2015-04-20 834 瀏覽
尋日自取外賣一盒瘦叉飯返屋企,一打開見到盒飯已經唔開胃,啲叉燒得三舊,再斬埋啲鵝皮及鵝頸位俾人,你地冇叉燒咪同果客講囉,斬埋啲頭尾俾人,貨不對辦!叉燒一般貨色!
叉燒一般貨色!
2015-04-19
8 分鐘 (外賣自取)
2015-04-12 622 瀏覽
以前會食蛇羹+潤腸套餐,依家介蛇後轉食燉湯燒味飯餐,不過呢度膶腸真係好味(酒香+軟而油潤既豬膶+甜而爽肥肉),不過今次叫左西洋菜陳腎湯清下熱,燒骨飯……其實呢度好啱無飯夫婦黎食個快飯,有十幾款湯啱唔同身質,係銅記幾十蚊有湯有飯仲要足料,想係買少見少
,不過今次叫左西洋菜陳腎湯清下熱,燒骨飯
西洋菜陳腎湯
西洋菜陳腎湯
  • 膶腸
2015-03-15 769 瀏覽
路過老銅又有啲肚餓,見到蛇跟。就試下。原來有蛇跟加燒味或臘味飯餐叫左個餐,蛇根+叉燒鴨+碟生菜。蛇根叫足料,其實小弟未食過何謂正嘅蛇根。間間都差吾多叉燒水準合格,又見得超班(九龍城地茂館好啲)燒鴨就普通左啲,皮乾肉鞋典型好逼嘅茶餐廳大部分待應應該做左幾十年,同老板關係好好,會一路做一路吹水一路爆粗一路賭波。感覺好街坊。鐘意就話香港味,吾鐘意就服務差無禮貌啦。
路過老銅
又有啲肚餓,見到蛇跟。就試下。
原來有蛇跟加燒味或臘味飯餐
叫左個餐,蛇根+叉燒鴨+碟生菜。
蛇根叫足料,其實小弟未食過何謂正嘅蛇根。間間都差吾多
叉燒水準合格,又見得超班(九龍城地茂館好啲)
燒鴨就普通左啲,皮乾肉鞋
典型好逼嘅茶餐廳
2015-03-15
  • 蛇羹
2015-02-15 764 瀏覽
冬天吃蛇一流,蛇王二一向在銅鑼灣有囗碑,事實上的確不錯。一碗厚實足料的蛇羹,𥚃面滿是蛇肉,一絲絲的絶不欺塲,蛇肉亦很美味。菊花絲份量相宜,添一絲清香。薄脆好吃,可再添就好了。蛇羹湯底也好吃,濃味之餘不會過咸,好吃!滿滿一碗,smart bunny 吃畢飽番天,樂透!

冬天吃蛇一流,蛇王二一向在銅鑼灣有囗碑,事實上的確不錯。

滿滿一碗,smart bunny 吃畢飽番天,樂透!

• 蛇羹
2015-01-30 776 瀏覽
原來蛇王二唔係只食蛇,原來我經常錯過了好東西。燒味同臘味選擇都好多,樣樣都好想試仲有多款選擇既燉湯,價幾合理,亦都可跟餐叫。叉燒油雞飯, 叉燒肥瘦適中又入味,雞亦都好滑,好味!油鴨肶臘腸飯,油鴨肶咸香,唔會死咸,肉質都好嫩唔會乾蒸蒸。臘腸都好食,肥瘦適中,脆身香口。准燉竹絲雞湯,真材實料,而且十分清甜又唔會太油。天麻燉魚頭,因為天麻同川芎都有好濃烈藥材味,所以未必個個會鐘意。但因為我成日頭暈,飲哩個湯有助去頭風,我以後可以係度買黎飲啦。其實我地仲有食蛇羮,但因為我唔太好蛇所以唔識欣賞咁就唔評論啦。
原來蛇王二唔係只食蛇,原來我經常錯過了好東西。

燒味同臘味選擇都好多,樣樣都好想試

仲有多款選擇既燉湯,價幾合理,亦都可跟餐叫。

叉燒油雞飯, 叉燒肥瘦適中又入味,雞亦都好滑,好味!

准燉竹絲雞湯,真材實料,而且十分清甜又唔會太油。

2015-01-30
  • 叉燒
2015-01-28 1041 瀏覽
天寒地凍,最好就去食蛇啦!臘腸飯: 臘腸今次比上次d皮硬O左少少,不過都係好好味,但比潤腸仲差d,呢到既潤腸飯真係好正,潤腸有好濃既酒香。蛇羹: 足料,食落對胃口,個人覺得比蛇王芬好好多,不過有少少味精,因為食完之後半小時有口渴既感覺。總結: 地道美食,食飯時間人好多,所以最好食飯時間前去。價錢ok,必食潤腸飯。
天寒地凍,最好就去食蛇啦!
臘腸飯
蛇羹
2014-12-09
5 分鐘 (堂食)
臘腸飯
蛇羹
2015-01-15 776 瀏覽
响銅鑼灣返工除咗日本嘢食,冬天仲可以去蛇王二食蛇羹。個芡偶然有啲一pat pat食到最後又變得水質,幾多蛇肉同配料但切工粗糙,菊花、檸檬葉絲令蛇羹有一抹清新感。未必係最好味嘅一間店,但就絕對滿足心癮。可恨店方落味精有啲重手。
2014-11-16
2015-01-04 1103 瀏覽
除左蛇羹同燒味飯,其實奶茶係超水準,又香又濃又滑,第二度飲唔到。午飯或下午茶都會去食,會食飯或瀨粉,都好好食。再者越來越少地方有瀨粉食。不過加左好多次價,越來越貴,無奈 ...但我支持老店,會繼續幫襯!
不過加左好多次價,越來越貴,無奈 ...
但我支持老店,會繼續幫襯!
2014-12-12 1587 瀏覽
聞名不如自己去食,朋有極力推介蛇王二蛇羹套餐,98元包菊花燴五蛇羹一碗、蠔油生菜一碟及脆皮潤腸飯一碟,蛇羹及生菜味道普普通通啦,不過脆皮潤腸就真係好鬼脆囉好味道,脆皮潤腸叉燒飯加例湯都幾好味!
脆皮潤腸叉燒飯及蛇羹餐
2014-11-30
$74.5 (午餐)
2014-09-28 2018 瀏覽
同朋友行街又嚟呢度食今晚終於有燒肉飯啦叫了個燒肉雞脾飯同一盅雪耳燉鱷魚肉而朋友食蛇羔套餐今晚燒肉頗瘦,爽口程度尚好但是皮吾夠脆,有點靱潻雞要脾位置必定嫩滑而且啖啖肉,加點薑茸更加惹味,飯粒夠爽雪耳燉鱷魚肉够火喉D雪耳半溶解狀態成碗湯充滿膠質可能有紅棗關係,很甜今晚鱷魚肉得兩小片而朋友食的蛇羔套餐佢就話好好,佢亦係常客相信都會,不過我對蛇同臘腸沒有興趣,所以吾試整體而言,喜歡燉湯的話路過呢度一定會来
同朋友行街又嚟呢度食
今晚終於有燒肉飯啦
叫了個燒肉雞脾飯
同一盅雪耳燉鱷魚肉
而朋友食蛇羔套餐
今晚燒肉頗瘦,爽口程度尚好
但是皮吾夠脆,有點靱潻
雞要脾位置必定嫩滑
而且啖啖肉,加點薑茸
更加惹味,飯粒夠爽
雪耳燉鱷魚肉够火喉
D雪耳半溶解狀態
成碗湯充滿膠質
可能有紅棗關係,很甜
今晚鱷魚肉得兩小片
而朋友食的蛇羔套餐
佢就話好好,佢亦係常客
相信都會,不過我對蛇同臘腸
沒有興趣,所以吾試
整體而言,喜歡燉湯的話
路過呢度一定會来
2014-09-04 1564 瀏覽
做完工作接近十一點想飲靚湯走咗來呢度本想食燒肉飯,點知又係無呢間曾經試過,九點後就有好多野無,唯有叫天蔴魚頭湯同雙拼燒味飯湯的確好足料,藥材亦多不過肉亦多,要秘湯出來飲實則飲到都無三份一,好在藥材味夠香通常湯渣我都吾食,如果少肉多湯就好切雞燒鴨飯好似有D睇頭雞肉都算嫩滑,三舊脾位,四片胸位但是無乜雞味,點薑蓉無所謂啦燒鴨件數少,但擺放得好齊整言而近胸骨位,呢D皮痴骨頭的位好難咬唯一可以讃飯粒算乾爽,餸薑蓉成間野服務員至廚房同收銀員呢度全部都係阿叔阿伯,去到剩下我一枱客不過我都算是熟客,橫掂要清洗時間所以做埋我生意,佢地照收擋坐咗成半小時至我離開好在一直無趕我走亦無比面色我睇
做完工作接近十一點
想飲靚湯走咗來呢度
本想食燒肉飯,點知又係無
呢間曾經試過,九點後
就有好多野無,唯有叫
天蔴魚頭湯同雙拼燒味飯
湯的確好足料,藥材亦多
不過肉亦多,要秘湯出來飲
實則飲到都無三份一,好在藥材味夠香
通常湯渣我都吾食,如果少肉多湯就好
切雞燒鴨飯好似有D睇頭
雞肉都算嫩滑,三舊脾位,四片胸位
但是無乜雞味,點薑蓉無所謂啦
燒鴨件數少,但擺放得好齊整
言而近胸骨位,呢D皮痴骨頭的位好難咬
唯一可以讃飯粒算乾爽,餸薑蓉
成間野服務員至廚房同收銀員
呢度全部都係阿叔阿伯,去到剩下我一枱客
不過我都算是熟客,橫掂要清洗時間
所以做埋我生意,佢地照收擋
坐咗成半小時至我離開
好在一直無趕我走亦無比面色我睇
2014-09-03
2014-08-17 1603 瀏覽
下午飯叫咗個燉湯燒味飯叉燒見到好瘦,食落吾會鞋份量相當多,而且蜜味十足切雞十分嫩滑,有成隻脾位雞皮黃油十足,好香雞味燉湯等食完哂碟飯仲要追先到冬瓜老鴨湯,感覺普通,雖然好多料但是太清,飲吾到濃郁火喉味道呢度除了蛇羔之外,燉湯都話出名,但今次感覺吾夠火喉好在燒味飯好食,所以比個普通臉作平分
下午飯叫咗個燉湯燒味飯
叉燒見到好瘦,食落吾會鞋
份量相當多,而且蜜味十足
切雞十分嫩滑,有成隻脾位
雞皮黃油十足,好香雞味
燉湯等食完哂碟飯仲要追先到
冬瓜老鴨湯,感覺普通,雖然好多料
但是太清,飲吾到濃郁火喉味道
呢度除了蛇羔之外,燉湯都話出名,但今次感覺吾夠火喉
好在燒味飯好食,所以比個普通臉作平分
2014-08-03 1760 瀏覽
今天和朋友到了銅鑼灣逛街,友人突然肚餓, 但又不想吃太多食物, 所以我便介紹他到吃蛇羹。 這家店是老字號來的, 已經有很多年的歷史, 進店後見到餐牌很多都是吃燒味飯的 看來除了蛇外, 燒味也應該很不錯。 最後我們只叫了菊花蛇羹, 蛇羹到了後有陣陣的菊花香味,在夏天吃一定不會太躁熱, 蛇羹十分足料,而且蛇肉十分美味,果然是老字號,而且它更會配上炸了幾塊小小的炸物, 十分美味,價錢中等,60多塊,但下次我一定要試它的油鴨腿飯 應該也會很美味。
2014-07-29
2014-05-21 1687 瀏覽
好耐無飲湯,就去蛇王二飲燉湯。燒味飯有碟同碗裝,碗裝已經好飽,但次次見加少少錢就多啲飯,就要碟裝再迫男友食埋佢∩__∩!!!今次係豬肺燉菜湯同叉燒燒肉飯,豬肺有返咁上下size,啲湯清徹香甜,飲完無口乾。但叉燒係瘦叉,乾硬左啲。係鬧市想飲有質素又物有所值既湯,蛇王二不二之選
好耐無飲湯,就去蛇王二飲燉湯。
係鬧市想飲有質素又物有所值既湯,蛇王二不二之選
2014-05-17 1608 瀏覽
今晚很想吃飽飽的肉類和白飯,以及一碗熱湯,於是想到了蛇王二!選了油雞飯一碗($47),因為我說不要飲料,店員就送例湯!例湯是青紅蘿蔔湯,因為不少味精,沒有全部送進肚子了!油雞使用了獨門的蛇汁浸煮,十分香滑,說不出的好味!蔥油很香!燒鴨飯&川貝海底椰湯($72),朋友說燒鴨飯很易咬開,不會像吃擦膠!川貝海底椰湯,足料,香濃,適合捱夜人士!我看到不少OL都選這湯!
選了油雞飯一碗($47),因為我說不要飲料,店員就送例湯!
例湯是青紅蘿蔔湯,因為不少味精,沒有全部送進肚子了!
題外話/補充資料: 1/晚餐通常需等位。 2/侍應很勤快,有效率。
2014-04-30
  • 川貝海底椰湯