2022-05-22 32 瀏覽
還記得上次去馬來西亞已經是3年前的事,當時仍掂掛著當地的肉骨茶。於是朋友帶我去這間蘇媽蘇媽吃午餐,希望可以尋回昔日的馬來味道。由於我們點了肉骨茶,侍應會先奉上熱湯,喝下這碗湯,咸咸地又帶有濃濃的藥材味,是傳統的馬來風味。再跟餐牌上的指示,用蒜蓉辣椒豉油頭抽自行調配醬汁。三層肉肉骨茶豬肉肉汁軟腍,有入口即溶的感覺,再配上這個醬汁,豬肉味道發揮得淋漓盡致。椰漿飯混合了椰漿而成的米飯,外觀呈綠色,有陣陣椰香。招牌砂煲老鼠粉老鼠粉與蝦米,肉碎及蛋在砂鍋中炒香,香口之餘又有大排檔的風味,不得不試的招牌菜。熱拉茶和凍拉茶甜度適中,茶味香濃,又非常滑口。真的是一試難忘的馬來菜,下次必定會再來。

再跟餐牌上的指示,用蒜蓉辣椒豉油頭抽自行調配醬汁。

三層肉肉骨茶

椰漿飯
混合了椰漿而成的米飯,外觀呈綠色,有陣陣椰香。

熱拉茶和凍拉茶
甜度適中,茶味香濃,又非常滑口。

真的是一試難忘的馬來菜,下次必定會再來。
辣死你嗎配仁噹牛肉🍚椰漿飯應該加咗班蘭所以變成靚靚綠色,仁噹牛肉同咖哩牛腩相似,牛腩牛筋都煮得腍,本身較重香料味唔算太辣,配埋甜甜地嘅椰醬飯中和辣度,朋友唔算食得辣但係都覺得可以接受,周圍有參巴醬、青瓜、花生、乾魚仔、蝦片等配料,頗為豐富!豬腳彎肉骨茶🥣豬腳彎肉有約6件,切得厚身,豬皮彈牙,肉骨茶藥材味比多數餐廳重,入口甘香最鍾意係可以添湯,如過食餐牌上大份啲嗰4款肉骨茶就會有埋金菇、豆卜等,依個細份嘅就淨係有肉~椰香咖央多士🥪每次嚟到都必點,從來冇令人失望,咖央牛油比例啱啱好,椰香味濃甜度適中,多士烤得非常香脆,依度將塊多士一開四,食落都方便👍美綠恐龍🍹
辣死你嗎配仁噹牛肉🍚

豬腳彎肉骨茶🥣

椰香咖央多士🥪

美綠恐龍🍹
正宗馬來西亞菜! CP值極高!😍😍講到要介紹本地特色馬拉蔡!當然要提 《蘇媽蘇媽馬來西亞茶餐室》平時食開上海街分店今次就嚟試吓荃灣大壩街嘅分店睇吓有冇分別? !由於性價比實在太高,有嚟過蘇嗎蘇媽馬來西亞茶餐室嘅客人就知道次次都要排隊!大家一定要預留少少時間排隊哦!😄😄直入正題!今次人多多就可以介紹多幾款哈哈😃🤗🤗必食!椰香介央多士$32! 一碟多士有四大件。仲要每件都係爆曬介央,流晒出嚟。而且仲差好重嘅嘢香味給班蘭味道,見到都流口水!💦十足配料大大煲老鼠粉都系$88用砂煲勝在配料非常油特色!用咗唔同嘅材料有花生小銀魚仲有銀針粉,中間仲有隻生蛋,正宗食法職員話要趁熱撈埋一齊食!大家記得小貼士啦!😜✅馬拉串燒! $48可以分別選擇雞牛豬,每款一串。喜歡佢給客人一個彈性選擇!其實本來冇打算叫串燒食,但係每一台都有點呢款小菜,咁就一於試吓啦!想菜後,由於要等埋朋友未到,所以都等咗一陣但係串燒都冇好乾爭爭最開心係個沙嗲醬配埋花生粒。好想再reorder,但實在太飽了!😗檳城福建蝦面$62呢款菜式絕對唔使諗!每次都一定必捱!當中檳城福建下面可以揀老鼠粉或者轉油面!而入邊嘅配料10分充足!有魚片,蝦
正宗馬來西亞菜! CP值極高!😍😍

直入正題!今次人多多就可以介紹多幾款哈哈😃🤗🤗

十足配料大大煲老鼠粉都系$88

馬拉串燒! $48

檳城福建蝦面$62
呢款菜式絕對唔使諗!每次都一定必捱!當中檳城福建下面可以揀老鼠粉或者轉油面!而入邊嘅配料10分充足!有魚片,蝦🦐(蝦頭仲有蝦膏tim )腩肉,而呢碗麵嘅精髓就係蝦麵湯底, 10分濃郁好啱鍾意飲湯嘅食客!😍😍

其實好欣賞show媽嘅菜式每款都幾乎係大家心目中喜愛嘅菜式好難得款款都係招牌菜!最啱同啲要求高嘅朋友,無論大家叫咩菜,乜都肯定好食😋!

跟餐價:
- 怡保白咖啡$20
怡保白咖啡$17

蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室
地址:荃灣大壩街 71號地舖
@semuasemuahkg
2022-05-17 38 瀏覽
馬拉風味令人最回味既係肉骨茶,咖央多士,拉茶…荃灣廣場附近就開左蘇媽,點都要帶埋媽咪一齊回味一下😋一坐低職員就會幫你倒兩碗肉骨茶嘆下先,熱辣辣出晒煙喎,記得跟埋嘆茶4步曲品嚐正宗馬拉風味🍵🥘棒棒骨肉骨茶 $92充滿濃郁當歸藥材味,飲落去甘甜清爽唔油膩,棒棒骨肉味香濃,脂肪比較少但咬落去仲好鮮嫩,非常考功夫👍🏻 🦑玻璃魷魚配通菜 $52通菜鮮綠翠嫩,玻璃魷魚係好爽口果隻,咬落去索索聲,配埋炸蒜同辣汁好夾好入味,食唔停口🤤🐟魚仔醬蘿蔔糕 $48蘿蔔糕每面都煎到好香脆,食到外脆內軟嘅滋味感覺😚 魚仔醬香濃又唔會過鹹,同蘿蔔糕係絕配。🥪海南鴛鴦燒麵包 $42咖央醬+厚切牛油超邪惡,烘到脆卜卜既麵包 同埋味道係充滿特式,既鬆脆又香甜,絕對係必點項目。🍹冬瓜龍眼茶 $32色澤通透,冬瓜茶香四溢,清甜解渴

🥘棒棒骨肉骨茶 $92

🦑玻璃魷魚配通菜 $52

🐟魚仔醬蘿蔔糕 $48

🥪海南鴛鴦燒麵包 $42

🍹冬瓜龍眼茶 $32
色澤通透,冬瓜茶香四溢,清甜解渴
2022-05-15 52 瀏覽
🌧下雨天食咩好?悶左幾日 要食d馬拉菜刺激下🔥同媽媽去都話好食😋今次想食d之前未試過既!🍲砂煲老鼠粉$88老鼠粉即是銀針粉,用砂煲裝盛,很有份量,裏面有蝦乾、肉碎、魚乾和銀針粉等近7款配料加了兩款特調豉油,再加入生雞蛋拌勻食落鹹香惹味,還有 豬油渣的油香。🦐檳城福建蝦麵$62油麵口感煙韌,材料有蝦、豬腩肉、魚片、蛋、通菜及芽菜,湯底味道濃郁,不會感覺太咸🙈,蝦醬吸入湯汁好惹味的,蝦肉新鮮爽口彈牙🤤🦑玻璃魷魚配通茶$56魷魚份量都唔少,嫩滑柔軟,通菜都不錯既,不過都有小小辣🤣🍗馬拉沙嗲串燒/3串$48沙爹醬永遠都係王道!是由花生醬、椰醬、幼蝦等調製而成,香醇無比,吃了令人回味無窮🐟魚仔醬撈啦啦$56即是蜆,其肉脹卜卜,味道鮮甜加上魚仔醬辣辣地好惹味跟餐價:☕️怡保白咖啡$20☕️怡保白咖啡$17🍋檸檬薏米水$25薏米水好滋潤,加上檸檬特別解渴爽口。
🌧下雨天食咩好?
悶左幾日 要食d馬拉菜刺激下🔥
同媽媽去都話好食😋
今次想食d之前未試過既!

🍲砂煲老鼠粉$88
食落鹹香惹味,還有 豬油渣的油香。

🦐檳城福建蝦麵$62

🦑玻璃魷魚配通茶$56
魷魚份量都唔少,嫩滑柔軟,
通菜都不錯既,不過都有小小辣🤣

🍗馬拉沙嗲串燒/3串$48
沙爹醬永遠都係王道!

🐟魚仔醬撈啦啦$56
即是蜆,其肉脹卜卜,味道鮮甜
加上魚仔醬辣辣地好惹味

跟餐價:
☕️怡保白咖啡$20
☕️怡保白咖啡$17
🍋檸檬薏米水$25
薏米水好滋潤,加上檸檬特別解渴爽口。
餐廳裝修古樸自然,很像回到馬來西亞餐館的感覺~挺令人回想起旅行的!寬敞舒適,環境令人很舒服,呢度嘅肉骨茶好出名,終於約咗一個食肉獸朋友一齊去試吓! 餐牌有個食肉骨茶嘅指引,大家可以參考吓!第一個步驟可以混合醬汁,包括有蒜蓉、辣椒、豉油和老抽、專係點啲肉骨茶肉嚟食嘅。過咗冇耐就有肉骨茶湯飲啦,熱辣辣,非常養胃。招牌菜之一豬腳彎肉骨茶$56見到食定好多人推介呢一款!雖然睇圖細細份,但都有由5-6片豬腳而成,肉質軟腍,肉味濃郁!我哋都叫咗碗白飯$15,送飯一流呀馬拉沙嗲串燒(豬牛雞 )$48馬來西亞Classic地道式豬牛雞串燒,味道非常正宗,肉質嫩滑,仲有三隻款肉添,也配有沙嗲醬,別有一番風味招牌砂煲老鼠粉$88 雖然賣相唔係話好吸引,但係老鼠粉色水靚,炒得好乾身,口感唔錯!蔥花、蝦粒、炸蒜等經翻炒後,香味濃郁,碗料食落一絲絲,唔會係霉霉爛爛,而配料與老鼠粉既比例合理,唔錯呢!整體黎講食物份量足,味道好,招呼仲非常好,總括嚟講都值得一試。

過咗冇耐就有肉骨茶湯飲啦,熱辣辣,非常養胃。

馬拉沙嗲串燒(豬牛雞 )$48

招牌砂煲老鼠粉$88

2022-05-14 33 瀏覽
星期六黎同男朋友仔黎午餐,佢想飲肉骨茶,但又吾知叫邊款,最後叫左大雜錦,枱面上都有寫清楚建議食法,店員會先上湯,吾會話好重藥材味,都幾好飲,佢大雜錦份量都好大,咩都有,最後佢都食吾晒。我叫左仁噹牛肉撈麵,有4大舊薯仔,最後我食吾晒,牛腩份量都多,個咖哩汁撈麵好惹味,仲有個醬撈埋好味😋想食菜,就叫左魷魚通菜,通菜翠綠,又係撈埋個醬好食。飲品叫咗杯美祿恐龍,同埋椰汁斑蘭冰,味道都ok可以encore,,係逼左d。

想食菜,就叫左魷魚通菜,通菜翠綠,又係撈埋個醬好食。

飲品叫咗杯美祿恐龍,同埋椰汁斑蘭冰,味道都ok

可以encore,,係逼左d。
2022-05-14
午餐
香港的馬來西亞餐室不是很多,所以每當提及到馬來西亞餐廳,一定會想起——蘇媽蘇媽。原來「蘇媽蘇媽」在馬拉話的意思是「甚麼都有」!-辣死你媽配参巴魷魚🦑 $62每次都會點的,綠色的飯用班蘭葉做,配料又是最愛的玻璃魷魚🦑和炸魚仔、花生🥜-玻璃魷魚通菜 $$56玻璃魷魚質感夠厚而且非常爽彈!-海南鴛鴦燒麵包 $42極推介!咖央醬加上厚厚牛油🧈,超幼滑啊🤤-飲品方面,椰汁班蘭冰是我的最愛,班蘭味道香濃。
原來「蘇媽蘇媽」在馬拉話的意思是「甚麼都有」!
辣死你媽配参巴魷魚🦑 $62
每次都會點的,
綠色的飯用班蘭葉做,
配料又是最愛的玻璃魷魚🦑和炸魚仔、花生🥜

玻璃魷魚通菜 $$56
玻璃魷魚質感夠厚而且非常爽彈!

海南鴛鴦燒麵包 $42
極推介!
咖央醬加上厚厚牛油🧈,
超幼滑啊🤤

飲品方面,椰汁班蘭冰是我的最愛,班蘭味道香濃。
2022-05-06 37 瀏覽
荃灣蘇媽.蘇媽店子雖然唔算大,但出品認真的南洋菜色卻是讓人會經常回頭牆身綠色白色瓦片, 加上木系檯凳,滿滿的南洋味道, 我愛。-招牌砂煲老鼠粉原個砂煲上, 上檯時當然係熱辣辣流心蛋、蝦米、辣椒、肉碎同豬油渣和葱花, 姐姐話: 一打開蓋就快D撈暈隻蛋加了兩款特調豉油的銀針粉, 食落惹味之餘,仲有豬油渣的油香撈埋幾有層次又有份量。-肉骨茶這裡的肉骨茶枱枱必點是常識吧~因為唔想吮骨而選了三層肉, 肥瘦相間有肉香。以馬拉配方加廿款藥材煲成的肉骨茶湯汁香醇係辣椒碎,蒜蓉同濃淡豉油加持下,食落更惹味。-椰香咖央多士 咖央落得多, 多士底面烘得香脆, 簡單好食。-馬來西亞拉茶馬來西亞入口的拉茶, 濃厚香醇,就好似置身馬拉茶檔。

荃灣蘇媽.蘇媽店子雖然唔算大,
但出品認真的南洋菜色卻是讓人會經常回頭
牆身綠色白色瓦片, 加上木系檯凳,
滿滿的南洋味道, 我愛。
招牌砂煲老鼠粉

原個砂煲上, 上檯時當然係熱辣辣
流心蛋、蝦米、辣椒、肉碎同豬油渣和葱花,
姐姐話: 一打開蓋就快D撈暈隻蛋

加了兩款特調豉油的銀針粉,
食落惹味之餘,仲有豬油渣的油香
撈埋幾有層次又有份量。

肉骨茶

這裡的肉骨茶枱枱必點是常識吧~
因為唔想吮骨而選了三層肉,

肥瘦相間有肉香。
以馬拉配方加廿款藥材煲成的肉骨茶
湯汁香醇

係辣椒碎,蒜蓉同濃淡豉油加持下,食落更惹味。

椰香咖央多士

咖央落得多, 多士底面烘得香脆, 簡單好食。

馬來西亞拉茶

馬來西亞入口的拉茶, 濃厚香醇,就好似置身馬拉茶檔。
2022-05-06 34 瀏覽
蘇媽蘇媽主打各款馬來西亞菜式..........第一件事緊係飲啖他們的肉骨茶暖一暖胃先................飲一口香濃藥材味,冇味精!!吃了個大雜錦肉骨茶..........可以先配好醬汁..........好香阿.....湯底更加有骨味...藥材味和香甜味濃的馬來西亞風肉骨茶!!另外點了仁噹牛肉撈麵.....食之前將佢地同油麵拌勻......好香椰汁味道.....幾惹味...好有層次!!加了烤全翼.....好出色...好香肉質滑!!加杯檸檬薏米水消消暑....好滿足喔!!👍🏻👍🏻👍🏻
突然好想食咖央多,醒起荃灣蘇媽都未試過,星期五晚都唔洗等位就試試佢先~ 一張大餐牌都可以睇晒有咩食,超方便!店內 掛了不同字跡嘅掛毛筆字畫,其實都係餐牌椰香咖央多士 $32多士烘得香脆,食過甘多間咖央多,蘇媽呢款特別有椰香口感更順滑!湯咖喱麵 (米通粉)$58 有魚肉卷、魚蛋、芽菜、薯仔、豆角、豆卜等配料! 長長口感軟滑米通粉幾特別,而且吸晒惹味嘅咖喱湯汁,食到甘上下辣後勁都唔惹少~招牌砂煲老鼠粉 $88大大煲鑊氣十足,老鼠粉即銀針粉,拌勻魚仔乾、菜甫、生雞蛋、肉碎、炸蒜一啖放入口,口感豐富惹味~馬來西亞拉茶麵食加$20口感順滑唔算太甜,不錯!今次點嘅菜式偏澱粉類,食完都幾飽~~

一張大餐牌都可以睇晒有咩食,超方便!

店內 掛了不同字跡嘅掛毛筆字畫,其實都係餐牌

椰香咖央多士

湯咖喱麵 (米通粉)
有魚肉卷、魚蛋、芽菜、薯仔、豆角、豆卜等配料!

馬來西亞拉茶
麵食加$20
口感順滑唔算太甜,不錯!

今次點嘅菜式偏澱粉類,食完都幾飽~~

2022-04-29
  • 椰香咖央多士
2022-05-02 38 瀏覽
係荃灣搵馬來西亞野食真係唔多,我印象比較深和好的,得蘇媽蘇媽, 口痕的我又掛住咖央多士了,見放工心情唔錯同謙謙嘆返件先。來到蘇媽, 第一件事緊係飲啖他們的肉骨茶暖一暖胃先, 飲一口香濃藥材味,冇味精掂喎。之後緊係叫我至愛的椰香咖央多士, 多士烘得香脆可口夾著咖央醬微甜和牛油簡單直接好味。再來謙謙叫左招牌砂煲老鼠粉, 來到時香氣撲鼻, 肉碎金蒜蝦米拌勻, 一啖過幾滋味。鍾情有點辣的我,叫左辣死你嗎配仁噹牛肉, 個椰漿飯帶點斑蘭香,有香口的花生,乾魚仔,脆口的蝦片, 爽甜的青瓜,仲有雞蛋,重點係有參巴醬, 個牛肉醬汁濃郁帶點香辣,配椰漿飯一流。

2022-05-02 39 瀏覽
唔經唔覺蘇媽蘇媽已經開到成行成市 今次幫襯既荃灣店同一條街開左兩間舖 想講佢出菜仲快過快餐店 五分鐘黎齊曬 真係唔知好事定壞事😹🐭招牌砂煲老鼠粉 $88黎到已經聞到黑豉油香氣 砂煲充滿魚乾仔 肉碎 炸蔥蒜 豬油渣 窩蛋 撈埋煙煙韌韌既老鼠粉唔會太濕太油 鹹鹹地幾香口邪惡 可惜食到最後有d痴底😈 食食下覺得有d似食緊乾炒牛(河) 唔算用上咩好特別既配料 值唔值$88就見人見智啦🤣☕大雜錦肉骨茶 $148無限任添肉骨茶! 一落完單即刻每人有一碗熱辣辣肉骨茶飲住先 有別於新加坡果種重胡椒味既肉骨茶 馬來西亞既肉骨茶比較重藥材味 但當然冇正宗咁濃烈 對香港人黎講幾易入口👌🏿 個煲啖啖肉好豐富 有棒棒骨 腩肉 豬手 豬肚 雞腳 豆卜 金菇 油炸鬼等等 點埋個自製蒜辣醬幾惹味😋🍜檳城亞參喇沙 $58原來係酸辣既魚湯 唔係平時好重椰香果重喇沙 配上魚蓉菠蘿洋蔥等等中和左辣味 變成酸酸甜甜 唔係太岩我口味🥲🧉馬來西亞凍拉茶 $20

🐭招牌砂煲老鼠粉 $88

☕大雜錦肉骨茶 $148

🍜檳城亞參喇沙 $58

🧉馬來西亞凍拉茶 $20
2022-05-01 26 瀏覽
蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (荃灣).成日見人食都無試過,今日終於有時間黎試下!. ▪️檳城福建蝦麵改米粉 ▪️.少少辣嘅湯底係無得調整,入面有豬腩肉、通菜、芽菜、蝦、魚片、蛋等,湯底有淡淡蝦香!. ▪️ 檳城白咖哩麵改米粉 ▪️.好重椰味湯底,加上特色辣醬令味道昇華不少。有豆角、芽茶、魚旦、蝦、蛋、豬紅!. ▪️ 馬拉沙嗲串燒3串 ▪️.呢到嘅串燒好有味,有得揀雞牛豬任意配搭,default左就係各一,個醬好惹味!.▪️怡保白咖啡▪️.聽到隔離枱特登黎食為左黎飲咖啡☕️!.📌 蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (荃灣)荃灣大壩街71號地舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (荃灣)

成日見人食都無試過,今日終於有時間黎試下!

▪️檳城福建蝦麵改米粉 ▪️

▪️ 檳城白咖哩麵改米粉 ▪️

▪️ 馬拉沙嗲串燒3串 ▪️

▪️怡保白咖啡▪️
聽到隔離枱特登黎食為左黎飲咖啡☕️!
📌 蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (荃灣)
荃灣大壩街71號地舖
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-05-01 763 瀏覽
自年初禁晚市堂食後就一直無食過蘇媽,解禁後梗係要去捧場😆🇲🇾砂煲老鼠粉($88)老鼠粉即銀針粉,配料有雞蛋、魚乾、肉碎、豬油渣及蔥粒等,趁熱將所有材料撈勻,期間香氣撲鼻😌賣相不但吸引,食落鹹香又惹味😋🇲🇾百吉爹肉骨茶:豬腳灣($56)肉骨茶好香好鮮味,藥材味唔會太濃,而且仲可以無限添飲👍🏻豬腳灣無骨啖啖肉且肥瘦均稱,蘸醬油同食好味道😋🇲🇾椰香咖央多士($32)多士中間夾住咖央醬及牛油,每啖都有椰香,口感香甜帶脆,每次必點小食之一,推薦👍🏻🇲🇾海南鴛鴦燒麵包($42)多士香脆,同樣有咖央醬,但牛油較厚身,有啲似鮮油多,所以好邪惡😈🇲🇾怡保肥仔芽菜($56)芽菜外形肥短,有別平時常見嘅幼長品種,口感爽脆帶麻油香,確係幾好食😋🇲🇾怡保白咖啡($20)特意叫咗少冰少甜,味道唔會好甜,而且仲幾香,整體ok👌🏻.🇲🇾椰汁斑蘭冰($36)顏色鮮艷搶眼,椰汁帶斑蘭香,味道唔會好甜,底部西米粒增添口感😋
自年初禁晚市堂食後就一直無食過蘇媽,解禁後梗係要去捧場😆

🇲🇾砂煲老鼠粉($88)

🇲🇾百吉爹肉骨茶:豬腳灣($56)

🇲🇾椰香咖央多士($32)

🇲🇾海南鴛鴦燒麵包($42)

🇲🇾怡保肥仔芽菜($56)

🇲🇾怡保白咖啡($20)
特意叫咗少冰少甜,味道唔會好甜,而且仲幾香,整體ok👌🏻
🇲🇾椰汁斑蘭冰($36)