2019-05-18 96 瀏覽
華香雞呢個名聽得多,但就未食過,呢日一家人就去拜訪下佢,試吓佢啲華香雞係咪真係咁好食。華香雞係工廠大廈一樓,地點唔難搵,想到去都有好多台食客食緊,見到佢哋多數都會叫華香雞。一場黎到當然要試吓,一碟例牌份量唔算好多,雞偏瘦,小肥膏,但係味道係好好味,因為佢除咗有雞味,仲有好香好強勁嘅煙熏味,而且雞肉都好呀,我覺得以雞來講,佢真係算係香港數一數二好味嘅。另外我哋都叫咗其他餸,好似有避風塘大蝦,呢碟嘅份量好大,都有10隻八隻,而且隻隻蝦都係大嘅,食完都覺得好飽,而且佢啲避風塘炒得好入味,蝦又有炸過,所以好惹味。仲有整咗個豪仔蒸蛋,其實味道真係唔錯,但可惜有幾隻蠔仔有少少沙,咁就扣左少少分,但總結呢個餐都係幾抵食又唔錯嘅一餐。

2019-04-18
2019-05-09 120 瀏覽
觀塘工廈多 餐廳亦自然多最近發掘到呢間貼地平民食堂#華香雞黎到食晚餐 人均百幾蚊 價錢合理呢左個招牌華香雞•茶香雞雙併($90)雞肉嫩滑 茶香雞尤其出色 煙燻味籠罩雞皮 久久不散蠔仔焗滑蛋($98) 呢個係佢地自創上枱「咋咋」聲 蛋蒸得極滑 送飯一流!椒鹽大蝦($128)有成8隻 香口惹味濃雞湯嫩菜心($48) 入味煮得夠淋油浸筍殼魚煲($158) 炸魚香脆 淋上滾豉油更香口濃郁整體經濟實惠 店主姨姨好親切 家的感覺🥰推介推介!
觀塘工廈多 餐廳亦自然多
最近發掘到呢間貼地平民食堂#華香雞
黎到食晚餐 人均百幾蚊 價錢合理

呢左個招牌華香雞•茶香雞雙併($90)

雞肉嫩滑 茶香雞尤其出色 煙燻味籠罩雞皮 久久不散
蠔仔焗滑蛋($98) 呢個係佢地自創

上枱「咋咋」聲 蛋蒸得極滑 送飯一流!
椒鹽大蝦($128)有成8隻 香口惹味

濃雞湯嫩菜心($48) 入味煮得夠淋

油浸筍殼魚煲($158) 炸魚香脆 淋上滾豉油更香口濃郁

整體經濟實惠 店主姨姨好親切 家的感覺🥰

推介推介!
2019-05-07
2019-04-29 2091 瀏覽
華香雞‧茶香雞雙拼鋪頭都叫華香雞 又點少得叫返份招牌雞食下二人share食當然例牌份量就夠 仲要留肚食其他 要左雙拼 除左招牌華香雞 仲有烏龍茶香雞兩種雞驟眼睇似鼓油雞既色 淺色係華香 深色係茶香 雞斬得夠細件岩我 最怕大大件既實雞肉先試華香雞 好滑嫩 啜兩下就吸到啲肉 雞雖細但有雞味 最正係跟雞有三款醬 分別係沙薑蔥油同辣椒醬 特別推薦沙薑同辣椒醬 好惹味再試茶香雞 一食你就知有幾特別 一股濃烈煙薰味 平添幾分香口 雞肉都同樣咁嫩 食茶香雞我連醬都唔使落 因為已經夠入味呢度既雞雞絶對當得起做招牌菜 聽到後面果枱一支弓都係叫呢份雙拼雞加碗飯黎食 一場黎到不得不叫清蒸夏威夷大扇貝每週搵食相對少食中菜 跟餐有份扇貝食下扇貝最常見整法就係蒜蓉蒸粉絲 呢度都唔例外 我個人對扇貝要求唔高 只要唔好一陣雪味或者好硬身就得 再高質自己都未必食得出 呢方面先過一關睇size都還可以 食扇貝前我係先食粉絲 粉絲好食喎 咁跟汁跟蔥蒜又真係實唔會差既 無論食粉絲同扇貝都有少少辣味 因為配料有少少辣醬 辣度低 唔食辣既人都無問題 但呢少少辣味吊味我就覺得有分加 香口左單叫幾錢我都唔知 因為我係跟餐叫 有興趣朋
華香雞‧茶香雞雙拼
鋪頭都叫華香雞 又點少得叫返份招牌雞食下

清蒸夏威夷大扇貝
每週搵食相對少食中菜 跟餐有份扇貝食下
單叫幾錢我都唔知 因為我係跟餐叫 有興趣朋友可以試下 海鮮黎講粉絲扇貝都幾穩陣

10寸馬達加斯加大海虎蝦
蝦蝦終於出場 長身多肉既海蝦望落幾吸引
雖然叫虎蝦 就唔係得個蝦頭大果種 蝦身夠長夠肉地 兩隻海蝦開邊蒜蓉蒸 專人等你相機食完仲幫手切同上碗 又可以食殘廢餐
蝦肉幾爽幾彈牙 深海得黎應該都未必有錯 除左切蝦夾蝦專人仲好細心幫手夾埋包括洋蔥等配菜落碗 汁都無放過 跟汁跟配菜食先叫完整
呢份蝦我係跟餐食 起左肉人地唔係丟走兜野 係會連埋蝦頭蝦身放落另一道菜熬個粥底 兩者加埋先係佢真正既玩法

滑蛋蠔仔煲
呢個煲又係幾岩我食
同其他既餸一樣 present上好興用缽上 感覺幾有風味 一大缽上枱先至拎走蓋 然後溫馨提示一分鐘後啲蛋就ok
驚啲蛋會老 所以我都儘快相機食完就起筷 趕上左食佢既最佳時間 蒸水蛋火喉控制得好 應該係咁多整法之中效果最滑既一種 食呢道juicy既滑蛋令人有送飯食既衝動 我係因為套餐包左滾粥先無跟飯 實情撈飯應該一流
蠔仔唔大粒 雖未至於啖啖蛋啖啖蠔 不過數量都唔少 最重要係蠔唔腥 跟蛋甚至蛋汁食都好match 呢個配搭效果唔錯唔錯
我對呢個煲係收貨既 眾多煲類選擇都可以諗諗佢

濃雞汁時菜
相對套餐入面既其他餸菜 呢份時菜普通左啲
我對白菜仔無咩喜好 汁係有既 就唔係好feel到濃雞汁 不過都好 食菜有時清清地都夠 有份菜食下感覺都健康啲
如果想叫菜食其實都仲有其他選擇 又或者直接問店員 我隱約聽到有店員見食客一位介紹左份平既可能細份啲咁 始終唔少人出街食野都想多少食份菜

海虎蝦頭鮮雞滾粥
你可能會發現餐牌搵唔到佢 其實hidden menu有套餐叫 不過就要訂位果陣預先講定 真係唔講你唔知
呢個跟餐既粥好食 佢既主材料來源係另一道菜起完肉淨返既蝦頭蝦殼 幾有特色既套餐玩法
蝦頭蝦膏同埋蝦殼連粥滾 又真係索到啲味 兜粥味道幾濃郁 熱辣辣食正 至於雞我就唔係好覺 可能我已經將佢同剩返既碎蝦肉mix左
粥既份量幾多下 黎到呢個set既尾聲真係有啲無力再戰 一於將食剩既打包聽日帶飯食
2019-04-24 85 瀏覽
觀塘又多個晚飯選擇 主打食雞!個晚去到 餐廳好大 環境闊絡 👍🏻睇下餐牌有咩食先~雞就必食 其他既掙扎左好耐 因為都好似好吸引!最後我地揀左:半隻招牌華香雞 雞肉好肥身同juicy 滑 唔會乾爭爭 發現呢隻雞既骨位係紅色 問男朋友佢話係廣東雞唔同煮法 所以骨位係好紅似有血水咁除左雞 仲嗌左白菜仔 超級大盆🤣好抵食 配濃雞汁感覺唔油膩十分好 菜怪既我地係可以成盆清晒🤣椒鹽豆腐 又係超大盆 兩個人食既話個量好似有啲多🤣不過唔怕 我地都食得晒!超級惹味 夠脆口 食到停唔到口 而入面既豆腐都好滑 唔係硬豆腐隻質地 抵讚!

睇下餐牌有咩食先~

2019-04-23 100 瀏覽
華香雞 -觀塘街工廠大廈比較出名嘅飯堂 個環境都比較麻甩 好啱一班男人去食 👍😂👬不過就建議唔好帶女朋友去食 因為呢道始終係工廠canteen 佬味較重 女人未必會鍾意 😂 不過講食物又真係幾好食㗎 仲要樣樣超大碟 😍-滑蛋蠔仔煲$98個煲滾既 啲蛋仲郁郁下咁 蠔仔超多又新鮮 唔會腥 蛋夠滑☺️華香雞 茶香雞(全隻雞$180 ) 招牌華香雞 肉滑鮮嫩 色水靚 香鼓油味 ! 斯加大海虎蝦$128落咗好多薑蔥同埋蒜蓉去蒸 味道不錯 好入味 但蝦肉有點鞋 蒸耐左 。濃雞汁時菜$48好新鮮嘅白菜仔 雞汁滲晒入去 正👍夏威夷大扇貝$128好多蒜蓉 大扇貝夠彈牙又勁大粒☺️-📍地址 觀塘成業街15-17號成運工業大廈1樓9-11號店Shop 9-11, 1/F, Sing Win Factory Building, 15-17 Shing Yip Street,, Kwun Tong港鐵觀塘站 B2 出口, 步行約3分鐘☎️電話號碼34862909-#crazyburnchallenge #dinner #healthy #yummy #lunch #instagood #HashmeApp #foo
華香雞

滑蛋蠔仔煲$98

華香雞 茶香雞(全隻雞$180 )
招牌華香雞 肉滑鮮嫩 色水靚 香鼓油味 !

斯加大海虎蝦$128

📍地址
觀塘成業街15-17號成運工業大廈1樓9-11號店
港鐵觀塘站 B2 出口, 步行約3分鐘
☎️電話號碼
#crazyburnchallenge #dinner #healthy #yummy #lunch #instagood #HashmeApp #foodgasm #salad #homemade #protein #hungry #fitness #khaleda #eat #foodgasm #lobster #yum #HashmeApp #yummy #pizza #foodstagram #fish #salads #jamaica2015 #instagood #restaurant via @HashMeApp
2019-04-14 1467 瀏覽
一向都知道觀塘多美食,早前看到觀塘工作的朋友分享了華香雞的照片,感覺吸引,所以也捉了男人陪我去吃。來到看到門口的報導才知道原來是老字號,經過結業低潮後早年重振旗鼓再開,故事相當勵志,更覺自己來得對。餐牌就這樣一張兩面,但選擇不算少,價錢也很相宜。經典公雞餐具,很配合老字號風格。招牌華香雞(例牌) $70其實例牌份量都不少,而且看起來很吸引。問了職員要辣醬來點米粉,他們竟然一口氣送上蔥油、沙薑和辣油,說可以用來點雞。招牌華香雞看起來有點像平常的油雞,味道微甜上帶豉油香,就這樣吃可能會有些會覺濃味,配飯或米粉會好一點。雞肉很有鮮味,口感不會太老太實。紹興醉酒雞 跟煎米粉煲 $58這個一人份的雞,相信已經比很多餐廳的一人份多,而那煲米粉的份量也不是說笑的。醉雞聞起來陣陣酒香,而且酒味不是流於表面,吃下去也能吃得出來,雞肉肥瘦剛好,比起華香雞招牌口感更紮實有彈性。配剪米粉煲只是和配飯差十元,但絕對值得,單是配料已經有蛋、紅蘿蔔和椰菜,而且這樣大煲足有4小碗,我自己一個人也未必吃得完。職員送來時會幫忙把米粉剷起以防過燶,如果想吃米粉焦,可要他們剷得慢一點,微焦的米粉真的很香口好吃,個人覺得配上他

餐牌就這樣一張兩面,但選擇不算少,價錢也很相宜。

經典公雞餐具,很配合老字號風格。

招牌華香雞(例牌) $70

紹興醉酒雞 跟煎米粉煲 $58

職員送來時會幫忙把米粉剷起以防過燶,如果想吃米粉焦,可要他們剷得慢一點,微焦的米粉真的很香口好吃,個人覺得配上他們的自家製辣椒油更惹味。

蠔仔煎蛋餅煲 $98
好像比在大排檔吃到的還要大份,而且看起來沒那麼多油,吃下去香口但不致於會感覺很熱氣,蠔仔份量不少,而且粒粒都飽滿鮮味,蛋餅也重蛋香,加上蔥花更覺得香,不點魚露味道已經不錯,點了味道更濃味更突出。

牛腩汁白菜仔(小煲) $58
小煲都這樣大,真有點驚訝,白菜仔和皮竹吸收了腩汁味道很好,又不會覺得鹹。

這裡全部食物都偏大份,價錢又親民,真的是抵吃的老家號,已經不只一組朋友看到我Facebook 分享的相片後主動提約,要我和他們一起再來,所以我很快又會再來了。
2019-04-13 68 瀏覽
觀塘區嘅工廈, 食肆非常之多, 今日同朋友一齊打食完食雞之後, 就提議不如一齊去食雞啦!大家就諗起觀塘有間工廈裏面嘅雞非常出名, 我哋就點咗佢嘅華香雞, size非常之大, 叫咗半隻都已經放好曬成個大碟啦,大份, 啖啖肉, 非常滋味! 配咗唔同醬汁,有沙薑,有薑蓉, 同埋辣汁,三隻味道都有不同嘅感覺,我最鍾意佢嘅就係沙薑汁,再配埋白飯一齊食, 零捨不同 仲叫埋一個薑蔥虎蝦煲, 只係128蚊, 蝦係絕對係非常之大, 開邊之後, 薑蔥嘅味道入曬蝦肉, 蝦肉非常q彈, 非常的滋味, 熱辣辣 又係配白飯嘅極品嚟嘅

2019-04-10 100 瀏覽
觀塘工廠區就有隱藏左最多隱世美食!今日就嚟試吓呢間好多報導既華香雞🐥餐牌都幾多配搭連啲款都係用傳統嘅公雞碗!《招牌華香雞》$90/半隻黎到華香雞梗係要食返個招牌菜啦,成隻雞色澤均勻,皮下脂肪唔算太多,肥瘦適中,肉都算幾滑~店主好好咁俾咗幾款醬我哋試,分別係姜蓉、沙茶醬同麻辣醬~《薑蔥牛筋腩配黃薑飯》$53牛筋腩煮得好入味,同埋都好淋,送飯一流!《金銀蛋滾白菜仔》$58新鮮滾熱辣,用煲上!《黃姜飯》$13因為跟餐剩係得一碗,所以我哋嗌多咗一碗,而家好少地方有得食黃姜飯,但其實佢好有益架!
觀塘工廠區就有隱藏左最多隱世美食!
今日就嚟試吓呢間好多報導既華香雞🐥

餐牌都幾多配搭

連啲款都係用傳統嘅公雞碗!

《招牌華香雞》$90/半隻

店主好好咁俾咗幾款醬我哋試,分別係姜蓉、沙茶醬同麻辣醬~

《薑蔥牛筋腩配黃薑飯》$53
牛筋腩煮得好入味,同埋都好淋,送飯一流!

《金銀蛋滾白菜仔》$58
新鮮滾熱辣,用煲上!

《黃姜飯》$13
2019-04-05 88 瀏覽
果然係老字號,名不虛傳。華香雞和烏龍茶熏雞都非常嫩滑入味,先食為快。👍🏻 是日推介蠔仔蒸滑蛋。上桌時熱騰騰、務煙的,滑不溜口,一試難忘!我自己好鐘意食中菜,呢間一定會再幫襯😝
果然係老字號,名不虛傳。
華香雞和烏龍茶熏雞都非常嫩滑入味,先食為快。👍🏻
我自己好鐘意食中菜,呢間一定會再幫襯😝
2019-03-31 57 瀏覽
聽講觀塘最近開咗好多新嘅新派菜式今次就來試一試佢啦,來到觀塘成業街嘅話香雞,來到餐廳老闆娘親自介紹幾款我哋必食嘅菜式 見到佢哋嘅煲仔菜好吸引,最後我哋叫咗麻辣牛腩煲,薑蔥豪仔煲,仲有一個濃雞湯芥蘭煲,菜式未梨嘅時候已經聞到一陣陣嘅香味 先講講薑蔥豪仔煲,豪仔食落好新鮮食落唔會有食到沙,配合埋薑蔥成個口都係有一種好鮮嘅味道,麻辣牛腩煲麻辣味唔會搶晒牛肉嘅香味牛腩食落好鬆軟入口即溶好有牛肉味,麻辣不會太麻好適合香港人嘅口味,濃雞湯芥蘭煲雞湯食得出係新鮮嘅雞熬出嘅湯底,芥蘭菜食落好爽口唔會過老 呢幾個菜都係推介俾大家值得一題當你牙有呢幾個菜嘅時候一定要食兩碗白飯因為實在太好味,二煲仔菜野用嘅報亦都可以令到菜式保持熱度,唔會食食吓啲餸就已經凍哂
2019-03-29 70 瀏覽
今日又去觀塘買魚 ,買完落樓照舊係觀塘搵好西食!上網見到呢間專門食雞既,感覺唔錯咁!上到去鋪頭非常大間,呢間睇返先知係以前開過重開既老字號,所以我都好期待!因為我一個人食唔到咁多,就淨係叫左份招牌華香雞!雞肉賣相令,肉質勁嫩滑,聽講佢地會將雞肉過幾次冷河先!再用返佢地既秘制醬汁整熱!佢地既蔥油都特別好食!而且雞肉又唔會太咸,味道剛剛好呢!估唔到真係咁好食,我都好少係香港搵到咁好食既雞,以黎又多個選擇啦黎觀塘!
因為我一個人食唔到咁多,就淨係叫左份招牌華香雞!
2019-03-28 39 瀏覽
今日同朋友黎觀塘試下傳統菜傳統野,朋友話呢到既雞幾好食呢到比較似飯堂,唔會有花巧既裝修,但坐就幾闊落舒服既識叫一定叫招牌野:招牌華香雞 (半隻)雞跟三款蘸料,有沙薑,辣醬同薑蔥我鐘意蘸薑蔥,鹹鹹地但唔會蓋過雞既鮮味!本身雞有調過味,外皮有醬油既顏色,金黃色令人更蠢蠢欲動雞肉嫩滑,又不失彈性,冇雪藏味,頗鮮美智能煲- 清湯牛筋腩呢到既出品係大件夾抵食,所以見到牛腩煲咁大碟都有少少嚇親燒牛筋牛腩炆得時間岩岩好,好軟稔, 牛肉香味同鮮味令清湯幾甜, 飲完唔會口喝友人係都要呢個反沙香芋頭,但我已經飽到暈唔會太甜,芋頭好粉,推薦

今日同朋友黎觀塘試下傳統菜傳統野,朋友話呢到既雞幾好食

呢到比較似飯堂,唔會有花巧既裝修,但坐就幾闊落舒服既

識叫一定叫招牌野:招牌華香雞 (半隻)

雞跟三款蘸料,有沙薑,辣醬同薑蔥

雞肉嫩滑,又不失彈性,冇雪藏味,頗鮮美

智能煲- 清湯牛筋腩

呢到既出品係大件夾抵食,所以見到牛腩煲咁大碟都有少少嚇親

友人係都要呢個反沙香芋頭,但我已經飽到暈
唔會太甜,芋頭好粉,推薦

2019-03-27 1073 瀏覽
潮流愛「食雞」,不少人沉醉於食雞遊戲當中,亦有人喜歡到雞煲店享受任食雞煲加火鍋放題,而觀塘工廈中的一間中菜館,也順應潮流,為客人的「吃雞之旅」啟航。曾經到過這座商業大廈其中一層的party room,樓齡還真舊,很難想像裡面竟然還有一些餐廳。一看環境便知道華香雞是很傳統的中菜館,沒有豪華的裝潢,簡簡單單,卻是寬敞的,適合良朋知己前來。華香雞最有名的就當然是它的雞,有各款雞類供客人選擇,還有智能煲的雞和繁多的海鮮種類,智能煲弄出來的食物到底會有多「智能」呢?確是這間傳統老店的焦點。先點了一份茶香雞配白飯,茶香雞的茶葉味十分香濃,雞皮呈深啡色,顯然跟我們平常吃的雞不一樣,吃不出來是用了什麼茶葉所醃成的雞,但味道有點像茶葉蛋的茶葉香,每次試自己少吃的食物也會感覺好新奇。然後當然點了招牌華香雞,可選半隻雞或一隻雞,一隻雞應該吃不完,所以點半隻便算了。招牌菜果然就是名不虛傳,即使是雞皮也毫不油膩,雞肉也很嫩滑,沒有絲毫的「諧」身感覺。不知為何,覺得蠔仔煲比茶香雞和華香雞還要好吃,沒想過蠔仔煲會真是以這樣的方式呈上,用頗大的煲去盛載煎蠔餅,很是新鮮。蠔的數量很多,也不太腥,重點是炸蠔餅也竟然可以沒
潮流愛「食雞」,不少人沉醉於食雞遊戲當中,亦有人喜歡到雞煲店享受任食雞煲火鍋放題,而觀塘工廈中的一間中菜館,也順應潮流,為客人的「吃雞之旅」啟航。

不知為何,覺得蠔仔煲比茶香雞和華香雞還要好吃,沒想過蠔仔煲會真是以這樣的方式呈上,用頗大的煲去盛載煎蠔餅,很是新鮮。蠔的數量很多,也不太腥,重點是炸蠔餅也竟然可以沒有什麼油膩的感覺
能炸得乾身,不是每間中菜館都能做到。
香煎蠔仔煲
2019-03-24
香煎蠔仔煲
📍觀塘📍傳統小店✨招牌華香雞🐔港式風味❤️必食椒鹽虎蝦🍤之前知道佢哋嘅華香雞好出名😍所以特登入嚟試下🤣❣️招牌華香雞🐔佢哋會將啲雞肉過幾次冷河💧再用秘製滷水去浸熟❤️所以啲雞肉真係好嫩滑😏啲蔥油又好食🤤可以餸到幾碗飯🤣所以就叫埋個黃薑飯試下😙炒到有啲飯焦,粒粒分明😚而且黃薑對身體都有益,好健康😹------------------------------❣️椒鹽虎蝦煲😍😍呢個真係必叫‼️‼️蝦殻都係脆卜卜,咬落有聲😆😆配埋辣椒、蒜茸去爆炒‼️好鬼好食🤤夠曬入味,炒得好有鑊氣🔥份量又夠多💕好有風味❤️食完啲咁濃味嘅嘢,再加埋薑蔥豆腐煲😙平衡一下,個豆腐都好滑😏
📍觀塘📍傳統小店✨招牌華香雞🐔港式風味❤️必食椒鹽虎蝦🍤
之前知道佢哋嘅華香雞好出名😍所以特登入嚟試下🤣
❣️招牌華香雞🐔
招牌華香雞(例牌)
黃薑飯

❣️椒鹽虎蝦煲😍😍
椒鹽虎蝦煲
薑蔥豆腐煲
招牌華香雞(例牌)
椒鹽虎蝦煲
2019-03-25 33 瀏覽
嚟到觀塘嘅工廠大廈,唔使我講大家都知有好多好嘢食,今次嚟到呢間餐廳一聽到個名就知道係主打食雞啦,我哋一入到去呢間餐廳就馬上order左一份茶香雞同埋招牌嘅華香雞,另外再加多左一份豪仔餅,茶香雞同華香雞一嚟到茶香雞好明顯有煙燻嘅味道,而華香雞就係佢嘅招牌野,啲雞肉食落好滑好正,有一種大快朵頤嘅感覺,而豪仔餅方面煎得好鬆脆亦都好足料,茶香雞同華香雞俾我揀嘅話我會選擇華香雞,因為始終係佢嘅招牌嘢同埋比較啱我口味。