2022-06-27 177 瀏覽
🇲🇾【 蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 】🇲🇾 ⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄「蘇媽.蘇媽」致力將馬來西亞美食推廣給香港人,大部份食材皆由馬來西亞直接入口,保證口味獨特,風味絕佳,令人一試難忘😋星期五夜晚嚟到,店外大排長龍,好彩同一條街隔幾個鋪位又有另一間蘇媽分散人流,等咗一陣都好快有得入座。(照片攝於臨走時餐廳打烊時)⋄┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🍞海南鴛鴦燒麵包($45)大學時代喺新加坡留學,愛上當地嘅咖央麵包,有幸喺蘇媽尋回回憶中嘅味道!用上馬來西亞焦糖海南麵包,中間夾住厚切鮮牛油同自家制咖央,好脆、好香、好美味!🍖百吉爹肉骨茶 - 棒棒骨($98)百吉爹肉骨茶有多個部位選擇,我地揀咗比較受歡迎的一款——棒棒骨,共有三大根,肉質夠稔又有彈性,唔錯。肉骨茶平衡肉湯及藥材味道,湯頭鮮甜,可以無限任添熱湯。🍲招牌砂煲老鼠粉(92)老鼠粉其實即係銀針粉,加入豬肉碎、魚乾、豬油渣同雞蛋,食之前撈勻,調味唔錯,鹹香十足。🍛辣死你嗎 - 配咖哩雞肉($66)🥘檳城白咖喱麵(米線)($62)配料有豆角、芽菜、魚蛋、蝦、蛋同豬紅,仲有特色參巴醬!整體椰香味較重。☕️怡寶白咖啡(跟餐價$22
🇲🇾【 蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 】🇲🇾

—————⧫♟⧫—————

┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄

🍞海南鴛鴦燒麵包($45)

🍖百吉爹肉骨茶 - 棒棒骨($98)

🍲招牌砂煲老鼠粉(92)

🍛辣死你嗎 - 配咖哩雞肉($66)

🥘檳城白咖喱麵(米線)($62)

☕️怡寶白咖啡(跟餐價$22)
🧋馬來西亞拉茶(跟餐價$22)
🍵冬瓜龍眼茶(跟餐價$28)

┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄

📍地址:荃灣大壩街71號地舖

2022-06-24
20 分鐘 (堂食)
2022-06-27 51 瀏覽
今日去荃灣行街,當然要去大霸街搵食,今日又比我遇上充滿馬來西亞風味的蘇媽·蘇媽,即刻入去食Lunch 。餐牌一樣多元化,有好出名的百吉爹肉骨茶、撈粉麵、湯粉麵、地道馬來西亞小食、甜品等等,價錢合理,而且餐廳不設加一服務費。檳城白咖哩滲滲配料有蝦、魚蛋、豬紅、半隻雞蛋,配料豐富,滲滲係馬來西亞特食麵食,油麵溝米粉,口感更加豐富,白咖哩入面加入了椰汁,所以帶有椰香味,兩者味道平衡得好好,另外亦可配上辣參巴醬,味道更辣更惹味。海南鴛鴦燒麵包見到每枱都會點的海南鴛鴦燒麵包,即叫即製,要襯熱食,麵包用上馬來西亞焦糖麵包,外脆內軟,加上厚切牛油和自家製咖央醬,甜甜地又咸咸地,味道有層次,好邪惡玻璃魷魚配通菜份量都幾多,魷魚夠爽脆,通菜幼嫩爽口,香辣的醬汁完全滲入通菜,辣得好過隱桔仔話梅水酸中帶鹹,鹹中帶甜,生津止渴,最適合夏天飲。

檳城白咖哩滲滲

海南鴛鴦燒麵包

玻璃魷魚配通菜

桔仔話梅水
酸中帶鹹,鹹中帶甜,生津止渴,最適合夏天飲。
2022-06-27 52 瀏覽
今日又忍不住又來到荃灣蘇媽😍😍😍,試過上次桔仔話梅水,我又試了檸檬薏米水,薏米清新,解渴消暑,正再來先點了海南鴛鴦燒麵包,麵包是焦糖麵包,入面咖央,牛油,一口咬已經超正,焦糖包好香口。必吃再點了肉骨茶(豬腳灣)今次湯比上次更熱。入口更正。濃濃藥材湯,保持湯鮮甜,又不太重藥材,豬腳灣。半肥胖瘦,肥瘦均勻,入口即溶,掂👍🏻👍🏻最後點了勒死你嗎配牛肉,有蝦片花生魚仔及咖喱,果然跟名一樣。辣死我😆😆真係好好食😍😍😍
2022-06-27 70 瀏覽
上星期超級忙碌後,今個星期可以喘一喘氣,所以約朋友出街食飯既意欲都大咗😌我地點咗2個主食同一個小食,主食包括檳城福建蝦麵同埋砂煲老鼠粉,而小食就係椰香咖央多士。基本上每次嚟都必食多士,今次係一如既往既好味道,多士烘得香脆,咖央醬同牛油好夾,而且多士充滿椰香,好快就比我地食哂。檳城福建蝦麵配料豐富,有豬腩肉、魚片、蝦同埋蛋。油麵就轉咗銀針粉,味道同樣唔錯。砂煲老鼠粉配料份量同樣大方,有肉碎、魚乾、豬油渣同生雞蛋,加埋本身既醬汁,撈埋一齊食好美味~每人100蚊有找朋友話海南鴛鴦燒麵包都好味,下次食下先

每人100蚊有找

朋友話海南鴛鴦燒麵包都好味,下次食下先
  • 椰香咖央多士
2022-06-27 63 瀏覽
講真呢間東南亞美食成了我的甜品店嚟。因為正餐來說,唔太吸引我。而我係甜品控,每餐總有甜美總結,家中雪櫃總有🍨🍮🧁🍰,外出晚餐冇食,回家都可細嘗。今日係荃灣去街,唔肚餓,但又想食榴槤,就去了有榴槤的地方。抹茶榴槤糯米滋:係不二之選,糯米皮軟糯好Q,但皮似乎沒有用糖水開,單食皮,口感good,但一與濃郁有個性的抹茶榴槤合上,就高下立見……椰香介央多士:甜品控點會只選一款,呢款介央多就無得頂,次次嚟,次次會點選。椰香與介央根本係絕配,不會搶去對方獨特之處,不用說<多士>即叫即做,就已經一百分👏桔仔話梅水:係我平時必飲之物,開胃又清新。朋友點選了,我就肥美系列,在美祿恐龍/恐龍蛋中,二選一。呵呵呵,都係恐龍😉美祿恐龍中有童年回憶,就係偷偷打開美祿盒,用長匙食美祿粉😋🤭😋。今次唔食粉,強迫性發,強要把杯上美祿粉慢慢攪拌至溶解,令整杯美祿恐龍更濃更香更甜……哈哈!又係甜 !超滿足的一天。
講真呢間東南亞美食成了我的甜品店嚟。

今日係荃灣去街,唔肚餓,但又想食榴槤,就去了有榴槤的地方。

超滿足的一天。
2022-06-26 885 瀏覽
往年6月都一定出走外遊,喺繼續無得飛嘅情況下,唯有搵d外地特色食肆暫時滿足吓。睇朋友IG,決定揀蘇媽·蘇媽,唔只係馬來西亞食物,連裝修都有極濃馬拉嘅味道,當飛左轉馬來西亞都好。😄 🍲檳城白咖哩麵 $62🤣🤣朋友笑我話似車仔麵,其實係舊豬紅影響左啫。豬紅幾爽彈,搭配白咖哩都幾夾;最彈牙係粒白魚蛋,大大粒,咬落真係好有回彈力;豆角、芽菜都處理得唔錯,唔會煮到太腍,脆口翠綠。桔仔話梅水 $35 (跟麵$28)感覺返晒嚟,每次去星馬都一定每日一杯,呢杯味道同喺果邊飲有8成相似,再酸d就更啱我口味。椰香咖央多士$35呢個真係好一定要叫,首先烘得非常脆口,即使因為我食麵食得慢左,以至擺耐左先食,但依然香脆,而夾心嘅椰香咖央甜度啱啱好,又夠多👍👍 抹茶榴槤糯米磁 (餐牌真係用呢個磁🤭 $65)驚喜係糯米糍係暖身嘅,應該係即叫即做,用左抹茶做皮,淡淡嘅口味更襯托出榴槤嘅果香。榴槤餡大讚,咬開有少少爆漿效果,果味極香濃,甜甜嘅榴槤餡真係令榴槤控大滿足。 最後,環境、裝修、餐具絕對係我揀呢度嘅原因,極用心嘅佈置,對於要止痕嘅旅遊痴如我,的確可以有療瘉嘅作用,特別欣賞藍天白雲嘅天花板。☁️☁️

🍲檳城白咖哩麵 $62

檳城白咖哩麵

桔仔話梅水 $35 (跟麵$28)

桔仔話梅水

椰香咖央多士$35

椰香咖央多士

抹茶榴槤糯米磁 (餐牌真係用呢個磁🤭 $65)

抹茶榴槤糯米磁

2022-06-25
2022-06-25 80 瀏覽
呢日約左媽咪去荃灣行街,媽咪想食馬拉菜,第一時間就想起蘇媽,因為好味又抵食。.🦐檳城福建蝦麵 $66個蝦麵好正宗,湯底好濃郁帶點微辣,而且好香蝦味,d油麵吸收晒湯汁,幾惹味。配料都好多,有豬腩肉片、蝦、芽菜、通菜、魚片、雞蛋。.🐥怡保雞絲湯河 $62雞湯幾香濃,入面重有好多蝦子,令到個湯更惹味。配料有蝦肉、雞絲、魚片、韭菜、芽菜,湯河吸收晒香濃的雞湯,清清地很不錯。.🍞椰香咖央多士 $35多士烤得好香脆,食落外脆內軟。入面夾心的咖央和牛油剛剛好,食落好滋味,又不會有膩的感覺。.🫖烏龍茶 (跟餐$16)🍋凍檸檬薏米水 (跟餐$28)烏龍茶係支裝津路,可以一解油膩感;凍檸檬薏米水幾大杯,酸酸甜甜,清涼消暑。

🦐檳城福建蝦麵 $66

🐥怡保雞絲湯河 $62

🍞椰香咖央多士 $35

🫖烏龍茶 (跟餐$16)
🍋凍檸檬薏米水 (跟餐$28)
午餐
2022-06-24 54 瀏覽
💖呢間馬來西亞🇲🇾菜好出名,上次經過荃灣分店已經好想食。今日趁佢啱啱開門就衝入去🏃‍♀️,就唔驚迫爆🈵️要等位!1️⃣百吉爹肉骨茶(豬手仔)🍖 $56 (白飯 +$18)💖肉骨茶係佢哋嘅主打菜之一,最特別嘅係肉湯🥣同藥材嘅平衡,保留到肉湯嘅鮮香,藥材味唔會太濃,仲可以無限♾️添飲!我要左豬手仔,肉質軟但唔爛,骨膠原滿滿,Q彈嘅口感配上自己調配嘅醬汁好送飯。可以加錢配白飯🍚或者油炸鬼,碗飯真係好鬼大🤣,肯定夠飽🤰🏻。2️⃣馬來西亞拉茶(熱)🧋$26💖推薦!拉茶係馬來西亞特色奶茶,融合左水、茶🍵同煉奶,再係兩個杯度拉黎拉去,令奶茶起泡🫧,口感會更細緻。因為加左煉奶,所以味道會較其他奶茶更重香甜奶味🥛。面頭有層泡沫,令奶茶飲落順滑。(題外話:佢嘅茶杯都好有feel🥰!)💖其實佢哋有好多菜式我都想試🥹,特別係椰香咖央多士🥥同怡保白咖啡☕️。不過剩係得一個胃🤣,下次要黎試埋!

1️⃣百吉爹肉骨茶(豬手仔)🍖 $56 (白飯 +$18)

2️⃣馬來西亞拉茶(熱)🧋$26

2022-06-21 49 瀏覽
#蘇媽蘇媽 今次講嘅係位於荃灣嘅蘇媽蘇媽馬來西亞茶餐室💕店舖裝修有復古嘅味道 座位坐得幾舒服🧏🏻‍♀️🧏🏻‍♀️而且主要食馬來西亞野 鍾意食嘅千祈唔好錯過👅👅辣死你媽配仁噹牛肉 $66💰(6.5/10)呢個係Nasi Lemak 即係椰漿飯💚其實椰香味唔係好濃 唔會令你去抗拒佢🙈🙈配菜仲會有青瓜🥒炸花生🥜魚乾仔🐟雞蛋🥚炸蝦片 仲有參巴辣醬☺️☺️撈埋一齊食會大大增加你嘅食慾 而且好好食😋👅配搭仲要好靚 而仁噹牛肉肥瘦適中 唔會煮到好柴或者好韌‼️‼️成個牛肉好香好多香料味🤤🤤一字骨肉骨茶 $128💰 (6.5/10)一字骨煲到好淋👀已經唔痴骨💕💕煮得好入味 下面仲有好多金菇 豆卜等等 索晒味 好香好好飲😻😻😻肉骨茶好香藥材味 Feel到係煲佐好耐嘅湯😋😋重點係任添🦋🦋大家可以慢慢飲🧏🏻‍♀️🧏🏻‍♀️睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️推薦指數🌟 6.5 / 10 🌟📍#巨B覓食旺角 #巨B覓食荃灣 #巨B覓食尖沙咀蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (荃灣)⚜️荃灣大壩街71號地舖⏱星期一至日 1200-2030

#蘇媽蘇媽

辣死你媽配仁噹牛肉 $66💰(6.5/10)

一字骨肉骨茶 $128💰 (6.5/10)
睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️

推薦指數🌟 6.5 / 10 🌟

📍#巨B覓食旺角 #巨B覓食荃灣 #巨B覓食尖沙咀

蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (荃灣)
⚜️荃灣大壩街71號地舖
⏱星期一至日 1200-2030

2022-06-20 1330 瀏覽
每次行過「蘇媽•蘇媽」都想試下,今天難得有機會到荃灣找好友吃晚飯,就乘勢過來。「蘇媽•蘇媽」荃灣店位於大壩街,大大的招牌非常好找。餐廳座無虛席,似乎頗受歡迎。點餐後,店員會即時為食客倒上一碗熱湯。味道當然是正宗馬來西亞風味,藥材味濃,顏色深,苦澀中又帶少許鮮甜。而且還可以無限refill。而他們的肉骨茶更提供多款選擇,有骨有肉,任君揀選。筆者點的是豬腳彎,即是帶皮的豬腳。肉質熬得軟腍入味,厚厚一片,口感十足。筆者之所以對「蘇媽•蘇媽」感興趣就是緣於這個綠色飯。飯粒加入了斑蘭、椰漿,煮成馬拉特色青綠椰漿飯(讀音就是辣死你嗎)。入口有點清香,蘸參巴醬一起食更會帶點辣感。選擇配咖哩雞肉,惹味香辣,但略嫌肉質有點「鞋」。椰漿飯另外還附有半隻雞蛋、乾魚仔、蝦片、青瓜和花生,頗為豐富。見到幾乎每枱都會點這客椰香咖央多士,所以筆者也跟風。麵包烘得香脆,中間的咖央醬更是精華所在,塗得夠厚,入口香甜重椰味。同行朋友對其讚不絕口。食多士又點少得拉茶?據講起泡越多,味道就越好,熱飲杯上的確起了一層高高的泡沫,飲落茶味也是頗為濃厚。

肉骨茶

豬腳彎

,即是帶皮的豬腳。肉質熬得軟腍入味
,厚厚一片,口感十足。
辣死你嗎配咖哩雞肉

)。入口有點清香,蘸參巴醬一起食更會帶點辣感

椰香咖央多士

,塗得夠厚,入口香甜重椰味。同行朋友對其讚不絕口

馬來西亞拉茶

2022-06-20
肉骨茶
豬腳彎
辣死你嗎配咖哩雞肉
馬來西亞拉茶
2022-06-20 49 瀏覽
好掛住馬來西亞,好掛住去旅行,好掛住肉骨茶,同超級好食好平嘅咖央多士間唔時要懷念一下旅行嘅味道,就要去食唔同嘅菜式,掛住馬來西亞當然係去馬來西亞餐廳肉骨茶(大雜錦) $158肉骨茶裏面有當歸,川芎同埋多種藥材,所以唔係個個飲得,要因應自己身體落完單我哋就即刻整佢教嘅調醬配方,蒜蓉+辣椒+黑豉油+頭抽。先飲碗熱湯,再嚐肉骨茶,再加熱湯🥰大雜錦裏面除咗有一字骨,仲有豬手,雞腳,大腸,同埋配料嘅金菇同豆卜仲附送左油炸鬼同埋響鈴,好香脆,點落去肉骨茶度一齊食好Yummy,我添咗幾次湯,飲完暖笠笠,鍾意飲嘅原因因為佢藥材味唔會好重,保留到湯嘅原味馬拉沙嗲串燒 $52我哋豬牛雞各叫咗一串,佢嘅串燒味都幾香,肉汁多唔乾,唔點醬都好夠味海南鴛鴦燒麵包 $45超級好食邪惡嘅麵包,我勁大愛香脆又多醬,諗起都想食,每次必叫嘅嘢食荃灣店有兩邊舖頭,估唔到佢真係好多人,坐到滿滿,而且好鍾意舖頭嘅風格,價錢唔算貴

肉骨茶(大雜錦) $158

先飲碗熱湯,再嚐肉骨茶,再加熱湯🥰

馬拉沙嗲串燒 $52

海南鴛鴦燒麵包 $45
超級好食邪惡嘅麵包,我勁大愛
香脆又多醬,諗起都想食,每次必叫嘅嘢食

2022-06-19 71 瀏覽
樣樣野都係有水準發揮🙌砂煲老鼠粉真的每次都必叫熱辣辣上枱 又有多種配料包括魚乾 蝦乾 肉碎 油渣 茶甫 蔥花雞蛋 等等 全部都係惹味香口既食材撈埋老鼠粉 (其實即係銀針粉)食 真係好開胃😋😋😋另外叫左 辣死你嗎 配雞脾飯綠色既椰漿飯衝激眼球😜 配上參巴醬係香辣而唔係死辣 而且椰漿飯有助中和辣味 ,再配埋魚仔乾 口感更佳!雞脾嫩滑多汁 大大隻份量亦好足夠 岩哂男士食量👍椰汁咖央多士 亦係鎮店之寶馬亞西亞必食既小食!!多士外脆內鬆 真係拍得住係當地食過既而且咖央甜度適中 加埋牛油食又唔會太膩幾乎每枱都會嗌😋😋特色飲品 美祿恐龍同埋椰汁班蘭冰又是推介必試!!唔會hea你 全部真材實料夠哂濃味 但甜度適中 唔係糖水黎!幾十蚊一杯飲品 完全值回票價!👍👍👍好評加回頭率達100%😂😂
樣樣野都係有水準發揮🙌
綠色既椰漿飯衝激眼球😜 配上參巴醬
雞脾嫩滑多汁 大大隻
份量亦好足夠 岩哂男士食量👍
椰汁咖央多士 亦係鎮店之寶
馬亞西亞必食既小食!!
多士外脆內鬆 真係拍得住係當地食過既
而且咖央甜度適中 加埋牛油食又唔會太膩
幾乎每枱都會嗌😋😋
特色飲品 美祿恐龍同埋椰汁班蘭冰
又是推介必試!!
唔會hea你 全部真材實料
夠哂濃味 但甜度適中 唔係糖水黎!
幾十蚊一杯飲品 完全值回票價!👍👍👍
好評加回頭率達100%😂😂
呢間餐廳係香港都開左好一段時間,但都keep住好多人排隊去食,今日收工見唔算好多人,就即刻同媽媽入去食😆都幾抵食同埋唔洗加一🥢辣死你嗎配仁噹牛肉🐮 $66呢個覺得好抵食,因為好大份🤩個飯好特別,係椰香飯,同埋綠色超吸引眼球🤪個牛係牛腩,都食到有牛筋😋成個飯撈埋個辣醬,魚乾仔🐟同埋花生🥜超惹味🔥個醬甜甜辣辣,推介!🥢肉骨茶(棒棒骨)🦴 $98肉骨茶係呢度嘅signature🫶🏻可以添飲🤤而且個湯夠晒熱,我都添飲左一次🫢個肉係出面餐廳比較少見,肉質唔會好鞋口😛食完辣野飲佢都解到辣😌🥢玻璃魷魚配通菜🦑🥬 $58呢碗菜都算大碗🥣魷魚晶瑩,爽口彈牙😍同埋有個特別嘅醬,撈埋菜同魷魚度好味,不過就辣辣地🌶️🥢海南鴛鴦燒麵包🧈🍞 $45呢個係最有驚喜🤩係咖央配厚厚嘅鮮油🧈麵包好脆口,咖央味濃而且夠甜😋就算配咁厚嘅鮮牛油都竟然出奇地唔會覺得好油膩🥹🥤美綠恐龍🦖 $38美綠味都算濃,同埋唔算細杯🤤

🥢辣死你嗎配仁噹牛肉🐮 $66

🥢肉骨茶(棒棒骨)🦴 $98

🥢玻璃魷魚配通菜🦑🥬 $58

🥢海南鴛鴦燒麵包🧈🍞 $45

🥤美綠恐龍🦖 $38
美綠味都算濃,同埋唔算細杯🤤
2022-06-17 35 瀏覽
呢一間主打馬來西亞菜嘅餐廳🍴🇲🇾都真係幾出名 價錢唔貴好親民🤑嚟到當然要食佢哋個椰香咖央多士🍞總共有四塊 烘到金黃色 賣相好吸引 食落脆卜卜🧡中間嘅咖央醬再加牛油🧈食落好清甜 好食😋
2022-06-17 49 瀏覽
荃灣廣場附近開咗 當然係要來朝聖下啦 比起其他分店 呢間店舖面積比較細一啲 但係因為新裝修嘅關係 坐得好舒服 入到嚟正值係lunch時間 叫咗個一字骨set lunch 坐低之後 有兩碗肉骨茶湯 即刻暖下個胃先 講返個午餐先 一字骨足足有五大條咁多 加埋佢特製醬油 原來排骨都可以整得咁好食 肉骨茶入邊仲有豆卜金菇等等嘅配菜 吸收哂肉骨茶嘅精華真係勁好食 另外仲可以加$20叫過kaya多士 仲係暖暖地 入邊有牛油同埋kaya 勁好食唔好講笑 馬拉奶茶同樣咁好飲 另外散叫咗個炒通菜 配埋炸蒜同埋辣汁撈埋 真係好掂