2022-09-13 399 瀏覽
一家人中秋開Party想搞搞新意思,唔食中餐,食下西式海鮮餐☺️☺️屋企人搵到依間蠔灣小店,叫左個海鮮拼盤試下👻👻店家主打推介:自由配搭海鮮拼盤(可以自選海鮮及數量)屋企人中意食生蠔,叫左分別黎自法國既Maraa Pearl、Krystale No.1、Gillardeau No.2 、Specials Lambert No.1及Tarbouriech Oyster No.1 及西非既Namibia;小店提供多款產地生蠔、不同味道分佈都有,仲要好多都係小店直接由法國蠔場進口、確保新鮮、品質及安全運送!Maraa Pearl:味道清新及較為淡Namibia:味道也較Creamy、特別鮮甜、蠔鐵味較重Specials Lambert:肉質肥美,味道香甜清新、後味更有少許蠔鐵味點綴Krystale:口感爽脆、重蠔鐵味(我最中意♥️)Tarbouriech:肉質肥美爽脆、餘韻極長Gillardeau:肉質肥美、結實而有彈性、清新海水味屋企人終於可以唔洗等去旅行都食到好味生蠔😍😍尤其係疫情更加唔洗諗!而媽媽大人一向唔好生蠔,我地叫左佢最中意既海鮮刺身,佢一個字話「正呀👍」🐚北海道活赤貝:肉質肥美厚實、

店家主打推介:自由配搭海鮮拼盤(可以自選海鮮及數量)

Maraa Pearl:味道清新及較為淡
Namibia:味道也較Creamy、特別鮮甜、蠔鐵味較重
Krystale:口感爽脆、重蠔鐵味(我最中意♥️)
Tarbouriech:肉質肥美爽脆、餘韻極長
Gillardeau:肉質肥美、結實而有彈性、清新海水味

北海道活赤貝

🐚北海道活赤貝:肉質肥美厚實、味道超級鮮甜,同係北海道食一樣

北海道帶子

🐳北海道帶子:肉質厚身而有彈性、軟嫩鮮甜

法國藍蝦

🦐法國藍蝦:濃郁海水味、啖啖肉、蝦味超鮮甜!

依間小店準備充足、一次過滿足哂一家願望!仲要唔同季節都有唔同產地既特別時令產品!新鮮味道、擺盤樣樣齊!
海鮮拼盤

小店用心為海鮮拼盤配上海水燈帶,極之吸引☺️☺️黎緊聖誕節、新年都一定會係我既Top5選擇,唔知到時又有咩時令驚喜呢🫢🫢

2022-09-13
外賣自取
北海道帶子
法國藍蝦
海鮮拼盤
  • 生蠔海鮮拼盤
2022-09-08 265 瀏覽
有日子好想食海鮮,好想食生蠔呢啲~點知經過天后發現有一間雖然舖頭細細間,專食生蠔海鮮嘅西餐廳,所以就去咗試吓啦😆🦪西班牙生蠔 Spanish Arousa Oyster $76 x2🦪South Africa Rock $96 x2🦪Irish Claggan Island $110 x2🦪Tia Maraa Peal $72 x2 🦪Tarbouriech Oyster $90 x2一嚟就食咗個生蠔拼盤,全部都好大隻又新鮮,擺盤仲要都幾細心,睇得又食得啊🥰店員好細心咁講解左邊一款生蠔屬於乜嘢嘅品種同名稱,仲建議我哋由口味比較清淡到口味比較濃烈嘅食起~👍🏻生蠔我唔算係超級愛好者,但佢哋全部都識落新鮮肉質鮮甜!而且鍾意佢哋嘅大細適中,唔會太大舊好難入口❤️✨北海道帶子(粒)$38✨北海道活赤具 (隻)$78✨法國藍蝦 $96✨車厘蜆 $96除咗生蠔,仲喺海鮮拼盤度食咗其他唔少海鮮,特別鍾意食帶子厚肉清甜☺️✨蒜香蜆肉意粉 $ 238蜆肉意粉都幾好食,佢比一般其他西餐廳特別嘅係份量真係超級多!而且蜆肉嘅份量亦都一樣唔少~✨龍蝦忌廉炒蛋 $168龍蝦啖啖肉好好食呀💗同忌廉炒蛋做一個餸菜都幾得意🤣

🦪South Africa Rock $96 x2

✨法國藍蝦 $96
✨車厘蜆 $96

✨蒜香蜆肉意粉 $ 238

✨龍蝦忌廉炒蛋 $168
龍蝦啖啖肉好好食呀💗同忌廉炒蛋做一個餸菜都幾得意🤣食落去都唔會太嘥咗龍蝦肉!

• 海鮮拼盤
2022-09-07 69 瀏覽
上星期五同左3個朋友去食蠔灣食叫左36隻生蠔 1份大既松露什菌白汁意粉 1份香草三文魚原味薄餅 1支白酒用餐後唔夠一個鐘 我同兩個朋友都開始攪肚痛 面都青埋我自己當晚肚瀉左一次朋友A無食過蠔既都肚瀉左一次朋友B無飲白酒當晚肚瀉一次 第二日就瀉左七次 係七次呀!但因為星期六附近既醫生都book唔到黎睇再加上肚瀉難以離開廁所既關係。。 佢係拎唔到醫生紙報唔到食環既餐廳負責人話下次打個折比我地。真。係。多。L。謝。哂。丫。溫提大家 有便秘就即管試試佢啦BTW個意粉同薄餅真心麻麻地無論有冇肚瀉都唔會再Encore囉

上星期五同左3個朋友去食蠔灣食

用餐後唔夠一個鐘 我同兩個朋友都開始攪肚痛 面都青埋
我自己當晚肚瀉左一次
朋友A無食過蠔既都肚瀉左一次
朋友B無飲白酒當晚肚瀉一次 第二日就瀉左七次

餐廳負責人話下次打個折比我地
。真。係。多。L。謝。哂。丫。

溫提大家 有便秘就即管試試佢啦

BTW個意粉同薄餅真心麻麻地
無論有冇肚瀉都唔會再Encore囉

2022-09-02
2022-09-06 36 瀏覽
呢日放半日假 去咗天后個邊按摩💆🏻完再搵嘢食 好耐無食Oyster見到呢間都有d friends食過一於入嚟試吓我哋叫咗一set 法國Oysters🦪🦪🦪1⃣️The Maraa Pearl呢款生蠔creamy爽脆清甜有些微嘅礦物味🦪2⃣️Speciales Lambert No.2食蠔🦪必點嘅Lambert礦物味特別重 海水味濃而且肉質肥厚🦪3⃣️Krystale No. 1呢款蠔🦪同Lambert一樣肉質肥厚 但係食落去個口感相對爽脆 海水味就無Lambert個款咁濃郁🦪4⃣️La Perle NoirePerle 法文 = PearlNoire 法文 = Black呢款生蠔中文又叫做黑珍珠(🤣🤣有黑珍珠自然有白珍珠嘅蠔🦪)因為產地 黑珍珠嘅礦物味亦十分之濃郁肉質特別爽口有彈性 而味道比白珍珠甜🦪5⃣️Gillardeau No.1Gillardeau肉質特別肥美結實 而且食落仲有少少乳香味另外仲有北海道帶子同車厘蜆平時好鍾意買北海道帶子返屋企開party ❤️夠曬厚身同鮮甜 車厘蜆平時比較少食一啖食落去金屬味濃 蜆肉結實 味道濃郁鮮甜🥣清酒蒜蓉煮活蜆湯平時喺屋企🏠都好鍾意整清酒蜆湯蜆含豐富鐵質可以補血
呢日放半日假 去咗天后個邊按摩💆🏻完再搵嘢食

🦪3⃣️Krystale No. 1

🦪4⃣️La Perle Noire
Perle 法文 = Pearl
Noire 法文 = Black
呢款生蠔中文又叫做黑珍珠(🤣🤣有黑珍珠自然有白珍珠嘅蠔🦪)
因為產地 黑珍珠嘅礦物味亦十分之濃郁

• 松露蟹肉意大利飯
  • 清酒蒜蓉煮活蜆湯
  • 車厘蜆
  • 生蠔
好耐無食蠔,蠔癮發作,之前到訪過Oyster Cove尖沙咀店,生蠔新鮮又高質😍,原來港島區都有分店,所以決定收工後去。餐廳店鋪細小,以黑白色為主,型格又神秘,黑白相間的格子地磚相當吸睛。餐廳有多款唔同產地的生蠔🦪可選擇,亦有供應其他海鮮🦞和刺身🐙,仲有繪飯🍛、意粉🍝、薄餅等主食🍕。店員💁🏻‍♀️會向我地介紹生蠔,仲會教我地食蠔次序,順時針方向,由淡味至濃味。我地當日試了幾款生蠔:🦪 Tia Maraa Pearl蠔身偏細小,海水味較淡,味道清新爽脆🦪 Namibia這款南菲生蠔,蠔身亦相較細小,味道薄身而爽口🦪 Krystale No.2法國生蠔,兼具海水味但唔鹹,味道鮮甜帶果香🦪 Speciales Lambert No.1法國生蠔,肉質肥美,海水味帶果香,有礦物味餘韻🦪 Gillardeau No.2法國生蠔,肉質飽滿,海水味重,蠔味香濃帶果香和金屬味🦪 Tarbouriech Oyster No.0有手掌咁大的法國生蠔,中度海水味,蠔味濃郁,肉質飽滿,先鹹後甜🍽️ 加拿大海膽海膽體型較大肥厚,粒粒分明,質感爽身,味道鮮甜😋,跟配紫菜,可以用紫菜包住食,亦可以沾鼓油🥣和wasabi。

我地當日試了幾款生蠔:

🦪 Tia Maraa Pearl
蠔身偏細小,海水味較淡,味道清新爽脆
🦪 Namibia
這款南菲生蠔,蠔身亦相較細小,味道薄身而爽口

🦪 Krystale No.2
法國生蠔,兼具海水味但唔鹹,味道鮮甜帶果香
🦪 Speciales Lambert No.1
法國生蠔,肉質肥美,海水味帶果香,有礦物味餘韻
🦪 Gillardeau No.2
法國生蠔,肉質飽滿,海水味重,蠔味香濃帶果香和金屬味

🦪 Tarbouriech Oyster No.0

🍽️ 加拿大海膽

🍽️ 清酒蒜蓉煮活蜆湯
蜆的體型大,味道鮮甜,湯汁清甜帶蒜香味🧄,唔會太濃而蓋過了蜆的味道,湯底有煮至入味淋身的洋蔥🧅和芹菜粒🥒。

🍽️ 龍蝦忌廉意粉
龍蝦🦞份量都好多,啖啖肉,忌廉汁香滑唔會膩,意粉有嚼勁,加入炒香了的洋蔥🧅和芹菜🥒粒,提升了意粉的香味😋。

再訪質素都咁高👍🏽,非常滿足😍,推介比生蠔愛好者。
2022-09-02 30 瀏覽
高質生蠔小店ꕀꕀ⇢ఌOyster Coveꔐ 𝐎𝐲𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫店員會幫你由淡至濃去排列托盤底部還有LED燈很吸晴的海鮮拼盤ꕤ𝙏𝙞𝙖 𝙈𝙖𝙧𝙖 𝙋𝙚𝙖𝙧𝙡 來自愛爾蘭的生蠔ꕀ味道清甜非常適合作為第一隻生蠔ꕤ𝙆𝙧𝙮𝙨𝙩𝙖𝙩𝙚 又名法國水晶生蠔ꕀ口感爽甜海水味較重ꕤ𝙎𝙥𝙚𝙘𝙞𝙖𝙡𝙚𝙨 𝙇𝙖𝙢𝙗𝙚𝙧𝙩 𝙉𝙤.2爽口肥美的蠔肉ꕀ帶礦物金屬味ꕤ𝙇𝙖 𝙍𝙚𝙨𝙚𝙧v𝙚 - 𝙉𝙤.1 又名為法國淡雪生蠔ꕀ海水味很濃郁肉質爽脆ꕀ餘韻帶金屬味ꕤ𝙂𝙪𝙡𝙡𝙖𝙧𝙙𝙚𝙖𝙪 𝙉𝙤.𝟭幾款中最喜歡Gullardeau蠔肉最爽脆而蠔味濃郁久久不散的鮮甜味ꕤ 𝗖𝗵𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗦𝘁𝗼𝗻𝗲肉身飽滿ꕀ鮮嫩多汁ꕤ 𝗔𝗿𝗸 𝗦𝗵𝗲𝗹𝗹爽彈口感ꕀ鮮甜無比ꔐ法式鵝肝多士 ($198/4pcs) 鵝肝煎得剛剛好外脆內嫩ꕀ超邪惡的油脂感ꔐ蒜香蜆肉意粉 ($238)賣相擺盤有花心思蒜香味濃而蜆肉飽滿爽嫩¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩餐廳是小店格局(ෆ˙ᵕ˙ෆ)情調十足ꕀ很適合慶生聚會店員服務好好會主動介紹蠔品種同味道整體用餐體驗不錯
高質生蠔小店ꕀꕀ⇢ఌOyster Cove

ꕤ 𝗖𝗵𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗦𝘁𝗼𝗻𝗲
肉身飽滿ꕀ鮮嫩多汁
ꕤ 𝗔𝗿𝗸 𝗦𝗵𝗲𝗹𝗹
爽彈口感ꕀ鮮甜無比

ꔐ法式鵝肝多士 ($198/4pcs)
鵝肝煎得剛剛好
外脆內嫩ꕀ超邪惡的油脂感

ꔐ蒜香蜆肉意粉 ($238)
賣相擺盤有花心思
蒜香味濃而蜆肉飽滿爽嫩

¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩
餐廳是小店格局(ෆ˙ᵕ˙ෆ)
情調十足ꕀ很適合慶生聚會
店員服務好好
會主動介紹蠔品種同味道
整體用餐體驗不錯
2022-08-29 38 瀏覽
位於天后嘅蠔灣絕對係食蠔愛好者嘅天堂!店舖入面雖然唔大 但係就充滿人情味~☺️ 小編唔算係經常食蠔 成日都唔識點樣刮粒小帶子出嚟🙈 但Staff見到我哋食完隻蠔冇刮到,主動過嚟教我哋🤣 好親切好nice😆🌟生蠔 ($72-130/隻)生蠔主要分三個size~最細size係no.2都大大隻🤩 隻隻都口感好好😋!首先試左嘅係Tia Maraa Pearl (No.2) 味道最為鮮甜😍 之後再試左Special Lambert (No.2) 呢隻食落比較fresh~ 第三款就係Krystale (No.2) 味道較Balanced 蠔味頗濃😙 再者就係Gillardeau (No.2) 味道係較鹹身而且好鮮~ 最後就係Tarbouriech Oyster (No.0)‼️就咁睇都覺得超級大隻 (手掌咁大🙊) 食落口感好好!🌟北海道帶子 ($38/粒)帶子方面雖然Size上唔算話好大隻 但勝在夠鮮甜~🤩🌟北海道活赤貝 $78隻赤貝好爽口!好鮮甜值回票價😋🌟白酒煮青口湯 $238白酒味香得來唔會覺得好濃,creamy易入口,小編平時食青口唔太理啲汁,但今次成碗清晒!正!😋🌟龍蝦忌廉意粉 $198今

🌟生蠔 ($72-130/隻)

🌟北海道帶子 ($38/粒)
帶子方面雖然Size上唔算話好大隻 但勝在夠鮮甜~🤩

🌟北海道活赤貝 $78隻
赤貝好爽口!好鮮甜值回票價😋

🌟白酒煮青口湯 $238

🌟龍蝦忌廉意粉 $198
今次試嘅龍蝦忌廉意粉唔似其他出邊嘅龍蝦湯味,反而忌廉味香濃,仲有好鮮甜嘅鮮龍蝦味,唔錯~

2022-08-25 26 瀏覽
1. South Africa Rock2. Tia Maraa Pearl3. Speciales Lambert No.24. Krystale No.25. Gillardeau No.26. Cocollos No.0如果食唔同嘅蠔,最好的順序就係由淡入濃,咁先可以盡可能品嘗每款蠔嘅鮮味。以上每一款都各有特色,蠔肉新鮮肥美,當中最吸引我嘅係South Africa Rock 同Gillardeau No.2。South Africa Rock 味道相對溫和甜美,口感順滑,作為開胃蠔就最合適不過。Gillardeau No.2 就海水味較重,因為特殊嘅養殖方法令蠔嘅味道層次豐富,餘韻細膩。地中海紅蝦紅蝦色澤鮮深紅,蝦肉非常爽甜鮮美而且彈牙。最特別嘅係地中海紅蝦嘅香濃蝦味遠超普通蝦,令人回味無窮。北海道帶子和活赤貝北海道帶子肉身豐厚有彈性,味道濃郁鮮甜。活赤貝爽口彈牙,兩款刺身都非常新鮮。
1. South Africa Rock
2. Tia Maraa Pearl
3. Speciales Lambert No.2
4. Krystale No.2
5. Gillardeau No.2
6. Cocollos No.0

地中海紅蝦

北海道帶子和活赤貝
❝海鮮拼盤❞ | $674 | 推介品項生蠔要由淡至濃順序享用,上菜時店員介紹拼盤上面有Tia Maraa Peral、海水味濃、creamy又有後勁嘅Speciales Lambert、Krystale、Gillardeau以及大過手掌嘅Scottish Rock🦪 仲有車厘蜆、北海道活赤貝。每款各2件、件件新鮮🧜🏻‍♀️❝清酒蒜蓉煮活蜆湯❞ | $238 | 推介品項蜆嘅數量實在多到數殼都數唔哂!食完一隻又一隻,隻隻都肥美又飽滿💿 湯底係咁多蜆之中變到好似湯汁咁樣HAHAHA 除咗清酒仲有洋蔥、西芹,味道鮮甜🛢❝龍蝦忌廉意粉❞ | $198非常大份嘅意大利粉!忌廉偏甜、掛滿晒每一條意大利粉,龍蝦份量足夠二人分享🦞 𓂃𓈒 𓂂𓏸 蠔灣 𓏸𓂂 𓈒𓂃 天后水星街28號耀星華庭地下1號舖港鐵天后站A2出口,步行約5分鐘抵達每日11:00 - 15:00 / 17:00 - 22:00營業餐點味道 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡抵食指數 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡店舖環境 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡用餐體驗 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡適合場景 | 休閒用餐、二人聚餐
❝海鮮拼盤❞ | $674 | 推介品項

抵食指數 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡
店舖環境 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡
用餐體驗 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡
推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
適合場景 | 休閒用餐、二人聚餐
2022-08-23 25 瀏覽
#手掌咁大✋🏻 #又食好西.追蹤我嘅朋友都知我都鍾意食好西無錯啦~我又去食好西啦~生蠔🦪控,今次到您哋啦~.蠔灣 (水星街)📌天后水星街28號耀星華庭地下1號舖.一睇個店名就知,佢哋出名食蠔🦪啦頭盤我哋點咗5️⃣款生蠔🦪,加法國🇫🇷藍蝦刺身同北海道帶子刺身嚟到嘅時候個發光嘅生蠔🦪盤係非常吸晴👀打卡就啱哂啦!店員非常細心咁講解我哋食蠔嘅次序因為唔同產地都會海水🌊味道唔一樣我哋需要由淡食到濃。.‌♦️ Tia Maraa Pearl肉質爽脆鮮甜,海水味較濃♦️ Spéciales Lambert No.2呢隻肉質都係爽脆鮮甜,但鹹度適中♦️ Krystale No.2好有濃郁嘅海水鮮香味,好飽滿同鮮甜♦️ Tarbouriech Oyster (Pinky) No. 2蠔身圓潤飽滿度高,蠔味濃郁, 肉質柔軟♦️ Cocollos No. 0呢隻有我隻手掌咁大呀蠔身非常肥美,入口帶清新的海水味,口感細膩,連帶子位都極鮮甜♦️ 法國🇫🇷藍蝦刺身呢隻蝦刺身蝦肉好爽口鮮甜,而且蝦味好重只需要加少少醬汁,已經升華另一層次!♦️ 北海道帶子刺身北海道帶子刺身,肉質新鮮清甜!.除咗頭盤,我都有點一個湯同主食♦️ 清酒🍶蒜蓉
#手掌咁大✋🏻 #又食好西
追蹤我嘅朋友都知我都鍾意食好西
無錯啦~我又去食好西啦~
生蠔🦪控,今次到您哋啦~
蠔灣 (水星街)
📌天后水星街28號耀星華庭地下1號舖
一睇個店名就知,佢哋出名食蠔🦪啦
頭盤我哋點咗5️⃣款生蠔🦪,
加法國🇫🇷藍蝦刺身同北海道帶子刺身
嚟到嘅時候個發光嘅生蠔🦪盤係非常吸晴👀
打卡就啱哂啦!
店員非常細心咁講解我哋食蠔嘅次序
因為唔同產地都會海水🌊味道唔一樣
我哋需要由淡食到濃。
.‌
♦️ Tia Maraa Pearl
肉質爽脆鮮甜,海水味較濃
♦️ Spéciales Lambert No.2
呢隻肉質都係爽脆鮮甜,但鹹度適中
♦️ Krystale No.2
好有濃郁嘅海水鮮香味,好飽滿同鮮甜
蠔身圓潤飽滿度高,蠔味濃郁, 肉質柔軟
♦️ Cocollos No. 0
呢隻有我隻手掌咁大呀
♦️ 法國🇫🇷藍蝦刺身
呢隻蝦刺身蝦肉好爽口鮮甜,而且蝦味好重
只需要加少少醬汁,已經升華另一層次!
♦️ 北海道帶子刺身
北海道帶子刺身,肉質新鮮清甜!
除咗頭盤,我都有點一個湯同主食
♦️ 清酒🍶蒜蓉煮活蜆湯
個湯一上枱,已經好香蒜蓉🧄味
蜆好大隻,無沙,肉質爽甜!
結果我哋係一啲都唔浪費
飲哂全部湯呀~~~😆😆😆
♦️ 龍蝦🦞忌廉意粉🍝
嚟到我有啲嚇親
因為隻龍蝦鉗好大隻呀!
同埋個意粉都有不少龍蝦🦞肉~
龍蝦🦞肉非常新鮮爽脆鮮甜!
意粉味道亦恰到好處~
同個龍蝦夾得啱啱好!!
整體評分:最高為🟣🟣🟣🟣🟣
味道:🟣🟣🟣🟣🟣
服務:🟣🟣🟣🟣🟣
環境:🟣🟣🟣🟣
地點:🟣🟣🟣🟣🟣
總括嚟講,蠔灣食材用料非常新鮮!
坐位剛剛好,不會太窄!
喜歡食蠔嘅您,真係唔好錯過!
快啲去試吓啦!
@OysterCoveHK
#攸桐媽飲飲食食遊蹤 #攸桐媽 #攸桐媽媽遊樂團 #zozimama #6B29production #路邊研究事務所 #蠔灣 #OysterCove #OysterCoveHK #天后美食 #香港美食 #搵食 #852mama #hk #hkmama #hkmami #二胎媽媽 #hkkol #foodie #hkfoodie #instagram #hkig #hkiger
2022-08-22 452 瀏覽
今日同一個都鍾意食蠔🦪嘅朋友食飯 所以揀咗呢間食蠔出名嘅餐廳😋餐廳唔大 小店黎 仲見到有人會特登外賣蠔返屋企食🤣叫左 5 款 味道由淡到濃 去到最尾海水味最濃 個人鍾意中間比較鮮甜味嘅蠔🤣 但最後一隻都超大 口感更豐滿 juicy🫶🏻 size由小到大 蠔係新鮮即開 好新鮮👍🏻 The Maraa Pearl $36 Speciales Lambert $52 Kystale $52Gillardeau $55Tarbouriech Oyster $65真係好大隻 值得試下😋 北海道活赤背 $78 好爽口彈牙 一食就愛上咗🥳 北海道帶子 $38 味道鮮甜😋 清酒蒜蓉煮蜆湯🥳 $238好清甜 估唔到蜆嘅size都幾大 個湯係飲完想再飲嘅感覺🤭 松露蟹肉意大利飯 $218 其實食埋蠔加飲埋湯都已經七成飽 加埋呢個飯真係好飽 但味道好味 蟹肉同埋松露都好足料 混合海鮮蘑菇 味道更match! 佢嘅意大利飯係偏硬身 飯粒分明 係正宗意大利飯😆

餐廳唔大 小店黎 仲見到有人會特登外賣蠔返屋企食🤣

2022-08-09
清酒蜆肉煮活蜆湯
松露蟹肉意大利飯
2022-08-17 21 瀏覽
今次作為生蠔愛好者既👦🏻帶左👧🏻開下眼界,黎到一間位於天后既小店一口氣介紹左5款生蠔俾👧🏻,分別係South Africa Rock、Krystale、Speciales Lambert、Gillardeau同埋Cocollos,生蠔既size都好大隻咬落去肉質飽滿肥美,👧🏻比較中意最淡味既South Africa Rock,感覺好creamy同軟滑,另外最濃味既Cocollos亦係👦🏻👧🏻既共同推介,味道鮮甜再帶啲海水鹹味,兩者非常平衡,食完濃郁既蠔味仲會係口腔保留🤤除左生蠔之外,仲有新鮮既刺身,活赤貝同帶子既味道都好鮮甜👍🏻本身以為冷盤已經夠驚喜,點知熱食都係一樣有水準🤩清酒蒜蓉煮活蜆湯所用既蜆size好大隻(👧🏻覺得似貴妃蚌多過蜆🤣)蜆肉既精華加埋清酒同蒜蓉令個湯鮮甜得黎又好惹味😚最後龍蝦忌廉意粉啖啖彈牙既龍蝦肉加埋蝦膏,忌廉汁creamy但感覺唔會膩,啱晒唔中意生食海鮮既朋友仔😋無論係浪漫嘅約會、成班朋友一齊聚會、同屋企人慶祝都好岩🥰,👦🏻👧🏻準備再約朋友去食啦🤤評分:9 / 10

本身以為冷盤已經夠驚喜,點知熱食都係一樣有水準🤩

評分:9 / 10
  • 清酒蒜蓉煮活蜆湯
  • 生蠔海鮮拼盤
  • 生蠔
2022-08-15 28 瀏覽
之前已經試過呢間嘅生蠔海鮮拼盤外賣,堂食就真係第一次,店舖比較細小,只能夠容納十多位客人,所以想堂食要預早book位呀😄🦪生蠔拼盤Order咗5款生蠔,每款兩隻同朋友一齊食,全部都來自法國的🇫🇷,分別有Tia Maraa Pearl、Krystale、Speciales Lambert、Gillardeau、Tarbouriech (pink)🥰生蠔即叫即開超級新鮮,生蠔肉邊位仲縮下縮下😆最喜歡當然係Gillardeau同Tarbouriech啦, 兩款都充滿住海水味同鮮甜,肉身肥美得黎有口感,Tarbouriech更係0號好大隻🤩🦪活北寄貝北寄貝都幾大隻😍,可以2個人share,新甜又爽口,蘸少少刺身豉油就啱哂👍🏻🍞鵝肝多士有4份,鵝肝煎得好香口,肥美而且油香滿滿,墊底配上香脆多士平衡翻油膩感👍🏻🦞龍蝦忌廉意粉醬汁加有洋蔥去煮,味道勁香口creamy😍,龍蝦肉勁新鮮爽口,仲充滿住海水味👍🏻,雖然係細份量,但都比想像中大碟好多😳

🦪生蠔拼盤
生蠔即叫即開超級新鮮,生蠔肉邊位仲縮下縮下😆

🦪活北寄貝

🍞鵝肝多士

🦞龍蝦忌廉意粉

2022-08-15
  • 龍蝦忌廉意粉
經常在網上看到Oyster Cove的外賣seafood platter,客人可以自由選擇喜歡的生蠔或刺身。餐廳提供多款法國生蠔,亦有提供不同國家的品種,選擇非常多!大家最喜歡哪個品種的生蠔呢~-🎈Seafood Platter點單後店員隨即開蠔,保證新鮮。拼盤已經順序擺放好生蠔,推薦食客可以由淡到濃品嘗。食客可以選擇調味料,但新鮮的生蠔加上一點檸檬汁都非常足夠了!法國生蠔的size以No.2、No.1及No.0劃分,No.0 屬於最大,價錢當然亦最貴。小編最喜歡Tarbouriech,after taste在各款生蠔中最重(因為最貴哈哈哈)。每款生蠔中可以看到不少海水,鮮味十足🥺👉Tia Marra Pearl ($36/1)👉Speciales Lambert No.1 ($52/1)👉Krystale No.1 ($52/1)👉Gillardeau No.1 ($55/1)👉Tarbouriech Oyster (Pinky) No.0 ($65/1)-除了新鮮生蠔外,食客亦可以配搭不同的刺身。大至法國藍龍蝦膏蟹,小至帶子赤貝都有提供!👉Scallop 北海道帶子 ($38/粒)

🎈Seafood Platter

👉Tia Marra Pearl ($36/1)
👉Krystale No.1 ($52/1)
👉Gillardeau No.1 ($55/1)

👉Scallop 北海道帶子 ($38/粒)
👉Ark Shell 北海道活赤貝 ($78/隻)

🎈Clams Soup 清酒蒜蓉煮活蜆湯($238)

超乎意料超好喝的蜆湯!以蜆湯價錢來說屬於偏高,但蜆的size非常大,而且超爽口彈牙。湯頭滿滿酒香及蒜蓉味😻
🎈Lobster Pasta 龍蝦忌廉意粉($198)

看到Menu上以龍蝦做主角的菜色不少,豪華一點的可以試試套餐。
龍蝦忌廉意粉價錢較相宜,而且可以選擇細份。細份的龍蝦肉份量亦不少,肉質結實不會鬆泡泡。忌廉汁亦夠哂creamy!
🎀總括而言🎀
刺身類選擇多,生蠔超新鮮~ 店內位置不多,小店的形式令店員更留意到食客需要,出餐夠快!
2022-08-04 43 瀏覽
蠔灣 (水星街) (天后)📍地址:天后水星街28號耀星華庭地下1號舖第一次去專食蠔嘅餐廳所以專登揀一間多正評嘅餐廳 因為我地兩個都係第一次食店員都好耐心咁講解啲種類比我地最後店員介紹左我地食以下呢5隻Tia Maraa PearlSpeciales LambertKrystaleCocollosGillardeau由淡食到濃味 原來真係好有分別!我自己就鍾意食 Speciales lambert多啲韓國馬糞海膽/板$ 238好鮮甜 好好食!好驚食完啲海膽會唔新鮮呢度完全無 包埋紫菜更好食法式鵝肝多士 $198大大大推!唔好睇佢一上碟得4舊好似好平平無奇咁佢個多士 好脆身 鵝肝外脆內軟 又夠熱一咬入口好好食!每人食兩舊真係好唔夠喉! 龍蝦忌廉意粉 HK$ 198味道無前面幾碟咁驚喜 正常發揮但係超多龍蝦肉 因為本身龍蝦肉有啲海水味已經夠鹹 好彩佢個汁唔算好濃味中和返兩樣野 (о´∀`о)仲有呀 間鋪唔算好大但都幾full 所以記住要book位呀!
蠔灣 (水星街) (天后)
📍地址:天后水星街28號耀星華庭地下1號舖

Speciales Lambert
Krystale
Cocollos
Gillardeau
由淡食到濃味 原來真係好有分別!
我自己就鍾意食 Speciales lambert多啲

韓國馬糞海膽/板$ 238
好鮮甜 好好食!
好驚食完啲海膽會唔新鮮
呢度完全無 包埋紫菜更好食

法式鵝肝多士 $198
大大大推!
唔好睇佢一上碟得4舊好似好平平無奇咁
佢個多士 好脆身 鵝肝外脆內軟 又夠熱
一咬入口好好食!每人食兩舊真係好唔夠喉!

龍蝦忌廉意粉 HK$ 198
味道無前面幾碟咁驚喜 正常發揮
但係超多龍蝦肉
因為本身龍蝦肉有啲海水味
已經夠鹹 好彩佢個汁唔算好濃味
中和返兩樣野 (о´∀`о)

仲有呀 間鋪唔算好大
但都幾full 所以記住要book位呀!
2022-07-17
  • 法式鵝肝多士