覽
作為一間茶餐廳,「華輝」的食譜果真不少,除了各式碟頭飯外,小菜扒餐也有供應,不過帶起其名氣的,卻是由一底法式焗批開始。因為傳媒吹上的熱評,也就慕名前往一試,午市時份,未吃「主角」先吃「主餐」,其焗豬扒飯也屬人氣推介,就來一客試試;即叫即焗的出品,如果是好味的話,花多點時間也是值得的,先來的例湯和凍檸茶雖非上品,亦沒甚麼大垢病。焗飯的賣相對題,打開飯身一看,發覺是貨真價實的蛋炒飯,不是幾粒蛋花所批擬,可能花了時間拍照的關係,吃入口沒有很「火」的感覺,但其爽口的飯身真的十分不錯,撈飯用的茄膏亦沒有過於重手,內裡還加了鮮蕃茄在內,結果三兩下功夫,一碟飯已吃過清光。個人怪習慣先吃完飯才吃肉,豬扒兩大件(註:真的十分大件),是用蛋漿炸過後再焗,幾可肯定是雪藏貨,還算有點味道,肉質亦是軟熟。相對於飯底的份量,兩件豬扒實在有點吃不消,只吃了一件,另作打包之途.....總結一句,雖未至盡算盡美,但吃得出是下過心機研發和烹調,水準上亦有所交代,這一點是給予肯定的。  到想點選其焗蘋果批時,侍者卻告知要一個小時後才出爐,但本人另一個怪脾氣 ---- 不到黃河心不死,那怕要兩個、甚至三個小時,只要條件許可,

到想點選其焗蘋果批時,侍者卻告知要一個小時後才出爐,但本人另一個怪脾氣 ---- 不到黃河心不死,那怕要兩個、甚至三個小時,只要條件許可,一定要吃到,到這件蘋果批到手時,已是下午茶時份。

坊間的焗批(主要是雞批)多是細少呈飛碟型,這裡卻另有一款雞批和蘋果批,其直徑和一個大蛋榚相若,切成多塊之下,其味道果然名不虛傳,香口的批皮,略帶硬身仍不失鬆化,內裡的蘋果內餡酸甜適中,配上大粒的果肉,不會出現過漏的情況,和「老麥」比較,好味之餘亦更健康。

價錢也屬合理,只是九元一件,想不到這種風格屬於「高調」的甜品,會出現在一間茶餐廳當中.......廢話少說,如再途經大埔的話,一定有下次。

沒有單聲下,凍檸茶略為甜了少許,另在兩款之下,奉上中式例湯,有點怪
賣相是對題的,可惜肉多飯少,建議兩者比例上均勻一點
真正的黃金炒飯底,讚 !
名不虛傳,講得點好,怎都不及親身去品嚐
賣相是對題的,可惜肉多飯少,建議兩者比例上均勻一點
真正的黃金炒飯底,讚 !
名不虛傳,講得點好,怎都不及親身去品嚐
2009-08-31 24 瀏覽
昨天難得到大埔,終於一嚐華輝的蘋果批的滋味.此小外表是毫不起眼的港式茶餐廳,但他們的蘋果批卻出奇的 homemade feel. 果肉很多很新鮮,而且不是過熟的,還很有蘋果的香味和質感,最重要是絕不過甜,跟其他店的很不同.聽說是用4份之1 美國蛇果,4份之3 富士蘋果,再加檸檬汁和葡萄乾制成.餠皮也很香曲奇口感,不太厚,很可口.現在已很少地方弄這種原個蘋果批,而且這麼美味.烘熱了配以雲呢拿雪糕更是一絕!
昨天難得到大埔,終於一嚐華輝的蘋果批的滋味.

2009-08-30
2009-08-09 20 瀏覽
人人話好食,又點可以唔去食?上次賣晒,在免費報紙催谷之下,又去探訪了一次呢!報紙賣佢批厚,有3cm....其實厚薄重要嗎?都幾今次買了一楷蘋果批 + 一個椰撻上次就食了一件雞批 + 熱奶茶總括來說:個批底(叫住佢餅皮先),薄,面果浸無淋,我都鍾意薄(唔駛太飽丫嘛)雞批的餡:味道ok,汁杰了一些(太濕驚整淋個餅?),餡就算啦~~蘋果批的餡:不太甜,暖暖地,重酒味,但聞唔到玉桂味。 我很喜歡吃甜一di既蘋果,所以.....,不過在茶餐廳吃到這個,我也很高 興呢,除了批&撻,在其它舖搵件暖既都難~~餡又唔多椰撻:不熱,但都可以,皮薄,油不多,$3個非常合理!熱奶茶:正常樓下的朋友仔用黎送酒,你真會享受呢!
人人話好食,又點可以唔去食?
上次賣晒
,在免費報紙催谷之下,又去探訪了一次呢!

報紙賣佢批厚,有3cm....其實厚薄重要嗎?
都幾

今次買了一楷蘋果批 + 一個椰撻
上次就食了一件雞批 + 熱奶茶

總括來說:

蘋果批的餡:不太甜,暖暖地,重酒味,但聞唔到玉桂味。
我很喜歡吃甜一di既蘋果,所以.....
,不過在茶餐廳吃到這個,我也很高
興呢,除了批&撻,在其它舖搵件暖既都難~~餡又唔多
椰撻:不熱,但都可以,皮薄,油不多,$3個非常合理!

熱奶茶:正常

樓下的朋友仔用黎送酒,你真會享受呢!

2009-08-08
2009-08-07 15 瀏覽
剪完頭髮唔知食咩好, 最近少左出街食... 想起成日食批但係都無堂食過佢地既出品~ 於是入左去... 第一次光顧~ 唔知食咩好... 男朋友原先想食普通鐵板~ 落單阿姐介紹佢地今日既"大蝦牛柳鐵板餐"... 真係幾抵食咁~ 68蚊就有湯,有飯,有沙律,有牛柳, 凍飲加2...內容係中湯或西湯, 彩色炒飯, 大蝦沙律, 牛柳鐵板, 飲品... 兩隻大蝦既蝦只係唔係好大既蝦~ 68蚊都唔會預佢好大隻... 彩色炒飯係雜豆蛋炒飯, 味道都OK~ 湯就建議飲西湯... 因為我飲左自己既中湯... 第一啖覺得好淡無味~ 但係男朋友既西湯... 味道唔錯而且有水準~ 牛柳鐵板既牛柳有大約一吋厚同埋男性大手掌咁大塊... 不過我無食到所以俾唔到意見~ 鐵板唔少得既薯條就有失望... 預制~ 薯條凍而唔脆... 著肉似著蓉~而我就叫左肉醬意粉... 意外驚喜~ 好食... 有水準~ 肉醬真係有肉粒而且意粉都經過處理... 簡單句講真係好味~ 而且都幾大碟...另外叫左個雞批... 可惜係叮過左龍~ 個批底"淋"晒... 幾失望~我地兩個咁就食左130蚊啦~ 但係好飽...
我地兩個咁就食左130蚊啦~ 但係好飽...
2009-08-06
  • 芝士焗肉醬意粉
2009-07-30 11 瀏覽
七月初住在大埔的我,在心血來潮的一個晚上,專登提早下車步入這間餐廳買著名的蘋果批,可惜老板說一早已沽清,失望的我只有離開,但熱情的老板叫我並送上卡片,他說如果有需要可先致电是否有貨,不必白行醒目的我隨即打蛇隨棍上,胆粗粗問老板可否現在訂購明晚取貨,老板一口答應太好人和有人情味。如願與常,終於賞試到獨特的蘋果批,味道一流,厚厚的蘋果批裏有很多蘋果餡和流露着淡淡的酒香,令我一試難忘,把以前对蘋果批的酸味完全改觀。华輝老板我撐你,親切的態度和用心的制作,令我很感動,努力呀!

2009-07-15
2009-07-30 19 瀏覽
我們一行四人到大埔遊玩, 特意去華輝餐廳品嚐出名的蘋果批, 我們等了一會兒,才有位, 時間剛好下午1:30左右, 首先試了批先, 蘋果批好好味, 而雞批略為麻麻地,我們叫每樣兩个, 吃下都不過多, 还可品嚐此餐廳的下午茶, 薯條+炸豬扒, 因我朋友品嚐, 她覺得都不錯。
品嚐, 她覺得都不錯。

蘋果批~
薯條+炸豬扒
2009-07-26
蘋果批~
薯條+炸豬扒
2009-06-19 20 瀏覽
此蘋果批不但製造者有用心機~連客人都好有心~因為知道馳名同自製既關係, 常嚷著要爸爸買返屋企一齊食~今日媽媽話比我知爸爸拎左個蛋糕盒返黎~開頭仲以為係買多個生日蛋糕添~點知原來係期待已久既港式蘋果批..返到屋企當然急不及待要食啦~大批可切成6件, 將佢放入焗爐焗熱, 等食期間已聞到蘋果味喇…批皮唔會好脆, 較鬆化, 切開後幾較易散.建議搵手食更滋味呢~入面除左有蘋果之外,仲有提子乾.鍾意蘋果餡唔會太甜.,又唔會似西式好重玉桂味.爸爸其實今日已o係新鮮岩岩出爐既時候食左一件,但佢到夜晚都係忍唔住要食多件呢,雖然有用焗爐翻熱~但佢話始終不及新鮮時既味道.茶餐廳老闆將細細粒蜜餞車厘子放o係上面以分辨蘋果批同雞批.我諗雞批水準都應該唔錯呢..呢個批由大埔拎到番屯門~就係呢心意已經令個批加唔少分啦~
此蘋果批不但製造者有用心機~
連客人都好有心~
因為知道馳名同自製既關係, 常嚷著要爸爸買返屋企一齊食~

今日媽媽話比我知爸爸拎左個蛋糕盒返黎~
開頭仲以為係買多個生日蛋糕添~
點知原來係期待已久既港式蘋果批..

返到屋企當然急不及待要食啦~

批皮唔會好脆, 較鬆化, 切開後幾較易散.
建議搵手食更滋味呢~入面除左有蘋果之外,仲有提子乾.
鍾意蘋果餡唔會太甜.,又唔會似西式好重玉桂味.

爸爸其實今日已o係新鮮岩岩出爐既時候食左一件,
但佢到夜晚都係忍唔住要食多件呢,
雖然有用焗爐翻熱~但佢話始終不及新鮮時既味道.
茶餐廳老闆將細細粒蜜餞車厘子放o係上面以分辨蘋果批同雞批.
我諗雞批水準都應該唔錯呢..

呢個批由大埔拎到番屯門~就係呢心意已經令個批加唔少分啦~

焗得金黃色既蘋果批~
好多蘋果餡...
$54 (宵夜)
焗得金黃色既蘋果批~
好多蘋果餡...
  • 大蘋果批
2009-06-18 40 瀏覽
家住大埔嘅,可以黎呢間華輝餐廳試試呢度嘅大蘋果派...一大個切成八小件,都幾低吃架,味道唔錯,出面層系酥皮甘嘅.入面就包住濃郁嘅蘋果醬,好香~甜甜哋...唔錯唔錯...
家住大埔嘅,可以黎呢間華輝餐廳試試呢度嘅大蘋果派...
一大個切成八小件,都幾低吃架,味道唔錯,出面層系酥皮甘嘅.
入面就包住濃郁嘅蘋果醬,好香~甜甜哋...唔錯唔錯...
2009-06-18
  • 蘋果派
2009-06-16 37 瀏覽
對於平時絕少入新界的本人, 聞名遐邇的華輝蘋果批, 一直都只是得個恨字。這天入來大埔參與飯局, 竟然就吃得到了~~ 謝謝紅叮大哥!華輝的批類食品, 即蘋果批和雞批, 都有兩種「哂士」- 大批和迷你批, 堂食的第三款三角批, 我想該是從大批切出來的吧。是晚紅叮慷慨地帶來一個大批; 一個大批可分成 6 件三角批, 之後大家再分吃。吃的時候已不熱了, 但仍相當美味: 蘋果餡夠豐盈, 是偏於綿軟的質地, 屬於比較港式的做法 (西式蘋果批會較重肉桂味), 也不算太甜; 另有少量提子乾, 不過我吃的那件就吃不到了。問 KC 兄大批跟迷你批食味有何分別, 答曰迷你批的皮較鬆化, 大批則餡較多, 適合愛吃餡的人...哈哈哈...不過大批的皮也很鬆化喔, 切的時候得有點技巧。後來有食友開了一瓶甜汽酒, 我忍不住再去切了一件蘋果批來伴吃, 登時令蘋果批增添了不少高級感。噢, 我好像忘了說, 這個不是甜品, 而是前菜前的前菜! 我們就是這樣了, 食, 最緊要開心, 不用理會章法, 先食甜品又何妨!

大蘋果批
配汽酒仲正